HUP Olvasók Választása Díj 2010 - eredményhirdetés

 ( trey | 2011. január 9., vasárnap - 16:14 )

Az immár sorozatban nyolcadik alkalommal megrendezett HUP Olvasók Választása Díj (HOVD) szavazás 2010. december 1-től 2010. december 24-ig tartott. Hagyományosan 20 kategória 10 jelöltjére lehetett leadni a voksokat. Voltak meglepetések! Nézzük, hogy tavaly kik voltak a regisztrált HUP olvasók kedvencei:

Kedvenc web framework

HOVD 2010 - Kedvenc web framework

A "Kedvenc web framework" szavazás eddig még nem szerepelt a HOVD-on korábban. Idén mutatkozott be első alkalommal. A szereplők összeállítása ebből kifolyólag még nem kiforrott, de valószínűleg bármi szerepelt volna a felsorolásban, az első hármat nehezen szorította volna meg. A győztes 2010-ben a Ruby on Rails.

Kedvenc fájlrendszer

HOVD 2010 - Kedvenc fájlrendszer

A "Kedvenc fájlrendszer" szavazáson nem okozott meglepetést az első helyezett. Az ext* fájlrendszereket nincs ami megszorítsa itt. Visszaesett viszont a Reiser * és az XFS. A ZFS feljött a második helyre. A frissen bekerült FAT, exFAT óriási buktát könyvelhetett el.

Kedvenc programnyelv

HOVD 2010 - Kedvenc programnyelv

PHP, Java, C++ a befutó. Az ég világon semmi sem változott. Évek óta.

Kedvenc Linux disztró

HOVD 2010 - Kedvenc Linux disztró

Az Ubuntu és variánsait semmi sem tudta megszorítani. A Debian a második, viszont a harmadik helyről a Gentoo lecsúszott és átadta a helyét az Arch-nak.

Kedvenc ingyenes játék

HOVD 2010 - Kedvenc ingyenes játék

A "Kedvenc ingyenes játék" első két helyén nincs változás a tavalyi sorrendhez képest. Győzött az OpenTTD, második lett a Battle for Wesnoth. Viszont a harmadik helyről lecsúszott az Enemy Territory. Helyét a Quake Live vette át.

Kedvenc smartphone OS

HOVD 2010 - Kedvenc smartphone OS

A "Kedvenc smartphone OS" kategória szintén nem tartogat semmi meglepetést. A helyezések nem változtak. Az Android elvert mindenkit. Második a Symbian, a harmadik az iOS.

Kedvenc adatbázis-kezelő

HOVD 2010 - Kedvenc adatbázis-kezelő

Az adatbázis-kezelőknél az első két helyen nincs változás. Nagy fölénnyel győzött a MySQL. A második a PostgreSQL. A harmadik helyről az Oracle-t viszont letaszította az SQLite.

Kedvenc HTTP szerver

HOVD 2010 - Kedvenc HTTP szerver

Apache, lighttpd, nginx. Változatlan. Az Apache fölénye félelmetes.

Kedvenc programfejlesztést segítő eszköz

HOVD 2010 - Kedvenc programfejlesztést segítő eszköz

A Eclipse & co.-t nem tudja megverni semmi. Népszerűek a "fapados" eszközök. Ezt jól mutatja a "vi, emacs" második helye. A harmadik a Netbeans.

Kedvenc virtualizációs technológia

HOVD 2010 - Kedvenc virtualizációs technológia

A Virtualbox továbbra is a legnépszerűbb. A második helyen sincs változás. A hely a VMware-é. A harmadik helyen viszont a Xen-t lenyomta egy szavazattal a "qemu, kvm".

Kedvenc digitális képnézegető

HOVD 2010 - Kedvenc digitális képnézegető

A győztes a Gwenview. A harmadik helyről ugott előre. A második az Irfanview. Tavaly nem szerepelt. A harmadik a tavalyi első gthumb lett.

Kedvenc verziókezelő rendszer

HOVD 2010 - Kedvenc verziókezelő rendszer

Subversion. Git. CVS. Nincs változás.

Kedvenc videólejátszó

HOVD 2010 - Kedvenc videólejátszó

Talán a legnagyobb meglepetés? 7 év sorozatos győzelem után az MPlayer elvesztette első helyét a VLC-vel szemben. A harmadik a Media Player Home Classic Cinema lett.

Kedvenc desktop környezet

HOVD 2010 - Kedvenc desktop környezet

GNOME, KDE (meg volt bontva, de az azért egy kategória), Xfce. Nincs meglepetés.

Kedvenc böngésző

HOVD 2010 - Kedvenc böngésző

Firefox & co., Google Chrome & co., és Opera. Nincs meglepetés.

Kedvenc e-mail kliens

HOVD 2010 - Kedvenc e-mail kliens

A Thunderbird és társai uralják a mezőnyt. Mögöttük az Evolution és a Kmail. Semmi sem változott a sorrendben.

Kedvenc szerver operációs rendszer

HOVD 2010 - Kedvenc szerver operációs rendszer

GNU/Linux-alapú rendszerek uralkodnak. Második a FreeBSD. Az OpenSolaris, Solaris versenyzőpárost lenyomta a Windows Server *.

Kedvenc BSD rendszer

HOVD 2010 - Kedvenc BSD rendszer

Meglepett volna, ha itt valami változik. De semmi sem változott. FreeBSD, OpenBSD, NetBSD a sorrend.

Kedvenc audiólejátszó

HOVD 2010 - Kedvenc audiólejátszó

Amarok, Audacious, Rhythymbox. Ugyanaz mint a tavalyi sorrend.

Kedvenc kommunikációs program

HOVD 2010 - Kedvenc kommunikációs program

Pidgin és Adium az első helyen. Skype, Kopete követi. Itt sincs semmi látnivaló. Kérem oszoljanak!

Gratulálunk a győzteseknek!

A kategóriák első helyen végzettjei jogosultak használni a Hungarian Unix Portal Olvasók Választása Díj 2010 hivatalos emblémáját :-)Jövőre új szavazás!

(Többször is ellenőriztem, de ennek ellenére előfordulhat hiba az összesítésben. Ha valaki hibát lát benne, az kérem jelezze a trey () hup ! hu email címre. Köszönöm!)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

ajánlom közben ezt hallgatni:D
-----
http://simsblog.blog.hu/

Figyelemre méltónak tartom, hogy a konzolos audiolejátszóknak sikerült megszereznie a negyedik helyet. Tulajdonképpen majdnem harmadikok lettek.

-------------
Használj GoboLinuxot!
http://mek.oszk.hu/05800/05895/
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

ha mar 4. helyet emelunk ki akkor maemo/meego vs. masodik helyen levo Symbian. Megis mit tud a Symbian amit a maemo nem? :/

Emlékeim szerint nem arról folyt a szavazás, hogy melyik tud többet. Ha több Symbiános készüléket használnak a HUP olvasói, mint Maemo alapút, akkor nem meglepő, hogy a Symbian több szavazatot kapott.

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

Én az Urban Terrort és az ntfs-t emelném ki.

Egyébként a maemo ott vesztette el az egészet, hogy ha maemo-s készüléket akarsz, nem nagyon van választási lehetőséget, akármennyire is jó.

Ha már itt tartunk, azért az android fölényes győzelme enyhén "bundagyanús", nem hiszem, hogy van a hupon ennyi ember aki használt már androidot. De ok, legyen az hogy kedvenc, függetlenül attól használta-e már.

--
Don't be an Ubuntard!

igen de abbol az egyetlen maemos keszulekbol viszont semmi nem hianyzik, nem a "muanyag HTC" kategoria

Igazabol mi is az elonye egy top androidos telefonhoz kepest?

Van ra gcc :)

roviden igen, de ARM-os Gentoo eddig is volt, annal mar eazert leegyszerusitettebb a rendszer :D

fut rajta a quake.

gyakorlatilag majdnem minden Desktop alkalmazas elfut rajta, teljes erteku firefox-szal bongezsel (Chromium is lefordul de nem tudsz nagyitani), meg elso napjan tudodd ilyeneket mint pl. Skype es Google Talk voip integration, full flash support, bluez-on keresztul bluetooth, es ugye Xorg-gal Wiimote es ps3 joystick csatlakoztatasa stb.

Most ez komoly? Adott egy 600 MHz-es ARM CPU, 256 MB RAM-mal. Ezen futtatsz teljes erteku firefoxot (ami a desktop gepen 4 GB RAM-nal is kieszi a gepet a RAM-bol), vagy a flash, ami 2x2.26 GHz C2D CPU-n is doglassu (ez van a laptopomban). Androidon neztem meg, ott csak akksimeritest tud 1-2 fps mellett (nem is csoda, hogy iOS-en nincs).

Skype mar van Android-ra is rendesen, egyedul a video chat hianyzik, meg par aprosag, de hasznalhato.

A wiimote es a ps3 joystick csatlakoztatasi lehetosege pedig valoban musthave egy telefonnal...

roviden: nem te vagy a celkozonseg.

Flashben hardveres gyorsitas full meg van oldva (ARM-on alapbol jobban megvannak oldva a hardveres gyorsitasok, lasd 720p HD videofelvetel 500MHz-es CPU melle heggesztett GPU-val), sokkal jobb azon fullscreen youtube-ot nezni tv-outon mint a gepemen (ja meg ugye mplayer is van ra egyeb filmekhez), a Skype-ban pedig valoban megy a video chat amiota csak kijott az N900, mar aznap mukodott.

PS3 joystick pedig pl. ahhoz jo, hogy snes vagy ps1 emulatort mar siman elbir a gep, TV-outon uyganugy jatszasz rajta mint a regi Nintendodon, de Bluetoothos eger meg bill is rakotheto, mert Xorgot hasznal bluez-zal (tehat a szabvany GNU drivereket)

De meg eretlen teljes Desktop rendszer mobilon tartasahoz a kozonseg, te vagy ra az elo pelda, de eljon majd ezeknek az ideje.

ARM-on futo Androidos flash a youtube videokat kb 1-2 fps-sel jatssza le. TV out van Androidon is (SGS-en biztos), meg youtube app, tehat ez mukodik. Filmeket is lehet nezni rajta.

Bluetooth: Androidon is mennek az ilyesmik, bar app kell hozza (http://www.talkandroid.com/guides/using-a-bluetooth-gamepad-with-your-android-phone/), illetve itt is van bluez (http://source.android.com/porting/bluetooth.html), tehat nem sok technikai akadalyt latok.

Az N900 a youtube videokat jol jatsza le bongeszoben is.
Az elejen (5mp) egy kicsit szagat, aztan belejon (24fps). Fullsceenbe valtas utan is kell 2-3 sec mig rendesen megy.

n900 ban nem csak ARM core van, van bedrotozott video kodek tamogatas es van DSP core is.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Cseppet sem figyelemreméltó. Benne van az mplayer.

"A kategóriák első helyen végzettjei jogosultak használni a Hungarian Unix Portal Olvasók Választása Díj 2010 hivatalos emblémáját :-)"

van/volt mar olyan projekt, amelyik a weblapjan elt ezzel a lehetoseggel? Most pl. hirtelen elkepzeltem egy ubuntu.com -ot vagy egy amarok.kde.org -ot hup readers' choice logoval :D

Vicces. Új fiú vagy te még itt.

Az MPlayerHQ több ízben is (most is kinn van bal oldalon több HUP plecsni). Az OpenTTD.org több ízben is. A Drupal.hu több ízben is. A LinuxForum.hu is (amikor volt olyan szavazás). Biztos segített volna az is, ha írtam volna a győztesekenek levelet arról, hogy nyertek, de nem írtam.

--
trey @ gépház

Most látom régebben Karácsony után pár nappal volt az eredményhiresét. Szándékosan került most át későbbre, vagy csak így alakult?

Tavaly január 10-én volt. Most egy nappal előtte. :)

--
trey @ gépház

Az orosz ortodox karácsonyhoz pont megfelel így :D

> Biztos segített volna az is, ha írtam volna a győztesekenek levelet arról, hogy nyertek, de nem írtam.
Na és miért nem írtál? Simán elképzelhetőnek tartom, hogy egy okosan megfogalmazott levél mellett kiraknák a nemcsak .hu domaines projektek is a logót.
Mármint, ha én, mint projektgazda kapnék egy levelet bármilyen kis helyről, amiben leírnák, hogy ez egy több, mint tízezer usert kiszolgáló portál, és egy részük szerint az én projektem a legjobb egy kategóriában, hát miért ne? Én kitenném.

http://www.mplayerhq.hu/ használta, de most már az 2010-estől elestek.

VLC, mplayer sorrend szerintem megérdemli. Nekem úgy tűnik, hogy a VLC-t most sokkal aktívabban fejlesztik.

Ellenben az mplayernél szebben hangot nem tud kiadni senki sem Linuxon. Tisztán hallható a hangminőség különbsége az mplayer javára (vs. VLC, Amarok stb.)

Videót pedig egyikkel sem lehet nézni Linux alatt, mert egy 4 magos rendszeren, GTX 260-nal szaggat… Na, ez viszont szégyen.

--
Elder Scrolls

phonon-mplayer-git beallithato phonon-hoz frontendnek igy mplayer vezerli onnantol az amarokot.

En orok mplayer-parti maradok, vlc-tol tavaly majdnem osszehanytam magam tobbszor is

Hű, köszönöm, nem is tudtam eddig ezekről.
Akit érdekel, itt a projekt honlapja: https://projects.kde.org/projects/kdesupport/phonon

--
Elder Scrolls

PEBKAC.
Full HD videónak még vdpau nélkül is mennie kell egy normális 2 magos gépen. 720p videót meg a seggrégi celeronom is vitte.
----------------
http://www.youtube.com/watch?v=1stW0J7Myew

Hát, szívesen meghallgatom, hol ronthattam el. VDPAU engedélyezve. A videó folyamatos, de látom rajta, hogy nagyon finoman szaggat.

A videónak pedig persze, hogy mennie kell, mint ahogyan Windows alatt teszi is. Szép is lenne, ha akadna.
Pebkac-et a világba szórni pedig bárki tud, ahhoz nem kell sok ész…

--
Elder Scrolls

Milyen az a nagyon finom szaggatás..? Nem lehet hogy a képernyőfrissítési frekvenciád nem egész többszöröse a videó fps-nek és azt látod?

Talán a stuttering lehet a legjobb angol szó rá :)
Olyan, mintha pár másodpercenként el lenne csúszva a képkocka felső és alsó része (vagy néha a jobb és baloldala). Ez pedig olyan érzést kelt, mintha akadna a film.

A film 23,976 FPS-sel rendelkezik, a monitorom pedig 59,95 Hz frissítési frekvenciával (TFT lévén).

Hm, tearing? Kompozit ablakkezelőt használsz? Mert Nvidia bináris driver + kompozit ablakkezelő = tearing, ismert hiba. :/

Hogy ki a hibás, az Nvidia vagy az Xorg, nem tudom.

Ismert, de ezer éves hiba, már nincs. Kolléga elfelejtette bekapcsolni az nvidia-control-panel-ben és a compizconfigban a Sync to VBlank-et.
Divx-nél/Xvid-nél nekem is van tearing, mert nincs hozzá vdpau-s dekóder. Ekkor xv/ffmpeg-re kell visszaállni.

Elkezdtem foglalkozni a hibával, én is megtaláltam a megoldást közben.

Minihowto: Compiz-ban (ccsm) a "General options"-, illetve a "nvidia-settings"-ben az "OpenGL Settings" alatt be köll kapcsolni a "sync to vblank"-ot és azonnal megszűnik a tearing Vdpau kimenettel (is). Nekem xv -n is megszűnt a tearing, az nvidia-setting-ben ott is bekapcsoltam a "sync to vblank"-t. Az X-et újra se kell indítani hozzá. Más kompozit ablakkezelőnél nem tudom hogy működik.

Régen próbáltam utoljára, akkor ez még nem működött, most fain.

Köszi szépen, mind az NVIDIA paneljében, mind KDE-ben bekapcsoltam a VBlank syncet.

Ééééés láss csodát: teljesen jól működik!

Köszönöm szépen! :)

"Régen próbáltam utoljára, akkor ez még nem működött, most fain."

Ne edd magad, vannak itt bőven olyanok, akik 10 éve láttak utoljára Linux-ot, mégis minden nap leosztják, hogy nem működik :)

--
trey @ gépház

Nekem nincs bekapcsolva és mégsem észlelek ilyet. Pedig megy a Compiz és nVidia Quadróm van, bináris driverrel. Hogy lehet előhozni ezt a hibát? TEARINGET AKAROK!!! :) Ha be lenne kapcsolva a Sync to Vblank, annak lenne valami hátránya is egyébként, vagy miért van alapból kikapcsolva?

A glxgears is sok ezer FPS-el fut?

Mert ha igen, akkor az lehet a baj, hogy nem nézed elég erősen. :)

Nem, csak kb. háromezret mutat, fullscreenben (1600*900) pedig 385 körüli értékeket. Vagyis fullscreen a laptop kijelzőjén, mert van mellette egy 1680*1050-es monitor TwinViewban.

Ezt a sync to vblank-et radeon driverrel is elő lehet csalogatni?

Igen, egészen pontosan ez történik! Zseniális, köszönöm!

Próbáltam letiltani a kompozitot KDE-ben, bár túl sok hatása nem volt. Akkor sajnos úgy tűnik, hogy egyelőre marad a Windows.

ilyen nekem akkor van ha sokat iszok (kepszakadas) :D

Nekem is szaggatott 4 magos Phenom II-ön, míg a PulseAudio-t le nem gyalultam.

Ha jól néztem, nincs fent PulseAudióm. Az mplayer-t az mplayer -ao alsa:device=hw=0.0 film.avi formával indítva sem javul a helyzet.

A VDPAU engedélyezve van, legalábbis ezt állítja:

Movie-Aspect is 1.78:1 - prescaling to correct movie aspect.
VO: [vdpau] 1280x720 => 1280x720 Planar YV12 [fs]

Letiltva sem lett jobb (a -vo gl2/xv/gl_nosw kapcsolókat próbáltam)

AMD X4 mplayer-mt xv kimenet 4 szálon x264_killa_sample.mkv simán megy. (1080p 33,8Mbps)

Kár, hogy letölteni sem lehet rendesen csak az első 15Mb-ot. A routerek sem bírják, annyira HD!
:-)

Köszi, letöltöttem (nekem majd' 100 MB-os lett).

Akkor kezd el elcsúszni olyan másodpercenként egy pillanatra, amikor erősen zoomol kifelé (kb. a 8. mp). Megnéztem VLC-vel is, de ott kegyetlenül szaggat, másodperceket hagy ki.

mplayer, 2x3GHz Athlon64, vdpau, tokeletes kepminoseg

Komolyan, ez nem lehet igaz :D
Azért csak nem kéne egy real time kernelt feltenni egy filmnézéshez :)

Pedig a tünetek pont olyanok, mintha egy gyenge hardveren szaggatna egy nagy felbontású film.
Igazából szívesen debuggolok bárkinek, mert szeretnék végre egyszer normálisan végignézni egy HIMYM részt Linuxon is ;)
Csak azt nem tudom, hogy az mplayernek, az NVIDIA-nak, a SUSE-seknek vagy a kernelfejlesztőknek panaszkodjam.

Szerintem a 33-al nem a hosszára gondolt :)
Egyébként ez a videó nekem is szaggat (de nem nagyon durván, viszont nem is kicsit), athlon 4200+, nvidia 8600gt, 2gb 800mhz ddr2 vdpau off, ubuntu 10.10-el.
De ettől a konfigtól sokkal többet nem is várok el.

2 magos atom , 4% prociterheltseg mellett viszi, xbmc alatt vdpau segitsegevel :) ION-os rendszer

> Népszerűek a "fapados" eszközök. Ezt jól mutatja a "vi, emacs" második helye. A harmadik a Netbeans.

Furcsa elkepzeleseid vannak a fapadosrol, Trey, megha idozejelesen is :P

--
|8]

Én őszinténszólva azt sem értem, hogyan kerülhetett egy kategóriába a Vi és az Emacs, amikor egészen mások! Magyarázza már meg ezt nekem valaki!
-------------
Használj GoboLinuxot!
http://mek.oszk.hu/05800/05895/
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Pár év múlva már ez lesz:
Kedvenc OS:

- iOS
- Android
- WP9 (last chance surviver)
- Blackberry/QNX
- Nokia Meego (forever edition)
- Régi-vágású "fapados" asztali OS-ek, Windows, Ubuntu, Osx

:-D

Pedig nagyon egyszerű, mindkettő "fapados" :D

A Vi(m) valóban "fapados" (bár nekem tetszik), de az Emacsot nem merném fapadosnak mondani!
-------------
Használj GoboLinuxot!
http://mek.oszk.hu/05800/05895/
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

nyilvan nem dolgoztal visual studioval/netbeans-vel.

A "fapados" jelző a jelöltállításkor jött az egyik javaslatot adó olvasótól. Azt idéztem.

--
trey @ gépház

Emacs és vi remélem jövőre külön lesz
----------------
http://www.youtube.com/watch?v=1stW0J7Myew

iden berakni is alig akartak merthogy "2010-et irunk, ne mar"

Hiba lett volna kihagyni oket, orulok, hogy maradtak. Ez a ketto orok klasszikus.

Továbbra sem értem, a foobar2000 miért nem került be az audiolejátszó kategóriába, látva, hogy két másikban (képnézegető, videolejátszó) szavazható volt és első háromba be is került windows-only szoftver.

Szavazat volt rá a kategóriaválasztáson.

+1

----------------
Lvl86 Troll

-mellé-

"Az Apache fölénye félelmetes."

Valóban félelmetes.

"Az OpenSolaris, Solaris versenyzőpárost lenyomta a Windows Server *. "

Húha! Beszivárgók!

----------------
Lvl86 Troll

Szakadarok!

Maga az Apache a félelmetes szvsz;).

... "Kedvenc fájlrendszer" szavazáson ... A frissen bekerült FAT, exFAT óriási buktát könyvelhetett el.

Most ez csoda? Kinek az a _kedvenc_ filerendszere? Ok, van amikor az ember nem tudja kikerulni a hasznalatat, de attol messze nem a kedvenc :)

+1
(Mint kiderült...)

Tavaly (2009) is kérték. Idén (2010) minimum öten kérték az előválogatóban. 3-an szavaztak rá. Jövőre biztos nem lesz benne a 10-ben.

--
trey @ gépház

+1

Ellenben milyen jó, hogy az ext3/ext4 különbséget nem láttuk!
--
Discover It - Have a lot of fun!

+1, de ezzel kapcsolatban max kiír valaki egy röpszavazást: ext2/3/4 :)

Akkor egy vi/emacs szavazas is johet, csak hogy tisztan lassunk.

Nem értem, hogy lehet a Rails első, a Ruby pedig szinte az utolsó. Gondolom csak az lehet a dolog mögött, hogy a Rails körül nagy a hype és olyan is jelölte aki csak hallotta, hogy most a Rails veri a tamdamot, a többi általános webes keretrendszer pedig csak lohol a nyomában. A Rails sikere nem kis részben a Ruby érdeme.

"Jövőre új szavazás!": én idénre szeretném a következőt:)

"Jövőre új szavazás!"

akkor iden nem is lesz???

"Talán a legnagyobb meglepetés? 7 év sorozatos győzelem után az MPlayer elvesztette első helyét a VLC-vel szemben."

ez engem is meglepett... igy mar nincs is ertelme kiadni az mplayer-G2-t :)

A'rpi

G2.0-át kérek! ;-)

--
falura elmegy, városban meg úgy sem nézik...

Ez az mplayer-G2 csak poén akart lenni, vagy tényleg tervezed?

Apple MacBook C2D 2.2Ghz 2x2G Intel X3100

tervezem mar egy ideje, eredetileg a 10 eves evfordulora akartam kiadni de vegul ugy alakul hogy nem volt idom megcsinal ami meg hianyzik belole (par honapos melo, nyarra terveztem).

de most elment tole a kedvem vegleg :(

A'rpi

Pedig lehet, hogy az mplayert már csak az mplayer-g2 juttathatja újra az első helyre. :)

--
Don't be an Ubuntard!

ne menjen el! bizunk benned Arpi!

+1 de nekem g2 nelkul is A Tokeletes Filmlejatszo marad

+1, amikor megtaláltam megszerettem, és azóta sem engedem :)
vlc is van, mert az egyik rész True Bloodot nem vitte az mplayer, azt valami fura kódolással csinálták.
----
Hülye pelikán

Nem gondolod, hogy pont te hiányzol ahhoz, hogy az mplayer űber örök HUP-kedvenc legyen? Lehet, hogy az emberek nem az mplayer ellen szavaztak, hanem, mert sokszor még te is ironikusan fogalmazol az mplayer kapcsán. Ergó emögött sejteni vélnek valamit.
Tessék szépen kiadni a G2-őt, és a babérkoszorúkat begyűjteni!
Szerk.: no meg ott a mencoder! Az ffmpeg deinterlace-e vicces, normális deinterlace-hez kell az mplayer. Pl. a zoneminder programot is "kénytelen" voltam "mencoder"-esíteni.

pont amiatt lett második, mert még nem adtad ki! most kell belehúzni, hogy a vlc-t oda-vissza verhesse az mplayer g2 :)

( btw, nehogy már most állj le, mikor már megszoktam ezt a lejátszót :) )

Az eredmenyek miert kep formaban vannak kirakva? Miert flickr-re linkelnek a megfelelo szavazas helyett? Miert nincsenek feltuntetve a kategoriak nevei?

+1 a kategóriák neveire, szerintem is zavaró, hogy előbb látjuk az eredményeket, majd azok alapján kihámozzuk, hogy épp milyen kategóriáról szólnak, amit a képaláírás vagy elmond, vagy nem.

Annyira azért hámozni nem kell, ti. ha az egeret a kép fölé viszed, kiírja.

--
trey @ gépház

Sorry, ezt nem vettem észre.

"Az eredmenyek miert kep formaban vannak kirakva?"

Mert így egy oldalon látszik minden és mert lusta voltam táblázatozni, így is másfél órámba került.

"Miert flickr-re linkelnek a megfelelo szavazas helyett?"

Mert ehhez volt kedvem.

"Miert nincsenek feltuntetve a kategoriak nevei?"

Mert lemaradt. Majd egyszer pótlom. De addig is itt egy ki segítség.

--
trey @ gépház

Lemaradt egy s az emblémáról.

Csak gondoltam szólok, mielőtt még valamelyik projekt így rakná ki az oldalára.

Kösz. Megcsináltam Ubuntu fonttal. Ha már az Ubuntu nyert. :)

--
trey @ gépház

Nem nagyon vizsgálgattam az eddigi évek eredményeit, viszont most egy picit meglepődtem. Nem is a nyerteseken, hanem az egyet szavazatszámokon. Ilyen kevesen használnak openSUSE-t, KDE4-et és játszanak Urban Terrorral? A KMess pedig még az csevegőprogik között sem volt, holott szerintem messze a legjobb "KDE-s" Live Messenger kliens.

androbit.org - Informatikai portál és könyvtár

"szerintem messze a legjobb "KDE-s" Live Messenger kliens"
De talán az egyetlen KDE-s MSN-only kliens és valószínűleg a többség nem csak MSN-ezik és Skype-ol és nem is akar minden protokollhoz külön programot indítani. Szerintem ezért van hátrányban a KMess. Mondjuk az Emesene, aMSN és több másik is csak egyvalamit támogat.

"Mondjuk az Emesene, aMSN és több másik is csak egyvalamit támogat."

Kizárólag emiatt említettem meg.

androbit.org - Informatikai portál és könyvtár

"A kategóriák első helyen végzettjei jogosultak használni a Hungarian Unix Portal Olvasók Választása Díj 2010 hivatalos emblémáját"

Valaki valaha kitette már?

olvass vissza.

Ha a nyertesek között lenne az egyik projectem is, miután elolvastam ezt a hozzászólást, én szégyellném kirakni. :)

--
Don't be an Ubuntard!

Miért is?

hint: Hungarian Writeonly Suckers World

Végignyaltam a fenn megnevezett "nyertes" projectek elérhető honlapjait, de gyakorlatilag sehol egy utalást sem találtam eme elképesztő díjra.

meglepodtunk, Vincent?

Jövőre fel kell venni a zenelejátszók közé a clementine-t. Jelenleg fiatal még, de már látni rajta az általam régen keresett tulajdonságokat. Remélem jó helyezést ér majd el.

Észrevételeim vannak, melyek nem a be nem fektetett munkát kérik számon, hanem a szépség oltárán feláldozásra szánt kecske nyomtalan eltűnése miatt szólnak.

A képeken rondák a betűk. A lapos monitoron jól kinéző karakterek CRT-n rosszul néznek ki. Ha jól sejtem, a különböző képpont-elrendezésű lapos monitorokon is más-más beállításokkal látszódnak jól a karakterek.

A képek jobban mutatnának, ha az eredeti méretükben lennének az oldalon. Ez a kis átméretezés sokat ront a szöveg olvashatóságán, megjelenésén. Ráadásul, ha eredeti méretben lennének a képek, kicsivel nagyobb önmaguk helyett a szavazások topikjaira mutathatnának.

A plecsniben nagyon gázul néz ki a szöveg. Rosszul olvasható. A karakterek közötti távolságok pedig nem megfelelőek. Nem értek hozzá, csak látom.

A jövőre való tekintettel: "fat *" = fat*, "ráépülo" = rá épülő, "frontend-ek" = frontendek, "console-os" = konzolos.

A hozzáértőknek van kedvük megoldani, hogy trey adathalmazából könnyedén HUP-os eredményhirdető táblázat generálódjon? Mindjárt itt van trey névnapja. Biztos nagyon örülne ennek az ajándéknak. :) (Nekem legjobban a HUP-on megszokott szavazás-diagram tetszene (mint trey képein), helyezés szerinti sorba rendezéssel kiegészítve.)

Kecske! Hová lettél?

:)

örülünk, hogy felajánlottad:)

HUP Olvasók Választása Díj 2010 - összefoglaló táblázat

Aktualizáltam a tavalyit, bugreport jöhet. Treynek pedig boldog névnapot! :-)

Köszi! :)

Én is elkészítettem a magam változatát. Kijavítottam a helyesírási hibáknak tűnő jelenségeket. A végeredmény természetesen szabadon felhasználható.

Dolgoztunk vele, de még mindig azt gondolom, hogy a HUP-hoz automatizmus illene.

Kecske! Hová lettél?

:)

gratulálok a győzteseknek!

openSUSE 5%?
6.helyezet?
nem is értem.

--
Karesz
www.myopensuse.hu

Kései gyerek. Az OpenSUSE a törekvéseit tekintve a Fedora és az Ubuntu mellé tehető. A Fedora már 2003 óta van jelen, gyökerei visztont 1994-ig nyúlnak vissza, azóta volt ingyenes a RHL. Az Ubuntu a Debian hátán kapaszkodott fel, aminek szintén komoly múltja van. Ezzel szemben a 2006-ban született OpenSUSE-nek a kvázi fizetős SUSE jutott szülőként, ami sosem volt igazán népszerű, szerintem itt van a kutya elásva.

"a kvázi fizetős SUSE jutott szülőként, ami sosem volt igazán népszerű"
Na ez az, ami nem igaz.

Nem úgy volt, hogy ingyen letölteni csak X hónap késleltetéssel lehetett? Vagy azzal nem értessz egyet, hogy nem volt igazán népszerű? Olyan emlékképek rémlenek fel, hogy az .ISO -t a megjelenés után nem lehetett azonnal, ingyen letölteni. De már nem emlékszem biztosan az okra, több mint 6-7 éves ez a sztori, örülök ha valaki felfrissíti a memóriám.

Személyem SuSE Linuxszal 7.1-óta foglalkozom az pedig nem most volt ;) és emlékeim nem fizetős verziókról szólnak.
"A S.u.S.E. céget 1992 végén alapította Hubert Mantel...stb " forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/SuSE Tehát a SuSE sem fiatal már.
Az openSUSE egyfajta elágazás a jelenlegi fizetős SuSE Linuxról, egy ingyenes verzióra. Én úgy látom, csak nevében változott (meg persze stratégiában is) a "kései gyerek". Szerintem ami rettenetes nagy hibája az openSUSE csapatnak (itthon) az pedig a kommunikáció, sajtó...stb. Nem hinném, hogy ekkora volna a különbség Ubuntu és openSUSE között, mint ahogy azt a szavaztatok mutatják. 1 openSUSE hírre 4-5 Ubuntus hír vagy esemény jut arányában. Persze lehetnek szakmai érvek is, amiket én már nem tudok megítélni. De akárhogyan nézem 5% a 41% ellenében, és mind ez a Novell árnyékában elég bizarr :(

--
Karesz
www.myopensuse.hu

Az eredmények ismeretében szeretnék ezúton is gratulálni azoknak, akik idénre kiszedették a szavazásból a Pascalt, mert hogy fúj Paszkál elavult és benyomták helyette a Javascriptet, meg benthagyták a Ruby-t meg a funkcionális nyelveket, mondván, hogy azokat támogatni kell, hiszen az a jövő.

Na a fenti jövőre idén együtt is kb. annyian szavaztak, mint tavaly a Pascalra, a Javascript 15 szavazata meg mindent elmond. Én kérek elnézést.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

a jovo nem nepszeru.

Én is dugnám, mint a lopott biciklit... szégyen, hogy ma Magyarországon még vannak emberek, akik a Pascalt tekintik a kedvenc nyelvüknek (most felejtsük el a lelkes 15 éves "programozókat" és az 50+ kivénhedt infótanárokat).
----
Hülye pelikán

Miert is lenne szegyen? Ugyanolyan teljes nyelv, mint a tobbi hiperhypeolt nyelv, library tamogatas ugyanugy van hozza. Es meg nativ kodot is tud, de tud JVM felett is menni. A nyelv melyik resze avult el?

Teljes nyelv, ha a teljes alatt azt érted, hogy Turing-teljes. Ez elmondható sokminden másról is.
Ha arra gondolsz, hogy van benne oo, meg generikus, meg párhuzamosság, akkor elmondom, hogy az az egyik nagy baja a pacalnak, hogy nincs egy kézben a nyelv fejlesztése, ezért például objektumfoglalásra van vagy három féle mód (és ugyanígy a felszabadításra). A másik nagy baja a nyelvnek, hogy alapvetően a struktúrált programozást tanítani szánták, és nem sikerült szépen beleilleszteni az új fícsöröket, sőt: ha mondhatom így, kibaszottul rondán sikerült beleilleszteni az új fícsöröket. Gusztustalan szintaxissal, baromi esetlenül sikerült.
Azt nem értem, hogy ha valaki szereti ezt a fajta programozást, miért nem ADA-t használ? Az egy tisztességes nyelv, még ha igen korlátozott is a használati köre.
----
Hülye pelikán

+1 ADA-nak.
A Pascal egyáltalán mikor számított "modern" nyelvnek?? Korábban is inkább az oktatás programnyelve volt, mert egy téves koncepció miatt úgy gondolták nem szabad egyből a mély vízbe dobni a programozással éppen csak ismerkedő fiatalokat. Mint az ovisoknak Pap rita meg Janikovszky Éva. :-)

> egy téves koncepció miatt úgy gondolták nem szabad egyből a mély vízbe dobni
> a programozással éppen csak ismerkedő fiatalokat.

Pedig de mennyire igazuk is van/volt eme téves koncepció kiötlőinek.

> Mint az ovisoknak Pap rita meg Janikovszky Éva. :-)

Azé' ezt a két nevet egymás mellett emlegetni ....

A mélyvízbe dobás pedig jó módszer. Viszont a legjobb az olyan megoldás, ahol sokmindenre van lehetőség, és rejtetten sokminden jelen van, de mégsem kötelező használni és ismerni mindent. Lásd például C++ streamek. Nem kell tudni, hogy mi az a cout és miért tudsz a shift operátorral kiírni ahhoz, hogy profin tudd használni. Na most maga a C++ annyira nem feltétlenül jó kezdőnyelv (legalábbis nem mindenkinek), de a pascal semmiképpen nem az.
----
Hülye pelikán

Mindketten a poroszos 'dedósoknak külön infantilis kultúrát!' bizniszben utaztak. :-)
Pap Rita most az osztrák gyerekeket hülyíti.
Tényleg! Van már "csovi-csovi dzsaszper" német változatban (hegyi-osztrák tájszólásban)? Úgy meghallgatnám. :-D

a pascal nem is programozasi nyelv :) hat meg a pacal :)

de amugy tenyleg f@szsag volt kivenni, tuti tobben programoznak ebben mint az osszes tobbi uj csoda-nyelvben egyuttveve

A'rpi

Te milyen területen látod a Pascal jövőjét?

delphi :)
vagy inkabb :(

A'rpi

subscribe
---
Mostly Harmless

A tündérbőr elsősége mindig mellbevág. Különösen a kmail ellen.

annal azert kevesebben hasznalunk KDE-t, tündérbőr meg elegge default genómos distrokban

Ellenben en mindkettot hasznaltam mar, es egyik sem tetszett (de a kmail volt a jobbik rossz). Nem az hogy durva hibaja lett volna, egyszeruen nem tetszett :D (bar tündérbőrröl hallottam is fortelmes bugokat)

A tündérgombóccal nekem az az egyetlen bajom, hogy rémesen erőforrásigényes, amit nem várnék egy rohadt levelezőklienstől. Miért eszik ez ennyit?
----
Hülye pelikán

Esetleg az integrált gecko engine miatt? :-)

Ez könnyen lehet. És ezt ki lehet valahogy nyírni? Nincs szükségem html megjelenítésre...
----
Hülye pelikán

A Gentoo Thunderbird USE flag-el alapján sajnos nem.

Evolution mentes az ilyesmiktől?
----
Hülye pelikán

Azt sohasem használtam. Valószínű valamilyen html megjelenítő réteg abban is van.

Mivel a gui-t is a gecko rendereli, az lenne az érdekes ha ki lehetne hagyni.

Viszont a html megjelenítést nem lehet a beállításokban kikapcsolni?

--
Don't be an Ubuntard!

De.
Nézet->Üzenet törzse->Normál szöveg
Akkor nem fog semmi HTML-t betölteni... Onnan tudom, hogy pár hete kikapcsoltam véletlen vagy szándékosan, kb. 3 napja meg vagy 3 órát szórakoztam meg gugliztam, mire rájöttem hogy kell visszakapcsolni :).
--
Discover It - Have a lot of fun!

Nem csak a Gecko miatt. Ott a XUL, mint UI, ami rettenetes.

Igen az is, jogos. És azt sem lehet kikacsolni még custom recompile-al sem.

+1 s lőn gmail.

szintén +1, csak én nem hallottam hanem tapasztaltam rondaságokat, és lőn Sylpheed. Aztán ClawsMail. És ez így jó. Kicsi, gyors, és szinte csak azt csinálja, ami nekem kell.