Daily Average Rate: +5,9 s

 ( trey | 2018. augusztus 7., kedd - 12:44 )

Még a kézi mérés pontatlansága mellett is benne az átlag -4/+6-ban.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

?

Na ezért kell Casio-t venni nem pedig ilyen svájci vackokat :D

Óra pontosságát jegyezte fel Trey. Ez valami mechanikus önfelhúzós példány lesz, ha jól néztem a neten.

Van Casio-om is, de meglepően nem az a legpontosabb órám, hanem a Precidrive-os Quartz Certina-m. Az évi +-10 sec a gyártó szerint. :)

--
trey @ gépház

Nemrég vettem egy olcsó Casio Wave Ceptor 59U-t, valami 14 ezer forintnak megfelelő valutáért. A pontossága havi 1-2 mp. körül lenne a netes leírások szerint, ebben nem nagy szám, de DCF rádiószignállal szinkronizálás miatt 1 mp-en belül tartja a pontosságot akármilyen hosszú időtávon át. Nem szeretem az órákat, melóhelyre kellett egy, a pontosság és az egyszerűség volt a szempont, meg hogy ne legyen túl drága. Nem késik, nem kell utánhúzogatni, nem egy vagyon. Persze nem is egy ékszeróra, amit öltönyhöz veszel fel, hogy ékesítsen, ez tényleg arra való csak, hogy az időt nézd.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Nagyszerű meg minden, de az az óra nem pontos, csak sokszor beállítja magát. Ez a kettő nem ugyanaz. A nagy csoda az, amikor egy mechanikus szerkezet olyan pontosan van megmunkálva, hogy önerőből kihoznak majdnem ilyen pontosságot és ezt akár az óceán (Rolex Sea-Dweller 1220 méter) alatt, vagy az űrben (Omega) is megcsinálja rádiójel nélkül.

Tudom, ennek nem sok gyakorlati jelentősége van számodra, de műszakilag szerintem ez rendkívül érdekes.

--
trey @ gépház

Nem állítom, hogy nem érdekes műszakilag egy nagyon finom, precíz mechanikus óraszerkezet, de nekem nem érne meg annyi pénzt, amennyibe a tiéd került. De mint írtam egy másik szálban lentebb, mindenkinek más az érték- és szempontrendszere.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

finom cucc, vibrografon nyomtatott mintajat megneznem, biztos szep egyenletes. nincs valakinek vibrografja a kornyekeden? sima bekebeli hagyomanyos muszer. “penztarszalagra” nyomtat.

500-bol megvolt? mennyi idot ajanlanak karbantartasi cikluskent? femszijjal kaptad vagy borrel? mennyit van a kezeden? utobbi azert erdekes, mert az autoamata jellegebol adodoan max jarastartalekkal fut kb 10 oran at, majd elkezd esni kb a ketharmadara. ott kezd sietni kicsit. raadasul amint leteszed elkezd hulni - szoval laborban ez mar nagyon jo ertekeket adna. na nem mintha rossz lenne amit mertel.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"500-bol megvolt?"

690 volt a listaára, kaptam belőle szép kedvezményt.

"mennyi idot ajanlanak karbantartasi cikluskent?"

A Tag Heuer 2 évente javasolja a tömítéseket ellenőriztetni. A teljes karbantartás 5-6 évente. Ami teljes szétszedést jelent, UH tisztítás, minden alkatrész megfelelő olajával olajozás, összeszerelés.

Vagy Bp. a svájci óra szerviz, vagy garanciaidőn túl az egyik győri órásmester is elvállalja. Azt nem kérdeztem még mennyiért, de nincsenek illúzióim. Egy harmad árba kerülő automata Certina-ra 180K-t mondott.

"femszijjal kaptad vagy borrel?"

Fém.

"mennyit van a kezeden?"

Folyamatosan, reggel 6-tól este kb. 9-ig. Hétvégén kicsit kevesebbet. Nem nagyon kell felhúzni. Jún. 22. óta eddig csak egyszer, a nyaralás alatt állt meg, amikor nem hordtam annyit.

--
trey @ gépház

ha kell es elsz a lehetoseggel, garidon tul mar megeri eljonni Debrecenbe, en elintezem neked a teljes szervizt. az a 180 toredeke lesz es kMo legjobb mesterenek lesz a kezei alatt. ami arat irtal teljes karbantartasra az egyebkent szerintem irrealis (testidegen szerviztol mindenkepp).

a teljes leallassal piszkosul vigyazz, nagyon nem szereti, foleg az ilyen magas BPM szamu verkeknel igaz. ha nincs utban, egy szep oraforgato fadobozt vennek hozza ami altal mindig maximum tartalekkal futna (a lenyeg a konstans tartalek), ami a pontossagaban is megmutatkozik. raadasul egy ilyen doboz lehet a halo vagy nappali egyik disze is.

a femszij nem tepi a szorod? en megvesznek tole :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"ha kell es elsz a lehetoseggel, garidon tul mar megeri eljonni Debrecenbe, en elintezem neked a teljes szervizt. az a 180 toredeke lesz es kMo legjobb mesterenek lesz a kezei alatt"

Ha úgy alakul, akkor lehet, hogy élek a lehetőséggel, köszi. Úgysem jártam még Debrecenben. :D

180 ezerből a világ végére is vihetném majdnem, ezt az árat nem én kaptam, hanem kollégám a saját Certina-jára. Én is meglepődtem rajta.

"ha nincs utban, egy szep oraforgato fadobozt vennek hozza ami altal mindig maximum tartalekkal futna"

Meglátom mennyire lesz használatban, igazából hordani vettem nem dísznek. Ha sokat állna, veszek egy dobozt. Olvasgattam utána, írnak pro és kontra a dobozok mellett. Mindenki egyetért abban, hogy a legjobb az, ha hordja az ember.

"raadasul egy ilyen doboz lehet a halo vagy nappali egyik disze is."

Néztem, vannak szépek. Wolf, Orbita stb.. Egyik másik egy új Rolex ára :D Vannak szép kínaiak is olcsón, pl. Chiyoda, de azok valamiért nekem túl olcsók. Nem tudom, hogy rájuk mernék-e bízni egy jobb órát. Persze, van aki Breitlinget, Omegát vagy Rolex-et is rábíz, de nem tudom...

Egyesek szerint a forgatódobozok is okozhatnak fokozott kopásokat.

"a femszij nem tepi a szorod? en megvesznek tole :)"

Nem, van több fémszíjasom is. Mondjuk a NATO-szíj kényelmesebb, de a fémmel sincs bajom.

--
trey @ gépház

az olcsó dobozokkal három baj van:

-hangosak (zümmögnek).
-nem ritkán mérhető mágneses terük van valami lowcost motortól rotfl. szóval hiába antimagnetic az órád (ami elsősorban a rugókra igaz): ha bármi mágnesezhető acél felveszi a doboztól, a magnetizálódás során pontosságot vált.
-nem programozhatóak, vagy kötött irányban foroghatnak meg ilyesmi.

ettől függetlenül én már használtam olcsó Conrad-os plasztikdobozt is, semmi bajom nem volt vele. a hangja ugyan zavaró volt, szóval hálóba szerintem amúgy sem volt alkalmas - de a célnak megfelelt. btw nem tudom a kopást hogyan értették, betűzöd egy párnázott betétbe és forog. ha ráhajtod a fedelet és hozzáérne azt látnád és hallanád.

ha veszel dobozt, két órásat vegyél, ki tudja mit teszel még bele idővel. ha hiányozni fog még egy betét, az nagyon fog hiányozni. szerintem 50-60e körül már van amit bátran kifizetnék ha most kellene.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Conrados, kétórás dobozom van. Általában csendes. Viszont időnként, 1-2 havonta, néhány napon keresztül nyikorgó hangot ad, ami nagyon zavaró. Így aludni mellette nem lehet.

Egyszer szétszedtem, de nem találtam benne kopást, így nem tudom miért nyikorog. Mivel lakásokosítással is ügyködök, így felmerült bennem, hogy felokosítom, hogy éjszaka ne forogjon, nappal viszont többször is bekapcsoljon, mint a mostani 3+1 órás ciklus. Viszont két külön motor van benne, így akár az is megoldható lenne, hogy csak az forogjon, amiben ténylegesen van óra is. Majd ha már az egész lakás okos, akkor talán ez is sorra kerül. :-)

en azon gondolkodtam ket eve, hogy egy nyolcnapos faliora verkbol kellene egy oraforgatot csinalni, valami mives dobozban. orankent 20-40 tekeres adott iranyban, tisztan rugoacel adta forgatonyomatekkal hajtva. aztan elhalt az otlet, meg annak finomitasa elott.

amugy nekem a Conrad cucc olyan randa volt szegeny, hogy haloba amugy se tettem volna ha mem lett volna hangja.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Épp írni akartam, hogy azt mondják, hogy kétórás doboznál már figyelni kell arra, hogy mindkét kehely külön motor forgassa. Az olcsóbbaknál azzal spórolnak, hogy egy motorral hajtatják mindkettőt, viszont a motoroknak meg sok a két óra tömege.

De látom, hogy ebben kettő van, úgyhogy nem arról nyikorog.

--
trey @ gépház

E mellett szerintem igazán jól mutatna egy szép kis túlárazott macbook pro, nincs tervben? :D

Találó hasonlat, kb. a Tag az órák Appleja - divatcucc, sokszorosan túlárazva :)

--

Most arról mehetne vita, hogy melyik óra az óra, vagy melyik óra túlárazott, az azonban kétségtelen, hogy egy mechanikus óra mérnöki művészet, egy MacBook pedig egy rakás szemét, nélkülözve mindenféle mérnöki teljesítményt. Az nem technikai csoda, hogy egy gyár összeszereltet egy Intel által gyártott processzort egy NVIDIA által gyártott videochippel.

Végignézve egy mechanikus óra működését, elgondolva, hogy ezek honnan nőttek ki, a hagyatékot, amit ezek folytatnak, engem ez, műszaki érdeklődésű embert, lenyűgöz. Már gyerekkoromban is szedtem szét szovjet felhúzós órákat és nagyon tetszett, hogy megfeszített rugóból és pontosan megmunkált fogaskerekekből mi áll össze.

Számítógépért pénzt nem adok, munkaeszköz, biztosítsa a munkaadó. MacBook-ért meg főleg nem adok pénzt, nem kifejezetten Linux barát. Az pedig nekem fontos.

--
trey @ gépház

Nem flamekeltésnek írtam, vagy irigységből, de az tény, hogy a Tag órák elég rendesen túl vannak árazva, ebből adódik az iszonyatos értékvesztésük is (pár hónaposan, fóliásan, garanciával, minden tartozékkal 300 000 körül mennek el). Ennek az egyik oka, hogy a nagyon komoly minőségű külső (tok és szíj) mellé pont a szerkezet nem egy csoda (ha Magyarországon vetted, jó eséllyel Sellita SW200 lesz benne).
Amúgy a lényeg az, hogy neked tetsszen, egy óránál az a legfontosabb. Nekem pl. egy tök alap Casio az egyik kedvenc órám (újonnan volt kb. 100 EUR), pedig hát van órám amibe kb. egy pótszem többe kerül :D

--

"Nem flamekeltésnek írtam, vagy irigységből, de az tény, hogy a Tag órák elég rendesen túl vannak árazva, ebből adódik az iszonyatos értékvesztésük is (pár hónaposan, fóliásan, garanciával, minden tartozékkal 300 000 körül mennek el). "

Mutass egy ilyet, 43 mm-est (kisebbet talán kapsz olcsóbban, de nem hiszem), azonnal megveszem. :) Mielőtt megvettem, ezért a típusért egy hónapig bújtam a Chrono24-et. Én nem találtam az igényeimnek megfelelő állapotút, vagy csak EU-n kívülről, ahonnan vámot kellett volna fizetnem és többe került volna. Használtat elvből nem veszek semmiből (nagyon ritkán teszek kivételt, pl. ha nem tudok újat venni, mert már nem gyártják stb.).

490-ért vettem 20% kedvezménnyel, vadonatúj, Orex garancia, magyar papírok. Nyilván full szett. Ennyiért azonnali vétel volt számomra, nem kérdés. Főleg, hogy tök véletlen botlottam bele, más ügyben jártam arra, a lakhelyemtől 500 méterre :D

"Ennek az egyik oka, hogy a nagyon komoly minőségű külső (tok és szíj) mellé pont a szerkezet nem egy csoda (ha Magyarországon vetted, jó eséllyel Sellita SW200 lesz benne)."

ETA 2824-2 alap, nem csoda valóban, hanem egy 36 éve gyártott igásló, ami már bizonyított. Nincs benne semmi extra, egyszerű és nagyszerű.

--
trey @ gépház

Komolyan kiadtál 490-at egy karórára? :O
(Mindenféle bántó szándék nélkül, remélem annyira már ismersz, hogy nem szokásom kötekedni senkivel :D)

van aki 6 millióért vesz egy bélyegsorozatot
aki 40 millió/db-ért vesz pár sportautót (volt HUP olvasónk is)
aki 900 ezerért vesz egy 20" monitor méretű festményt
aki 350 millióért egy házat
aki 400 ezerért másfél év alatt kifutó smartphone-t
aki 1 millióért vadászpuskát
aki 400 ezerért másfél év alatt kifutó VGA kártyát játékhoz
aki 2 millióért karórát, majd még egyet
aki 4 millióért Trabantot a kert végébe
aki másfél millióért Omega gyűrűt magának
aki 4 millióért gyűrűt a nőjének, mert csak
aki 70 millióért rohamosztagos sapkát egy néhai SW forgatásról

ezek nem is annyira kirívó számok, csak általában szokatlanok. a 490 ehhez képest bemelegítés. amúgy van akinek élete projektje, van akinél bakancslista része, van aki befektetésnek gondolja, van akinek valami fura tárgyfétise van és fedezete is van rá, van akinek csak annyi a zséje, hogy kicsúszik az ujjai közül. nemde? bármelyik is, bárcsak több ilyet hallanál: valamivel tehetősebb országot jelezne amiben nagyobb eséllyel élnél jobban :)

nem is tudom kitől hallottam, hogy ha minden szomszédja miller lenne ő maga is könnyebben haladna előre. van benne valami.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Én ezt úgy nézem, hogy ha erős dohányos lennék, akkor ez egy-másfél évnyi bagó. Mindent ezzel mérek és ezzel indoklok magamnak. ;)

45 éve nem bagózok, szóval azt hiszem, hogy van mit magamnak jutalmazni. :D

--
trey @ gépház

bingó, én nem is sajnálom senkitől ami van neki.

amim van ezen a téren annak a felét amúgy befektetésnek gondolom: ha nagyon megerőltetem magam talán 1.5 miskányi karórát elő tudnék kaparni pár év gyűjtögetéséből az értékesebbekből - bár ennyibe azért nem kerültek nyilván, és nem is minden környezetben érnek összesen ennyit. majd tíz év múlva megnézem mi az aktuális helyzet, vagy odaadom a gyereknek amikor felnőtt lesz, kezelje ő. kis helyet fognak, értékállóak, mégcsak nem is otthon vannak a párna alatt. a "sokból" talán 6 adja ki ezt az összeget, a többi csupán nekem érdekes egy-két tízezres (jellemzően katonai) darab. amúgy tavaly elmentem egy sznobizmussal bőven átitatott órakiállításra. huhh, ott volt ami engem is meglepett, bár többet nemigen fogok menni mert egy ilyen helyen még a nincstelen is kivagyi', a színházat meg nem bírom.

apropó jó a téma: én cigarettával az utolsó három autóm vásárlását magyaráztam eddig. mondjuk napi másfél dobozzal kentem, az mai áron (Pall Mall) 1800 Ft/nap, évente 650e. bő 10 éve nem élek vele ha jól rémlik.

emberek, ne cigizzetek!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

nem pont neked szól amit most írok, hanem azoknak akik nem tettek volna a végére vigyori arcot. mielőtt még felböffenne a "túlárazott szar" szókapcsolat, gyorsan bele is kezdek. lesz, akinek újdonság lesz.

"túlárazott": hasonlóan szubjektív fogalomról van szó, mégis különbözik attól, ami az Apple kapcsán megtippelt árképzések alapján feltételezhető. a legegyszerűbb példával hadd induljak, életszerű lesz de több helyen kerekítve. vegyünk egy orosz automata karórát 40e Ft-ért, melynek pontossága mondjuk napi +-30 sec. tételezzük fel, hogy a gyártó szeretne kicsit komolyabb eszközöket az asztalra tenni. kitalálja, hogy ugyanilyen tömegben ám mégis 5 sec értékkel pontosabb produktumot szeretne előállítani. az előállításhoz szükséges gépesítés terén ez több ponton teljes cserét jelent. anyaghasználatot tekintve több helyen áttervezést. a kézi műveletek során (elsősorban összeszerelési és korrekciós munkák) a munkaerőt sajnos tovább kell képezni, de első lépcsőben már kiképzett munkaerőt vásárolni valahonnan. ebből adódóan az 5s javulás számszerűsítve kb. dupla bekerülési költséget jelent egy 10e darabos széria legyártásánál (kisebb szériánál nagyobb diffit). de most jön a legfőbb csel, ami nem kell megérteni, de kérlek fogadd el: a következő terv már csak 2,5 sec javulás lehet, ami az előző duplás bekerülési költséget tekintve alapnak, ahhoz viszonyítva lesz kétszeres költség. majd a már négyszereshez képest dupla és így tovább. puff.

svájci prémiummárkákra váltva, egy hangsúlyos gyártási folyamatra vetítve ez így néz ki: a lépcsők megugrásakor elvárt személyzeti fejlődést külföldről fedezik. tételezzük fel, hogy Magyarországról elcsábítják a legjobb óraipari szakembert. aki odamegy vigyorogva, majd menten összeszarja magát amikor rájön, hogy (rossz nyelvek szerint) 2-3 éven keresztül ő érdemi munkát vajmi keveset végezhet, hiszen ennyi idő kell ahhoz, hogy utolérje azt a technikai színvonalat amit a többi ott dolgozó már készségszinten űz. ezalatt a 3 év alatt persze kell neki is fizetés, ez (rossz nyelvek szerint) havi 2.500-3.000 Euró. az ottani viszonyok szerinti kevés pénz éppcsak arra elég, hogy ne legyen kedve máshová menni dolgozni és kidobott befektetéssé változtatni a képzésére fordított pénzt és időt. meg hogy ne legyen kedve titkokat vinni máshová. nos, ha 3 évig képezik, akkor az 3x 12x 3.000 euró, ami durván 30 miska (HUF) kiadás. ez csak *egy* ember aki a következő modellt fogja összeszerelni és szervizelni, de akkor már (rossz nyelvek szerint) havi 10-15.000 euróért. ilyen emberből szerintem kell vagy 15-20 egy nagyobb gyárba.

szóval már le is írtam azt, ahol ez a mechanizmus legjobban különbözik a fikázások közepén is vígan prosperáló Appletől. itt egy apró technikai lépés őrült összegekbe kerül, ráadásul több ponton sem egyeztethető össze pl. kínai gyerekek összeszerelési munkájával. egyszerűen nem utánozható a technológia hatékonyan, egy profi is évekig csak kergeti magát amíg eléri a kívánt szintet. szőr mentén: épp ezért nincs jó hamisítvány, ha értesz hozzá egy lupéval 10 másodperc alatt meglátod. ha műszerre teszed akkor 2 másodperc alatt. ha nem értesz hozzá akkor egy éven belül megtapasztalod. ha elejted 2 nap múlva és óráshoz viszed akkor majd ő mondja az arcodba. nincs jó hamisítvány, nemhogy tökéletes.

"szar": ezt nem akarom ennyire túlragozni, inkább demagógiába fojtom. a lényeg, hogy Magyarországon élünk, magyarok vagyunk. a mi nemzetünk épp egy darab autót nem tudna legyártani saját infrastruktúrával, saját tervekből és saját technológiával. miközben pl. Németországban 80 éve már legyártottak "párezer" bogárhátút. a mi nemzetünk egyelőre képtelen lenne legyártani egy komoly karórát itthon akár csak párszáz darabos manufakturális szériában, saját háttérrel. a mi informatikusaink és elektronikai szakembereink olyan rohadt képzettek, hogy azonnal felszívja őket valami fejlettebb nemzet itthon pedig hiány van belőlük. a fene nagy képzettségnek ellenében nem látok hazai felségjelzésű notebookot, smartphonet, élő oprendszert vagy bármi nagyot. mondjuk Vargáné táppal ne támadj, nem ér :D a demagógiát kikapcsolva mondom, hogy én dolgoztam egy ideig a nehézipar majd'minden lépcsőfokán és azt kell mondjam, saját háttérrel tíz darab elvárt szinten egyező minőségű csapot sem tudnánk legyártani svájci prémium órabrand részére egykönnyen. beletelne egy "kis" időbe és fejlesztésbe. egyszerűen az arc legtöbbször megelőzi a lehetőségeinket és/vagy képességeinket. emiatt én nehezen tudom elfogadni a technikai indíttatású szarozást. Forma-1 esetén mondjuk szoktam, jó ízesen - de leszokóban vagyok róla. a tökutolsó autó is feladná a leckét :))

a Heuerre visszatérve, nem értem miért a TH az órák Appleje. miért nem a Panerai? ők 3 miskáért adnak egy átlagmodellt, minden alkatrészét titánból kimarva, acélszarkofágban, divatosan. vagy miért nem a Patek? ott egy aranyóra akár 20 miska, ennyi a farokméregetés ára. kifizetik elég sokan, de kit érdekel? ellenben ha valaki tud 5 másodpercen belül mechanikát gyártani napi használatra nagy tömegben homogén minőségben, azt nemigen fogja fél miska alatt adni. ha te mégis tudsz ilyet, azt jelezd kérlek. ha találsz és megveszed, 25 év használat után többet fog érni, mint amikor vetted.

Ui nem vagyok Heuer fan és még nem adtam 690-et karóráért. a fentebbiekbe *még* nem szőttem órabuzulást. csak hogy ne legyen magas labda azért írom.

ha elolvastad, köszi - nem hiába koptattam a billentyűzetem.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Elírtam feljebb, nem 690, hanem 609 volt a listaára, ami nekem 20%-kal ~ 490 volt. Nem oszt, nem szoroz, csak azért írtam le, hogy kijöjjön a matek.

--
trey @ gépház

> a mi nemzetünk épp egy darab autót nem tudna legyártani saját infrastruktúrával, saját tervekből és saját technológiával
> a mi nemzetünk egyelőre képtelen lenne legyártani egy komoly karórát itthon

attól tartok, fájdalmasan igaz, amit írsz

"a mi nemzetünk egyelőre képtelen lenne legyártani egy komoly karórát itthon akár csak párszáz darabos manufakturális szériában, saját háttérrel. "
Mindeközben a valóság:
http://www.bexei.hu/

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Bár ez - amennyire tudom - csak tokozás, a szerkezetet úgy veszi (FIXME)

https://www.evolvens.com/

Mondjuk azért itt is látszik, hogy 50 ezerből nem lesz ilyen órád, 260 körül vannak, még úgy is, hogy a szerkezet és az üveg import.

Megvan:

https://kronometer.hu/2018/03/15/evolvens-budapest-egy-21-szazadi-magyar-oramarka/

Miyota 9015 werk.

--
trey @ gépház

Lehet, hogy újragondolom a TAG Heuer órákkal kapcsolatos fenntartásaimat? :-) Ezeket az órákat csak komoly óradíj ellenében lennék hajlandó viselni. Budapesti dinamizmus ide, fiatalos lendület oda.

Az előző kommentedből azt szűrtem le, hogy te inkább a visszafogott, elegánsabb típus vagy. Én pedig inkább a sportos vonalat szeretem. A TAG is az utóbbira pozicionál: F1 termékcsalád, Aquaracer termékcsalád, Monaco stb. Motorsportok környékén vannak jelen: Red Bull F1 team (korábban McLaren ehhe, ehhe), WEC stb.

Szóval, ha neked a konzervatívabb dolgok jönnek be, akkor egyértelmű, hogy nem a TAG (és nem az Evolvens Budapest). :)

--
trey @ gépház

szőrszálhasogathatunk jaja, de akkor tegyük rendesen. ha egy Tourbillon werkkel szerelt cuccot szeretnék kérni homogén minőségben mondjuk 101 db-ot akkor az szerintem lesz vagy 25 évnyi várakozás. csak azért a tourbillon, hogy tényleg ne legyen vita tárgya a pontosság - csak azért 101 db, hogy legalább a 100-at lépjük át. a 25 évre fixme!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nos egy érdekes cikk:

https://www.ablogtowatch.com/rolex-prices-past-60-years-revealing-analysis/

Well, in 1973 the average personal income (which was $21,486 in 2012 US Dollars) purchased nearly 11 Rolex Daytona watches in steel, priced at $1,996 each. Meanwhile, nearly forty years later, in 2012 when the average per capita income in the United States was $42,693 and the Rolex Daytona in steel costed $11,250, that figure drops to a mere 3.8 pieces.

Még egy adalék 1973-ban egy 280-as Merci kb 10K dollárért a tiéd volt szintén az USA-ban.

http://blog.consumerguide.com/foreign-matter-pricing-imports-1973/

Most egy C osztályú Merci 40K dollár körül van.

Tehát 1973-ban 5 Rolex volt egy közepes Merci, most meg kb 4 Rolex egy közepes Merci.

Innen nézve nem olyan rossz a helyzet...

Hmmm...

Egeszen jo. Az enyem magatol szinkronizal a telefonomhoz, az meg beallitastol fuggoen a mobiltornyokhoz vagy a GPS atomoraihoz. Igaz, ez csak $100 volt ujonnan, a pontatlansagot meg kell fizetni.
Fun fact: ha a GPS rendszer ilyen orakkal menne, kb. a Fold-Hold tavolsag 4,5-szeresenyit maszkalna a hibaja minden nap. Az sok.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Ha rendszeresen karbantartatja az órát, akkor az még 50 év múlva is nagyjából ilyen pontosságú lesz. A Te szinkronizálós órád 5-10 éves korában már elektronikai hulladék lesz.

Ha családi ékszerként tekintesz rá, akkor képviselhet ilyen értéket, de amúgy -számomra- ez kb olyan, mintha egy félmillió forintos bögréről bizonygatnád, hogy megéri, mert 50 év múlva is bögre lesz, ha vigyázol rá és 5 évente újra fested (karbantartás). Kit érdekel, amikor amúgy egy átlagos bögre (akár még szebb is), ami pontosan ugyanazt a funkciót ugyanúgy ellátja kb 300Ft. Nekem egy óra ilyen értelemben nem érték. A mikró is mutatja az időt, a telefonom is, a falióra vagy a 15e Ft-os divatóra is. Úgy, hogy ez egy szerelem, vagy hobbi, úgy érthető, de észérvekkel nehéz megmagyarázni.

Lehet családi ékszerként is, de akár befektetésként is. A munkaerőhiány és egyéb dolgok miatt a drága, kézzel összeszerelt órák ára néhány év alatt messze a banki kamatok felett drágultak. A másodpiacuk pedig nagyon erős. Lehet, hogy jobban teszed, ha a felesleges pénzed nem bankbetétben, hanem mondjuk néhány komolyabb órában tartod.

"Hogy ez mennyire igaz, azt az Antiques Roadshow című amerikai televíziós műsorban feltűnt idős úr példája is mutatja, aki 55 éve megvette Rolex GMT-Master óráját. Egészen az idei évig kellett várnia, hogy megtudja: ez volt élete legjobb befektetése. Az úr a 60-as években Németországban állomásozott katonaként, és leszerelése előtt az őrmestere javaslatára vásárolta a Rolexet, amelyről addig még csak nem is hallott soha. A díszdobozos óra ára akkoriban 120 dollár volt, ami több mint 1 havi fizetése volt a katonának. A tulajdonos nemcsak az órát, de annak dobozát és papírjait is megőrizte, ami jelentősen növeli az amúgy is ritkaságnak számító óra értékét. Éppen ezért az idős katona igen komoly összegre, 1500 dollárra taksálta a különleges időmérő jelenlegi értékét. A műsorba meghívott szakértő szavai hallatán azonban teljesen ledöbbent, szinte szóhoz sem jutott. A szett mai értéke ugyanis 65-75 ezer dollár – 18 millió forint – körül mozog - derült ki a televíziós műsorból. Valószínűleg ez jóval magasabb összeg, mint 1 havi fizetés a seregben, tehát a katona hálás lehet egykori őrmesterének…"

Persze, ez nem jelenti azt, hogy minden óra ilyen szép utat fog bejárni, de hogy hosszú távon nem fogsz rajta bukni, az szinte biztos.

--
trey @ gépház

Ebben az órában egy Tag által módosított ETA 2824-2 szerkezet van. Ezzel a "tucat" werkkel nem lesz klasszikus szvsz.

Az Intel-es Macbook hasonlat itt is ül sajnos.
A legtöbb svájci óragyár ami a Swiss Group része sima tokozó akik az ETA szerkezeteket szerelik vàltozatos tokokba. Nagy tételben 50-80 dollár egy ilyen szerkezet kidolgozottságtól függően.
Hogy a tokért/márkanévért megéri-e kifizetni ennyit az nyilván egyéni preferencia kérdése.

Egy zafír üveges hasonló búvár japán automata Orient Triton pl megvan 140k -ból. Kidolgozottsága a svájciak szintjén van. Nyilván a számlap stb kinézete izlés kérdése.

"Ebben az órában egy Tag által módosított ETA 2824-2 szerkezet van."

Így van.

"Ezzel a "tucat" werkkel nem lesz klasszikus szvsz."

Ilyen állítás nem is volt. Órákról írtam általában. Én ezt nem befektetésnek, hanem használati tárgynak vettem. Mindenesetre létezik befektetésre vásárolt óra. MacBook-ról még nem hallottam, de majd megcáfolod.

"A legtöbb svájci óragyár ami a Swiss Group része sima tokozó akik az ETA szerkezeteket szerelik vàltozatos tokokba."

Tisztában vagyok vele.

"Hogy a tokért/márkanévért megéri-e kifizetni ennyit az nyilván egyéni preferencia kérdése."

Ez így igaz.

" zafír üveges hasonló búvár japán automata Orient Triton pl megvan 140k -ból. Kidolgozottsága a svájciak szintjén van."

Féllengésszámban elmarad. 21600 vs 28800. Azaz technológiailag gyengébb. Ennek a másodpercmutatója szinte úszik. Ilyen helyeken azért kijön a különbség.

"Kidolgozottsága a svájciak szintjén van."

Vitathatóan.

"Nyilván a számlap stb kinézete izlés kérdése."

Valóban. Nem tudom, hogy láttál-e full sötétben egy TAG-et, meg mondjuk akárcsak egy olcsóbb svájcit. Nekem van mindkettő. A különbség? Rettenetesen nagy.

Hogy ezek a "nüansznyi" eltérések megérnek-e 300-400K-t? Ezt nyilván el kell dönteni. Valakinek igen, valakinek nem.

--
trey @ gépház

A lengésszámhoz: van egy ilyen szerkezetű Orientem. 5 mp/nap körül siet folyamatos viselésnél.

Annak a werknek a specifikációja -/+25 sec / nap, legalábbis, amit találtam. Az ETA ennél jóval jobb a spec. szerint. Hogy ez neked 5 sec, az szerencse, lehetne 25 is.

--
trey @ gépház

Ez mondjuk nem sokban különbözik az alap ETA 2824-2-től.

http://calibercorner.com/eta-caliber-2824-2/

Standard – adjusted in two positions; accuracy of +/-12 sec/day up to +/- 30 sec/day

vs

+25/-15 s/d.

Van egy Elaborated ( +/-7 sec/day up to +/- 20 sec/day) grade-os ETA2824-2-es szerkezetes svájci órám is , az nem olyan pontos, mint a két Orient-em, amiből az egyik a régi 46943-as caliber még.
És hát a járástartalék kijelző az egy jóféle "komplikáció" még az órán.

"Van egy Elaborated ( +/-7 sec/day up to +/- 20 sec/day) grade-os ETA2824-2-es szerkezetes svájci órám is , az nem olyan pontos, mint a két Orient-em"

Ez lehet karbantartási probléma is.

"És hát a járástartalék kijelző az egy jóféle "komplikáció" még az órán."

Maga az ötlet jó, de nekem nem tetszik a számlapon. De ez ízlés kérdése, ezen nem vitatkozunk :)

--
trey @ gépház

Ezt az észérves dolgot beszéld meg a pároddal/feleségeddel, amikor ruhát vesz, lakberendez, haszontalan dísztárgyakat vesz, vagy őrizgeti a nagymamájától rámaradt gyűrűt, aminél sokkal szebbeket lehet most kapni.

Vannak emberek, akiknek tetszenek a szép dolgok, és ha nem is gyűjtik, akkor is szeretnek egy-kettőt maguk körül látni. További nehezítés, hogy ami az egyik embernek szép, az a másiknak lehet közömbös, vagy esetleg csúnya is. Nekem például a TAG Heuer órák formavilága nem tetszik, így pénzt nem adnék érte. De el tudom fogadni, hogy másoknak pont az ilyenek tetszenek.

25-30 évvel ezelőtt, aki a pontos időre volt kíváncsi, az vett egy 1-2 ezer forintos kvarcórát. Aki ennél többre vágyott, az vett egy 10-20-… ezer forintos órát, ami lehet hogy nem volt olyan pontos, de sokkal jobban tetszett neki.

Az ékszer funkciók mellett az is számíthat, hogy egy jól karbantartott 100 éves óra már egy kisebb vagyonba kerül. Az unoka számára már jelentős értékű örökség is lehet. Tehát befektetésként is lehet rá tekinteni.

Neked melyik órák formavilága tetszik?

--
trey @ gépház

A viszonylag egyszerű, letisztult formák:
- nagyjából kerek számlap
- nem túl szögletes, enyhén lekerekített tok. De a teljesen kerek tok nem tetszik.
- a tok anyag nagyjából mindegy. Lehet fém, fa, márvány, kerámia.
- 3, esetleg 2 mutató. 3-nál több semmiképpen ne legyen. Azok már akkor sem tetszettek, amikor még olyan szemem volt mint egy sasnak. Most meg már nem is látnám szemüveg nélkül.

Például a TAG Heuer Link-ek között van olyan, amit némi kompromisszummal el tudnék fogadni.

akkor ez tetszeni fog: https://imgur.com/a/8JIIOTk
nem egy nagyvalami, de valóban pontos hangvillás a 70-es évekből.
nem kell félteni sem, rendkívül sokat kibír - én is megkínáltam még favágással is :)

ui az új Omegák nekem nagyonnem jók, de vélhetően a sok piacos prosztó-utánzat tehet róla.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ez tényleg tetszik, annak ellenére, hogy elég puritán a kinézete.

40+ eve ez volt a meno :) nekem most is ezek utnek

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ismerosom orajan egy mutato van slow watch vagy mifene a neve.

Na azon nem kell nagyon aggodni siet e vagy kesik 5mp-t :D

"Ezt az észérves dolgot beszéld meg a pároddal/feleségeddel, amikor ruhát vesz, lakberendez, haszontalan dísztárgyakat vesz, "

Ilyen cuccokat is ésszel vásárolunk, megvan mindennek az értéke a betöltött funkciója alapján. A ruha sem luxuscikk, a bútor sem, mindegyikből normális árúakat vásárolunk. Lehet pl szép női táskát venni -most mondok valamit- 10-15e Ftért, vagy mondjuk ha minőséget akarsz (igazi bőr stb) mondjuk 30ért (megint csak mondtam valamit), és meg lehet venni ugyanazt a funkciót kínáló táskát 200-ért mert rajta van a Gucci vagy Vuitton felirat. Utóbbiért nem adok pénzt. Ugyanígy vagyok az órával. Az én mércémmel 50e Ft körül szép és minőségi órákat lehet venni, az ehhez képest ~10 szeres vagy még magasabb árat én nem tudom értelmezni, mert számomra nem nyújt többet. (zárójelben: egyébként nem hordok órát, de van ami tetszik)

"vagy őrizgeti a nagymamájától rámaradt gyűrűt, aminél sokkal szebbeket lehet most kapni."

A nagymama gyűrűje nem attól értékes, mert anno drága volt vagy attól, hogy mennyire szép a mai divathoz/kínálathoz képest, hanem attól, hogy emlékek fűznek hozzá. Egy olcsó óra, vagy a legjelentéktelenebb tárgy is lehet "értékes" az unokád számára.

en pedig lemegyek a postara es veszek 150 Ft-ert belyeget, amit raragasztok a boritekra es elviszik. ha meg veszek egy szep tobbtagu emlekbelyeget 2 miskaert hiaba ragasztom ra kirohognek.

nem szamit mi mennyibe kerul, az szamit kinek mit er milyen cellal. emiatt ez egy teljesen szubjektiv tema. ahogy irtam ettem szusit tobbezerert. ehettem volna tejbe szart muzlit is 300-ert. meg egeszsegesebb is lett volna talan - csakhat meg az is szubjektiv ki mitol kap hanyingert.

azt a karorat meg az unokajanak a fia is hordani fogja, es amikor lehullanak a muholdak vagy kihal az idoben divatos szinkronizacios protokoll, vagy csak nincs aram az erdoben par napig akkor is mutatni fogja az idot. az, hogy mennyiert az neked nem szabad, hogy szamitson. ha meg tudod venni azert, ha nem meg azert.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Kompenzálunk? Kompenzálunk?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem tudom. Kompenzálunk? :) Majd akkor, amikor bekerül a gyűjteményembe a Rolex Sea-Dweller. Sajnos az 8 darab ilyen óra ára, úgyhogy azt azért majd meggondolom. Talán egyszer... :)

--
trey @ gépház

Ahhoz, hogy gyüjteményes darab vagy státusszimbólum legyen túl olcsó és kommersz.
Utoljára ilyent egy svájci technikus gyerek karján láttam, aki azért vette, hogy a csajok emberszámba vegyék otthon. Azt már csak széljegyzetként jegyezném meg, hogy ugyanezen vekkerrel nálunk szétdugta magát. Hiába, mások az igényszintek...
Mondjuk vicces módon, amikor ki kellett mennie megrendelőhöz akkor le kellett vennie, mert rombolta a cég imagét.

A mechanikus karóra, a mai világban és technológia mellett egy praktikumát vesztett eszköz, egy sorozatban gyártott műtárgy.
Mint ilyen létezik belőle Picasso, pókerező kutya és műanyag flamingó is. Te azt írod használati tárgynak vetted. Ez disszonáns, egy műtárgyat nem használ az ember napi szinten. Szóval a kérdés, ott van, hogy miért? Kinek és mit akarsz vele jelezni?

Végül egy kis anekdota az egyik volt japán kollégámtól: A 70-es évek közepén, az egyik nagyobb japán irodatechnikai cég az összes üzletkötőjének és kijárós munkatársának digitális quartz órákat vett és megtiltotta az analóg mechanikus órák viselését, hogy ezzel is kihangsúlyozzák a cég és annak munkatársainak a pontosságát.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Úgy érted, hogy miért van 40 ezer forintos alja G-Shock-tól, az 50 ezer forintos japán szerkezetes Festina-n keresztül, a 160 ezer forintos Certina át egy 500K-s TAG órám?

Mert órabuzi vagyok. Igyekszem az alkalomhoz illőt viselni éppen. Nem eseményileg, hanem praktikum szempontból.

Pl.

- Festina-t nem hordom, de gondosan karbantartom (elem és tömítésszett csere) és minden alkalommal pontosan beállítom az időt és a napot is rajta, ha kell. Immár 20+ éve
- motorozáshoz, kerékpározáshoz vagy vízi sportokhoz G-Shock
- Kutyasétáltatáshoz, vagy egyéb ilyesmikhez Certina
- Munkába Certina, most újabban TAG

De sajnos a kollekció még nem teljes, mindenképpen szeretnék még egy Omega-t és Rolex-et is.

Nem azért, mert mit gondolnak, hiszen akkor nem vennék fel G-Shock-ot. Hanem azért mert technikailag érdekesek.

Ha pedig van, akkor az a dolga, hogy járjon és viselje az ember. Én így gondolkozom. Hogy más mit gondol, az nem nagyon szokott érdekelni.

Ahogy látod, itt is a technikai oldala az inkább, ami érdekel, mintsem az értéke. A TAG márkához pedig az F1 vonalon (amihez szintén 20+ év köt) kötődök valamelyest talán tudat alatt érzelmileg. Ha már az érzelmi vonalat szeretném indokolni:

Watches and Formula 1 – Episode 1 – Historical overview and Rolex as official timekeeper

--
trey @ gépház

Az órabuziság érthető, de attól, hogy repülőbuzi vagyok még nem szórom tele a kertem repülőgépekkel (csak a garázst és azt is csak kicsit).
Ellentmondást érzek a praktikum és az alkalomhoz illőség között. Egy G-Shock ugyanolyan praktikus szmokingban, mint kutyasétáltatás közben. Vagy legalábbis kétlem, hogy komolyan befolyásolná a pontos működését.

Vannak dolgok amik technológiailag érdekelnek, de ettől még nem érzem szükségét, hogy birtokoljam. Mondjuk, elég vicces lenne egy ketyegő atomreaktor a kert végében.

Szóval, az óra számomra továbbra is az ékszer, bling kategória.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Szóval, az óra számomra továbbra is az ékszer, bling kategória."

Pontosan. A funkcióját (tudjam mennyi az idő) más multifunkciós eszközzel kiváltom (telefon). Az szinkronizál és mindig pontos. Ezen felül tényleg csak "rongyrázás" drága órát venni (drága >=100k huf). Azzal pedig nem sokra megyek, hogy a szeretett drága órám majd 100 év múlva sokat ér a dédunokának, aki majd eladhatja.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

írtál egy összeget. az hogy jött ki? a lépcsőházban a szomszédom pl. 10e Ft-ban szabja meg. neki már te is rongyrázós vagy. az utcán van egy pali', egy rém jópofa öreg. le szokta vinni a pintyeit kalitkában levegőzni, én meg amíg a gyerek görkorizik leülök mellé és eszmét cserélek vele. mesterien szarik világra, már-már művész. ő egy ezrest sem adna karóráért, hiszen valamikor annyi sem volt a Pobedája ami a mai napig megy. nála már a szomszédom is rongyrázós.

mi baj ezzel? ami nálad 100e határérték, másnál 500e. valakinél az 500e helyett 5 miska. a lentebbi mindig azt fogja mondani a fentebbire, hogy rongyrázós. szóval nagy jelentősége nincs ezeknek a véleményeknek. maximum a véleményező saját környezetében, de cserébe fentebbről és lentebbről is ki tudják röhögni erőlködés nélkül.

szóval felesleges így véleményezni. ámbár ha kérdezel valakit, hogy ez miben jobb, mint a te 100e forintos eszközöd az tök természetes érdeklődés, semmi gond vele. ha nem tudnak rá mit válaszolni, akkor elég ha magadban gondolsz valamire :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

> ő egy ezrest sem adna karóráért, hiszen valamikor annyi sem volt a Pobedája ami a mai napig megy

Mármint akkori forintban volt 1000? Ha igen, az mennyi lehet mostani forintban?

"valamikor annyi *sem* volt a Pobedája"

btw nekem van pár Pobedám - köztük egy NOS, dobozában. 2-3e Ft körül vettem vagy két éve, többet nem is igen ér. az 1e és 10e közötti nagyságrendben jól helyezkedik az öreg véleményéhez mérten :D

amúgy az életművésszé érett tagoknál sokszor semmi nem számít: ha valami technika annyi volt akkor az most is legyen annyi. ha a Lada 80e volt, legyen most is annyi! ha a tv 25e volt, legyen most is annyi! jeah, hát nem zseniális? még szerencse, hogy a kenyérre, bezinre, rezsire nem kell megvárni amíg bejön. számítógépre meg bebaszna ha bejönne ahahaha

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"Ellentmondást érzek a praktikum és az alkalomhoz illőség között. Egy G-Shock ugyanolyan praktikus szmokingban, mint kutyasétáltatás közben."

De egy mérsékelten vízálló óra nem olyan praktikus wake boardozás közben, mint egy G-Shock. Próbáld csak ki.

"Vannak dolgok amik technológiailag érdekelnek, de ettől még nem érzem szükségét, hogy birtokoljam. Mondjuk, elég vicces lenne egy ketyegő atomreaktor a kert végében."

Vicces, nem vagyunk egyformák. Pl. én szeretem a sört és szívesen tartanék ilyet otthon, annak ellenére, hogy a boltban olcsóbb sört is lehet venni:

https://www.brewie.org/

Egyelőre az ára az ami visszatart, de lehet, hogy egyszer befektetek ilyenbe.

De ha engedéllyel lehetne tartani, én szívesen üzemeltetnék mini atomreaktor is :D

--
trey @ gépház

Áruld el, minek wake boardozás közben óra? Mert búvárkodásnál, vitorlázásnál még csak van értelme.

Az otthoni sörfőzéshez elég pár palack, meg egy starter kit. Volt munkatárs is sikeresen lefőzött több üveggel és megmaradt. Az ilyen brewie jellegű cuccok ugyanolyanok, mint a GUIn keresztül paraméterezhető gourmet kávéfőzők. Ahol már nem valami késztéséről szól a dolog, hanem a péniszlengetésről.

Mini "atomreaktort" simán össze lehet rakni ebayes anyagokból 10000 Ft alatt. Erről jut eszembe. Meg kell néznem, hogy áll az itthoni izotóp felezési ideje...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Időre béreled a pályát? Időre kell odaérned valahova? Ez milyen kérdés már? A búvárórákat kiknek gyártják? Szerinted mindenki Cousteau-kapitány leszármazottja, hogy ennyi kell gyártani? :D

--
trey @ gépház

„A mechanikus karóra, a mai világban és technológia mellett egy praktikumát vesztett eszköz, egy sorozatban gyártott műtárgy.”

Nem azért hordom, mert praktikus. Az sem érdekel, hogy mekkora sorozatban gyártották. Azért hordom, mert tetszik. Nekem.

Az óra azért van, hogy járjon, mutassa az időt. Mondhatjuk úgy is, hogy ez a létezésének értelme.

Most jön a meglepetés: Van több zsebórám is. És azokat is hordom, főleg nyáron, amikor a meleg miatt a karóra viselése kényelmetlen lenne. Mondjuk azokat nem mostanában gyártották.

Pedig egyetértek vele, mára praktikumát vesztette és ékszerként funkcionálnak ezek. Már minden kütyü mutatja az időt, meg atomórával szinkronizálnak valami módon (tipikusan NTP), és még más funkciókat is kínálnak időmérésen kívül, ezekkel egy óra már nem versenyezhet. Régen muszáj volt zseb/karórát hordani, ha valahová mentél, nem láttad mennyi az idő, kivéve ha pályaudvar vagy templomtorony közelében voltál. Ez már régóta nincs. Igazából már az okosórák sem időmérésre szolgálnak, csak egy újabb kütyü, ami abban különbözik a telótól, hogy nem kell elővenni a zsebből, hanem mindjárt ott van az ember karján, meg alapból az időt is mutatja.

Zsebórám nekem is van egy: a telóm. Ami viszek is mindenhová magammal, kivéve a munkahelyen egy idióta előírás miatt nem használhatom, ezért van karórám is, egyébként egy buznyákot nem adnék ki érte, ahogy pl. nyakkendőtűzőért sem, pedig egy időben az is nagy divat volt.

De minden értékrend kérdése. A több milliós órákat is megveszik emberek, van rá kereslet, különben nem tudnák annyiért adni. Innen nézve mégis érnek annyit.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

"Mondjuk vicces módon, amikor ki kellett mennie megrendelőhöz akkor le kellett vennie, mert rombolta a cég imagét. "

kicsit más téma, de itt HBM területen az autó nem mindegy. ha venni akarsz valamit mert pl. építkezel akkor szar autó kell (az autószorzó kiiktatása miatt), ha pedig szolgáltatni akarsz akkor középkategóriás. utóbbiról (tényleg) nem egy helyen hallottam olyan elbírálásról, hogy amikor begurul valaki egy parkolóba már tudják, hogy nem szerződnek vele mert "neki már van elég pénze" O.O. kész beszarás, amikor pár éve tudatosult bennem hogyan is működik ez az egész, napokig zavart a tudata. Magyarország, én így szeretlek :D

a Japán vonal jól hangzik, csak nem elég alapos. a korai kvarcórák épp az olcsóságot és tömeges elérhetőséget hangsúlyozták. volt náluk pontosabb hangvillás modell ha már elektromos - éppen életük derekán. de akkor is lehetett mechanikus vonalon vetekedő pontosságút készíteni évtizedek óta. csakhát az nem volt tömegtermék és nem is volt olcsójános. csak széljegyzetnek írom, nagy jelentősége nincs.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

> amikor begurul valaki egy parkolóba már tudják, hogy nem szerződnek vele mert "neki már van elég pénze"

Hidd el, az ilyenekkel nem is érdemes.

Ez nem csak Magyarországon van így. Az óra egy ember képének szerves része. Pl. megjegyzik ha valaki óra nélkül pontos.
A karóra, az ékszerjellegéből adódóan, egy képet mutat a másik ember felé és amikor nincs kellő információ a másik partnerről az ilyen apróság is számít.
Ha egy üzletfél utolsó géppöcögtetőjének a karján is ropogós Rolex figyel, az például egy startupnál instant buktához vezető jel lehet. Mert mit szűr le a kockázati befektető? Azt, hogy a pénze nem lesz hatékonyan elköltve.

Nem a "neki már van pénze" miatt nem állnak szóba az emberek, hanem mert túl jó autó két dolgot jelenthet: Vagy drágán dolgozik az illető, vagy át fog baszni. Olyan nincs, hogy kevés pénzből sok profit legyen, ott valami trükk, átbaszás van. És valószínűleg, te sem szeretnéd, ha átbasznának.
Van olyan pozíció és cégméret, ahol már számít a cégautó minősége, mert képed ad a cég erőforrásairól. Egy alvállalkozó esetében jó jel, ha jó a főnök kocsija, mert azt mutatja, hogy egészséges a cég.
De egy egyszemélyesbts, porpisztolyos PC kifújkodó rendszergazda, ne egy 15 millás kocsiból kepesszen ki, mert kicsit visszás képet fest.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"túl jó autó két dolgot jelenthet: Vagy drágán dolgozik az illető, vagy át fog baszni"
meg még hat másikat, pl. a főnök autójával jöttél bármi okból kifolyólag. vagy eleve a cégvezető vagy tulajdonos jött ki letárgyalni valamit. vagy egy középvezető céges autóval, vagy együtt. bár olyat is hallottam valaha, hogy cégvezetőnek Passat CC-vel sem érdemes menni, szóval majdnem mindegy de engem meglepett.

"Ha egy üzletfél utolsó géppöcögtetőjének a karján is ropogós Rolex figyel"
így van, előítélet lehet belőle. bár nem mondta senki, hogy a levegőfelelős van a kirakatban, de jaja.

"De egy egyszemélyesbts, porpisztolyos PC kifújkodó rendszergazda, ne egy 15 millás kocsiból kepesszen ki, mert kicsit visszás képet fest."
így van, de az idén tavasszal elmesélt sztoriban építőipari cég vezetője jött túl jó autóval. meglehet, hogy egy platós Zsukkal jobban járt volna.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"A karóra, az ékszerjellegéből adódóan, egy képet mutat a másik ember felé és amikor nincs kellő információ a másik partnerről az ilyen apróság is számít."

Kíváncsi lennék azért, hogy 100 emberből 1 méterről hány különböztet meg egy 600K-s TAG-et egy 40-50 ezres Orient-től vagy egy replikától. 0. Beleértve engem is, aki rendelkezik egy ilyennel. Ilyen gondolkodással csúnyán mellé lehet fogni. Pl. egy pár millás Hublot ki tud nézni úgy, mint egy vásári gagyi, cserébe egy vásári gagyi is tud 1 méterről kinézni úgy, mintha egy több milliós Rolex lenne.

"Ha egy üzletfél utolsó géppöcögtetőjének a karján is ropogós Rolex figyel, az például egy startupnál instant buktához vezető jel lehet. Mert mit szűr le a kockázati befektető? Azt, hogy a pénze nem lesz hatékonyan elköltve."

Már miből? Kiállítja magáról a bizonyítványt, hogy fogalma sincs, hogy az IT-ben azért a havi 600 ezer - 1 millás nettó azért nem ritka? Vagy szeretné szabályozni, hogy ki mire költi a pénzét? Mondjuk ez a frusztrációja kit érdekel?

--
trey @ gépház

Hidd el akinek ez számít az meg tudja különböztetni, ahogy a gagyi hamisítványt is. Arról nem is beszélve, hogy ilyen embereknél 8-10 óra közül választja az épp aktuális öltöny, nyakkendőhöz illőt. Aztán ha a villantós Rollcsi nem megy a burgundivörös nyakkendőhöz, akkor jön a beakasztós kérdés, hogy miért nem egy színben harmonizálóbb került a csuklóra. Picit égő, ilyenkor azt mondani, mert "nincs más" vagy az "épp szervízben van" kifogás.
Arról nem beszélve, hogy a millás óra meg van mosolyogva, mint nálunk az általánosban a műanyag szíjas kétgombos quartz óra.

Egy átlag fejlesztő, ha millás nettója van, akkor nem Rolexet vesz, mert mások a prioritásai. Ha egy fejlesztő előtt milliós Alienware gaming laptop van, senki egy szót nem szól.
A startup scénában különösen nem, mert általában a fő munkatársak és az alapítók legtöbbször úsznak az adósságban. Aki meg ezen a területen utazik az inkább tartalékol, mert ki tudja, hogy 2 hónap mulva lesz-e munkája.
És egy kockázati befektető legtöbbször inkább szeretne látni két, munkamániás alulfizetett, őrült zsenit, mint egy túlfizetett piperkőcöt.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem tudom, hogy Bp-en mi a helyzet manapság, de én nem nagyon találkozok ilyen bohócokkal. Ezek valóban léteznek?

--
trey @ gépház

legtöbbször nem lehet megkülönböztetni 1 méterről a hamisítványt. épp ez hajtja a gagyi-sznobizmust. legutóbb a NAV árult lefoglalt hamis (de minimum mókolt) Omegát eredeti áron :D

nem tudom melyik rosszabb, ha az ilyen hímringyók vagy kik csak a gondolataidban léteznek mert mondjuk filmen láttál ilyet, vagy ha kénytelen vagy gyakorlatilag is megtapasztalni amit leírtál. egyik sem okés, bár én nem szeretnék ilyen közegben ténykedni, gondolom te sem. szerintem csak filmen láttál ilyet, a valóságban nagyon kirívó eset lehet.

egy átlag fejlesztő akinek millás nettója van, azt vesz amit akar. ha akar akkor aranyozott selyem budipapírt meg napi 2 doboz Djarum Blacket, ha van fedezete. honnan veszed, hogy mi a prioritása, vagy hogy nincs ellátva eleve munkaeszközzel? immár a fejlesztőnek is el kell vegyülni és megfelelni a default mintának? ruha vajon lehet még rajta normális, arra van valami ajánlás? ökörségből akartam kérdezni, de most komolyra fordítva: milyennek kell lennie egy átlag fejlesztőnek ránézésre? milyen ha startup és milyen ha nem startup, mi az elvárás manapság.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Bocs, mi az a HBM?

Gondolom, Hajdú-Bihar megye :)

Ah. Köszi!

Telefonom pontosabb, tized ennyiért. :)

És még mennyi szép mindent tud az időn kívül! :)

--
trey @ gépház

Hali!

A magyar óraipart nélkülözőknek csak jelzés értékkel emliteném meg Becsei Áron órásmestert.Itt lehet megtekinteni a munkásságát. Mindenki a csodájára szokott járni a BaseWorld alkalmával. Ok, tudom nem a kommersz kategóriában gyárt órákat.
Ami a befektetés céljából vett óragyűjtést illeti, barátom faterja régebben gyüjtögetett Rolex meg Breitling órákat, hogy majd legyen kiegészítés a nyugdijához. Nemrég mesélte, hogy csak gyönyörködik az órákban, de már kb. ha eladná őket is bukóban lenne. Ha nem nagyon limitált darabszámú óra akkor ugyanúgy veszít az értékéből,mint egy kocsi csak lassabban. Facebookon pár óráscsoportban látom hogy 6-8 éves Omega órákat lehet már 1 misi körül kapni, ami anno a duplájába került akárhogy vigyáznak rá.
Mostanában svájci órák szerkezetének nagy hightech-re izgulókat sem értem, mert pl. a Jápánok szerintem ezen a területen is már köröket vernek a svájci szerkezetekre. Gondolok itt a Seiko spring drive vagy hi-beat szerkezetes Grand Seikokra.
A svájci órák gyártási minőségére meg a tudásra csak egyetlen példa amire azt mondom hogy le a kalappal, ezt pedig Ennél az óránál tudják csak demonstrálni.
A Swatch Group által gyártott órák meg tényleg csak arról szólnak nagyobb részt hogy az egyes márkák kölcsönveszik a másiktól a szerkezetet és becsomagolják valamibe és a brandnek megfelelően beárazzák. Semmi innováció nincs benne. Ezért is van bajban évről-évre a svájci órapiac, mert nem fejlesztenek.
Trey óráját meg mindennap biztos nem merném viselni a napi taposómalomba állandóan rettegve éppen hová fogom aznap odaverni.
Két hete én is pont vásároltam magamnak egy Citizen Blue Angels órát és három nappal késöbb az első viselés alkalmával álltam a metrón amikor egy némber felszállt és nekicsapta a szar táskáját pont az óraüvegnek. Magamban örjöngtem egy nagyot ezután. Na ezért nem érdemes szerintem a mindennapokban egy kicsit is drágább órát hordani,mert mindig lesz egy idióta aki hasonló dolgot csinál és fel sem fogja hogy mit tesz.

„6-8 éves Omega”

Nagyságrendi hibát követtél el. Az óra nem úgy befektetés mint egy festmény. Nézd meg egy 80-100-120 éves, karbantartott órának az árát. Egész szép árak vannak. Még akkor is, ha eredetileg nagy sorozatban gyártották, mert a tulajdonosok többsége nem foglalkozott vele, így már kevés a jó állapotú példány. Inkább a diófához lehetne hasonlítani. Azt is az unokájának ülteti az ember.

"A magyar óraipart nélkülözőknek"
a nélkülözést úgy értsétek ahogyan le van írva: relatív nagyobb darabszámban nincs ilyen, hiszen nincs óragyárunk. a 100db-os manufakturális mennyiségeket sem lehet kiszolgálni. mondjuk ettől még nem rossz teljesítmény van a linkelt oldalak mögött, becsülendő munka és hozzáértés - csak nem egy dologról beszélünk. ha lesz óragyárunk, az is külföldi érdekeltség lesz: olcsó munkaerőért és infrastruktúráért jönnek, de még ezért is lobbizni kell.

a svájci óragyártás ha kell pragmatikus, ha kell túlkomplikált és mindig saját forrásból táplálkozik, jó mélyről. sokkal több mint száz éve, többszáz éve, amikor máshol még a kaszák tökéletesítése is technikai akadályokba ütközött, ott már voltak akik leültek egy munkaasztalhoz és mára röhejes szerszámokkal készítettek akár mai elvárásoknak is épp megfelelő werkeket, bennük olyan fogaskerekekkel ami akár ma feladná a leckét sok helyen. a mai napig működnek is. ezeket a gyökereket nem lehet kitépni, épp ez adja a szépségének egy részét.

szóval nem úgy, mint mondjuk a szovjet modell esetén, ahol sokszor eleve licensz alapján alkottak "másolatokat", koppintott gépekkel nagy tűréssel gyártva, nem mellékesen puskatussal kényszerített első műszaki személyzettel. és ebből fejlődött ki aztán amijük van 70-80 év alatt: néha egész jó, de sosem lesz a precizitás viszonyítási pontja. még a közelében sem lesz soha. az, hogy ki hogyan próbálta befogni a svájciakat az jó téma lehet, de általában és hosszú időre szerintem senki.

a Seiko története persze nem szovjet minta, sőt majdnem párhuzamos a jó mintával. a Grand Seiko esetén igen, akár még lovagolni is lehet rajta, hogy na van egy ami valóban meglépi a szintet - dehát a svájci óragyártás fénykorában volt vagy 500 brand, melyek java része tudta a szintet, viszonylag nagy darabszámok mellett is, különösebb gépesítés nélkül is. én még meg sem születtem. sőt, dédapám dédapja sem született meg, ott már tourbillont terveztek papíron. igen, tudom, a Seiko is rendelkezik komoly plecsnikkel és fejlesztésekkel. de hogy is mondjam hülye hasonlat nélkül... nem tudom hülye hasonlat nélkül, szóval ha Romániában fellőnek egymás után pár űrhajóst mai technikával és jajjde szuperül sül el, attól még nem lesz űrhajós nemzet: ahhoz még csak kell egy "kicsi", hogy annyit tegyenek mint mondjuk az Egyesült Államok, aki ha kell rántotthúsos szendvicset lő be szerencsétleneknek az ablakán egy éppen visszatérő űrsiklóról 150 km távolságból. persze ettől még lehet preciz űrprogramjuk a frissében jól vizsgázóknak, ez nem is kérdés.

remélem nem értettelek félre, csak "fél szemmel" nézek erre az ablakra. ui jó szar hasonlat volt :D

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Én is nemrég vettem egy Longines órát, és a szűk környezetemben szintén nem értik az emberek, miért ad ki valakit ennyit óráért.
Ilyen foci ez, legtöbbször egyszerű irigység van mögötte szerintem...

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Én sem értem meg miért ad ki valaki ennyit órára, de nem is próbálom megérteni. Nem vagyunk egyformák, mindenki mástól boldog. Költenek az emberek több pénzt is teljesen értelmetlen dolgokra, drogok, szerencsejáték, stb.. Nem vagyok irigy sem, mindenki arra költi a pénzét, amire akarja, ha egy nagyon drága óra hozza meg neki az életérzést, akkor érezze jól magát azzal.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Nem egyszerű dolog ez! Sokak számára az első eset teljesen normális, de a második esetet nem értik, nem tudják szó nélkül elfogadni.

1. Van aki 300 ezer forintot ad ki egy telefonra úgy, hogy a vásárlás pillanatában tudja, hogy 1-2 év múlva újat vesz helyette, és ezt már legfeljebb csak egy családtag használja majd. Még vagy 2-4 évig.

2. Van aki 100+ ezer forintot ad ki egy óráért úgy, hogy a vásárlás pillanatában azt tervezi, azt még 10-20-… év múlva is fogja használni. Ha nem is minden nap, de időnként. Esetleg a fia, vagy az unokája is használni fogja majd.

Nálam a legfontosabb indok az volt, hogy egy olyan dolog maradjon utánam, amit a fiam, unokám is megkap, és becsben tartja.
Casionál azért erre igen kicsi az esély szerintem :)

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

De mire irigyek? Egy órára?

Szerintem nehezebb megérteni, hogy valaki elkölti a havi fizetését egy olyan tárgyra, ami jelentős funkcionalitással nem bír, mint azt aki szerint ez furcsa.

Ezzel nem elítélni akarom, aki erre költi a pénzét, csak szerintem nem helyes a irigységre fogni azt, ami a józan ész szerint sem megmagyarázható.

Valószínűleg arra irigyek, hogy másnak van valamire pénze, amire nekik nincs.

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Szerintem az irigységet akkor érzek, ha valami olyan dolgot látok, ami vágyakozást/birtoklási vágyat kelt bennem. Az óra szerintem a legtöbb ember számára nem ilyen tárgy.

Ugyanúgy nem vagyok irigy arra sem, aki 1000USD-ért vesz egy téglát vagy 100.000USD-ért egy gorilla alakú chips-et.

Én úgy figyeltem meg, hogy sokaknak nem maga a tárgy ami irigységet okoz többször, hanem az értéke, hogy neki nem tellik rá/nem veheti meg, más pedig igen...
Kevés olyan embert ismerek akik ha látnak egy szép (és drága) sportautót, nem azt mondják cinikusan rá, hogy biztos lopásból lett szerezve, hanem azt hogy milyen vagány, biztos sokat dolgozott érte a tulaj.
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Háát, ha lenne egy yachtod, irigykednék... kicsit az apple watchra is irigykedek, mert menő és valamelyest hasznos is, hogy mondjuk vezetés közben tud gépelni az ember beszéddel... a funkcionalitás néha jól jönne, de számomra a karórák kényelmetlenek... laptopon, billentyűzeten gépelni egyszerűen nem jó bennük... macerás mindig levenni meg felrakni... van egy kollégám, aki az alvásfigyelős órájában alszik és boldog, hogy a rezgésre ébredhet és nem ébreszti fel a feleségét... engem zavarna, hogy van valami a kezemen :) ...szóval, ha valamire irigy vagyok, az talán ez... hogy titeket nem zavar :D

Volt (van, csak 1 éve nem használom :)) Apple watch is, nem voltam megelégedve vele...

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Hello!

Csak hogy követ dobjak a tóba. A stratuphoz belátogató befektető mit gondolhat, ha a legutolsó pöcögtető kezén mondjuk nem Rolex virít hanem egy arany tokos Apple Watch? Akkor róla azt fogja gondolni, hogy milyen cool arc? Tudván azt, hogy a két óra árban mondjuk összemérhető.
Kicsit elkanyarodva nekem a mai modern világgal kicsit kezd tele lenni a bakancsom, hogy olyan dolgok alapján ítélünk meg másokat, hogy mi van a csuklóján, hogy öltözködik milyen tárgyakkal veszi körül magát. A valódi teljesítmény már nem mérvadó sem cég sem egyén tekintetében. De visszatérve az órás vonalhoz is. Az a szerencsétlen pöcögtető kaphatta,örökölhette,whatever azt az órát. Ha egy befektető ilyen dolgok alapján ítélné meg mondjuk a cégemet és nem a teljesítmény és egyéb tények alapján, lehet mint ceo én dobnám ki az ablakon.

A mai világban túl könnyű hazudni, hitelességet venni. Hány és hány olyan kezdeményezés, cég volt és van, amelyik óriási médiafelhajtással, óriási sajtóval költött ell millió dolláros befektetői pénzeket?
Egy startup sikeressége a munkatársak és dolgozók küldetéstudatosságán és célfókuszáltságán múlik. Egy CRT monitoros 386-oson atomreaktort optimalizáló kutató hitelesebb, mint egy Alienware gép előtt webshopot fejlesztő kóderpista.
A hivalkodó kiegészítők, többletfunkcionalitással nem rendelkező eszközök sokat elmondanak az emberek személyiségéről, környezetéről, hátteréről.
Befektetőként számít, hogy az ember pénze miképp, mire kerül felhasználásra. Rengeteget lehet kamuzni a tárgyalásokon és az elveszett pénz soha nem jön vissza.
Vegyünk egy példát: Van egy fiatalokból álló, 20 fős kis cég egy jónak tűnő ötlettel. Kimész az irodájukba megnézni a terméket és ahogy csinálják.
Mit olvasol ki ha az alábbiakat látod? Belvárosi, új építésű iroda, új bútorokkal. A cég parkolójában új, felső kategóriás kocsik. Az irodában, öltönyös figurák, drága órákkal, telefonokkal, drága számítógépek előtt. Az asztal alatt squashütő, a sarokban golfütő készlet. Az előtérben hidegkonyha, relaxsarok, csocsóasztal, fitnessgépek.
Befektetőként általában tisztában vagy az árakkal, ezért gyorsan elkezdesz matekolni és mi jön ki? Hogy bizony ez nem lesz az évszázad befektetése. Miért? Mert tudod, hogy irgalmatlan pénzeket költ már most a cég a működésre, úgy, hogy még nincs terméke.
És azt is tudod, hogy nem jó helyre megy a pénz.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "