Bankos scammer-ekről

0.0-s szerencsétlen, akit 2 percig szopattam, mire a dadogásából csak ennyit tudott kinyögni .... "rohaggyá meg" ... Hasonlókat neked is, balfaszkám! Keress magadnak egy rendes munkát! Ahogy azt említettem!

Hozzászólások

Aha, ezt bírom, még az én qrva anyámat emlegetik, mikor rájön, h ebből nem lesz biznic. :)

30+ eve meg a vonalas telefon idejeben anyam szorakoztatta az utazasi ugynokoket a vasarnapi ebed fozese kozben. Valamiert az volt akkoriban a meno, hogy eladjanak mindenfele tularazott utat. Gondolom, a hirtelen utazasi szabadsag a rendszervaltas utan.

"Mennyit kolt evente nyaralasra?" - "Hat olyan masfel milliot. Neha picit tobbet, ha a gyerekek is jonnek." Ez altalaban mukodott.

Voltak ilyen masfel-ket oras hivasok, mire rajott a szerencsetlen, hogy megfott a krumplileves. Ott is volt minden felmeno agi rokon. :)

Az a baj hogy ha egyszer megszopattad őket akkor felkerül a számod a "nem érdemes" listára. Életemben egyszer kaptam scam hívást, 50 percet húztam az idejét, azóta semmi ilyesmi pedig remek szórakozás :(

Nem értem a mobiltelefónia mögötti technika nagy részét, csak azért írom mert nem tudom hogyan csinálják:

A feleségemet felhívta egy ilyen mélyművelt bélféreg a szokásos szöveggel (pénzt akartak felvenni a nevében biharröcsögén, azonnal tiltsuk a kártyát, kérem az adatait [mindezt tájszólással] :D ). Az asszony "ijedtében" felhívott, én meg visszahívtam ezt a számot. 1-2 perc elteltével tökre más ember vette fel, tökre más helyen és környezetben, és eléggé meg volt illetődve, hogy "most mi van??". Felhívtam a bankunkat bejelenteni ezt a kedves kis kísérletet, annak a lehetőségét elismerve, hogy amikor én hívtam vissza akkor csak színjátékkal etettek. De nem, azt mondta banki szekjuriti ügyintéző, hogy tudnak róla, többszöri esetük van amikor máshol csörög ki amikor visszahívod a számot.

Nem lehet, hogy olyasmi a dolog, mint amikor társkártyát veszel az okosórába, ami mögött ugyanaz a szám van, ami a fő SIM-hez tartozik?

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem ez sajnos az ún SS7 signaling protokoll hibája. Vagy inkább úgy mondanám nem állta ki az idő próbáját.

A telefon nem olyan, mint az IP hálózat, ahol a forrás és célcímnek is stimmelnie kell, hogy oda-vissza működjön a kommunikáció. A telefonnál elég a _hívott_ fél telefonszáma, hogy kiépüljön a vonal. A _hívó_ fél száma lényegében csak egy "nice to have" metaadat. A hívásindító fél telefonszolgáltatójának felelőssége, hogy ezt helyesen megadja, de minden működik akkor is, ha nem a valós számot állítja be.

Addig nem volt különösebb baj, amíg csak nagy telefontársaságok peereltek egymás között SS7-en, megbíztak egymásban, mindenkinek érdeke volt tisztességesen eljárni. Azóta, hogy az utolsó Bangalore-alsói VoIP szolgáltatót is beengedték, sajnos megjelentek a piacon olyan szolgáltatók, akik pénzt csinálnak bizonyos "extra" szolgáltatásokból. Pl hamis hívószámkijelzés, vagy egyes előfizetők cellainformációinak lekérdezése (IMSI catcher-es támadásokhoz jön jól).

Tehát sajnos a hívószámkijelzés szart se ér.

Védekezhetnének ellene a tisztességes szolgáltatók? Részben igen. A teljesen külső szolgáltatóktól, idegen körzetszámból érkező nemzetközi hívással nem tudnak sokat kezdeni, ott kénytelenek megbízni benne. Viszont ha kívülről jön hívás olyan hívófélazonosítóval, ami a honos hálózaton létező telefonszám, azt blokkolhatnák. Hasonlóképpen megtehetnék, hogy az országon belüli többi nagy szolgáltatóval közvetlen peeringen lekérdezik, hogy valid-e, hogy mondjuk Sri Lankából jön hívás az ő (magyarországi) előfizetőjüktől? Tényleg roaming statuszban van-e, vagy csak valaki fake-eli a telefonszámát?

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Miért blokkoltad a teljesen kamu generált caller id-t? 

Szóval 2 percet adtál nekik, hogy felvegyék a hangodat. Ha sokat beszéltél, az jó kis minta lesz a gépnek, amit majd felhasználhatnak, hogy az idősebb rokonaidat felhívják és pénzt szerezzenek tőlük.