OpenBSD-alapú POS rendszer a bázeli állatkertben

Címkék

Marc Balmer OpenBSD fejlesztő blogjában arról számol be, hogy Európa egyik legszebb állatkertje - a "Zolli", ahogy a helyiek nevezik - arra kényszerült, hogy törvényi okok miatt a régi, jól bevált, kézi belépőjegy eladásról és kezelésről számítógéppel támogatott megoldásra váltson. Marc megbízást kapott a tesztrendszert kiépítésére.

Alaposan körüljárták a törvényben megszabott követelményeket és felmérték az állatkert dolgozóinak, vezetésének igényeit is. A rendszer a következőknek kellett megfeleljen:

  • Látogatóbarátnak kell lennie. A látogató nem várhat tovább azért, mert számítógépes technológia vette át a régi rendszer helyét.
  • Legyen az üzemeltető személyzethez is barátságos. A Point of Sale (POS) rendszernek nagyon könnyen kezelhetőnek kell lennie. A hibákat gyorsan és könnyen kell tudni javítani.
  • Természetesen meg kell felelnie a törvényi feltételeknek.
  • Késznek kell lennie jövőbeli fejlesztésekre és alkalmasnak kell lennie más adatbázis alkalmazásokhoz való illesztésre.

Miután alaposan körüljárták a témát, az OpenBSD-vel hajtott, PC-alapú POS terminálok mellett döntöttek. IBM SurePOS 300 érintőképernyős terminálokat, blokknyomtatókat, 2x20 soros VFD kijelzőket és Symbol LS9208 lézerszkennereket szereztek be.

Mivel az ilyen POS termináloknak az átlag PC-hez képest több kommunikációs portja van, az OpenBSD driver-eket egy kicsit át kellett szabni, hogy azok megfelelően tudják kezelni ezeket a hardvereket. Szerencsére csak kis mértékű változtatásokat kellett a fejlesztő(k)nek eszközölniük.

A munka során az IBM RSS osztálya is nagyon segítőkésznek bizonyult.

Az alkalmazásra került szoftvermegoldás egy C-ben írt, PostgreSQL backend-et használó kliens-szerver alkalmazás, amelyet egy extension engine-nel egészítettek ki, így a népszerű Python-ban lehet hozzá egyszerűen külső modulokat írni. Grafikus toolkit-nek az OpenMotif-ot választották. A GTK lehetett volna a másik választás, de annak a licence nem tetszett a fejlesztőknek.

Mivel az állatkertnek több bejárata van és mindegyik bejáratnál lehetséges több POS felhasználása, meg kellett oldani a központi telepíthetőséget. DHCP-t, DNS-t, tftp-t és egyéb infrastruktúra szolgáltatásokat telepítettek. A POS-ok hálózatról húzzák magukra az image-et.

Marc szerint végül sikerült egy valóban felhasználóbarát, biztonságos, robusztus és bővíthető megoldást készíteniük.

A bázeli állatkerben 2009. január elsejével indul az OpenBSD-alapú belépőjegy kezelés.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Hiába, amíg nem lesz OpenGTK, a BSD-sek hozzá sem fognak nyúlni. :)

> A munka során az IBM RSS osztálya is nagyon segítőkésznek bizonyult.

Vegig ellattak a fejlesztoket friss enterprise newsfeedekkel.

Akkor ezt meg lehet csinálni a világ összes állatkertjében? Vagy akár az összes olyan helyen ahol látogatók vesznek jegyet? :)

Akkor jó.

- - - - -
And the man in the rain picked up his bag of secrets, and journeyed up the mountainside, far above the clouds, and nothing was ever heard from him again...

OpenMotif GTK helyett?! Nem normalisak ezek. Motif egy elavult undormany. Radasul GTK licence LGPL, mit nem lehet megfelelo ezen?

Remeltem hogy nem kell ilyen felesleges koroket megfutni, dehat ugylatszik megis - van aki szeret felrebeszelni.

Tehat: mi lehet baj az LGPL licencel?

Hasznalhatod zart forrasu kereskedelmi projecthez, magat a GTK-t kell nyiltnak megtartani. Mivel nem GTK fejlesztok, es nem azt akarjak 'ellopni', nem ertem mi lehet a gond (a fanatizmuson kivul), ami pl. a Nero-nak, a VmWare-nek, a Wing-nek stb nem okozott gondot.

Motif kerdes:

Mint felhasznalonak, elsosorban a kinezetevel van bajom. Tekintve, hogy kurvaronda, nem modern megjelenesu, raadasul kb 30 eves.

Fejlesztoi szempontbol nem tudok nyilatkozni, mivel csak a GTK-t, meg a Qt-t probaltam, de biztos nem lehet veletlen, hogy a linuxos programok 99,999%-a ezekben irodik, es nem Motifban.

Raadasul van par kereskedelmi termek is, ami motifrol allt at GTK-ra / Qt-ra. (konkretan amirol tudok: Mathematica, Nero.) Biztos nem volt veletlen. Forditott iranyrol nem hallottam.

"Grafikus toolkit-nek az OpenMotif-ot választották. A GTK lehetett volna a másik választás, de annak a licence nem tetszett a fejlesztőknek."

Ha csak tenyleg a licence volt az ok (merthogy nem BSD), akkor LOL kategoria.

Mint felhasznalonak, elsosorban a kinezetevel van bajom. Tekintve, hogy kurvaronda, nem modern megjelenesu, raadasul kb 30 eves.
Mint felhasználónak, a kinézetével nincs bajom. 30 éves? Az átlag GTK vagy Win32 toolkit ugyanilyen.

Fejlesztoi szempontbol nem tudok nyilatkozni, mivel csak a GTK-t, meg a Qt-t probaltam, de biztos nem lehet veletlen, hogy a linuxos programok 99,999%-a ezekben irodik, es nem Motifban.
Ennek egy egyszerű oka van: Az OpenMotif megjelenéséig a Motif "fizetős" volt.

Most, hogy másodszorra is elolvastad a posztot, látom megértetted, hogy tényleg csak ennyi volt az ok.

"Az átlag GTK vagy Win32 toolkit ugyanilyen."

Nem is kezdenek el GTK 1-ben vagy sima Win32 API-ban irni egy mai modern cuccot, a mai celkozonsegnek (akinek egyszeru, jol kinezo, jol kezelheto dolgot szeretnel adni)

"Ennek egy egyszerű oka van: Az OpenMotif megjelenéséig a Motif "fizetős" volt."

OpenMotif ota sem vettem eszre, hogy megindult volna az ilyen tookitben irt programok lavinaja. Azert keszult az OpenMotif, hogy szallithato legyen a disztrokban, es elinduljanak vele a Motif-os commercial cuccok.

"Most, hogy másodszorra is elolvastad a posztot, látom megértetted, hogy tényleg csak ennyi volt az ok."

Elsore is ertettem hogy ez volt az ok, de en az elso postom ota a miertre vagyok kivancsi - nem kaptam valaszt. Vallasfilozofiai okokon kivul (ami a BSD-sekre jellemzo) mi az, amiert nem felelt meg nekik az LGPL licensz, es miert dobtak egy sokkal modernebb, es jobb GUI toolkitet miatta.

Kedves n0gabor!

[...]
Vallasfilozofiai okokon kivul (ami a BSD-sekre jellemzo) mi az, amiert nem felelt meg nekik az LGPL licensz
[...]

Mer' hogy a (L)GPL-es srácok annyira ,,nyíltak'' (vagy nyitottak) lennének más irányokba, mint amit mondjuk nem rms jelöl(t) ki nekik?!...

Ugyan már!

Van akinek a BSD, s van a kinek az (L)GPL licensz felel meg jobban a munkája (pl. fejlesztés) során.

[...]
Nem is kezdenek el GTK 1-ben vagy sima Win32 API-ban irni egy mai modern cuccot, a mai celkozonsegnek (akinek egyszeru, jol kinezo, jol kezelheto dolgot szeretnel adni)
[...]

Az lehet, de számolj utána, hogy a modern (vadiúj) dolgok karbantartása (hibajavítás, patch-elés, s.í.t.) mibe kerül mondjuk 15-20 éven keresztül (!!!), s mibe egy -- ugyan régi -- de eléggé kiforrott technológia alkalmazása...

Nem szép, de már bevált, működik.

Próbálj meg egy átlagfelhasználó (alkalmazó) fejével gondolkodni, aki ,,csak'' használni akarja a dolgokat, nem érteni, módosítani, stb., s nem akarja naponta cserélgetni maga az újabbnál újabb változatokat.

G.
============================================
"Share what you know. Learn what you don't."

Van akinek a BSD, s van a kinek az (L)GPL licensz felel meg jobban a munkája (pl. fejlesztés) során.

An OpenMotif tudtommal nem BSD, sajat licensz, eleg sok megkotessel, szerintem tobbel, mint a GPL, es egyebkent asszem ez is viral licensz.

A LessTif egy GNU kezdeményezés az OpenMotif pedig az OpenGroup által kiadott termék, teljes Motif funkcionalitással. Lásd még OpenMotif FAQ: http://www.opengroup.org/openmotif/faq.html

A LessTif ráadásul nem 100%-ig source compatible a Motif-fal.

Ha ehhez hozzávesszük a fejlesztői büszkeségből és attitűdből eredő "Reinventing the Wheel" jelenséget, akkor érthető, hogy miert van Gtk, Qt, Fltk, stb. toolkit.

Szerintem ha nem tetszik valakinek egy licensz bármi okból, akkor nem használja az adott licenszű programot, az ő döntése. Ezen persze lehet röhigcsélni, de ilyen alapon azon is nevetgélgetsz, hogy valaki a szőkékre esküszik amikor neked a barnák tetszenek. Ez is LOL kategória, csak éppen te vagy nevetséges, ha ilyeneken nevetgélsz :)

Itt azért pár dologgal szerintem nyugodtan még számolni kell:
- Első, hogy nagyon sok régi motoros ember van, akik még 10-20-30 évvel ezelőtt kezdték a szakmát, és az akkori programnyelveket ismerik, de azokat töviről hegyire, tehát azzal a tudással nagyon sok mindent el tudnak érni, amit lehet te QT-ban sem ( Mai napig dolgozok pl. olyan angol kollégával aki rexx-ben a mai napig tud programozni ( és sajnos mai napig kell is neki karban tartania rexx-ben írt programokat )).
- Második, hogy ezzel a lépéssel lényegében az IBM/OpenBSD önmagát is támogatja, mert nem fogja tudni bármiféle kis cégecske átvenni tőle a jövőbeni fejlesztést, tehát ezzel lényegében a jövőbeni supportot is bebetonozta magának.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

"Természetesen meg kell felelnie a törvényi feltételeknek. "
Próbálná meg magyarországon....
Értelmes országokban az adómemóriás nyomtatónak kell megfelelnie, és hogy arra mivel nyomtatsz senkit nem érdekel. Magyarországon az utolsó csavarig engedély kell a POS-ra.

Van ebben az egész cikkben valami bájos, valami békebeli, főleg az alábbi kifejezések miatt: "Európa egyik legszebb állatkertje", "régi, jól bevált", "Alaposan körüljárták", "Látogatóbarát", "Legyen az üzemeltető személyzethez is barátságos", "alkalmazásra került szoftvermegoldás" etc...

Na jó csak kötözködök :)

Diodon nicthemerus

Én csak ezt a fajt szeretném majd megtekinteni, ahogy úszkál az akváriumban, akkor lesz számomra kedvezmény a belépőből? És ígérem, hogy a pingvin-kifutónak közelébe sem megyek :Đ

ami át van húzva, azt teljesen fölösleges elolvasni. az olyan, mintha ott sem lenne