Bemutatkozott a Turbo Mode a Raspberry Pi-nél

Címkék

A Raspberry Pi-ket a kezdetektől fogva lehetett "húzni" az órajel (overclock) és a feszültség (overvolt) emelésével a config.txt szerkesztésén keresztül. Az overvolting-ben több teljesítménynövelési potenciál volt, de az a garancia elvesztésével is együtt járt, mert a készítők attól tartottak, hogy az overvolting jelentősen csökkentené a lapok élettartamát. Éppen ezért beállítottak egy jelzőbitet a BCM2835-ben, amely lehetővé tette számukra azon lapok beazonosítását, amelyen a feszültséget felemelték.

A projekt közben sokat dolgozott azon, hogy megértse, hogy milyen hatással van a feszültségemelés és túlmelegedés a lapok élettartamára. A munka eredményeként most bemutatkozott az ún. Turbo Mode, amely dinamikusan lehetővé teszi az overclock-ot/overvolt-ot a cpufreq driver felügyelete alatt. Mindezt hivatalosan, a garancia elveszítése nélkül. A Turbo Mode csak akkor kapcsol be, ha a lap elfoglalt, azaz dolgozik. Illetve a Turbo Mode korlátozásra kerül, ha a BCM2835 chip belső hőmérséklete meghaladja a 85°C-ot. Így biztosítható, hogy a "húzással" ne csökkenjen mérhető mértékben a lap élettartama. A hivatalos tuningolással jelentős teljesítménynövekedést lehet elérni. A részletek, tudnivalók a témával kapcsolatan itt.

Hozzászólások

„overlocking”… visszatérnek a kilencvenes évek! :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Nekem a DX2-80-as ment 100 MHz-en évekig, P1 pl. kimaradt - mai napig működőképes, ha egyáltalán elindul még az alaplap alatta. :)

Egy Barton 2500+ proci AN7 lapban mai napig megy 2145 MHz-en a kezdetektől gond nélkül, lassan a lap hal majd ki alóla...

Van olyan gép is, ami "underclockolva" jár. :)
Mostanában nem vacakolok ilyesmivel...

Szintén zenész: a szépemlékű scenergy szerverem egy Cyrix 486 DX4-100 volt 120-on járatva. Több mint tíz évet ment, sokszor több éves uptime-okat produkálva. Közben döglött meg benne hűtés - kibírta - nyiffant ki benne táp - ezt is - aztán a HDD halálával ami maradt belőle azt egy VM-be migráltam. De az alaplap és proci páros mai napig megvan és működik. :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

És akkor mi a tervezett élettartama, mert ezek szerint van?!

Feszültséget emelni még nem mertem pont a garancia miatt, frekvenciát emeltem, viszont úgy vettem észre, hogy ha húzva van, akkor aktív használat során néha kifagy, lényegében használhatatlanná válik. Vajon a feszültségnöveléstől stabilabb lesz?

Rá kell csapni egy kis hűtőbordát.

A korai szériás ddr 800-as hynix memóriás példányom azért hibázgatott legmagasabb turbo módban, a 950/450 viszont megy neki. Lement a kernel build, media_build, tvheadend fordítás szépen :) A samsung memóriások még szép, hogy mennek ddr 1000-es ram sebességen, hiszen 1066-os chipek.

Overclock után a BD-t is képes lejátszani akadozás nélkül 100 megás hálózatról, szóval mediaszervernek is használható.
Az OpenGL képességeit kellene még kitesztelni, és írni neki egy mediaszerver GUI-t, mert az XBMC nem jó a málnára.