Debian vezérelte robottengeralattjáró győzött az AUVSI versenyén

Címkék

Debian hajtja azt a robottengeralattjárót, amely nemrégiben megszerezte az első helyet az Ember Nélküli Járműrendszerek Nemzetközi Egyesülete (Association for Unmanned Vehicle Systems International - AUVSI) által az Amerikai Haditengerészet egyik objektumában rendezett versenyen.

Nova alámerül
A Nova alámerül

A Cornell Autonomous Underwater Vehicle Team (CUAUV) egy 35 tanulóból álló csoport, amely 2009 augusztusában kapott elismerést az AUSVI konferencián a Nova névre hallgató robottengeralattjáró után. A versenyen induló egységeknek egy nehéz vízalatti akadálypályát kell teljesíteniük emberi beavatkozás nélkül. A verseny helyszínéül szolgáló akusztikus tesztmedencét az Amerikai Haditengerészet biztosította. A versenyfeladatok közt szerepel egyebek mellett, hogy a tengeralattjárónak kapun kell áthaladnia, műveleteket kell végeznie egy elsüllyedt bójával és torpedót kell kilőnie.

Nova a víz alatt
Bevetés közben

A Cornell csapat volt az egyetlen az induló 30 körül, akinek egysége sikeresen teljesítette a pályát. Ez legutóbb 2002-ben egy MIT-es csapat szerkezetének sikerült.

Benjamin Seidenberg, a Cornell team szoftveres vezetője méltatta a Debian-t. Elmondta, hogy nem csak a tengeralattjárón alkalmazzák a Linux disztrót, de az fut a laborjukban levő számítógépeken és szervereken, és felhasználják az elektronikai elemek tervezésére is.

A Debian projekt megdicsérte a versenyen résztvevő, Cornell egyetemen tanuló egyetemistákat.

A részletek itt.

Hozzászólások

Csak nehogy az én laptopom, amin debian van az is alámerüljön. :)

Logikus. Opensource. Így a működtetéshez szükséges szoftverek 90%-a ott van a feljesztőknek forráskódostul, készen. Jók ezek a hírek. Itt ütköznek ki az opensource rendszerek nagy előnyei. Szerintem a linux jövője az beépített rendszerek terén lesz. Mondjuk ez elég komolyan hoz maga után mást is :) .....
------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

De meg lehetett volna. Csak így kevesebbet, vagy lehet hogy egyáltalán nem is kellett újat készíteni, elég volt egy projectet átdlgozni pl. Ott van a rakat opensource driver a kernelben. Jó eséllyel pár dolog módosításával, a hardverükhöz reszelhették........ Nem azt mondtam, hogy a win alkalmatlan erre pont ugyanilyen minőségű, képességű....... rendszert lehet rá összerakni, cask egy opensource oprendszernél sokkal jobb eséllyel találhatsz már valami használható dolgot (itt forráskód értendő). Legalábbis én ezt tapasztalom, a saját dolgaimnál.
------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Egyrészt vannak a szenzorok, amiknek általában jobb a driver ellátottságuk Win-en, mint Linuxon, másrészt az algoritmusnak oly mindegy mire fordítják le. Szerintem.
Az már jobb érv lett volna, hogy valszeg nem x86-on fut a cucc. ("Nova," runs a custom software stack on top of a single board computer running Linux and relies heavily on Debian.)

Szerintem meg elektromos energiával táplált villanymotor hajtotta, a Debian a vezérlést végző számítőgépen futó operációs rendszer volt...