Ki lehet-e hozni egy quartz szerkezetből évi +-10 másodperces pontosságot?

 ( trey | 2017. augusztus 11., péntek - 9:41 )

Idézet:
Certina quartz movements are produced in accordance with Certina’s highly renowned quality standards and manufacturing methods. Ambient temperature (20°-25°) can affect the precision of quartz movements and lead to variations of between +/- 80 to 85 seconds per year.

Precidrive™ is the name of an innovative technology that makes Certina watches extremely accurate. Watches with Precidrive™ quartz calibres achieve true chronometer precision. With a variation in timekeeping of just +/-10 seconds per year, a Precidrive™ watch is 8 to 10 times more accurate than a conventional quartz watch.

Funfact: a Certina Drupal-t használ.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3812638/
Bár valami időszinkronizációs eljárásról ír, valami olyasmi is szerepel benne,hogy tanulható az oszcillátor hőfüggése, és a hőmérsékletet is figyelve pontosítható az óra, így kevesebb időszinkronizációra van szükség, ha jól értettem átfutva.

Ja, hogy csuklóra kéne valami, nem projektre?

Certina esetén a Precidrive nevű quratz szerkezetet kell keresned. Ott vállalják az évi +- 10 sec. eltérést. Amúgy ETA gyártmányúak...

A Bulovák között vannak 262 Khz-es modellek. Elvileg azok is +- 10 sec/év pontosságúak illetve "folyékonyan" jár a másodperc mutató.

"Certina esetén a Precidrive"

Tudom, bele van írva a nyitópostba :D

"Ott vállalják az évi +- 10 sec. eltérést."

Élestesztben van egy Precidrive-os (ETA G10.212 AA PRECIDRIVE Quartz) a csuklómon. Kíváncsi leszek az eredményre.

--
trey @ gépház

:D Trükkös...

Melyik modell az pontosan?

DS Sport

--
trey @ gépház

nem sokba nézem a kvarcórákat - azért írom ezt, mert emiatt nem is értek hozzá eléggé. szóval segítséget kell kérjek: ez valódi kronométer certifikátos, vagy csak ez a neve? :)

ha jól látom öt motor hajtja, ha erre megvan a valódi cert akkor már be is fogtam!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"What is a COSC-certified quartz chronometer?

To earn the title of chronometer, a watch must be equipped with a movement that has obtained an official rate certificate from the COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres). To obtain this, precision tests in different positions and at different temperatures must be carried out. These tests take place over a 15-day period. At Certina, all quartz chronometers are equipped with the innovative Precidrive™ movement which, with a deviation of +/- 10 seconds per year, easily achieves the required precision ratings."

https://www.certina.com/faq

--
trey @ gépház

a kérdésemre kétféle válasz van: kaptam ETA logós certet vagy nem kaptam. utóbbi esetre az van (mint ahogy 10-ből 8-9x), hogy azért "krono" valami, mert van két gombja a kronográf funkciókhoz. ellenben ma már az is üdítő, hogy egy órának fizikai mutatói vannak, nem egy okostelefon-kiegészítő számítógép rajzol 200 pixel hosszú mutatókat. ha a lünettát el tudod forgatni az egyik irányban, akkor a tokját elfogadnám és szerintem okés a számlapja is.

ui ha ezt dobtad volna még jobban összezavartál volna.
ui2 az édes anyját az eta oldalnak. itt a lenti blokkban keresd ki a tiédhez legközelebb állót, nem engedi linkelni. már ha érdekel :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem néztem a dobozát, tele van papírokkal. Most nem tudom megnézni, mert nincs itt. Engem nem érdekeltek a papírok. Az érdekel, hogy pontos-e vagy sem. A Certina szerint messze tudja a tanúsítványhoz szükséges pontosságot, ha certifikáltatnák, megkapná. Inkább szerintem onnan fújhat a szél, hogy belépő szintű svájci órákat (200K környéke) vásárlók nem az a réteg, akiket ez érdekel. Azok feljebb vannak. Éppen ezért lehet, hogy ezeket nem is minősíttetik a laborban. Gondolom az is pénzbe kerülne, ami növelné a gyártó költségeit.

--
trey @ gépház

Ez pontosan így van.

tobb ponton sincs igy, szerencsere. annyi igaz belole, hogy a vegfelhasznalok egy resze el sem jut a cert igenyeig. sokszor azert, mert azt sem tudja mi az. a masik ok pedig az, hogy a kronometer; a kronograf; a "krono" szepen meg van varialva: igy konnyu kihasznalni, egy felirat a szamlapon es voala.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Eddig ahány COSC certes órát láttam a gyártók weboldalán, ott ki volt emelve, hogy az... Ahol nincs kiemelve az nem az. Ettől még lehet pontos a szerkezet...

ez viszont mar tenyleg pontosan igy van, megha csak lehetoseg szintjen is. komoly werknel viszont elvaras papiron is. sokan hasznalt es sok evtizedes karorara is megkerik az eredeti gyartotol (ha meg letezik), ez nagy szorassal 100e Ft nagysagrendben - viszont egy krono talalkozon siman kifizeti aki meg akarja vasarolni a termeket. egy Longines chronometer igy nem 300e hanem szukre vett 400 - viszont biztosan eladhato. szoval ha eladni akarod es nem arulni akkor az egyik jathato ut (a masik, hogy szarert-hugyert elnyomod es akkor nem kerdeznek). hulye pelda de olyan, mintha autot vennel es az elado adna egy friss papirt a gyari szervizbol, hogy igen ebben minden eredeti es tudja ami a gepkonyvben van.

ui en iden adtam mar vissza kozepes erteku karorat az elado kezebe, mert a cert kerdesemre valami lehetetlenseget makogott. jobb lett volna a trey fele verziot mondja, miszerint "fogalmam nincs milyen papirja van".

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nyaralok külföldön, a doboz otthon van, így nem tudok neked papírokat keresni, de az interneten simán találsz quartz szerkezetes COSC certes órát. Márpedig onnan indultunk, hogy szerinted a quartz szar.

http://www.watch-insider.com/news/certinas-ds-2-chronograph-certified-controle-officiel-suisse-des-chronometres-cosc-accurate-1100th-second/

Nekem az a fontos, hogy könnyen tudja az óra ezt a szintet. A plecsni nekem nem ér meg + 200K-t. De még 10-et se.

--
trey @ gépház

dehogyis, ez csak ferdítés. azt mondtam, hogy nem nézem őket semmibe. és azt is találtam mondani, hogy a tiédet szerintem öt motor hajtja szóval ha erre hivatalos papíron áll a cosc certifikát akkor a valós paramétereit tekintve is elég jó darab és elnémulok. igen, tudom, hogy találok megfelelő kvarcot.

mondjuk nekem nem kellene, de ettől kerek a világ. van akinek meg benzines autó nem kellene, tényleg piti ügy. egyébként ne "nekem" keresd a papírt, engem csak a kíváncsiság hajt, az leszarható. mint ahogy bármelyikünk részéről az, hogy a másiknak mi mennyit ér. főleg, hogy ez kérdésként sem merült fel :)

neked nem kerülne 200-ba, sőt talán semennyibe sem: ha az ETA megadja erre a werkre a certet a Certinának -> a Certina saját maga megmérheti az összeszerelt óráit akár egyszerű vibrográfon majd ő maga adhatja tovább az eredeti "általános" certet a saját mérési eredményét mellékelve a legyártott párezer karóra mindegyikére egyedileg. persze értelmesen csak akkor, ha a tok és a werk is sorszámozott. de egy ilyen gyártónál egyébként általában jelzett mindenhol bármely főelem. a komcsi időkben nagyon sok olcsó ruszki de jelzett katonai karóra mellé ment egy cetli, amin vibrográfon mért eredményeket mellékeltek egyedileg, kézzel írva. onnan tudta Szása, hogy az ő szara mozdulatlanul is eltér napi +-10s mértékben. rém olcsó műanyag dobozba hajítva, mint egy általános iskolás tisztasági csomagos mini-szappantartó.

btw használt óráknál kifejezetten fontos lehet a gyári cert, ott egyedileg kiadva kb. 100e Ft. a 200-at honnan szedted?

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nekem DS Podium van. Annyi különbséggel, hogy fehér mutatókkal és sötétbarna számlappal. Sima quartz szerkezet(G10.212). Nem szoktam figyelni a pontosságát. KB 4 hónapja biztosan nem állítottam rajta időt és úgy 20-25 másodpercet siet az itteni gép órájához mérve.

Az lett volna a másik választásom (DS Podium), de nem volt abban a fazonban, amit szerettem volna. Faszán néz ki az is. Tissot lett volna a másik választás, de elég gagyi volt a szíja/csatja.

--
trey @ gépház

Hát a szíjjal pont volt gondom. Pár hét alatt szétmállott a belső fele. Olyan mint ami a képen van. Garanciába cseréltettem. De az újat ki sem bontottam. Inkább vettem pár NATO-t azokkal elvagyok. Távlati terv egy rájabőr szíj beszerzése. Az egyik kollégám mutatta, mert az van neki... Elég jól néz ki. Azt el tudom képzelni elegánsabb körülmények között... Bár James Bond után szabadon lehet csíkos NATO-t húzni a szmoking mellé is... :D

Jaa, én fém csatról beszéltem. A Tissot-on olyan vékonyka volt csat, inkább ékszer jellegű volt, mintsem robusztus sportóra. Elég gagyinak hatott felvéve. A zára sem pillangó volt, hanem az a jó régi fajta. Kár érte, mert amúgy nem rossz óra az sem.

--
trey @ gépház

Mert egy mutatós óra manapság nem ékszer? :D
Az alap Casio is mutatja az időt LCD-n.

funfact off/

igen, persze nem mind - csak egyes "komolyabb" és valódi chronocertes modellek, statikus körülmények között és komoly elemmel :) ha pedig megbolondítjuk valami rádiókontrolleres irányítással, akkor a járatát fogja aktívan szabályozni és látszólag 0mp/év lesz a vége. a 10s/év amúgy már komoly érték: cosc szerint +-0.07s/nap fér bele a felső kategóriába, ami gyorsulásra, hőmérsékleti változásra kiugróan eltérhet.

egyébként már a 70-es években elérhető volt a mai *átlagos* kvarc-pontosság a komolyabb elektromechanikus modelleknél - nekem van olyan villás Omegám, ami +-8s/hónappal megy, akár favágás közben is stabilan tartva. 73-ban gyártották, 44 éve gravírozták a tulaj nevét a hátára. szépen zümmög :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Teljesen biztosan ki lehet. Itt figyel a kezemen. Nyáron késik, télen siet, de az óraállítások közötti fél éves intervallumban ezt 10 mp-en belül teszi. Rádiós órához viszonyítva.
Casio EF-552PB-1A4VEF

------------------------

Egyébként miért nem terjedtek el a rádióvezérelt karórák? Nem kellene folyamatosan szinkronban lennie, ha pl. éjszakánként egyszer be tud szinkronizálni (mivel akkor jobb a vétel), már azzal is másodpercen belül lehetne tartani az eltérést.

A Pebble-m ezt defaultban megoldja. A telefonom GPS-hez/mobilhalohoz (utobbi a default) szinkronizalja magat, magatol idozonat valt, az ora meg ehhez szinkronizalodik. A GPS muholdak meg a +-10sec/ev-nel egy "kicsit" pontosabbak.
Ha a frankfurti DCF77-re gondolsz, az nem biztos, hogy belefer kenyelmesen egy karoraba, plusz a fogyasztasa is tobb lenne, ezert az elem/akku tovabb novelne a meretet. Picivel nagyobb meretben mar megy.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Hello!

A Seiko már egy ideje képes erre a pontosságra rádiós szinkronizálás nélkül is.
link
Ami miatt meg a rádióvezérelt órák nem lettek nagyon elterjedtek az valszeg az lesz, hogy a hosszúhullámú rádióadással továbbított időszinkronizálás kicsit esetleges. Nekem is van egy ilyen a kezemen de csak heti egyszer szinkronizálom kézzel, mert a lakásba nem jut be a szinkronizáló rádió adás pedig minden éjjel megpróbálja magát automatikusan szinkronizálni.

Most komolyan belinkelted a Grand Seikot ami 18 millió körül van?! Szerintem kb 120x az árkülönbség.

Na ne túlozz, van abból 725 ezerért is.
http://seikoboutique.hu/orak/seiko-grand-seiko-ferfi-sbgx059.html

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."

Jogos, tényleg van "fapad" verzió. Nem követtem azok után, hogy megmutatták a Spring Drive-os full extra csodát...

Bulova Precisionist pl.

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."

A kocsim kvarcórája. Lehet, hogy nem tudja a 10mp-et, mert azt nem mutatja, de nem mászik el 1 percet évente, az biztos. Sajnos hosszú távon nem tudom kipróbálni, mert javítani is kell az autót néha, egyhuzamban talán 2-3 évet ment, de akkor is pontos maradt.
Úgy tűnik, sikerült a pont jó kvarckristályt beletenni...