Hurd

Debian GNU/Hurd 2017

 ( trey | 2017. június 20., kedd - 9:09 )

Samuel Thibault bejelentette, hogy elérhető a Debian GNU/Hurd 2017-es kiadása. A kiadás a Debian "sid" (örök unstable) snapshotja, ami a Debian "Stretch" stable kiadásának idején - azaz pár nappal ezelőtt - készült. Ez azt jelenti, hogy a Debian GNU/Hurd 2017 gyakorlatilag a Debian 9 "Stretch" kiadás forrására épül (nagyrészt). A kiadás nem hivatalos Debian kiadás, viszont hivatalos Debian GNU/Hurd port kiadás.

Elérhető i386 architektúrájú gépekhez. Részletek a bejelentésben.

GNU Hurd 0.7, GNU Mach 1.6, GNU MIG 1.6

 ( trey | 2015. november 2., hétfő - 19:20 )

Szombaton megjelent a GNU Hurd 0.7-es, a GNU Mach 1.6-os, a GNU MIG 1.6-os kiadása.

[ GNU Hurd 0.7 NEWS | GNU Mach 1.6 NEWS | GNU MIG 1.6 NEWS ]

GNU Hurd 0.6

 ( trey | 2015. április 17., péntek - 7:48 )

Thomas Schwinge bejelentette a GNU Hurd 0.6-os kiadását. Újszülötteknek: A GNU projekt a GNU Hurd-öt a UNIX kernel helyettesítőjeként szánja. Fejlesztése két és fél évtizeddel ezelőtt, 1990-ben kezdődött. Típusa multiserver microkernel. A Hurd nem más, mint Mach mikrokernelen futó szerverek gyűjteménye, amelyek fájlrendszereket, hálózati protokollokat, fájlhozzáférés-vezérlést stb. valósítanak meg.

Sajnos a fejlesztőknek a mai napig nem sikerült eljutni oda, hogy i386-on kívül más architektúrát is támogasson. Az x86_64 támogatás tervben van, megvalósítása folyamatban.

Részletek a bejelentésben.

"Boldog 30. születésnapot, GNU! Megjelent a GNU Hurd 0.5, a GNU Mach 1.4 és a GNU MIG 1.4"

 ( trey | 2013. szeptember 28., szombat - 19:14 )

A GNU projekt 30. születésnapját megünneplendő, Thomas Schwinge bejelentette a GNU Hurd 0.5-ös, a GNU Mach 1.4-es és a GNU MIG 1.4-es kiadását.

Grafikus telepítőt kapott a Debian GNU/Hurd

 ( trey | 2011. július 13., szerda - 19:12 )

A felületes szemlélő azt hiheti, hogy a GNU Hurd körüli fejlesztések már régen leálltak. Aki azonban valamelyest nyomon követi a változásokat, az tudja, hogy ha sok mozgolódás nincs is a projekt körül, valami azért mindig akad. A GNU Hurd kipróbálásától sokakat elrettentett az, hogy akár csak az alaprendszer telepítése is komoly munkát igényelt. Hol van már ez! Samuel Thibault "nemrég" bejelentette, hogy grafikus Debian GNU/Hurd telepítőt ütött össze. Kipróbáltam. Egész használható!

Hurd hírek

 ( trey | 2010. május 3., hétfő - 14:05 )

Haladnak az Arch Hurd-ös fiúk a munkával. Az év elején volt szó arról, hogy az Arch Hurd projekt összebarátkoztatná a GNU/Hurd-öt az Arch Linux-szal. A legújabb beszámoló szerint több fejlesztési mérföldkövet is elértek az elmúlt időszakban. Például sikerült keresztfordítani már bootolásra képes i686-pc-gnu rendszert. Ezután arra törekedtek, hogy sikerüljön natívan működni képes gcc-t összehozni. Ez is sikerült, már van komplett, működő toolchain-jük (gcc-4.4.3, glibc-2.11.1, binutils-2.20.1) és csomagkezelőjük is a pacman személyében. Sikerült igazi hardveren (HP Pavilion dv6000) is bebootolni az Arch Hurd-del. A jelenlegi cél az, hogy egy működő qemu image-et összehozzanak.

Arch Hurd

 ( trey | 2010. január 12., kedd - 13:52 )

Az Arch Hurd projekt az Arch Linux-ot akarja összeházasítani GNU/Hurd-dal amellett, hogy a csomagokat i686 architektúrára optimizálnák. Az Arch Hurd jelen pillanatban egy kicsivel több csak mint egy ötlet. Van már weblapja, de letölthető eredményt még nem tud felmutatni. A weboldal szerint amint telepíthető állapotba kerül, a telepítés menetének leírása megtalálható lesz az oldalon. A legfrissebb hír szerint a keresztfordítást végző script már működik (igaz, jelenleg i586 target-re fordít), így a fejlesztők szerint az első alapvető lépést megtették megtették az Arch Hurd létrejötte felé.

Hurd hírek: új telepítő CD-k, további git migrációk, portolás

 ( trey | 2009. november 9., hétfő - 9:46 )

Philip Charles új, "L" sorozatú telepítő CD-ket készített a Hurd-hoz. Ezzel egy nagy lépéssel közelebb került a projekt ahhoz, hogy a Hurd-öt Hurd alól lehessen telepíteni (anélkül, hogy Linux telepítőre szükség lenne).

Helyzetjelentés a Debian GNU/Hurd portról

 ( trey | 2008. szeptember 15., hétfő - 22:45 )

Több mint három éve annak már, hogy utoljára helyzetjelentést kaphattunk a Debian GNU/Hurd portolási munkáiról. Michael Banck ma összefoglalta, hogy hogyan is áll a projekt. A részletek itt olvashatók.

iPodHurd

 ( trey | 2006. május 4., csütörtök - 23:19 )

Mindannyian ismerjük a GNU/Hurd-öt és az Apple iPod-ot. A kettő összeházasításából születne meg az iPodHurd. A projekt célja, hogy a GNU operációs rendszer fusson az Apple sikertermékén. A projekt egyelőre a tervezés fázisában van, de már van honlapja.

GNU/Hurd: System V Shared Memory implementálva

 ( trey | 2005. július 13., szerda - 17:58 )

Néhány héttel azután, hogy Neal Walfield implementálta a POSIX szemaforokat a libpthread-hez Markus Brinkmann elkészült a Hurd-os SysV shared memory implementációval a glibc-ben.

Hurd LiveCD

 ( trey | 2005. március 21., hétfő - 20:37 )

Az OSNews szerint megjelent egy LiveCD, amelynek segítségével az érdeklődők bepillanthatnak a Hurd fejlesztésébe. Mivel az eredeti oldal nem elérhető, az érdeklődők letölthetik a kisméretű ISO image-et a HUP-ról innen (~38 MB).

Interjú Marcus Brinkmann Hurd fejlesztővel

 ( trey | 2005. március 19., szombat - 22:42 )

A Wikinerds Portal egy hosszabb interjút készített Marcus Brinkmannal, a 29 éves Hurd és Hurd/L4 fejlesztővel. Az interjú oldala jelenleg slashdotted, mirrordot oldal itt.

GNU/Hurd: az L4 port első fázisa kész

 ( trey | 2005. február 2., szerda - 9:21 )

A KernelTrap arról ír, hogy a Hurd fejlesztők befejezték az L4 port első szakaszát, és a munka megnyitja a további fejlesztések előtt a lehetőséget.

L4 port memória menedzsment fejlesztések

 ( trey | 2005. január 20., csütörtök - 9:14 )

Neal Walfield commit-jai nyomán nagyot lépett előre a GNU/Hurd az L4 mikrokernelen való futás felé.

Debian GNU/Hurd K8

 ( Anonymous | 2005. január 1., szombat - 23:28 )

Nemrég megjelentek a Debian GNU/Hurd K8-as verziójának CD image-ei.

GNU/Hurd: támogatás 2GB-nál nagyobb partíciókhoz

 ( trey | 2004. december 19., vasárnap - 21:08 )

És végül... Két évvel azután hogy RMS bejelentette, hogy késni fog a GNU/Hurd ``production'' verziója, megjelent az operációs rendszerben a 2 GB-nál nagyobb lemez partíciók támogatása.

K7 Debian GNU/Hurd CD-k

 ( trey | 2004. október 1., péntek - 7:34 )

Philip Charles bejelentette, a Debian GNU/Hurd CD-k K7-es sorozatát. A fejlesztő szerint ennek a set-nek a fő mondanivalója a stabilitás. Véleménye szerint ez az anyag arra hivatott, hogy promotálja a GNU-t.

Debian GNU/HURD-K6

 ( szaszg | 2004. május 24., hétfő - 13:11 )

Nem éppen friss, de a HURD-nál azt hiszem ennyi belefér :-)

RMS kirúgta Thomas Bushnellt a Hurd-fejlesztés éléről

 ( Anonymous | 2003. november 19., szerda - 21:03 )

Egyre jobban elfajul a GNU Free Documentation License körüli hercehurca. (Mint ismeretes, az invariáns részek és a hozzáférést műszakilag gátló dolgok tiltása miatt a Debian eddig is vonakodott a GFDL-t szabad licencnek minősíteni, így az ilyen doksikat lassan átminősítik a nonfree részbe.) Thomas Bushnell (a Hurd eddigi fő fejlesztője) az FSF álláspontjával szemben nyilvánosan is szimpatizált a Debian nézeteivel. Erre RMS kitette a szűrét.

Új Debian GNU/Hurd CD készlet

 ( init | 2003. augusztus 7., csütörtök - 15:45 )

Még július 31-én megjelent egy új Debian GNU/Hurd CD készlet.

Új Debian GNU/Hurd CD készlet

 ( init | 2003. április 30., szerda - 14:46 )

Ma megjelent egy új Debian GNU/Hurd CD készlet.

GNU/Hurd users-guide available

 ( MG | 2003. február 19., szerda - 15:49 )

Sorry, h. ilyen későn írtam, de az elmúlt pár napban nagyon elfoglalt voltam. Megjelent a Hurd users-guide-jának első változata a honlapon. A Hurd ugyan még nincs teljesen kész, elsősorban a nagy partíciók supportja hiányzik belőle, de vsz. ebben az évben elkészül. Meggyőződésem, h. jelenleg ez a jövő kernele, főleg mivel javít egy pár alapvető posix miszkoncepciót. Természetesen a kernelre épülő oprendszer a Debian.

Hurd: JFS translator

 ( trey | 2002. december 26., csütörtök - 11:17 )

Sajith T S egy jó kis Karácsonyi hack keretében JFS támogatást ütött össze a Hurd-höz. Ahogy levelében írja, az első "ipari szintű naplózó filerendszer a Hurd-höz". Sajnos kár annyira örülni, mert ez csak egy RO (read only - csak olvasható) fordító (translator), nem naplóz jelenleg. Mivel a fejlesztőnek nem volt hozzásférése a legfrissebb Hurd forrásokhoz a legutolsó Debian G1 CD-k alapján csinálta a stuffot. Ha egyelőre nem is használható, mindenesetre biztató a dolog. Kérdés, hogy a 'fantom OS'-ként titulált Hurd mikor készül el. - RMS szerint jövőre, sokak szerint soha.

Sajith levele:

RMS: diszk, és I/O gondok miatt késik a HURD

 ( trey | 2002. november 7., csütörtök - 18:44 )

A free GNU operációs rendszer (Hurd) végső kiadása valószínűleg késni fog, ebben az évben már valószínűleg nem lesz kész. Ennek az oka főként az, hogy a Hurd nem támogatja a nagy diszk partíciókat, és nem képes kezelni a nagy sebességű soros IO-t (high speed serial I/O input-output).