Wink Relay - androidos okosotthon fali vezérlő

 ( trey | 2014. szeptember 24., szerda - 12:51 )

Szeretnéd megtenni az első lépést a "connected home" felé? Lehet, hogy neked találták ki a Wink Relay-t. A gyártó szerint a készülék nem más, mint egy falra szerelt 4,3 hüvelykes Android okostelefon, ami mindössze egyetlen alkalmazást, a Wink-et futtatja. Részletek a termék honlapján. Érkezik 2014. novemberében.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem látom sok értelmét.

--
http://pyftpadmin.earthquake.hu

Nem hogy nincs értelme, de ez egy hatalmas marketing bullshit.

"Wi-Fi network and neutral wire in gang box required"

- ha a wifi-vel valami gond van akkor nincs tavvezerles, (legalabb opcionalis) kabeles kapcsolat jo lenne
- ha valahol gyenge a wifi vagy nincs ott nem mukodnek a taviranyitando eszkozok

Az irány annyiban jó, hogy végre valami szabványos. A jövő úgyis a lehetőleg az OSI modelbe beépülő, moduláris és többgyártós protokolloké, sose lesz elterjedt az automatizált otthon, amíg tucatnyi rádiófrekvenciás, egymással nem beszélgető szabvány van (http://en.wikipedia.org/wiki/Home_automation#Comparison_of_popular_protocols ). Attól, hogy már évtizedek óta van távirányítós garázsnyitó, termosztát meg külső hőmérő, még nem számít valami automatizált otthonnak.

A baj csak annyi, hogy ha jól értelmezem a honlapból, az alkalmazásréteg itt sem egy nyílt protokol, hanem igyekszik a saját eszközein kívül más gyártók (Nest termosztát, Phillips villanykörte) nyelvét is beszélni, de attól még ez egy zárt valami.

Automatizált otthon akkor lesz, amikor valamilyen szabvány eléri a TCP/IP vagy a CIFS-hez hasonló penetrációt.

--
"Never trust a computer you can't lift."

zigbee -haz meg talan talalnal is nyilt implementaciot, de legal issue -k lennenek vele bizonyos orszagokban.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Ez csak egy Android app? Mert a lényeg abban a rendszerben lenne amit lehetne vele vezérelni. Ahhoz meg az érzékelők, beavatkozó eszközök nem 2 forintba kerülnek. Ráadásul az ajtónyitást meg a riasztórendszer kikapcsolását se biztos, hogy Androidos eszközre bíznám WiFi-n keresztül.

a video-ban említ egy rakás gyártót, akinek a cuccaival együttműködik, és ebből én is arra gondolok, hogy egy app.

amit spanyolviaszként próbál bemutatni (hogy falra rakd az egészet, a telefonod helyett), az több mint vicces, mert hogy pont ezt a megoldást váltaná a telefon, ami mindig kéznél van...tehát, modern eszközt eladni úgy, hogy a régi megoldást sírjuk vissza közben, ez valami.

"hogy falra rakd az egészet, a telefonod helyett"

Az a lényege, hogy így egy célkészüléked van, jó eséllyel nem kell keresgélned az appok közt, meg nem kell megvárnod, míg elindul, stb. Nyilván lehet telefonról is vezérelni, de a céleszköznek az a lényege, hogy csak az fut rajta, aminek kell, így gyors.

A saját megoldásomban távolságszenzort is alkalmaznék, ami folyamatosan figyel és ha valaki közel van bekapcsolja a képernyőt. Így tényleg csak az interakció visz el időt, a sallangok (telefon bekapcsolása, app megkeresése, stb), nem. Ez pedig sokat dob a UX-en.

A telefonon nem az app indítása (Android) viszi el az időt, hanem a képernyő feloldása, és esetleg a BT, WiFi indítása. Különben meg akár widget is lehetne az app helyett, akkor nem kell keresgélni.
A WiFi-t, BT-ot általában nem hagyom bekapcsolva, mert hamarabb lemerül a telefon. Házon kívül meg jobb is ha nincs bekapcsolva állandóan.

Hát azért az app indítása is 1 mozdulat, ha épp képernyőn van és min. 1 mp késlekedés. Bekapcsolással, (opcionálisan wifi bekapcsolással,) app shortcut kereséssel, app indítással annyi idő elmegy, amennyit még egy weboldal betöltődésre se várok, nemhogy egy villany fel-le kapcsolására :)

Én annak a híve vagyok, hogy a hardware már egész "olcsó", úgyhogy ilyen "terminálokat" kell szétszórni a lakásban. Nem csak a falra lehet tenni a kapcsoló helyére, hanem lehet egyet tenni az ágyhoz, egyet a kanapéhoz, stb.

ebben különbözünk, nekem eszem ágában nincs a lakásomban annyi elektronikát látni, mint neked, de ez stílus kérdése. viszont, mivel mindig dolgozom, ezért mindig nálam a telefon, konyhában, fürdőben is, nem gond ha hozzá kell nyúlni, nincs billentyűzár, nem fut sok program így elég gyors indítani, de igen, biztos van, hogy gyorsabb lenne a falon levőhöz nyúlni...de szerintem ezen a cuccon se sokkal gyorsabb villanyt kapcsolni, mint telefonon. marad a régi kapcsoló, és én személy szerint jobban hiszek a profilozásban, ahhoz pl. én nem kellenék, hogy ha kimegyek a szobából, akkor esélyes, hogy kell majd villany

Annyira azért nem olcsó. Egy érintőképernyős 320x480-as, 3.5" LCD kijelző $15 körül van. Ehhez kell még valami jobb mikrokontroller, hardveres illesztők, 230V-os táp (mert az LCD sokat fogyaszt) esetleg akkumulátor, NYÁK, doboz. A fejlesztési költségről, időről nem is beszélve. Hobbinak persze nem rossz, de a kereskedelemben kapható eszközök még aranyáron vannak.
Ezzel szemben egy gateway, amin keresztül a telefonnal lehetne irányítani az "okos" otthont, jóval olcsóbban kihozható.
Szóval én inkább 1db LCD-s központi egységben gondolkodom, amin keresztül telefon nélkül is lehet konfigurálni a dolgokat. Sőt! Olyasmit is amit máshonnan biztonságtechnikai okok miatt nem is lehetne. A többit pedig telefonról, akár házon kívülről is. Persze nagyon magas biztonsági feltételek mellett.
A villany kapcsolgatással meg úgy vagyok, hogy én maradok a fali kapcsoló mellett, ami lehet egy vezeték nélküli érintőkapcsoló kijelző nélkül, amit bárhova ki lehet tenni a falra és egy gombelemről is évekig működik.

Hasonlón gondolkodom én is már egy ideje poénból otthonra :)

Azt arulja el nekem valaki, hogy ez hogyan tud mukodni egy sima lampakapcsolo helyen?

Normalis esetben a lampakapcsolonak nem megy nulla.... Mibol veszi ki a Zoxigent?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

nekem erre az volt a tippem, hogy aksis, és két részből áll valamiért, arra tippelek pont az aksi és a vas van külön az antennáktól, bár ennek sem látom értelmét teljesen

megoldás (???):
http://relay.winkapp.com/#specs

itt nincs semmi se leirva. Azon kivul hogy adnak ajandek blankolot...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mivel az LCD kijelző sokat fogyaszt, folyamatosan akkumulátorról üzemeltetni nem lehet. Akkumulátor maximum áramszünet esetére kellhet. Vagy ha le lehet venni a falról és hurcolni ide-oda.

nem is értem miért nem valami egyszerű e-ink kijelzőt raknak a helyére esetleg valami ledes megvilágítással, hogy éjszaka is használható legyen...

Ezen is gondolkodtam már. A hátránya még, hogy olcsó, érintőkijelzős e-ink -et nem találtam. Külön lehet venni érintőkijelzőt, de az se olcsó. Monokróm. Lassú a megjelenítés és/vagy bonyolult a vezérlése. Ok. ez utóbbi csak program kérdése, és csak egyszer kell megcsinálni.

Magyar szabványban nem megy nulla lámpakapcsolóba, de a világ többi részén több az ostobább megoldás :D
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Csináltam egy érintőkapcsolót egy hagyományos kapcsoló helyére. Ott sem volt nulla a kapcsolódobozban. Szóval ilyenkor nincs mit tenni, oda kell húzni a dobozba a nullát. ;)
Esetemben pont a kapcsoló alatt volt egy dugalj is, így nem kellett messzire menni.

Te csináltad, vagy csak felszerelted? Az eddig általam látott gyári megoldásoknak nem kellett nulla. Még akkor sem, ha az érintés mellett bármilyen távirányítóval is tudott kommunikálni.
- - - - - - - - - - - -
Magyar égre, magyar ufót.
300hsz feletti topicot nem olvasok.

?
Azt írtam csináltam és nem vettem.
Az elég érdekes lenne ha nem kellene neki nulla. A levegőből veszi ki a znullát?

Másik megoldás a rejtélyre. Van benne egy elem. ;)
A következő verzió nekem is ilyen lesz. Csak elem helyett olcsó lítium akkuval. Nem sokkal drágább mint az ugyanakkora kapacitású elem, viszont lehet tölteni, és az izolált AC/DC tápot is meg lehet spórolni.