Worksforme #nemtudomhány+2

 ( trey | 2019. szeptember 16., hétfő - 8:22 )

Történt az, hogy tegnap motorozás közben elveszítettem a bankkártyám és a jogosítványom. Ami szopás, mert két hét múlva külföldre utazom és ott mindegyiket szerettem volna használni. A bankkártyát még tegnap letiltottam, a jogosítvány elvesztését pedig 3 munkanapon belül kell jelenteni. Gondoltam, tesztelem a mai hivatali - kormányablak, bank - állapotokat. Hallom a folyamatos sírás-rívást, hogy "itt semmi sem működik", így kíváncsisággal vegyes izgalommal futottam neki a feladatnak.

Kormányablak. Eltöltött idő bruttó 22 perc. Eredmény: jogosítvány pótlási igény beadva, ideiglenes vezetésre jogosító papír átvéve.

Következett volna a bank, ami 7:45-kor nyit. Mivel a kormányablakban túl gyors volt az ügyintézés, el kellett ütnöm az időt valamivel. Úgyhogy bedobtam a reggeli kávét egy bisztróban.

7:45-kor már az OTP fióknál voltam. 7:46-ra kezemben volt a sorszám:

07:56-kor már a bank előtt álltam. Eltöltött idő bruttó 10 perc. Eredmény: bankkártya újragyártatási igény beadva.

8:06-kor a beléptem a munkahelyem ajtaján. A fenti kalandot gyalogszerrel teljesítettem. 08:22-re már le is bloggantottam az egészet.

#szarazegesz #kulfoldrekoltozokmertottmindenjobb #munkaerohiany #semmisemmukodik #nemlehet #nemertedhogynemlehet #nekedmindigmindenmukodik

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ahogy megérkezett az elnök úr kisütött a nap.

Nekem meg 5 éves elévülés után törölte a NAV azt a 1,5 milliós büntetésem, amit már többször akartak behajtani, úgy, hogy másik részlegük kb. 3 éve küldött róla egy állásfoglalást, hogy igen, ők cseszték el, az egész egy nem létező ügy, adminisztrációs hibából eredő 100e Ft-os büntetésről van szó, meg annak a be nem fizetéséből eredő büntetésekről. Beadványaimra 30 napon belüli reakció nem sokszor volt, sőt, 60 napon belül is csak néha, legtöbbször megjött az igazolás, hogy megkapták (ügyfélkapun), majd semmi válasz. Közben persze a felszólítások azért jöttek. A büntetés törléséről nem jött jelzés, a közben bent lévő beadványomra 5 hónapja semmi válasz, és a behajtók által inkasszált összegekről, amik ugyan ebben az ügyben lettek behajtva, jogtalanul, szintén semmi hír.

Nem kétlem, hogy van ami működik, kormányablakoknál nekem is volt jó tapasztalatom, de még NAV-nál is más ügyben (és úgy általában az ügyintézők többsége kedves, még ha lövésük nincs is mit kezdjenek az ügyemmel). De ahogy én sem teszem, másnak sem javaslom, hogy egyéni példából általánosítson, nálam elég sötét vége lenne.

Az én tapasztalataim a NAV-val:

Legutóbbi dolgom a NAV-val januárban volt. Vettem egy lakást, kijöttek, felmérték (természetesen az megadott időben otthon voltam, állítólag sokan basznak arra, ha kérik, hogy legyenek otthon), kirótták amit ki kellett, átutaltam. Azóta nem hallottam felőlük.

KATA-t havi szinten automatikusan utalom nekik.

--
trey @ gépház

Biztos, hogy van egy nagyon ember függő oldala az ügyeknek, nekem a behajtó mondta, hogy hát miért álltam ott egész nap a kért címen (régi telephelyen), miért nem küldött a kolléga egy egy órás időablakot? Hát mondom kértem telefonon (eredeti levélben nem volt), erre azt mondta, hogy hát majd legyek ott és jönnek. Kérdeztem egész nap, mondta egész nap. Behajtó meg ultra rendes módon mondta, hogy ha egy irányba megyünk eldobna, ha ezzel segít. Szóval biztos, hogy ember függő a dolog.

KATA-ról annyit, hogy a fent leírt ügyem úgy jelentkezett, hogy utaltam a havi 50-et automatikusan, majd közölték, hogy 100e Ft-ot meghaladó TB fizetési elmaradásom gyűlt össze. Adószámla kivonaton ott van egymás alatt a havi 50e Ft utalás és a 6-7e Ft-os TB kirovás (így nevezik? mármint kirovás?), nem zavarta őket, hogy nem tudom nem fizetni az 50e-vel a TB-t is egyben. Illetve amikor látta ügyintéző akkor nézett nagyon, de hát tenni valamit ezzel, hát azt nem lehet. Többször kaptam válaszként, hogy fizessem be, egyszerűbb, mint bármi más biztató választ. Aztán kaptam papírt róla, hogy tévedés van náluk, és törlik, folyamatban, közben meg 2-3 hetente jött egy 160e Ft-os bírság. Aztán egyszer csak abbamaradtak a bírságok, most meg egyben, egy napon törölték az egész tartozást, pont egyszerre járt le az x hónap alatt kiküldött bírságok mindegyike, no lám.

Ezt az emberi oldalt úgy hívják, hogy pontosság. Pontos szoktam lenni (időben vagy előtte fizetek, időben vagy előtte ott vagyok, ahol kérik stb.) , cserébe elvárom én is, hogy ők is azok legyenek. Nekem ez szokott működni.

--
trey @ gépház

Nem egyről beszélünk, lehetek én akár milyen pontos (az voltam, havonta 5-én utaltam a KATA 50e-t), ha az ügyintéző széttárja a kezét, hogy még csak azt se tudja kinek továbbítsa az ügyem, mert ugyan látja, hogy ez így nem lehetne, megállapítja, hogy kétszer írták ki rám a TB-t, de hát ő most ezt most mit? Majd írok beadványt, arra nincs válasz. Melyik részén segített volna a pontosság? :)

Ha alkalmazott voltál, akkor az utolsó munkáltatódnak jelenteni kell a jogviszony végét.

Ha önállóan fizetted a havi hozzájárulást, akkor szintén be kell küldened, hogy ezentúl más jogviszony miatt vagy biztosítva.

Ezeket nyomon lehet követni az OEP oldalán, ha elmarad a bejelentés, akkor keletkezik a példában leírt hiány.

Megtörtént a bejelentés (NAV lenyilatkozta, megvan), hogy jogviszony változott, ennek ellenére kiírták a TB-t. A hátterét értem, hogy KELLETT VOLNA történnie a részükről, a valóság nem ez volt. OEP oldalát nem nézegettem, minek tenném, viszont onnantól, hogy értesítettek, hogy 100e Ft feletti tartozás miatt akkor most a KATA vállalkozásom törölve van, hát értelmes választ nem kaptam. Mielőtt még: nem azt mondom, hogy általános, azt mondom, hogy simán megtörténhet.

OEP oldalt azért kell nézegetni, mert azon a felületen lehet ezt megtekinteni.

Gondolom könyvelőd sem volt akkoriban, hogy az adószámládat figyelje, és az első jelre utánanézzen. Mert ugye közkeletű tévhit, hogy KATÁsnak nem kell könyvelő.

Hát, igen. Erről volt szó a múltkor éppen. Kétféle iskola van: aki szerint kell (vagy legalábbis ajánlott) a KATA mellé könyvelő, meg aki szerint nem.

--
trey @ gépház

Volt könyvelő, de nem néztük havonta azt az adószámlát, ahol nem kéne jelentkeznie ilyennek, szerintem te sem nézed meg minden indulás előtt az autóban, hogy elfolyt-e az olaj. Vagy ha mégis, és elfolyt, az nem a te hibád, hanem az autó gyártójáé. Nem fogom magam rosszul érezni amiatt, hogy a NAV elcseszett valamit, és úgy, hogy én törvénytisztelően befizettem mindent elkezdtek ellehetetleníteni. Az más kérdés, hogy ha már ilyen is megtörténhet, mérlegelés kérdése, hogy innentől nézem-e az adószámlám havonta, hogy ne csesszenek el valamit megint. Én inkább mondjuk arra szavaznék, hogy rendezzék a folyamataikat, optimista vagyok, csak meg tudják ugrani azt a szintet, hogy egy embertől ne várjanak 2 TB befizetést egy hónapban. Vagy maradjunk a Vogon szinten?

Én vettem egy házat de a NAV-tól semmi hír.
Majd egyszercsak jelentkeznek? Mennyi idővel a vásárlás után kb?

Január 3-án vettem egy lakást, utána pér hétre jelentkeztek, hogy jönnek szemlézni. Ott voltak, majd március 12-én kaptam egy fizetési meghagyást az Ügyfélkapu dok. tárába, hogy mennyit kell fizetnem. Befizettem.

--
trey @ gépház

Na ilyen nekem sohase volt meg lakasvetelkor. Mitol fugg vajon? Nalam csak a sarga csekket kuldtek minden alkalommal, miutan a foldhivatalban megtortent a bejegyzes.

A szerződések 10 %-ban kell helyszíni szemlét tartani, általában azokból a szerződésekből kerül ki a 10 % ami valamiért megfelel bizonyos szempontoknak.

Annyit mondott a NAV-os ember, hogy mivel őrület van a lakáspiacon, az árak hipp-hopp változnak, adatbázist építenek, hogy bizonyos környéken bizonyos állapotú lakások kb. milyen négyzetméteráron mennek. Ez alapján tudják belőni, hogy ki akar simliskedni.

Mivel én olyan lakást vettem, ami full felújított és full új bútorzott volt, 10%-kal magasabb volt az ára, mint a környéken a lepukkantaknak. Így - mivel kilógott az átlagból - kijöttek megnézni.

Ráírták, hogy extrán felújított, bútorzott. Így már nem volt irreális az ára.

--
trey @ gépház

Ertem, logikus. Mondjuk ebbe az enyem is beleeshetett volna (felujitva, kifestve, igaz butorozva nem volt, de a 10% kulonbozet itt is megvolt).

Meglep, hogy a 10% jelentős különbség volt nekik, lehet csak nekem fura, én kb. 10% árkülönbözetre bármilyen piacon fel sem emelem a fejem.

Lehet, hogy a NAV elavult adatbázisa szerint az a valós 10% körüli felár volt nekik akár 30% is. Pont azért jöttek, hogy az elavult adataikat frissítsék. Elmondásuk szerint.

--
trey @ gépház

Én egy olyan házat vettem, ahol az előző tulaj a melléképület egy részében állateledel boltot üzemeltetett és a tulajdoni lapon is úgy szerepelt mint üzlet ezért a vételárat fel kellett osztani a bolt és a ház között, külön-külön kellett rá illetéket fizetni és a vételár valóságnak megfelelő eloszlását jöttek ellenőrizni. Az üzlethelyiségre nem jár kedvezményes illeték.

Nalam 2-3 honap volt.

Miért az OTP a számlavezető bankod?

Olcso, es sosem volt vele problema, no sarcasm intended.

Mert 25+ éve elégedett vagyok vele.

--
trey @ gépház

+1

Én azon csodálkozok, hogy egyáltalán kellett sorszám a bankban - én csak bemegyek az ügyintézőhöz mindenféle időpontegyeztetés vagy sorszám nélkül és foglalkozik velem (Raiffeisen).

Azért ez egy kicsit nagyobb hely. Azért kell a sorszám, hogy elosszon a különböző ügyeket intéző alkalmazottak közt. Van itt 25 ablak, ahol különböző ügycsoportokat intéznek a klasszikus folyószámlától, a hiteleken át, a nyugdíjpénztár, az értékpapír, biztosító stb.

Ha prémium ügyfél vagy, akkor dedikált ügyintéző foglalkozik veled.

--
trey @ gépház

Lehet, hogy a videkieknel nincs akkora forgalom, obudan mar nyitaskor rengetegen vannak, ha nem foglaltal elore idopontot akkor eselyed nincs sorszamot kapni, idopont meg altalaban 3 hettel elore foglalhato weben.

Vidéki? Ez nem egy porfészek, ez a megyeszékhely közepén (belváros) kormányablak.

--
trey @ gépház

Nem mondtam hogy porfeszek, csak hogy videk. BP-n azert a millios embermennyiseg miatt valamivel nagyobb lehet a terheles a kormanyablakoknal.

Na de tobb is van belole :D

Ellenben vannak ugyek amiket erosen javallt a helyileg illetekes helyen csinalni (nekem legalabbis ezt mondtak).

Mik lennének azok az ügyek? Csak azért kérdezem, mert a most vásárolt gépjárművemet éppen Pannonhalmán íratta át a kereskedő, mert neki az volt közelebb. Miközben az üzlet és én is győri vagyok.

--
trey @ gépház

Nálunk is így van Fehérváron.

Random tömegnyomor Kormányablakban, akkor jön backup #1: Piac tér. Mivel ott a buszállomás, így jó eséllyel ott is sor van, ezért backup #2 Várpalota. Ott már nem szokott egy darab lélek se lenni, főleg nyitáskor, de volt olyan, hogy áramszünetük volt, így jött backup #3 Berhida. De mivel szeretek biztosra menni, ezért van még backup #4 is: Aba. Az a helyi nepper ocsmányorda is egyben.

Lakcimkartyanal felhivtak a figyelmet, hogy a helyibe menjek pl.

Budapesten lakosságarányosan kevesebb kormányablak van, mint vidéken.

Győr lakossága kisebb, mint Óbuda lakossága. Az egyik egy komplett megyei jogú város, megyeszékhely, a másik meg egy budai kerület.
Budapestről nézve Győr porfészek.

Viszont
Győrben a 129E lakosra van 2 kormányablak.
Budapesten a III-ik kerületben a 130E lakosra van 1 kormányablak.

Ok, de még az is kérdés, hogy hány ügyintéző van. (Nem tudom, hogy Győrben mennyi). Óbudán pl. van legalább 17-18-ig sorszámozva az ablak ha jól emlékszem.

Meg van villamos, metró, autóbusz ... Ebből nálunk autóbusz van csak.

--
trey @ gépház

Erről nekem más tapasztalataim vannak.

Egyik haverom most volt munkanélküli Budapesten, panaszkodott hogy három órába tellett neki lejelenteni a munkaügyi központba, hogy szeptember 1-től munkába áll. Itt a vadkeleten 2013-ban volt utoljára közöm munkaügyi központhoz(30km-re van), felhívtam, postázhatom e, lefénymásoltam a papírokat postán feladtam. Kész, el volt intézve :)

Elmehetett volna munkaügyi központba dolgozni :D

Létezik manapság olyan, hogy munkanélküli?

--
trey @ gépház

Nem, már álláskeresőnek hívják őket egy ideje ;-)

Reggel láttam a Lidl-ben 317 ezerért keresnek eladót.

--
trey @ gépház

Teny, hogy joval tobbet keresnek mint mondjuk egy vasutas, altalanos iskolai/gimnaziumi tanar vagy mondjuk egy postas.
Valoszinuleg ezert is van kisebb gond a munkaerovel a Lidl, Aldi tajan mint mondjuk a MAV-nal... igaz, parszaz fos faluban eleg keves Lidl meg Aldi van.

Úgy érted, hogy minden faluba gyárat vagy bevásárlóközpontot kéne építeni? Ugye, nem?

--
trey @ gépház

Nem ertem ugy, nem is azt mondtam.
Azt batorkodtam mondani ezzel, hogy sokra megyunk kis falvakban azzal, hogy az Aldiban jo penzt lehet kapni Budapesten.

Ugye nem gondolod, hogy a fejleszt országokban nincs ingázás, ez csak valami gonosz magyar találmány? Nekem van ismerősöm, aki Angliában napi 200 kilométert autózik minden nap, mert olyan munkája van. Tessék felülni a vonatra és elmenni a legközelebbi városba az Aldiba dolgozni.

--
trey @ gépház

Passzolom, sosem eltem meg videken, es hosszabb ideig kulfoldon sem. Csak azt tudom, hogy Londonban mar az is extrem ingazas az en szememben, ha a varos szelerol jarsz be, legalabbis idotartamban :)

Londonban az alap az 1 órás menetidő. Van, aki ennél jóval hosszabban ingázik (bár azért a 3 óra oda és 3 óra vissza az már nem nagyon nem megszokott, és az ennyit ingázó kolléga szerintem nem normális).

Magyarországon is jó lenne az ingázás, ha a legforgalmasabb útvonalon késik fél-1 órákat minden nap a MÁV.
A többi útvonalon meg a menetrend alkalmatlan arra, hogy hosszabb távra ingázz.
Van hivatásforgalmi menetrend, a legközelebbi városba. Ami általában, jó eséllyel 30E-nél kisebb lakosú, ahol a munkahelyek száma nem a 30E lakos + 30E ingázással lefedhető környékbelire van méretezve.

Nekem ezek a dolgok kifogásoknak tűnnek. 1,3 millió ember ingázik.

"A lényeg: nem a távolság akadályozza a szegény vidéken élőket a munkavállalásban. [...] A magyar vidék szegény részeit nem a nagy távolságok átka sújtja."

Korábban már említettem, egy széltében ~ 500 kilométer országban nehogy már a távolságok legyenek az akadályok!

--
trey @ gépház

Jó ez a cikk, kár hogy már az első mondatában hazudik.
(Ráadásul milyen szépen oda rakja az összes munkába járás statisztikáját bizonyítéknak. Hátha nem tűnik fel, hogy ebben benne vannak azok is, akik átsétálnak a szomszédba dolgozni.)

Valószínűleg sose ingáztál érdemben (főleg nem Pest környékén), különben egyből feltűnt volna az a napi 50 perc. Ez azt jelenti, hogy egy irányba 25 perc a menetidő. Nos ennyi idő alatt manapság az kérdéses, hogy kijutok-e a kisvárosból, ahol lakok, nem hogy Pestre és a munkahelyemre bejussak. Régebben kicsit jobb volt a helyzet, akkor 15 perc alatt stabilan ki lehetett jutni. Max akkor tudnám tartani a cikk által emlegetett menet időt, ha hajnali 2-kor megyek, amikor nincs senki az utakon. Tömeggel MÁV késésekkel szintúgy nem teljesíthető ez a történet. Kecskeméten ismerek még ingázókat, nekik is bejutni a melóhelyükre 45 perc a reggeli dugó miatt (ugyan ez a volán is, mivel együtt állnak a dugóban, de érdemben el se tudna szállítani többet).

Igazából az ingázás időben és pénzben is megterhelő. Sokszor nem is éri meg (több a költsége, mint amennyivel többet kereshetsz.)

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Ja, hát a hír itt az, hogy nem csak Pest létezik.

--
trey @ gépház

Úgy olvastam, hogy Magyarországon extrém kicsi az emberek mobilitása. Pl. a keleti végeken szívtak az emberek, hogy munkanélküliek vagy nagyon keveset keresnek, az ország nyugati oldalán meg a betöltetlen munkahelyekkel Rábát lehetett volna rekeszteni.

De egyébként vidéki rokon pl. simán napi 1 órát ül a sárga buszon, hogy a megyeszékhelyre eljusson és így dolgozni tudjon, szóval azért ez megvan ott is.

Egy szakképzett ápoló ismerősöm ment oda. A helyére felvettek egy még beszélni tudó munkatársat.

Legalábbis az állás hirdetve van... Feleségem 28 éves, tíz éves kereskedelmi tapasztalat, megfelelő végzettség(ek), aktív dolgozó és jelentkezett. Nincs semmi hendikepje, a gyereket bele se írtuk, mert a munkában nem befolyásolja.

Másnapra válaszoltak, hogy nem őt keresik... hát akkor kit??? :D

Létezik. Lehet ott a nyugati határnál nem látszik, de létezik.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Amúgy igen, én tiszántúli vagyok, de járok vas megyébe. Ahogy haladsz keletre úgy gatyásodik az ország(-Budapest).

Azt hallottam, országosan keresnek postást, vasúti alkalmazottat, eladót stb. Arra felé egyik sincs?

--
trey @ gépház

Attol fugg, ki kesziti a statisztikat :)

Jobban teljesít: EUR 1 332,70

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Mi köze ennek a munkanélküliséghez?

--
trey @ gépház

Magasabb euro arfolyam -> magasabb arak forintban -> kevesebb vasarlo -> kevesebb elado kell, pl

Szólsz majd, ha kevesebb eladó kell? Még ott tartunk, hogy kevés.

--
trey @ gépház

En csak azt latom, hogy kisboltokban mifelenk idonkent eltunik az egyetlen elado, es mar csak a tulaj all a pult mogott. Notificationt nem kapok ezekrol, ugyhogy felek, nem is tudok neked szolni, hogy van uresedes.

Tehát, akkor nem sok köze van a jelenlegi euró árfolyamnak az eladók számához. BTW: kétféle ember van itthon: aki örül a jelenlegi árfolyamnak, meg aki nem.

--
trey @ gépház

Mibol egyertelmu neked, hogy nem sok koze van hozza? Azon kivul, hogy szerinted nem ugy van?

Az euro megtakaritasaim miatt amugy meg orulhetnek is, hogy elszallt az arfolyam, de osszessegeben azt hiszem, hogy az orszagnak tobb rosszat tesz.

Az "orszagnak" konkrétan itt kit-mit jelent?

--
trey @ gépház

Nekem pl Magyarorszagot.

Az megvan, hogy a forint árfolyamával "játszás" egy eszköz az ország kezében?

--
trey @ gépház

És most éppen mi célt használ?

Az megvan, hogy az MNB-nek hivatalosan nincs arfolyamcelja? :)

Természetesen megvan. loop

--
trey @ gépház

Na jah :D De ő üzemeltetni akart:) Amúgy, sajnos léteznek még sokan. Olyan emberekkel sajnos nem tud a munkaerőpiac mit kezdeni, akik 100-ig nem tudnak elszámolni, vagy ha 1 órát nem gyújthat rá, már rángatózik, mint egy idegbeteg. Kb. egy hónapja vitatkoztam egy hasonló sráccal(általános elsőben még osztálytársam volt), alkalmi munkákon tengődik, azt mondta ő nem tud gyárba dolgozni mert ő egy szabad ember(!!!), nem bír ki 8 órát 4 fal között.

Ja, ismerem a munkára alkalmatlan és a munkakerülő típust.

--
trey @ gépház

Akkor ezek szerint arra is léteznek. :)

Ilyenek? Persze! De ezek nem álláskeresők, hanem álláskerülők. Nagy különbség!

--
trey @ gépház

Dániel Zoltán: Milyen a hangulat tifelétek?
Pelikán: Hááááát...
Dániel Zoltán: Azt olvastam kitűnő.
Pelikán: Hol olvastad?
Dániel Zoltán: A hangulatjelentésben.
Pelikán: Akkor biztos kitűnő.

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Ja, hát lehet nem a ZDF-ből, meg a többiből kéne tájékozódni :D

--
trey @ gépház

Azt teny, hogy kevesbe lehet itthonrol befolyasolni, hogy biztos szepet es jot irjanak.

A német sajtót Németországban is kapták már az igazság elferdítésén, elhallgatásán. Sajnos nem minden minőségi, ami német. :(

--
trey @ gépház

Mint ahogy a magyar allam altal penzelteket is. Nincs uj a nap alatt?

Meg a "függetleneket is". Nincs új a nap alatt. Éppen zeért mondtam neki, hogy nem biztos, hogy onnan kell tájékozódni.

--
trey @ gépház

Vegsosoron a legtobb ember ugyis csak a sajat vilagnezetevel egyezo hireknek hisz.

Nagyon úgy tűnik, hogy burokban élsz.

Mindenki abban él...

Biztosan. Ezt honnan kommenteled?

--
trey @ gépház

Szolnok megye, 10ezer fős település majdnem széléről.

Ja, ok, de nem téged kérdeztelek :D

--
trey @ gépház

És tényleg :D

Szevasz szomszéd! :D #tiszatenyő

Szervusz szomszéd! :D #tiszaföldvár

BTW: a fejlett Németországban egy fent vázolt kaland mennyi időt vesz igénybe?

--
trey @ gépház

Én személyi cserére 4+ hétre kaptam időpontot. Majd nemsokkal az időpont előtt jött mail, hogy egy másik helyre kell mennem, mivel bezártak határozatlan időre.

Megnéztem, most 7 hétre előre foglalt az összes időpont.

Hol? Lifehack: nem kell időpontot kérni. Én Budapest belvárosában random besétáltam, bruttó 15 perc alatt végeztem. Igaz, munkaidőben, mikor kevesebben vannak.

+1

Időpontra a napi kapacitás egy részét ajánlják ki. A másik része a besétálóknak van fenntartva. Gondolom ebben annak is szerepe van, hogy jó páran foglalnak és basznak elmenni, vagy ha nem tudnak, akkor lemondani.

--
trey @ gépház

Mashol meg (ismet csak obuda) a csak ugy besetaloknak azt javasoljak, hogy inkabb menjenek haza es kerjenek online idopontot, mert itt es most nem tudnak az adott napra mar adni. Szoval gondolom erosen ido es helyfuggo.

Te is azt gondoltad, hogy az arra való, amire, pedig csak vizsgálja a kornak megfelelő adaptációs képességedet.

Szegeden elég random, hogy sikerül az ügyintézés. Volt már, hogy nekem is kb 15 perc volt, de pont a múltkor szoptam be egy másfél órás várakozást a Kormányablaknál.

OTP viszont mindig pozitív élmény várakozás szempontjából, a NAV viszont mindig halál.

Gyere át Vásárhelyre, lehet, hogy az oda-visszaúttal együtt is kevesebb időbe kerül :)

Látod az simán lehet, de mi van ha pont szerencsém lesz és 10 perc alatt végzem Szegeden? :D

Bemégy, úgy látod, sokan vannak, akkor otthagyod. Vagy valami ilyesmi. Vagy amikor északkeleti irányba vezet az utad, egyúttal intézel egy-két hivatalos dolgot is valamelyik kisebb településen (pl. Szentes). Vagy mittomén :)

+1
Ma reggel szintén Győr, eto park kormányablakban új lakcímkártya nem volt több 15 percnél.
(Amúgy OTP-nél webbankon keresztül lehet bankkártyát igényleni.)
--
ne terelj

"(Amúgy OTP-nél webbankon keresztül lehet bankkártyát igényleni.)"

Próbáltam tegnap, de annyi jött vissza, hogy "Kérését ismételje meg munkaidőben.".

Mivel útba esett, inkább bementem személyesen.

--
trey @ gépház

Ezeken a f@szságokon mindig csodálkozom! Pár éve a BB webes felületén szerettem volna valamikor 19 óra környékén egy állandó átutalási megbízás összegét módosítani, ott is közölte velem a rendszer, hogy legyek szíves ezt banki nyitvatartási időben elvégezni. Ezek a rendszerek hogy működhetnek? Ott ül egy droid munkaidőben, aki egy másik (a webestől független) rendszerben elvégzi a módosításokat? Kötve hiszem...

További lifehack a témában:

Vezetői engedély pótlása elektronikusan is kérelmezhető

Kár, hogy előbb nem jött szembe. Legközelebb ezt nyomom majd!

--
trey @ gépház

Tok jo!
(Sajnos tudnek en is irni ellenpeldat...)

ide már majdnem OFF:
Kiesett a rövidnaciból? ;) (bocs)


Ne kattints ide!

Motoros kabát zsebében volt a forgalmi, a biztosítási kötvény másolata, a két kártya, plusz 3 ezer kp. Ezek közül csak a forgalmi maradt meg az 50 kilométeres út után. A 90 km/h-s szél kifújhatta a többit ;)

A zipzár nem volt behúzva. Azt nem tudom, hogy én felejtettem el felhúzni (duplán szoktam ellenőrizni - OCD), vagy elromlott és magától csúszott le. Majd megnézem.

--
trey @ gépház

Az kellemetlen... Nekem is maradt már néha nyitva a zipzár, de szerencsére elég szoros a zseb nyilása (bőrkabát), meg egy csomagban vannak a cuccaim, így nehezen tudnának darabonként (max. egszerre az "életem") kicsúszni, szerintem még ha fejjel lefelé ráznám a kabátot, akkor sem biztos, hogy egyből kiesne. Persze a stílusból eredően valószínűleg nem is hasítok annyira mint Te :) (bár a 90+km/h-s szelet azért össze szoktam hozni)


Ne kattints ide!

Ez olyan nagyferos.
Inkabb utaztam 200+ kmt mert lehetetlen nagyfaluban elintezni barmit.
Utazast nem szamitva 2 ora alatt megvolt, igen full nyomor volt ott is.
20 polcbol 5 uzemelt, es nem is szokott tobb.
Igen, szemelyesen kellett hozza megjelenni.
Nincs remote opcio.

UK-ben ehhez el sem kellett volna mozdulnod a szamitogep/telefon mellol.

Jogsi ujrarendeles 2 perc es kapod postan

Bankkartya szinten

#vanmeghovafejlodni

Itt is el lehet intézni mindegyiket online. A bankártyáról tudtam, a másikat meg már linkeltem.

--
trey @ gépház

Ohh ez penzbe kerul :D UK-ban ez ingyenes. De azert udvozlendo

Ha ellopták ingyenes, ha elveszítetted 4000. Ez szerintem korrekt. Miért lenne ingyen, ha én voltam hanyag vagy figyelmetlen?

--
trey @ gépház

Mert a nullahoz kozelit a koltsege egy szaros plasztikkartyanak.

Hát, lehet, hogy ebben van még hova fejlődnünk. Ott minden kártya, igazolvány, dokumentum ingyen van?

--
trey @ gépház

Nem. pl az elso jogositvanyodert fizetni kell (£52 talan vagy valami ilyesmi a tovabbi csereje es update-k ingyenesek UK-ben a jogsi szemelyikent is mukodik mivel rajta van a lakcimed de ha koltozol akkor le kell cserelni)

Az utlevel az nyilvan mas teszta. Talan £76-ot fizettem erte mar nem emlekszem.

Na jó, de akkor a 4000 forint hol tétel ezekhez képest?

"Nem. pl az elso jogositvanyodert fizetni kell (£52 talan vagy valami ilyesmi"

Nálunk: A gépjárművezetői engedély kiadása első alkalommal illetékmentes.

Asszem, visszaszívom. Nincs mit irigyelni.

--
trey @ gépház

Vetitsd le egesz eletedre. A megujitasert mindig kell fizetned mo-n.

Értem. A bezzegezés onnan indult, hogy 0-hoz közelít egy szaros plasztikkártya elkészítése. Ez miért kerül első alkalommal ott 20K forintba?

Ott egyébként a megújításhoz szükséges orvosi vizsgálatért mennyit kell fizetni? Van-e kötelezően orvosi vizsgálat?

--
trey @ gépház

Gondolom azert mert eloszor el kell kesziteniuk a kartyat a kis fotodat meg a begepelt dolgaidat ra kell vezetni.
UK jogsi nem jar le 70 eves kor felett kell csak ujitgatni. 10 evente lehet csinalni health checket de te magad is deklaralhatod ,hogy egeszseges vagy (nyilvan ha felvakon kivasalod az iskolascsoportot azert kulon is megmazsalnak majd)

Mivel Magyarországon a jogosítvány fényképes igazolványnak számít, a pótlásnál fényképcsere is van, adminisztráció is. Engem is lefényképeztek újra. Nem arról szól a pótlás, hogy ugyanazokkal az adatokkal kiállítják ugyanazt a kártyát.

"10 evente lehet csinalni health checket de te magad is deklaralhatod ,hogy egeszseges vagy (nyilvan ha felvakon kivasalod az iskolascsoportot azert kulon is megmazsalnak majd)"

Én ezt nem tartom jó dolognak.

--
trey @ gépház

"Én ezt nem tartom jó dolognak."

Ebben egyezik a velemenyunk.

Idézet:
"10 evente lehet csinalni health checket de te magad is deklaralhatod ,hogy egeszseges vagy (nyilvan ha felvakon kivasalod az iskolascsoportot azert kulon is megmazsalnak majd)"

Én ezt nem tartom jó dolognak.

Nagyban különbözik az angol hozzáállás a magyar (és valószínűnek tartom, hogy talán az egész kontinentális) hozzáállástól.

Az angolok elsősorban szabadok. Nem bírják, ha korlátozzák őket. Nincs személyi igazolványuk vagy bármilyen kötelező igazolványuk, mert az korlátozás. Nincs lakcímkártyájuk. Nincs helyesírási szabályzat, ami előírná a szavak elvárt betűzését. Általában nem szeretik a szabályokat, inkább útmutatásokat szeretnek kapni, és azt érezni, hogy felnőttként vannak kezelve, és majd ők azt tudják. Valamint nem az a hozzáállás, hogy mindenki ügyeskedni próbál és hazudik. Nem kell mindent papírozni, iktatni, aláírni és pecsételni. De van, amit igen. Pl. vehetek autót magánszemélytől úgy, hogy adok neki egy köteg pénzt, ideadja a kulcsot és az üzembentartót nyilvántartó papírra ráírjuk, hogy XY az új tulajdonos. Ház vásárlás viszont nem ilyen egyszerű, az ügyvédek elég sokat dolgoznak rajta, sokáig is tart.
Fura, de működik.

Vissza lehet ezzel élni? Persze.
Önkormányzati választáson simán szavazhatnék más nevében is. Hazudhatok, hogy jól látok, és kaphatok úgy jogsit, hogy valójában nem. Valaki más nevében felvehetek hitelt. Eladhatom valaki más házát.

Van, aki ezeket megpróbálja? Van. De nem sokan. Megússzák? Nem nagyon. A legtöbb dolog előbb-utóbb kiderül. Talán a rossz szemmel vezetés a legkevésbé, ha egyébként nem okoz problémát (pl. nem vasalod ki a fent említett óvodás csoportot)

Idézet:
Ott egyébként a megújításhoz szükséges orvosi vizsgálatért mennyit kell fizetni? Van-e kötelezően orvosi vizsgálat?

Orvosi vizsgálat nincs, csak nyilatkozni kell.

Legalábbis úrvezetőknek.

A személyszállító iparos engedély kiváltásához orvosi vizsgálaton is részt kell venni. Ennek van költsége.

De miért mentél személyesen a bankfiókba?

El kellett volna olvasni a kommenteket, mi? Akkor kiderült volna ;)

--
trey @ gépház

Sok a komment :-)

Most már végigolvastam, de csak annyi derült ki, hogy az online felület nem működött, azt nem írtad, hogy miért nem szóltál be telefonon az odamenés helyett.

"Mivel útba esett, inkább bementem személyesen."

Ott jöttem el a bank mellett a munkahelyemre visszajövet. Egyszerűbbnek tűnt. Az ott töltött időt elnézve, lehet gyorsabb is, mintha telefonáltam volna, végighallgattam volna a zenélő lófaszt, beazonosítottam volna magam stb.

--
trey @ gépház

OK, köszi