FSF.hu: A Firefox 2 a legnépszerűbb böngészőváltozat Magyarországon

 ( szorpi | 2008. április 21., hétfő - 15:03 )

A Gemius S. A. április második hetére vonatkozó felmérése szerint a legnépszerűbb böngészőváltozat Magyarországon a Mozilla Firefox 2. A Mozilla Foundation munkatársa, Zbigniew Braniecki levélben gratulált Tímár Andrásnak, az FSF.hu Alapítvány Firefox honosításért felelős vezetőjének, kiemelve, hogy tudomása szerint Magyarország az első ország, ahol a nyílt forráskódú böngésző 2-es változata megelőzte minden riválisát.

Bár a két legelterjedtebb Internet Explorer változat, a 6-os és a 7-es részesedését összesítve még mindig Internet Explorer-fölény van hazánkban, érdekes kép rajzolódik ki az elmúlt hónapok adatai alapján:

az Internet Explorer 6 részesedése folyamatosan csökken, a Firefoxé és Internet Explorer 7-é nő, de az IE7 nem képes megközelíteni a Mozilla Firefox részesedését, ami hosszabb távon a Mozilla Firefox termékcsalád győzelmét jelenti az Internet Explorerrel szemben.

Az FSF.hu Alapítvány továbbra is kiemelt feladatának tekinti a Mozilla Firefox magyar változatának elkészítését: A számos újdonságot felvonultató Firefox 3 előzetes változata beépített magyar helyesírás-ellenőrzéssel, magyar nyelven is hozzáférhető már a Mozilla Foundation oldalán.

FSF.hu Alapítvány

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A Firefox sztem a legjobb böngésző (Operát nem ismerem). Az IE hiába fejlődött sokat, nem bírja utolérni a FF-t, kiegészítőkben és hasonlókban sem, tudásban kicsit behozott a hátrányából.

Akkor épp itt az ideje kipróbálni ;)

http://www.opera.com

---
/dev/sda1 has gone 49710 days without being checked, check forced.

Asszem tudnék örülni, ha a többség Firefoxot és/vagy Operát használna, mert akkor kevesebb szívás lenne a CSS-ekkel.

Meg sok mással is...

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

Csak én nem találom a linket, hogy hol olvashatnék a hírről bővebben?

timar blogjában volt egy link

A felmérés címe helyesen: http://www.rankings.hu/. Zbigniew Braniecki gratulációja Tímár Andrásnak. (Fordítás:

Azért írok, hogy gratuláljak neked és az egész csapatnak! A Gemius most jelentette be, hogy a Firefox 2 a legnépszerűbb böngésző Magyarországon!!!

link [diagram a trendadatokkal]

Tudomásunk szerint Magyarország elsőként érte el ezt az eredményt! Mindannyiunkat elkápráztatott ez a Mozillánál! Nem számítottunk rá, hogy valaha is ilyen sok embernek leszünk választási lehetőség!

Ha van egyéb adat vagy sajtóhír Magyarországról, vagy bármilyen visszajelzés a részedről a számadatokhoz kapcsolódóan, örülünk neki! :)

Szeretnék erről blogolni is. A csapatunk tervezi, hogy a nyáron magyarleckéket vesz! :)))

Hajrá! :)

Zbigniew Braniecki)

Gratulálok az FSF munkájához!

Viszont az operációs rendszerek aránya elég meglepő.
Azt gondoltam, Linux lehet ~2% desktopon.

"Viszont az operációs rendszerek aránya elég meglepő.
Azt gondoltam, Linux lehet ~2% desktopon."

Miért gondoltad? Sokak számára kényelmesebb a Windows. Pl. azért, mert a szomszéd kisfiú ahhoz ért, és "meg tudja csinálni az internetet". És lehet, hogy 3 havonta újra kell rakni a gépet, de a szomszéd kisfiú azt is megcsinálja. Ja, és az iskolában az MS Officet tanítják neki. A Linuxhoz, az Openoffice-hez (LaTeX-et nem is merem hanogsan leírni) viszont nem ért. De nem is akar. Amíg az XP és a Word is ingyen van, minek strapálja magát.

> hanogsan leírni...

Ejj, de szemléletes!

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.uni.cc

Szinesztézia :)

Idézet:
ami hosszabb távon a Mozilla Firefox termékcsalád győzelmét jelenti az Internet Explorerrel szemben.

helyesen:
ami hosszabb távon a Mozilla Firefox termékcsalád győzelmét jelentheti az Internet Explorerrel szemben.

A mondat már tartalmaz feltételezést (nem képes megközelíteni hosszabb távon az IE7 a Firefoxot), ezért ebből helyesen következik az idézett kijelentés feltételes mód nélkül is. Egyébként kíváncsi vagyok, hogy a végleges Firefox 3 milyen módon fogja befolyásolni a böngészőhasználatot! (Most úgy tűnik, hogy az IE6-használók fele Firefox 2-re vált, a másik fele IE7-re.) Könnyen lehet, hogy oda lesz a rekord egy időre, ha a Firefox 3 külön szerepel a statisztikákban, viszont a Firefox összrészesedése egyre jobban meg fogja közelíteni az Internet Explorerét.

>> összrészesedése egyre jobban meg fogja közelíteni az Internet Explorerét

de hiszen ez lehetetlen, mert az ie bele van bundlézva a windowsba, és lehetetlen bármi mást telepíteni, akinek mégis sikerül, az meg 'nem találja az ikont'

Az 'IJ'.
--
the tide is turning

a legfelsőbb antitrust bepróbálkozóhivatalban is pontsan erre a megállapításra jutottak - azóta is bele van bundlézva, de a ms-nak le kellett rajzolnia egy lapra a böngészőiparosoknak, hogy hogyan kell ikont tenni az asztalra (titkos api)

a http://www.rankings.hu/ hitelessége, imho kérdéses. kisebb lenne a yahoo részesedése magyarországon mint az msn vagy ok.hu részesedése?? na neeee
egyébként gratulálok az eredményhez, ami a xitimonitor szerint még jobb is mint a rankings szerint mért.

Egyik néhány ezres havi látogatójú weboldalamat most megnéztem, kb. 1:120 a yahoo:google arány. ok.hu kb. négyszerese a yahoo-nak.
Annak ellenére, hogy a yahoo-ban is jók az oldal helyezései.

Egyébként ahogy a trendeket nézem, egy év múlva az IE abszolút értékben is 50% alatt lesz.

Idézet:
Magyarország az első ország, ahol a nyílt forráskódú böngésző 2-es változata megelőzte minden riválisát.

Vagy nem is?
http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp

Itt hol van Magyarország?

feltételezem arra gondolt, hogy ha világviszonylatban már egyébként is vezet a firefox, akkor nem lehet magyarország az első. csak ott van a bökkenő, hogy a linkelt w3schools felmérés az összes FFot együttesen méri, még az IE böngészőt verziónként külön. ha összeadjuk az IE5+IE6+IE7 értékeket kiderül, hogy összesítésben még mindig az IE vezet. egyébként is a cikkben említett felmérés a FF2.x elsőségét mutatja ki magyarországon a többi böngésző, szintén verziónként bontott részesedésével szemben.

Ezek szerint többnyire magyarok nézik ezt az oldalt. ;)
--
the tide is turning

arról már szót se szólunk, hogy talán nem a w3schools adatforgalma a reprezentatív minta, aki webmester, az nagyobb valószínűséggel használ valamilyen böngészőt IE helyett.
—-—-—

int getRandomNumber() {
return 4;	//szabályos kockadobással választva.
	       //garantáltan véletlenszerű.
}	      //xkcd

a w3schools vagy az upsdell fejlesztőknek szóló oldal, az nem a normál felhasználókat mutatja

Szervác Attila - http://321.hu/sas

+1
ezt beneztem. ;)

Szeretném megjegyezni, hogy a Mozillások írtak Andrásnak. Akkor most elhisszük nekik, hogy Mo az első ilyen? Én el.

Én is elhiszem!
Azért van egy kis szépséghiba a dologban. Itt följebb az egyik belinkelt grafikon szerint az IE6 meg az IE7 eggyütt sokkal nagyobb részesedéssel bír, mint az összes Gekko alapú böngésző együtt. (Sőt mint minden nem MS böngésző együtt.)
Mindemellet igaz, hogy a Mozilla 2.x veri külön-külön az IE6-ot is és az IE7-et is.
Szóval ez egy kicsit olyan, mint ahogy a politikusok magyarázzák a saját igazukat, amit egyre inkább senki sem hisz el.
Maradjunk annyiban, hogy mindezt figyelemebe véve is szép teljesítmény az amit a Mozzila fejlesztői és honosítói nyújtottak. Magyarországon pedig az FSF végzi ezt a munkát.
Sőt az FSF-en kívül nincs másik (ha egyáltalán van még) nonprofit szervezet aki ilyen tevékenyságet ilyen eredményesen végez.
Ezért mindenképpen egy nagy gratulációt érdemeltek, testületileg is és Tímár Andris mint főkoordinátor önmaga is, mind a Mozilla, mond az OOo és az egyéb honosításokért.

Én mindenesetre gratulálok és nagyon szépen köszönöm a munkátokat!
--
не закурится!

Az IE6 és IE7 megkülönböztetése a statisztikákban (amire a sajtóhír is felhívta a figyelmet) nem véletlen, mivel az IE6 még kevésbé felel meg a W3C ajánlásainak, mint az IE7. A Web jövője szempontjából nagyon is jelentős hírről van szó, amire joggal lehetünk büszkék! :)

Az Internet Explorer részesedése mögött az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma és 20 állama szerint a versenytörvények megszegése áll, amiben a bíróság igazat adott nekik: United States Microsoft antitrust case. A piaci viszonyok torzításának eredménye, hogy az Internet Explorer „sikere” hosszú évekre visszavetette a webes szabványok terjedését és fejlődését, mivel ezek megvalósítása jelentősen lelassult az Internet Explorerben. Pl. a PNG képek áttetszőségének kezelésével megvárták a kerek 10 évet a W3C-ajánlás után (1996. október 1, IE7 kiadás: 2006. november 30.), de a múlt hónapban még nálunk is piacvezető IE6 még mindig nem kezeli megfelelően a PNG-t (pedig 2003-ban a PNG ISO-szabvánnyá is vált, majdnem egy éve volt a Microsoftnak, hogy az IE6 SP2-ben javítsa ezt a hiányt, de úgy látszik, akkor még nem szorult rá).

Szép munka András, gratulálok!

Csak gratulálni tudok!
Nem hiszem, hogy véletlen ez az adat...

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

Kösz!
Az egész FSF csapatnak!

"a xhtml es css szabvanynak 100%osan megfelelo bongeszot ad ki a mozilla"

ezt a hirt szeretnem latni a hupon

http://weho.st

Gratualalok az FSF-nek es azoknak az embereknek, akiknek van merszuk normalis bongeszot hasznalniuk.
--
"Tedd vagy ne tedd, de ne probáld"

Gratulálok András és minden önkéntesnek akik fordítják a sok-sok ext-et is, hogy még használhatóbb legyen a böngésző anyanyelvünkön.

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

Az adok-kapok máris elkezdődött:)

de én azért gratulálok a szép munkához:)

A fejlesztők meg essenek neki a memória zabálás csökkentésének és egy kis sebesség tuningnak:)

Hurrá!! Egyszer a Linux-szal is ez lesz, csak ki kell várni a végét. Az 1.x-es FF-ok se voltak olyan népszerűek. Bár a Linux közel sem "egypontnullás" mégis szeritnem lehet párhuzamot vonni! Politikát mellőzve: Igen megcsináltuk!

Soha a büdös életben. Mindig egy beta állapotú tesztrendszer marad.
--
the tide is turning

A Vista is még fejlesztés alatt van, ezt a redmondi Pista is megmondta. ;-)

Egyébként kedvenc mondásom: kész program nincs, csak befejezett.

Az is egy katasztrófa. Dinoszaurusz.
--
the tide is turning

Mármint a Vista vagy a Pista?

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.uni.cc

Mind a kettő. :)
--
the tide is turning

Akár csak MacOSX?! ;)

Sose volt vele bajom a röghözkötöttségén kívül, de az meg marhaság.
--
the tide is turning

Én is mindenhol ezt használom. :)))
--
Gentoo Linux - 2.6.24-gentoo-r4

No hát jelentem az MS IE 6 újra átvette a vezetést a Fx2 előtt.

Én is pont most olvastam ezt.
Most már csak az a kérdés, hogy melyik auditornak lehet inkább hinni :)