OpenStreetMap első térképező parti (Nyergesújfalu)

Címkék

2013. 03. 30-án megrendezzük az első magyar térképező partit és várjuk az érdeklődőket!

A cél Nyergesújfalu utcáinak és fontosabb helyeinek feltérképezése. A dolog annyiból áll, hogy GPS-sel vagy anélkül, kimegyünk a terepre, trackeket és POI-kat rögzítünk, rajzolgatunk, fényképezünk, de olyanokat is várunk, akik csak kíváncsiak a dologra és megnéznék, hogyan zajlik ez. (Amit egyelőre még mi sem tudunk pontosan, lévén első ilyen próbálkozásunk.)

Részletes információk az OSM Wikiben

Hozzászólások

Hú, egy kicsit korán kell kelni, de megpróbálunk odaérni. :)

Addig is fel kellene keszulni, a hely rogzites legjobb eszkozeivel pl. gps logger, keypad-mapper (android app)

Elnézést, ezt a kérdést nem vettem észre.
Jól érted, két évvel ezelőtt a Microsoft engedélyezte a Bing műholdképeinek használatát az OSM fejlesztéséhez. (Lásd a wikin: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Bing). Van még pár legálisan használható forrás, mint a CLC, egy-két kisebb lefedettségű, lokális műholdkép, de alapvetően a Bing jó minőségű műholdképeknek köszönhető az OSM ugrásszerű fejlődése (a magyar úthálózati lefedettség például az elmúlt évben 42 000 kilométerrel nőtt).

Érdekes, máshol ez úgy műx, hogy valaki látja, hogy pl. Gávavencsellő még a térképen sem szerepel - odamegy, körbeautózza/biciklizi/gyalogolja a települést, aztán a tracket feltolja szerkesztendőként, aztán vagy ő, vagy ha nincs szerkesztői joga, akkor más felrakja a térképre :)

Nyilván általában mi is úgy dolgozunk, hogy leírtad (a TuHu-s módszert). Ezt a mapping party-t inkább egy csapatépítő tréningként kell elképzelni, ahol ellessük egymás trükkjeit, tanítgatjuk egymást és jókat beszélgetünk. De szerintem ilyen a TuHun is van :)
Egyébként Gávavencsellő egész szépen fel van térképezve, leginkább az utcanevek hiányoznak.
http://www.openstreetmap.org/?lat=48.1645&lon=21.5761&zoom=14&layers=M
Ha van róla adatod nyugodtan szerkeszd fel ;)

Nem ismerem ennyire az OSM-et, meg hogy milyen adatot gyujtenek (es mennyire reszletesen), de egy GPS tracklogban egy csomo minden nincsen benne:
-utcanevek
-hazszamok
-POIk
-kozlekedesi tablak/lampak

Ha minden lenyeges dolgot ossze akarsz gyujteni (raadasul par ora alatt), nem art, ha vagy egy csapatod, es nem egyedul fogsz hozza. Persze ha az uton a kepet is rogzited, akkor utolagos feldolgozassal is kinyerheto a gyujtott info egy resze.
Ha szeretnel logot az autoutakon kivul a bringautakrol es a jarda ket oldalarol is, akkor nem eleg autoval bejarni (mas kerdes, hogy ez mennyire kritikus ennel az alkalmazasnal).

--
The programmers of tomorrow are the wizards of the future. You know, you're going to look like you have magic powers compared to everybody else. -Gabe Newell

Néhány település, ill. településrész már mögöttem van - utcanevekkel, poi-kkal, igaz, a házszámozás nincs, mert annak feltüntetése eléggé esetleges a legtöbb településen, és az is vagy egyezik a hivatalos adatokkal, vagy nem. Ezeket az információkat a térképek adatbázisait összeállító cégek közvetlenül az önkormányzatoktól szokták elkérni, mivel a hiteles infó ott van meg.
Egy napi (vagy egyszeri) trackelés arra jó, hogy a településszerkezet meglegyen, egy mérés, nem mérés alapon másik napon, esetleg más típusú készülékkel is illendő mérni "szűz" területeket. Hiába van azonos napról 23 track egy útszakaszról, az még ugyanúgy pontosítandóként kerül be jobb esetben a térképi adatbázisba.
Ha egy szakaszon autóút, járda, kerékpárút, akármi halad párhuzamosan, ott általában elegendő az egyiket trackelni, a többit mellé lehet húzni, a feldolgozószoftver korlátait figyelembe véve (pl. nem lehet 5m-nél rövidebb szakasz, ergo kerékpárút és mellette lévő út ennél közelebb ne legyen, mert a keresztutcánál (a két kereszteződés között) gondot fog okozni, és hasonlók. Egyébként ezért írtam, hogy autóval/bringával/gyalog bejárni - nem biztos, hogy elég egyféle módszer - a faluban gyakori "közök", gyalogos rövidítések miatt mindenképp többféle módon kell végigjárni a területet.
Nyergesújfalu nem kicsi terület, bőven lesz mit felmérni, az biztos...

Hát nem tudom, hogy kérik el az önkormányzatoktól... Ott dolgozom, nálunk sajnos nincs ilyen adatbázis (GPS koordináta+hsz), max. hivatalos utca házszám jegyzék. Talán ezért vinne az összes GPS valami kerülőúton haza, meg 1,5 m szélességű úton kocsival keresztül :-(

Az autós navi adatbázisokban alapvetően az egyes szakaszok (utca saroktól sarokig) tulajdonságai között szerepel a kezdő- és záró házszám az adott szakasz irányítottságának megfelelően a bal, illetve a jobb oldalon. Erre tökéletesen megfelel az utca/házszám jegyzék. Hogy ezen felül hogyan osztja le a navis szoftver az egyes házszámokat, avagy az utca fel van-e darabolva a kereszteződések között több szakaszra, hogy a házszámok térképen történő megjelenítése pontosabb legyen, vagy netán a kataszteri tréképek alapján n darabra van szabdalva az utca, hogy valamennyi házszám pontos helye beazonosítható legyen, ez jó kérdés - nem tudom.

Tudtommal adatszolgaltatotol meg a helyi viszonyoktol fugg.
A legegyszerubb eset az, amit irsz (keresztezodesek kozt interpolal). Persze itt is trukkos, mert nincs mindenhol paros-paratlan oldal, van, ahol korbeszamozzak, es a /A, /B szamokat is figyelembe kell venni.
Van, ahol kulon-kulon megadnak minden hazszamot (ahol trukkos a szamozas (terek eseten mondjuk), vagy az interpolacio nagyon sokat tevedne). Aztan Japanban nepszeru a haztombos szamozas, par helyen (pl. Tucson) a kozponttol mert tavolsag. Kinaban meg az agymeneses krixkraxokkal leirt "az ujsagosnal fordulj jobbra" cimzes.

--
The programmers of tomorrow are the wizards of the future. You know, you're going to look like you have magic powers compared to everybody else. -Gabe Newell

Az itthoni állapotokról volt szó, az biztos, hogy a "Ló utca 123-129/b, A épület 3 lépcsőház"-hoz navigálást elég macerás dolog algoritmizálni - és nem is igazán foglalkoznak vele, maximum a házszámig. AHol "trükkös", vagy ahol igényesebben csinálják, ott szerintem fogják a kataszteri térképet, az utcafronton lévő sarokpontokat, és az utca köztük lévő szakaszához rendelik hozzá az adott házszámot, ami az adott hrsz.-hoz kapcsolható.

Terkepadatbazistol fugg. Ha a Navteq-Nokia, a Teleatlas-TomTom vagy valamelyik helyi terkepes ceg adatbazisa korrekt modon lekezeli a kulonallo szamokat/hazakat/lepcsohazakat, akkor a navi is. Ha egyszerusitenek, es csak a keresztezodeseknel ismertek a szamok, akkor esely nincs kitalalni, marad az intrapolacio.

--
The programmers of tomorrow are the wizards of the future. You know, you're going to look like you have magic powers compared to everybody else. -Gabe Newell

Nekem is az a tapasztalatom, hogy azok a térképek, amik "hivatalos" forrásból dolgoznak, elég gyakran nevetségesen pontatlanok. Aki utazott már vidékre, biztos ismerős az a címmegadás, hogy "Hol laksz? X utca y szám, de ha GPS-szel jössz, akkor n utca m szám" :)
Úgyhogy mi igyekszünk minden címet terepen felmérni, és nem hiszünk a hivatalos adatoknak. Ha egy címet keresel, úgyis az fog érdekelni, hogy melyik ház falán van rajta az a szám, amit megadtak :) Tény hogy nem kis munka, nem is mondanám, hogy jól állunk vele. A januári OSM adatbázisom szerint 19500 interpolált és 11600 egyedi házszám volt az országban. Ha jól tudom, teljes lakcím lefedettség csak a XIII. kerületben van.

Felmérési nehézségek: én amondó vagyok, hogy most a csak terepen begyűjthető adatokra kéne utaznunk, a geometria kevésbé fontos, ugyanis remélhetőleg hamarosan lesz műholdkép róla, amiről pontosítható.

Tehát ha Maribácsi meg Józsinéni az átszámozott utcában a kettővel korábbi számtáblát kint hagyta, akkor az kerül a térképetekre... Bravo. Oké, hogy van olyan elv, hogy a térképen a terep valós állapotát kell leképezni, azonban az alapvetően fals/hibás adatokat meg illik kiszűrni. Egy ottmaradt utcanévtábla, egy régi házszám pont ilyen fals adat.
Ha meg az adott navi adatai hibásak, akkor illendően tessen bejelenteni, hogy x. település y. utcája a z és w utca között át lett számozva.

Nyilván nem vagyunk robotok, hogy a táblákat eszetlenül kopipészteljük a térképre, általában elég feltűnő, ha kint marad egy régi tábla. Én csak azt mondtam, és szerintem ebben te is egyetértesz, hogy a legpontosabb adatokat helyszínen lehet beszerezni és nem nyilvántartásokból.
Más navik: régebben kettővel próbálkoztam, az egyiknél nem válaszoltak a bejelentésre, a másiknál válaszoltak, hogy továbbították az adatszolgáltatónak, de az elmúlt három évben úgy látom nem sikerült javítani. Úgyhogy én maradnék a jól bevált OSM-es megoldásnál, hogy ha hibát találok, javítom magam, vagy bejelentem osmbugs-on (amik hasonló módon a TuHun is működnek).

Nekem működött a bejelentés, javították is a következő release-ben, amit megfelelően alátámasztva hibára jeleztem - az más kérdés, hogy a release-ek sűrűsége milyen...
A "helyes" adat definíciója is érdekes például címadatok tekintetében - nem véletlen, hogy azok, akik címekkel mapi szinten dolgoznak, a hivatalos közter. törzset veszik elő - jogilag ugyanis az a helyes, hivatalos adat.