Hurd

Debian GNU/Hurd 2017

Címkék

Samuel Thibault bejelentette, hogy elérhető a Debian GNU/Hurd 2017-es kiadása. A kiadás a Debian "sid" (örök unstable) snapshotja, ami a Debian "Stretch" stable kiadásának idején - azaz pár nappal ezelőtt - készült. Ez azt jelenti, hogy a Debian GNU/Hurd 2017 gyakorlatilag a Debian 9 "Stretch" kiadás forrására épül (nagyrészt). A kiadás nem hivatalos Debian kiadás, viszont hivatalos Debian GNU/Hurd port kiadás.

Elérhető i386 architektúrájú gépekhez. Részletek a bejelentésben.

GNU Hurd 0.6

Címkék

Thomas Schwinge bejelentette a GNU Hurd 0.6-os kiadását. Újszülötteknek: A GNU projekt a GNU Hurd-öt a UNIX kernel helyettesítőjeként szánja. Fejlesztése két és fél évtizeddel ezelőtt, 1990-ben kezdődött. Típusa multiserver microkernel. A Hurd nem más, mint Mach mikrokernelen futó szerverek gyűjteménye, amelyek fájlrendszereket, hálózati protokollokat, fájlhozzáférés-vezérlést stb. valósítanak meg.

Sajnos a fejlesztőknek a mai napig nem sikerült eljutni oda, hogy i386-on kívül más architektúrát is támogasson. Az x86_64 támogatás tervben van, megvalósítása folyamatban.

Részletek a bejelentésben.

Grafikus telepítőt kapott a Debian GNU/Hurd

Címkék

A felületes szemlélő azt hiheti, hogy a GNU Hurd körüli fejlesztések már régen leálltak. Aki azonban valamelyest nyomon követi a változásokat, az tudja, hogy ha sok mozgolódás nincs is a projekt körül, valami azért mindig akad. A GNU Hurd kipróbálásától sokakat elrettentett az, hogy akár csak az alaprendszer telepítése is komoly munkát igényelt. Hol van már ez! Samuel Thibault "nemrég" bejelentette, hogy grafikus Debian GNU/Hurd telepítőt ütött össze. Kipróbáltam. Egész használható!

Hurd hírek

Címkék

Haladnak az Arch Hurd-ös fiúk a munkával. Az év elején volt szó arról, hogy az Arch Hurd projekt összebarátkoztatná a GNU/Hurd-öt az Arch Linux-szal. A legújabb beszámoló szerint több fejlesztési mérföldkövet is elértek az elmúlt időszakban. Például sikerült keresztfordítani már bootolásra képes i686-pc-gnu rendszert. Ezután arra törekedtek, hogy sikerüljön natívan működni képes gcc-t összehozni. Ez is sikerült, már van komplett, működő toolchain-jük (gcc-4.4.3, glibc-2.11.1, binutils-2.20.1) és csomagkezelőjük is a pacman személyében. Sikerült igazi hardveren (HP Pavilion dv6000) is bebootolni az Arch Hurd-del. A jelenlegi cél az, hogy egy működő qemu image-et összehozzanak.

Arch Hurd

Címkék

Az Arch Hurd projekt az Arch Linux-ot akarja összeházasítani GNU/Hurd-dal amellett, hogy a csomagokat i686 architektúrára optimizálnák. Az Arch Hurd jelen pillanatban egy kicsivel több csak mint egy ötlet. Van már weblapja, de letölthető eredményt még nem tud felmutatni. A weboldal szerint amint telepíthető állapotba kerül, a telepítés menetének leírása megtalálható lesz az oldalon. A legfrissebb hír szerint a keresztfordítást végző script már működik (igaz, jelenleg i586 target-re fordít), így a fejlesztők szerint az első alapvető lépést megtették megtették az Arch Hurd létrejötte felé.

iPodHurd

Címkék

Mindannyian ismerjük a GNU/Hurd-öt és az Apple iPod-ot. A kettő összeházasításából születne meg az iPodHurd. A projekt célja, hogy a GNU operációs rendszer fusson az Apple sikertermékén. A projekt egyelőre a tervezés fázisában van, de már van honlapja.