UNIX, UNIX-szerű

Non-profit alapítvány került a Redox OS fejlesztése mögé

A Redox OS egy Unix-szerű, Rust-ban írt operációs rendszer. A projekt eddig Patreon-on fogadta a támogatásokat, mostantól viszont egy non-profit alapítvány került a fejlesztése mögé. Ez azt eredményezi, hogy a támogatások felhasználása még átláthatóbb lesz és nem mellesleg az USA-ban adómentességet élveznek.

Nagyobb összegű, névtelen adományt kapott a Redox OS

A UNIX-szerű, Rust-ban írt operációs rendszer, a Redox vezető fejlesztője, Jeremy '🦀' Soller bejelentette, hogy a projekt egy újabb nagyobb, névtelen adományt kapott. Az adomány összege körülbelül 80 ezer dollár.

A unixos "yes" parancs története

Egy érdekes sztori arról, hogy mire lehet használni az egyik legegyszerűbb unixos parancsot, a "yes"-t, hogy miért nem egyszerű 1-2 sornyi kódban újraírni (pedig lehetne), hogy miért 128 sornyi kódból áll a GNU verziója és hogy 30 év után még mindig miért van aktív fejlesztés alatt.

A Xinuos beperelte az IBM-et és a Red Hat-et UNIX kódok ellopására hivatkozva

Emlékszünk még a SCO-ügyre? Régi HUP olvasók biztosan, hiszen éveken keresztül forgattuk a szemünket miatta ... Valami hasonló kezd kialakulni most is:

Egy Xinuos nevű cég pert indított az IBM és a Red Hat ellen. Egy FreeBSD-alapú, OpenServer 10 nevű termékre hivatkoznak, ami szerintük egy nyílt forrású, UNIX-alapú operációs rendszer. A Xinuos szerint az IBM károkat okozott e RHEL alternatíva termének azzal, hogy kódokat lopott:

#Unix50 - Nagy ünnepségre készül a Bell Labs a UNIX 50. évfordulóján

Since its introduction 50 years ago, Unix has been copied or imitated countless times. Its design and core programs can, literally, be found at the heart of today’s “Unix-like” operating systems that power most of the servers and devices connected to the Internet and hundreds of millions of smartphones. [...] Later this month, Bell Labs will celebrate the 50th anniversary of Unix with a special two day “Unix 50” event at their historic Murray Hill headquarters.

A fél évszázados évfordulóval kapcsolatban itt olvasható a Bell Labs blogbejegyzése. Aki követni akarja az ünneplőket, annak a #Unix50 lehet hasznos a Twitteren.