A Microsoft Magyarországtól jött válasz az ODFA nyílt levélre

Az ODFA Magyarország tegnap egy nyílt levelet intézett Magyarország Miniszterelnökéhez. A levélben a Microsoft szerint "több ponton is utalnak a Kormány és a Microsoft Magyarország között megkötött stratégia megállapodásra, a Digitális Otthon illetve a Nemzeti Közoktatási Portál programokra."

Papp István, Microsoft Magyarország Kft. ügyvezetője személyes találkozóra hívta az ODFA magyar tagozatának elnökségét, mert fontosnak tartja az elnökség pontos tájékoztatását:

Tisztelt Elnökség,

2013. január 21-én kelt, Magyarország Miniszterelnökéhez intézett nyílt levelükben több ponton is utalnak a Kormány és a Microsoft Magyarország között megkötött stratégia megállapodásra, a Digitális Otthon illetve a Nemzeti Közoktatási Portál programokra.

Levelük és annak végén feltett kérdések alapján, fontosnak tartom az ODFA magyar tagozata elnökségének pontos tájékoztatását. Annak érdekében, hogy erre mielőbb sort keríthessünk, személyes találkozóra szeretném meghívni Önöket.

A találkozó időpontját kollégáim fogják egyeztetni titkárságukkal!

Együttműködésüket előre is köszönöm,

Papp István

Microsoft Magyarország

Az Index szerint "Ivacs Gabriella, az ODFA Magyarország elnöke gyorsan reagált, és a nyílt szabványok szellemiségéhez híven nem zárkózott el a találkozótól, amennyiben az a nyilvánosság bevonásával, kormányzati döntéshozók részvételével valósul meg."

Hozzászólások

Furcsa, hogy míg az angol Wikipédia szerint az IBM az egyik fő alapító, addig a magyar taglistában nincs jelen.

Azt mondjuk kötve hiszem, hogy pl. a Balabit Bt. a Lotus-t akarná benyomni bárhova is, de el tudom képzelni, hogy a MS kigolyózása után az IBM neve merülne fel először, mint stratégiai ODF megoldás szállító...

szuper válasz :) nyilvánosan kínosabb megmagyarázni a megmagyarázhatatlant.

nem leszünk idegen hatalom bábjai...munkásököl vasököl...ja izééé...mégse :D
csak kilóra vették meg a hős nemzeti nemzet honvédő nemzeties nemzetépítő nemzetatyákat...igaz a nemzeti stratégiai nemzeti microsoft :D

Tartom valószínűnek, hogy befostak az elvtársak a Microsoft Magyarországnál (értsd: kiesik a biztosnak hitt csöcs a szájukból, s mehetnek Redmondba raportra).

A gondolat még (?) szabad: telefon jött lézer, gázár mindenttudójános őfőméltóságától (vagy valamelyik táskahordó haverjától, s mint tudjuk: "...minden ember ennyit ér, amennyije van."), hogy "...fiúk, mi most nem érünk rá, megvagyunk a Nemzeti Trafikkal, a Közg... fontosabb, oldjátok meg gyorsan, de okosan.

Nem olyan rossz levél ez a Microsofttól, ügyesen van megfogalmazva.
Persze nem tudom mire mennek egymással majd, az ODFA-s arcokat nem olyannak ismerem mint akik egykönnyen megvehetők.

--
Gábriel Ákos
http://i-logic.hu

Miért nem tudom elhinni, hogy ennek jó is lehet a vége? Valószínű, hogy az M$ ismét megpróbálja bevetni az egyik legnagyobb fegyverét: a zöldhasút. De ne legyen igazam, és ne kelljen csalódnom....

http://taklertamas.blogspot.com/ | #! | androbit.org

ODFA egyet biztosan nem tud, amit az MS igen, jelesül egypontos belépést a Skype (és Messenger) rendszerbe.
Az eddig "lezárt" kommunikációs csatorna elérése (és automatákkal feldolgozhatósága) sokat ér.

Mivel a MS egyik érvelése a találkozón az lehet, hogy ők is támogatják az ODF formátumot, kíváncsiságképpen kipróbáltam egy pár pikánsabb dokumentumot MS Office 2013-ban.
Az első egy 400 oldalas könyv, amiben pár igényesebb formázási dolog és graphite betűtechnológiát használtam. Az eredmény meglepően jó lett (kb mint a doc, docx megyitása LO-ban), a formázásokat, képeket behozta, a nagy tartalom miatt a helyesírás-ellenőrzője természetesen kiakadt (ezt nem értem hogy nem voltak képesek megoldani immár 20 éve). Még egy hiba jött elő, mégpedig az ODF verzió kapcsán, ami az eredeti dokumentumban 1.2 volt és a MSOffice csak az 1.0-át támogatja, igaz, evvel nem biztos, hogy lehet érvelni, mivel az 1.0-ás az ISO szabványformátum.
Ezen kívül még egy több tízezer képletet tartalmazó táblázatot próbáltam megnyitni. Itt már csúnyán elhasalt a MSOffice, mivel minden képletet behelyettesített az értékkel, tehát egy számtáblázat maradt csak.
Átmentve a táblázatot 1.0-ás ODF-be, már hibaüzenet nélkül is megnyitotta, de a képleteket szintén behelyettesítette az értékükkel, viszont a teljesítmény lenyűgöző volt, LO-ban 30mp a megnyitás (és nem egy szar gépen), és a fülek közti váltás is elég időigényes, még MSOffice-ban a megnyitás egy pillanat volt, a váltás már érthető, hogy gyors, mivel nem kell képleteket számoljon.
Ami viszont már egyértelműen megnyugtatott, hogy ilyesmivel nem érvelhetnek, az az volt, hogy beírtam két számot egy üres táblázatba, és összeadtam őket. Ezt is elbukta a MSOffice, tehát a 2016-os újabb kiadásig nem kell tőle tartani.

Ha egyszer eldöntik, hogy LibreOfficet használnak az államigazgatásban, akkor nincs tovább kompatibilitási probléma!
Ha netalán az állami szervek LibreOffice formátumban kérnek adatokat azzal egyetlen szereplőt sem kényszerítenek szoftver beruházásra, mert ugye egy ingyenes szoftvert kell használniuk. Míg ha MS-Office formátumaiban várnak adatszolgáltatás (mint jelenleg) minimum 50 eFt kiadást kell elszenvedniük.
A LibreOffic-szal kapcsolatos inkompatibilitás főleg a kritikus tömeg el nem érése miatt létezik!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Újabb (ál)hír a témában:
A 10 napos találkozó a Kanári-szigeteken lesz, a költséget természetesen a Microsoft Magyarország állja a repi költség terhére.

Azért, mert egy szolgáltatás/termék pénzbe kerül, felesleges felháborodni. Azon még kevésbé érdemes, hogy a sales igyekszik ezeket eladni - ha teheti, állami intézményeknek is.

A RedHatnek/Canonicalnak* sem tiltotta meg senki, hogy megkenje a magyar döntéshozókat. Tessék okosnak lenni, és meghívni az illetékeseket egy golfpartira/vacsorára/whatever. Tetszik vagy sem, sajnos ilyen világot élünk.

Megint azt mondom, hogy az alap koncepcióval egyetértek, sőt, de a M$-ezés, meg mocskoskapitalistázás még mindig nem tetszik.

---
* Remélem nem úgy gondolták, hogy a kormányzati rendszereket szupport nélkül, közösségi disztrókból rakják össze, mert az úgy mennyivel olcsóbb.

Magyarország miniszterelnökének szerintem gőze nincs arról, hogy mi is az a fájlformátum, mi is az a szabad szoftver, meg el sem tudja képzelni, hogy valakinek nehézséget okozna százezreket fizetni irodai szoftverekért.
Másrészről: amíg meg a soffice/loffice olyan amilyen (pl. doksiba táblázatot képként illeszt), addig nincs is miről beszélni alternatívát illetően.
A Microsoft bármennyire is vacak szoftvereket gyárt, az Office-t azért jól megcsinálták. A legéletképesebb megoldás az lenne, ha lenne MS-Office Linux-ra, még ha nem is free, vagy open.
Vagy egy másik életképes megoldás lehetne, ha az állam fizetne meg programozókat, hozzáértőket, és alaposan helyrepofoztatná a loffice/soffice cuccokat. Lehet, kifutná néhányszáz MSOffice példány árából... Ha a késztermék free is maradna, akkor is nyernének vele annyit, hogy nem kéne többet MSOffice-ra költeni.
-fs-

"Lehet, kifutná néhányszáz MSOffice példány árából"
Szamoljunk egy kozepesnek mondhato programozoi berrel, brutto 400E forinttal, ez a munkaltato szempontjabol 514E forintot jelent. Ez netto 260E forintot jelent ma.

Tegyuk fel, hogy 5.000 Office licencnyi penzt akarunk elkolteni. Ez korulbelul $150*5000*220=165M forint, ha minden egyes gepre kulon vennenk meg az Office-t (a volume licenc olcsobb).
Azaz korulbelul 165M/514E = 321 fejlesztoi honapot tudnal megfizetni, ha csak a berkoltseget nezem. Ha mondjuk 10 fejlesztod van, akkor ez kevesebb, mint 3 evnyi berkoltseg. Ha hozzaszamolod a projektvezetes koltseget, az irodafenntartast, az egyeb kiadasokat (munkaeszkozok, cafeteria, csapatepites stb) akkor kb. masfel evre tudsz ennyi penzbol 10 programozot kifizetni.
Szerinted all ugy a LibreOffice, hogy 10 teljesallasu fejlezto masfel ev alatt rendbeteszi?
Es most nem parszaz, hanem 5000 Office licencrol beszelek.

Meggyőztél... 10 programozó 1.5 év alatt legfeljebb tervet tudna készíteni, hogy hol is kezdje el a majd'félgigés forráskódot javítani, hacsak eleve nem foglalkoznak önkéntesen soffice fejlesztéssel.
Más felől viszont nem tűnik nagy összegnek 165 MFt államháztartási szinten. 3837 ember minimálbére... De még mindig kevesebb, mint amit München bukott(?) a felelőtlen átállással(?)... az 12.04 GFt, 165 MFt 72-szerese. Ennyiből már talán... (?)
-fs-

Nem az allam feladata a szoftverfejlesztes, azert vannak a versenyszferaban a cegek, h ezt megoldjak. Mindannyian lattuk mar, h egy allami szoftver fejlesztoceg mennyire effektiv (nem). Foleg, h elvileg mar nem a kommunizmusban elunk, hanem kapitalizmus van. Ez az ut (marmint bekerulni a branchba), a szabadszoftverrel foglalkozo cegek elott is all.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Az a baj, hogy rengetegen élnek bújtatottan az államból, szoftverfejlesztő cégek is, pl. Kopint-Datorg/NISZ, Synergon, Bull stb. Ők pontosan úgy viselkednek, mint egy szocialista nagyvállalat.

Ezen kívül persze nem csak szoftverfejlesztő cégek élnek az államból, hanem komplett ügyvédi irodák, építőipari vállalkozások stb.

Ezek relatíve sok embert el is tartanak az országban. Ezek az alkalmazottak azt hihetik, hogy ők bizony kapitalista cégeknél dolgoznak, pedig egyáltalán nem, a munkaadójuk az állami megrendelések nélkül meghalna.

Sajnos azt érzem (és nem vagyok vele egyedül), hogy az országban az utóbbi 23 évben sem volt kapitalimzus, jelenleg az 1968-as gazdasági reform kiteljesedésében élünk, jelentős a magánszektor ugyan, de a GDP-nek több, mint feléről még mindig az állam dönti el, kié legyen (az állam költségvetése több, mint a GDP fele).

> 10 programozó 1.5 év alatt legfeljebb tervet tudna készíteni, hogy hol is kezdje el a majd'félgigés forráskódot javítani, hacsak eleve nem foglalkoznak önkéntesen soffice fejlesztéssel.

Ez nem igaz, az elmúlt 2 évben megjelent 4-500 új LibreOffice kódhozzájáruló a cáfolat erre. Nem légüres térbe kerülnek be az új fejlesztők, hanem komoly segítséget kapnak a tapasztaltabb fejlesztőktől, ha igénylik.

"Magyarország miniszterelnökének szerintem gőze nincs arról, hogy mi is az a fájlformátum"

Neki nem is kell tudnia. Neki annyit kell tudnia, hogy ezekre a kérdésekre ki tud válaszolni a kormányából, azt elővenni és megfogalmaztatni vele a válaszokat.

--
trey @ gépház

"A Microsoft bármennyire is vacak szoftvereket gyárt, az Office-t azért jól megcsinálták. A legéletképesebb megoldás az lenne, ha lenne MS-Office Linux-ra, még ha nem is free, vagy open."

Valld be, hogy egyik mondatot sem gondoltad komolyan. Az Office-t olyan jól megcsinálták (sőt, egyfolytában olyan jól megcsinálják), hogy saját korábbi verziókkal is akadnak kompatibilitási problémák, meg a readerekkel is. MSO meg végképp nem lesz Linuxra, mert az véget vetne a desktop OS szegmensben a dominanciának.

-------------------------
Trust is a weakness...

Komolyan gondoltam minden mondatot... (legfeljebb tájékozatlanságomból kifolyólag tévedtem néhány dologban.)
Az M$ vacak softvereket gyárt. A Windowst legalábbis nem tudom a vacak kategóriánál jobbnak mondani.
Ahol dolgozom, van egy olyan gép (az a gép, ami előtt a főnök ül), amire MSOffice XP + WinXP van feltéve. Van 3 gép, amin OpenOffice+Linux van. Ha valami komolyabb doksit kell készítenie valakinek, akkor vagy odamegy az MSOffice-os géphez, vagy inkább hazaviszi a munkát, minthogy az Openoffice-on kelljen megcsinálnia. A Linuxszal sikerült zöldágra vergődniük, pedei ők Windows-hoz szoktak... viszont az OpenOffice-t átkozzák.
Hogy a M$ az Officét jól megcsinálta, azt abból szűrtem le, hogy eddig még gond sosem volt vele.
-fs-

Ebből mondjuk azt le lehet szűrni, hogy vmilyen oknál fogva MSO-n szocializálódtak, de a programok minőségére semmilyen utalást nem tartalmaz. Még emberi képességbeli hiányosságok is lehetnek a háttérben, mert a LO kezelőfelülete ~ MSO2003.

-------------------------
Trust is a weakness...

Egy szál teljesen elsikkadt: még az első Orbán-kormány idején készült egy kormányzati(!) tanulmány arról, hogy a Win milyen komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent. (100 000 vírus, backdoor, stb.) Valahogy most ez senkit nem érdekel.

Más: a kormányzati hivatalok egy részében OpenOffice van feltéve, csodák csodája, a felhasználók nagy része észre sem vette.

A felhasználás színvonalát tükrözi, hogy az informatikai rendszer minőségét szövegszerkesztő minősége határozza meg. Ma még nagyon kevesen jutottak el oda, hogy az informatika több mint egy írógép-számológép kombó. Azt, hogy egy rendes hivatal e-mail rendszerében milyen káosz van, azt kívülálló el sem tudja képzelni.

---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.