GPLv2 alatt is elérhető a Plan 9 forráskódja

 ( trey | 2014. február 16., vasárnap - 12:24 )

(A Bell Labs korábbi anyavállalata, az AT&T 1996-ban, a készülékgyártás többségével együtt kiszervezte a Bell Labs-t egy új, Lucent Technologies nevű cégbe. 2006 áprilisában a Lucent Technologies bejelentette, hogy összeolvad az Alcatel-lel, így megszületett az Alcatel-Lucent.)

A Plan 9 from Bell Labs egy nyílt forrású, szabad operációs rendszer a Bell Labs-tól. A Berkeley Egyetem (University of California at Berkeley) engedélyt kapott az Alcatel-Lucent-től, hogy a Lucent Public License v1.02 alatt levő összes Plan 9 szoftvert GNU General Public License, Version 2 alatt is kiadja.

Ezzel a Berkeley berkein belül fejlődő, GPL licencű Akaros operációs rendszer számára (és természetesen más projektek számára is) elérhetővé váltak a Plan 9 kódjai.

További részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nos, azért nem kapkodtál el a forráskód megnyitását, ha jól olvastam itt, akkor az első Plan 9 változat 1992-ben került kiadásra...

Mindenesetre örvendetes a dolog, csak így tovább!

G.
============================================
"Share what you know. Learn what you don't."

eddig is nyitott volt, csak nem GPLv2 licensz alatt...

Ahogy írják, eddig is nyílt forrású volt. A 4. kiadásnak licence eddig Lucent Public License 1.02 volt, ami megegyezik az IBM Public License 1.0-val, azzal a különbséggel, hogy az előbbi nem kívánja meg , hogy a származtatott munkával a forrást is adni kelljen, vagyis non-viral.

Annyi változott, hogy most ugyanez a kód elérhető GPLv2 alatt is. Vagyis forkolva a forrást, vihető tovább GPLv2 alatt, vagy a kódok beilleszthetők GPL-es rendszerekbe, mint a Linux, vagy az Akaros.

--
trey @ gépház

+1

a lényeg pedig: a kódok beilleszthetők GPL-es rendszerekbe, mint a Linux, vagy az Akaros