A smooth scrolling (finomgörgetés) opciót a böngészőben ...

Címkék

Be szoktam kapcsolni.
23% (66 szavazat)
Ki szoktam kapcsolni.
15% (42 szavazat)
Alapbeállításon hagyom, mert nem érdekel.
62% (177 szavazat)
Összes szavazat: 285

Hozzászólások

Mivel alapértelmezetten be van kapcsolva, így általában használom, de az sem zavar, ha ki van kapcsolva. Általában akkor lényeges csak, ha valami GPU driverrel vagy kompozitorral van valami gikszer, vagy túl harmatos hardver van alatta, de ezek közül egyik sem érint.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Az meg mi? Nem is hallottam eddig említeni sehol.

Ez valahogy jól leírja a szituációt. :)

Én konkrétan agyvérzést kapok tőle, bár nem pont a böngészőnél jön ez elő, mert ott eddig mindig egyszerűen sikerült kikapcsolni. Viszont - ez a szavazás állásán is látszik - nem vagyok a véleményemmel többségben: amikor arra kerestem rá, hogy a fícsört hogyan lehet kikapcsolni, a találatok zöme arról szólt, hogy hogyan kellene bekapcsolni, ha nem megy. :|

Hogy mi is vele a bajom? Ha nyomok egy PageDown-t, akkor nekem az az elvárásom, hogy a következő frémben :) egy lappal lejjebbi pozíciótól lássam a szöveget. Így lehet egyből keresni azt, amiért az akció megtörtént. Ehelyett a program magát meg a CPU-t / GPU-t szórakoztatja a finom görgetéssel, és elcseszi az időm. Csoda, hogy idegesít?

Számomra könnyebben követhető, ha folyamatos a scroll és terminal-ban is szívesen látnék hasonlót.

Konkrétan mi is ez a feature amiről most beszélünk?

A VTE alapú terminálok (GNOME Terminal, Tilix, és sok egyéb) évek óta folyamatosan (pixelenként) görgetnek, ha touchpaddel szkrollozol vissza a scrollback pufferbe.

Vagy esetleg arról van szó, hogy nagyobb léptékű hirtelen szkrollozás (például egérgörgővel 1 "egység", vagy Shift+PageUp) animáljon? Elvileg megcsinálható viszonylag könnyen, gyakorlatilag kéne valaki aki megcsinálja, és meggyőzi a fejlesztőket hogy hasznosabb mint amennyire idegesítő.

Vagy arról, hogy az alkalmazások (vim, emacs stb.) is így szkrollozzanak? Az teljesen reménytelen.

Pontosan arról van szó, amiről te is írsz. Hogy mikor görgetnek, akkor minél finomabb léptékben, minél kevesebb töréssel, ugrálással görgetődjön a tartalom. Egyes embereket zavar, ha egész sorok vagy netán egész bekezdések villanak be, tűnnek el görgetés alatt, elvesztik a fonalat, meg irritálja őket, ha túl darabosan, nagyokat ugrál a tartalom.

Nálam egyébként a waylandes SwayWM-en futó Termite nem alkalmaz még touchpaddel görgetve sem pixelenkénti görgetést, mégis simának és folyamatosnak tűnik, hiába scrollozik soronként, pedig sokat használom, 1-2 kivétellel majdnem csak terminálos programokat használok. Tehát valahol kompozitálás, tartalomújrarajzolási, frissítési kérdés is, hogy hogyan implementálták ezeket. Böngésző azért fontosabb, mert abban többféle a tartalom, többféle méretben, kép, szöveg, link, táblázat, és több minden jöhet elő, nehezebb normálisan implementálni, így jobban rá vannak szorulva erre a görgetés kisimítására.

Felhasználói preferencia kérdése is, aki eyecandyt akar, meg a kisimításhoz szokott hozzá, az igényelni fogja, de pl. aki meg fürgeséget, kicsi reakciót akar, hogy pattogósnak érződjön a rendszer (lásd hajbazer, akinek görgetéskor egy 50 ms is sok), azok meg úgyis kikapcsolják ezt a feature-t.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

> Termite nem alkalmaz még touchpaddel görgetve sem pixelenkénti görgetést

Lehet hogy régi a vte-ng verziód.

> mégis simának és folyamatosnak tűnik, hiába scrollozik soronként

A soronként az már eggyel jobb, mint amit a legtöbb terminál csinál. Csomó terminál megvár egy egész egérgörgőnyi mozgatást, és akkor ugrik talán 3-4-5 sornyit. A vte a 0.36-os verziótól kezdve ehelyett kb. harmad-negyed-ötöd egérgörgőnyi szkrollozásonként ugrik egy-egy sort, ami már lényeges javulás; 0.44-től kezdve pedig pixelenként szkrolloz touchpadről (ámbár nem animál, hanem azonnal hajtja végre a kért mennyiségű tekerést).

> Egyes embereket zavar, ha egész sorok vagy netán egész bekezdések villanak be, tűnnek el görgetés alatt, elvesztik a fonalat, meg irritálja őket, ha túl darabosan, nagyokat ugrál a tartalom.

Ez így van, különösen akkor amikor nem egyértelmű hogy a hirtelen ugrás hogyan is van kapcsolatban azzal, amit a felhasználó csinált. Szkrollozásnál mondjuk elég egyértelmű hogy mit vársz hogy történjen.

Én még csak hasonló beállítást sem találok se Chrome-ban se Safariban.

Ave, Saabi.

Új gépnél, telefonnál is az szokott az első lenni, hogy minden animációt kikapcsolok.
Eddig legjobban az Office2016-ban folyamatosan haladó kurzor zavart.

En Inertial Scrolling-ot hasznalok.