Meghackelték a Nokia X-et, hogy az tudja futtatni a Google alkalmazásait, szolgáltatásait

 ( trey | 2014. március 2., vasárnap - 9:08 )

Nincs egy hete, hogy a Nokia előállt androidos telefoncsaládjával, a Nokia X-szel. A Nokia X-en ugyan Android fut, de azt módosították úgy, hogy a Google szolgáltatásai helyett a Microsoft szolgáltatásait kínálja. Ahogy az várható volt, megindultak a próbálkozások arra, hogy a rend visszaálljon, androidos eszközre Google szolgáltatások kerüljenek. Néhány nappal a debütálás után hackerek root jogot szereztek az eszközön és azt felhasználva megoldották, hogy a kulcsfontosságú Google szolgáltatások elérhetővé váljanak az X eszközökről. Az xda-developers tag Kashamalaga sikeresen hackelte meg Nokia X készülékét, ami 5 egyszerű lépésben elvégezhető változtatás után már futtatta a Google Play-t és egyéb Google alkalmazásokat.

Az a tény, hogy ez relatíve egyszerűen megoldható volt, azt mutatja, hogy a Nokia nem zárta le az eszközt komoly mértékben.

A Nokia fejlesztői csapat szemmel láthatóan örült a Kashamalaga által elért eredménynek. A Twitteren azt írták, hogy kifejezetten lájkolják a dolgot:

További részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A Nokia keze meg volt kötve, a Microsoft gondolom csak akkor járult hozzá az androidos telefonhoz, ha leirtanak róla minden Google cuccot. Viszont ahhoz nem tudom mit szólnak majd Redmondban, hogy a Nokia-nak tetszik ez a visszaalakítás.

--
trey @ gépház

a twitter üzenet szerintem PR, 100%-ban, azt mutatja, hogy hű, szeretjük a hack-ereket, mert az trendi (nem könnyen hiszem el, hogy egy nagycég PR-jába egyszercsak egy fejlesztő like-oló twitter üzenete belerondíthat)

egyébként mókás, de ez a piaci sikerhez kb. egy hajszállal járul hozzá

(nem könnyen hiszem el, hogy egy nagycég PR-jába egyszercsak egy fejlesztő like-oló twitter üzenete belerondíthat)
Nem biztos. Egy ekkora cég integrációja nem egyik pillanatról a másikra történik meg. Szerintem ezt a bejegyzést még a "nokiások" mondják, nem pedig a "microsoftosok".

Volt már példa arra, hogy milliárd dolláros per bukott el ilyen social media megjegyzéseken. (Azt hiszem Oracle vs. Google, amikor az egykori Sun-os core Java fejlesztők üdvözölték a Dalvik-ok.)

A későbbi jogi mozgásterét mindenképpen lekorlátozza a cégnek, ha pár alkalmazott ilyen megjegyzéseket tesz. Szóval szerintem fejek fognak hullani a mostani eset után.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Így már lesz értelme megvenni az X-et. :-) Bár az igazi sikerhez nem árt egy teljes rendszer csere CyanogenMod-ra.
A két ujjas touch viszont elég nagy negatívum. Már a száz dolcsis kínai droidok is tudják az 5 ujjas touchot.

A Microsoft számára egyébként nem újdonság a jelenség. Az Xbox One alig jelent meg máris fel van törve. :-)

és már ott sincs értelme...

Erről az Xbox One törésről tudnál adni forrást? Én csak NAND Dump-ról tudok még.

------------------
My Open-Source Android "Projects"

Ebben nem vagyok biztos, de egy ilyen szerződést egy ennyire ms közeli cég nem hiszem, hogy aláírt volna. És ez valamilyen szinten magyarázza a nokia válaszát: ők örülnek, ha a felhasználók hozzáférnek a play-hez, és nekik se kell aláírni a play szerződést.

Semennyire sem zárta le. Az, hogy az egyik legismertebb root exploitáló appra sem tesztelték le, az azért elég beszédes.

Subscribe

És mikor lehet majd nálunk is meghekkelni? ;)

"The Nokia X will be available to buy immediately in Asia Pacific, Europe, India, Latin America, the Middle-East and Africa. The Nokia X+ and XL are expected to be available from Q2 2014"

Az X a bejelentéssel egy időben kapható Európában, az X+ és XL a második negyedévtől. Ha máshol nem, szürke importban biztosan hamarosan megjelenik.

--
trey @ gépház

Szerintem helytelen kifejezés a szürke import. Teljesen legálisan lehet bármelyik eu tagországból megvenni ha ott kapható.

A gyártó szemszögéből nézve az a szürke import, amit nem a hivatalos csatornán keresztül értékesítenek. Ha van hivatalos csatorna itthon, akkor nem az. Ha nincs, akkor a gyártó azt szürkének fogja hívni.

Itt most nem arról van szó, hogy elmész Finnországa és saját részre veszel egyet.

--
trey @ gépház

... lemondva ezzel a gyartoi supportrol.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Hö?
Ugyanúgy jár support a külföldön vett termékekhez is norlális brandeknél.
A Legrosszabb esetben külföldi telefonszámot kell hívnod, e-mail supportnál meg úgyis mindegy.
Nokia X-nél az első lépés úgyis CM felrakása lesz azoknál akik megveszik, hogy használni is lehessen valamire. CM-re pedig nem ad supportot a Nokia. Bár a mostani reakciójuk után kitudja... :-)

Csak akkor jar, ha worldwide supportod van, egyebkent csak a vasarlas helyen tudod ervenyesiteni a szervizgaranciat.

Egyebkent a CM-ben nem vagyok annyira biztos. Ha a Nokia firmware a MS cuccoktol eltekintve hasznalhato, akkor nem biztos, hogy lecserelik.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

A Nokia csak nem adta annyira alá, hogy már worldwide vagy legalább eu supportot sem ad. Egyébként a kínai mobiloknál teljesen korrektül működik a postázós garancia. Egyedül a postaköltség amit fizetni kell visszaküldésnél. Nem kötekednek mint egyes magyar szervizek, automatikusan cserélnek a kínaiak. Egyelten egyszer kellett segítenem egy ismerősnek kínai mobil garanciális cseréjénél. A cseremobil postázását fizették a kínaiak és még egy ajándék tokot is mellékeltek hozzá.
Ha a Nokia már nem hozza azt a szintet mint egy kínai mobilmárka az eléggé gáz lenne.
A vásárlók utálják a csempés képernyőt mobilon, tableten, notebookon egyaránt. Pláne akkor, ha úgy fognak akadozni az Androidra rakott csempék mint az eddig látott Nokia X videókon. CM teljesen korrektül működik ilyen paraméterű mobilokon. Szerintem ha így kerülnek a boltokba ezek a Nokiak akkor lesz munkájuk a mobilok tuningolására szakosodott kis szervizeknek, feltéve ha venni fogják az X-et.

Több helyen pl. a Lumia 520-at 10000 Ft-al olcsóbban lehet megvásárolni az első feltétellel: "Az 1 év AS garanciás termékeknél a jótállási (és szavatossági) igényt Cégünk vállalja. Az 1+1 év HU garanciával vásárolt termék javítását szakszerviz végzi. A Gyártói garanciát, a mobil telefont meghibásodása esetén a mobil gyártó országos hálózatában lehet érvényesíteni." Szóval Nokia Care-t el lehet felejteni.

"Az X a bejelentéssel egy időben kapható Európában..."

Ezt én is így olvastam, de még nem láttam sehol. De azért köszi.

Nyilván a szokásos marketing bullshitről van szó, nem SZÓSZERINT kell érteni, hogy az MWC-s bejelentés után másnap reggel mész a sarki parasztgsm-be megvenni. Majd 2-3 hét, de reálisan inkább 1+ hónap múlva ESETLEG már lesz olyan aki hallott olyanról aki látta már élőben. Gyarmaton vagyunk, annak is a hátsó szegletében, ne csodálkozz tehát..

Lehet, hogy Európa egy gyarmat, de nekem akkor is furcsa.

ricsip ennel kisse szukebb teruletre ertette a gyarmat szot... :-)

Egyebkent tenyleg van olyan megfigyeles, hogy az "Europa" szo altalaban egy olyasfele sorrendet jelent, ahol a balkani orszagok es kornyekuk nem feltetlen az elso par helyen allnak. Optimista becslessel azt mondom, talan nyar elejen-kozepen mar nalunk is kaphato lesz.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Azért írtam, mert ha körülnézel, sehol nem kapható Európában. Van egy-két ország, ahol lehet előrendelni, de ettől Magyarországon még nem rosszabb a helyzet.

De ez nem jelent arra nezve garanciat, hogy egesz EU-ban egyszerre lesz kaphato.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Valoszinuleg ott is regiok vannak.
Peldaul Vodafone SEMEA (Dél-Európa, Közel-Kelet és Afrika). Ha jol tudom mi is ebbe tartozunk, ezert mikor bejelentes van, hogy valami kaphato naluk Europaban, akkor nem rank gondolnak ok sem.