Megjelent a Google Gears 0.4

 ( LiRul | 2008. augusztus 23., szombat - 7:56 )

Google bejelentette, hogy elérhető a Gears 0.4-es verziója. Az egyik talán leglényegesebb újítás a Geolocation API, amely lehetővé teszi, hogy a programozók olyan webes (akár offline) alkalmazásokat készítsenek, amelyek pl. a látogató geológiai helyzetétől függően más és más tartalmat szolgálnak ki, vagy csak egyszerűen átiránytítják a felhasználót egy hozzá fizikailag közelebb lévő tükörszerverhez.

Természetesen a privát szféra védelmében minden esetben felhasználói hozzájárulás szükséges ahhoz, hogy az alkalmazás hozzáférhessen a geo adatokhoz. A Geolocation háromféle képpen képes a helymeghatározásra: IP cím alapján, a mobil eszközöknél pedig cellainformáció vagy GPS koordináták segítségével. További érdekességek a Geolocation-nel kapcsolatban itt.

A Gears egy nyílt forráskódú projekt, amely lehetővé teszi a használhatóbb / felhasználóbarátabb webes alkalmazások fejlesztését azáltal, hogy új különleges tulajdonságokkal ruházza fel a böngészőt. Elérhető Windows (XP/Vista), Windows Mobile, Linux és Mac OS X rendszerek alá, WinMobile rendszer kivételével minden operációs rendszeren támogatja a Firefox 1.5+ verzióját, Windows esetén még az Internet Explorer 6.0+-t is, WinMobile platformon pedig csak az IE Mobile 4.01+-t. A linuxos build-nek csak 32 bites verziója van.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Gyorsan javítom is magam: a „csak 32 bites verziója van” csak a linuxos buildre igaz.

A GeoLocation API-t en picit a Yahoo-val valo "Kinek van nagyobb f...a" jateknak erzem, plane desktop gepre (ld. FireEagle). Azt mondjak, pocketpc -s verziohoz valo igazabol, de az azert talan nem az elsodleges platformjuk (bar ott lehet jo hecc)

Addig is maradnak a szokasos helymeghatarozo szolgaltatasok (IP cim, gepeld be hol vagy), nagy attoresre nem szamitok ettol.

Azert ha az Android platformot jol be tudjak vezetni, maris ott lesz x millio olyan eszkoz, amiben ki tudjak hasznalni. De abban egyetertek, hogy nem a desktop user az elsodleges celcsoport.

Nem tudom, nekem jo erzes tud lenni, ha az oldal felajanlja a magyar nyelvu kommunikacio lehetoseget egy angol nyelvu desktop rendszer eseten is mindenfele haxxolas nelkul.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Apróság, de:

[...] geológiai helyzetétől [...]

Gondolom nem mondja meg, hogy melyik kőzetréteg felett üldögélsz, szóval inkább földrajzi helyzetétől kéne ide.

Ehh jogos, thx.