Nyílt forrásúvá tette a PathScale az EKOPath 4 Compiler Suite-ot

 ( trey | 2011. június 17., péntek - 8:39 )

A nagyteljesítményű fordítóprogramokra szakosodott PathScale a napokban bejelentette, hogy nyílt forrásúvá tette EKOPath 4 Compiler Suite termékét. A stuff eddig proprietary volt és körülbelül 2000 dollárba került licencenként. A bejelentéssel egy időben a fordítóprogram-csomag ingyenesen letölthetővé vált Linux, FreeBSD és Solaris rendszerekre. A termékhez (fizetős és egyéb) támogatás is elérhető. A kiadásban a dokumentáció mellett a teljes fejlesztői stack - compiler (C, C++, Fortran fordítók), debugger, assembler, runtimes, standard libraries - megtalálható. A csomag nagy része GPLv3 alatt érhető el. Kivételt képez PathDB debugger, aminek a licence CDDL.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

izgalmasan hangzik

+1

------------------------------------------
Egyetlen vi-parancsot ismerek, a kilépést.

a kutya rúgja meg :) bye intel, helo ps!

Jól sejtem hogy erről van szó: https://github.com/path64/ ?

Igen

Korábban BSD-sek megkapták már egy részét, igaz, lazább feltételekkel.

Mi a nagyteljesítményű egy fordítóban?

Az csak egy marketing buzzword.

Signal: Segmentation fault in Global Optimization -- LPRE: CO Var save/reload phase.

hmm, azt hiszem megvárom a debian csomagot :P

Hat az meg nagyon sokara lesz. Elnezve a githubos dolgokat, ahol ilyet lehet olvasni:

Idézet:
Release build with gcc isn't supported - Do a Debug build, but more
importantly gcc-4.2 is a *hard* dependency for building.

A gcc-4.2 hard dependency miatt eleg eselytelen ezt Debianba bevinni, ahonnan a 4.4-et probaljak epp kiirtani emlekeim szerint.

--
|8]

Ez gonosz, a READMEben következetesen 4.4 a példa. Mindegy, így legalább van min kipróbálni a debuggerüket (ha legalább az lefordul)

85%-ban lefordult gcc-4.6 -al is. Utána függvénykönyvtárakat nem talált 32 bitre (64 bitre fordítottam).

Hm, az elso nekifutasra nem is rossz! Csak tudnam akkor miert irja upstream hogy gcc-4.2 hard dependency...

--
|8]

64 biten csak 64 bites fordítást végezve szépen, hiba nélkül (kis hack-eléssel) lefordult gcc-4.6 -al. Binárisok helpet adnak, komolyabb tesztre még nem volt időm.

Deb csomagod (vagy akar targz) van esetleg? :D

--
|8]

Nem értek hozzá, ez most ismét egy GCC killer lesz?

UPD: A phoronix tesztelte, de ez még mindig nem mond túl sokat.

LINK

persze, a gcc-t már 5x leölték különböző fordítók, ez már hullagyalázás.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

gcc-nek csak ket elonye van: sok platformra van ugy ahogy portolva es eszmeletlen meretu kodbazis van kifejezetten erre a compilerre taknyolva. Nem veletlen van "gnu cc" kompatibilis frontendje mind az icc-nek, mind az llvm-nek, mind ennek a compilernek. Jelenleg a floss programozok nagyon nagy hanyada csak linux+gcc comboban kepes gondolkodni es ennek szellemeben taknyoljak ossze a vackaikat, de ha mas platform ele kerulnek akkor jon a hujujuj. Es h a maradek ne szopja magat halalra inkabb hasznal ilyen vargabetut, mint a gcc kompatibilis preprocesszorok.

Ha a phoronix fele meresek a gyakorlatban is beigazolodnak, akkor zsir lesz ez a fordito.

---
pontscho / fresh!mindworkz

A floss programozok megtervezett es jo kodot allitanak elo es nem "taknyolnak". Latszik nem ertesz hozza. :)
Ilyen velemenyt lehet kialakitani, ha az ember a floss szakertok velemenyet olvassa, mint peldaul ezen portalon is.

> Ha a phoronix fele meresek a gyakorlatban is beigazolodnak, akkor zsir lesz ez a fordito.

Hát igen, ezek elég durva eredmények. És akkor most jöhet a gcc vs llvm vs icc vs pcc vs EKOpathCC teszt. De legyen kicsit több szintetikus bencsmark. Esetleg szokás szerint azt is vegyék bele, hogy optimalizálással vagy anélkül, és persze magát a fordítási időt is teszteljék.

Meg csinaljanak profilinges buildet is. Meg global optimiliztot ki/be ..


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Kipróbálom, de az a gyanúm, hogy a fél rendszert le kell fordítanom vele, mert a lib-ek amiket használok GCC-vel lettek fordítva.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

egy kis esti zene:

http://c591116.r16.cf2.rackcdn.com/ekopath/nightly/Linux/ekopath-2011-06-12-installer.run

./pathf95 --version
PathScale (tm) Compiler Suite: Version 4.0.10
Built on:
Thread model: posix
GNU gcc version (PathScale 4.0.10 driver)

32, vagy 64-bites ez?

Letöltöttem, kiderült 32. Nekem nem jó. :(

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

64

Hmm. Akkor nem értem miért írja ki a futtatáskor, hogy nem végrehajtahó állomány.

Ui.:
Nem szóltam. Én voltam a hülye. Azt hittem ulnyan installer mint az nvidai pl, és sh-val akartam indítani.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Wow. Lehet ezzel valahogy kényelmesen kernelt fordítani?

egyelőre csak intel: http://www.linuxdna.com

Fanatikus BSD-k ismét szívhatják a fogukat a GPLv3 miatt...

Már miért kéne fogakat szívni. Na bumm, majd nem lesz alapértelmezett rendszerfordító, ports-ból/pkgsrc-ből/package-ből most is telepíthető 4.2-s GCC-nél újabb. Ha tényleg olyan jól fog muzsikálni, nyilván szép lassan minden BSD megjavítgatja úgy a rendszerét, hogy ha valakinek kell, akkor tudjon teljes make world-ot csinálni ezzel a csodafordítóval is, hogy azoknak, akiknek szükségük van arra a pár nanosec gyorsulásra, azok is elérjék.

Nem az a gond, hogy portsbol teheto, es fordul-e vele a make world. Hanem az, hogy GPL, ergo a hardcore BSD-sek szivjak a fogukat, mert pure-BSD licenszu alaprendszert szeretnenek. Ahhoz meg ez a csoda nem a jofajta csoda. Az, hogy mennyire jo, vagy mennyire egyszeru vele make worldot forgatni, edesmindegy. Onnantol, hogy GPL licenszu, alkalmatlan a GCC levaltasara az alaprendszerben, mert akkor az cseberbol vederbe lenne.

Marad az LLVM meg a PCC paros, amibol az utobbi bar mukodik, azert messze elmarad attol szerintem, hogy egy komoly OS default compilere lehessen. Az LLVM/clang paros mar egy fokkal kozelebb van, de meg nem az igazi.

--
|8]

Én is ezt mondom: ha tényleg jó, akkor majd az, akinek kell az általa elérhető teljesítménynövekedés, majd fordít magának world-öt ezzel. Ha valakinek nem jó az alapértelmezett ftp szerver, a mai napig feltesz ports-ból/package-ből mást; ha neki kell a teljesítménynövekedés, akkor amíg nem terjeszti, ma is fordíthatja magának a rendszerét nem rendszerfordítóval.

utpKabel viszont nem errol beszelt. Hanem arrol, hogy licensz miatt ez sem fogja kivaltani a GCC-t BSD alaprendszerben, es ez a BSDseknek faj, hogy meg egy ideig GCC-vel kell elniuk, es GPL-szennyezett marad a base rendszeruk.

Portshoz, teljesitmenyhez meg minden mashoz semmi koze az eg egy adta vilagon.

--
|8]

Ez olyan mint amikor a drága póverjúzerek a default böngészőre/DE-re/képkezelőre/stb verik, mikor ott van a repókban (itt: portsban) 10 alternatíva mindegyikre. Ubuntunál is mindig ezen megy a hiszti ha lecserélnek vmit, de amíg csomagolva van az eredeti, addig nem tök mind1?

Amint bekerül a ports-ba majd ránézek és ha tényleg megér annyit akkor eljátszom vele, de nem fogok sírni, ha a következő RELEASE-ben nem ezzel lesz fordítva minden.

Latom neked sem sikerult felfogni mirol van szo. Nem a teljesen atlagos userrol van szo, akit rohadtul nem erdekel mi a base resze, mivel van forgatva, es egyeb politikai kerdesek.

Arrol a licensz huszarrol van szo, akinek fixa idealja, hogy a GPL egy virus, amit ki kell irtani, es eltuntetni a base rendszerbol, mert az egy fos. Na, az ilyen fog megint nagyot sohajtozni, mert ez a stuff sem fogja tudni kiirtani a GCC-t a basebol.

Nem arrol van szo, hogy mennyire kenyelmes worldot forgatni vele, vagy lehet-e, vagy van-e egyatalan valami ertelme. Hanem hogy base-ben levalthatja-e GCC-t. Es azt nem fogja, mert ugyanugy GPL. Es az fuj.

--
|8]

Értem az alapproblémát, de ennek a színvonala ettől még szerintem pont olyan, mint az említett default alkalmazásos történet. Nyilván nem vagyok se eléggé licensz-huszár, se póverjúzer, hogy átérezzem a probléma mélyreható vallási okait :-)

Ha nem erzed at a vallasi/politikai/stb okokat mogotte, akkor valoban nem erint. Ettol meg sok erosen vallasos ember szivni fogja a fogat, roluk szolt az eredeti komment. ;)

--
|8]