kenyér

 ( lacos | 2013. január 12., szombat - 0:58 )

Gabucino blogján megjelent egy kenyeres poszt. (Link nincs, az időbélyeg "2013-01-11 17:50:39". link)

Jó pár éve mi is itthon készült (feleségem sütötte) kenyeret, bucit, kalácsot eszünk.


A rácsos tetejű kenyér kb. úgy készült, ahogy Gabu leírta; négy napos kovásszal.

A kukoricás kenyér is nagyon jó, pirítva is.

Ha valaki egyébként is elvan a konyhában (sajnos én nem tartozom közéjük), érdemes kipróbálnia a kenyérsütést, az eredmény nagyszerű.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szepek. 2 eve mi is elkezdtunk kenyeret csinalni. Eloszor csak kenyergeppel, de mar a sutobe nis ugykodok. Meg nem ilyen szepek (;

-+-+-+
Dropbox tarhely
Cave Canem
+-+-+-

Mióta Finno-ban élünk (9 éve) magunk sütjük a kenyerünk. Első pár év után vettünk gépet is. Hetente 2-3 alkalommal megy. Már a harmadikat nyúzzuk.
Persze azért még mindig a kézi verzió a legjobb.
Csaba

- gyenge, törölve -

Egyébként milyen sutoben lehet sutni? Nem szarad ki hagyomanyos sutoben? Vagy hallottam valami olyasmit, hogy be kell rakni egy talban vizet a sutobe, es az biztositja a paratartalmat.

Postosan. Éppen az imént raktam be a villanysütőbe sülni a kenyeret. Víz van alatta egy tálban.
Csaba

Nem szarad ki hagyomanyos sutoben?

Nem szárad ki. (Pontosan szabályozható hőmérsékletű, de egyébként átlagos villanysütőt használunk.)

Én tejes zsömlét szoktam sütni, ha van rá időm.
(Van, hogy csak az élesztő felfuttatására, és a
tésztához már csak vizet. Házi tej használata
mindkét esetben sokat dob a végeredményen.)
Sima gázsütő, tepsi, alá némi zsiradék, hogy ne égjen
oda az alja (annyira). Az első próbálkozásnál még túl
sűrűre sikerült a tészta, és kívül már kész volt
belül részben még nyers maradt, de ki lehet kísérletezni.

Elég laktató, két darab elég reggelire :)

Kovásszal még nem kísérleteztem, de ha csak
fele olyan jó az eredmény, mint ahogy kinéz, ki kell
próbálnom.

Neked nem reped meg az alja? Sajnos nálunk meg szokott elég gyakran, pedig mi is teszünk vizet a sütőbe stb. Ha valaki most kezd ismerkedni a kenyérsütéssel, akkor érdemes egy receptet kiválasztania, majd ha azt már sikerül tökéletesen megsütnie, akkor próbálkozni egy másikkal. A kenyérsütőgép pedig sokat segít a dagasztásban.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Anyám annak idején, amikor még elemében volt a sütögetésnek, a sütő aljára bepakolt kettő darab tetőcserepet.
Ez arra volt jó, hogy nem kozmált le a süti alja, talán a meleget is jobban tartotta, nyomta felfelé.
Próba cseresznye, hátha beválik neked is.

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

A nem használt tepsiket meg a tetőn lévő két lyuk alá kell tenni, nehogy gondot okozzon a csapadék...

:)

Gondoltam ezt ki kell próbálnom, de már itt elakadtam :
"1. Az előzőleg sütött közönséges 2kg-os fehérkenyér (értsd: 2kg csak a liszt) tésztájából az első kelesztés előtt jó két maroknyit ki lehet/kell venni."
Tehát, ha ez lenne az első kenyerem akkor, hogy kell csinálni ?

Csinálj annyi tésztát, amennyi a kovászhoz kell, szárítsd meg és pihentesd pár napot?

:)

Engem autistának titulált. Én azóta kétszer is átolvastam a "Magyar értelmező kéziszótár" nevű vaskos kiadványt, de nem sikerült rá illő jelzőre akadnom.

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

Akkor tényleg autista lehetsz... :D

Minden bizonnyal, mert az ő tényszerű megállapítása a fentebbi bejegyzésem alapján ez.
Hovatovább azt hiszi hogy otthon van izraelben, én meg palesztín vagyok. Annyi vér nincs a farkába hogy kommunikáljon.
Ez egy komplexusokkal küzdő anyaszomorító, egy gyáva pöcs, nem utolsó sorban pedig f*szkalap.
Az a baj, hogy az összes kifejezést túl sok időbe kerül egy értelmes mondatba illeszteni, annyit meg nem szánok rá.
Jó oldala a dolognak, hogy amíg velem van elfoglalva, addig se gyújtogat és uszít a saját csillagfényes népe ellen.
Az pedig már nem kérdés, hogy hatalmas mértékű szexuális izgalomba jön amikor tőlem szemezgethet.

Menj haza gabu, lövöldözd a szomszéd országokat ahogy rabbi vezíreid most is teszik. Hátha attól megnyugszol picit.

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

(nem vagyok semmi rossznak elrontója, de ezt pls ne itt)

én csak arra utaltam, hogy a "Magyar értelmező kéziszótár" nevű vaskos kiadvány kétszer átolvasása túlzásnak tűnik... de így se rossz ;)

pwned... :D

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."

Te olyan kis farokfej vagy, miért kellett ezt most ide, az előző hozzászólásoddal együtt? Elhúzhatnál te is a rákba igazán.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

"Elhúzhatnál te is a rákba igazán."
Mondod ezt Te nekem. Gyakorolj némi önkritikát és jöhetsz is utánam.

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

Kicsi csillag, elárulok neked egy titkot, így az estébe'. Azért, mert valaki téged sértődött pöcsnek titulált, még nem kell mindenhova beírni, hogy téged sértődött pöcsnek tituláltak. Pláne nem olyan helyre, ami semmilyen formában nem kapcsolódik hozzá, mert akkor csak az jön le, hogy sértődött pöcs vagy.
Én is rühellem Gabut, de azért egy kenyérsütéssel kapcsolatos helyre nem fogom besírni a vele kapcsolatos bánatomat. Igazán sajnálom, hogy nem vagy azon a szellemi színvonalon, hogy ez nyilvánvaló legyen.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Mondod ezt Te, aki nem győzöl helyenként szétoffolni ezt-azt, legfőképpen az én "hányásomat".
Röviden-tömören...

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

ha ez lenne az első kenyerem akkor

nevezz ki egy bolti kovászos kenyeret bootstrap vekninek?

ezen felnevettem :-)

Tehát, ha ez lenne az első kenyerem akkor, hogy kell csinálni ?

Elnézést, elnézést, de muszáj kuncognom egy kicsit: ezen kérdés olvasása közben eredetileg is volt egy sanda gyanúm, hogy "megüti majd a mércét", hogy úgy mondjam. Lám, valóban! :)

A posztom ezzel mintegy lezárult, ahonnan indult, oda tért vissza :)