kfreebsd-{i386,amd64}: két új architektúrával bővült a Debian

 ( trey | 2009. április 6., hétfő - 12:26 )

A következőképpen kezdte levelét Joerg Jaspert tegnap a debian-devel-announce listán: "Két új architektúrát adtunk hozzá a Debian archívumhoz. Kérem mindenki üdvözölje:

  kfreebsd-i386 AKA GNU/kFreeBSD i386
  kfreebsd-amd64 AKA GNU/kFreeBSD amd64"

A bejelentés szerint a két új arch lehetővé teszi a porter NMU*-kat. A két új architektúra a Debian unstable és experimental ágban érthető el. Gyakorlatilag előlről kezdték a munkát, csak annyi összetevő került importálásra, amennyi a buildd futásához szükséges, ebből kifolyólag a rendszer közvetlenül még nem használható.

A Debian GNU/KFreeBSD port honlapja itt található.

(Csak zárójelben jegyezném meg, hogy a Debian és a FreeBSD kernel összeházasítása nem új törekvés. 2004-ben már volt GNU/kFreeBSD LiveCD, illetve 2005-ben teszteltem kísérleti állapotban levő FreeBSD kernelen futó Debian-t grafikus felülettel. Két évvel ezelőtt már szó volt arról, hogy egy éven belül akár stabil kfreebsd-{i386,amd64} állhat elő, így a tempó annyira nem nevezhető hajlobogtatónak.)

(* NMU = Non-Maintainer Uploads. Minden egyes Debian csomagoknak van karbantartója és egy opcionális listája a további feltöltőkről. Ezek azok az emberek, akiknek annyira ismerniük kell az adott csomagot, hogy meg tudják állapítani, hogy egy változtatás eléggé biztonságos-e, azaz nem lesz tőle hibás a csomag. Ha rajtuk kívül más tölt fel csomagot, azt Non-Maintainer Upload-nak tekintik. Egy példa az NMU-ra: "A hiba javításra került egy friss NMU-ban." Ok az NMU-ra: az egyik fejlesztő egy másik fejlesztő által karbantartott csomagot tölt fel annak érdekében, hogy a csomagban komoly, például működésképtelenséget okozó hibát orvosoljon, illetve azért javítja más csomagját, mert a hivatalosan karbantartó azt nem tette meg ésszerű, elvárható időn belül. - a szerk.).

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

vajon ezt is csak primary particion letrehozott slice-ba lehet majd telepiteni vagy ez mar mehet majd extendedbe is?

mivel a fbsd kernelt csak kiherélik, és újat nem adnak hozzá, így szerintem csak arról. Azonban GPT particióról máshonnan is fel kell hogy bootoljon (7.1-től és 8.0-tól van hozzá támogatás).
___
info

rajottek h nem nagyon jo a leenugz kernel? vagy mire kellhet vajon egy ilyen rencer
--
.

Meg egy lehetoseg. Ugyanugy, mint a Nexenta (GNU + Solaris kernel) vagy a GNU/Hurd.
Ha nem tetszik, nem hasznalod. Ha tetszik, es valami miatt jobban megbizol egy ilyen teljesen kiserleti cuccban, akkor miert ne?
Nekik ez a hobbijuk, meg mindig tobbet nyer vele az emberiseg, mint ha elmennenek horgaszni.

--
"ne támogasd az erdők kiírtását mozijeggyel, töltsd le a netről!" - killllll, asva.info

A Nexenta egy erdekes hibrid, bar mukodes szempontjabol meg hagy nemi kivanni valot. A xorg az teljesen kinyikkant nalam, gnome meg hiaba van repoban, ha hianyzik hozza meg par fuggoseg. Igaz "CSAK" rc1-et probaltam, de azt hittem jobb tapasztalatok fogadnak. (Meg annyi a sajnalatos hogy 8.04-es Ubuntu alapu csomagok kerulnek bele, szoval mar bekeruleskor outdate.. :-/)

Arra mar igen, csak meg arra nem, hogy a freebsd kernel sem nagyon jo. :)

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

majd rajonnek :)
--
.

de kar h a VxWorks fizetos...

Bar nem vagyok egy nagy linux / bsd guru, de ha a linux kernele tamogatja / felismeri pl. a leggagyibb webkamerakat is, es egyeb noname hardverek viszonylag szeles skalajat, a bsd kernele meg nem annyira, akkor ez most nem visszalepes? Vagy mi az ertelme? A FreeBSD userland ennyire fos?
Nem viccelek, komolyan nem vagom!

ne csak dekstopban gondolkodj ;)

szerk.: userland nem fos, csak sokaknak nehezükre esik újat tanulni
___
info

Az a jó a nyílt forrású világban, hogy minden perverz kiélheti a perverzióját. Ez egyfajta perverzió. Két ember ettől kielégül, boldog. Ha ránézünk a projekt előéletére (amit a cikkben felvázoltam, azaz 2004 óta gyakorlatilag semmi sem történt), akkor nem kell attól tartani, hogy a Debian maholnap pattanni fog a Linux kernelről.

Ha valaki abban gondolkodik, hogy Debian-szerű userland és utility-k más kernellel, akkor inkább próbálkozzon a NexentaCore-ral. Hamarabb lesz sikerélménye.

--
trey @ gépház

Miert lenne visszalepes?

Ez nem valami _helyett_ van, hanem mellette, ha valaki epp arra vagyik, hogy GNU userlandet futtasson freebsd kernelen, arra pont jo.

Az ertelme meg, ahogy trey es masok alabb kifejtettek, hogy par perverz ember most rettento buszke, mert osszehoztak az elso hivatalos nem-linux Debian architekturat (Hurd nem szamit, az sose volt kiadhato allapot kozeleben sem, mindig megmaradt unofficial port szintjen; kfreebsd ennel tovabb jutott)

afaiki freebsd webcam supportja a leggyengebb bsd-k kozul is, ugyhogy nem tudom :)

--
When in doubt, use brute force.

Ereztem, hogy erre valaki le fog csapni :)

mondjuk legnagyobb relevancia a foswebcam szupport egy oprendszernel
--
.

> Kérem mindenki üdvözölje:

Na mi van, nem latom a kezeket!

o/

Ha bekerül a kde, akkor lehet, hogy a következő debian stable ben én viszont megpattanok a linux kernelről.

-------------

r=1 vagyok, de ugatok...

Be fog. Minden ami lefordul GNU/kFreeBSD alatt, es benne van Debianban, benne lesz a Debian GNU/kFreeBSD-ben is.

Ugyanugy, ahogy anno m68k-ra is volt KDE, pedig oda aztan nagyon kellett. :)

A pcforum.hu kicsit máskép fordította: "Kidobható a Linux kernel a Debianból"

"A Debian disztribúciót telepítő felhasználók a jövőben úgy is dönthetnek, hogy köszönik szépen, de nem kérnek a Linux rendszermag jelentette áldásokból, és utóbbi nélkül telepítik gépükre a rendszert."

cikk

"A lépés - amelynek köszönhetően a Debian lett az első disztribúció és jelentős részesedéddel bíró operációs rendszer, amely két teljesen különböző maggal is képes működni "

ROTFL
Tevedes.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

gentoo van már egy ideje, ha arra gondolsz
___
info

Miert tevedes, ki volt Debian elott aki ilyet csinalt?

(Gentoo kesobb volt tudomasom szerint. History szerint kb 2004 szeptemberetol vannak ebuildek, akkor mar volt Debian/kFreeBSD livecd)

Hát, a helyzet az, hogy mindenki azt álmodik, amit akar. Én maradok a bejelentésben olvasható tényeknél.

--
trey @ gépház