onyfkiert kerelem

Bizonyos okokból úgy döntöttem, hogy adategyeztetésre hívom a nyugdíjbiztosítási hatóságot. Szerettem volna tudni, hogy minden adat, aminek szerepelnie kell, az szerepel-e a nyilvántartásban. Sejtésem szerint már annak is szerepelnie kellett benne, hogy 1991-től nyaranta kötelező szakmai gyakorlatokat végeztem. Arról nem is beszélve, hogy 1994-től folyamatosan munkaviszonyban álltam valahol.

Felkerestem az Ügyfélkaput, ellátogattam az intézhető ügyeknél az "NY"-hez és megtudtam, hogy ehhez a manőverhez egy, az AbevJava-ban kitöltött kérelmet kell elektronikusan eljuttatnom a megfelelő helyre. A nyomtatványt (ONYEFKIERT_KERELEM) kitöltés után online beküldtem. Érkeztetési számot, időpecsétet, SHA256 lenyomatot kapott és kaptam egy visszaigazolást. A hivatalnak x napja volt a vizsgálatot lefolytatni. Az eredményhez az Ügyfélkapun keresztül lehetett hozzájutni. Minden lépésről e-mail értesítést küldtek.

Nemrég megérkezett a kiértékelés a hivataltól. Meglepődtem. Minden adat szerepel benne 1991-től 2011. december 31-ig (gondolom, mivel messze van még a nyugdíj, a feldolgozás még nem teljes), napokra lebontva. Például kiderült belőle, hogy 1991-ben X helyen 19 napot dolgoztam "nyári szakmai gyakorlat" címen.

Nem csak az összes ledolgozott napok száma szerepel a dokumentumban munkahelyekre lebontva, hanem a munkáltatók által levont és befizetett nyugdíjjárulékok összege is.

Hogy miért lepődtem meg? Mert manapság már nem meglepő, hogy számítógépen végeznek mindent, de annak idején, az első munkahelyeimen még bizony papír alapon dolgoztak, a bérjegyzék egy papírszalag volt kézzel kitöltve és erős volt a gyanúm, hogy bizonyos adatok elkallódhattak. Főleg úgy, hogy bizonyos cégek, akiknél munkaviszonyban álltam, már rég nem is léteznek.

De úgy fest, hogy eddig minden OK.

(Az összes lépést - nyomtatványkitöltést, beküldést stb. - Linux alól végeztem. Mondjuk nem meglepő, hogy működik, hiszen az adóbevallásokat hét éve már, hogy Linux alatt csinálom és működik.)

Hozzászólások

itt jártam, érdekel. én is lekérem.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

mennyi nap az az x, erdekesseg keppen? lehet en is kikerem, kivancsi vagyok :)

Úgy sejtem, ők most DOS-olva lesznek, majd fél év múlva elindítom én is az adategyeztetést. :-D

"(Az összes lépést - nyomtatványkitöltést, beküldést stb. - Linux alól végeztem. Mondjuk nem meglepő, hogy működik, hiszen az adóbevallásokat hét éve már, hogy Linux alatt csinálom és működik.)"

http://hup.hu/node/133430 :-) Az is igaz, hogy nem olyan rég kaptuk meg a fejlesztőktől, hogy javították a hibát. És nem SLED-specifikus volt, hanem SLED alatt bukott ki (némileg több köze volt a shellshock-hoz, mint a SLED-hez).

"akiknek sikerült Linux alatt az ÁNyK-t (régebbi nevén Abevjava-t) működésre bírni, azok letesztelnék nekem, hogy Linux alatt a "Szerviz" menüben szereplő "Titkosítás saját tanusítvánnyal" pontra bökve történik-e valami?"

Elindul valami "Krtitok":

https://flic.kr/p/qi1tmV

--
trey @ gépház

Akkor ezirányban pozitív változás történt. Három éve, amikor bepróbálkoztam egy ilyennel, egy normál postai levelet kaptam, hogy mivel nem vagyok a nyugdíjjogosultság időszakában, csak személyes felkeresés mellett hajlandóak felvilágosítást nyújtani.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.