ulysses blogja

LineageOS 14.1 a Xiaomi Mi3-on

A hétvégén beindultak a LineageOS szerverek rendesen, de csak keddre lett letölthető a Xiaomi Mi3-ra is a ROM. A telepítés menete ugyanaz volt, mint CM-nél: ROM letölt, GApps letölt, telefonra felmásol, TWRP-ből factory reset után flashelés. Az elvétve megmaradt CyanogenMod elnevezésektől eltekintve semmi hiba nincs egyelőre, sőt, mintha jobb lenne az akkuidő.

Mitől lesz egy asztali környezet pehelysúlyú?

Habár közvetlenül nem említi, nyilvánvalóan a KlyDE kapcsán írta legújabb blogbejegyzését Martin Gräßlin, a Kwin ablakkezelő egyik fejlesztője.

Mitől lesz egy asztali környezet pehelysúlyú? Hatékony memóriahasználat? De hogyan hasonlítunk össze két különböző szolgáltatást nyújtó környezetet? A szolgáltatásaiktól? Szeretik kritizálni a GNOME-ot a funkciók eltávolítása miatt, mégsem nevezi senki pehelysúlyúnak a GNOME-ot. Régi hardverek támogatása? Az minden, csak nem pehelysúlyú. A régi hardverekre optimalizálás azt jelenti, hogy nem használjuk ki az újak adta lehetőségeket. Jó dolog kihasználni a GPU és a többmagos CPU adta lehetőségeket, de akkor elveszítik a régi rendszerek támogatásának lehetőségét.

Véleményem a KlyDE-ről

Eredetileg hozzászólásnak akartam beküldeni, de olyan hosszú lett a végére, hogy inkább blogként küldöm be. Először is összefoglalom, hogy szerintem mi a bejegyzés lényege.

  • a KDE elég moduláris, a core sok „karikán ugrik át” a hatékony memóriafelhasználás és sebesség érdekében, de a legtöbb csomagolás olyan, hogy a felhasználó egy nagy katyvaszt kap, számára felesleges dolgokkal
  • a másik kritika a KDE-vel szemben, hogy túlságosan is testre szabható, és nem konfigurációs fájlokon vagy valamiféle Registryn, hanem GUI-n keresztül
  • a KlyDE célja az, hogy a modularitás és a testre szabhatóság felhasználásával megcélozza a pehelysúlyú DE-k szegmensét

Milyen megközelítéseket alkalmaztak?

  • az opcionális dolgokat külön csomagokba szervezték, a fő csomagok csak gyengén függnek tőlük, így lehet egy minimális működő rendszert telepíteni, ilyen kiszervezett dolog például a Nepomuk, az Akonadi, az Aktivitások, az Attica, nem core ablakdekorációk, stílusok, stb. Egy „sima” KDE ezeket mind tartalmazza.
  • a beállításoknál lehetővé teszik, hogy ugyanazokkal a KDE csomagokkal több különböző profilt lehessen használni, bár ezt még nem tudják hogyan valósítják meg. Az egyik ötlet, hogy különböző X munkamenetek lesznek, mintha különböző DE-t választana az ember, a másik hogy bejelentkezéskor egy varázsló futna le, ahol a felhasználó állíthatja be, ami kell neki
  • a harmadik a beállítások egyszerűsítése (sicc!), nehogy a túl sok választás megzavarja a felhasználókat (GNOME rulez, ahol registry dconf szerkesztése kell mindenhez)

A legutolsó dolog pedig az indítás, Will szerint egy működő környezetet nem kell mindig elindítani, itt az első benyomás miatt szeretné lejjebb vinni az indítási időt, habár az opcionális részek (lásd fentebb) már elméletileg nem zavarnak bele.

Qt Creator fordítás, ~10%

Előzmények:

Egy hét telt el azóta, hogy közzétettem három képet, belengetve a mézesmadzagot. Lássuk mi történt azóta!

A Linguist statisztikája szerint a fordítási fájl 7401 sztringet, 32955 szót, 173351 karaktert (szóközökkel 197259) tartalmaz. Ebből kicsivel több, mint 10%-ot néztem át szisztematikusan haladva az ABC sorrendbe rendezett névterek közül, valamint néhány továbbit a képernyőképek kedvéért.

Fallback mód a KDE-ben

Martin Gräßlint, a Kwin ablakkezelő egyik fejlesztőjét sokan kérdezték a nemrég megjelent hírek kapcsán, hogy mi a helyzet a fallback móddal KDE-ben, tervezik-e dobni. Röviden: a KDE-ben nincs a többiekhez (GNOME, Unity) hasonló fallback mód, a Kwin képes kompozit nélkül és kompozittal (Xrender, OpenGL, OpenGL ES) működni, nem kell külön ablakkezelő a többféle működéshez. Az asztali felület pedig nem az ablakkezelő egy modulja (lásd Unity), hanem külön alkalmazás (Desktop, Netbook, Active), tehát akár más ablakkezelőkkel is használható, ahogy régebben sok példa is volt rá, ez azonban ma már nem jellemző, főként azért, mert a Compiz lassan csak az Ubuntuban lesz elérhető.

Homerun: alternatív alkalmazásindító a KDE-hez

Aurélien Gâteau ma bejelentette a kde-i18n-doc levelezőlistán, hogy hamarosan megjelenik a Homerun első kiadása, az angol szövegek változatlanok mostantól.

Mi a Homerun? Egy újabb alkalmazásindító a KDE-hez, amely működés közben is megtekinthető ezen a videón. Akár ki is próbálható, kész csomagok érhetők el a 12.04-hez és a 12.10-hez a Blue-Shell PPA tárolóban.

További hivatkozások:

Oxygen Transparent telepítése

A tavaly januári, hepaly által készített leírás frissített változata olvasható az alábbiakban.

1. Függőségek telepítése

Forráskódból fogunk fordítani, ezért szükség van bizonyos csomagokra ehhez. A telepítés egy lépésben megtehető a következő paranccsal:

sudo apt-get install build-essential cmake kdelibs5-dev kdebase-workspace-dev libxrender-dev libx11-dev subversion git

2. Munkakönyvtár létrehozása és a telepítőszkript letöltése

A forráskód tárolásához egy külön könyvtárat hozunk létre, ebbe letöltjük azt a szkriptet, amely majd automatikusan letölti az aktuális forráskódot, és elvégzi a fordítást is.

KDE 4.9.0 fordítás: kdebase-apps

Előzmény

A kdelibs fordítása után létrehoztam három feladatot az Openscope-ban, ezekben felsoroltam az első három modulban lévő, lefordítatlan sztringeket tartalmazó fájlokat. A cél az, hogy sorban haladva a lehető legtöbb fordítása teljes legyen a KDE 4.9.0 megjelenésére, ami augusztusban esedékes. A kdeedu kivétel, azt valószínűleg utolsónak fogom venni, olyan sok sztring van benne, vagy júliusra szervezek egy online fordítóhétvégét.

Aktuális feladatok: #KDE-109 (Kész) | #KDE-110 | #KDE-111