Debian vezérelte robottengeralattjáró győzött az AUVSI versenyén

 ( trey | 2009. október 10., szombat - 16:54 )

Debian hajtja azt a robottengeralattjárót, amely nemrégiben megszerezte az első helyet az Ember Nélküli Járműrendszerek Nemzetközi Egyesülete (Association for Unmanned Vehicle Systems International - AUVSI) által az Amerikai Haditengerészet egyik objektumában rendezett versenyen.

Nova alámerül
A Nova alámerül

A Cornell Autonomous Underwater Vehicle Team (CUAUV) egy 35 tanulóból álló csoport, amely 2009 augusztusában kapott elismerést az AUSVI konferencián a Nova névre hallgató robottengeralattjáró után. A versenyen induló egységeknek egy nehéz vízalatti akadálypályát kell teljesíteniük emberi beavatkozás nélkül. A verseny helyszínéül szolgáló akusztikus tesztmedencét az Amerikai Haditengerészet biztosította. A versenyfeladatok közt szerepel egyebek mellett, hogy a tengeralattjárónak kapun kell áthaladnia, műveleteket kell végeznie egy elsüllyedt bójával és torpedót kell kilőnie.

Nova a víz alatt
Bevetés közben

A Cornell csapat volt az egyetlen az induló 30 körül, akinek egysége sikeresen teljesítette a pályát. Ez legutóbb 2002-ben egy MIT-es csapat szerkezetének sikerült.

Benjamin Seidenberg, a Cornell team szoftveres vezetője méltatta a Debian-t. Elmondta, hogy nem csak a tengeralattjárón alkalmazzák a Linux disztrót, de az fut a laborjukban levő számítógépeken és szervereken, és felhasználják az elektronikai elemek tervezésére is.

A Debian projekt megdicsérte a versenyen résztvevő, Cornell egyetemen tanuló egyetemistákat.

A részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Csak nehogy az én laptopom, amin debian van az is alámerüljön. :)

Vagy torpedót lőjön ki... :D

http://skl-projekt.hu - SKL informatikai leírásgyűjtemény és közösségi portál

príviöszli on hup...

http://hup.hu/node/9395
-------------------------------
Debian Lenny + Openbox

Kisse kesobb...

http://hup.hu/node/62011
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Logikus. Opensource. Így a működtetéshez szükséges szoftverek 90%-a ott van a feljesztőknek forráskódostul, készen. Jók ezek a hírek. Itt ütköznek ki az opensource rendszerek nagy előnyei. Szerintem a linux jövője az beépített rendszerek terén lesz. Mondjuk ez elég komolyan hoz maga után mást is :) .....
------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Fanntasztikus...
Az applikációt biztosan nem _lehetett volna_ megírni ablakosra.

De meg lehetett volna. Csak így kevesebbet, vagy lehet hogy egyáltalán nem is kellett újat készíteni, elég volt egy projectet átdlgozni pl. Ott van a rakat opensource driver a kernelben. Jó eséllyel pár dolog módosításával, a hardverükhöz reszelhették........ Nem azt mondtam, hogy a win alkalmatlan erre pont ugyanilyen minőségű, képességű....... rendszert lehet rá összerakni, cask egy opensource oprendszernél sokkal jobb eséllyel találhatsz már valami használható dolgot (itt forráskód értendő). Legalábbis én ezt tapasztalom, a saját dolgaimnál.
------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Egyrészt vannak a szenzorok, amiknek általában jobb a driver ellátottságuk Win-en, mint Linuxon, másrészt az algoritmusnak oly mindegy mire fordítják le. Szerintem.
Az már jobb érv lett volna, hogy valszeg nem x86-on fut a cucc. ("Nova," runs a custom software stack on top of a single board computer running Linux and relies heavily on Debian.)

Na. Akkor ez is egy lehetőség. Más a platform, azaz ahogy az elején mondtam beépített(szerű) rendszer. Igen az algoritmusnak szerintem is mindegy. Ha jól megy.
------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

A "valszeg nem x86" az SBC-ből jön?
Az első SBC, amivel találkoztam Windows XP-vel tekert...


suckIT szopás minden nap! FreeBSD: ZFS, vagy UFS a {My,Postgre}SQL alá?

Az első, amivel találkoztam egy i386SX-es! volt, de az elég régen történt, ma inkább az ARM-os cuccok mennek.
Szóval ezért volt a "valszeg".

Szerintem meg elektromos energiával táplált villanymotor hajtotta, a Debian a vezérlést végző számítőgépen futó operációs rendszer volt...

nekem is szemet szúrt :)

Szerintem meg Debian telepítődvd-t alakítottak át, és úgy hajtotta. :)
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel