Megújul a gedit felhasználói felülete

 ( trey | 2014. január 16., csütörtök - 9:56 )

A gedit a HUP olvasók egyik kedvenc programfejlesztést segítő eszköze. Ebből a szempontból nem mindegy tehát, hogy milyen változtatásokon esik át. A gedit fejlesztői bejelentették, hogy a szerszám új felhasználói felületet kap. Noha kisebb, felhasználói felületet érintő változtatások és fejlesztések rendszeresen érkeznek a gedit újabb verzióival, a mostani a legradikálisabb változtatás évek óta, így érdemes róla szót ejteni.

A gedit új UI-ja

A fejlesztők célja a változtatással az volt, hogy egy modern, áttekinthető, a rendelkezésre álló képernyőterülettel takarékosan bánó felületet hozzanak létre. A ígéret szerint a funkcionalitás nem szenvedett csorbát az átalakítás során.

Részletek a blogbejegyzésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Kisebb szerkesztésekre vagy ez, vagy a vim, mikor mi van kéznél. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Akkor már inkább a scribes

gyanitom inkabb a geany az egyik kedvencuk inkabb :P
---
Ubuntu one tárhely: https://one.ubuntu.com/referrals/referee/1503/
Dropbox: http://db.tt/XMk0ssk

pont ezt akartam írni :)

Először gyorsan olvastam, és ugye geany-t "illesztettem" be a gedit helyett.
Megdöbbentem a képen, kattintottam, és akkor esett le, hogy hál' isten nem a geany-t cseszték szét :D

pch
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--

Nem használtam sose geditet, de jobb lett, mint volt..
Bár azért az ablakoz művelelteket lehetne már valahogy integrálni a gnomes, gtks megoldásokba, hogy ne ilyen elcseszett gombok legyenek.

Fasza, ezt is elcseszték. Értem én hogy érintő kijelző, de valaki dolgozni is szeretne. Még csak az hiányzik hogy Geany-t is átalakítsák..

És az új felület hol akadályoz a munkában?

Engem sehol, mert tobbet nem fogom hasznalni. Nem fogok piktogramokat fejtegetni.

Az Opera is akkor kerult le a gepemrol, amikor eltunt a menu es vissza sem volt allithato! Raadasul nem egy ismerosom mondott bucsut Operanak ekkor, szoval csak igy tovabb!

Az operában bekapcsolható, egy egyszerű bepipálással. Szóval ez hülyeség... Ácsi! Hanyas verzió? 12.16-nál bekapcsolható.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Na igen 12-ben meg volt, de azota sok viz folyt le.
Lasd: http://my.opera.com/community/forums/topic.dml?id=1749862

Nagyjabol ezzel voltak tele a forumok es a valasz az volt ra hogy "minek az, csak a helyet foglalja". De ha te tudod a megoldast, akkor ird le hogy hol van ez a beallitas, mert azonnal visszarakom a gepre!

Használd a 12.x verziót. Hiába 15.x meg 16.x, a 12-t is fejlesztgetik. Szóval emiatt nem kellett volna.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Akkor kinyalhatják...

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

"ígéret szerint a funkcionalitás nem szenvedett csorbát "
Ezt már azzal megtették, hogy eltűnt a beállítás ablaka.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Nem vagyok IT-s, de 6 évig Ubuntu volt az elsődleges oprendszerem, mert jó és szép. Most már csak a másodlagos, de emiatt a fejlesztés miatt mindjárt visszaváltok a Mac-ről.

Nota bene, ma a geditben szerkesztettem egy egész fontos szöveget, de nem mentettem. 20 perc múlva szó nélkül kilépett és elveszett minden változtatás, illetve a temp fájlt se találtam. Minden tiszteletem a linuxoké, és az én hibám volt, de ilyen malőr a Mac-en nemigen történhetne meg.

Jogos, a linuxot reszelni kell. 99, hogy geditben is van autosave funkció. Fura, hogy alapból nincs bekapcsolva.

van

Khm, tényleg van, csak nem volt bekapcsolva.
Egyébként nem kellett reszelni semmit az Ubuntun, teljesen jól működik a 6 éves Acer noteszon, nagyon szeretem most is, csak már új hardver kellett, abból meg a Mac volt a legjobb.
Talán.

Hát nem tudom, te mi alapján gondoltad, hogy a mac volt a legjobb hardver.. :) Bár lehet volt pár olyan hónap.

A reszelés alatt azt értem, hogy pár ilyesmi kényelmi funkció alapból nem biztos, hogy telepítve, beállítva van. Legalábbis ubuntu alatt ennyi ha nem régi hw-ról beszélünk.

Engem épp az ellenkezője idegesít. Alapba be van kapcsolva, és állandóan odaszemetel ahova nem kéne...

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Te gondolom fejlesztő vagy.
Ha jól sejtem, akkor ki is tudod kapcsolni. Aki meg nem az, annak meg jó ez a kényelmi funkció, és örül, h működik.

Persze hogy kilehet. Csak eddig egy pipát kellett kivenni, most meg 2 órát kergettem a paramétereket, még összeszedtem, hogy kell átállítani a tab méretezést, hogy kell sorszámozást bekapcsolni, és hogy kell a szemetelést leállítani. Amire amúgy azért nincs szükségem, mert állandóan mentek mindent, de ilyen fent említett megállást (gyorsan lekopogom) nem tapasztaltam.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Vicces vagy vagy a gedit bugos, mert a screenshoton is látszik a "tab width" beállítás.. :)

szerk: tényleg egyszerűsíteni kéne még a felületet, ha most sem találja meg az ember amit keres ;)

screenshot ide vagy oda, ha ott alul állítom, meg is jegyzi? Szerintem nem. (vagy lehet az volt bugos amit először használtam és megtanultam...) és én "még" a régi felületről "hisztizek", hogy kikerült a konfig ablak. ok, lehet bizgetni parancssorba (az olyan linuxos úgyis ;)), de azért idő kellet még rájöttem, melyik paraméter mit is csinál.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Hát akkor bizony bugosnak tekinthető ha még filetype-ra se jegyzi meg és nincs más beállítási felölete a tabnak.

beállítási lehetősége van, csak nem a megszokott "eszközök -> beállítások" menüben lehet állítgani, hanem terminálban ezzel: "gsettings set org.gnome.gedit.preferences.editor tabs-size 4" Ezt megjegyzi. Amit az alján buzerálok, az csak bezárásig marad, de azt minden dokura használja is.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Milyen geditben nincs beállítások ablak? (amúgy szerkesztésben kéne lennie). Nálam 3.8.x van, simán lehet, hogy le vagyok maradva, de kíváncsivá tett...

"gedit - Version 3.10.2"

Lehet rosszul emlékeztem és a szerkesztésben volt, de most sehol nincs.

De csak mert nagyon azaz érzésem, hogy perpill. hülyének néznek páran, lefotóztam: http://goo.gl/X1WdyY

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Tessék, 3.10.3-as gedit about ablakkal, és preferences menüvel: http://i.imgur.com/Fl4gCZA.png

Hát ez fasza, csak ott van ahol eszem ágába sem lett volna keresni. Kösz ez jó

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Sajnálom, hogy nem találták ki a fejlesztők maguktól azt, te hol keresnéd szívesen. :-)

A gnome 3 fejlesztők abba az irányba menjenek, hogy eltűnjön a menü az ablkból, de ezt nem régi menü ablak tetejére lapátolásával képzelik el, hanem úgy, hogy amely funkciók a teljes programra érvényesek (pl. preferences), az egy szimpla lenyíló menüben lesznek a képernyő tetején, míg az aktuális dokumentumra, játékra, megnyitott fájlra vonatkozó műveletek valahol az ablakon levő, szintén szimpla lenyíló menüben vagy gombokon kapnak helyet.

Hát ennyire bonyolult ez.

Szerintem ezzel nagyon rossz irányba mennek. Nem azt mondom, hogy nem működik ez, nincs értelme, nem logikus. Egyrészt nem ezt szoktuk meg, sose keresnénk ott felül. Másrészt meg ha valamit be akarunk állítani, akkor a képernyő széléhez kell vinnünk az egeret, ami messzebb van, mint a program ablak belső széle, ahol a menüpontok vannak.
Nekem eddig se igazán tetszett a gedit, ezután sem fog nagyon bejönni. Nekem a geany vált be, ami könnyen használható, a szükséges dolgok megvannak és könnyen megtalálhatóak. És gyorsan be is jön kis erőforrás fogyasztásával, ami nem egy utolsó szempont. Nekem még a windowsos időszakban a Notepad++ az, ami nagyon bejött.

> nem ezt szoktuk meg, sose keresnénk ott felül
Évtizedek óta létezik global menü (pl. OSX-en, Ubuntu 3-4 éve erőlködik vele, KDE alatt is több, mint 10 éve van rá lehetőség). Szóval te nem azt szoktad meg, te nem ott keresnéd. Nekem pl. igen is értelmes döntésnek tűnik, hogy a ritkán használt, az alkalmazásra jellemző opciókat (pl. program beállításai) minden program esetén felül keressem. Ha te ilyen gyakran állítgatod az alkalmazásodat, akkor valószínűleg rossz alkalmazást használsz. Ha nem gyakran, akkor meg tökmindegy, hogy hány centit mozgatod az egeret (ráadásul könnyebb is eltalálni, mivel csak feltolod a képernyő tetejéig)

Azert disztingvaljunk mar. Az OS X-en levo "global menu" semmi egyeb, mint az alkalmazas menusavjanak feltolasa a kepernyo tetejere. Az, amit linuxon eroltetnek, foleg a GNOME 3-as egy teljesen elhibazott koncepcio.

Egyebkent meg nem az allitgatasrol van szo. A File/Open, File/Print, File/Save parancsokat vannak, akik igenis menuben keresik, en pl. meg olyan appoknal se igen hasznalom a gombokat, ahol vannak, hat meg ott, ahol nincsenek is.

Arrol nem beszelve, hogy pl. Markdown szerkesztesre eddig a legjobban bejovo editor a gedit volt - annyi hibaja volt csak, hogy nem minden Markdownos kiterjesztest ismert fel, volt, ahol kezzel kellett nyomni neki egy fajltipus allitast. Ugyhogy igen, gyakran allitgattam az alkalmazast, es nem, nem hasznaltam rossz alkalmazast a celra. Kb ket tonna, magat Markdown editorkent hirdeto app kiprobalasa utan alltam vissza geditre.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

> volt, ahol kezzel kellett nyomni neki egy fajltipus allitast. Ugyhogy igen, gyakran allitgattam az alkalmazast
Ebből a mondatodból derült ki, hogy homályos a koncepció számodra. Ha a megnyitott fájl típusát állítod, akkor az nem az alkalmazásra jellemző menüpont lesz, hanem a megnyitott fájlra, dokumentumra, játékra, akármire.

Én nem mondom, hogy ez egy tökéletes koncepció, és el fog terjedni, vagy legalábbis több embernek tetszik, mint sem... Én látom benne a logikát, letisztultságot, és hamar elkaptam a fonalat, nem jut eszembe sírni, hogy ezmosmimáménemműködik. Mondjuk alapvetően nyitott vagyok az újításokra.

Én azt szoktam meg és ez is vált be, hogy a program felső részében van egy menüsor, mint pl a Firefox esetén, de akármilyen szerkesztőt mondhatnám. Ilyen menüpontokat látok, hogy Szerkesztés, Nézet, Fájl, Beállítások stb. Mivel látom őket, így nekem sem lehet nehéz ezeket eltalálni. És max néhány kattintással el is van intézve az, amit akarok. Főleg a Chrome böngésző csinált olyan ostobaságot, hogy csinált egy beállítások gombot anyacsavar vagy milyen jellel és arra kattintva jönnek elő a menüpontok.
Nem igaz az, hogy ha nekem gyakran kell a beállításokat használnom, akkor a programmal lehet valami gond. Ugyanis vannak dolgok, amit egy nap max csak párszor vannak használva és ezek ugye ne foglalják a helyet. Van amihez van gyorsbillentyű is és ez jó. De a funkciók csak egy részét hozom elő gyorsbillentyűvel, mert nem győzné az ember mindet megjegyezni.
A lényeg, hogy szerintem a menüsor az, ami szintén hasznos. Persze a gombok azok, amiket a leggyakrabban használjuk.

Hát eszem ágában sem állt ott keresni bármit is, eddig minden programnál csak "Kilépés" volt. De mindegy végül is, beállítottam ahogy kell a parancssoros cuccal. Azt úgyis csak akkor kell, ha új telepítés van.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Ha a /home -t kipakolod kulon particiora, akkor sosem kell ujra csinalnod.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Kivan téve külön partícióra. Azért csináltam most újra a konfigot is (és azért friss install, nem csak update) mert új diszk, és akkor ne legyen már tele kacattal azonnal, hogy egy az egybe áthúzom a régiről.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

hmmm... fasza lett! Már csak azt a pár gombot kell eltüntetni, és tökéletesen átlátható lesz... végül is a semmit a legkönnyebb átlátni :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

"Már csak azt a pár gombot kell eltüntetni, és tökéletesen átlátható lesz"

+1

A global menü világában már nem indokolt, hogy bumszli nagy gombok legyenek egy program fejléce alatt.

--
trey @ gépház

A menuk bonyolultak, le veluk!!!444negy!
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Tényleg bonyolultak. Van helyette Ribbon UI, illetve nekem tetszik az Ubuntu HUD "menükezelése" is.

Hat ha neked a kde-fele formedvenyek tetszenek, mint pl. kate vagy a kwrite, akkor egeszsegedre. Nagyon sok helyet elpazarolnak a menukkel, toolbarokkal, teljesen feleslegesen. Nagyobb felbontasnal lehet szornyulkodni. Hogyan ne csinaljunk fajlkezelot, az a Dolphin. Hogyan rontsunk el egy egyszeru dolgot, az a KAlarm. Lehet ezt sokkal jobban is csinalni. Csak hat akkor, szakitani kene a regi vilaggal, amit meg sokan nem akarnak.

A baj inkább az, hogy a user interface szorosan kapcsolódik magához a programhoz. A gedit-nél mondjuk nem gont, mert ott használom továbbra is a 2.x.x-et... Ez a ui-butítás akkor idegesítő, ha pl. valami miatt muszály valamiből az új verziót használni.
Mondjuk, hirtelen nem tudok ilyen programot mondani, mert az elmúlt 5-6 évben alig történt érdemi fejlődés a gtk/qt alapú programoknál... inkább csak az ui-t piszkálták, vagy nagy ritkán hibát javítottak.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

http://muszaj.hu/

Azert a GNOME 3-ban hoztak be par ujitast, ami miatt jo lenne - csak hat a franya UI...
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Illúzióromboló vagy, olyan jó muszálinak olvasni. :)

"Hat ha neked a kde-fele formedvenyek tetszenek, mint pl. kate vagy a kwrite, akkor egeszsegedre. Nagyon sok helyet elpazarolnak a menukkel, toolbarokkal, teljesen feleslegesen."

A kde cuccaiban úgy szabod testre a menüket és toolbarokat, ahogy akarod. Pl kwrite: a toolbar eltüntetése 1 kattintás, a toolbar ikon méretének beállítása kb 2 kattintás. Testreszabhatóak a toolbar ikonok (mi legyen kint, mi ne), a sorrendjük, méretük, hogy mellettük vagy alattuk legyenek az ikonfeliratok, legyenek-e egyáltalán ikon feliratok, vagy ne. Utóbbi beállítás ikononként megadható. Sőt, át is nevezheted őket.

"Hogyan ne csinaljunk fajlkezelot, az a Dolphin."

Én a Dolphint is szeretem (szerintem a legjobb file kezelő a nem kétpaneles kategóriában). Rugalmas, testreszabható, jó nézetei vannak, tud split view-t, stb.

Ne zavard össze tényekkel :)

Viccesek vagytok, vagy inkabb nem. Termeszetesen atszabhatod, kikapcsolhatod, de attol meg nem lesz jobb. Korul kene nezni, hogy mas, hogyan tervezi meg az UI-t. Lehet azt jobban is csinalni, mint ahogy a kde csapat osszehanyja. Na ez a teny.

Az ízlés nem vita tárgya, nekem tetszik. :)

"Termeszetesen atszabhatod, kikapcsolhatod, de attol meg nem lesz jobb."

Ez így ebben a formában ténynek azért kevés lesz.

A gnome csapat megprobalja maximalisan kihasznalni a teret(mindig van ellenpelda), mint ez tortent a bongeszoknel is. A bongeszoknel az egyes oldalakat akarom nezni, es nem a menu-t, amit ritkan hasznal az ember, de ha kell az adott funkcio, akkor azt gyorsan el lehet erni. A nagy felbontasnal, az egyes programoknal azok az elemek kapjanak nagyobb szerepet, amelyek fontosak. A kde csapatot nem erdekli ez az egesz, de ezt mar masok is felhoztak nekik.

Engem ez pl. annyira nem zavar. Vegyük a böngészőmet (seamonkey). A menüsor, címsor, könyvjelzők, tab bar, státuszbár összesen kb. 150px-t foglalnak el függőlegesen. Ha ehhez még hozzáveszem az ablak fejlécét* és a windows taskbart is, akkor olyan 200px-t vesztettem függőlegesen. Mindezt képes vagyok egy 1280x800-as notebook kijelzőjén használni, vagyis a teljes képernyő 75%-át kapja csak meg a weboldal. Ez valószínűleg sokakat idegesítene, engem nem. Méghozzá azért, mert mindegyik felsorolt elemnek megvan a maga funkciója, amiért én szükségét érzem annak, hogy ott legyen. Legfeljebb a menüsor az, ami nem kell olyan gyakran, de azon a 10-15px-en nem múlik semmi.

*: nekem valamiért nem tetszik, hogy a fejlécre pakolják a tabokat a "modern" böngészők, megszoktam, hogy a tab bar közvetlenül a weboldal felett van, a címsor meg azért van, hogy azon 1: az aktuális oldal címe jelenjen meg, 2: meg lehessen fogni ha valamiért nem maximalizálva kell az ablak.

Szerintem a tabokat gyakrabban használjuk, mint a felső többi cucc bármelyikét. Ezért is tettem az alsó részbe, a könyvjelzők alá. Közelebb is van, jobban kézre áll.

Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz, a KDE csapatot érdekli ez az egész, csak meghagyta a választást a usernek, illetve nem gondolják azt, hogy a durva minimalizmus a főfunkció minden más kárára gyak kompromisszum nélkül történő erőltetése a jó út. (Legalábbis a hármas szériánál még ez volt, nem tudom, jelenleg mi van, mert nem használom egyiket se.) Én speciel nem vagyok biilentyűkombó fetisiszta, használom az egeret is a GUIn. Főleg a ritkábban használt funkcióknál nekem jó, ha van kint egy gomb, és nem kell emlékeznem valami bill kombóra n programban, és őszintén szólva furin nézek, mikor azt fejtegetik, hogy ha kódolás közben fel kell emelni a kezed az egérig, akkor már olyan marha lassú az egész, hogy még. Vagy irigykedek, hogy valaki azon parázik, hogy 3 perc, vagy 2:45 alatt termel egy oldal kódod. Meg reménykedek, hogy a környékére se kell menni üzemeltetésen annak, amit csinált :D

Ennek megfelelően, bár egyszer régen én is GNOMEon kezdtem szocializálódni, baromira idegesített, hogy minden verzióban az észrevehető újítások nagy része arról szólt, hogy az egyszerűsítés jegyében eltüntettek valamit, amit addig használtam, mondván nem kell az oda. A KDEt meg be lehetett lövöldözni úgy, ahogy nekem kézre esett. A "de ez nem hatékony, sokkal jobban is lehet csinálni, csak át kell szoknod" érvelés meg nem érdekel. Biztos, de szerintem én így is eléggé hatékony vagyok, és nem akarok megszokni mindenféle mást.

--

Egyébként ez még mindig nem volt tény, csak vélemény.

I disagree. Amikor en a bongeszot nezem, egyszeruen nem is latom a felso sort, sem a menuket, sem a tabbart, semmit, csak a megjelenitett oldalt. Ezt hivjak fokuszalasnak, es az emberi szem altalaban automatikusan intezi az ilyesmit. Tudni tudom, hogy ott van, es ha felemelem a szemem az oldalrol, amit eppen olvasok, akkor latom is a menuket/tabokat/whateva, de addig nem, mert kizarom oket a latoterembol.

Ami az alacsony fuggoleges felbontast illeti: igazabol ezt valahol a gombhoz a kabat esetenek erzem. Valaki, valahol kitalalta, hogy az *XGA felbontas milyen fasza lesz majd mindenkinek, elkezdtek kijonni a 16:9-es laptopok, majd kesobb az ilyen LCD monitorok, es azota mindenki azon gorcsol, hogy akkor ha mar kijott ez a sok szemet, akkor legyen ilyen a benne levo tartalom is. En tovabbra is 4:3-as keparanyu monitort hasznalok, es ezzel az egesszel semmi problemam nincsen.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

"Termeszetesen atszabhatod, kikapcsolhatod, de attol meg nem lesz jobb"

De bizony jobb lesz. Mert olyan lesz, ahogy nekem tetszik és nekem kézre áll. És nem olyan, amilyennek helyettem eldöntötték, hogy márpedig ezt kell szeretni - választási lehetőségek nélkül. Ha minimalizmus kell, akkor 2 kattintással eltüntetem a statusbart, toolbart. Ha toolbar kell, akkor teljesen testre szabhatom, elrendezhetem rajta a _nekem_ fontos funkciókat.

Én régen imádtam a gnome-ot, a Gedit pedig sok-sok évig volt elsődleges munkaeszközöm. Aztán jött a gnome3 és ez az erőszakos minimalizálás, amit már nem vett be a gyomrom és emiatt váltottam pár éve KDE-re. Először fura volt, de nem bántam meg. A Gnome-ban -és most az új gedit-ben - nem az a baj, hogy minimalista, hanem hogy egyre kevesebb választási lehetőséget ad a juzernek. (Szerk: azt hozzátenném, hogy maga a design nagyon szép és letisztult.)

+1 A KDE-ben az a jó, hogy pont azt állítok be ami nekem kell, hogy a leggyorsabban, legkényelmesebben végezhessem a munkám. Pl. beállíthatom hogy a számológép mindig a jobb felső sarokban jelenjen meg, legyen mindig felül, látható minden virtuális asztalon.

"Hat ha neked a kde-fele formedvenyek tetszenek, mint pl. kate vagy a kwrite, akkor egeszsegedre. Nagyon sok helyet elpazarolnak a menukkel, toolbarokkal, teljesen feleslegesen. Nagyobb felbontasnal lehet szornyulkodni. Hogyan ne csinaljunk fajlkezelot, az a Dolphin."

A Dolphin az egyik legjobb fájlkezelő, minden testreszabható benne. A kwrite és kate pont tud mindent amit egy szövegszerkesztőnek tudni kell és úgy jó ahogy van. Mégis mekkora helyet pazarolnak a toolbarok és menük egy mai FullHD monitoron? Dugják el a folyamatosan használt funkciókat? Egyébként is minden kikapcsolható és átalakítható KDE alatt. De akinek nem kell menü, nem kell testre szabható toolbar, ikonok, annak minek a produktív, szép és könnyen kezelhető grafikus felület? Ilyen erővel használhatna terminalt és tanulhatna billentyű kombinációkat.

Nincs sorszámozás?
Egyébként így mennyivel eszik több erőforrást? Nagyon nem mindegy, hogy most azonnal bejön a szerkesztendő tartalom vagy várni kell vele.

- nem ide -