A kávégép programozása bonyolult feladat

Szépen beledobta a műanyag poharat a bögrémbe.

A régi gép sem volt teljesen kerek. Az meg rendszeresen kanalat dobott a bögrémbe a fém kanál mellé, mert állítólag nem lehetett úgy beállítani, hogy ha nem kérek műanyag poharat, akkor ne adjon kanalat. A vicc az volt, hogy ha kértél poharat, ahhoz meg nem adott kanalat, így egy csomó kanál volt a gép mellé téve azoknak, akik műanyag pohárral kérték az italt.

Ebből arra következtetek, hogy a kávéfőző programozása rendkívül bonyolult feladat.

Hozzászólások

Apropo kavegep:

Miota a kavegepeket be kell a navba kotni, azota fordul elo olyan, hogy egy altalanos iskola tanariaba nem lehet az eddigi kavegepet hasznalni, mert ilyen pici penzbedobos volt.

Ket ut van, az addig is pici teakonyhaba betesznek egy boszmenagy navba kotott kavegepet.
Vagy vesznek egy kapszulas kavefozot, es mindenki hozza magaval a kapszulat... :)

A kapszulas kavefozo szerintem a kornyezetvedok remalma, es egy fold ellen elkovetett terrorista cselekedett. De meg mindig jobb, mint a fenti variacio.

Persze a legjobb, hogyha mindenki sajat maganak fozi a kavet, egy 120kHUF-os geppel,
ami nagyon finom kavet es kapucsinot csinal.
Aztan jon egy uj kollega(no), komplett muszaki erzek nelkul es felrobbantja az egeszet (nem is gondoltam volna, hogy ilyet lehet).

Az automatas kave szerintem jo kavet nem tud fozni, per definition.
Eleve tejbol csak port tudnak beletenni. Igy is rohad a belseje nyaron.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egy zöldség inkább hallgasson, inkább nem írom hova tedd a zöldséged magadnak.

Újratölthető kapszuláról még nem hallottam, de támogatom. Kérdés milyen minőségű az utántöltő és nem okoz e minőségromlást az újratöltés folyamata, hisz elvileg a zárt rendszer lenne a lényege a dolognak.

Az újratölthető kapszulának – szerintem – akkor van értelme, ha vettél egy kapszulás gépet, de után rájöttél, hogy a zacskós kávé sokkal olcsóbb, és nem szeretnél újabb gépet venni. Ugyanis a kapszulásnak pont az lenne a lényege, hogy a zaccal nem kell foglalkozni, könnyű a gép tisztítása.

Az újratölthető kapszulát meg kell tölteni az őrölt kávéval, ami közben kiszóródhat. Pont úgy, mint a hagyományos, szűrős főző esetén.
Főzés után ki kell üríteni a kapszulát. Pont úgy, mint a szűrőt.
Utána célszerű kimosni a kapszulát. Pont úgy, mint a szűrőt.

A különbség csak annyi, hogy az újratölthető kapszula 20-100 alkalom után elhasználódik, azaz cserélni kell. A hagyományos szűrő sok évig használható. Erre megoldás lehet a fémből készült tölthető kapszula. Na, ezzel pont ugyanott vagy, mintha egy hagyományos főzőt vettél volna.

Ha napi 2-4 adag kávéról van szó, akkor egy csomag szemes kávé relative sokáig van nyitva, veszít az aromájából. Meg az emberi lustaság is bejátszik azzal, hogy nem egyedileg, minden főzés előtt darál frissen annyit, amennyit kell, hanem előre, akkor duplán "döglik" a kávé...

Egy szóval sem említettem, hogy a szemes kávé mindenkinek jó. Nekem jó. Praktikáim:

- a felbontott zacskóból 125 g-ot kiveszek,
- a tasakot zacskóba teszem, és vákuumfóliázóval lezárom,
- a 125 g kávét jól záródó dobozba teszem, és a fagyasztóban tárolom,
- mindig annyit őrölök meg, amennyit éppen le akarok főzni.

Egyedül az utolsó pont az, ami többlet időt igényel. Elvileg. Még soha nem mértem meg, de a kávé kimérése, és kézi darálón való megőrlése kb. 30 mp-et vehet igénybe. Gyakorlatilag, mire a kávéfőző felfűt, akkora bőven elintézem a kávé megőrlését.

De ez jelenleg történelem. A mostani gépem darál is, így még ezzel sincs dolgom. Bár az igaz, hogy körülbelül egy adag kávé a gépben marad, ami legrosszabb esetben egy napig „szellőzik”, tehát veszít az aromájából. Már elég régi a gép, így néha nem azt csinálja, amire kérem, így megérett a cserére. Még nem döntöttem el, hogy daráló nélküli, vagy darálós gépet vegyek helyette.

Azok annyira pörkölők, hogy az ott szerepő Monterosa Burundi Butihindájából kotyvasztom mostanság (aeropress) a kávémat :) Netről rendelhetőek, nem érdemes csak egyet kiemelni. És bele lehet veszni a témába, ha valaki túl komolyan veszi :)

Érdekes, hasznos angol linkek még: Home-Barista alapvetően ,leírások ill. fura ötletek, és pl. youtube csatornában teszt, sokkal jobb-e egy drágább főző.

Ami nekem van az rozsdamentes. De ez egy kézi kávémalom (Heidelberg, Zassenhaus), kb. 20 cm magas, és 5 cm átmérőjű. Jól néz ki, de a konyha díszének nem nevezném, mert a szekrényben tartom. :-)

Ha a gyárilag őrölt kávét megnézed, akkor azoknál egészen más a szemcsék formája, mint az otthon őrölt kávénál. Állítólag azokat a hagyományos malmokban használt módszerrel őrlik. Kis sebességgel, kövek vagy tárcsák között. A részleteket nem ismerem, de a végeredmény tényleg más.

Otthonra olyan darálót érdemes venni, amelyekben kerámia betétek vannak. Egyrészt tartósak, másrészt kevésbé melegednek. Szintén a kisebb melegedés miatt, jobbak azok az elektromos darálók, amelyek alacsonyabb fordulaton pörögnek. Azt a típust, amiben 1-2 fémpenge pörög, kerülni kell, mert abban gyakorlatilag a darálás közben újrapörkölöd a kávét. Kézi darálónál a sebességgel és a melegedéssel nem lesz gond.

Az is fontos, hogy állítható legyen a szemcseméret, mert a kávé fajtájától, a pörköléstől és a géptől függően más-más szemcseméret a javasolt.

Nekem ez a típus van, de ez már kifutott termék. Van ehhez hasonló az új Zassenhaus termékekek között. Egyébként egy magyar webshopban is megvehetők, és egy kicsivel olcsóbbak is. A keresőben a „kávémalom”-ra az első találat.

Korábban írtam, hogy a kerámia betétes eszközök a jobbak, de az általában az elektromos őrlőkben van. A Zassenhaus-ban acél mechanika van, de 10 év garanciát vállalnak rá, így ezt választottam. Mondjuk, amikor vettem, kézi őrlőmalomból nem is volt más gyártó terméke kapható. Ahogy most rákerestem, most sem nagyon találtam minőségi terméket ezen kívül.

Tényleg bevált az újabb Zassen?
(Többen "keseregtek" régi szép időkről, ezért kérdezem. Én ősi fa+acél Peter Dienest nyúzok, filteresig tökéletes, eszpresszóhoz talán már nem. Szépnek szépek, főleg a felújítottak, fémházas is akad (Peugeot), praktikusság kérdéses.)

A Porlex, esetleg Rhinowares volt még fémből (+gyengébb utánzatok), ill. látványos, de jó drága a Comandante.. lásd teszt.

„Tényleg bevált az újabb Zassen?”

Nekem nem volt vele semmi gondom miután kikísérleteztem az egyes kávéfajtákhoz tartozó jó beállítást. De szerintem ez minden darálónál így van. Vagy csak szerencsém van. :-)

Illetve annyi gondom volt vele, hogyha rosszul fogtam (Apple feeling :-) ), akkor hajlamos volt kicsúszni a őrölt kávét gyűjtő tartály. De gyorsan meg lehet szokni a helyes fogást.

„Én mindig azt hittem, hogy valamit csinálnak azzal a kávéval nem csak ledarálják és kapszulázzák”

Fekete mágiára nem számíts. Annyi azért van, hogy a kávét a megfelelő szemcseméretűre őrlik, illetve a megfelelő mértékben tömörítik az őrölt kávét. A szemcseméretet és a tömörítés Te is ki tudod kísérletezni otthon. Gyakorlattól függően, akár 2–3 kísérlet is elég lehet. Aztán másféle kávét veszel, és ahhoz újra megkeresed a megfelelő előkészítést.

A szemesből meg ennek többszöröse. Ezek egyébként mind kávékeverékek. Így tudják biztosítani az állandó ízt, aromát. Ha az egyik termőterületen termelt kávénál picit változik az aroma, akkor az arányok megváltoztatásával, valamint a pörkölés erősségével tudják a keverék korábbi aromáját beállítani.

Vagy elsétálok a nagyobb piacok egyikére, és ott veszek az igényeimnek megfelelő termőterületről származó kávét. Természetesen az aktuális igényemnek megfelelő pörköléssel. A kedvencem a mexikói maragogype, olasz pörköléssel. Ilyet nem nagyon találni kapszulás csomagolásban.

Félreértés ne essék: A kapszulás kávé is lehet jó, és irodai környezetben a legjobb választás, mert nem sokat kell foglalkozni a tisztán tartással, és mindenki olyan ízű, aromájú kapszulát vesz hozzá, amit szeret. Cserébe drága.

Nem nyelvtannáci, csak az agy nélkül írókat nagyon tudom utálni... A kapszulában még azt a trükköt is meg lehet csinálni, hogy levegő helyett valamilyen semleges gáz kerül bele a kávé mellé, amivel gyakorlatilag olyan lesz a főzeted, mintha frissen pörkölt, majd őrölt kávéből készülne.

"Nem nyelvtannáci, csak az agy nélkül írókat nagyon tudom utálni..."
Szerintem pontosan a nyelvtan-náci fogalomkörébe tartozik, aki embertársát csak azért megveti, mert néha pongyolán fogalmaz, sms-msn szavakat használ sietségében. Kálmán László műsorán biztosan agyvérzést kapnál :D , mert valahol azt érzem, hogy azt a fajta megértést nem osztod, amit az említett illető.
Majd egyszer hallgasd meg :)

A kapcsulás :) dögök ott jók, ahol nem kell sok kávé, de annak tényleg finomnak kell lenni, és nem akarnak vele sokat pöcsölni.
Volt olyan munkahelyem, ahol 30Ft-os becsületkasszás kávé volt: a konyhában darálós/nyomkodós kávéfőző, és mellette egy persely - aki az egészet "kezelte", az amikor kellett, hozta a kávét meg a belevalókat. Működött ez a rendszer is, meg működött/működik máshol az is, hogy a kávé/tea céges keretből fogyaszthatóan állt rendelkezésre a dolgozóknak.

Egyébként a nagy automaták is tudnak jó káét csinálni, mert van, ami darál-főz rendesen, csak ott az a probléma, hogy a beledöntött pár kiló (nem igazán top minőségű) kávé kellően szuboptimális körülmények között várja a darálást, és az automata üzemeltetőjének nem célja a jó és erős kávé, úgyhogy ha tud adagonként fél grammot visszavenni, akkor megteszi...

Én sem használok, így ez új információ volt számomra. Az első találatból, amit elolvastam:

„Kapszulla használata:

Kapszullát tölcse meg kávéval a széléig, és finoman nyomja le a kanállal.
Zárja le a müanyag fedelet.
Kapszullát tegye be úgy a kávéfőzőbe, hogy a gyárilag előre készített lyukba bele mennyen a kávéfőző tűje.
Tovább folytassa úgy mint hogyha eredeti kapszullával dolgozna.”

Igaz, hogy ez egy kassai cég honlapjáról van, de akkor is fájt. :-(

Én azon szoktam nézni, hogy mindig dicsérik, miközben a brikkában jobb kávét főzök mint ezek a kapszulások szoktak lenni. Igazán erős kapszulással még nem találkoztam, mondjuk nálam a reggeli kávé az kb. úgy néz ki, hogy lefőzöm a négyszemélyes brikkát, bele a bögrébe arra meg tej és így megiszom :)

Én csak azt nem értem, hogy ha Wordben írták*, miért nem használtak helyesírás-ellenőrzőt.

* A Word csak sejtés. Az utolsó pont végén a felsorolsában van egy önálló J betű, (régebbi?) Wordből kimásolt szövegben lévő szmájli szokott J betűként megjelenni.

A miénkbe a irodai asszisztens lány tölti bele időnként a kávébabot is, meg a tejet is. A kávét nem tudom, honnan szedi (nem figyeltem meg), de azt láttam, hogy a tejet Tesco-s tejes dobozból tölti bele.

Nem tudom, mennyi időnként töltik, de azt tudom, hogy hétvégére hagyják kiürülni a tejet, pénteken délután már nem működik az, amihez tej is kellett volna.

Mondjuk nem ilyen nagy a gép, mint Trey képén, szóval bizonyára gyakrabban is kell tölteni, ezért nincs ideje belerohadni. Azt is kinézem belőle, hogy hűti a tej tartályt, de nem ellenőriztem.

> A miénkbe a irodai asszisztens lány tölti bele időnként a kávébabot is, meg a tejet is.

De az biztosan nem kaveautomata, ami a NAVba van bekotve.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Helye valogatja. De gyarba en se tennek, mas a "kozonseg".

Egyebkent jobb helyeken mindenki maganak csinalja -> zaccozza.
A vizkotelenites meg negyedevente van, de az is lehet rotalva.

Ha kaveautomatara van igeny, akkor azt kell betenni.
Van ahol arra meg racsot is tesznek.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ha ingyen veszem a kávét az automatából szoftver hiba miatt, az lopás?

En andrologustol hallottam.

Mondjuk jo lenne valami tudomanyos magyarazat, mert azota kb. ha havonta egyszer iszok kavet. Szoval engem is erdekel.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

16 evesen nem nagy szam osszehozni. De ahogy az eletkor no, ugy egyre jobban elokerul, hogy mi befolyasolja a termekenyseget.

Indoneziaban az anyukak atlageletkora (elso gyerek szuletesekor) 22.6ev...
https://www.indexmundi.com/indonesia/demographics_profile.html

Mig Magyarorszagon ugyanez 28.2ev:
http://www.indexmundi.com/hungary/demographics_profile.html

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Sikerült másodszorra is reprodukálni, úgyhogy lehet, hogy nem is programozási nehézség, hanem hardverszenzor bug lesz. Lehet, hogy a fehér bögrét nem érzékeli rendesen és azért dob - biztos ami biztos alapon - egy poharat? :/

Ez rasszizmus?

--
trey @ gépház

Evolucio. A tigris is azert olyan mintaju, hogy ne ismerje fel idoben a kiszemelt zsakmany. A negerek a biztonsagi kamerak ellen fejlodtek ilyenre. Akiket eszrevett a kamera, azok a bortonbe csukva nem tudtak szaporodni, a kovetkezo generacio meg tovabblepett. (jo, tudom, ehhez tobb ido kell.. de logikus elmelet, nem? :) )
(a kinectallosag meg ennek a mellektermeke)

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Nem tudom, de visszatérve a problémára, ki kell debugolnom, hogy miért dob feleslegesen minden egyes alkalommal műanyag poharat ez a szar. Pont azért használok saját bögrét, hogy ha egy mód van rá, ne gyarapítsam a szemetet a földgolyón. Illetve, minden egyes további pohár 10 forintomba kerül, ami önmagában nem nagy összeg, de szemétért azért nem dobnám ki az ablakon.

--
trey @ gépház

Dehogy. Kollégám sötét bögréjébe nem dob semmit :) A régi gépünket ugyanezzel a bögrével évekig használtam, sosem dobott bele műanyag poharat. Most vagy a bögre színével vagy a magasságával van baj (feljebb van az érzékelő). Holnap kiderítem. Ha addigra megjavítják a szivárgást :D

--
trey @ gépház

De próbáltam. Csak sajnos összesen két kezem van. Az egymásba ágyazott két pohár kiszedéséhez kell kettő kéz. Így nem borul talán ki. Viszont egy kézzel tartani kellene azt a fránya plexiajtót, amit fel kell húzni, hogy hozzáférj. Ez most egy kétemberes meló.

BTW: én még mindig ott ragadtam el, hogy ha a termék kikérése előtt megnyomom a gombot, hogy "Pohár nélkül", a gép nyugtázza, a kijelzőn, hogy "NO CUP", akkor

a) mi a fasznak kell ellenőrizni, hogy van-e bögre? én mondtam, hogy nem kell
b) mi a fasznak kell felülbírálni (és dobni egyet trollba'), ha nincs mégsem? én mondtam, hogy nem kell

--
trey @ gépház

A "pohár nélkül" beállításnál elvileg tényleg fölösleges az ellenőrzés, de logikailag viszont helyénvaló - ha ugyanis valaki "po-ne" kéri a terméket, de elfelejt edényt rakni a kifolyó alá, akkor bukta van.

A "kézzel tartod" az egy randa hack/workaround: Ajtó feltol, poharat a kifolyó alá/érzékelő szintje fölé tart (ekkor a kezed megtámasztja a plexit) - ha ekkor is dob poharat, akkor az érzékelő nem veszi észre a poharadat...

"A "pohár nélkül" beállításnál elvileg tényleg fölösleges az ellenőrzés, de logikailag viszont helyénvaló - ha ugyanis valaki "po-ne" kéri a terméket, de elfelejt edényt rakni a kifolyó alá, akkor bukta van."

Ja, meg akkor is, ha nyomok egy mkfs-t az adattal teli partícióra. Kemény az élet.

"A "kézzel tartod" az egy randa hack/workaround: Ajtó feltol, poharat a kifolyó alá/érzékelő szintje fölé tart (ekkor a kezed megtámasztja a plexit) - ha ekkor is dob poharat, akkor az érzékelő nem veszi észre a poharadat..."

Ezt már kipróbáltam. Az egyensúlyozás miatt 50%-os a siker. De ezt nem szeretném hosszútávon csinálni. Úgyhogy megüzentem a szerelőnek, hogy a plexit bassza ki belőle. A másik gépen is ki volt szerelve. Okkal. :)

--
trey @ gépház

Itt volt a szerelő. Elmondtam neki, hogy ha azt nyomom, hogy "Pohár nélkül", akkor semmilyen körülmények közt ne dobjon poharat. Megnyomott két gombot... És siker! Már nem dob!

Mondjuk ha azt nyomom, hogy cukor nélkül, akkor még mindig dob kanalat, de ezt már valahogy elviselem, mert ezt a másik gépnél sem tudta beállítani.

--
trey @ gépház

Ezért mondom, hogy ott tartunk, hogy mindenkinek programozónak kellene lennie! Csak elővette volna a noteszgépét, belejavított volna a firmware-be itt-ott, és már tette is volna fel a friss új ropogós firmware-t, amiben cukor nélkül nincs kanál :-). Vagy saját bögréhez lehetne kanál előválasztó is.

Elvileg egy mélytányért is rakhatnál oda, abból is lehetne kávét inni. A gép feltételezheti, hogy a bögréd túl kicsi, meg hogy nem tányérból iszod a kávét, ezért adhat poharat.

Azért elég bonyolult lehet szélességet, térfogatot is mérni, szimplán magassággal helyettesíti a dolgot.

Persze így is ki lehet vele cseszni, hogy pipettában várod a kávét, az meg úgyis ki fog ömleni. Beeee.
:)

Ugyanezzel a bögrével évekig ittam kávét egy hasonló automatából. Ami ugyan régebbi volt, nem volt internet-képes. Cserébe nem adott feleslegesen poharat és gyorsabb volt. És nem folyt belőle a tej a padlóra 24 órán belül kétszer a javítás ellenére. :)

--
trey @ gépház