A kávégép programozása bonyolult feladat

 ( trey | 2017. október 9., hétfő - 9:06 )

Szépen beledobta a műanyag poharat a bögrémbe.

A régi gép sem volt teljesen kerek. Az meg rendszeresen kanalat dobott a bögrémbe a fém kanál mellé, mert állítólag nem lehetett úgy beállítani, hogy ha nem kérek műanyag poharat, akkor ne adjon kanalat. A vicc az volt, hogy ha kértél poharat, ahhoz meg nem adott kanalat, így egy csomó kanál volt a gép mellé téve azoknak, akik műanyag pohárral kérték az italt.

Ebből arra következtetek, hogy a kávéfőző programozása rendkívül bonyolult feladat.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Apropo kavegep:

Miota a kavegepeket be kell a navba kotni, azota fordul elo olyan, hogy egy altalanos iskola tanariaba nem lehet az eddigi kavegepet hasznalni, mert ilyen pici penzbedobos volt.

Ket ut van, az addig is pici teakonyhaba betesznek egy boszmenagy navba kotott kavegepet.
Vagy vesznek egy kapszulas kavefozot, es mindenki hozza magaval a kapszulat... :)

A kapszulas kavefozo szerintem a kornyezetvedok remalma, es egy fold ellen elkovetett terrorista cselekedett. De meg mindig jobb, mint a fenti variacio.

Persze a legjobb, hogyha mindenki sajat maganak fozi a kavet, egy 120kHUF-os geppel,
ami nagyon finom kavet es kapucsinot csinal.
Aztan jon egy uj kollega(no), komplett muszaki erzek nelkul es felrobbantja az egeszet (nem is gondoltam volna, hogy ilyet lehet).

Az automatas kave szerintem jo kavet nem tud fozni, per definition.
Eleve tejbol csak port tudnak beletenni. Igy is rohad a belseje nyaron.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hát valahol lehet, hogy a kávétermesztés is bűn sokak ellen (kávépárti vok!)
Ugyanakkor kell egy kulturált külön gyűjtő csak a kapszulának, valahol csak be lehet adni vagy küldeni. Más kérdés az utángyártott kapszula, arra mit reagálnak a cégek.

Milyen az a kávépárti távol-keleti serpenyő? Egyébként a "vok" és a "vagyok" között a különbség nem más, mint az "agy". Nem véletlenül... :-P

Ja, van már újratölthető kapszula is - én most rendeltem az otthoni készülékhez, majd kiderül, hogy milyen lesz...

Egy zöldség inkább hallgasson, inkább nem írom hova tedd a zöldséged magadnak.

Újratölthető kapszuláról még nem hallottam, de támogatom. Kérdés milyen minőségű az utántöltő és nem okoz e minőségromlást az újratöltés folyamata, hisz elvileg a zárt rendszer lenne a lényege a dolognak.

Az újratölthető kapszulának – szerintem – akkor van értelme, ha vettél egy kapszulás gépet, de után rájöttél, hogy a zacskós kávé sokkal olcsóbb, és nem szeretnél újabb gépet venni. Ugyanis a kapszulásnak pont az lenne a lényege, hogy a zaccal nem kell foglalkozni, könnyű a gép tisztítása.

Az újratölthető kapszulát meg kell tölteni az őrölt kávéval, ami közben kiszóródhat. Pont úgy, mint a hagyományos, szűrős főző esetén.
Főzés után ki kell üríteni a kapszulát. Pont úgy, mint a szűrőt.
Utána célszerű kimosni a kapszulát. Pont úgy, mint a szűrőt.

A különbség csak annyi, hogy az újratölthető kapszula 20-100 alkalom után elhasználódik, azaz cserélni kell. A hagyományos szűrő sok évig használható. Erre megoldás lehet a fémből készült tölthető kapszula. Na, ezzel pont ugyanott vagy, mintha egy hagyományos főzőt vettél volna.

Nincs semmilyen módon előfeldolgozva a kávé? Müxik (párdon a zöldségféle nyelvtannáciktól) működik sima darálttal? Én mindig azt hittem, hogy valamit csinálnak azzal a kávéval nem csak ledarálják és kapszulázzák, esetleg valamiféle zárt instant cucc.

mint minden daralt kaveba tesznek ebbe is piritott arpat, aromat, tartositoszert, miegyebet...;)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Meg a radai rossebet, esetleg még egy kis magdi levesport :D , de komolyan, a marketingszövegek alapján inkább gondoltam valami zárt rendszerű előkezelt kávékivonatnak, mint sima darált kávénak, de akkor így tényleg nagyobb átb..

Ha beszerzel egy darálót, akkor szemes kávét veszel. Egyrészt a frissen őrölt kávéból készült főzet aromája sokkal intenzívebb lesz, másrészt nem kell azon törnöd a fejed, hogy az árpa vagy bármi más összetevő az igaz-e, vagy csak összeesküvés elmélet.

Ha napi 2-4 adag kávéról van szó, akkor egy csomag szemes kávé relative sokáig van nyitva, veszít az aromájából. Meg az emberi lustaság is bejátszik azzal, hogy nem egyedileg, minden főzés előtt darál frissen annyit, amennyit kell, hanem előre, akkor duplán "döglik" a kávé...

Egy szóval sem említettem, hogy a szemes kávé mindenkinek jó. Nekem jó. Praktikáim:

- a felbontott zacskóból 125 g-ot kiveszek,
- a tasakot zacskóba teszem, és vákuumfóliázóval lezárom,
- a 125 g kávét jól záródó dobozba teszem, és a fagyasztóban tárolom,
- mindig annyit őrölök meg, amennyit éppen le akarok főzni.

Egyedül az utolsó pont az, ami többlet időt igényel. Elvileg. Még soha nem mértem meg, de a kávé kimérése, és kézi darálón való megőrlése kb. 30 mp-et vehet igénybe. Gyakorlatilag, mire a kávéfőző felfűt, akkora bőven elintézem a kávé megőrlését.

De ez jelenleg történelem. A mostani gépem darál is, így még ezzel sincs dolgom. Bár az igaz, hogy körülbelül egy adag kávé a gépben marad, ami legrosszabb esetben egy napig „szellőzik”, tehát veszít az aromájából. Már elég régi a gép, így néha nem azt csinálja, amire kérem, így megérett a cserére. Még nem döntöttem el, hogy daráló nélküli, vagy darálós gépet vegyek helyette.

Vákuumfóliázó helyett használható a svéd ipar eme remeke is, ha nem tépted szét a zacskót. Ha csak a nagy/széles kell, akkor meg ez a megoldás.

Egyesek szerint eleve az a baj, hogy a pörkölés és fogyasztás között nem telhet el túl sok idő (<=2 hét) - minden más csak sámántechnika onnantól :)
Ettől még egy ideig bőven finom lehet.
Vagy pl. beszerzés ilyen magyar pörkölőkből...

Ezek kávézók, de ez pl. kávépörkölő: http://pacificaffe.com/

Köszi a linket. Ugyan a kávékínálat nem győzött meg, mert nem találtam semmi infót az egyes kávék pörkölési módjáról, de a Catler gépek is felkerültek a „milyen gépet vegyek” listára.

Azok annyira pörkölők, hogy az ott szerepő Monterosa Burundi Butihindájából kotyvasztom mostanság (aeropress) a kávémat :) Netről rendelhetőek, nem érdemes csak egyet kiemelni. És bele lehet veszni a témába, ha valaki túl komolyan veszi :)

Érdekes, hasznos angol linkek még: Home-Barista alapvetően ,leírások ill. fura ötletek, és pl. youtube csatornában teszt, sokkal jobb-e egy drágább főző.

Van ilyenem is, igaz nem a svéd ipar terméke. Valamiért a vákuumos megoldásban jobba bízom.

Nálunk ilyennel vannak lezárva a zacskók és nem - vagy alig - érződik különbség a frissen felbontott és a 2-3 hete felbontott zacskók tartalma között.

> Ha beszerzel egy jó darálót

Egy jo daralot tudsz ajanlani? Olyan konyha disze szerut, ami rozsdamentes, esetleg kromozott.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ami nekem van az rozsdamentes. De ez egy kézi kávémalom (Heidelberg, Zassenhaus), kb. 20 cm magas, és 5 cm átmérőjű. Jól néz ki, de a konyha díszének nem nevezném, mert a szekrényben tartom. :-)

Ha a gyárilag őrölt kávét megnézed, akkor azoknál egészen más a szemcsék formája, mint az otthon őrölt kávénál. Állítólag azokat a hagyományos malmokban használt módszerrel őrlik. Kis sebességgel, kövek vagy tárcsák között. A részleteket nem ismerem, de a végeredmény tényleg más.

Otthonra olyan darálót érdemes venni, amelyekben kerámia betétek vannak. Egyrészt tartósak, másrészt kevésbé melegednek. Szintén a kisebb melegedés miatt, jobbak azok az elektromos darálók, amelyek alacsonyabb fordulaton pörögnek. Azt a típust, amiben 1-2 fémpenge pörög, kerülni kell, mert abban gyakorlatilag a darálás közben újrapörkölöd a kávét. Kézi darálónál a sebességgel és a melegedéssel nem lesz gond.

Az is fontos, hogy állítható legyen a szemcseméret, mert a kávé fajtájától, a pörköléstől és a géptől függően más-más szemcseméret a javasolt.

Ez eleg jol nez ki:
https://www.amazon.de/Zassenhaus-Espressom%C3%BChle-Heidelberg-19cm-Edelstahl/dp/B001URJ5EE

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nekem ez a típus van, de ez már kifutott termék. Van ehhez hasonló az új Zassenhaus termékekek között. Egyébként egy magyar webshopban is megvehetők, és egy kicsivel olcsóbbak is. A keresőben a „kávémalom”-ra az első találat.

Korábban írtam, hogy a kerámia betétes eszközök a jobbak, de az általában az elektromos őrlőkben van. A Zassenhaus-ban acél mechanika van, de 10 év garanciát vállalnak rá, így ezt választottam. Mondjuk, amikor vettem, kézi őrlőmalomból nem is volt más gyártó terméke kapható. Ahogy most rákerestem, most sem nagyon találtam minőségi terméket ezen kívül.

Tényleg bevált az újabb Zassen?
(Többen "keseregtek" régi szép időkről, ezért kérdezem. Én ősi fa+acél Peter Dienest nyúzok, filteresig tökéletes, eszpresszóhoz talán már nem. Szépnek szépek, főleg a felújítottak, fémházas is akad (Peugeot), praktikusság kérdéses.)

A Porlex, esetleg Rhinowares volt még fémből (+gyengébb utánzatok), ill. látványos, de jó drága a Comandante.. lásd teszt.

„Tényleg bevált az újabb Zassen?”

Nekem nem volt vele semmi gondom miután kikísérleteztem az egyes kávéfajtákhoz tartozó jó beállítást. De szerintem ez minden darálónál így van. Vagy csak szerencsém van. :-)

Illetve annyi gondom volt vele, hogyha rosszul fogtam (Apple feeling :-) ), akkor hajlamos volt kicsúszni a őrölt kávét gyűjtő tartály. De gyorsan meg lehet szokni a helyes fogást.

Köszönöm, ez jó hír - több új típusú, hasonló kinézetű, méretű őrlőjük van még piacon ha majd kellene.

dupla

Frászt. Illetve a jobbak biztosan nem - nem érdekük - vedd észre, hogy a "jobbak" még most is a prémium termékek közé pozícionálják magukat, és onnan egy ilyen blamával simánki lehet hullani.

„Én mindig azt hittem, hogy valamit csinálnak azzal a kávéval nem csak ledarálják és kapszulázzák”

Fekete mágiára nem számíts. Annyi azért van, hogy a kávét a megfelelő szemcseméretűre őrlik, illetve a megfelelő mértékben tömörítik az őrölt kávét. A szemcseméretet és a tömörítés Te is ki tudod kísérletezni otthon. Gyakorlattól függően, akár 2–3 kísérlet is elég lehet. Aztán másféle kávét veszel, és ahhoz újra megkeresed a megfelelő előkészítést.

Köszönöm az infót!

de van vagy 50 fele iz!

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A szemesből meg ennek többszöröse. Ezek egyébként mind kávékeverékek. Így tudják biztosítani az állandó ízt, aromát. Ha az egyik termőterületen termelt kávénál picit változik az aroma, akkor az arányok megváltoztatásával, valamint a pörkölés erősségével tudják a keverék korábbi aromáját beállítani.

Vagy elsétálok a nagyobb piacok egyikére, és ott veszek az igényeimnek megfelelő termőterületről származó kávét. Természetesen az aktuális igényemnek megfelelő pörköléssel. A kedvencem a mexikói maragogype, olasz pörköléssel. Ilyet nem nagyon találni kapszulás csomagolásban.

Félreértés ne essék: A kapszulás kávé is lehet jó, és irodai környezetben a legjobb választás, mert nem sokat kell foglalkozni a tisztán tartással, és mindenki olyan ízű, aromájú kapszulát vesz hozzá, amit szeret. Cserébe drága.

Elefánt kávé :-) Jó is az - Én inkább a jól bevált, több tájról, többféle pörköléssel összerakott kávékat részesítem előnyben. Ha teheted nézz be a Memories-ba, szerintem nagyon ott vannak kávé terén :-)

Nekem az nem esik útba. A Fancy Café-ban is saját keveréket főznek napi ajánlatként, ami szintén nagyon finom.

Majd megkukkolom, bár ez meg nekem nem esik útba, de megoldom :-) A Memories-t is érdemes "megoldani", hogy útba essen - egyszerűen zseniálsan profik :-)

Ha neked a Memories közel van, akkor a Lehel csarnok sem lehet messze. Ott ugyan még nem ittam kávét, de ugyanaz a cég, így nagy eltérés nem lehet.

Azt találtam meg elsőként - valamikor meg fogom célozni, mert jó kávéért nem sok kitérő :-)

Nem nyelvtannáci, csak az agy nélkül írókat nagyon tudom utálni... A kapszulában még azt a trükköt is meg lehet csinálni, hogy levegő helyett valamilyen semleges gáz kerül bele a kávé mellé, amivel gyakorlatilag olyan lesz a főzeted, mintha frissen pörkölt, majd őrölt kávéből készülne.

"Nem nyelvtannáci, csak az agy nélkül írókat nagyon tudom utálni..."
Szerintem pontosan a nyelvtan-náci fogalomkörébe tartozik, aki embertársát csak azért megveti, mert néha pongyolán fogalmaz, sms-msn szavakat használ sietségében. Kálmán László műsorán biztosan agyvérzést kapnál :D , mert valahol azt érzem, hogy azt a fajta megértést nem osztod, amit az említett illető.
Majd egyszer hallgasd meg :)

Nálad az "agy" tényleg nem csak egy szóból hiányzik, de majd ha nagy leszel, megtanulod...

önmoderálva, minek vitatkozom egy ilyen nagy Zellerel

Teljesen felesleges, igazad úgysem lehet, de legalább a kritikát sem viseli...

Ave, Saabi.

És önkritikát se tud gyakorolni
https://hup.hu/node/31098

Azért más nickjébe belekötni talán nem kellene.

_______Peter
I am a stone. I do not move.

Hozzászoktam... Szerintem a nickem régebbi, mint aki belekötött :-P

Ha 35 évnél idősebb, akkor igazad van, csak akkor meg minek gyerekeskedsz, a fene viccelne a nickeddel ha nem osztanád a fene nagy eszed mikor te se voltál különb a 'naccerű'-vel.

Majdnem beletrafáltam - 1984-ben már megkaptam, de napi használatba csak '88 őszétől került...

A kapcsulás :) dögök ott jók, ahol nem kell sok kávé, de annak tényleg finomnak kell lenni, és nem akarnak vele sokat pöcsölni.
Volt olyan munkahelyem, ahol 30Ft-os becsületkasszás kávé volt: a konyhában darálós/nyomkodós kávéfőző, és mellette egy persely - aki az egészet "kezelte", az amikor kellett, hozta a kávét meg a belevalókat. Működött ez a rendszer is, meg működött/működik máshol az is, hogy a kávé/tea céges keretből fogyaszthatóan állt rendelkezésre a dolgozóknak.

Egyébként a nagy automaták is tudnak jó káét csinálni, mert van, ami darál-főz rendesen, csak ott az a probléma, hogy a beledöntött pár kiló (nem igazán top minőségű) kávé kellően szuboptimális körülmények között várja a darálást, és az automata üzemeltetőjének nem célja a jó és erős kávé, úgyhogy ha tud adagonként fél grammot visszavenni, akkor megteszi...

Nem használtam/használok kapszulás kávéfőzőt, de lehet kapni utántölthető kapszulát és abba olyan őrölt kávét tölt az ember, amilyet szeretne.

Én sem használok, így ez új információ volt számomra. Az első találatból, amit elolvastam:

„Kapszulla használata:

Kapszullát tölcse meg kávéval a széléig, és finoman nyomja le a kanállal.
Zárja le a müanyag fedelet.
Kapszullát tegye be úgy a kávéfőzőbe, hogy a gyárilag előre készített lyukba bele mennyen a kávéfőző tűje.
Tovább folytassa úgy mint hogyha eredeti kapszullával dolgozna.”

Igaz, hogy ez egy kassai cég honlapjáról van, de akkor is fájt. :-(

Ha én töltöm kézzel és vigyázok, hogy a tűlye oda mennyen, akkor már miért ne használnak sima kávéfőzőt? Mire jó így a kapcsulla?

A kap-csulás készülék szokott előbb beszerződni, és csak később jön a ráébredés, hogy ez aránylag drága, és masszívan sok szemetet termel.

Én azon szoktam nézni, hogy mindig dicsérik, miközben a brikkában jobb kávét főzök mint ezek a kapszulások szoktak lenni. Igazán erős kapszulással még nem találkoztam, mondjuk nálam a reggeli kávé az kb. úgy néz ki, hogy lefőzöm a négyszemélyes brikkát, bele a bögrébe arra meg tej és így megiszom :)

Én csak azt nem értem, hogy ha Wordben írták*, miért nem használtak helyesírás-ellenőrzőt.

* A Word csak sejtés. Az utolsó pont végén a felsorolsában van egy önálló J betű, (régebbi?) Wordből kimásolt szövegben lévő szmájli szokott J betűként megjelenni.

"Eleve tejbol csak port tudnak beletenni. Igy is rohad a belseje nyaron."

Ebbül délutánra kifolyt a por...

https://twitter.com/gmicsk0/status/917389349364359169

--
trey @ gépház

;)

Majd nezd meg amikor szerelik, hogy milyen port tesznek bele.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A miénkbe a irodai asszisztens lány tölti bele időnként a kávébabot is, meg a tejet is. A kávét nem tudom, honnan szedi (nem figyeltem meg), de azt láttam, hogy a tejet Tesco-s tejes dobozból tölti bele.

Nem tudom, mennyi időnként töltik, de azt tudom, hogy hétvégére hagyják kiürülni a tejet, pénteken délután már nem működik az, amihez tej is kellett volna.

Mondjuk nem ilyen nagy a gép, mint Trey képén, szóval bizonyára gyakrabban is kell tölteni, ezért nincs ideje belerohadni. Azt is kinézem belőle, hogy hűti a tej tartályt, de nem ellenőriztem.

"irodai asszisztens lány tölti bele" "a tejet is" ^^ :))) Bocsi, magas labda volt :) Én kérek elnézést :)

> A miénkbe a irodai asszisztens lány tölti bele időnként a kávébabot is, meg a tejet is.

De az biztosan nem kaveautomata, ami a NAVba van bekotve.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hát a NAV-ba nagy valószínűséggel nincs bekötve, két okból:
1, nem kell érte fizetni
2, nem Magyarországon van

Ettől persze még kávéautomata.

Nekem tök fura, mert összedobnak zsetont egy darálós kávéfőzőre, azt szevasz. Mindenhol ez megy, NAV nélkül is.

Legalábbis az én otthoni kávégépem még nincs rákötve a NAV-ra. Nélkülük is lehet még kávét főzni.

Bizonyos létszám felett már nem opció. Régebben ilyen volt, de hetente kellett szervizbe vinni. Havi szinten ezres adagmennyiséget kell lefőznie. Ezekhez a gépekhez helybe jön a szerviz.

--
trey @ gépház

Ha nem megfelelő méretű/terhelhetőségű gépet vesz valaki, karbantartási szerződés nélkül, akkor nem csoda.

Vagy osztalyonkent egyet, es ha tonkremegy, akkor osszedobjak a penzt a dolgozok a javitasra es/vagy ujra. :)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Persze és minden osztályra vegyenek fel kávéfőző felelőst, aki tölti, zaccozza, bassza, vízkőteleníti stb.

--
trey @ gépház

Helye valogatja. De gyarba en se tennek, mas a "kozonseg".

Egyebkent jobb helyeken mindenki maganak csinalja -> zaccozza.
A vizkotelenites meg negyedevente van, de az is lehet rotalva.

Ha kaveautomatara van igeny, akkor azt kell betenni.
Van ahol arra meg racsot is tesznek.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Megfelelő méretű gépet vettek helyette, karbantartási szerződéssel. Ezt hívják úgy, hogy automata. Ja, és NAV-hoz be kell kötni.

--
trey @ gépház

Csak nem tálalták meg a megfelelő embert a feladatra. :)

Ha ingyen veszem a kávét az automatából szoftver hiba miatt, az lopás?

Szavaztassuk meg!

--
trey @ gépház

Programozóknak a kávé jár ingyen :)

Az előző helyemen járt hozzá Maresi is, az volt a szép világ. Kicsit luxusnak érzem, úgyhogy jó most a dobozos tej is :).

Tudom, a graphisoftosok már átszoktak teára, dehát ők sznobok.

Biztos azert, hogy ne szaporodjanak...;)

Sperma vitalitasat a kave *is* rontja.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"Sperma vitalitasat a kave *is* rontja."

Ezt még nem hallottam. Link?

En andrologustol hallottam.

Mondjuk jo lenne valami tudomanyos magyarazat, mert azota kb. ha havonta egyszer iszok kavet. Szoval engem is erdekel.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én ezer dologról hallottam, ami rontja (például a szója, meg a sok szénhidrát), de pont a KV-t még nem.

Biztos ezert elnek 260 millioan Indoneziaban.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

:)

16 evesen nem nagy szam osszehozni. De ahogy az eletkor no, ugy egyre jobban elokerul, hogy mi befolyasolja a termekenyseget.

Indoneziaban az anyukak atlageletkora (elso gyerek szuletesekor) 22.6ev...
https://www.indexmundi.com/indonesia/demographics_profile.html

Mig Magyarorszagon ugyanez 28.2ev:
http://www.indexmundi.com/hungary/demographics_profile.html

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

a ripost -os cikket miért nem tetted bele? :)

?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Kalimantan es Sulawesi
magyar volt, es magyar lesz!

Egyebkent a nok tudtommal nem termelnek spermat, de biztos en vagyok a cisznemu heteronormativ patriarcha.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Ez anti-Java reklámnak is elmenne :)

jaja, java 9 kéne rá :D

Sikerült másodszorra is reprodukálni, úgyhogy lehet, hogy nem is programozási nehézség, hanem hardverszenzor bug lesz. Lehet, hogy a fehér bögrét nem érzékeli rendesen és azért dob - biztos ami biztos alapon - egy poharat? :/

Ez rasszizmus?

--
trey @ gépház

Hat, kulonfele borszinu noket szerepeltetni egy reklamban ugy nez ki rasszizmus, szoval lehet mar ez is meguti a lecet.

Nekem az első Kinect-ek (RIP) jutnak eszembe, amik nem ismerték fel az sötétebb bőrszínű lakosságot :D

--
trey @ gépház

Evolucio. A tigris is azert olyan mintaju, hogy ne ismerje fel idoben a kiszemelt zsakmany. A negerek a biztonsagi kamerak ellen fejlodtek ilyenre. Akiket eszrevett a kamera, azok a bortonbe csukva nem tudtak szaporodni, a kovetkezo generacio meg tovabblepett. (jo, tudom, ehhez tobb ido kell.. de logikus elmelet, nem? :) )
(a kinectallosag meg ennek a mellektermeke)

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Nem tudom, de visszatérve a problémára, ki kell debugolnom, hogy miért dob feleslegesen minden egyes alkalommal műanyag poharat ez a szar. Pont azért használok saját bögrét, hogy ha egy mód van rá, ne gyarapítsam a szemetet a földgolyón. Illetve, minden egyes további pohár 10 forintomba kerül, ami önmagában nem nagy összeg, de szemétért azért nem dobnám ki az ablakon.

--
trey @ gépház

Nem lehet, hogy egyszerűen mindig ad műanyag poharat, akármit is mondasz?

Dehogy. Kollégám sötét bögréjébe nem dob semmit :) A régi gépünket ugyanezzel a bögrével évekig használtam, sosem dobott bele műanyag poharat. Most vagy a bögre színével vagy a magasságával van baj (feljebb van az érzékelő). Holnap kiderítem. Ha addigra megjavítják a szivárgást :D

--
trey @ gépház

Mindenképp írd meg!

Magasabbra tette a paraszt a szenzort. Úgyhogy most két verzió van: veszek magasabb bögrét, vagy csinálok magasítót a gépre. Az előbbi az egyszerűbb....

--
trey @ gépház

Akkor ez nem bögre, hanem findzsa. ;)

Fogsz egy vasháromlábat és alárakod :-)

vagy az adobevallasbol megmaradt soralatetet hasznalod a bogre ala.:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nekem elsőre az jutott eszembe, hogy az érzékelő vonalába tennék kartonpapírcsikot celluxszal a bögre peremétől felfelé. Egyszerű és igényes megoldás lenne :-).

cellux helyett zöldsárgával

Kézben tartott bögrével nem próbáltad? Egyébként az ilyenre szoktuk mondani, hogy biztosan Miskolcon végzett gépészmérnök tervezte :-P

De próbáltam. Csak sajnos összesen két kezem van. Az egymásba ágyazott két pohár kiszedéséhez kell kettő kéz. Így nem borul talán ki. Viszont egy kézzel tartani kellene azt a fránya plexiajtót, amit fel kell húzni, hogy hozzáférj. Ez most egy kétemberes meló.

BTW: én még mindig ott ragadtam el, hogy ha a termék kikérése előtt megnyomom a gombot, hogy "Pohár nélkül", a gép nyugtázza, a kijelzőn, hogy "NO CUP", akkor

a) mi a fasznak kell ellenőrizni, hogy van-e bögre? én mondtam, hogy nem kell
b) mi a fasznak kell felülbírálni (és dobni egyet trollba'), ha nincs mégsem? én mondtam, hogy nem kell

--
trey @ gépház

A "pohár nélkül" beállításnál elvileg tényleg fölösleges az ellenőrzés, de logikailag viszont helyénvaló - ha ugyanis valaki "po-ne" kéri a terméket, de elfelejt edényt rakni a kifolyó alá, akkor bukta van.

A "kézzel tartod" az egy randa hack/workaround: Ajtó feltol, poharat a kifolyó alá/érzékelő szintje fölé tart (ekkor a kezed megtámasztja a plexit) - ha ekkor is dob poharat, akkor az érzékelő nem veszi észre a poharadat...

"A "pohár nélkül" beállításnál elvileg tényleg fölösleges az ellenőrzés, de logikailag viszont helyénvaló - ha ugyanis valaki "po-ne" kéri a terméket, de elfelejt edényt rakni a kifolyó alá, akkor bukta van."

Ja, meg akkor is, ha nyomok egy mkfs-t az adattal teli partícióra. Kemény az élet.

"A "kézzel tartod" az egy randa hack/workaround: Ajtó feltol, poharat a kifolyó alá/érzékelő szintje fölé tart (ekkor a kezed megtámasztja a plexit) - ha ekkor is dob poharat, akkor az érzékelő nem veszi észre a poharadat..."

Ezt már kipróbáltam. Az egyensúlyozás miatt 50%-os a siker. De ezt nem szeretném hosszútávon csinálni. Úgyhogy megüzentem a szerelőnek, hogy a plexit bassza ki belőle. A másik gépen is ki volt szerelve. Okkal. :)

--
trey @ gépház

Itt volt a szerelő. Elmondtam neki, hogy ha azt nyomom, hogy "Pohár nélkül", akkor semmilyen körülmények közt ne dobjon poharat. Megnyomott két gombot... És siker! Már nem dob!

Mondjuk ha azt nyomom, hogy cukor nélkül, akkor még mindig dob kanalat, de ezt már valahogy elviselem, mert ezt a másik gépnél sem tudta beállítani.

--
trey @ gépház

Ezért mondom, hogy ott tartunk, hogy mindenkinek programozónak kellene lennie! Csak elővette volna a noteszgépét, belejavított volna a firmware-be itt-ott, és már tette is volna fel a friss új ropogós firmware-t, amiben cukor nélkül nincs kanál :-). Vagy saját bögréhez lehetne kanál előválasztó is.

Ja, aztán az első lefőzött kávé után elszáll az egész mert mégsem sikerült annyira jól az a belejavítás és jöhet ki újra debuggolni, tényleg sokkal jobb lenne.

Egyáltalán nem helyénvaló.

Honnan tudja a gép, hogy nem kézből szeretném a kávét meginni?
Vagy esetleg a számat tartom alá, hogy abba pakoljon, viszont ha belegór egy poharat, az igazán kellemetlen is lehet.

Szóval ne adjon poharat.

:)

A száj+fej kombó elég nagy ahhoz, hogy érzékelje, a kezed meg tedd elég magasra :-).

Elvileg egy mélytányért is rakhatnál oda, abból is lehetne kávét inni. A gép feltételezheti, hogy a bögréd túl kicsi, meg hogy nem tányérból iszod a kávét, ezért adhat poharat.

Azért elég bonyolult lehet szélességet, térfogatot is mérni, szimplán magassággal helyettesíti a dolgot.

Persze így is ki lehet vele cseszni, hogy pipettában várod a kávét, az meg úgyis ki fog ömleni. Beeee.
:)

Ugyanezzel a bögrével évekig ittam kávét egy hasonló automatából. Ami ugyan régebbi volt, nem volt internet-képes. Cserébe nem adott feleslegesen poharat és gyorsabb volt. És nem folyt belőle a tej a padlóra 24 órán belül kétszer a javítás ellenére. :)

--
trey @ gépház

Kávégép programozás klasszik :)

https://www.jitbit.com/alexblog/249-now-thats-what-i-call-a-hacker/

https://github.com/NARKOZ/hacker-scripts

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

:D

A linuxdude 0wzolta a kafémasint.

Nálunk ez hamar kibukna, mert a NAV-hoz bekötött új csoda hamar leleplezné az ilyen kókányolást.

--
trey @ gépház

Mondjuk maga a script ötletes :D Ahogy írták 17+24 másodpercet vár a gépezet, ami pont annyi idő még elsétál a gépig :))))

Off, nem ide