Publikusan elérhető a Red Hat Enterprise Virtualization 3.0 4. bétája

Közeledik a RHEV 3.0-s kiadása. Ennek apropójából ingyenesen letölthető és kipróbálható a program 4. bétája.

A Red Hat szokásához híven megnyitotta a program forrását, és oVirt néven elérhetővé tette a közelmúltban. Ilyen formában azonban még nem nem készült belőle csomag, így viszont most már ki is lehet próbálni.

Nem kell mást tenni, mint készíteni egy Red Hat Network accountot, majd ezután letölthetők a szükséges komponensek (a Red Hat Enterprise Linux 6 is).

A kipróbáláshoz minimum két gépre van szükség, ebből az egyiknek egy fizikai gépnek kell lennie, amiben van virtualizációt támogató processzor (VT-x/AMD-V), a másik (manager) gép lehet virtualizált is.

A RHEV a KVM hypervisorra épül, a guest rendszerek elérhetőek SPICE protokollon is, ami megfelelő sávszélesség esetén szinte olyan érzés, mintha a fizikailag a virtualizált gép előtt ülnénk.

Letölthető a RHEV 3.0 bétája innen.

Hozzászólások

a KVM egyre jobb alternatívává válik a Xen mellett.

Szerintem sok mindent jobban tud, csak szeresd a virsh-t :)
Félreértések elkerülése végett, volt ügyfélnél Advanced előfizetésű Xen, rendes supporttal, stb. Van összehasonlítási alapom. Az újabb KVM-eknél pedig már a disk i/o latency sem ver oda, mert régen elsírtad magad, olyan volt.

Nekem a régi RHEV-vel más gondjaim voltak, pl a menedzsment, és a HA-t ami vezérelte, az milyen módon volt megoldva (és nem a windows és MS SQL volt a fő problémám ezzel).

Ilyenkor nem volna illendő odaírni a végére, hogy "a Red Hat alkalmazottja vagyok"? (Szerintem oda kellene írni, de lehet, hogy nem az az általános gyakorlat.)

Gondoltam, hogy ideírom első hozzászólásként, hogy konkrétan ezen a programon dolgozom Quality Engineerként, szóval ha valakinek bármi kérdése van, akkor nyugodtan tegye fel.

Egyébként nem érzem úgy, hogy ki kéne írni hogy Red Hat alkalmazott vagyok, ilyen jellegű hírekből egy rakat van, nem írtam tele marketingmaszlaggal (pedig van jó sok), igyekeztem tényszerű maradni. Mindenestre most már itt van, ha ez bárkit befolyásol bármilyen irányba. :)

Üdv,
Attila

ez ugyanaz az image vajon, ami a partnerek szamara elerheto RHEV neven, vagy valami mas? :)

jól kezdődik :D

"Your browser doesn't support the Administrator Portal.
Please open this page using Internet Explorer Version 7 and above on a Windows machine."

Fedora 16, Thinkpad x61s

Igen, ez még egy sajnálatos tulajdonság. Már most is van egy csomag (rhevm-webadmin-portal), amit fel lehet tenni a Managerre és azután elérhető lesz Firefox és Chrome alól is az admin felület, de egyelőre nem 100%-os funkcionalitásban (pl. az iSCSI storage-ek hozzáadása nem megy), viszont jóval gyorsabb, mint IE+windows alatt. :)

Próbálgatni lehet (főleg Firefox alól érdemes), de csak a következő verzióban (3.2?) lesz elérhető támogatottan ez a felület.

Ez még az utolsó hagyaték a Qumranetes időkből (őket vásárolta fel a Red Hat, és eredetileg ez az ő termékük volt).

sziasztok,
tegnap leszedtem a RHEV3.0-nak a 60napos evaljat kiprobalni. Felraktam egy RHEL 6.2-ot, beallitottam RHEV-Managernek, egy FreeNAS-t belottem iSCSI storge-nak, es felhuztam (egyelore csak) egy RHEV hypervisort. Hypervervisor-t, storage-t hozzaadtam a managerben, itt tartok most.

a problemam: a local-iso-share library-t nem tudja attacholni, hibat dob:
"cannot find master domain", error code 304.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/xZcdSUIurHRSQmlyHHFeJN5pGMtduKu7r…
https://picasaweb.google.com/lh/photo/NRxx6nJ8b6nFPgFRv6te2N5pGMtduKu7r…

nevfeloldas megy, DNS elerheto. van valami otletetek mi lehet? koszonom