Mozilla: a tárgyalások folynak, mást egyelőre nem tudunk bejelenteni a Google-Mozilla keretszerződéssel kapcsolatban

 ( trey | 2011. december 6., kedd - 20:17 )

A napokban több cikk is felbukkant, amelyekben azt találgatták, hogy vajon a Mozilla és a Google közt évekkel ezelőtt (2008-ban) köttetett kereső keretszerződés megújításra kerül-e vagy sem. A cikkek azt találgatták, hogy mi lesz a Mozilla-val, ha a Google úgy dönt, hogy nem köt vele újabb szerződést. A találgatások helyett talán érdemesebb a két cég közleményeire hagyatkozni.

Az InternetNews szerint a Mozilla nemrég egy közleményt adott ki, amiben arról számolt be, hogy a keresési szerződés egyaránt előnyös a Google-nek és nekik is. Jelenleg is tárgyalásokat folytatnak a Google-lel, de ezen kívül egyelőre mást nem tudnak bejelenteni. A Mozilla bízik abban, hogy sikerül megegyeznie a Google-lel és a keresőóriással megkötendő szerződés a jövőben is komoly bevételi forrása lehet a vállalatnak.

Máshol a Google is megerősítette, hogy folynak a tárgyalások a Mozilla-val.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Örülnék ha lenne megállapodás, és ezzel valszeg nem vagyok egyedül. Firefoxot jobban szeretem a Chromenál. Mondjuk az se lenne rossz húzás, hogy Bing legyen a default kereső (úgyis átállítom) és akkor M$-t szépen megkönnyítenék néhány zsák dolcsival :)

+1
Én is jobban szeretem a Firefoxot.

ezzel nem vagytok egyedül, valahogy jobban meghízok a független Mozilla által fejlesztett Firefoxban, mint egy megamonstre multiban.
imho nem a Microsoft az egyetlen menekülési út a Mozilla számára, szóba jöhet a Facebook, a fél/forkolt Androidot fejlesztő Amazon, vagy akár az Európai Unio is mint jövőbeli mecénás.

A Facebook es a Microsoft nagyon egyuttmukodik (lsd: docs.com, Bing-es forditasok facebook kommenteken), igy az nem lenne menekulesi ut. Masreszt a Facebook szamara mit ajanlanak fel a Mozillaek? Az lesz a default kereso? Ugyanmar.

egy versenyképes böngészőt tud ajánlani a Mozilla. imho sokat jelent egy üzletét webszolgáltatásra építő cégnek, mint a Facebook. megkockáztatom, hogy még többet is mint amit Microsoft tud ajánlani. az Internet Explorer ma már nem kurrens termék, az Opera hát..., a Firefox egy Googlefüggetlen böngésző, aminek megvan az értéke.

azért az enyhén ironikus lenne, ha a Firefox a túlélését az MS-nek köszönhetné... :)

Viszont a mostanihoz képest elég nagy szeletet tudna szakítani a bing, ha a firefoxban az lenne az alap :).
Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de talán ez az egyetlen, amiért az MS fizethet... Keresést lopjon a googletől a bing javára.
--
Discover It - Have a lot of fun!

mi lenne ebben a lopás?

Az, hogy az egyszerű user van hogy azt se tudja mivel keres, csak beírja a jobb felső sarokba, vagy a firefox start page-be. Ha bing a default, akkor googletől kereséseket "lopott".
--
Discover It - Have a lot of fun!

Miért gondolod, hogy a világon mindenki google-lel akar keresni, és nem binggel? Továbbá miért godolod, hogy a többségnek számít, mivel keres?

--
Don't be an Ubuntard!

Egyrészt, nem számít egészen addig, amíg ugyanazokat a "megszokott", releváns találatokat kapja. Onnantól lesz baj, mikor: "Hé, miért nem találom... A múltkor még itt volt." És igazuk lesz.
Másrészt, rengeteg usernek az ultimate kiinduló oldal a google.hu. Az oldal címét képesek a keresőmezőbe beírni, majd az első linkre kattintani. Akkor is ezt teszik általában, ha nem a google-on vannak, hanem akármelyik másik oldalon. beírja a címsorba hogy google, azért, hogy aztán a google keresőmezőjébe beírhassa az oldal címét.
--
Discover It - Have a lot of fun!

nem mindenki csak úgy 84% keres a Google keresőjével, még a Binggel 3.7%. a többség nem szerelemből keres a Googlelel, hanem valószínűleg azért mert meg is akarja találni amit keres:) a lényeg, hogy ezen a piacon a Google a domináns, messze lehagyva a többieket.

Ha az MS fizet a mozillának azért, hogy a bing legyen a defa kereső, akkor ez egyáltalán nem lopás, semmi gond nincs ezzel a dologgal. Teljesen normális egy versenyben, hogy az kerül előnyösebb helyzetbe, aki pénzt fektet az előnyösebb piaci pozícióba. Nem tartom indokoltnak ezt az erősen pejoratív megfogalmazást.

Azért van idézőjelbe, mert nem a szigorú értelembe vett lopást gondoltam én sem, hanem inkább mint "szerzés".
--
Discover It - Have a lot of fun!

[törölve]

Mostmár rég túl nagy a Google. Egy csomó cég egyedül a Googletől függ. És ha ők úgy döntenek, akkor adott cég azonnal csődbe is megy.

Pl. most bevezették, hogy a saját IP-det firtató keresésekre már egyből kiírják az IP címed. Na és mi van azokkal az oldalakkal, akik egy csomót SEO-ztak, hogy az IP címhez kapcsolódó keresésekre elől legyenek? Innentől hiába vannak elől, senki nem kattint rájuk.

Mi az az IP címhez kapcsolódó keresés? Én más találatokat látok mint a szomszéd?

nem, hanem pl what is my ip keresésre a google már azonnal írja ki az IP címed, így nem is kattintasz az első találatra. Gondolom mióta van ez, azóta sokkal kevesebb látogatót kap az első oldal.

tragédia, meg akarom tudni az ipmet, erre megadják azt, ahelyett, hogy bejönne egy weboldal, ami kiírja.
borzalom.

+1


=Λ=

Akárhányszor ifconfig-al nézed meg az IP címed, gondolj arra, hogy miattad most cégek mennek csődbe, családok esnek szét.. :)

lol

értelmesebbje már rég bookmarkolta a http://www.moanmyip.com/ weboldalt :-) (NSFW)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Idézet:
Pl. most bevezették, hogy a saját IP-det firtató keresésekre már egyből kiírják az IP címed. Na és mi van azokkal az oldalakkal, akik egy csomót SEO-ztak, hogy az IP címhez kapcsolódó keresésekre elől legyenek? Innentől hiába vannak elől, senki nem kattint rájuk.

És?
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Es? Utalom a SEO-s dolgokat, amikor minden letezo dologra megprobaljak az o cuccaikat elore tolni, kb spam feeling ...

wait.. az "elobb" nem a mozilla akarta felmondani a szerzodest es binget akartak hasznalni? keverem valamivel?

--
http://blog.sartek.net | https://twitter.com/sartek

Én nem emlékszek ilyenre, csak egy Windows-only Firefox with Bing kiadásra.


=Λ=

A linkelt cikkhez képest:
"az "elobb" nem a mozilla akarta felmondani a szerzodest es binget akartak hasznalni? keverem valamivel?"
Asa Dotzler-nek volt egy kirohanása, ennyi. Valószínűleg azzal akarnak szerződést, aki többet fizet és nem rombolja a hírnevüket. Nem hiszem, hogy azért alapértelmezett a Google a Firefoxban, mert Mozilláék fanboyok.


=Λ=

Asa Dotzler talán most elgondolkodhatna azon, vajon érdemes volt e a faszba elküldeni a Firefox üzleti felhasználóit, pláne úgy, hogy pár hét múlva visszakozásra kényszerült a Mozilla és elő kellett állni egy félmegoldással?!
hiába kezdte Dotzler turbóban nyalni a Google 2G betűs seGGét, hiába majmolta a Mozilla a Chrome fejlesztési modelljét, most lehet mégis ajtót mutat Őárnyéksága, a fenséges Google.

+1

remelem elhajtjak oket a halalba

Jópár éve járok mozillás rendezvényekre (FOSDEM Mozilla Devroom, Mozilla Europe Camp, Mozilla Summit). Az üzleti felhasználók soha nem voltak a fókuszban. Kérdésre válaszolva mindig elmondták, hogy nem, nem érdekelnek az üzleti felhasználók. Asa Dotzler elmondta még egyszer, a sajtó meg felkapta, ki tudja miért most figyeltek fel erre. Ez mindig így volt.

Vajon miért nem érdekli a Mozillát az enterprise? Ez jó kérdés. Szerintem egyrészt azért, mert az enterprise szoftverek fejlesztése nem 'fun'. Unalmas. Másrészt nem értenek hozzá, nincs a kompetenciáik között. Harmadrészt van egy víziójuk, és azt akarják megcsinálni, nem mást. Negyedrészt így is van működő üzleti modell, nem kell nagy ráfordításokkal kiépíteni egy support részleget, hogy aztán vagy vesz valaki supportot, vagy nem (böngészőre?!).

Az enterprise workgroup sem volt újdonság, tehát nem pár hét múlva visszakozásra kényszerültek, hanem ekkor kapott sajtónyilvánosságot, ami már nem is tudom, mióta van. Szerintem az lehet az enterprise workgroup dolog mögött, hogy valaki akart ezzel foglalkozni, és hagyták, mert szabadság van. Mindenesetre nem sok eredményt láttunk tőlük.

Elhiszem, hogy sok embernek kényelmetlen, hogy hathetente változik a verziószám, és emiatt, meg még sok más miatt is (nincs MSI telepítő, nem lehet központilag menedzselni, nem támogatja a vállalati mittudomén miket) nehéz az intézményi felhasználás. De miért kellene ezt a problémát a Mozillának megoldani, ha nem ezzel akar foglalkozni, ráadásul ingyen? Ugyanis az alapelvárás, hogy szabad szoftver az ingyenes legyen, ugye? Ha valaki ebben lát fantáziát, csinálja meg, kockáztassa a saját pénzét vagy találjon rá befektetőt, sok sikert!

Viccesnek tartom, hogy sokan jobban tudnák, mit kellene lépni, kvázi hülyének nézik a Mozilla vezetését, pedig nem hülyék. Rá kell nézni a számokra, nagyon rendben vannak. És ha egyszer vége lesz, mert mindennek vége lesz egyszer, akkor sem a híd alá mennek majd, az biztos.

Mondom ezeket úgy, hogy én sem értek egyet egy csomó döntésükkel, de eddig még mindig azt tapasztaltam, hogy nem fogtak mellé, mindig sikerült növelni a felhasználószámot, a bevételt és még a programjukat is megvalósították. Az egyéni szociális probléma, hogy nekem, mint konzervatív power usernek nem pont ilyen alkalmazásokra lenne szükségem. Nem én vagyok a célközönség.

A Google szerződésről is mindig nagyon őszintén nyilatkozott a Mozilla. Ez egy üzlet, ami mindkét félnek előnyös. Sokan megszemélyesítik a vállalatokat, és nem értik, hogy "a Google" hogyhogy pénzt ad egy böngészőnek, amikor neki is van egy. Nem véve észre, hogy mondjuk van egy böngészőfejlesztő üzletág, meg egy reklámértékesítő üzletág, mindkettő saját menedzsmenttel, és ezek akár egymás ellen is dolgoznak, mert mindenki a saját bónuszára hajt, nem a másikéra. Természetesen lehet ebből stratégiai kérdést is csinálni felsővezetői szinten, és akkor lehet azt mondani, hogy nem érdekel a bevétel, pusztuljon a Mozilla.

+1

> Vajon miért nem érdekli a Mozillát az enterprise?

Na most aki nem teljesen hülye és van rálátása az ilyen környezetekre az ezt tudja.

96%-os piaci részesedése van a Windóznak. Vállalati környezetben meg még több. Nekem is arra kell fejlesztenem, habár távolabbi céljaim közé tartozik, hogy Linux hacker legyek, aki meg tud abból élni.

Na mindegy is, vállalati környezetben IE van. És nem is lehet mást feltenni. Le vannak korlátozva az oldalak. Keresni meg maximum intraneten, man-ba vagy MSDN-be fogsz nem a Guglin. Dotzler tisztában van ezzel és emiatt én egyet is értek vele annak ellenére egy hülyének tartom és túl sokat politizál fejlesztő létére.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Birom, hogy a huppon mindenki azt hiszi, hogy minden nagy vallalatnal vas szigorral toljak az IE -t, es 1 millio policy-t tolnak ra, mert attol lesz nekik jo.
Hat megsugom, kozel sem mindenutt van ez igy.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Ja, ezt én is mulatságosnak tartom. Meg hozzáteszik, hogy "komolyabb helyeken".

Te vagy az 1%

Azt hiszem mostanában ezt így illik mondani. ^^

Guglinál, RedHatnál, Susenél etc biztos nem IE-t használnak. Pénzügyi szervezeteknél, etc, etc-nél, vasszigor van.

--
GPLv3-as hozzászólás.

folytatva a sort, IBM, Oracle, Facebook, Amazon... jó kövér lesz ez az "1%":) még a pénzügyi szervezeteknél sincs teljes egység ebben.

Szintén Asa Dotzler volt az aki azt javasolta a Firefox felhasználóinak, hogy használjanak Binget.

Persze csak azután, hogy Eric Schmidt kijelentette, hogy a felhasználói adatok védelme, mint olyan nem szempont.
http://gawker.com/5419271/google-ceo-secrets-are-for-filthy-people

Remélem sikerül új szerződést kötniük. Nagyon szeretem a Firefoxot és az új verziói eszméletlenül jók.

Szerintem a Google-nek továbbra is megéri a Mozilla pénzelése, jól jön az a +1 szavazat a különböző szabvány kialakító testületekben. Persze biztos szívesen fizetnének kevesebbet, mint eddig.

Valaki már látja a jövőt!

Google Inc. (NASDAQ:GOOG) Renews Firefox Search Deal

(kár, hogy más forrást még nem találtam, illetve, hogy az oldal a tegnapi hírekre hivatkozva állítja már tényként, de lehet, hogy időgépük van és tudják amit mások még nem)

--
trey @ gépház

Nem a szerződés létrejötte volt a kérdés (sztem ezt mindenki tudta hogy megköttetik), hanem a dohány nagysága. ^^

--
GPLv3-as hozzászólás.

És ahol a dohány nagysága volt a kérdés, ott mi volt a tipp?

--
trey @ gépház

Csak az én személyes tippemmel tudok szolgálni: egy 0.5-ös szorzó tavalyhoz képest. Nekem a Gugli helyében nem érne többet, a fennmaradó rész menne tévés reklámokra (, mint ahogy eddig is).

--
GPLv3-as hozzászólás.

Én többre számítok, mint ami eddig volt (5-10 milliárd dollárral), a Google részvényeseinek nagyon fontos a hirdetési piacuk.

Ugyanakkor 2008-hoz képest mostmár van egy Androidjuk, ami egy bizonytalan tényező, mivel a Mozilla ezen a platformon nem teljesít elfogadhatóan.

Meg 2008-hoz képest van egy Chrome-juk, ami nagyszerűen teljesít.