HOVD 2023 - Kedvenc laptop gyártó, márka

Címkék

  Itt a HUP Olvasók Választása Díj 2023 szavazás. Az idei HOVD immár a tizennyolcadik a sorban.

  A HOVD 2023-on minden HUP olvasó szavazhat. A HOVD 2023 választás ideje - két hónap - alatt a 20 kategóriában állított jelöltekre lehet majd szavazni.

  Szavazz az alábbi kategóriákban! Kedvenc ...

acer
4% (40 szavazat)
apple
24% (274 szavazat)
asus
6% (64 szavazat)
dell, alienware
24% (276 szavazat)
fujitsu
2% (23 szavazat)
hp
8% (94 szavazat)
huawei
1% (9 szavazat)
lenovo
31% (349 szavazat)
microsoft
1% (7 szavazat)
razer
0% (5 szavazat)
Összes szavazat: 1141

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 07. 13., cs – 15:18

HP, Dell, Lenovo, Acer, ASUS. Ezeken kívül nem szívesen veszek mást, de előfordult már.
Még a sorrend sincs bebetonozva! Azért kezdtem a HP-val mert legutóbb olyat vettem.
Sokkal fontosabb, hogy fekete billentyűzete legyen és azon fehér felirat! mert az ezüst billentyűn a halvány narancssárga nem olyan jól látszik.
És persze a legfontosabb a műszaki tartalom.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Szerkesztve: 2023. 07. 13., cs – 14:29

Meglátszik a szavazatokon, hogy kb. mindenki nyaral :D

let teh flame begin'

trey @ gépház

Nekem most van egy ThinkPadom mar par eve, de nem vagyok megelegedve vele. Esik szet, baromira kopik, nehezen karbantarthato hardweresen. A regebbi Dell Latitud gepem jobban birta magat, mint a mostani ThinkPad.

En most mar inkabb Framework laptop fele kacsingatok. :)

Az Erő Legyen Veled!

Szerkesztve: 2023. 07. 13., cs – 17:40

Nekem nincs annyira preferenciám, legtöbb Lenovo járt nálam, azok beváltak, de a Dell-ek se voltak rosszak. Most ASUS van, szerintem ez gyengébb, de élhető, meg járt nálam egy másik, de annak a hűtése volt olyan hangos, hogy nettó használhatatlan volt a gép, azelőtt meg egy eeePC, de az nagyon vérszegény volt. HP-t nem szeretem az idegesítő, bloat driverei és a hülye UEFI implementációi miatt, bár nem kizáró körülmény, ha HP, feltéve, ha a gép többi része normális. Egyedül az Apple és MS gépek azok, amiket nem vennék. Az MS még okés is lenne, de túlárazzák a gépeiket. Apple meg a zárt ökoszisztéma miatt nem fog nálam játszani soha.

Acer, Toshiba, FuSi, stb. se kizáró körülmény. Minden gyártónak vannak jobb, rosszabb szériái, meg nagyon szórnak szegmensenként is, a közép-feslő és felső kategória azért egyiknél sem olyan rossz szerintem ma már. Az is igaz, hogy én laptopból igénytelen vagyok, általában nem számít a súly, méret, akkuidő, és nincsenek ultra nagy elvárásaim a kijelzővel sem (csak ne legyen sub FullHD vagy nagyon fos TN), és billentyűzetből is bármit meg tudod szokni, ha ISO kiosztás (nem muszáj magyarnak sem lennie), nem vagyok mechanikus kapcsolós meg háttérvilágosításos fetisiszta, nagy portválasztékot se igénylek, dokkolókat se használok. Inkább specifikációt, bővíthetőséget nézek, és a megbízhatóság okán teszteket, felhasználói hosszútávú értékeléseket, és konkrét típusokra megyek rá, ha ilyet veszek, és nem általános márkapreferencia mentén döntök.

Inkább vagyok Ryzen párti, mivel általában erősebb bennük az iGPU, meg nincs szórakozás kis/nagy maggal, stb.., de adott esetben Intel sem kizáró ok, ha ár/teljesítmény arányban jobb, és mondjuk van hozzá egy használható dedikált GPU társítva. Kijelzőben általában elég a sima IPS, 60-75 Hz, nem ragaszkodok a fotómunkákra kalibrált, meg high referesh rate-es kijelzőkre, OLED-re, stb.. Egy, amit nem vennék, az a PWM-es háttérvilágítású, meg a fényes bevonatú kijelző. RAM-ból elég a 16 giga, bár lehet a következő gépem már 32-vel fogom venni az időtállóság okán, annak ellenére, hogy talán 8-cal is ellennék, és lehetőleg legyen dual channel. Amit kiemelten nézek: linuxos kompatibilitása minden hardvernek jó legyen benne, jón azt értve, hogy ne kelljen kernelmodul forgatással és speciális firmware-rel mókolni, illetve az előny szokott lenni, ha a BSD-s támogatás is jó. Win11, Hackintosh nem érdekel.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

https://frame.work !

 

Jovore sanszos egy 16"-os vasarlasa.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

En is Framework laptopot tervezek venni. Arra varok, hogy kijojjon a 16-os es legyenek rola tesztek. A kisebbnek jobban orulok, foleg a hordozhatosag miatt, de a 16-osnak van 1-2 ujdonsaga, ami ezen igenyemet felul tudja irni, ha jol sikerednek. :)

Anno elsore en is kevesnek talaltam a 4 portot, majd elkezdtem figyelni a port hasznalatomat es arra jutottam, hogy 4 eleg lenne nekem. :) Mert felfigyeltem arra, hogy hiaba van akar tobb port a tobbieknel, akkor is az egyre tobb USB-C cuccom miatt, keves a kinalatuk es atalakitokat kell hasznalnom, meg ilyenek. Igy az, hogy akar 4 azonos porttal fel tudom szerelni a laptopot azzal pont kitudja elegiteni az igenyeimet. :)

Az Erő Legyen Veled!

A szavazás megtévesztő. Milyen célra? Magamnak? Szomszédnak? Talán milyen márkát javítok szívesen?

Magam számára csak a gyártó felső kategóriás gépei (mobil munkaállomásai) játszanak. Dell Precision, Lenovo P Series, Fujitsu Celsius, Apple Macbook Pro (bár ez kicsit kilóg a sorból). Bár ebben a kategóriában is már esik a minőség az 5-10 évvel ezelőtti állapothoz képest. Egy normális laptop bővíthető, gyorsan szervizelhető és kérhető rá minimum 5 év helyszíni garancia.

nálam már jópár éve csak apple mindenhova. nagyszülőnek, nekem fejlesztésre. egyszerűen nincs semmi alternatíva sajnos minőségben és ár/érték arányban

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Munkahelyi gépem valami Dell. Még hat éves sincs, de egyes billentyűi néha nem olvasódnak be, ismételnem kell jelszót például, pedig alig nyomkodtam, mert külső billentyűzettel használom. Érzésre is kényelmetlen a billentyűzet, persze háttérvilágítása azért van, bár ki tudja, minek.

Ezzel szemben kicsi Acer gépem billentyűzete kényelmes, sokkal kellemesebb nyomkodni, és minden billentyűje hibátlan. Kb. fél évvel fiatalabb a Dellnél.

Szóval részemről Acer.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egy kellemes egyszínű háttérvilágítás szerintem nagyon jó dolog, főleg ha sokat használod sötétben a laptopot. Nekem pl nagyon jól jön ritkán használt szimbólumok kikeresésekor sötétebb környezetben pedig ezen felül full vakon gépelek.

Az RGB dolog meg ízlés kérdése. Valaki nem tud nélküle élni, én meg hányingert kapok tőle.

Szerkesztve: 2023. 07. 14., p – 08:02

. deleted

"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Asus -t jeloltem, mert az elozo laposomat (Asus K93) a 10+ ev szolgalati ideje alatt nagyon szerettem. Volt benne egy 3.5 collos vinyo hely, 18.4" fullhd kepernyo, i7, 16GB RAM, imadtam, pedig tobb mint 4 kilo volt a sulya.

Sajnos meghalt. Most az LG Gram 16 a favorit, szinten core i7, csak ez mar 11. generacios, ket m.2 nvme SSD hely, 16 GB ram, es ket USC-C meg ket sima USB-A csatlakozo, olyan gepet nem vennek, amiben egy portot kell csiszatolni tolteshez meg minden mashoz is. Ez osszesen 1.1 KG, vagyis pille konnyu az olemben tartani. A 16" 2560x1600 pixeles kepernyo bazi nagy am ilyenkor.

Ugyhogy a kovetkezo szavazason valszeg az LG -t fogom jelolni, ha lesz ilyen opcio. Majd szolok, ha kell. :-)

Nem nagyon van kedvenc gyártóm, bár úgy alakult, hogy csak HP, Dell, Microsoft és Apple által gyártott laptopot használtam huzamosabban.

A gyártónál fontosabb számomra az, hogy jól összerakott eszköz legyen, használható billentyűzettel és hozza azt a specifikációt, amit szeretnék.

Sajnos szinte minden gyártó az Apple fos billentyűzetét majmolja, ezért a használható billentyűzet sokszor csak beteljesíthetetlen ábránd marad.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Annak idejen a Lenovokat nagyon szerettem, Dellel, Hp-val botranyosan rossz tapasztalataim vannak.

Manapsag MacBookon kivul nem szivesen nyulok mashoz, oreg vagyok en mar sz*pni :)

Egyetlen oka van, hogy a DELL-től nem tágítok: a garanciális ügyintézés. HP-nek lennének jó masinái, de amit garancia néven művelnek, az egy vicc kategória. Még vállalati szinten is, magánemberként még annál is rosszabb.

Almás laptopom még sosem volt, de úgy hallottam, nem olcsó, de jó (volt legalábbis, amikor még Jobs lopkodott össze szemérmetlenül minden technológiát, és mielőtt Tim Cook egy drága ékszert csinált a brandből)

"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Csak Dell,Acer és Lenovo laptopjaim voltak.Ez a sorrend a preferencia terén is.A Lenovo billentyűzetét nagyon nem szeretem .

<befőttesüveg>
meggy
</befőttesüveg>

Nekem volt mar minden: ASUS, Dell, Fujitsu, Lenovo Thinkpad, Acer, MacBook Pro, tobbet ezek kozul napi szinten hasznalok (Apple (macOS), Thikpad (Win11) es Fujitsu (Linux MInt)).

Ezek kozul a (erdekes modon) a Fujitsu valt be a legjobban.

Iszonyu tartos folyamatos hasznalat mellett is (7/24), szerintem ennek van a legjobb billentyuzete az osszes kozul (en a hires Apple bill-t sem szeretem annyira, mint ezet), szuper kijelzo, 4+ ev folyamatos hasznalat utan sincs semmi problema vele a normal elhasznalodason kivul (akku kb. csak 60%-os mar, hasznalatbol eredo kopasok, stb.).

Ha vennek, Fujitsut vennek.

A tortenelmi tapasztalatom viszont az, h kizarolag ugy szabad laptopot venni, ha mod van annak a megnezesere, kiprobalasara vasarlas elott. Sok csalodastol megved utolag (spec bill. kiosztas, nem annyira jo kijelzo, ropogo muanyag haz, stb.).

Slimbook, azon belül Executive. Közelíti a Mac színvonalát, de Linux fut alatta. <3

Szerkesztve: 2023. 07. 16., v – 23:07

Én egy Teclast F6 Pro-t használok, második gépnek, lassan két éve és nagyon meg vagyok vele elégedve. Ahhoz képest, hogy 90e Ft sem volt Kínából rendelve, az egyik legjobb ár/érték arányú notebookom eddig, még ha nem is egy erőmű, de teszi a dolgát.
https://www.teclast.com/en/zt/nb/F6Pro/
 

Dellre szavaztam, de a Thinkpadet is szeretem. Szerintem azt külön kellene venni a Lenovótól.

Most éppen egy Asus Zenbookban találtam meg az ideálishoz legközelebb álló gépet (13-14"-os könnyű gép, erős proci, fölösleges dedikált GPU nélkül, két oldalról tölthető Type-C-vel, világítós billentyűzet, 32 GB ram, és extraként még Thunderbolt-ot is tud.
Előtte a Samsungokat használtam, de mióta kivonultak Európából, azóta nem rendeltem tőlük.
Az ősidőkben pedig a FuSi LifeBook-ok volt a kedvenc.

Dell gépekkel egy időben rengeteget szívtam, azokat azóta is messzire kerülöm.
HP Probook szériából nyúztunk rengeteget, strapabíró kis gépek, de a keyboard blacklight hiánya miatt nálam szóba sem jöhet.