W3Techs: Webszerver területen a Debian a legnépszerűbb Linux disztribúció

 ( trey | 2012. január 14., szombat - 15:38 )

Linux disztribúciók piaci részesedése webszerver területen

A webes technológiákkal kapcsolatos kutatásokat végző W3Techs szerint a Debian jelenleg a legnépszerűbb Linux disztribúció webszerver területen. Attól a CentOS-től sikerült visszaszereznie az elsőséget, amely 2010. júniusában fosztotta meg a tróntól. A tavalyi év szoros versenyt hozott, de december végén a Debian az élre tört. A grafikonon az látszik, hogy az Ubuntu is szépen jön fel. A jelentés szerint a Debian főként Európában örvend nagy népszerűségnek.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez nem meglepő, de hol használnak ennyi CentOS-t???

A SuSE részesedése meglehetősen alacsony, pedig a SLES korrekt termék, és a N...ll supportja is jó minőségű.

A dolog nagyon egyszeru. A CentOS semmivel sem jobb, mint a tobbi disztribucio, sot. Nem beszelve a karbantartasi problemakrol es a hirekrol, amik idonkent jonnek, hogy mennyire keves az eroforras meg haldoklik a projekt. Azonban a cPanel/WHM csak Red Hat-et es azzal megegyezo disztribuciokat tamogat hivatalosan, igy ha olcson akarod meguszni a rohadt sok webszervert mint hosting ceg, akkor CentOS-t hasznalsz "kenyszerbol". Mivel a weboldalak nagy resze hosting cegnel van es a legtobb hosting ceg cPanel-t hasznal, igy ez lett a statiksztika.

A CentOS-t ugyan lehet temetni, viszont van más project is, amelyik a Red Hat forrásából való jogvédett tartalmak eltávolítása utáni újrafordítást követően áll elő. Ilyen a Scientific Linux. Ez is teljesen Red Hat kompatibilis.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

+1 a Scientific Linuxra, jók a tapasztalataim vele.

Bizony ez elég reálisan hangzik.

A SLES-es megállapítást kicsit vitatnám. Korábban jobb minőségű volt. Mióta a N0wel1-t megvette a Mike R0s0ft, folyamatosan butul el. A 12-es SLES ugyan már elvileg tud BTRFS-en live snapshot-olást, és GUI is van rá, de azt tapasztaltam, hogy performanciában nagyon nagy árat fizet ezért. Emellett, a SLES új policyt vezetett be a HA megoldásokat illetően. Ami a 10-eshez jött alapból, az 11-től már keményen fizetős. Így ha free akarsz maradni, jobban jársz tényleg egy Debivel, vagy Centissel. Nekem centossal a kevés frissítés volt a bajom, illetve hogy sikerült olyan hardware-t találnom, amit nem támogat. Nem akarok Centos6-tal is így járni, ezért váltottam.

Debi, Centis? :) Neeee.

A "Debi" is remek hw támogatással bír... "ingyen" (semmi sincs ingyen).

Számomra például, a Debian és Ubuntu után felüdülés volt az OpenSuse kiszolgáló célra. (Kevesebb sz*pás.)

Pl. mi is. Nem a cPanel/WHM miatt - azt nem is használunk -, hanem az Elastix miatt.

"a Debian főként Európában örvend nagy népszerűségnek"

Persze, mert kb. ahhoz találsz rendszergazdát itthon legegyszerűbben. Nem tudom, ismerős-e a dolog máshonnan.

----------------
Lvl86 Troll

Linux-Linux nem? Legalábbis olyan hatalmas különbségek nincsenek köztük, hogy legrosszabb esetben egy hónap alatt ne lehetne megszokni (főleg, ha fizetése múlik ezen az embernek...)

Hat nem....
--
1 leszel vagy 0 élő vagy hulla!

De.

Ne,hogy mar egy Debian-t osszeshasonlits egy Red Hatel egyaltalan nincsenek egy szinten.

--
1 leszel vagy 0 élő vagy hulla!

Most ne mond nekem, hogy egy hónap alatt ne lehetne megtanulni?

Azért ez nem olyan marginális váltás mint egy Windows-Linux, Linux-*BSD, Windows-Solaris, stb.

Linux-BSD sem annyira veszelyes, mint Win <> Linux|BSD
Amugy meg valoban: Linux-Linux (Nyilvan lehet specializalodni, de itthon nem erdemes...es igen, itt a Debian egyertelmuen menobb; aminek nem koltseghatekonysag az oka - bikoz CentOS is ingyenes)

A Debian nagy elonye inkabb az, hogy alapbol elterjedtebb, csakugy, mint a forkjai.

+1

Persze, csak amikor jön a "de én Debiant supportálok, mert azt ismerem" indok, akkor máris ott a vendor lockin ;) Ó, nehogy azt hidd, hogy csak Windows terén vannak ilyenek.

----------------
Lvl86 Troll

Hát, akkor ki kell rúgni. Én nem értem az ilyen embereket, ha a kenyéradóm aztmondja, holnaptól Red Hat lesz, akkor az lesz, elmondom max az ellenérveket, de ha akkor is marad, akkor az lesz.

Ha ez egyakorlatban ilyen egyszeru lenne... :)

- Ha a kovetkezo 25 komolyan veheto is azt mondja, hogy de en a Debiant ismerem...
- Ha a 26. tobbet ker
- Mindez megkombinalva mondjuk nem IT profilu megrendelovel, aki csak az arat nezi
- Es kulonben is a rendszergazda a fonok lanyanak a pasijanak a tesojanak a valakije (barmilyen random deffektes kombinacio elfogadhato)...
- ...es az egyetlen ember, aki tudja a jelszavakat meg ugy eleve barmit, hogy hogyan epul fel, az a rendszergazda.

Szoval azert az eletetlehet bonyolultan is muvelni ;)

----------------
Lvl86 Troll

Persze, vágom. De ha szorult helyzetbe vagyok (mert mondjuk a nyakamon a svájcifrankos hitel), és van egy jolfizető állás, ahol mondjuk suse-t kell használni, nem fogom csak azért visszautasítani, mert suse, meg nem is fogok lázadozni ellene (ja, igen, a kedvencem, interjún van mondva, hogy x disztró van, stb. mikor felveszik, meg lázadozik, hogy miértnem y van...)

Mondjuk ilyen kis cégnél ahogy egy rendszergazda van, és van mondjuk két-három szerver, nem is igen marginális kérdés, hogy milyen disztró van.

Lustaság félegészség (a telepítést is beleértve) - Ubuntu LTS server.