lacos blogja

A csúsztatás mesterei

https://posta.hu/ugyfelszolgalat/nyomkovetes

Az Amerikai Posta (USPS) döntése alapján 2015. október 1-től nem teszi közzé az USA-ba küldött ajánlott levélre vonatkozó nyomkövetési információkat a saját weboldalán. A nyomkövetési adatok a Magyar Posta számára nem kerülnek átadásra, ezért a posta.hu oldalunkon üzemeltetett nyomkövetési rendszerünkben nem szerepelnek, valamint az Ügyfélszolgálati irodánk sem tud bővebb információval szolgálni. Amennyiben küldeményeit továbbra is online nyomkövetési lehetőség megléte mellett szeretné feladni, vegye igénybe Nemzetközi EMS (PRINT) szolgáltatásunkat.

Ebbe egy kisgyerek belehalt volna

http://index.hu/belfold/2015/08/04/valosag_lett_minden_bkv-zo_remalmabo…

a 23 éves egyetemista [...] múlt pénteken mesélte el történetét [...] A fiúról a kórházban [...] megállapították, hogy másodfokú égési sérülést szenvedett [...] a zárójelentés szerint testfelületének 10%-át érintette az égés

Ami egy 23 évesnél 10%, az egy 4-5 évesnél lehet 50+% is. Itt az ideje, hogy az ilyen balesetekért valóban felelősek (például aki az alkatrészhiányért felelős) letöltendőt kapjon.

(Emlékeztetőül: http://www.origo.hu/itthon/20130605-iteletet-hirdettek-az-aquaparki-hal… -- itt mind a három vádlottnak ülnie kellene, de mindet felmentették. Miközben a sorozatos, folyamatos kötelességszegésük miatt egy kisfiút szó szerint ledarált egy szivattyú.)

MÁV Start, gratulálok!

Utazás külföldre, vonattal, céges ügyben.

Elvira / mávstart regisztráció, jegy kiválasztása, kosárba. Fizetés céges bankkártyával.

... Megkísérelve, mert a retek 3D Secure-ból nem tudok opt-out-olni. Jól van, akkor megcsinálom a regisztrációt. Ezzel elszüttyögök több mint 5 percig, az OTP abortálja a tranzakciót. Anyátok.

Előről az egész. OTP oldalán rutinosan beviszem a 3D Secure jelszót. OTP kiírja, fizetés sikeres, kérjük várjon, amíg visszairányítjuk a kereskedő (== Máv Start) oldalára. Máv Start feljön, "Fizetés sikertelen!"

Felhívom az oldal tetején található 06 40-es telefonszámot, kiválasztom az IVR-ban a hibabejelentést. 14 (tizennégy) perce hallgatom a Négy évszakot. ("MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat [] a nap 24 órájában".)

isc-dhcp-client, gratulálok

Kénytelen voltam squeeze-ről wheezy-re térni, mert kerek perec bejelentették ugye, hogy oldstable iceweasel-hez nem lesznek biztonsági frissítések.

Úgy-ahogy lezavartam a frissítést; ilyenkor persze mindig megnézem, mennyire sikerül hazavágnia az iptables szabályaimat, mennyi új fos daemon indul automatikusan, hány új port nyílik meg kéretlenül. A kép egészen jól alakult, amíg el nem értem a netstat -anp-hez, amikor is belefutottam ebbe (ubuntu link, de debian-on is ugyanez van):

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/isc-dhcp/+bug/1176046

Dokumentáció nulla, kikapcsolási lehetőség kizárólag ./configure opcióval és újrafordítással. Gratulálok!

indexes cikk a homeopátiáról

http://index.hu/tudomany/2013/02/06/homeopatia_a_nagy_atveres/

Tetszik, tetszik, de van három probléma. Az első kettő a cikk problémája, a harmadik általános.

A cikk első problémája, hogy nincs eléggé lebutítva. A célközönség (= a homeopátiában hívők) jelentős része nem fogja megérteni. Esetleg hazugságot fog ott kiáltani, ahol a cikk valósat állít.

A második probléma a cikkel, hogy nem tér ki arra a tényre, hogy a homeopata szerek gyártói a termékpalettájukba (azonos megjelenés, csomagolás stb. mellett) beépítenek olyan készítményeket is, amelyek valóban tartalmaznak aktív hatóanyagot. (Természetesen csakis gyógynövényből, de ez az aktív ágens jelenlétén nem változtat.) Ezek lényegében recept nélküli gyógyszerek. Így sajnos borzasztóan meg tudják nehezíteni az ellenük való érvelést, ugyanis néhány szerük (a gyógyszerek) valóban használnak. Innentől nem lehet válogatás nélkül azt mondani, hogy "ne vegyél X-től semmit, mert csaló", ui. néhány termék esetén (= a recept nélküli gyógyszerek esetén) a homeopata paciens joggal érvel, hogy "pedig használt". A kamu és az igazi ezen összemosása szerintem a homeopata bűnbanda legzseniálisabb húzása.

kenyér

Gabucino blogján megjelent egy kenyeres poszt. (Link nincs, az időbélyeg "2013-01-11 17:50:39". link)

Jó pár éve mi is itthon készült (feleségem sütötte) kenyeret, bucit, kalácsot eszünk.


A rácsos tetejű kenyér kb. úgy készült, ahogy Gabu leírta; négy napos kovásszal.

A kukoricás kenyér is nagyon jó, pirítva is.

"magyar virtus"

A cikk szerzője már megkapta a kommentelőktől, ami jár neki; én csak ezt emelném ki:

nano SIM kártyát igényelt [...] hazánkban most még nehéz beszerezni [...] ollóra

Megveszi a kiskereskedelemben kapható egyik legmodernebb telefont, majd ollóval vág hozzá SIM-et.

(Szövegértési problémákkal küszködők kedvéért: ugyan a telefon nevetségesen fel van fújva, most a fenti kontrasztra teszek megjegyzést.)

Non-apology apology

http://index.hu/tech/2012/08/29/kiszivargott_az_apple-dolgozok_titkos_t…

A tankönyv egyes dolgokat kifejezetten tilt a géniuszoknak, például nem szabad bocsánatot kérniük, ha egy Apple-termék elromlott. Ehelyett a vásárló érzéseire kell fektetni a hangsúlyt, például egy tönkrement merevlemez esetében azt kell mondani, hogy sajnálom, hogy frusztrálja önt ez a helyzet, és nem azt hogy sajnálom, hogy elromlott a merevlemez.

http://en.wikipedia.org/wiki/Non-apology_apology

It is common in both politics and public relations.

Nem meglepő az Apple részéről, de azért szomorú.

elbaltázott firefox státuszsor

Megszüntették az állandó, teljes szélességű státuszsort. Helyette egy kis fecni figyel alul. Ennek következtében elromlott:

(a) az oldalon belüli keresés. Ha a találat a legalsó sorba esik, akkor a fecni simán képes a találat részét vagy egészét kitakarni. Gratulálok!

(b) a vízszintes görgetősáv. A szélét letakarja a fecni. Gratulálok!

Az új státuszsort kiötlő banda menjen el csapatépítőre a GNOME3 design team-mel, és vissza se jöjjenek.

DPL választás 2012: jelöltek

CET szerint hajnalban jött a bejelentés. Nagy Gergely (ha jól sejtem: algernon) jelölt.

[ Nevezés | Program ]

My primary aim is to make Debian, as a project, able to attract passionate talent [...] I do worry about passion [...] our attempts at recruitment are [...] lacking [...] someone new to this free software world would still find Debian intimidating. I wish to change that

lapdoggery

Cable Reveals Extent Of Lapdoggery From Swedish Govt On Copyright Monopoly

Among the treasure troves of recently released WikiLeaks cables, we find one whose significance has bypassed Swedish media. In short: every law proposal, every ordinance, and every governmental report hostile to the net, youth, and civil liberties here in Sweden in recent years have been commissioned by the US government and industry interests.