Kreatív, Raspberry Pi-s reklámtábla a stockholmi metróban

 ( trey | 2014. március 8., szombat - 13:45 )

Miközben egyesek szerint a Raspberry Pi semmire sem való, egyre többen találják meg benne a céljuknak leginkább megfelelő eszközt. A reklámszakma is felfedezte, egyre több ügynökség üzemeltet Raspberry Pi-vel vezérelt reklámtáblát, oszlopot. Svédország zsinórban kilencszer a legjobbnak szavazott reklámügynöksége, a Åkestam Holst követte el a fenti videón látható reklámhordozót. Az előkészületekről egy werkfilm itt:

További részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Foggal blankolás nagyon kemény. Régen én is alkalmaztam. Egészen addig, amíg egyszer majdnem kitéptem az első metszőfogaimat. :)

--
trey @ gépház

+1
Te is, nekem még mindíg le van törve egy daraba zománcból... :)

+1
Nekem is így tört le.

Szerencsere nem feltuno nagysagot, de en is igy tortem le egy darabot a fogambol :)

+1 :D úgy néz ki ezen sokan átestünk.

is.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Foggal csak mogyorót törtem, de már én is leszoktam róla ;)

Havernak két első foga kitört ettől :D

Én a hüvelykujjam körmével és a mutatóujjammal szoktam blankolni. Nem szokott megsérülni a körmöm. De ha mégis (10 év alatt kb. 2-szer fordult elő), akkor újranől :)

Hát ez kemény :D

Turning the Raspberry Pi Into an FM Transmitter
http://www.icrobotics.co.uk/wiki/index.php/Turning_the_Raspberry_Pi_Into_an_FM_Transmitter


sudo ./pifm left_right.wav 103.3 22050 stereo

--
Live free, or I f'ing kill you.

Ez egy hete már itt is kielemeztük. :-)

Ötletes, tetszik.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

+1, nagyon kreatív reklám.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Esetleg a szoftverről van valami infó? Az eseménykor nem látok akadás, villanást a videóban ez miatt nagyon érdekelne. Gondolom nem paraszt megoldással csinálták mplayer next :D

Ha az effekt előtt állókép van (úgy tűnik, szerintem a pislogás már az effekt kezdetének a része) akkor akár egy pause/play is elég...

Ezt én is észrevettem. Viszont a werk film alapján csak akkor látja a szerelvényt, ha egy síkba kerül a táblával. A pislogás meg egy picit korábban kezdődik.
Plusz azt sem értem, hogy szimpla szónikus detektorral, hogy tudott ekkora távolságot lekezelni? Nekem is van egy ilyen itthon, és 1-2 méternél többet nem lát!

Nekem apró részletekből úgy tűnik, hogy a reklámtábla mindkét oldalán ugyanez a reklám van. Ha így van, akkor a másik oldalon lévő érzékelő már hamarabb érzékeli a szerelvény érkezését. Ha nem így van, akkor csak egyszerűen félreértettem az apró jeleket.

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Mivel az egyik nézelődő videózza a tábla túloldalát, gyanítom hogy 1 raspi 2 tv-t szolgál ki.
A tábla tetején 2db szónikus detektor van. 1 jobbra, 1 balra.(Gondolom mind2 oldalon járnak a metrók)
Az érzékelők egy síkban vannak, szóval továbbra is úgy vélem, hogy csak akkor aktiválódik, ha egy síkban van a táblával..

Ez valóban tervezési hiba. A nő haja nem akkor lobog, amikor tolja a szerelvény a szelet, hanem csak fél perccel később, amikor már megáltt a szerelvény, és már nem fúj.

Jobb lett volna egy szél/huzat érzékelőt belerakni.

hát szerintem az rpi nem elég ipari megoldás. szép, szép, de mennyire tartós...


------------------------
Jézus reset téged

Hallomás+tapasztalat szerint elég jól bírja az extrém körülményeket is.
Pl: hűtőkamrában is használták már 0 -10 fok között.
Valamint nem drága dolog, a csere sem tarthat tovább 10 percnél..

Eredetileg egyetlen napra volt tervezve a kampány de a sikerre való tekintettel még 5 napot kint hagyták. Ez 6 nap, ennyit árpi is kibír. Főleg így hogy nem süt rá a nap, és a napszakokban nem változik jelentősen a levegő hőmérséklete és páratartalma.

Stopp says the ad was scheduled to be run for one day only, but it was so popular that the company which owns the screens asked for it to run for the rest of the week 'as a way for them to show the opportunities their screens can offer.'

"Főleg így hogy nem süt rá a nap, és a napszakokban nem változik jelentősen a levegő hőmérséklete és páratartalma."

Így van. Nekem ez (hasonlóan "ipari") 2 éve megy 7/24-ben probléma nélkül.

--
trey @ gépház

Vajon mennyivel lenne kevesebb a hírértéke ha nem raspi lenne benne? Ilyen amikor még a reklámokat is hypeolják...

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Neked egyébként mi a PITA a Rpi-ben? Mert azóta savazod, amióta bejelentették. Valami fáj vele kapcsolatban? Mi a rossz benne? Hogy nem te találtad ki?

--
trey @ gépház

Technikailag?
Csak a tápegysége, csak a USB host portok védelme, csak a GPIO vonalak védettsége, a video DAC kimenete és az audio kimenet.
Vicces módon ott van védelem a vonalakon ahol nem kell és ott nincs ahol kéne.

Kivitelezés tekintetében?
Rémálom. Nagyjából az egész layout olyan mintha feldobták volna az alkatrészeket a levegőbe és alátartották volna a panelt. Ezzel a csatlakozó elrendezés tákolgatáshoz jó. Hackelhető eszköznek tervezték, de nincs átgondolva. Vö: Arduino
Vicces, hogy pl. 40 dollár csak az a panel hozzá, amivel arduino kompatibilissé lehet tenni a 35 dolláros RPi-t.

Hardver tekintetében?
Adott a Broadcom mobiltelefonokba szánt processzora, ami egy évet elkésett. Ebben a szerepkörben se hús, se hal kategória.
Beágyazott eszköznek a processzor gyenge, a GPU sok. Egy mérésadatgyűjtőnek, szabályozónak, eszközön belüli adatfeldolgozáshoz nem elég a processzor, az eggyel kisebb feladatokhoz meg elégségesek a mikrokontrollerek.
Nincs integrált flash memória.

Mi marad?
Egy hatalmas nagy marketing, és az olcsóság igézete által hajtott buborék, egy klasszikus mindenre és semmire se jó termékkel.
Igen, sok mindenre jó a RPi, csak épp annak a szent grálnak nem aminek beállítják. Eldobható, egyszeri projectekhez jó, RPD-hez jó, de ez töredéke a marketing által ígértnek.

Hogy ne csak az én véleményem szerepeljen:
http://makezine.com/magazine/how-to-choose-the-right-platform-raspberry-pi-or-beaglebone-black/
http://jeffhoogland.blogspot.hu/2012/11/raspberry-pi-vs-mk802.html (Oh, és az MK80 IV az vezetéknélküli billentyűzettel, ingyenes szállítással 45USD körül indul.)
http://pi.gate.ac.uk/pages/hardware.html
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ja, én azt hittem, hogy a Raspberry Pi-t elsősorban oktatási célokra találták ki, illetve azért, hogy elérhető közelségbe hozza a számítástechnikát. Aztán közben egyesek rájöttek, hogy ebből számtalan dolgot lehet építeni.

--
trey @ gépház

+1

Oh, igen. Bocsánat, erről el is felejtkeztem. De igazad van. Eredeti célra igazán alkalmas, mert számtalan dologra megtanítja a büdös kölköket:
Megtanulják, hogy a számítástechnikában a TCO nem azonos az árral. (lásd: az extraként megveendő, USB billentyűzetet, egeret, SDkártyát, adaptert, készülékházat)
Megtanulják, mekkora az open-source eszközök használhatósága.
Megtanulják, hogy az olcsó hardvernek híg a leve.
Megtanulnak SMD alkatrészt forrasztani és tápvonalon hibát keresni.

És ez az a terület ahol a leglátványosabban elbukott az egész:
http://www.pcpro.co.uk/news/education/386302/raspberry-pi-gathering-dust-in-schools

Kiemelném a fontos sorokat:
"It wasn’t friendly for the teachers," he said. "They received Raspberry Pi kits and massive instruction books and they weren’t prepared for it - so they were gathering dust."

"I don’t think it’s anyone’s fault - you can’t force ICT teachers to learn," he added. "They aren't going to know without guidance."

Ellentétben a sokat emlegetett, nagy elődnek tartott ZX Spectrummal, ez nem csak bedugom és megy rendszer. Hello, beépített flash hiánya. Hello, felhasználóbarát, előregyártott OS hiánya. Hello, hiányzó komponensek.
Annó, az első számítógép amit kézbe kaptam egy TVC volt. 12 évesen, egyedül, össze tudtam rakni és egy órán belül ment a kezelési útmutatóban leírt Basic óra program. És akkor is kb. ugyanolyan retard voltam mint most.

OLPC project óta nagyjából világos, hogy nagyon nehéz/lehetetlen filléres, kimondottan oktatásra szánt informatikai eszközt összeállítani. Egy oktatásra szánt eszköznek, robusztusnak, intuitívnak és a hétköznapi életben használt eszközzel azonos funkcionalitásúnak kell lennie. Nem oktathatsz esztergályosokat, laposelemről hajtott, LEGO-ból összerakott esztergán.
A 209 USD-s OLPC is ugyanott bukott el az oktatásban, ahol a RasPI. Hupu nyelvre fordítva: Nincs rajta Windows!
Ez van, ezt kell szeretni.

Egyetlen ok, ami miatt a RasPi-re felfigyelt a "hacker community", az a marketing és a ráragasztott árcédula.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Értem. Magyarul szar az egész, semmire sem való és csak azért fogy, mert retardáltak veszik a marketing hatására.

Legalább azt megtudhattunk tőled, hogy ha mást nem is, legalább a marketinget jól csinálták!

--
trey @ gépház

Olyan mint a trabi. Lehetett szeretni, használni is lehetett erre-arra, de a kortársak mellett mégiscsak egy szappanos doboz volt.
Hiénának igaza van, olcsó gány. 1,5 millió légy azaz user nem tévedhet! Együnk x..... (Nálam is van 2db a fiókban :)

Azért a Google szörcsökkel megtámogatott elméleti kardozás közben elmondhatnátok, hogy például a reklámügynökség miért fogott mellé, amikor a Raspberry Pi mellett döntött, mit kellett volna inkább használnia, miért kellene, hogy zavarja, hogy elektrobuzi szemmel nem tökéletes?

--
trey @ gépház

„Olyan mint a trabi. Lehetett szeretni, használni is lehetett erre-arra...” pl hirdető táblába. De mondjuk egy átemelő szivattyú vezérlést nem bíznék rá.

A reklámügynökség bármit használhatott volna egy médialejátszótól kezdve, androidos mobiltelefonon át, egy intelligens termosztátig, lévén csak egy napos kampányról volt szó. Mint korábban írtam az eldobható projectekhez a RPi tökéletesen alkalmas.
Sőt, mást nem is használhattak volna, ugyanis maga a PI használatával, legalább akkora figyelmet kapnak, mint a reklámkampány. Jó marketingesként meglovagoltak egy hype-ot és mivel kreativitásról van szó, ezért egy iphone, vagy más brand nem hangzott volna ilyen jól.

Remélem a következő autódnál nem fog zavarni, hogy alapvető elektronikai védelmek hiányoznak majd a kocsid vezérlőegységeiből, de legalább olcsó lesz és fasza a marketingje. És tudod mi a vicc, volt már ilyen vezérlőegység a kezemben.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ja, meg ahogy itt meg szokták szakérteni, "ezt egy PII-es PC-vel is megcsinálhatták volna!!!!!!11".

Kicsit eltúlzod a haterkedést, mindössze ennyi a bajom.

--
trey @ gépház

Épp csak annyira túlzom el a haterkedést, mint amennyire RPI-nek eltúlozzák a valós értékét.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Elvileg az Arduino lett kitalálva olyanokra, mint amire a filmen használják az RPi-t. Csakhogy az Arduino HW-ek sokkal gyengébbek, nem tudnak HDMI kimenetet meghajtani.

Csak lazán kapcsolódik a werkfilmhez: én nem reszelővel szoktam a pákahegyet tisztítani, hanem megnedvesített szivaccsal. Így egy wellerpáka hegye legalább 10 évig használható marad.
Úgy tűnik elég könnyen lehet illeszteni ezt a szonárt (HC-SR04) RPi-hez: egy egyszerű python példakódot találtam a neten. Nekem egyből az ugrott be, hogy kernel modult kell írni, de ez csak rossz beidegződés lehet.
Nem szeretem a reklámokat, de ez nagyon ötletes.

Hmmm.. Ezek szerint a Raspi csak a jelet adta:

Well the displays is running Windows XP because I have seen them crash… The Raspberry Pi is only used for the Ultrasonic distance meter under the platform who sends a signal to the display when a train arrives and the windows machine will start the flash with the hair blowing.

http://www.raspberrypi.org/archives/6421#comments

"the displays is running Windows XP because I have seen them crash"

:)