Hogyan készülnek a LED-ek?

 ( trey | 2014. június 4., szerda - 6:27 )

Technics SU-V300

Van egy több mint 20 éves Technics SU-V300-as erősítőm, ami a kezdetek óta folyamatosan be van kapcsolva. Ez azt jelenti, hogy a rajta található LED-ek több mint 20 éve világítanak folyamatosan. Mondhatni, hogy a LED technológia egy stabil, érett technológia. Bárcsak minden elektronikai eszköz legalább ennyire stabil lenne. A készülékre pillantva többször felmerült már bennem az évek során, hogy vajon hogyan készülnek a LED-ek. Keresni ugyan nem kerestem a témában, de a napokban éppen szembe jött egy cikk, ami pont erről szólt. Élvezettel olvastam a How LEDs are Made cikket, amelyben a szerző a kínai YunSun gyárban tett látogatást...

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nálam egy SU-V670-es szolgál több mint 30 éve :)
--
♙♘♗♖♕♔

Ha 1990/1991-ben kezdték el gyártani (valószínűleg hozzád még később került egy példány) akkor hogy jön ki a több mint 30 év? :)

Ha 1993 januárba került hozzá egy, akkor megvan a több, mint 30 év :)

Ha nem számoltam el akkor, 2014-1990=24
Tehát ha 1990-ben legyártották az első darabot és azt megvette akkor is 24 éves lehet a legrégebbi darab. Így nem szolgálhatott nála több mint 30 évig.
Vagy inkább több mint 20 évig, ha elírta a 30-at ami 20 akart lenni.

20 akart lenni, ja :)
--
♙♘♗♖♕♔

2014-1993=21
a 21 nálam nem nagyobb mint 30.

A második képen egy pillanatra azt hittem, hogy bemutat a kínai ;)

Dehát ez csak a tokozás elkészítése.

----
올드보이
http://molnaristvan.eu/

A LED az csak egy ami stabil benne, allitasod szerint folyamatosan be van kapcsolva, tehat a tapegyseg, az egyeniranyito, az elo valamint a vegfok es minden mas alkatresz ennyire stabil (igaz, STANDBY-ban az elo es vegfok nincs terhelve). Tehat a benne levo LED-ek csak a jeghegy csucsa, mivel azok minimalisan vannak terhelve a benne talalhato egyeb felvezetokhoz kepest (amik szerkezetileg nagyon hasonloak a LED-ekhez - a led is egy dioda). A jelenlegi rendszered gyenge pontjai szerintem a kondenzatorok (elob-utob ki fognak szaradni).

Az lehet, hogy ebben az esetben ez szerencsésen egybeesik, de ha messzebbről nézzük a képet, akkor én még normál üzemben "kiégett" LED-et nem láttam, viszont trafót, végfokot, tápegységet szép számmal. Nekem a LED egy megbízható technológiának tűnik. Mondjuk az is hozzátartozhat, hogy a LED egy olyan egyszerű valami, mint a faék, szóval sok minden nincs, ami meghibásodjon benne. Ennek ellenére egy eltalált elektronikai terméknek gondolom laikusként.

--
trey @ gépház

A LED-ek fényereje folyamatosan csökken életük során, ez alapján szokták meghatározni élettartam szempontjából a "kiégett" állapotot is - de ekkor még működik (eredeti fényerő 70%-a talán). :)

Amit nagyon nem szeretnek, az a túláram és a magas hőmérséklet - utóbbi elsősorban a nagy teljesítményű LED-eknél probléma.
Azért vannak minőségbeli különbségek is.

Ha nem hajtják túl (kisebb átfolyó áram), az élettartama többszöröse is lehet a gyártó által megadottnak - valóban gyakorlatilag örökösek a visszajelzésre használt LED-ek.

A fényerő csökkenésének üteme erőteljesen függ attól, mennyire van kihajtva az adott LED.
A világítás-célú LED-ek igencsak erős igénybevételnek vannak kitéve, a visszajelző-célú LED-ek ezzel ellentétben közel sincsenek határadatuk közelébe hajtva, így a reális élettartama több évtized.

Igen, lényegében ezt írtam én is. :)

Mi a helyzet azokkal a LED-ekkel, amelyek pl. a Fuji-s billentyűzetekben vannak? Kb. 2-3 éve kaphatott egy halom Fujis gépet a suli, a num lock nem kicsit halványabb, mint a többi.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

> akkor én még normál üzemben "kiégett" LED-et nem láttam

Te se ultel mostanaban volan moge...

Nincs olyan nap, hogy ne latnek egy-ket auton hianyzo feklampa ledet, vagy az ujabbakan egy-ket pixelhibat a hatso piros lampan. (amit csak komplett lampatesttel lehetne cserelni).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez többek között azért van, mert azok a LED-ek rendesen ki vannak hajtva, ill. a mechanikai igénybevétel is jelentős...

Egy hagyományos LED-en ~20mA konstans áram folyhat normál körülmények között, ezek a LED-ek viszont impulzusüzemben vannak hajtva (rövid ideig nagyobb áramerősség). Az impulzusüzem még optimális esetben nem probléma, de a mechanikai igénybevétel, ill. az a tény, hogy a nagy fényerő érdekében határon hajtják, az élettartam szempontjából meghatározó tényező.

Különösen, ha rosszabb minőségű LED-et sikerül beletenni, vagy nem túl jó ez a bizonyos áramgenerátor (nem tudom, konkrétan milyen megoldás szokott lenni bennük).

Minden nap volán mögött ülök, a héten is mentem már lassan 1000 km-t. Egy 12 éves autóval járok, aminek az összes LED-je működik és sosem kellett cserélni őket (0. perces kora óta csak én használom, így tudom).

Hogy te milyen ramatyokkal találkozol, azt nem tudom. :)

--
trey @ gépház

És fogyaszt vagy 30 wattot standbyban. :)

Hát még, hogy folyamatosan "Operation" állapotban van és nem "Standby"-ban ;)

Ha hazamegyek, megmérem, hogy mennyit fogyaszt.

--
trey @ gépház

Na de miért van folyamatosan használatban?

:wq

A kérdést költőinek érzem.

--
trey @ gépház

Komolyan kérdeztem. Úgy gondolom, hogy egy ilyen erősítő az idő 0,1%-ában van üzemben. Folyamatosan hallgattok róla valamit, 24/7? Hát nem költözök arrafelé akkor. :)

:wq

Valami mindig megy róla. Erre van kötve a számítógép, szól róla a zene, játék közben a rocket launcher stb. Napi rendszeres, több órás használatban van.

--
trey @ gépház

Nekem az erősítő egy master-slave elosztó slave ágára van kötve, aztán, ha a mastert bekapcsolom, akkor kap áramot a slave is

Én meg úgy döntöttem, hogy nem kapcsolgatom napjában többször ki és be, csak azért, hogy megspóroljak mennyit is? Évi 2-3 ezer forintot? Majd a ki- és bekapcsolgatások miatti esetleges javításokra elbasszak tízezreket. Működik is 20 éve hiba nélkül...

--
trey @ gépház

Azaz évi ~10 eFt-ot. Már ha 30 W a standby. (Nem mintha nálam nem lenne ilyen felesleges áramzabáló.)

Standby 4-5 Watt, Operation 14 Watt.

--
trey @ gépház

Ismerősnek tűnt a kép alapján az erősítő, úgyhogy lementem megnézni. Nekünk egy SU-V500 van. Az távirányítós és kicsit nagyobb a teljesítménye. Hasonlóan jól szolgál.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Meg kell becsülni, már "múzeumi" darab :)

Stereo Integrated Amplifier SU-V300 @ radiomuseum.org

--
trey @ gépház

Én sem cserélném el semmire: Technics A900S Mark II.

--
http://naszta.hu

Ja, ez egy szép darab. Kifogástalan állapotút (esztétikai, műszaki) vennék én is :)

--
trey @ gépház

Itt a filmecske, hogy hogyan készül a led belseje: http://www.electronicsnews.com.au/features/how-led-chips-are-made-video-

Ismer valaki ilyesmi (régebbi, használt) Technics-ből (vagy akár más, hasonlóan jó márkából) olyat, amire lehet 4 Ohm-os hangfalakat kötni és mikrofonbemenet is van rajta?

Amiket már néztem: SU-V55 SU-V44 SU-V22 SU-V35
Ez mind jó lenne, de sajnos egyiket sem láttam itthon hirdetésben és a 4 Ohm-ot se tudják.

Szia
A SONY 80-as évek végén, 90-es évek első felében gyártott ES kategóriás gépei gyakorlatilag mind tudják a 4 Ohm-ot.
Pár típus: Sony TA-F530ES, Sony TA-F570ES, Sony TA-F630ES,Sony TA-F650ES, Sony TA-F670ES, Sony TA-F730ES, Sony TA-F770ES, Sony TA-F830ES, Sony TA-F870ES.

Amennyiben nem szimpi a SONY, pár Marantz modell:
Marantz PM14, Marantz PM15, Marantz PM16, Marantz PM17, Marantz PM8200, Marantz PM44SE, Marantz PM54, Marantz PM80.

A cikkben szereplő Technics SU-V300 is tudja a 4 Ohm-ot. 4 Ohm-on 2x40 Watt, 8 Ohm-on 2x30 Watt a kimeneti teljesítménye.

Itt az kérdező szempontjából az érdekes inkább a mikrofon bemenet jelenléte lenne.

--
trey @ gépház

Hm.. jogos, a miki igényt észre sem vettem.
Furcsálltam is a kérdést, mert elég sok olyan készülék van ami tudja a 4 Ohm-ot.

Nálam egy SU-VZ220 szolgál 1994 óta egy SL-PQ440 CD-lejátszóval. Bár amióta van ez a Youtube, egyre ritkábban kapcsolom be...