Pash: nyílt forrású PowerShell alternatíva

Címkék

Igor Moochnick bejelentette a Pash projektet, amely a Microsoft PowerShell-jének egy nyílt forrású implementációja lesz. A szkriptek, parancsok pontosan ugyan úgy működnek, kivéve ha Windwos-specifikus hívást tartalmaznak. Jelenleg .NET 2.0 keretrendszerre írja, de jól működik Monoval is. Windowson és Linuxon kívül elérhető lesz még (többek között) Mac-re és Solarisra is.

Pash - PowerShell implementáció "a többieknek"
Pash openSUSE-n, Mono-val

Pash - PowerShell implementáció "a többieknek"
Akár PDA-n is működik

Ugyan még egész friss projekt, de a PowerShell publikus osztályainak kb. 50%-a definiálva van és a keretrendszer 40%-a már működőképes.

A projekt SourceForge-os oldala itt található, bejelentés itt.

Hozzászólások

Ez majd visszapippantja a Wines rendszergazdákat? =D
--
Logic is only the beginning of wisdom, not the end

DO WANT! :D

--
Segmentation violation -- Core dumped blues

kell ez nekünk!
Mint lufiárusnak a nyílzápor.

"... szkriptnyelv, amellyel a Linuxos kollégák ismét lepipálták az MS-t"

Alig kellett változtatni rajta ;-)

Csak én érzem úgy, hogy egyre gyakrabban veszik hülyére a M$-ot...?

Már múltkor is szóba került a python shellje, az milyen?

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Van meg a Rush ami egy ruby alapu shell, hihetetlen featurekkel. Erdemes kiprobalni.

Csak ido kerdese volt, mikor lesz ilyen.

Oh, es akkor megse pippantanak le a windows-osok ahogy mar szo volt rola valahol? :)

Ennek most mi ertelme van?

Ha a powershell tud valamit amit a Linuxos shell-ek nem, akkor inkabb azokba kellene belefejleszteni. Ha meg nem tud semmiben tobbet akkor miert? Vagy a hordozhatosag miatt? Akkor miert nem bash-t a windows-ra? (bar gondolom ez cygwin-nel nem is problema). Telleg nem ertem mire kell ez nekunk.... Megint valami amiben majd lehet az MS utan loholni, hogy tudjuk a funcionalitas 90%-at...

Azért imho van értelme. Gondolj bele, ha későbbiekben egy win-es rendszergazdi elkezd a Linux irányába érdeklődni, esetleg még a parancssortól sem esik ki a székből. Reflexből beüti a win-en jól megszokott parancsokat, és láss csodát... működik.
Legalább nem kell majd minden rendszerhez külön megtanulni a parancsokat. Képzeld el, ha a "cd" minden OS alatt más lenne. Asszem' az idegbaj kerülgetne egy idő után.

Ami nagyon jo a powershell-be - es amit nyilvanvalo okok miatt nem tudsz migralni mas shellekbe - az a .Net Framework barmely elemehez valo korlatlan hozzaferes - a shell keretein belul. Tehat mittomen siman hozza tudsz ferni az ADO.NET cuccaihoz (ugy Mono mint .Net alatt) a shell eszkozeivel, es a shell valtozoit tudod beadni, nem kell konvertalgatni (meg SQL querykkel hulyeskedni es pipeolva benyomni a sql lekerdezest, majd aggodni, hogy a kimenetet hogy parsolod). Valamint a kimenetet is egyszeruen tudod magaval a shellel kezelni. Gyakorlatilag egy interpretalt .Net kornyezetet kapsz.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.