Mitől lesz egy asztali környezet pehelysúlyú?

Habár közvetlenül nem említi, nyilvánvalóan a KlyDE kapcsán írta legújabb blogbejegyzését Martin Gräßlin, a Kwin ablakkezelő egyik fejlesztője.

Mitől lesz egy asztali környezet pehelysúlyú? Hatékony memóriahasználat? De hogyan hasonlítunk össze két különböző szolgáltatást nyújtó környezetet? A szolgáltatásaiktól? Szeretik kritizálni a GNOME-ot a funkciók eltávolítása miatt, mégsem nevezi senki pehelysúlyúnak a GNOME-ot. Régi hardverek támogatása? Az minden, csak nem pehelysúlyú. A régi hardverekre optimalizálás azt jelenti, hogy nem használjuk ki az újak adta lehetőségeket. Jó dolog kihasználni a GPU és a többmagos CPU adta lehetőségeket, de akkor elveszítik a régi rendszerek támogatásának lehetőségét.

Ilyen, és ehhez hasonló eszmefuttatások olvashatók ide kattintva. Nem kötelező vele egyetérteni, de nagyon jó meglátásai vannak, ismét csak ajánlani tudom a blogját mindenkinek, akármit is használjon.

Hozzászólások

Valakinek feltűnt, hogy az ellentétes melléknevek között - szép/csúnya, kék/zöld, gyors/lassú, erős/gyenge - nem létezik éles határ, mert sok dolog függvényei. (vagy ha nem, mert csak egy paraméter függvénye, akkor is szubjektíven van súlyozva, és annak egy egybites ítélete a melléknév). Nem sikerül egy bitben (gyors) sok bitnyi (4.34343243243243543543 parszek/s a végsebessége) információt közölni? Érdekes.

igen, azok a köznyelvi megfogalmazások, amikre gondolsz, ezeket a fogalmakat rövidítésképpen használják, nem mũszaki értelemben.
ezért ilyenkor a gyors, azt jelenti pl. "elég gyors a cél eléréséhez", vagy csak "gyorsabb az átlagnál" - ez már egy (nevezzem úgy) mũszakilag is helytálló kijelentés.
tehát, ahogy mondtad is, a kontextus ismert tényezõitõl függ, ha valamit gyorsnak/lassúnak nevezünk, nem attól, hogy van sebessége (ami mondjuk 80.3 km/h).

azok között, akik nem ismerik ezeknek a fogalmazási módoknak a különbözõségét, szokott elõfordulni ilyen párbeszéd:
"ez a kép szép"
"nem, ez pedig nem szép"
"neked lehet, hogy az" - ez még a jobbik eset, amikor felviláglik, hogy a kijelentett fogalmak szubjektívek, tehát a "polkorrekt" megfelelõje: "ez a kép nekem tetszik és nem akarom ráderõltetni a széprõl alkotott elképzeléseimet bzzmeg de ha belém akarsz kötni mondd csak hogy ez nekem nem is tetszik..."
hja egy kicsit elkalandoztam :)
vagy az 1. példánál maradva:
"gyors a motorbiciklim"
"nem, nem az, mert van annál gyorsabb is"

az egyre nagyobb körökben megjelenõ mũszakias ill. feleslegesen (már-már a kommunikáció gördülékenységét akadályozó) pontosító mondatformálás melegágyat biztosít nézeteltérések tudatos szítására.

~~~~~~~~
Linux 3.2.0-0.bpo.4-486
Debian 6.0.7

Szerintem az a trend már elmúlt, hogy az alaprendszer erőforrás pazarlásán legyen a hangsúly. Nem a rendszer eszik sokat, hanem a user app-ok -> pl. böngésző, fájl műveletek stb. Szerintem sokkal fontosabb és egyre fontosabb lesz manapság a szoftverek használhatósága.

Egyre nagyobb rétegeknek formálják és emelik az igényeit folyamatosan a mobil eszközökkel - ezek a nagy tömegnek, a nagy átlag, akik a legdinamikusabban formálódó technológiai platformon, a mobil eszközök rendszerein élnek. Ez az interface a rendszer és az áltag polgár között. Azt érzem, hogy egyre nagyobb az igény a kifejezetten lebutított felületekhez a belül nagyon okos megoldásokkal. Egyre nő az átlag kényelme mindenkinek. Már az is zavaró sok embernek, ha pár klikkre van 1 helyett egy információtól. Miért?

Azért, mert amint kényelemre találunk, ott be is szűkül egy élettér. Más szóval kiiktatunk egy folyamat részt. Ne kelljen már megmozdulni, jobb és azonnali eredményt akarok egy addigi dologra.

Ezt a kényelmi igényt (vagy beszűkülést) több dolog generálja: egyrészt egyre nagyobb a verseny, ami egyre nagyobb hatékonyságot kíván. A megjelenő technológiák fejlődése mindig egymáshoz képest fog jelentőséggel bírni. Aki nem használja, lemarad.

Tehát van egy emberi kényelmi oldal, meg egy technológiai fejlődés, ami triggereli szerintem azt, hogy jobban használhatóbb szoftverekkel rukkoljon elő az ipar. Az Apple nyilván nagyon jó példa erre. Hihetetlen egyszerű és jól használhatóak a szoftverei. Profik benne. De amint nagyobb rétegekhez eljut a termékük, annál jobban fogják ők meghatározni a nagy átlag igényét. Aki IPad-hez szokott, az már sok területen nem fogja használni az old school desktop cuccokat. (És most kizárólag az átlag polgárról beszélek, nem az expertek felhasználásáról).

Márpedig jelenleg a Linux desktop nem bővelkedik a szoftver ergonómia területén elfogadható és fejlett megoldásokkal. Win8 a metróval lépett nagyobbat ez irányba (átlag user mobil felhasználása szempontjából), Apple mindig jó volt nyilván. Viszont ha megnézzük a Linux-on elérhető DE-ket, kíváncsi lennék az itteni user-ek véleményére, hogy ergonómiai szempontból mennyire tartanák a különböző DE-ket.

Számomra szubjektív módon Gnome 3 vezet ebben. Miért? Az alábbi szempontjaim alapján:

Nekem nem az a fontos hogy minden apró részleteiben átállítható és beállítható legyen, hanem az, hogy az alap felállásban olyan legyen, hogy egyre kevésbé érezzek arra igényt, hogy akármilyen alap működést át akarjak állítani vagy felületet átszínezni, átvariálni. Gnome 3-on kívül az eddig próbált sok desktop rendszert sokáig kellett faragnom, hogy megfelelő legyen nekem. De utána ezt mindig el kell játszanom azokon a gépeken is, amiket karban tartok.

Ezért szerettem volna azt a megoldást választanom, ahol mind nekem, mind annak, akinek karban tartom olyan rendszer legyen, hogy ha átülök a másik gépemhez vagy egy Live rendszert indítok, akkor a legkevesebb eltérés és reszelés szükségessége fogadjon.

Úgy gondolom hogy ez a terület még nagyon nem kiforrott és sokat lehetne rajt fejleszteni. A Google nagyon elől jár ebben nyilván. Szerintem ezen a területen várhatunk sok fejlődést a hw ipar mellett. Mind a szoftver interface-ek, mind pedig a szoftver komponensek kommunikációja terén.

Azert a Windows 8 amekkora elorelepes volt, akkora visszalepes is. Mobilra persze, jo a Metro - de csak oda. Nagy a keletje az ilyen-olyan Start menu emulatoroknak, amelyek ugy mellesleg elintezik, hogy egybol a desktopra loginolj be. Mert kb. ennek igy kellene mukodnie desktopon. A Metro baromira nem ergonomikus a klasszikus, eger + billentyuzet komboval torteno navigalashoz - es ez az eroltetes sokakban inkabb ellenszenvet valt ki. Nem az a baj, hogy defaultta tettek, hanem az, hogy nem lehet tole megszabadulni _sehogy sem_. Es ez ultragaz.

Linuxra - pontosabban a klasszikus Linuxra - tenyleg nincs hasonlo, de azert nincsen, mert eddig minimalis erofeszites tortent a normal Linux desktop mobilra portolasa ugyeben. Ugyanakkor ott az Android, mely vegulis alapszinten felfoghato egy eroteljesen mobilra optimalizalt kornyezetnek (ez esetben ugye a mobil = tablet).

Amitol en sokat varok ezen a teren amugy, az a Chrome OS (sose tudom, hogy egyben vagy kulon irjak...). Valoszinuleg a beallitasok szinkronizalasa is meg lesz oldva - az infrastruktura mindenesetre mar megvan.

Szamomra egyebkent a Gnome2 testesitette meg azt az elmenyt, amirol beszelsz. Az bebootolt, es csak nagyon-nagyon erintolegesen kellett benne akarmit is modositanom. A legtobbje ezeknek billentyukombinacio volt, mert par default utkozott az altalam hasznalt IDE defaultjaval, illetve en jobban preferalom a globalis hotkeyekhez a Windows gombot - de kb. ennyiben ki is merul a dolog.

A Gnome3-mal nincs semmi baj, attol eltekintve, hogy nekem baromira nem all kezre. En bizony hasznaltam a gnome panelen az ikonokat, alul a taskbart (es a Compizhoz tartozo preview plugint), meg ilyesmiket. Es ezek egytol-egyig mind hianyoznak. Kb. elvettek azt a kornyezetet, amiben sok evig dolgoztam, es nem biztos, hogy valtani akarok.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

"Who ensures that software is still working on 32 bit systems, who would notice such a breakage for example in the X-Server?"

Jézusom, tovább nem is olvastam, hol él ez az ember...

Nem csak x86-os CPU létezik a világon, persze értem én, Martin Gräßlin szerint más nem létezik.

Most továbbolvastam, miket ír még, szerinte a Raspberry PI gyorsabb, mint egy 450 MHz-es pentium 3. Hát nagyon nem, kb. egy 300 Mhz-es pentium 2-vel talán felveszi a versenyt. Na jó, inkább hanyagoljuk ezt az embert.