Mozilla: a tárgyalások folynak, mást egyelőre nem tudunk bejelenteni a Google-Mozilla keretszerződéssel kapcsolatban

Címkék

A napokban több cikk is felbukkant, amelyekben azt találgatták, hogy vajon a Mozilla és a Google közt évekkel ezelőtt (2008-ban) köttetett kereső keretszerződés megújításra kerül-e vagy sem. A cikkek azt találgatták, hogy mi lesz a Mozilla-val, ha a Google úgy dönt, hogy nem köt vele újabb szerződést. A találgatások helyett talán érdemesebb a két cég közleményeire hagyatkozni.

Az InternetNews szerint a Mozilla nemrég egy közleményt adott ki, amiben arról számolt be, hogy a keresési szerződés egyaránt előnyös a Google-nek és nekik is. Jelenleg is tárgyalásokat folytatnak a Google-lel, de ezen kívül egyelőre mást nem tudnak bejelenteni. A Mozilla bízik abban, hogy sikerül megegyeznie a Google-lel és a keresőóriással megkötendő szerződés a jövőben is komoly bevételi forrása lehet a vállalatnak.

Máshol a Google is megerősítette, hogy folynak a tárgyalások a Mozilla-val.

Hozzászólások

Örülnék ha lenne megállapodás, és ezzel valszeg nem vagyok egyedül. Firefoxot jobban szeretem a Chromenál. Mondjuk az se lenne rossz húzás, hogy Bing legyen a default kereső (úgyis átállítom) és akkor M$-t szépen megkönnyítenék néhány zsák dolcsival :)

ezzel nem vagytok egyedül, valahogy jobban meghízok a független Mozilla által fejlesztett Firefoxban, mint egy megamonstre multiban.
imho nem a Microsoft az egyetlen menekülési út a Mozilla számára, szóba jöhet a Facebook, a fél/forkolt Androidot fejlesztő Amazon, vagy akár az Európai Unio is mint jövőbeli mecénás.

egy versenyképes böngészőt tud ajánlani a Mozilla. imho sokat jelent egy üzletét webszolgáltatásra építő cégnek, mint a Facebook. megkockáztatom, hogy még többet is mint amit Microsoft tud ajánlani. az Internet Explorer ma már nem kurrens termék, az Opera hát..., a Firefox egy Googlefüggetlen böngésző, aminek megvan az értéke.

Viszont a mostanihoz képest elég nagy szeletet tudna szakítani a bing, ha a firefoxban az lenne az alap :).
Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de talán ez az egyetlen, amiért az MS fizethet... Keresést lopjon a googletől a bing javára.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Egyrészt, nem számít egészen addig, amíg ugyanazokat a "megszokott", releváns találatokat kapja. Onnantól lesz baj, mikor: "Hé, miért nem találom... A múltkor még itt volt." És igazuk lesz.
Másrészt, rengeteg usernek az ultimate kiinduló oldal a google.hu. Az oldal címét képesek a keresőmezőbe beírni, majd az első linkre kattintani. Akkor is ezt teszik általában, ha nem a google-on vannak, hanem akármelyik másik oldalon. beírja a címsorba hogy google, azért, hogy aztán a google keresőmezőjébe beírhassa az oldal címét.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Ha az MS fizet a mozillának azért, hogy a bing legyen a defa kereső, akkor ez egyáltalán nem lopás, semmi gond nincs ezzel a dologgal. Teljesen normális egy versenyben, hogy az kerül előnyösebb helyzetbe, aki pénzt fektet az előnyösebb piaci pozícióba. Nem tartom indokoltnak ezt az erősen pejoratív megfogalmazást.

Mostmár rég túl nagy a Google. Egy csomó cég egyedül a Googletől függ. És ha ők úgy döntenek, akkor adott cég azonnal csődbe is megy.

Pl. most bevezették, hogy a saját IP-det firtató keresésekre már egyből kiírják az IP címed. Na és mi van azokkal az oldalakkal, akik egy csomót SEO-ztak, hogy az IP címhez kapcsolódó keresésekre elől legyenek? Innentől hiába vannak elől, senki nem kattint rájuk.

Pl. most bevezették, hogy a saját IP-det firtató keresésekre már egyből kiírják az IP címed. Na és mi van azokkal az oldalakkal, akik egy csomót SEO-ztak, hogy az IP címhez kapcsolódó keresésekre elől legyenek? Innentől hiába vannak elől, senki nem kattint rájuk.

És?
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

A linkelt cikkhez képest:
"az "elobb" nem a mozilla akarta felmondani a szerzodest es binget akartak hasznalni? keverem valamivel?"
Asa Dotzler-nek volt egy kirohanása, ennyi. Valószínűleg azzal akarnak szerződést, aki többet fizet és nem rombolja a hírnevüket. Nem hiszem, hogy azért alapértelmezett a Google a Firefoxban, mert Mozilláék fanboyok.

=Λ=

Asa Dotzler talán most elgondolkodhatna azon, vajon érdemes volt e a faszba elküldeni a Firefox üzleti felhasználóit, pláne úgy, hogy pár hét múlva visszakozásra kényszerült a Mozilla és elő kellett állni egy félmegoldással?!
hiába kezdte Dotzler turbóban nyalni a Google 2G betűs seGGét, hiába majmolta a Mozilla a Chrome fejlesztési modelljét, most lehet mégis ajtót mutat Őárnyéksága, a fenséges Google.

Jópár éve járok mozillás rendezvényekre (FOSDEM Mozilla Devroom, Mozilla Europe Camp, Mozilla Summit). Az üzleti felhasználók soha nem voltak a fókuszban. Kérdésre válaszolva mindig elmondták, hogy nem, nem érdekelnek az üzleti felhasználók. Asa Dotzler elmondta még egyszer, a sajtó meg felkapta, ki tudja miért most figyeltek fel erre. Ez mindig így volt.

Vajon miért nem érdekli a Mozillát az enterprise? Ez jó kérdés. Szerintem egyrészt azért, mert az enterprise szoftverek fejlesztése nem 'fun'. Unalmas. Másrészt nem értenek hozzá, nincs a kompetenciáik között. Harmadrészt van egy víziójuk, és azt akarják megcsinálni, nem mást. Negyedrészt így is van működő üzleti modell, nem kell nagy ráfordításokkal kiépíteni egy support részleget, hogy aztán vagy vesz valaki supportot, vagy nem (böngészőre?!).

Az enterprise workgroup sem volt újdonság, tehát nem pár hét múlva visszakozásra kényszerültek, hanem ekkor kapott sajtónyilvánosságot, ami már nem is tudom, mióta van. Szerintem az lehet az enterprise workgroup dolog mögött, hogy valaki akart ezzel foglalkozni, és hagyták, mert szabadság van. Mindenesetre nem sok eredményt láttunk tőlük.

Elhiszem, hogy sok embernek kényelmetlen, hogy hathetente változik a verziószám, és emiatt, meg még sok más miatt is (nincs MSI telepítő, nem lehet központilag menedzselni, nem támogatja a vállalati mittudomén miket) nehéz az intézményi felhasználás. De miért kellene ezt a problémát a Mozillának megoldani, ha nem ezzel akar foglalkozni, ráadásul ingyen? Ugyanis az alapelvárás, hogy szabad szoftver az ingyenes legyen, ugye? Ha valaki ebben lát fantáziát, csinálja meg, kockáztassa a saját pénzét vagy találjon rá befektetőt, sok sikert!

Viccesnek tartom, hogy sokan jobban tudnák, mit kellene lépni, kvázi hülyének nézik a Mozilla vezetését, pedig nem hülyék. Rá kell nézni a számokra, nagyon rendben vannak. És ha egyszer vége lesz, mert mindennek vége lesz egyszer, akkor sem a híd alá mennek majd, az biztos.

Mondom ezeket úgy, hogy én sem értek egyet egy csomó döntésükkel, de eddig még mindig azt tapasztaltam, hogy nem fogtak mellé, mindig sikerült növelni a felhasználószámot, a bevételt és még a programjukat is megvalósították. Az egyéni szociális probléma, hogy nekem, mint konzervatív power usernek nem pont ilyen alkalmazásokra lenne szükségem. Nem én vagyok a célközönség.

A Google szerződésről is mindig nagyon őszintén nyilatkozott a Mozilla. Ez egy üzlet, ami mindkét félnek előnyös. Sokan megszemélyesítik a vállalatokat, és nem értik, hogy "a Google" hogyhogy pénzt ad egy böngészőnek, amikor neki is van egy. Nem véve észre, hogy mondjuk van egy böngészőfejlesztő üzletág, meg egy reklámértékesítő üzletág, mindkettő saját menedzsmenttel, és ezek akár egymás ellen is dolgoznak, mert mindenki a saját bónuszára hajt, nem a másikéra. Természetesen lehet ebből stratégiai kérdést is csinálni felsővezetői szinten, és akkor lehet azt mondani, hogy nem érdekel a bevétel, pusztuljon a Mozilla.

> Vajon miért nem érdekli a Mozillát az enterprise?

Na most aki nem teljesen hülye és van rálátása az ilyen környezetekre az ezt tudja.

96%-os piaci részesedése van a Windóznak. Vállalati környezetben meg még több. Nekem is arra kell fejlesztenem, habár távolabbi céljaim közé tartozik, hogy Linux hacker legyek, aki meg tud abból élni.

Na mindegy is, vállalati környezetben IE van. És nem is lehet mást feltenni. Le vannak korlátozva az oldalak. Keresni meg maximum intraneten, man-ba vagy MSDN-be fogsz nem a Guglin. Dotzler tisztában van ezzel és emiatt én egyet is értek vele annak ellenére egy hülyének tartom és túl sokat politizál fejlesztő létére.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Remélem sikerül új szerződést kötniük. Nagyon szeretem a Firefoxot és az új verziói eszméletlenül jók.

Szerintem a Google-nek továbbra is megéri a Mozilla pénzelése, jól jön az a +1 szavazat a különböző szabvány kialakító testületekben. Persze biztos szívesen fizetnének kevesebbet, mint eddig.

Én többre számítok, mint ami eddig volt (5-10 milliárd dollárral), a Google részvényeseinek nagyon fontos a hirdetési piacuk.

Ugyanakkor 2008-hoz képest mostmár van egy Androidjuk, ami egy bizonytalan tényező, mivel a Mozilla ezen a platformon nem teljesít elfogadhatóan.

Meg 2008-hoz képest van egy Chrome-juk, ami nagyszerűen teljesít.