ODF eszközök fejlesztését támogatja a magyar kormányzat

Címkék

Az Európai Bizottság Joinup weboldala arról számol be, hogy a magyar kormányzat 370 millió forintot invesztál egy ~ 3 éves projektbe, amelynek célja olyan alkalmazások (tovább)fejlesztése, amelyek Open Document Format-ot használnak. A támogatás megoszlik a Szegedi Tudományegyetem és a Multiráció Kft. közt. A megtámogatott projekt megnevezése: "A Nyílt Dokumentum Formátum európai bázisú alkalmazáscsomagjának kifejlesztése újszerű szoftverminőség-biztosítási, csoportmunka és mobiltechnológiák alkalmazásával".

A Szegedi Tudományegyetem a minőségbiztosítást, a használhatósággal kapcsolatos kutatásokat és az eszközfejlesztéseket végzi majd. A Multiráció az office alkalmazást fogja fejleszteni és különböző kiterjesztéseken fog dolgozni. A hírek szerint a Multiráció az EuroOffice olyan verzióján (is) dolgozik majd, amely tableteken lesz használható.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Ööö... miért is? Libreoffice, Openoffice miért nem jó?

mento&tuzolto vs programozo, remelem just for fun volt reszedrol....
ha valasztani kene, inkabb egy tuzoltonak adnam a penzt aki szaros 110k-ert megy be az ego hazba...

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Ember nem veszed észre, hogy pont őket védem nem lebecsulom???
Azert irtam a 110k-t szarosnak, mert ok kb 3x ennyit erdemelnenek a munkajukert.

Ui: Szerintem jobban jarna mindenki, ha azt a 370 misit ertelmesen koltenek el, mert ebbol egy arva kanyit se fog senki sporolni...
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here. -- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Miért a tűzoltónak ki fejleszti a felszerelését? Ki fejleszti az eszközt, amivel a fejlesztést, tervezést végzik? Ki készíti a tűzoltó autót? Ki építi meg a tűzoltóságot? Ki építi meg az utat, amelyiken eljut a tűz helyére? Ki tervezi a vízhálózatot, amellyel vizet vételezhet? Ki gyógyítja a tűzoltót? Ki vigyáz a tűzoltó gyerekére, míg ő dolgozik?

Akkor most melyik a fontosabb? Nem egysíkú a világunk, a végére 10 millió tűzoltó országa legyünk?

Természetesen elismerve az ő munkájukat (is!) és munkájuk veszélyességét.

Ha jól emlékszem már folyamatban van a mentőautó-csere program. Felújítani az ilyesmit nem buli.

A tűzoltók meg majd az MS Office licenceken megspórolt pénzből kaphatnának fizuemelést.

De van erre egy közgazdasági tétel: Ha mindenkitől elvennénk minden pénzt és egyenlő arányban elosztanánk, a szegények akkor sem lennének gazdagabbak. Legalábbis nem sokáig...

Ez egy legenda. Az EuroOffice 2010 egy átcímkézett OpenOffice.org 3.2. Igaz se forráskódot nem találtam a Multiráció honlapján, se utalást publikus repositoryra (gy.k. az OpenOffice.org 3.2 forrása LGPLv3 licencű). A saját - pénzes vagy ingyenes - fejlesztések kiterjesztésekben vannak.

Míg a teljes programcsomag évenként frissül, az éppen elérhető, legújabb OpenOffice.org alapján, addig bővítményeinket folyamatosan fejlesztjük és azonnal hozzáigazítjuk az idoközben megjelenő OpenOffice.org változatokhoz.

Olyan ez mint az oracle http server, meg az oracle linux.

Az nem a LO hibája, hanem azé, aki 40.000 sort akar táblázatkezelőben kezelni.

Oktatásban pár hónapja láttam - még kitöltetlenül - 40 megás állami szervek felé kötelező adatközlő xls-t (ha jól emlékszem belerakták az összes OKJ-s képzés összes adatát).
2012, Magyarország, Európai Unió

nem tudom, hogy valaki használta-e már aktívan a Open v. Libre Office adatbázis kezelőjét... de legutóbb amikor akartam -talán 1,5 éve- egy mezei egyszerű SELECT-et sem sikerült normálisan kicsikarni a varázslójával.... igaz kézzel megírva igen. Így ha már kézzel kellett megírni végül postgres-el +pgadmin-al csináltam meg amit akartam...

Minden esetre eléggé "elhanyagoltnak" tűnik számomra...
A másik, hogy a minap beszéltem egy ismerőssel aki korábban MS Office-t oktatott. Korábban még én hívtam fel a figyelmét, hogy ismerje meg az OOo-t is (néha az oktatók is haladhatnak a korral...kedvet kapott meg is megtanulta). Elég jó alternatívának nevezte, azóta ezt is azt is tanítja, de megerősítette, hogy az adatbázis kezelő része használhatatlan átlag felhasználó számára, mert nagyon bugos....elég béta szintűnek tűnik aktívabb használat mellett.

Lehet hogy azóta már jobb, amióta LibreOffice... s gyorsabban változnak a dolgok, de azóta meg nem próbáltam.

Esetleg, ha valakinek van pozitív tapasztalata 50-100K soros 4-5 táblás több kulcsos reláció létrehozásában (lehetőleg a különböző szerkesztőkkel, wizzardal), majd használatában, akkor szóljon... mert biztos előbb utóbb használható lesz -remélem-, drukkolok nekik.

Ne számíts túl sok jóra. A fejlesztésben korábban résztvevő, az Oracle által fizetett alkalmazottak nem csatlakoztak sem az Apache OpenOffice sem a LibreOffice fejlesztőkhöz.
Az új fejlesztőknek pedig meg kell ismerkedni mindennel, és az időt igényel. De túl sok fejlesztő nem tolong a pályán. A hibákat javítják, így nem sok jót várok az általános használhatóság javulása terén.

igen, az oly csodas 3V szoffer :)

https://www.nive.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=174

az asszony ezzel szopatja magat, neki kell beosztani a munkahelyen az okj-s vizsgakat :) kiprobaltam linux alatt libreoffice-al, 1G RAM-al, es gyakorlatilag osszesz*rta magat. ugyanigy win alatt is. office2003 alatt vizsonylag szepen muzsikal (mar 3 perc alatt betolt :)), 2010 alatt mar megint lassabb, de legalabb hasznalhato

olyan megoldasok vannak benne, mint pl:
-ird be egy vizsgazo egy masfel oras vizsgajahoz 5 percenkenti felosztasban (!), hogy eppen abban az 5 percben melyik modulbol is vizsgazik
-gyakorlatilag tele van if()-ekkel az egesz tabla

mazohistaknak kotelezo

ja, a doksijaban meg az indoklas, hogy miert igy csinaltak: nem kell hozza specialis hardver meg szoftver, office2003 szinte minden gepen van, igy hordozhato :)

amikor eloszor meglattam, nem akartam elhinni. meg azt sem, hogy valakinek ezert adom a fizetesem egy reszet :)

---
Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

Már évek óta nemzeti szabvány az ODF. Csak erről szinte senki nem tud egyes hivatalokban. Talán ez is a gátja lehet bizonyos elterjedéssel kapcsolatos dolgoknak. :)

Az ilyen hírek olvasásakor mindig "zavart érzek az erőben" :-)

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Ja. Mert olyan híreket kevesebbet hallunk, hogy a MSO szirszar kis kiterjesztéséért mekkora zsetont gombolt le egyik másik cég.
De a nagyvállalati környezetben sem ritka, hogy a egy-egy fizetős szoftver testreszabása kisebb vagyon.

Amit ezek csinálnak, az legalább ingyér letölthető lesz, meg open source.
És esetleg utána - a kód alapján - lehet majd hisztizni, hogy ezt feleennyiből is meg lehetett volna írni!

Ugyanazt akarják megvalósítani, mint a LibreOffice.
* európai bázisú - a The Document Foundation egy berlini székhelyű alapítvány.
* szoftverminőség-biztosítás - másról se szólt szinte az elmúlt másfél év, mint a refaktoring, statikus kódelemzés, nem használt kódok kidobása
* csoportmunka - működő demóval rendelkezünk megosztott munkalapszerkesztésre, GSoC projekt van a továbbfejlesztésére, készül a libcmis, ami konnektor lesz pl. a Sharepoint felé is
* mobiltechnológia - fél éve folyik portolás Androidra és iOS-re, GSoC projekt van a mobil UI-ra

5 éve is volt egy ilyen projektjük, az OpenOffice++. Rá lehet keresni. Az eredményekre is. Született kb. 150 patch, olyanok, hogy pl. az osztályokban a tagok inicializációs sorrendje más legyen. Tehát kb. compiler warningok irtása. Az igazi fejlesztés itt maga a statikus kódelemző kifejlesztése volt, nem az, hogy ráengedték az OpenOffice.org kódjára, és talált pár lényegtelen dolgot. A használhatósággal kapcsolatos kutatás eredménye az lett, hogy a menükben a gyakrabban használt elemeket nagyobb fontmérettel jelenítette meg a program. Szerintem ronda volt nagyon. :)

Na mindegy, sok sikert nekik, ők csak élnek a lehetőségekkel. Az ilyen pályázatokat ebben a konstrukcióban lehet elnyerni, ahogy ők csinálták: cég + egyetem konzorciuma. Jelentős önerő is szokott kelleni. A LibreOffice vagy a The Document Foundation ezen a pályán nem rúghat labdába.

A nyílt forrású eredményeket a LibreOffice át tudja majd venni, talán közvetve profitálhatunk ebből a projektből.

verjetek es kovezzetek meg, de ha a 370 milliobol minden kapcsolodo embernek tartottak volna egy opensource oktatast, lehet meg is terulne, mert parszaz rendszergazda radobenne, hogy jee azt az egy szem windowsos share-t le lehet valtani egy samba serverre...
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

ha menne a közbeszerzés, és egyértelműen kereskedelmi sw születne, és nem (csak) mobil platformra, és ha ez a termék szerepelne a terméklistán akkor a., ezzel vélhetően az érintett intézmények "spórolhatnának" b., országhatáron belül csapódna le a zsé.

csak hát ezesetben a 3-4x (and) néhány (if) társaságában ritkán ad(na) eredményt :)

nem pont ehhez, de valaki emlékszik még a Magyaroffice-ra? :) ejj de nem kívánom vissza

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Biztos sok új hasznos dolgot írnak majd ezért a 370 millió Ft-ért.

Egy jelenlegi példa a honlapjukról:
http://www.multiracio.com/index.php?lang=hu&style=eurooffice&page=eo_ex…

"Az EuroOffice Arckép lehetővé teszi webkamerával készített arcképek beillesztését dokumentumainkba.
Gazdagítsuk naplónkat webkamera felvételekkel!
Csak kattintsunk a Beszúrás menü EuroOffice Arckép menüpontjára, s webkameránk felvételt készít rólunk, melyet be is illeszt az aktuális dokumentumba.
A webkamera által készített felvétel minősége nemcsak a webkamera típusától, hanem igen nagy mértékben a megvilágítási viszonyoktól is függ. A jobb minőség elérése érdekében törekedjünk az erősebb megvilágításra.
Ez a kiterjesztés csak Windows operációs rendszer használata esetén működik!"

Írnak egy másik kiterjesztést. A dokumentációt fontosabb részeit már megírtam: „Csak kattintsunk a Beszúrás menü XYOffice Hang menüpontjára, és a mikrofon rögzíti a hangunkat, melyet be is illeszt az aktuális dokumentumba. A mikrofon által készített felvétel minősége nem csak a mikrofon típusától, hanem igen nagy mértékben a környezeti zajoktól is függ. A jobb minőség elérése érdekében törekedjünk a csendes környezetre.”

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Csak egy kérdés: ezzel a 370 M ft-tal valahogy (kötelezően? EU?) el KELL számolni, vagy ömlik a "zsé" a zsebekbe, ide-oda?

Ez is - legalábbis nekem - amolyan fideSS-féle "haveri cégcsoportnak" tűnik (osztogatnak a nádaratónak, fuvarozócégnek, meg a XYZ k_anyjának némi állami földet, csekély 20 évre stb).
Hofi után szabadon: ...becsomagolták a Lánchidat, úgy néz ki mint a cukrozott takony. Ez is ilyen állagúnak tűnik...

370 "misiért" föltalálják a szoftverrel optimalizált, meleg vízzel hajtott, tüzes kerekeken guruló semmit? :-(

Ha a MS marketinggépezetét hallgatod, akkor az jön le, hogy a Microsoft a legnagyobb ODF-et támogató cég a világon. A Win7 WordPad és az MS Office 2007SP2/2010 alapból támogatja az ODF-et. Az MS Office ODF Add-In készítését a Microsoft támogatta anyagilag.

Persze nem minden gömbölyű kompatibilitás és működés szempontjából. De úgy hallom, a Calligra sem 100%-ig ODF kompatibilis, az AbiWordről már nem is beszélve.

Én nem abban látom a problémát, hogy a Multiráció kap támogatást, hisz tagadhatatlanul hosszú évek óta foglalkoznak OOo/LibO forkolással.
Ugyanaz az zavar ebben a történetben is, mint az összes többiben. Semmi köze a valósághoz.
Lehet odaadni bármilyen cégnek egy ilyen támogatást, csak akkor kötelezzék arra, hogy működjön közre pl. a TDF-fel vagy az FSF-fel és minden fejlesztést forgasson vissza a közösségi verzióba. Természetesen szigorúan ellenőrizni kell, hogy valóban eleget tesznek-e ennek és ha nem, akkor lehet egy összegben visszacsengetni a felvett pénzt.

HAHAHA... Visszaforgatja!! A Multiráció évek óta együtt kartellezik több "neves" és itt is jól ismert cégekkel, személyekkel Már "árnyékszervezetet" is létrehoztak saját maguk igazolására. (http://www.odfalliance.hu) A működésük elég rapszodikus, amikor jól tejel mindenki jelen van, ha nem akkor kivárnak, hogy megint jól tejeljen. Én drukkolok nekik, ők csinálják jól, ti meg téphetitek a szátokat tovább, már bocs!!

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Mire elég a 370 millió, 3 év alatt?

Ha bruttó 500 ezret kap egy programozó, akkor az évi kb. 8 millió. (És ez nettó 310-ezres fizetés, ami azért nem kiemelkedő.)
370 millió /3 = 120 millió / év, ebből 15 programozó jön ki.
De ha kell nekik hely, infrastruktúra (gépek, iroda, főnök, projekt manager), akkor lehet, hogy csak 10 programozó marad. Nagyobb fizetéssel már csak 6-8 ember.

Persze a baj nem itt van, hanem ott, hogy mi lesz ennek a végeredménye? Mert ha semmi értékelhető, semmi használható, akkor a Dunába is lehetett volna szórni ezt a sok pénzt... és a jelek mintha erre mutatnának.

Egy atlagos C majom (1-5 ev gyakorlattal) 10-15e Ft rezsioradij (gep, aram, futes, Mancika aki berszamfejt stb). Ha profikrol van szo, ez tobb.
Ez a penz elegendo 15-20 jomunkasembernek egy evre. Talan egy projekt/egyeb manager belefer, ami eleg keves olyan projektekhez, ahol kemeny allami/EU beszamolokat kell kesziteni.

Minusz nokiasdoboz(ok) tartalma...

Nem kell ide telekom & tsi. adó...

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

Imho hangsúly a minőségbiztosításon és a használhatósággal kapcsolatos kutatásokon van. Miert is menetelt az Apple?

Szerintem furcsa hogy 370 milliót elköltenek az Office-ra, de ezzel mindenki profitál. Fontos, hogy a nagyvállalati felhasználóknak se legyen gond a váltásnál. A LibreOffice fejlesztésében fognak gondolom belefolyni és pár éven belül lesz Európa számára egy gyorsabb Office program, ami képes tablet-en is működni.
A 370 milliónál rettentő kíváncsi lennék, hogy mire költik el. Egy fejlesztő 300 ezer forintba kerül és a gyakornokok sokasága miatt a harmad ennyiből kijön a fejlesztés főleg úgy, hogy kódok újraírásával érik el a gyorsulást és egy 10 fős fejlesztési csapat a PC -re kiváló Office-t fejleszt, aminek a felületét kell a Mobil és Tablet rendszerre optimalizálni utána. Maximum 150 millióból már olyan Office lesz, ami az MsOffice konkurense.
Manapság már az Excel makró guruk kora kezd leáldozni és talán még az Állami szektorokban jelentős.

Fejleszt az olcsóbban is ha eltöröd az egyik bokáját és megfenyegeted azzal, hogy a másikat is eltöröd ha nem végez határidőre. Úgy már csak 150 ezer forintba kerül egy fejlesztő. A törött bokájuk miatt több időt töltenek a gép előtt, nem tudnak elmászkálni mindenféle ürüggyel.

Magyarországon! Azért mert van 1-2 ember aki 500e-t keres és még azzal is alul van fizetve, nem ez a jellemző ebben a szektorban. Sokkal többen vannak akik havi 100e-ért programoznak évek óta.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Egyrészt nem keresetről volt szó, hanem hogy mennyibe kerül.
Másrészt meg aki 100e-ért dolgozik, az valszeg olyan is.
De. Legyen igazad. Ekkor viszont nagyon szeretnék azonnal __3, netto 100e-ért dolgozó profi programozót__ felvenni május 2-i kezdéssel.
Tárgy: PHP, Java, beágyazott rendszerek-C, PgSQL, LUA.

Nettó 100? Kik, hol? Szerintem főnök helyből fel is venne kettő embert annyiért. (PHP, MySQL, PgSQL, webdev, semmi extra, de mondjuk érteni is kellene hozzá.) Így is kell egy ember.

A legkevesebb, amit eddig valaha hallottam programozónak, az is nettó 150K volt, és az is csak próbaidőre. Tapasztalat az, hogy inkább kezdődik olyan 175-225-től még lesajnált PHP-s meló is, mint 100-tól.

Márészt említette már valaki, hogy nehéz jó fejlesztőt találni? Akár PHP, akár Java, akár .NET.

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

Egy utcaseprő vagy a Heti Hetes klub gondolhatja, hogy havi nettó 500 ezret keres egy fejlesztő. A valóságban havi 300 nettót már csak kivetélés esetben adnak és nem vagy bejelentve vagy csak alig. Sok hozzászóló abból indul ki, hogy 0-ról írják miközben valószínűleg nem tudják, hogy a LibreOffice programot az államigazgatásban is sok helyen használják és az ügyfeleknek fel sem tűnik, hogy ebben készül egy levél csatolása. Egy oldalas world csatolmányhoz túl jó is.
A Microsoft-nál nem a fejlesztés nagy pénz, hanem hogy Horn Gyuszi, Medgyesy, Gyurcsány vagy Orbán Microsoft céget támogasson IMF hitelből.
Charles Simonyi abból lett gazdag, hogy MS Office-t fejleszt. Elvégezte a 100 Indiai fejlesztő munkáját.
Egy ARM rendszert nagyjából 5 mérnök megtervezett és működik, akkor egy Office-t, ami 90%-ban készen van azt 10 fejlesztő 100%-ra képes hozni. A makró és gyorsaság terén szerintem lehet mit fejleszteni. A Multiráció egyetemekkel együtt működik és lesz 5 gyakorlott C/C++ fejlesztőjük és pár gyakornok programozójuk.
A Mageia linux-ban 10-en vannak aktívan és egy egész jó Desktop rendszer azért mert sokminden már készen van.
Legyen 400 bruttó számlás fejlesztőjük 5 darab, ami havi 2 milla. 10 gyakornok havi 1,5 milla. Max 4 milla havonta, ami egy év alatt 48 milla. 150 milla és három év alatt már az Office megfőzi a kávét is olyan jó lesz.

"Legyen 400 bruttó számlás fejlesztőjük 5 darab..."
Ahh. SZTE tudod minek a rövidítése?
És a NAV? Azok pl. imádják a számlás fejlesztőket.
Bár nem veszem le, hogy bruttó nálad vajon 315e+áfa összegű számlát jelent? Mert ha igen, akkor az a végén olyan 150e nettó lesz. Azért meg már középszintű PHP programozókat lehet "venni".

A multik banki hátteret kapnak. Beleraknak kockázati pénzt és a hitelek visszafizetésért dolgoznak.
400 bruttó számlával 300 nettó mert az ÁFA-ról ellen számlát kell venni és az Anyós is a mosóport számlára veszi.
A bug report felületet még nem láttam a Multirációnál, de egy okos diák karbantartja és a junior fejlesztők dolgoznak a hibák kijavításán.
A marketing az internetes cikkek és a telefonálás. Lehet a vezetők számára folyamatos előadásokat tartani, de manapság már csak egy futóbolond IT ember megy el, mert kap egy Cola-t és sós süteményt. Telefonon szervezett személyes marketing bemutató sokkal olcsóbb és az a második évben 100 cégvezetőt meggyőznek, akkor már van bevétel. Én maximalizálnám az ilyen támogatást 200 millió forintban.
A 370 millió kell egy Office program tovább fejlesztéséhez, ami az MS költségvetésének lehet a harmada. Az MS-nél a programozó az 10% és a marketinges 90%. Az Apple a 90% marketingest hagyja ki a cégből és ezért van ekkorra nyeresége.
A Microsoft licensze vételt meg kell szüntetni és a Disztró és ReactOS fejlesztésébe kell tolni a pénzt.
50 millióból műholdat állított elő a BME.

Értem, hogy arra vársz, hogy a Microsoft felvegyen és megkapjad a multi sok fizetést. A fizetésedhez teljesíthetetlen határidők és levonások sokasága tartozik.
Aki az IT-ben dolgozik érti, hogy 370 millió egy olyan összeg, amiből már nemcsak Office programot lehet javítani, hanem kliens és szerver operációs rendszert. Nagyon sok Linux projekt 0,- forintot kap, akkor a Multiráció hogyan kaphatott 370 milliót, hogy a Libreoffice programon javítson mikor sok helyen a közigazgatásban már aktívan használják?

"Multiráció hogyan kaphatott 370 milliót, hogy a Libreoffice programon javítson"

Sok tévedésed közül ez a tárgyhoz legszorosabban tartozó. Szó sincs arról, hogy Multiráció LibreOffice-t fog fejleszteni. Legutóbb, március 7-én az "Open Source 2012 - Az innováció motorja" konferencián arról beszéltek, hogy az OpenOffice.org 3.4 betát akarják befejezni, ehhez az Oracle-től kirúgott, máshol még munkát nem talált (1 éve rúgták ki őket!) hamburgi fejlesztőkkel akarnak együttműködni.

A multirációsok a LibreOffice-ról azt hiszik (vagyis azt hirdetik), hogy az a Novellé, ami nem igaz, a diákon és a konferencián osztogatott újságban volt még más tévedés és csúsztatás is, de már kidobtam az újságot, ezért nem mennék bele részletesen. Mint tudjuk, egyes emberek szerint leegyszerűsítve a képletet: Novell = Microsoft = Ellenség. Szerintem ők azzal lobbiztak, és ezek szerint sikeresen, hogy ne a gonosz multikat támogassuk, hanem a magyar vállalkozásokat. Azt nem tudom, hogy a hamburgiak hogy jönnek akkor képbe. Lehet, hogy ők egy másik projektben lennének benne.

Talán ilyen logika alapján gondolják:

http://blogs.computerworld.com/17416/who_really_bought_novell_microsoft

Mindenesetre én évek óta töröm a fejem, hogy mi magyarázza ezt és elődeit:

http://www.suse.com/company/press/2011/7/microsoft-and-suse-renew-succe…

de sajnos még mindig syntax error. Minden bizonnyal nem vagyok képes átlátni az üzleti világ bonyolult logikáját. Kérem szépen, hogy valaki magyarázza már el, hogy miért épp Suse és a többi Linux disztribútor miért nem?

A Suse együttműködik a Microsofttal. Ebben Suse és a Microsoft is üzleti lehetőséget lát. Ha elad a Microsoft Suse licenszet azzal a Suse jelentős pénzhez jut.
A probléma megoldását abban látom, hogy a Magyar Állam kizárólag nyílt forráskódú termékeket versenyeztessen az Állami szférában.
Nekem mindegy, hogy LbreOffice vagy OpenOffce.org vagy Calligra Suite Office programokat használják majd. A probléma abban van, hogyha van egy jól használható termék, akkor arra kellene a pénzt költeni és nem egy bizonytalan fejlesztésbe, mert minden forint számít.
370 milló helyett kapjanak az első évben 50 milliót, hogy a LibreOffice hiányosságait kijavítják. Az Állami pénznél nem szabad megengedni azt, hogy Orbán Gyurcsány Villa épüljön, hanem azt hogy a Magyar Állam számára mi a legjobb megoldás. A lehető legolcsóbb legjobb termék, ami hazai munkahelyeket teremt.