Amikor Budapesten dolgozok, közeli éttermekben szoktam ebédelni. Amikor itthon vagyok, minden nap közeli éttermekben ebédelek. Azaz, több mint 10 éve, majdnem minden nap éttermekben ebédelek, így van ezzel tapasztalatom. Iskolás koromban voltam menzás, így onnan is vannak emlékek.
Azt a különbséget figyeltem meg, hogy Budapesten a húslevest baromira borsozzák. Például, az elmúlt hetekben többször is dolgoztam a Krisztina körúton és a közelben levő 39-esek Önkiszolgáló Étterme nevű műintézményben ettem. Kértem húslevest gazdagon. A levesben jókora mennyiségű bors volt. Amikor a Szentendrei út környékén mozogtam, akkor sokszor megfordultam a Ladikban (már nincs meg). Ott is baromira borsozták a levest. Ott viszont nem csak a húslevest, hanem a többit is.
Felénk ezt a nagy borsszeretet nem figyeltem meg. Annyira nem zavar a dolog, mert tulajdonképpen nincs bajom a borssal. Csak feltűnt a dolog. Nem tudom, hogy ez régiónként, vagy tájegységenként változik-e, de azért kíváncsi lennék arra, hogy másnak is van-e ilyen megfigyelése :D
- trey blogja
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
- 2049 megtekintés
Hozzászólások
Biztos, hogy több bors van benne?
A saját gyakorlatom az, hogy főzéskor a borsot a végén adom az ételhez (ha az étel jellege megengedi), és mindig frissen őrlöm a borsot. Nem használok több borsot mint más, csak a módszer miatt sokkal intenzívebb lesz az íze.
-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Biztosnak látszik, mert általában kollégáimmal eszek itt is és ott is és ezt több kollégámmal együtt megbeszélve, ők is hasonlót éreztek. Törtborsról van egyébként szó, nem egész borsról.
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Budapesten fűszeresebben eszik az ételeket. Amikor először voltam Budapesttől huzamosabb ideig elég távol, sorkatonaként és ott barátnőnél ettem vasárnapi húslevest, meglepően ízetlen volt a Pesten megszokotthoz képest. Viszont az asztalon ott volt só, bors, erős paprika. A megfigyelésed helytálló.
A miért valószínű több okra visszavezethető, kezdve a szennyezettebb levegőn, ami tompítja az ízérzékelést. De ezt az okosok majd levezetik.
---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Budapesten rovidebb az elet, igyekszunk minel tobb cuccot belepakolni, hogy surubb legyen :D
Az igazan erdekes inkabb az otthoni konyhak osszehasonlitasa lenne tajegysegenkent. Pl Debrecenben ettem eloszor befottet hus/foetel melle, addig nem is hallottam arrol, hogy letezik ilyen.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
+1, csak Debrecen helyett Szeged.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Békés megye, világ életemben így ettük, rakott krumpli mellé nagyon szeretem a meggy befőttet.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én az almapaprikát, vagy a csemege uborkát, dehát tényleg ízlések... :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én a Kapusztnyikát szeretem.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nálunk is előfordult őszibarackbefőtt,- mondjuk kompótok gyakrabban -, pedig Pesten nőttünk föl.
De ráfogtuk, hogy Zuglófalva.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Pedig 30 km-re a várostól már biztosan esznek sültek mellé befőttet, gyümölcsös mártást. :) A vasárnapi rántotthúst sem tudnám elképzelni meggy vagy körtebefőtt nélkül. Mondjuk az itt mindig vadhús.
--
Ha valakinek nem válaszolok a fórumon, ne sértődjön meg. Valószínűleg csak trollszűrőre raktam.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Mosonmagyaróvár; sült húsok mellé barack-, szilva-, meggybefőtt nem szokatlan. Ananásszal, barackkal, szilvával töltött rántott csirkemellet egyébként minden második pesti kifőzdében, céges menzán lehet kapni.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ma éppen roston csirkemell volt hawaii módra az éttermemben. Vagyis ananász gyümölcsmártással volt leöntve. Finom volt :)
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Tájegységenként változik az ilyesmi, és nem feltétlenül a légszennyezés miatt. Győr / Fejér megye között is vettem észre apróbb különbségeket. A szokások itt ilyenek, ott meg olyanok, ennyi.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én úgy látom Győr felé jobban dívik az erőspaprika utána adagolása.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Jaja, itt szeretjük az Erős Pistát a levesben. :)
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Igen, a már kicsit romlott ételen sokat segít az erős fűszerezés. :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
"FOGHAGYMAT A BALATRONON? Ahol annyi a romlott a hus?"
Nem szo szerinti idezet a Zimmer Feribol...
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Van a családban szakács.
Nem akarlak kiábrándítani, de általában akkor fűszerezik túl az ételeket, amikor van velük egy "kis" probléma. Pl. kicsit romlott a hús...
----------------------------
Előnevelt csirke kapható!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én pontosan tisztában vagyok azzal, hogy a bors mindent elfed és ezt meg is említettem a munkatársaimnak, amikor ott voltunk. De számomra nem tűnik valószínűnek, hogy minden egyes budapesti étteremben romlott ételt szolgálnának fel és azért borsozzák meg ennyire, hogy azt elrejtsék.
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ha én főzök itthon pl. tejszínes szarvasragut, azt jó borsosan szeretem, úgyhogy megborsozom. Akinek nem tetszik, az majd csinál magának mást. A húslevesbe ha van, akkor a nagyapám szárított csípős paprikáját teszem (persze azt csak a saját tányéromba, utólag), ha nincs, akkor Erős Pistát. A lecsó is úgy jó, ha csípős. Sajnos sok mindennek utána kell sóznom, vegetáznom, borsoznom, stb. Ha a sütnivaló húsok (itthon többnyire szarvas, csirke) nincsenek elég ideig fűszeres pácban sütés előtt, akkor az el van szúrva. Ettem már olyan húslevest (csak egy kanállal ettem belőle...), aminek vízíze volt. Olyan sonkás bablevest is, ami nagyszerűen nézett ki és meghozta az étvágyamat, aztán amikor megkósoltam, mintha falnak mentem volna: még a sonkának is zeller zöldje (én csak hínárnak hívom) íze volt. Biztos van néhány hipochonder, aki sótlan, nyers zöldséget legel egész életében, de az ilyenek nem normálisak. Persze olyan elmeháborodott is van, aki a káposztástésztába bors helyett cukrot rak (még ránézni is undorító) a (cukrozott, fűszeres) forralt borra meg azt mondja, hogy „savanyú” és belevág egy vödör cukrot. Meg amúgy is csak az édeset issza meg, amit én nem is nagyon bírok.
Szerintem az egész ízlés kérdése is. Van, aki elél a sótlan junkfoodon, agyon cukrozott műjoghurton, esetleg zabon és pár szál répán is, mint a lovak. Én nem szeretem, ha kispórolják a fűszert az ételből.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A kajak széjjelborsozás messze van a fűszerezéstől...
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nem borsoztam agyon. Ja és nem vagyok Pösti. :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én a káposztás tésztát borsosan és cukrosan is szeretem, a cukrot nem bors helyett teszem hanem a borsos tésztára pluszba.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Na ilyenről még nem hallottam. :)
--
Ha valakinek nem válaszolok a fórumon, ne sértődjön meg. Valószínűleg csak trollszűrőre raktam.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
káposztás tészta
Aborted (core dumped)
:)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
De gustibus non est disputandum.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Van ez így, felénk a grízes metélt szokott néha lekvár helyett sóval és tejföllel történni... :)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Uhh. Én meg még csodálkoztam, amikor az egyik haverom a paprikás szalámis szendvics mellé (nem utána, hanem közben, egy falat az egyikből, egy a másikból) Balaton szeletet evett. :) Mondjuk sietett.
--
Ha valakinek nem válaszolok a fórumon, ne sértődjön meg. Valószínűleg csak trollszűrőre raktam.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ilyen nalunk is volt: lekvaros kenyer lecsoval...Hat, ha neki izlett.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A Ladikban mi is jó sokat kajáltunk anno, kár érte :-( Most a Zamatka nevű műintézmény van közel (Síp utca), megyek, meg is nézem, mi jót főztek mára :-)
Update: csakazértis húsleves eperlevéllel (mármint tészta) és saját kezűleg megborsozva (ahogy nagyanyám ette hajdanán), és almás csirkemell petrezselymes krumplival. Palacsinta már valahogy nem csúszott utána, pedig az is finom és méretes arrafelé.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én úgy hallottam az urban legendet, hogy a pesti vendéglátásban az 1800-as évek végén alakult ki a "magyaros" konyha íze... :-]
Az ok rohadt egyszerű: a profit! :)
Nem igazán a kaján, hanem a pián van a haszon... ;-)
Fűszerezd meg jól az ételt, a kuncsaft mindjárt jobban hajlik több ital rendelésére... ;)
A vőtárs vendéglátós... tőle hallottam|láttam ezt-azt... :->>>
Vendéglőben fasirtot, velőt sosem! - tőle tanultam. ;-]
S "Bő mérésből haszon nincsen!" :-]
Tudtátok-e, hogy ha egy söröshordóba bejuttatsz egy kávés kanálka szódabikarbónát... akkor olyan kemény lesz a habja, hogy simán megáll benne a gyufaszál? ;)
Ez persze azt jelenti, hogy 3,5 decit sört kaptál habbal - fél literes korsóban... :P
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
"Ez persze azt jelenti, hogy 3,5 decit sört kaptál habbal - fél literes korsóban... :P"
Na én ezért _sem_ szeretem, ha habosra csapolják :) Meg nem is szeretem a sok habot.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Izé, minden korsón rajt van a jelzés, hogy meddig kell lennie a sörnek (/bármilyen italnak). Vagy ezt így hogyan?
Szerk.: Amúgy innen üzenem a kedves rokonnak, hogy számolja ki a hasznot, ha többet nem megyek arra a helyre.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Úgy, hogy sz@rnak rá, hogyan kell (kéne...) csapolni a sört.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én azt hittem, menza-jelenség, hogy egy hatalmas edényben főzik a levest, és az aljára kerül az összes bors; ha onnan kapsz, szinte ehetetlen.
Amúgy pesti vagyok, de a borsot nem nagyon szeretem. A levesbe is szívesebben dobok bele 1-2 karika zöld hegyeserőset, vagy egy kis erőspistát.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
-
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Mifelénk a csípős a menő, őrölt vagy darabos paprika bele... De pl. a zwekedlit csakis sok borssal esszük. :)
De ismerek olyat, aki pl. húslevesbe ketchupot tesz.
--
Discover It - Have a lot of fun!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nekem az a taktikám ha valahol eszek és szar ízű a kaja megborsozom. Elveszi az rossz ízt vagy az ízetlen vackot példáúl húslevest forrón "meg ízesít". Szóval lehet azért borsozzák mert szimpla maggi kockás lét eszel kis sóval borsal befőzött tésztával. :/ Kolis időszakban volt ilyen menünk. Onnan tanultam én is.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni