Mele A1000 - hackelhető 75 dolláros ARM gép

 ( trey | 2012. április 22., vasárnap - 16:25 )

A Mele A1000 "intelligens asztali számítógép" egy olcsó, kb. 75 dolláros, hackelhető vas. A készülék az Allwinner A10 ARM Cortex A8 SoC köré épül. Jellemzői:

  • ARM Cortex A8 @ 1GHz
  • 512MB DDR3
  • 4GB NAND Flash
  • HDMI v1.4 / AV / VGA
  • 10/100 LAN (RJ45)
  • WiFi
  • USB 2.0
  • Android 2.3 OS

Ahogy a fenti videón is látszik, akár Ubuntu (vagy más ARM Linux terjesztés) is futtatható rajta. A készülék weboldala itt. Hackeléshez infók itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A Raspberry Pi előrendelők most tömegével fogják visszamondani a rendelésüket? :)

Vissza nem mondják rendelést max elgondolkodnak mi lesz hamarabb othonukba:)
Végülis ami nincs a boltba azt nehéz megvenni nem?:)

Ezt hol lehet megvenni? :)

pl.: itt, itt.

Hat ha valakinek mar sikerult megkapnia vagy mar csak nem tudja lemondani, en
atvennem szivesen. :D

Nem igazán, ők már megkapták a gépüket régen (remélhetőleg RS-től is).

Jelenleg korrekt tempóban megy a kiszolgálás új rendelés esetén is, legalábbis Farnellnél nincs gond vele.
Sőt, ismerek olyan helyi elektronikai boltot is, ahol beszerezhető.

Nah, inkább ez mint a pite...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ilyesmire vártam eddig. :)
Hatalmas +1

+1 részemről is
Annyival kiegészítve, hogy szerintem egy Android is elég rá multimédiás/netezős célra, mert azért arra elég sokféle program van már. Gondolom a távirányító leginkább csak azzal működik

Kell egy ilyen :D

Ha valaki vett belőle, és jó, majd légyszi' írja meg. Én a múltkori thin clientes tapasztalatom után nem merem.
Olyasmik is érdekelnének, mint hogy megy-e rajta az XBMC, ha igen, mennyire birkózik meg a különböző videoformátumokkal, illetve hogy mennyi áramot fogyaszt.

Ez leginkább szoftveresen hackelhető. Média lejátszónak, kis házi szervernek nyilván jobb, csak éppen kétszer annyi $.

>csak éppen kétszer annyi $

Viszont van háza, van hozzá táp, van benne kártyaolvasó, támogatja a 2,5" sata diszkeket, 2x annyi ram van benne, normális csatlakozók, wifi, beépített 4gb flash, + van hozzá távirányító.

Ezzel nem azt mondom, hogy jobb nála, csak más kategória. Valahova ez már "sok" lenne, ahova bőven elég a Pi is. Inkább örüljünk, hogy van választék. :)

+1

Sztem mivel ezek nagyreszet ugy is kell, tehat malnalaphoz meg kell kulon venni, "rareszelni" ez mar nem is olyan draga...

Nehéz összehasonlítani az almát a körtével. A két berendezés nem ugyanazt a területet célozza meg, így az összehasonlításnál azt is figyelembe kell venni, hogy mennyi az árkülönbség, és szükségünk van-e a plusz funkciókra.

A dollárokhoz nem szokott szem gyakran félrevezet. Az egyik kb. $35, a másik $75, így a különség $40, ami kevesebb mint 10000 forint. Az a kérdés, hogy ez 10000 forintos különbség megéri-e?
Kicsit másképp számolva, a Pi-t kb. 11000 forintért szállítja házhoz a Farnell, tokkal és vonóval (szállítási díj és áfa). Ezzel szemben a Mele kb. $105 szállítással. Ehhez hozzájön az 27% áfa, így már rögtön ~30000 forint lesz. Tehát a helyes kérdés az, hogy a kb. 19000 forintos különbség megéri-e.

A helyes válaszhoz segítség:
- Szükségünk van a plusz tudásra?
- Szükségünk lesz távirányítóra? Ha igen, akkor esetleg már van otthon ilyen, vagy meg kell venni?
- Van tápegységünk, vagy venni kell?
- ...
- A plusz tudás számunkra ér ennyit?

Nincs általános válasz. Nekem például van usb-s távirányítóm, tápegységem. Tudok dobozt készíteni hozzá, de olyan helyen lesz, ahol nem látható, így erősen kérdéses, hogy csinálok-e majd hozzá. A rendelkezésre álló információk alapján a Pi a céljaimat ki fogja elégíteni. Ha nem lenne médialejátszóm, akkor a Mele is szóba jöhetne.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Subscribe, és egy kérdés: ha a DX-ről (jelenleg $100) megrendelem a kínai játékost, ahhoz elvileg nem kell már 27% ÁFÁ-t csapni, vagy tévedek? Ekkora összegben még nem rendeltem ugyan, de $25-30 között nem volt szó ilyesmiről.

__
http://fodi.be

Az Unió területén kívülről érkező új termékekre mindenképp meg kell fizetni az ÁFÁt, értékhatártól függetlenül AFAIK. A vámnak van egy összeghatára, ha jól tudom, kb. 100USD/EUR, ami alatt nem kell vámot fizetni, fölötte pedig 3% körül van az elektronikai termékekre. De majd jön valaki és kijavít, ha tévedek.

22 euróig nincs áfa fizetési kötelezettség. 150 euróig pedig vámmentes. Az apró trükk az, hogy minden évben (valamikor az elején) megállapítják, hogy ezek forintban mennyit is jelentenek, és a következő „forintosításig” ezzel az összeggel számolnak. Tehát nem az aktuális árfolyamon történik a számítás.

Vannak vámmentes kategóriába kerülő termékek is, de tudomásom szerint a médialejátszó nem ide tartozik. Másrészt a vám legtöbb esetben 2--5 százalék körül van, így nem ez az igazi érvágás, hanem az áfa.

Kiegészítés: A NAV Elnökének 4002/2012. számú tájékoztatása a 2012. évben alkalmazandó vám- és adómentes értékhatárokról (.doc fájl)

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Vamnal a felmerulo kezelesei koltsegek amik borsosak tudnak lenni.
~10k alkalmankent
+ ~1k tetelenkent.

Ez akkor viccess amikor sok kicsi olcso aprosagot rendelsz.
De ilyenkor van ra lehetoseg, hogy egy tetelkent fizess, de akkor az arnal legmagasabb VAM ertket veszik figyelembe. 0-3% kozott ertek elktronikai alkatreszeknel, De igy sokkal jobban jarsz.
A vam papirokat igy is ki kell tolteni minden tetellel rendesen, csak a fizetes mas.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

A DX általában olyan összeget ír a csomagra, amelyre még nem kell fizetni... ;)

Ezzel egy a gond:
Kérnek egy bizonylatot a fizetésről... átutalási megbízást, vagy valamit.
Azzal pedig bukta. Tőlem is kértek scannelt vagy fénymásolt változatot, 1,5 hónapra lefoglalták a cuccot amit rendeltem. Direkt mondtam a kínainak, hogy írja rá a rendes értéket, de ő már feladta 1 nap alatt. Az előző csomagot meg 2 hétig tartott neki postára adni :D

Na mindegy lényeg az, hogy megúsztam, de nem jó ilyennel játszani

Nem tudom milyen kínaival üzleteltél, de én DX-ről már rendeltem vagy 100 terméket és még sose kellett NAV-val foglalkoznom...

+1, par centert meg azt is rairjak, hogy hongkongi nagybacsi kuldte ;)

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Ezt a sok VÁM és ÁFA csalót, aki itt összegyűlt! :o)

Akkora összegeket fizettem már VÁM-ra és ÁFÁ-ra az USA-ból érkezett cuccok után, hogy a DX kütyüknél azt gondoltam vehetjük úgy, mintha az EU raktárukból érkezett volna... :D

Aliexpressről rendeltem 1 tabletet, amit kikönyötögtek tőlem :D Utána vettem még 2-t egyet nekem meg egyet egy ismerősnek és a 2. "szállítmánynál" voltak a gondok. Később vettem onnan telefont is meg ilyen kis apróságokat, azokkal nem volt semmi. Volt amikor kértek áfát, volt amikor nem, de vám nem volt soha.

"Nehéz összehasonlítani az almát a körtével"

Málnával :)

Most már csak az a kérdés, hogy kerül ide az Apple? :-)

Valami jóképességű (remélem nem én) már felvetette egyszer, hogy az Apple-nek fel kellene vásárolnia a málnás céget, azt kiadnia az Apple TV-t a Raspberry Pi-ra építve.

ROTFL

A választéknak mindenképpen örvendünk, csak nem kell összetéveszteni a pitét a túróstésztával. Hardver platformnak nagyon jó és olcsó a PI, embedded cuccal próbálkozni, otthoni automatizáláshoz, robotnak, főleg hogy készül már hozzá a Gertboard. Ide bármi plussz feleslegesen növeli a lapka méretét.

ebben 2Gb ram van A9 cpu társaságában de drágább is,
http://www.measy.com.cn/product/showproduct36_en.htm

De miért nem bírnak egyikbe se több ramot tenni?
Mi manapság már 2G ram? Semmi...
--
Discover It - Have a lot of fun!

2G? Az átlag embernek otthon a kis netezős gépében van 1, te meg már a 2-t is kevesled?

Ember! Ezek nem hardcore gamer cuccok... (meg nem is virtualizációra csinálták) mediacenternek az 512M is bőven elég.

A 2G az NAND, 512MB RAM van benne. Egyébként $5-tel többért van 4G NAND-os verzió Mele A2000 néven.

Ha jól olvastam, akkor az 2Gbit, ami 256MB... lehetséges ez?

Nem.

Rendelt valaki innen ilyet Deal Extreme-ről? Ha igen, el kellett-e vámolni?

Én már rendeltem DX-ről, de nagyon ritkán kell a VÁMmal bajlódni, ha Kínából rendelsz bármit. :)

Én is rendeltem már apróságokat (vagyis volt már egy Arduino de ez sem lépte át az 5k-s árbeli határt). Ez viszont azért egy nagyobb tétel. Nem kívánom megjárni vele. :S

Apróságon én a 30k-50k nagyságrendű rendeléseket értettem.

Vagy úgy :D Eldöntöm akkor hogy egy ilyet vagy egy Nexus 7-et akarok-e hamarabb :)

Egy hónapja érkezett meg, bejött nagyon.. mindenféle progit fel lehet rá tenni, nagyon sokoldalú. A legjobban a TED, Youtube alkalmazások előnyeit élveztem. Nagyon jó volt, hogy be tudtam rá VNC-zni és vannak rá más remote appok is. Futtattam rajta webdav servert is otthoni médiafájlok megosztására. A wifi-je nagyon stabil. Lehetett vele Airplay-en keresztül zenét szolgáltatni, VLC-vel és más programokkal filmet nézni, stb.. Az analóg kimenetek miatt vettem, de végül lett egy új TV-nk és érkezett vele egy hasonló media box, így most eladnám. Ha valakit érdekel, a dx.com-os ár-ért odaadom, postázni is tudom ha kell.

ELKELT!