Véleményem a KlyDE-ről

Eredetileg hozzászólásnak akartam beküldeni, de olyan hosszú lett a végére, hogy inkább blogként küldöm be. Először is összefoglalom, hogy szerintem mi a bejegyzés lényege.

  • a KDE elég moduláris, a core sok „karikán ugrik át” a hatékony memóriafelhasználás és sebesség érdekében, de a legtöbb csomagolás olyan, hogy a felhasználó egy nagy katyvaszt kap, számára felesleges dolgokkal
  • a másik kritika a KDE-vel szemben, hogy túlságosan is testre szabható, és nem konfigurációs fájlokon vagy valamiféle Registryn, hanem GUI-n keresztül
  • a KlyDE célja az, hogy a modularitás és a testre szabhatóság felhasználásával megcélozza a pehelysúlyú DE-k szegmensét

Milyen megközelítéseket alkalmaztak?

  • az opcionális dolgokat külön csomagokba szervezték, a fő csomagok csak gyengén függnek tőlük, így lehet egy minimális működő rendszert telepíteni, ilyen kiszervezett dolog például a Nepomuk, az Akonadi, az Aktivitások, az Attica, nem core ablakdekorációk, stílusok, stb. Egy „sima” KDE ezeket mind tartalmazza.
  • a beállításoknál lehetővé teszik, hogy ugyanazokkal a KDE csomagokkal több különböző profilt lehessen használni, bár ezt még nem tudják hogyan valósítják meg. Az egyik ötlet, hogy különböző X munkamenetek lesznek, mintha különböző DE-t választana az ember, a másik hogy bejelentkezéskor egy varázsló futna le, ahol a felhasználó állíthatja be, ami kell neki
  • a harmadik a beállítások egyszerűsítése (sicc!), nehogy a túl sok választás megzavarja a felhasználókat (GNOME rulez, ahol registry dconf szerkesztése kell mindenhez)

A legutolsó dolog pedig az indítás, Will szerint egy működő környezetet nem kell mindig elindítani, itt az első benyomás miatt szeretné lejjebb vinni az indítási időt, habár az opcionális részek (lásd fentebb) már elméletileg nem zavarnak bele.

Mi van kész?

Az Open Build Service-ből már telepíthető openSUSE 12.3-ra egy alap KlyDE környezet, ha egy minimális X környezetben a --no-recommends kapcsolóval telepítik. A Rendszerbeállításokhoz már készült egy egyszerűsített elrendezés, Will a systemd, kdeinit és ksmserver környékén nézelődik, hogyan lehetne gyorsítani.

Konklúzió

A bejegyzés alapján egyelőre leginkább egy kísérletnek tűnik, semmint önálló DE-nek, aminek egyébként semmi létjogosultsága nem lenne. Kedvenc példámat tudom csak felhozni, a Kwin fejlesztését. Ott az új funkciók implementálása mellett folyamatosan modernizálják a kódbázist, dobálják ki az egyszer megcsinált (pl GSoC) részeket, amiket már senki sem tart karban és felesleges is, emellett optimalizálják és készítik fel a jövő támogatására (Qt 5, Wayland). Ráadásul kellően minimális a függősége a KDE többi részétől, ezért merte ajánlani Martin, hogy a TDE is vegye át a Kwint a KDE4-ből a saját ablakkezelőjük helyére.

A modularizáció a leendő KDE Framework 5-nek is az egyik lényege, de mint Will is írta, a munkája talán téma lesz a KDE Akademyn. Remélhetőleg nagy tetszést arat, és akkor nem egy kis csoport partizánakciója marad, hanem az egész KDE elindul ebbe az irányba.

Hozzászólások

Érdekesnek tűnik.
Xfce alatt használok pár KDE-s cuccot, de csak a legszükségesebb QT csomagokat raktam fel miattuk, KDE-m egyáltalán nincs. Persze ezek jó hosszú ideig minden alkalommal betöltődnek.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)