Friss comScore jelentés az USA smartphone piacáról

comScore: 201111-201202 USA smartphone piaci részesedés

A comScore elemző tegnap publikálta friss Mobile Subscriber Market Share jelentését, amely az összes Egyesült Államok-beli smartphone előfizetőről közöl megállapításokat. Az elemzés a februárral végződő három hónapos időszakot dolgozza fel. A feldolgozott időszakban már több mint 104 millió USA előfizető rendelkezett smartphone készülékkel. Ismét az Android erősödött a legnagyobbat - 3,2 százalékpontot -, jelenleg az USA smartphone piacának már a felét birtokolja. Mögötte az iOS, amely 1,5 százalékpontos erősödéssel kb. 30%-os szelettel rendelkezik a képzeletbeli tortából. A legnagyobb bukó a RIM Blackberry-je volt, amely 3,2 százalékpontnyi részesedést dobott el. A Microsoft 1,3 százalékpontos csökkenés mellett kevesebb mint a piac 4%-át tudhatja magáénak. A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Nem csoda a Microsoft részesedésének csökkenése, elvégre a felmérés az USA-ban készült.

A "droid" viszont valóban hasít, a nagy kérdés,domináns lesz-e "droid" mobil platformon?
A speciálisan szolgáltatóaknak gyártott, low cost telók piacán lehet a legnagyobbat "hasítani". (vodafone 845)

Érdekes, hogy a Symbian, vagyis a Nokia Belle és az egykori Meego is versenyképes smartphone platformokká váltak, de a Nokia mégis a Windows Phone-os készülékeket terjeszti.

A Microsoft még arra is rávette a Nokiát, hogy egy low-end Windows Phone-os készüléket adjanak ki (Nokia Lumia 610), pedig ebben a szegmensben a Symbian-al többet lehetne elérni, főleg, hogy az árat a Windows Phone-al nem tudják 250 dollár alatt tartani.

Ezzel a Nokia elkezdi elveszteni a 100 dollár alatti piacot.

A Microsoft továbbra is számolatlanul szórja a milliárdokat a Nokia Lumia érdekében, legutóbb az AT&T-re költöttek 25 milliárd dollárt, de Kínát is pénszórással igyekeznek rávenni az együttműködésre.

Nem látszik, hogy sokat segítene, a Windows Phone nem bizonyult alkalmasnak a nem US piacokra és a legkevésbé sem alkalmas a kínai piacra.

Nem szólva arról, hogy ellenállásba van ütközve a mobilszolgáltatók és terjesztői hálózatok részéről és technológiailag is el van maradva a Symbian-hoz képest is.

És akkor azt már nem is mondom, hogy a Windows Phone az egyetlen ami nem integrálódik a Nokia eddigi operációs rendszereinek (amik mind többek között QT támogatással rendelkeznek) fejlesztői eszköztárával.

Az a 25 milliárd nagyon, nagyon meredek lenne, 25 millió dollárról van szó.

http://articles.businessinsider.com/2012-03-23/tech/31228492_1_windows-…

Ezen felül a Microsoft további 10 és 15 dollár közötti összeget ad az AT&T-nek minden eladott Windows Phone készülék után.

A Microsoft csak az Egyesült Államokban 200 millió dollárt költ a retail channel megkenésére.

Eddig (és még mindig sok helyen) a terjesztők, eladók csak akkor adtak, adnak Windows Phone-os készüléket ha kifejezetten az az amit kérsz, és jelentések szerint van amikor még akkor sem.

Mint mondtam széleskörű ellenállásba van ütközve a platform a mobilszolgáltatók és a retail channel részéről.

http://communities-dominate.blogs.com/brands/2012/03/previewing-year-20…

Arra leszek kíváncsi, hogy amikor már lényegében csak ketten maradnak a piacon, akkor a Google, vagy az Apple fog erősödni a másik rovására.

"Mobilon a nyílt platformnak nem nagyon lesz ellenfele."

Az ilyen kijelentésekkel azért még várnék! Doranskynak volt egy jó blogbejegyzése a héten, amiben nagyon sok igazság lehet, ha az Apple valóban össze tudja hozni és a Google nem változtat:

http://doransky.posterous.com/miert-nyert-az-apple-es-ki-fogja-megverni

Ez az Apple TV forradalom a jövő ködébe veszik, majd meglátjuk azt, hogy mi lesz belőle.

A szoftverközpontúságot nem az Apple találta fel, csak az Apple volt a legelső aki át tudták verni a mobilszolgáltatókon (akik korábban még a vezetéknélküli internetelérésért, egyáltalán a WIFI-ért sem voltak odáig, mostanában a VOIP szolgáltatások mellett kollektíven az Intelt utálják a WiMAX technológia miatt).

Ez a legjobb kijelző meg egyáltalán nem igaz, a Sony-nak vannak a legnagyobb képfelbontású LCD kijelzői, és a Samsung gyártja a legfejlettebb OLED kijelzőket.

Jah, hogy tabletbe az Apple beletett egy 2048×1536-as felbontású kijelzőt (meg is nőtt az energiafelhasználás, meg melegszik rendesen a készülék), a fejlesztők, a tartalomgyártók legnagyobb örömére (nem szólva arról, hogy a mobilos sávszélesség sem áll rendelkezésre ezekhez a nagy felbontású tartalmakhoz).

A szoftverközpontúságot (Nokia N-Gage alkalmazásbolt stb.) vagy a kijelzőt (nagyobb sávszélességigény, OLED kijelzőtechnológiák, a Sony Xperia S 341 ppi-s képfelbontása) tekintve csúsztatok?

És mond, fejlesztőként mihez kezdesz a 2048×1536 felbontású kijelzővel 9.7" mellett?

Ne érts félre, a kijelző tűéles képet jelenít meg, de ehhez feleslegesen nagy a felbontása, és minden másban (kontrasztarány, energiafogyasztás stb.) nem tud sokat.

"A szoftverközpontúságot (Nokia N-Gage alkalmazásbolt stb.) vagy a kijelzőt (nagyobb sávszélességigény, OLED kijelzőtechnológiák, a Sony Xperia S 341 ppi-s képfelbontása) tekintve csúsztatok?"

Akkor menjünk szépen sorban:

1., Nekem ne mesélj a Nokia N-Gage-ről, mert már akkor játékot fejlesztettünk rá, amikor még jóformán piacra sem került! Akkora bukta volt az a platform, mint ide a Plútó. A Nokia évekig próbálta foltozgatni az N-Gage/Symbian store-t (később OVI), látjuk, milyen óriási sikerrel. Egy vicc!
2., A nagyobb sávszélességigény mellett mégis ronggyá veri a Tegra 3-at és minden más jelenlegi Androidos hardvert, amik csak 1280x800-as felbontással futnak, szemben a 2048x1536-hoz képest (fill rate?).
3., Már van olyan OLED alapú Androidos tablet piacon, ami $500 alatt kapható és ezt a felbontást tudja?
4., Csak halkan jegyzem meg, hogy egy 4,3"-os kijelzőt hasonlítasz egy 9.7"-os kijelzőhöz. Van Bravia-s 9.7"-os Sony Experia tablet is 341ppi-s kijelzővel a piacon?

Ezek miatt mondtam azt, hogy csúsztatsz. Ha úgy állítod be, hogy az App Store csak a Nokia alkalmazásbolt koppintása, ha a nagyobb felbontás miatt megnövekedett sávszélességigénnyel azt próbálod sugallni, hogy lassabb lett az iPad a konkurensektől, ha egy telefon kijelzőjéhez, vagy technológiához hasonlítod egy tablet kijelzőjét, akkor az bizony mind-mind csúsztatás.

"És mond, fejlesztőként mihez kezdesz a 2048×1536 felbontású kijelzővel 9.7" mellett?"

Mond az a kifejezés valamit, hogy aspect ratio? iOS és Android játékfejlesztőként sokkal kevesebb gondunk van az iPad 3 vagy iPhone 4 2x-es felbontásával, mint az Android 1 millió különböző képarányú(!) és felbontású kijelzőivel. Ennek ellenére imádom az Androidot, de jót röhögök rajta, amikor valaki ezzel jön. Bárcsak Androidon is csak négy különböző felbontással kellene szopnom nap, mint nap, mint iOS-en! :)

"a kijelző tűéles képet jelenít meg, de ehhez feleslegesen nagy a felbontása"

Aztán majd ha kijön (mert ki fog, abban biztos vagyok) az éppen aktuális "iPad 3 killer" Android tablet, akkor majd itt fog mindenki vonaglani (mert fognak páran, abban is biztos vagyok), hogy milyen sz@r az iPad 3 felbontása. :)

1. Tomi Ahonen, az egykori Nokia igazgató, és a Services for UMTS: Creating Killer Applications in 3G könyv szerzője szerint az N-Gage-et leginkább a távközlési vállalatok ellenállása buktatta meg.

http://communities-dominate.blogs.com/brands/2011/09/why-do-carriers-ha…

2008 utánig, ameddig az Apple nem jelent meg az App Store-al senki sem tudott a távközlési szolgáltatókat megkerülve alkalmazásboltot üzemeltetni, ehhez az Apple kellett.

2. A PowerVR SGX543 4 magos változata nem Apple találmány.

A nagyon nagy előnye ennek a GPU-nak, hogy nagy mértékben skálázható (a teljesítmény növelésével azonban a fogyasztás is növekszik).

3. Nincs, és remélhetőleg nem is lesz.

4. A képfelbontást tekintve smartphoneokat hasonlítok smartphoneokkal, a Sony Xperia S-t az iPhone 4S-hez.

Nem mintha ebben a kialakításban sokat számítana a képfelbontás 300 ppi felett.

"Mond az a kifejezés valamit, hogy aspect ratio?"

Ha a magazinokról és weboldalakról van szó nem igazán.

Konkrétan a Wired magazin erre a felbontásra optimalizált változata 560 MB (és a reklámokat még le sem cserélték nagyobb felbontásúra).

Ráadásul az Egyesült Államokat és Kanadát leszámítva mindenhol máshol az eszköz csak a 3G hálózatokat támogatja.

Nem mintha ekkora adatmennyiségeknél a 3G és LTE hálózatok bárhol is megérnék.

1. Egy fenét kellett ehhez a szolgáltatók támogatása... A Nokia 9110-esemre is telepíthettem amit akartam, mégis ott volt a szolgáltatói kínálatban. Az S60-as eszközökre is letölthettél akármit. Az Apple még zártabb is ilyen szempontból.

2. Viszont az Apple kihasználja azt, hogy kevés termékből ad el sokat, így egyedi SoC lehet a cuccaiban.

3. Tényleg borzalmas lenne...

4. A szöveg vektoros, a képeknél nem annyira fontos a felbontás. (Persze, jó ha van, de akkor sincs semmi ha nem az ótvar nagy verziót kapom valamiből.)

"Aztán majd ha kijön (mert ki fog, abban biztos vagyok) az éppen aktuális "iPad 3 killer" Android tablet, akkor majd itt fog mindenki vonaglani (mert fognak páran, abban is biztos vagyok), hogy milyen sz@r az iPad 3 felbontása. :)"

Ööö... izé... rosszult tudom talán, hogy az új iPad kijelzője a Sharp és LG fejlesztésein alapul és a Samsung gyártja?
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Ez min változtat, vagy mit magyaráz?! Az Apple telepakolta az LG vagy a Sharp zsebét egy rakás pénzzel, hogy fejlessze ki neki ezt a technológiát. Majd telepakolta a Samsung zsebét egy rakás pénzzel, hogy gyártsa ezt le. Megették, így mindenki boldog.
De akkor közelítsük meg a másik oldalról. Mely LG, Sharp, vagy Samsung táblában volt elérhető ez a technológia 2012 márciusában, ha már ők fejlesztették ki?

"Ez min változtat, vagy mit magyaráz?!"

Nekem csak annyit, hogy bizonyos dolgokat nem lehet a piaci igényekre alapozva eladni, ahhoz jelentős marketing is kell... :)

"Az Apple telepakolta az LG vagy a Sharp zsebét egy rakás pénzzel, hogy fejlessze ki neki ezt a technológiát."

Ez a kijelző nem Apple technológia, nem Apple K+F és nem Apple által fizetett K+F, ez a kijelző régóta létező dolog, csak nem volt eladható a "normál" piaci viszonyok között, mert ahhoz fel kell kelteni egy olyan igényt, amely a piacon nem létezik.

"Mely LG, Sharp, vagy Samsung táblában volt elérhető ez a technológia 2012 márciusában, ha már ők fejlesztették ki?"

Nem értem a kérdést. Miért kellene egy ilyen kijelzőt bármelyik táblagépbe beletenni? Értem, hogy van néhány százaléknyi kijelzőfetisiszta, akiknek ez fontos, de a többségnek nincs (vagy eddig nem volt) erre igénye, ha nincs Apple logó a tableten, akkor nem lehet eladni, láttunk már ilyet a világtörténelemben.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

"Nem értem a kérdést. Miért kellene egy ilyen kijelzőt bármelyik táblagépbe beletenni?"
Mert olvashatóbb lesz vele a szöveg és a táblákon sokat olvasnak a userek.

Amúgy a kijelző beszerzése mellett probléma még annak a meghajtása is. Az Apple leginkább abban tud újat nyújtani, hogy az amúgy szétszabdalt, független fejlesztéseket összerakja.

"Mert olvashatóbb lesz vele a szöveg és a táblákon sokat olvasnak a userek."

Hm... valószínűleg ezért nem vették észre azok, akiknek nem szóltak erről... :)

Szomorú dolognak tartom, amikor nem egy iP4 tulaj megkérdezi, hogy a HTC DHD is retina diplay-e. Bámulatos, hogy emberek képesek kifizetni egy csomó pénzt, aztán a felsőbbrendűségük biztos tudatában nem tudják megkülönböztetni a "prémium" kijelzőt a "normál" kijelzőtől... az Apple előtt az audiofil berkekben volt ez a fajta sznobizmus nagy divat, amikor aranyszálból sodort interconnect kellett, a 220V kábel pedig szénszálas árnyékolatlan kellett legyen, mert attól szól jól a titánium tüskékre állított hangfal, aztán azt nem hallották meg, hogy az egyik hangfalban az egyik hangszóró fordítva volt bekötve...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

"Hát nem tudom... Én is úgy álltam a dologhoz, hogy baromság egészen addig amíg nem láttam az iPhone 4 kijelzőjét. Lényegesen könnyebb rajta olvasni."

Én láttam az iPhone4 kijelzőjét, normál használati távolságból semmi különbséget nem láttam. Ahogy nem egy iPhone4 tulaj se látott különbséget a HTC DHD kijelzője és az iPhone4 kijelzője között, kivéve azt, hogy a DHD "baromi nagy", és milyen kényelmes olvasni egy ekkora kijelzőről...

"Amúgy, mutass nekem egy iPad-nél olcsóbb és jobb táblát!"

Olcsóbb van jónéhány, a "jobb" az merőben relatív és szubjektív dolog.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

"Én láttam az iPhone4 kijelzőjét, normál használati távolságból semmi különbséget nem láttam."
Szemeddel amúgy minden rendben van? Ne érts félre, nem sértésnek szánom! Komolyan érdekel.

"Olcsóbb van jónéhány, a "jobb" az merőben relatív és szubjektív dolog."
Dehát pont azt mondod, hogy csak a név meg az ilyen hülyeségek miatt kerül ilyen sokba... :)
Akkor: 2 magos proci minimum, Android (az iOS-t nem várhatom el), 10"-es kijelző (igen, nekem ez a méret tetszik), $400 alatt (iPad 2 új ára).

"Szemeddel amúgy minden rendben van? Ne érts félre, nem sértésnek szánom! Komolyan érdekel."

Nincs gond a szememmel. Normál használati távolságot mondtam, ez mobilnál 30-35cm, ilyen távolságról átlagember nem tud különbséget tenni egy 130ppi és egy 300ppi kijelző között (diákokkal lejátszottam többször is ezt a veszteséges tömörítés témakörében). Ugyanez igaz egy ilyen távolságból használt tabletre is...

Mint mondottam volt, több iPhone4 tulajdonos is azt hitte a HTC DHD-ra, hogy retina display van abban is, valószínűleg a kijelző mérete megzavarta őket, s csak közelről nézve derült ki, hogy nem az. Persze lehet mondani, hogy mind "vak" volt, de egyszerűen ez a helyzet.

Értem én, hogy kell egy megkülönböztető dolog, ami miatt azt lehet mondani, hogy több az Apple, mint a többi cucc -- ez tipikus tünete a kognitív disszonanciának :), de amíg consumer felhasználásra 212ppi a digitális levilágítás egy fotólaborban (!), mert jó szemű 14-18 éves diákok se tudják megkülönbözetetni a 212ppi és a 424ppi végeredményt, addig legyen lehetőségem parasztvakításnak tartani a 212ppi felbontásnál nagyobbat egy mobil eszközben.

"Akkor: 2 magos proci minimum, Android (az iOS-t nem várhatom el), 10"-es kijelző (igen, nekem ez a méret tetszik), $400 alatt (iPad 2 új ára)."

Ha ennyi a kritérium, akkor Wayteq xTab-100s fele ennyibe kerül és teljesíti a kritériumokat. Szóval ismét visszajutunk az előzőre: a "jobb" az szubjektív és relatív. :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Ott vagy eltévedve, hogy ezek a tabletek nem attól lesznek sikeresek, hogy hardveresen mit tudnak. Az csak hab a tortán, hogy jelenleg a legnagyobb felbontást az iPad 3 tudja. Sokkal fontosabb az, hogy a szolgáltatások, amik körülötte vannak mennyire egységesek. E miatt nem tud egyetlen nagyobb (és kisebb) gyártó Androidos tabletje sem az iPad számainak a közelébe kerülni, kivéve a Kindle Fire, ami mögött ott van az Amazon szolgáltatásrendszere. Lehet itt azon vitatkozni, hogy melyik hardver miért jó vagy rossz, amíg a kutyának nem kellenek, a Wayteq-től a Samsung Galaxy Tab-on át, egészen a Asus Transformerig. A valóság viszont az, hogy hardver piac 60%-a az iPad-é, a 20%-30% a Kindle Fire-é, a koncon meg marakodik az összes többi gyártó. A szoftver piacon meg még durvábban az Apple-é. Ez van jelenleg. Azt, hogy ezen ki mivel fog tudni változtatni, ha egyáltalán, azt meg majd az idő eldönti.

Érdekes, hogy előjön egy konrét szám (retina display), amiben jobb az i* eszköz, aztán kiderül, hogy ezt normál használat közben nem venni észre, akkor előkerül néhány mérhetetlen és teljesen szubjketív dolog... :)

Én elhiszem, hogy az Apple cuccot veszik, de közben azt látom, hogy a cucc nem annyira jó, mint amennyire mondják, nincs annyi szolgáltatás körülötte, mint amennyire mondják, nincs annyi előnye, mint amennyire mondják. De mondják. Azt látom, hogy az Apple nem hardvert árul, az egy mellékes dolog. Az Apple életérzést árul, amelyhez nem kellenek nagy befektetések, nem kellenek gyárak, jó szoftverek. Csak _tudni_ kell eladni ezt az életérzést. Egy karizmatikus előadó kell ehhez. Mindegy, hogy Jobs-nak hívják, vagy a háborúkat és hódításokat megindító hajdanvolt vezetők egyikét nézzük: az emberek mindig vevők erre.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

"de közben azt látom, hogy a cucc nem annyira jó, mint amennyire mondják, nincs annyi szolgáltatás körülötte, mint amennyire mondják, nincs annyi előnye, mint amennyire mondják."

Használtál már hosszabb távon Apple cuccokat? Mármint nem a saját prekoncepcióid szerint, hanem Apple módon? Tehát úgy, hogy nem akarod széjjelhakkolni, nem akarod a képedre formálni, inkább hagyod, hogy segítsen?

Előszörre nekem is baromi furcsa volt az OS X, iOS. Hozzászoktam Windows alatt, majd Linux alatt végképp, hogy úgy konfigolom, ahogy akarom. Aztán ahogy kezdtem ráérezni az Apple féle megoldásokra úgy lett egyre gördülékenyebb a dolog.

Persze sok minden még mindig nem tetszik. Nem tetszik, hogy iOS alatt az IRC kliens bg üzemmődban állandóan lekapcsol, nem tetszik, hogy Wifi be/kikapcsoláshoz a Settingsben kell mászkálnom, nem tetszik, hogy az iPades iPod alkalmazás nem játszik netrádiót, nem tetszik, hogy az OS X-es iTunes nem játszik FLAC-et, a QuickTime nem támogat milliónyi egyéb formátumot.

Ezek negatívumok. Legalábbis számomra. De egyelőre bőven több a pozitívum a többi rendszerhez képest, így meg tudok barátkozni ezekkel. Aztán lehet, hogy 2 év múlva fordul a kocka és már a Win8, Win9 lesz az igényeimnek megfelelő, ki tudja? De hogy csak a hype miatt vennék az emberek az Apple cuccokat? Egy bizonyos réteg persze igen, de én inkább arra szavazok, hogy az emberek azért vesznek Apple terméket, mert meg vannak vele elégedve. Hiszen, ha nem lenne, minek szivatná magát vele?:)

"Használtál már hosszabb távon Apple cuccokat? Mármint nem a saját prekoncepcióid szerint, hanem Apple módon? Tehát úgy, hogy nem akarod széjjelhakkolni, nem akarod a képedre formálni, inkább hagyod, hogy segítsen?"

Hosszabb távon nem. De a HTC DHD-t se konfigolom szanaszét, eredeti szoftver van rajta, mégcsak root jogot se szereztem, amiért már az Apple tulajok is hülyének néznek, mert náluk a jailbrake hamar megtörtént. Ha ennyire jó, akkor nem értem a jailbrake divatot sem... :)

"Hiszen, ha nem lenne, minek szivatná magát vele?:)"

Erről kérdezz meg nőket, hogy miért járnak magas sarkú szűk cipőkben, amikor tudják és néha be is ismerik, hogy kényelmetlen...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

"Ha ennyire jó, akkor nem értem a jailbrake divatot sem..."
Pedig egyszerű: warez miatt teszik fel aztán mindenféle egyéb hülyeség is felkerül. Illetve vannak akik még az eredeti iPhone-nal szokták meg, mert az Magyarországon JB nélkül nem működik. (Unlockolni kell.) Én pl. elég sokat adtam volna azért, hogy ne kelljen JB-kel trükköznöm az iPhone 2G-n.

"Pedig egyszerű: warez miatt teszik fel aztán mindenféle egyéb hülyeség is felkerül."

Meglepő, de nem azért tolnak fel jailbreak-et, hogy utána ingyen programokat használjanak, hanem használni szeretnének olyan programokat, amelyek az Apple szerint "nemkívánatosak" és másképp nem lehet telepíteni.

"Illetve vannak akik még az eredeti iPhone-nal szokták meg, mert az Magyarországon JB nélkül nem működik. (Unlockolni kell.) Én pl. elég sokat adtam volna azért, hogy ne kelljen JB-kel trükköznöm az iPhone 2G-n."

Azért ez nem érv az iPhone4 jailbreak mellett...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

"Meglepő, de nem azért tolnak fel jailbreak-et, hogy utána ingyen programokat használjanak, hanem használni szeretnének olyan programokat, amelyek az Apple szerint "nemkívánatosak" és másképp nem lehet telepíteni."

Mondod ezt te, aki soha nem volt iPhone/iPad tulajdonos, olyanoknak, akik azok és tudják, hogy mit miért csinálnak az adott készülékkel. Elég vicces... :)

"Meglepő, de nem azért tolnak fel jailbreak-et, hogy utána ingyen programokat használjanak, hanem használni szeretnének olyan programokat, amelyek az Apple szerint "nemkívánatosak" és másképp nem lehet telepíteni."
Feneket... A legtobben a warez, unlock, vagy rejtett funkciok miatt kezdik aztan kerulnek ra mas programok is. A csak JB-kel hasznalhato programok nagyresze ugyis csak rendszer testreszabasrol szol. Mi olyan program van amit az Apple kitiltott a store-bol es fontos?

"Azért ez nem érv az iPhone4 jailbreak mellett..."
De igen, mert van hosszutavu hatasa: aki akkor JB-elt az valoszinubb, hogy most is fog es masnak is emliti. Jelenleg az Egyesult Allamokban elek es van jonehany ismerosomnek iKutyuje, de csak egy van JB-elve.

"A csak JB-kel hasznalhato programok nagyresze ugyis csak rendszer testreszabasrol szol. Mi olyan program van amit az Apple kitiltott a store-bol es fontos?"

Pont ezekről, semmi warez nincs benne, csak az a normál igény, hogy az ember jobban testreszabhassa a telefont. :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

"Erről kérdezz meg nőket, hogy miért járnak magas sarkú szűk cipőkben, amikor tudják és néha be is ismerik, hogy kényelmetlen..."

Gondolom a negatívumokat ott is ellensúlyozzák a pozitívumok :)

(Magasabbnak tűnik, láb formáját jól kihozza, szexi, esetleg elvárt ld. dress code stb).

"Érdekes, hogy előjön egy konrét szám (retina display), amiben jobb az i* eszköz, aztán kiderül, hogy ezt normál használat közben nem venni észre, akkor előkerül néhány mérhetetlen és teljesen szubjketív dolog... :)"

Talán azért, mert a számok, az ilyen szám fetisisztákon kívül mint mi, a kutyát nem érdekli. Lehet, hogy ez téged meg fog lepni, de a felhasználók 99%-át csak az érdekli, hogy mennyire kényelmesen tudja használni a telefonja/tabletje szolgáltatásait. Mondjuk azt is csak te állítod, hogy a jelenleg piacon lévő Androidos tabletek és az iPad 3 retina kijelzője között nincs észrevehető különbség használat közben.

Arra érdekes módon nem reagáltál semmit, amit az Android tabletek sikertelenségéről és a Kindle Fire-ről írtam.

"Talán azért, mert a számok, az ilyen szám fetisisztákon kívül mint mi, a kutyát nem érdekli."

Ahja... de mégis csak rajta van a reklámokon és mégiscsak megkülönböztető jegyként hivatkozik rá a marketing. :)

"Lehet, hogy ez téged meg fog lepni, de a felhasználók 99%-át csak az érdekli, hogy mennyire kényelmesen tudja használni a telefonja/tabletje szolgáltatásait."

Én azt vettem észre, hogy a felhasználók 99 százaléka nem használja ki az adott platform tudásának 9 százalékát se. Egy részük megkülönböztető jegyként használja, hogy "egyéniség" lehessen, más részük meg azért veszi, mert divatos és trendi. Kevés felhasználó vesz úgy technikai cuccot, hogy _tudja is_, mit akar.

"Mondjuk azt is csak te állítod, hogy a jelenleg piacon lévő Androidos tabletek és az iPad 3 retina kijelzője között nincs észrevehető különbség használat közben."

Nem csak én állítom... egyszerűen közelről lehet csak észrevenni a különbséget, normál kéztartásban már nem tűnik fel. Ugyanez igaz az iPhone4 vs HTC DHD kijelzőre is, ahogy a normál fotólabor levilágítás is csak 212ppi, de fotót is közelebbről nézünk, mint ahogy könyvet olvasunk. Értelmetlen dolog 200ppi fölé menni egy lazán ölben tartott eszköz kijelzője esetén, hacsak nem pusztán marketing okai vannak.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

"Egy részük megkülönböztető jegyként használja, hogy "egyéniség" lehessen, más részük meg azért veszi, mert divatos és trendi."

Na, akkor így már értem, hogy miért fogy ennyi Android alapú készülék! A sok sznob divatból veszi, hogy kitűnjön az iPhone-osok közül. :D
Viccet félretéve. Mindannyian tudjuk, hogy jó pár ember azért vesz iPhone-t, hogy vagánykodjon vele és jó néhány ember azért vesz Androidot, hogy demonstrálja, hogy ő mennyire más ettől a tábortól. Mind a kettő ugyanolyan divatmajom. Egyik sem jobb a másiknál. A valóság azonban az, hogy ez szerencsére mindkét táboron belül csak egy töredéke a felhasználóknak. A többség meg tudja, hogy ez csak egy eszköz, ami könnyebbé teszi a hétköznapjait. Én használom mindkét platformot és tudod, hogy fejlesztek is rájuk. Az egyiket ezért szeretem, a másikat azért. Pl. telefonnak már nem vennék magamnak iPhone-t, kizárólag Androidot használok, mert nekem az jött be. Viszont annak ellenére, hogy van Androidos tabletem is, szinte kizárólag iPad-et használok ilyen célokra és eszembe sem jutna ezen változtatni a jelenlegi felhozatalt látva.

Apropó, ezt megint elsumákoltad! :)
Arra érdekes módon nem reagáltál semmit, amit az Android tabletek sikertelenségéről és a Kindle Fire-ről írtam.

"Na, akkor így már értem, hogy miért fogy ennyi Android alapú készülék! A sok sznob divatból veszi, hogy kitűnjön az iPhone-osok közül."

Ahja. Lehet, hogy nekem vannak rossz tapasztalataim, de a legtöbb i* tulajdonos téríteni akar, mert szerintük nem ismerem az egy és igaz utat.

"Arra érdekes módon nem reagáltál semmit, amit az Android tabletek sikertelenségéről és a Kindle Fire-ről írtam."

A Kindle Fire egy nagyon belterjes piac szerintem, mivel teljes mértékben az Amazonhoz köti az embert, nem tudja kinőni magát, az Amazon egy speciális consumer piac, nincs értelme semmivel összevetni.

Szerintem most érik be az oprendszer annyira, hogy tableten is használható legyen: egy tabletre alkalmatlan oprendszerrel és tabletre fel nem készített programokkal is sikerült másfél év alatt a piac harmadát letarolnia, szóval Android tabletek piacát nem tartom rossznak... idén meglátjuk mit hoz az ICS a tablet fronton.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

"Lehet, hogy nekem vannak rossz tapasztalataim, de a legtöbb i* tulajdonos téríteni akar, mert szerintük nem ismerem az egy és igaz utat."
Én ennek a másik oldalát kaptam meg iPhone 2G userként. A sok android tulajdonos próbált megtéríteni az Android felé, annak ellenére, hogy ismertem mind a két platformot. Az a baj, hogy arról fogod tudni, hogy iPhone tulajdonos aki mutogatja meg térít. Arról nem akinek a zsebében van és csak használni akarja. Szóval alapvetően hibás minta alapján dolgozol.

Ugyanígy volt aki Linux-ra akart megtéríteni és hiába mondtam neki, hogy ismerem de nem felel meg a jelenlegi dolgaimra, mondta tovább az Ubuntu buznyák szövegét. Sőt, nem rég volt valaki aki a Mac OS X felsőbbrendűségéről tartott nekem előadást a Windows-zal és Linux-szal szemben, mindezt a legrosszabb érvekkel amiket el lehet képzelni.

A lényeg: egy csoport leghangosabb tagjai helytelen képet mutatnak a csoport egészéről.

"A Kindle Fire egy nagyon belterjes piac szerintem, mivel teljes mértékben az Amazonhoz köti az embert, nem tudja kinőni magát, az Amazon egy speciális consumer piac, nincs értelme semmivel összevetni."

A Apple iPad egy nagyon belterjes piac szerintem, mivel teljes mértékben az Apple-höz köti az embert, nem tudja kinőni magát, az Apple egy speciális consumer piac, nincs értelme semmivel összevetni.

Ezzel szemben a valóság az, hogy egyedül az Amazon tudta kicsit is megközelíteni az Apple-t tábla fronton. A HTC Flyer, Samsung Galaxy Tab, Asus Transformer, meg az összes többi a vicc kategóriába tartozik, amit elért. Nem a kijelző felbontással, meg a CPU GHz-kel van ott a baj, hanem a szolgáltatásokkal amik mögöttük vannak (illetve nincsenek), amik viszont megvannak az Apple-nél és az Amazonnál is. De ezt már feljebb is írtam.

"Szerintem most érik be az oprendszer annyira, hogy tableten is használható legyen"

Hány éve is hallom már ezt?! Először a 3.2 volt az, ami majd megdönti az iPad egyeduralmát. Aztán nem döntötte. Majd most a 4.0 fogja, aztán majd az 5.0. Majd erre akkor térjünk vissza, amikor megtörtént. Addig ez csak vágyálom az Androidos gyártók részéről. Lehet lovagolni a retina displayen, meg a többi marhaságon, de ettől még nem lesz jobb az Android tablet gyártók helyzete.

Egyébként mai friss - off topic - fejlemény: magyar fejlesztőként egy éve raktuk ki az Amazonhoz az első fizetős appunkat. Mától működik az in-app purchase is. A nyomorult Google eddig nem tudta a Merchantot kiterjeszteni, hogy bármely országból elérhető legyen a fejlesztőknek. Már azon gondolkodom, hogy csak ezért csinálok egy onshore céget az USA-ban, hogy végre tudjuk zökkenőmentesen támogatni a fizetős ügyfeleket is. Amíg a platform ilyen betegségekkel küszködik, addig nem kell csodálkozni, hogy a fejlesztők nem támogatják teljes mellszélességgel.

"A Apple iPad egy nagyon belterjes piac szerintem, mivel teljes mértékben az Apple-höz köti az embert, nem tudja kinőni magát, az Apple egy speciális consumer piac, nincs értelme semmivel összevetni."

Izé... Apple cuccal lehet Amazon könyveket venni és olvasni, míg az Amazon cuccal nem lehet Apple tartalmakhoz egyszerűen vagy legálisan hozzájutni... és még sok ilyen apró dolog van. Az Amazon nagyon szigorúan magához köti a Fire vásárlót, az Apple is elég szigorúan teszi ezt, de kevésbé.

"Hány éve is hallom már ezt?! Először a 3.2 volt az, ami majd megdönti az iPad egyeduralmát. Aztán nem döntötte. Majd most a 4.0 fogja, aztán majd az 5.0."

A 3.x az egy elhibázott dolog volt, ki kellett lépni a tablet piacra, de 3,5" telefonra készült alkalmazások futottak egy 7" vagy 10" kijelzőn... ennek ellenére sikerült a tablet piac harmadát elfoglalni, ha ezt nem tudod sikerként elfogadni, akkor nálad valami baj van a siker fogalmával...

Egyébként a 3.x Android alig egy éve jelent meg (consumer cuccban nagyjából tavaly ilyenkor), hol hallod már "hány éve", hogy majd a következő? :)

"Majd erre akkor térjünk vissza, amikor megtörtént. Addig ez csak vágyálom az Androidos gyártók részéről."

Nem fogja egy Android szállító elfoglalni a piac harmadát, ez az Android közegben szinte lehetetlen, felesleges ezt a csodát várnod.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

"Izé... Apple cuccal lehet Amazon könyveket venni és olvasni, míg az Amazon cuccal nem lehet Apple tartalmakhoz egyszerűen vagy legálisan hozzájutni... és még sok ilyen apró dolog van. Az Amazon nagyon szigorúan magához köti a Fire vásárlót, az Apple is elég szigorúan teszi ezt, de kevésbé."

"Izé... Android cuccal lehet Amazon könyveket venni és olvasni, míg az Amazon cuccal nem lehet Android Market tartalmakhoz egyszerűen vagy legálisan hozzájutni... és még sok ilyen apró dolog van. Az Amazon nagyon szigorúan magához köti a Fire vásárlót, a Google is elég szigorúan teszi ezt (Gmail, Market), de kevésbé."

"ennek ellenére sikerült a tablet piac harmadát elfoglalni, ha ezt nem tudod sikerként elfogadni, akkor nálad valami baj van a siker fogalmával..."

Jelenleg ott tartunk valahol, hogy az iPad-é a piac 60%-a, a Kindle Fire viszi nagyjából a maradék 25%-30%-ot és a többieké a maradék 10%. Óriási siker a Samsungnak, Asusnak, HTC-nek a piac 10%-át birtokolni, valóban. Valószínűleg ők és a részvényeseik is így gondolják. :)

"Egyébként a 3.x Android alig egy éve jelent meg (consumer cuccban nagyjából tavaly ilyenkor), hol hallod már "hány éve", hogy majd a következő? :)"

A Motorola Xoom több, mint egy éve jelent meg és már a Honeycomb bejelentésekor az volt a szlogen, hogy majd ezzel fogják lenyomni az iPad egyeduralmát. Valahogy nem jött össze azóta sem. Sajnos. Pedig a piacnak jót tenne.

"Nem fogja egy Android szállító elfoglalni a piac harmadát"

Akkor egy kis nyelvtanóra. Ha azt írom, hogy Android gyártók, akkor az többes szám és nem egy Android szállítót értek alatta. De jelenleg az összes Android (a korábbi terminológia szerint az Amazont nem számolom ide) gyártó a piac 10% tudta megszerezni közel két év alatt. Erre mondtam, hogy bukta és nem siker.

"Izé... Android cuccal lehet Amazon könyveket venni és olvasni, míg az Amazon cuccal nem lehet Android Market tartalmakhoz egyszerűen vagy legálisan hozzájutni... és még sok ilyen apró dolog van. Az Amazon nagyon szigorúan magához köti a Fire vásárlót, a Google is elég szigorúan teszi ezt (Gmail, Market), de kevésbé."

Nem az AppStore-ról van szó, hanem tartalmakról és szolgáltatásokról, mint például az iTunes, mint a Google+... például Fire-re nincs G+, iOS-ra van. Tudod Te, hogy mire gondolok, csak nem akarod megérteni... :)

"Jelenleg ott tartunk valahol, hogy az iPad-é a piac 60%-a, a Kindle Fire viszi nagyjából a maradék 25%-30%-ot és a többieké a maradék 10%. Óriási siker a Samsungnak, Asusnak, HTC-nek a piac 10%-át birtokolni, valóban. Valószínűleg ők és a részvényeseik is így gondolják. :)"

A Fire messze nem visz már ennyit, a kezdeti hype elmúlt. A részvényesek meg nyilván azt gondolnak, amit, mert mindegyik tolja a tableteket, ahogy kifér a gyárkapun.

"A Motorola Xoom több, mint egy éve jelent meg és már a Honeycomb bejelentésekor az volt a szlogen, hogy majd ezzel fogják lenyomni az iPad egyeduralmát. Valahogy nem jött össze azóta sem. Sajnos. Pedig a piacnak jót tenne."

Marketingesek már csak ilyenek. Csak nem mindegyik cég tudja eladni a hámozott lufit. :)

"Akkor egy kis nyelvtanóra. Ha azt írom, hogy Android gyártók, akkor az többes szám és nem egy Android szállítót értek alatta. De jelenleg az összes Android (a korábbi terminológia szerint az Amazont nem számolom ide) gyártó a piac 10% tudta megszerezni közel két év alatt. Erre mondtam, hogy bukta és nem siker."

Ahha... hát akkor bukta. Akkor azt nem értem tisztán, hogy egy bukott piacra miért erőlteted a fejlesztést. :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

"Nem az AppStore-ról van szó, hanem tartalmakról és szolgáltatásokról"

Ja, mert hogy feléd az app store-ban lévő dolgok nem minősülnek tartalomnak?! Akkor nincs több kérdésem a témában. :)

"A Fire messze nem visz már ennyit, a kezdeti hype elmúlt"

Itt vagy nagyon eltévedve! Márciusban a Kindle Fire 20% környékén állt, míg a harmadik Samsung 5% magasságában. De a saját letöltési statisztikáink is hasonló eredményeket mutatnak Android tablet vonalon. Csak annyi a különbség, hogy nálunk az 5%-hoz kell még a Samsung Galaxy Tab mellé az Asus Transformer is.

"Marketingesek már csak ilyenek. Csak nem mindegyik cég tudja eladni a hámozott lufit. :)"

A te olvasatodban ez van, az enyémben meg az, hogy van olyan cég, aki nem hámozott lufit ad el, és a marketing duma mellett szolgáltatást is biztosít mellé (Apple, Amazon) és ettől lesz eladható a terméke, amit az eladási statisztikák is alátámasztanak.

"Akkor azt nem értem tisztán, hogy egy bukott piacra miért erőlteted a fejlesztést. :)"

Elárulok neked egy "óriási titkot": az Android platform nem csak a bukta Samsung és Asus tabletekből áll. :) Az Androidos bevételünk (reklám és fizetős app egyaránt) 90%-a az Amazontól (Kindle Fire) és a telefonkról jön. A többi tabletről érkező bevétel elhanyagolható mértékű (kevesebb, mint 1%). Azt most hagyjuk, hogy az Android bevételek még mindig nincsenek pariban az iOS-ről érkezővel.

Egyébként arról is szívesen olvasnék itt vagy a blogodban részletesebben, hogy hogyan alakultak a kínai dolgaid, mert nekünk nincsenek túl jó tapasztalataink az OEM gyártókkal. Ezzel szemben te azt mondtad anno, hogy az igazi pénz ebben van Androidon. Kíváncsian várom a részleteket! ;)

"Azért 130 ppi és 300 ppi között még mindenki különbséget tud tenni, kijelzőmérettől függően 250-300 ppi felett már nemigen."

Ez távolságtól függ. Ha átlag szemed van, akkor 35 centiméter távolságról nem fogod tudni megkülönböztetni, csak akkor, ha közel emeled a szemedhez (10-15 centiméter távolságba).
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Ha megkésrz, hogy süssek neked valamit a te kérésedre, közös recept, és egyedi szerzödés alapján, még lehet nem leszek jogosult, hogy pékséget alapozzak erre...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

A Nokia minden volt csak alkalmazáskozpontú nem. Ők maguk szabdalták szét a platformot és lehetetlenítették el, hogy alkalmazásközpontú legyen. A Symbian csak alkalmazásokkal bővíthető volt, de nem az alkalmazásokon, hanem a készüléken volt a hangsúly. Ezt szépen kőbe véste a Nokia azzal, hogy bizonyos szoftvereket (valós hw igénytől függetlenül) csak bizonyos készülékekre engedett fel. Amikor Symbian-os telefont választottam, fontos szempont volt, hogy melyik programok mennek fel rá.
A Nokia elképzelése sokkal inkább az volt, hogy megveszed a készüléket ami tudja azt ami neked kell, egyszer felpakolod a szükséges programokat, és használod. Az Apple ezzel szemben alacsonyan tartja a különféle készülékek számát, bután tartja a szoftvert, és arra játszik, hogy a user a készülék teljes élettartama alatt cserélgetni fogja a programjait.

Fejlesztőként ugyanazt csinálod vele mint az 1024x768-cal tetted, mivel a programok felbontásfüggetlenek. Ugyanazt jeleníted meg csak több pixelen, így szebb képet kapsz.
A fogyasztás engem nem érdekel, mert egy készüléket veszek és nem egy kijelzőt. Ha a készülék akku ideje elég jó, akkor nem izgat, hogy a gyártó hogyan éri azt el.
Amúgy nem tudom, hogy te hogyan használod a számítógéped, de nálam a legtöbb képi tartalom vagy eleve a készüléken van, vagy vektoros formában érkezik rá. Így nem hiszem, hogy a sávszélesség gond lenne. Jah amúgy 1Mb/s-en van otthon. Persze, nem gyors, de netflix-et simán nézek vele. Nem hiszem, hogy a HSPA vagy az LTE annyira borzalmasan rossz lenne... :)

A Nokia egyik egykori fejese szerint ez nem a Nokia elképzelése volt, sokkal inkább a távközlési szolgáltatóké akik minden függetlenedési kísérletet fenyegetésként értékeltek.

Az iPad 3 nem támogatja az LTE hálózatokat Európában sem.

Az bitmapes képek nem felbontásfüggetlenek, minden ami nem vektor vagy 3D render ahhoz mellékelni kell a nagyobb felbontású resourceokat is (nahát).

A Nokia egykori fejese mondhat akármit ma, attól még nem lesz igaz. Lehet, hogy volt ilyen elképzelésük. Az is lehet, hogy a szolgáltatóknak nem tetszett. Az viszont biztos, hogy amit csináltak azt sem jól. (ld. fentebb)

szerk. bitmap esetén sem KELL a nagyobbat belerakni. Rengeteg esetben hagyhatod a kicsit, mert nem ront annyit az eredményen, illetve amúgy sincs belőle nagyobb. (Tipikus eset a neten lévő képek.) + rengeteg esetben ugyanazt a képet használod sokszor, így valójában annak a mérete minimális.

Ne érts félre, a kijelző tűéles képet jelenít meg, de ehhez feleslegesen nagy a felbontása, és minden másban (kontrasztarány, energiafogyasztás stb.) nem tud sokat.

Oszinten? Magasrol teszek az OLED-re, vagy arra, h mennyivel faszabb papiron.

Egy ilyen eszkoznel (mindamellett, h a kontraszttal sincs baj, a fogyasztasa meg nem erdekel, mikor elvisz 10 orat a cucc) jobban erdekel, h 3 centirol sem latni egy budos pixelt sem. Erosen sokat dob a hasznalhatosagon, h akarhogy kancsalitottam egy szőrös betut nem talaltam.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nem erzek itt kompromisszumot. Az a gpu alatta nagyon konkret krafttal bir, a hazi belso teszteken roccenes nelkul ment at. Az, h nehany elembol nagyobb felbontasu kell.. hat istenem, hol erdekel, azert van az eroforras, h hasznaljuk.

Kivancsi leszek, ami oledes cucc a kezembe kerult (also es felso kategorias vegyesen) az egy jobb fajta viccnek bizonyult eddig.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nem is értem az erőforrás rinyát. Az iPad egy cél eszköz. Az összes szoftver hozzá lesz igazítva. Androidon gond lehetne, mert ott a sok különféle eszköz miatt előfordulhat, hogy kevés a hardware valamihez, de iPad-nél ez nem lehet gond. (Amire van program, arra elég a hardware.)

Szerintem a Google fog erősödni, de az Apple eladásainak csökkenése nélkül.
Szerintem a drágább készülékeknél kialakul majd egy dinamikus egyensúly és nem fognak egymástól piacot elvenni. A Google viszont az olcsóbb eszközök piacát mindenképpen uralni fogja, mivel azon az Apple nincs jelen.

Szerintem a drágább készülékeknél kialakul majd egy dinamikus egyensúly és nem fognak egymástól piacot elvenni.

Lehet, hogy tényleg így lesz. Vannak Android-os ismerőseim, akik szívesen vennének iPhone-t, mert (állítólag) könnyebb használni. Gondolom olyanok is vannak, akiket meg zavar az iPhone néhány kötöttsége, és kipróbálnák az Android-ot. Tehát könnyen lehet, hogy tényleg dinamikus egyensúly alakul ki. Viszont szerintem mindez a 4-es Android használhatóságán fog múlni. Ha azt jól összedobták (még nem tudom, mert Sony-ra még nem érkezett meg), akkor talán az Apple-től is tud piacot szerezni a Google.

Nekem pl. pont ugyanannyi ismerosom valtott az egyik iranyba mint a masikba. Pont azert nem hiszem, hogy egymastol vennenek el, mert mind a kettonek megvan a maga jol definialt celkozonsege. Van az a par ember aki nem tudja mit akar es valtogat, de a kemenymagnak pont azt nyujtjak amit varnak toluk.

Az Apple még sokat növekedhet ha betörnek a kínai piacra, amihez már csak meg kell egyezniük a legnagyobb mobilszolgáltatóval, és támogatniuk kell a kínai 3G hálózatokat.

Az Androidos gyártók már Kínában vannak és kannibalizálják a piacot.

Bár market share terén az Apple mindig lemaradásban lesz, a bevételek terén már nem, az egész ökoszisztémából (készülékeladás, alkalmazábolt stb.) egymaga profitál, ráadásul mindent prémium áron értékesít.

Engem érdekelne, hogy az EU-ban mik a legfrissebb arányok, illetve külön Magyarország is. Tudja valaki, hol lehet utána nézni ennek?

Gondolom senkit nem erdekel, de lejart a 2 ev, Droid Charge ingyen volt, ugyhogy azt "vettem". Egyelore 1 het utan az egyetlen baja amit elore tudtam, hogy ha hasznalom is sokat, akkor naponta 2x kell tolteni. Annyiban kapcsolodhat a temahoz, hogy soha nem lattam meg ingyen iPhone-t es Windowsos telefonbol is csak 1et, mielott a Nokia-MS fuzio letrejott. Verizon Wireless

-+-+-+
Dropbox tarhely
Cave Canem
+-+-+-

Nem tudom, hogy amit ingyennek hívsz, az ugyanolyan konstrukció-e, mint amivel itt Angliában adják a telefonokat ingyen.

iphone4S ingyen, havi 38 fontos előfizetéssel 2 évre, Samsung Galaxy Nexus ingyen, havi 39 fontos előfizetéssel 2 évre. Mindkettő korlátlan adatforgalommal, havi 1000 perc hívással, 5000 SMS-sel.

Egy hasonló előfizetés készülék nélkül 15-25 font.

Azért kérdem, mert van ismerősöm, aki szintén azt mondta, hogy ingyen kapott iphone4s-t az előfizetése mellé. De kiderült, hogy ugyanolyan konstrukcióban vette, mint a nejem a Galaxy Nexust.

Maga a keszulek ingyenes, ha alairod a szerzodest 2 evre. Nekunk csaladi csomagunk van 2 elofizetessel, fizetunk olyan 160 $ korul most havonta. 700 perc lebeszelheto, Verizonos elofizetoket ingyen hivjuk, egyik elofizetesre korlatlan adatforgalom masikra 4GB (mert akkor mikor elkezdodott nem akartunk valtani, aztan Verizonnal megszuntettek a korlatlan netet...)kb ennyi. Verizonvireless.com

-+-+-+
Dropbox tarhely
Cave Canem
+-+-+-

https://webshop.t-mobile.hu/webapp/wcs/stores/WSPhoneSearchCmd?langId=-…

Feltételek:

2 év hűség az előfizetésre ?
2 év hűség az alábbi díjcsomagra: ?

Mozaik XXL 20000 Ft havi díj

A készülék ára:

T-Pontokban és partnereinknél: 19 900 Ft

Webshop ár: 19 900 Ft
Kosárba

20k havidíj , érdekes ez a viharsarki átlag havi bér 30%-a. Egy régi barátomat minap vették fel rendszergazdának lázárhelyen a városi könyvtárba.
A nettója 83700.

Bocsánat, hogy ezt mondom, de meg is érdemli az az IT-s, aki ennyiért hajlandó melózni. Én elhiszem, hogy bizonyos kor felett, vagy körülmények esetén az ember nehezebben költözik két várossal arrébb, de tele van a net szabadúszó melókkal, amivel ennek az ötszörösét kereshetné havonta, különösebb erőlködés nélkül, otthon a gépe előtt ülve. Szóval a szakma ahogy hígul, úgy esnek a bérek. Tényleg nem akartam megbántani senkit a mondandómmal, de ha mindenki tartaná magát ahhoz, hogy csak akkor vállal el egy munkát, ha annak megfizetik a tényleges árát, akkor nem kellene senkinek nettó 80k-t keresnie IT szakemberként.