Egyikben vessző, másikban kettőspont

 ( trey | 2017. augusztus 31., csütörtök - 9:28 )

Ma reggel kezdtem el gondolkozni azon, hogy mi a véreresért van az, hogy adott a világ legnagyobb szoftverfejlesztő cége, ahol feltételezhetően vannak a programozásra nézve belső szabályok, elnevezési konvenciók és előírások és mégis sikerül olyat csinálni, hogy egyik programjukban - például: távoli asztal klines, azaz mstsc.exe - a TCP portot kettősponttal kell elválasztani az IP címtől, a másikban - például Microsoft SQL Server Management Studio - pedig vesszővel.

MSTSC, kettőspont
mstsc.exe - kettőspont szeparátor

MSSQL, vessző
SQL Server Management Studio - vessző szeparátor

Szinte mindenhol a kettőspont a bevett szokás. Mondja el nekem valaki, hogy mi az a technikai akadály, ami miatt a SQL Server Management Studio-ban nem lehetett a kettőspontot választani a fejlesztésekor? Mi az a jelentős probléma, ami miatt vesszőt kellett alkalmazni? Azon kívül, hogy nehogy egységes legyen már, mert akkor a hülye user egyből beletalálna...

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

a) Redmondban bebaszva kodolnak az sql szerver fejlesztoi
b) nincs code review
c) belso politika/hatalmi harcok, hogy az sql szerver fejlesztoi csak azert is mas guide-ot kovetnek, mint a vindoze szerver fejlesztoi, meg kulonben is meg akarjak szivatni azokat, akik hajlandoak voltak penzt adni az sql szerverert
d) elbaszott ceg az m$
e) a fentiek mindegyike

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Nem lehet, hogy akitől annó (át)vették (Sybase) írta így a rendszert és kompatibilitási okok miatt így hagyták?

$input =~ s/\:/\,/;

És már meg is maradt a kompatibilitás.

tcp,APPHOST\INSTANCE,4567

meg ám! :)

Üdv,
Marci

első körben arra tippelnék, hogy unc path a server name és így a kettőspont fenntartott karakter, a vessző pedig nem:
https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/aa365247(v=vs.85).aspx

rdp esetén pedig uri a típus

Írhattam volna oda IP címet is, azzal sem jó a kettőspont. Pontosan ugyanúgy vesszőt kell használni akkor is. Pl. ha a default instance-hoz akarok csatlakozni IP címmel:

192.168.0.1,1434

Magyarul lusták voltak?

--
trey @ gépház

Az miben változtatja meg a fenti mondást, hogy a server neve adott esetben egy ipcím?

Microsoftnál vállalati környezetben a szerver neve nem IP cím. Ha oda IP címet írok, nem vesszőt várok utána. Tök mindegy, hogy milyen nyakatekert elméletet gyártunk köré.

--
trey @ gépház

félre ne érts, szerintem is faszság, de ha az a magyarázat, hogy elsőre ez volt az egyszerű, akkor azon nem változtat, hogy milyen más eseteket sem kezeltek külön.

Egyébként meg, ha már ott vesszővel kell, akkor inkább kelljen mindig vesszővel.

DNS szabványban nem lehet szerver/hoszt neve csupaszám, ergo egyértelmű ha IP címről v. hosztnévről FQDN-ről van szó
--

Szerintem nem értitek. Nem azt mondta a kolléga, hogy csak így lehet, hanem hogy mert ott ez volt a kényelmes vmi kezdeti permissza miatt, és ilyen szofisztikációkat meg már nem tettek bele.

Milyen vicces lesz majd, ha IPv6 szerverre akarsz kapcsolódni ;)

https://www.connectionstrings.com/
Ilyen eseteknél hasznos tud lenni.

Én akkor csalódtam nagyot, amikor 98-ban Windows környezetben kezdtem el dolgozni sok év Linux/Amiga után, és megpróbáltam a Visual C++, Visual J++ (vagy mi volt a neve), meg valami harmadik termék (talán Word?) gyorsbillentyűit átállítani.

Olyasmiket akartam pl. beállítani, hogy Windows billentyű + w, meg control-x aztán control-s (mindkettőt mentésre használtam).

A három microsoft program háromféleképp kezelte a billentyűket. Volt, amielyiken ment a Win+W, de a Control-X után nem tudott másik kódra várni mondjuk. Volt olyan, amelyik Windows+akármit nem bírt elfogadni.

Én meg arra gondoltam, hogy hát nem egyszerűbb és olcsóbb lenne egy ilyen nagy cégnél nem minden egyes termék fejlesztőcsapatának feltalánia a kereket újra és újra, hanem egyszer megírni és aztán csak mindenhol újra felhasználni a komponenseket (nem utolsó sorban így azonos felhasználói élményt lehetővé téve minden termékben)

Légy türelemmel :) , már az is jó hogy a projektjeiket végre egységesen GIT-re vitték. Még harminc év és minden egységes lesz (vagy becsődölnek)

>> Azon kívül, hogy nehogy egységes legyen már, mert akkor a hülye user egyből beletalálna...

pont az egységesség miatt van így (a területen megszokott sqlcmd / odbc connstr szintaktika: [proto:]szerver[\instance][,port|pipenév], ahol egyrészt a : a protokol prefixé, másrészt np proto esetén nem tcp port szám található a vessző után)

a regi debianos exim-ben megvan a dc_local_interfaces makroban a : volt az elvalaszto? a 127.0.0.1.26 -tal listenelt a 26os porton.

Nem mert dsn eseten a : a drive letterben van sourcenal?
------------------------
Jézus reset téged