Punix OS - UNIX-szerű operációs rendszer TI számológépekhez

A Punix egy UNIX-szerű operációs rendszer, de nem klasszikus számítógépek, hanem Motorola M68000-alapú Texas Instruments grafikus számológépek számára, a TI-92+ modelltől felfelé. Jelenleg erősen fejlesztés alatt áll és még nincs kész a szélesebb körben való bevetésre. A kernel jelenleg is íródik, majd azt követik az user space programok, alkalmazások. A kernel a következő szolgáltatásokat támogatja (majd):

Punix OS a TI-92+ számológépen

  • Preemptive
  • Virtual terminal on the console
  • Linking to a computer or another calculator via the I/O link port
  • Playing audio via the link port

A projekt SourceForge oldala itt. További részletek a blogon.

Hozzászólások

lehet kapni még ilyen vagy ehhez hasonló számológépeket?

Ha így halad tovább a világ nemsokára eszébe jut valakinek hogy egy karórába is portolja a Linuxot. (Hacsak le nem maradtam erről a hírről.)

Sony SmartWatch

Némileg túlárazták, de szerintem nagyon, nagyon hasznos kiegészítő az Xperia szériához, mert sportolás és közlekedés közben a telefonodat nem kézenfekvő előhalászni a táskádból, zsebedből.

És még az Endomondo is támogatja (a LiveWare Manageren keresztül).

Túl fiatalok a kollégák :)

In August 2000, a team of IBM researchers, with skills in hardware design, operating systems, displays, electronic and mechanical packaging, industrial design, and user interface design that was spread across multiple IBM Research sites worked together to develop a wrist watch prototype that runs Linux and X11...

lásd

http://www.research.ibm.com/WearableComputing/linuxwatch/linuxwatch.html

Ez lehet hogy már betegség. :-( Tudom hogy a UNIX a Linux őse, de mégis sokszor Linuxot írok amikor a UNIX és a leszármazottjai kerülnek elő. (Talán azért mert sosem volt közöm más UNIX rendszerhez.) Ez van, de ettől még nem tartom magam hülyének, hiába is szeretnéd. Ilyen lehet az is hogy egyesek fejéből nem lehet kiverni azt hogy analóg hanglemezt sosem készítettek bakelitből.

Pompás... A fene egye meg, tévhit. Itt találtam:

"Many refer to Linux as a UNIX-like operating system. It is an open source operating system that has many of the same principles and ideals as UNIX, but it is not a true UNIX operating system like Solaris, AIX®, HP-UX, and others."

Remélem mostmár megjegyzem. Elnézést kérek.

Ha 68000-esen megy, akkor lehet lesz Atari ST port is. Nézegettem Linux korábban Atari ST-re, de amit kivettem, hogy 68030 alatt nem megy. De ezek szerint már igen. No erre kíváncsi vagyok.

Tök éééédi! ;] Egy kérdésem van csak: lesz még működőképes példány a TI-92-ből, mire elkészül az OS?

Erre nem csinálnak valamit? Nekem ilyen van.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Értem én ezt. Mi is porcelánfoglalatos asztali lámpát használunk a munkához, mert kell a 100 W. De attól még lassan mindegyik lestrapálódik így-úgy (meg az izzók is elfogynak lassan). De nem kezdek gondolkodni azon, hogy billenőkapcsoló helyett tapssal is kapcsolgathatom.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

A TI-89 Titanium és a Voyage 200 is boltban kapható, sikeres termék. Csak azért mert te nem használsz ilyet, ezeknek megvan a piaca. Csak azért mert retronak néz ki, nem az csak a számológép az most is csak számológép. Ezek "picit" okosabbak mint egy sima tudományos számológép.

Nem is gondoltam, hogy fikázod, csak szerintem te is beleestél abba a hibába, hogy csak azért mert nincs színes kijelző meg wifi meg mp3, csakis régi cucc lehet. Ezek céleszközök és az igények lassan változnak, így nem tervezik őket újra minden évben. Van a sokkal csicsásabb nspire széria az új generációnak. Nekem is az van. Viszont annak a szoftvere hiába kényelmesebb és hiába gyorsabb a szoftver és a hardver is, ha már valaki megszokta a TI-89 Ti-t vagy belefutsz 1-2 érdekesebb bugba néha. (Igen, hibázik a CAS bizonyos esetekben. Illetve simán ad megoldást ami nem érvényes a teljes tartományban. Ebban az esetben ugyan ír egy figyelmeztetést, de nem sorolja fel, hogy milyen esetekben igaz.)

Részben igazad van, valóban beleestem. De nem a csili-vili vagy az mp3 hiánya miatt, inkább azért, mert pl. teljesítményben messze felette állnak a legkisebb net/notebookok is, azt meg lassan szinte majd' mindenki hord magánál. És még másra is használhatók. Persze, a speckó sw-t be kell szerezni hozzá.
Mondjuk, őszintén bevallva, úgy szóltam bele, mintha értenék hozzá. :) Ezzel együtt is a hétköznapi praktikum oldaláról tekintve a dolgot az "egy vagy két cipelendő eszköz" az én problémám.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Ezek szerint te sem tudod, hogy ez a kategoriaju szamologep mire valo... Nem, nem fogsz ra telefont hasznalni. A notebookos temarol meg csak annyit, hogy egy jo CAS szoftver tobbe kerul mint egy ilyen, es en megis hasznalok egy CAS-es szamologepet annak ellenere, hogy minden gepemen van legalis Mathematica 8.

szerk. az akku ido, megbizhatosag, es strapabirosag miatt egyszeruen nem eri meg ezen sporolni ha amugy kell az okos szamologep

Majd, ha lesz hozzá CAS akkor meggondolom.
De így elveszti a gép a lényegét.

na ja, végén már a teafőzőn is linux fut :-)

============================================================
Sokak kérésére lecseréltem az aláírásomat... jobbat nem találtam ki ;)