Szerinted "ráférne" a mai fiatalokra a sorkatonaság?

Címkék

Igen, de csak a fiúkra.
11% (55 szavazat)
Igen, de nem csak a fiúkra, hanem a lányokra is.
17% (86 szavazat)
Nem, aki katona akar lenni az legyen, aki meg nem az ne.
60% (298 szavazat)
Egyéb, leírom.
4% (18 szavazat)
Csak az eredmény, vagy még az sem érdekel.
8% (39 szavazat)
Összes szavazat: 496

Hozzászólások

Nem, de valami kellene, ami növeli a motiváltságot a személyes céljaik felé és kitartást ad nekik, hogy ne a problémákat keressék, hanem a megoldásokat, és ne az legyen a társasági működésük, hogy "nézd milyen rossz az életem". Ezt keverik szerintem sokan az egyébként pont őket nevelő generációból azzal, hogy "ráférne egy alapos szivatás", mert van akit az mozdít ki ebből az állapotból, ha feldühítik.

(Pont a megszüntetés utáni napra voltam behívva sorozásra.)

és a többségre jellemző, hogy:
- be is dobják a busz alá egymást /plö előléptetésért/
- a felelősségvállalás pedig ismeretlen fogalom. Általános kérdés: és ez nekem miért éri meg..

természetesen hatalmas tisztelet a kivételeknek akik erősítik a szabált :). Mert a szabál az szabál ..

Az emberek eddig is bedobták egymást a busz alá, szerintem inkább az a különbség, hogy ez a generáció kevésbé hagyja magát, és ez már nagy pozitívum. A céges kultúra afelé változik, hogy nem lesznek azok a cégek a sikeresek, akik a buszaládobós emberekből csinálnak főnököt, mert a beosztottak dobbantanak.

A felelősségvállalással kapcsolatban: a kérdés tök jogos. Legyen a kockázat is azé, akié siker esetén a haszon. A hatalmasra nőtt cégeknél jelenleg a magas rangú beosztottak siker esetén óriási, blamázs esetén nagy prémiumokat kapnak, a balhét meg vigye el más. Csak drukkolni tudok ahhoz, hogy ezt meg tudják változtatni.

Oke, de ha gondolatban elszakadnank a kommunista modszerekrol, es valami ertelmeset csinalnank? Nem torvenyszeru, hogy sorkatonasag = tobb eves szabvesztes, recska egesz nap, stb.

Ha az a kerdes, hogy olyat akarok-e, mint ami nemreg volt itthon, akkor nem. Ha lehet valami konstruktivabbat csinalni, akkor igen.

Ugyan mitől lenne bármilyen sorkatonaság normális?
Egyrészt, a szervező nem képes megbecsülni a sorkatonákat, mint munkaerőt, mert egyrészt vegyes (mint a társadalom), másrészt szinte ingyen van (mivel az állam dönti el, hogy mennyit fizet, nincs piac, ami szabályozná).
Másrészt, ki fogja csinálni? A világ összes hadseregének problémája az, hogy honnan szerezzen normális embert, aki ennek ellenére oda akar menni (gyanús, hogy a kettő valamennyire ellentmondó is).
Harmadrészt, miért akarnánk, hogy a jövő fiataljai elszenvedjék egy csapat agresszív tapló dirigálását? Hogy utána ők is tovább akarják adni a szenvedést, mint akik most vissza akarják hozni a sorkatonaságot?

> Hogy utána ők is tovább akarják adni a szenvedést, mint akik most vissza akarják hozni a sorkatonaságot?

Rugaszkodjunk mar el egy kicsit a szovjet tipusu sorkatonasagtol, mert aki itt mellette foglalt allast, az (egy-ket kivetellel) kurvara nem a regi rendszert akarja visszahozni. Nevezhetjuk masnak is, ha a sorkatonasag bantja valakinek a fulet. Ettol meg imho egesz nyugodtan ossze lehetne terelni a "press F to pay respects"-jellegu fotel-katasztrofaturistakat, es kizavarni oket a szabad levegore homokzsakot cipelni.

> A világ összes hadseregének problémája az, hogy honnan szerezzen normális embert, aki ennek ellenére oda akar menni

Miert, cegek hogy szereznek embert olyan iparban (hello, IT!), ahol tobb ceg van, mint "normális ember"? Osztonzik oket valahogy, hogy menjenek oda dolgozni, es ne a konkurenciahoz. Az USA-ban pl. eleg gyakori, hogy katonaskodasert cserebe kifizetik (az amugy nem keves) tandijat/diakhitelt. Itthon nem lehet hasonlo?

Mi az, hogy "szovjet típusú sorkatonaság"? Hol jobb? Az amerikai hadseregben is megvolt a felesleges szívatás, a szadista kiképzők, amikro a vietnámi háború miatt soroztak. Az a hadsereg is kitermelte azt a szadista söpredéket, akik utána vietnámban nőket erőszakoltak. A katonásdihoz szükséges a gondolkodás nélküli engedelmesség, és azt többnyire megtöréssel érik el.

A pénzbeli ösztönzéssel kapcsolatban pedig az nem világos, hogy akkor hol a sorkatonaság? Ha kötelező, akkor az állam nem motivált annyit fizetni, ami vonzóvá teszi (hiszen nem utasíthatod vissza az ajánlatot), ha pedig eleget fizetnek, akkor minek sorozni?
(Amúgy a pénzbeli ösztönzéssel kapcsolatban is nyilván vannak problémák. Mennyi a felmondási idő? Ha évekig fizetnek békében, felmondhatok, amint lőni kellene? Tényleg jó az, ha kiképzünk egy csomó embert arra, hogy utasításra embert öljön?)

A katasztrófaelhárításban való részvétel már más kérdés, azt nem tudom, hogy mennyire értelmes (egy sereg nem túlzottan hozzáértő ember segíti vagy akadályozza-e a munkát, illetve abból a pénzből, amiből sok embert ki lehet képezni annyira, hogy ne csak akadályozza, nem lehet-e jobb, profi tűzoltóságot, mentőszolgálatot, katasztrófaelhárítást létrehozni).

Á ne is álmodj.
Rendszerről rendszerre változik a hozzáértés bolsevik türk. A hozzáértés liberális türk.
"mi lenne, ha mindent arra használnánk, amire való."

Szovjet típusú sorkatonaság. Kapca nem mutatjuk meg, hogy kell rendesen felvenni véresre bassza a lábat nem gond a katona keményebb lesz.
Ami kimenet várnak.

Közben nem kell ennyi izom. B.O.P.E

Reagáljak egy kicsit az Az USA-ra is. Amikor itthon ilyen történeteket olvashatsz akkor lehet azt mondani, hogy a Hazáért és nem azt hogy az elitért.

Még mindig nem az állam szempontjából érdekes ez, hanem az egyén személyiségfejlődése szempontjából. S igen, ahhoz bizony hozzátartozik az is, hogy olyan helyzetekben is életképes maradjon valaki, ha a dolgok nem úgy történnek, ahogyan szeretné, továbbá felismerje, hogy van az a helyzet, amikor az „ügyvédemmel szeretnék beszélni” üres szólam csak nevetség tárgya. S ez így van jól. Meg kellene végre érteni, hogy nem mindig van béke, liberális demokrácia, lakosság ellátása, emberi jogok, és efféle huncutságok. Mert ezek ember által létrehozott szabályok, s nem szükséges a működésük. Nagyjából a fizika törvényei, meg a viselkedésedre adott emberi reakciók az egyedüli kemény törvények, nincs más. A sorkatonaság ennek megértéséhez nyújtana segítséget. Van olyan, hogy valamihez jogod van, csak lehetőséged nincs rá, így lehet, nem nagyon kellene erőltetni az adott helyzetben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A sorkatonaság pont ezzel ellentétes. Ha az emberekben rendesen élne ez, hogy a saját törvény az egyetlen, akkor hátrafordulna egyszerre a két hadsereg, lelőnék a tisztjeiket, és hazamennének ebédelni, a két király meg rendezze le a kocsma előtt a nézeteltéréseiket.
Pont arra kellene nevelni a fiatalságot, hogy racionálisan, ésszel, békében hogyan lehet együtt élni egy társadalomban, és hogyan nem választunk meg akkora barmokat vezetőnek, akik a háborút is lehetséges eszköznek tekintik a céljaik elérésére.

Ezek alapján az USA, mint szövetséges, nagyon rossz választás volt, lévén folyamatosan háborúzik.

Azt azért te is tudod, hogy ez nem úgy van, hogy a két király egymásnak ereszti a seregét, hanem jóval összetettebb ez a probléma. Vannak különféle érdekek, s ugyanarról mást gondolnak egyesek.

Mi alapján lehet az Egyesült Államoknak nukleáris fegyvere, s miért ne lehetne éppen úgy alanyi jogon Iránnak? Mindkét fél hatalmi logikájában van megalapozottság, ám ez a két dolog aligha egyeztethető össze.

Szóval amit sugallsz, a szeretkezz, ne háborúzz elve demagóg és naiv.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A folyamatos háborúzás a hadseregnek az edzés.
Különben elszaporodnak az idióta parancsnokok, Akinek sikerült, és akinek nem.
"Egy bizonyos határig teljesen mindegy, hogy miért tartod be az előírásokat, hajtod végre a parancsokat, milyen érzelem tartozik ehhez, ha betartod, végrehajtod azokat"

"Ekkor még nem tudhatták, hogy a másik két - terepjáróval mozgó - Bravó járőr is felsült, éppen a sivár terep miatt... A Bravó Három Nulla a földetérés után rögtön felmérte a célkörzetet és megállapították, hogy képtelenség lenne rejtve maradni, ezért haladéktalanul visszaindultak a szaúdi határ felé. A Bravó Egy Nulla parancsnoka - a kopár sivatagot már a gépből felmérve - úgy döntött, nem is próbálkozik meg a bevetéssel, és azonnal visszatértek a támaszpontra. Akkor az Ezred tagjai gyávasággal vádolták ezeket a katonákat, később viszont mindenki belátta, hogy helyes döntést hoztak."

Ja és a 3 Bravó járőr közül egyik sem végezte el a feladatát, a Bravó Kettő Nulla feladata sem az volt hogy fuss az életedért.

ui. Nincs visszacsatolás mi jó és mi nem, Szíriába sem véletlen vittek annyiféle haditechnikát kipróbálni az Oroszok, kell a visszajelzés mi működik és mi nem. Oroszok is folyamatosan háborúznak.

Megint kötekszel. Más a stressz helyzet, s más a fizikai attrocitás. Talán nem volt világos, de arról sem beszéltem, hogy mondjuk valakit összeverjenek. Vissza kellene nézzem, most nem emlékszem, mit írtál, voltál-e katona. Ha igen, akkor tudod, hogy nem börtön, nem fognak bántani, de bizony ellenjavallt eljátszani a beképzelt budai hülyegyereket, mert meglepődés lehet a vége.

Ezen felül örülnék, ha nem te mondanád meg, hogy én miről beszéltem, mert ez nem a te kompetenciád. Hidd el, nálam senki sem tudja jobban, hogy én miről beszéltem. Mondjuk szerintem ez evidencia.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Megint kötekszel. Más a stressz helyzet, s más a fizikai attrocitás. Talán nem volt világos, de arról sem beszéltem, hogy mondjuk valakit összeverjenek."
Nincs mindig katonatiszt, felettes a honvédek közötti esetleges konfliktus mellett. A civil életben is előfordul önbíráskodás, a közlekedési szabályok megszegése annak ellenére, hogy vannak ezekre nézvést tiltó szabályok. Csak a szabály az nem több szándéknyilatkozatnál. A valóság meg az, ami megvalósul. Kemény szabályok csak a fizikai törvények.

"Ha igen, akkor tudod, hogy nem börtön,"
A honvédségnél viszont abban a környezetben maradsz este is, éjszaka is, másnap is. Szerintem ez egészen más felállás.

A válaszokat te adtad korábban, mielőtt megpróbálnál belekötni.

Igen, épp ezt írtam magam is. Meg kell tanulni kezelni ezeket a helyzeteket akár azon az áron is, hogy hiába van igazad, nem hangoztatod azt, ha ezzel nagyobb bajt előzhetsz meg. Engem nem vertek meg a honvédségnél, nem is erőszakoltak meg, pedig nem vagyok egy biztonsági őr alkatú valaki.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Vagy nem érted, amiről beszélek, vagy nagyon ráérsz trollkodni. Az utóbbit gyanítom. Legtöbb esetben önmagában az adott helyzetbe kerülés kikényszeríti a helyes viselkedést, így amikor ennél is rázósabb körülmények közé kerül valaki, minimalizálni tudja majd a veszteségeit.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Lehet, hogy tényleg nem értem, hogy szerinted miért jó, ha akár bűncselekmény elszenvedését kell tűrnöd állami kényszerből. És erre írtam, hogy kár, hogy téged nem vertek meg, de nagyon istenesen, mert akkor nem írogatnál ilyen faszságokat, hogy jót tesz a személyiségfejlődésnek.

Uncsi. Mondtam, hogy nem a verés, hanem abba a helyzetbe kerülés, hogy nem ugatsz vissza, hogy neked jogaid vannak, meg Alkotmány, meg emberi jogok, meg TASZ, mert teheted ugyan, de akkor jön a maflás. Inkább ráhagyod a másikra a hülyeségét, s láss csodát, senkinek nem esik bántódása. Picinyke érzékeny büszkeségeden csorba esett. Kibírod.

Mondok hasonlatot. Amikor vita volt az áldozathibáztatásról, valamint arról, hogy a rendőrség azt javasolja, ne öltözzenek kihívóan a lányok, ha nem akarnak megerőszakolódni, az ugyanerről szólt.

OK, öltözzön kurvásan, joga van hozzá, de attól még nem lesz meg nem történt esemény az ő megerőszakoltsága, hogy joga van nem megerőszakolódni, továbbá az sem segít, ha a másik felet lecsukják. Ellenben a kicsit több ésszel felvértezett nőnek nem lesz bántódása.

Erre mondom, hogy van a jog és van a valóság, s ha egyesek toporzékolnak is, akkor sem fog a kettő egybe esni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"mert teheted ugyan, de akkor jön a maflás"
Mondom én: amellett érvelsz, hogy szükség van államilag támogatott erőszak elviselésére.
Mi az, hogy „nem ugatsz vissza, hogy neked jogaid vannak”? Hogy a búsba tudsz amellett érvelni, hogy az állam tartson fenn egy olyan rendszert, ahol megfosztanak a jogaidtól? Nem lenne egyszerűbb azonnal minden 18. életévét betöltött fiatalt bezárni pár hónapra egy börtönbe?

"Ellenben a kicsit több ésszel felvértezett nőnek nem lesz bántódása."
Ez nettó hazugság, ugye tudod?

Hogy a búsba tudsz amellett érvelni, hogy az állam tartson fenn egy olyan rendszert, ahol megfosztanak a jogaidtól?

Úgy, hogy a megfelelő képességek elsajátítása a túlélés záloga lehet adott esetben. A topic kérdése továbbra is az, hogy ráférne a mai fiatalokra a sorkatonaság. Szerintem rá. Például azért, hogy legalább annak közelébe jussanak, nem minden körülmények között létezik jogállamiság. Meg kellene érteni végre, a jogot magunknak találtuk ki. A kemény törvények a fizikai törvények. Gondolom, ha négyszemközt lennél egy tigrissel, neki is a jogaidról beszélnél. Sok sikert!

Ez nettó hazugság, ugye tudod?

Valóban pontatlan voltam. Csak ugye nem mindegy az a P valószínűség...

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Valóban pontatlan voltam. Csak ugye nem mindegy az a P valószínűség..."
Miközben amellett érvelsz, hogy olyan körülmények közé kellene szorítani a mai fiatalokat, hogy P értékét kimaxoljuk. Most akkor hogy is van ez? Minek ment oda? Hát te kényszerítenéd!

A honvédség félút ebben. Nem börtön, vannak jogaid, de van mit megszokni abból a világból, ami kicsit érdesebb. Kontrollált környezet, durva jogsértések nem történnek, ugyanakkor kibillent a konfortzónádból. Szerintem kell egy kis keménység tapasztalatnak, ezt továbbra is így látom. Nem arról beszélek, hogy bárkit meg kellene nyomorítani. Dehogy. De egy ilyen tapasztalat birtokában szerintem javul krízishelyzetben a túlélés és a helyes helyzetfelismerés és viselkedés esélye. Nem kell egyetértened. Szerintem agyonbeszéltük már ezt. A kérdés továbbra sem az, hogy bevezessék a sorkatonaságot, hanem az, hogy rájuk férne-e. Mást jelent a kettő.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"durva jogsértések nem történnek"
De ha mégis, azt legalább megpróbálják eltussolni (ja, ez még csak nem is a sereg, ez a finomított változat): https://hup.hu/szavazasok/20190609/szerinted_referne_a_mai_fiatalokra_a…

"De egy ilyen tapasztalat birtokában"
Azt, hogy emiatt ráférne a mai fiatalokra, eddig vagy hússzor leírtad, viszont az eddigi 666 komment között, egyetlen, kifejezetten a hadseregbeli élethez köthető pozitív tapasztalatszerzés leírását sem olvastam.

Felesleges volt ennyire belemennem. Egyrészt volt egy eldöntendő kérdés. Eleve nem kell érvelni, csak válaszolni rá. Másfelől érveltem, leírtam több oldalról megvilágítva. Nem fogadod el, mást gondolunk a világról, nincs ezzel baj. Lépjünk tovább, nyilván nem fogjuk egymást meggyőzni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"de bizony ellenjavallt eljátszani a beképzelt budai hülyegyereket, mert meglepődés lehet a vége."

Erdekes kettos mercet alkalmazol, ha ervekre kerul a sor.

De ne menjunk "bekepzelt budai hulyegyerek"-ig, csak odaig, hogy mondjuk valaki szova tesz valamilyen igazsagtalansagot.
Nyilvan a kulturalisan felulreprezentalt, fizikai erovel jol ellatott oregeknek ez mar komoly indoknak szamit leckeztetesre.

Ezert felmerul bennem a kerdes: Fel tudnad kerlek sorolni, hogy akkor a sorkatonasag alatt, mely alkotmanyos szabadsagjogunkkal szabad elnunk, es melyektol kell atmenetileg lemondanunk a neveles idotartamara?

Pont ez a lényeg, hogy ezt megtanuld. Szerinted egy kutya foglalkozik az alkotmányos szabadságjogaival? Vagy azzal, hogy tételesen összeszedje, melyekkel élhet adott helyzetben? Felméri az erőviszonyokat, ha úgy adódik, maga alá húzza a farkát, s leszegett fejjel eloldalog, vagy felcsapott farokkal, azt csóválva játszik a másikkal. Ez az ösztönös szinten az embereknél is hasonlóképpen van. Meg kell tanulni érteni a nonverbális kommunikációból, s üzenni azzal. Nem lehet mindig az Alkotmányra, a Magyar Közlönyre, meg az emberi jogokra hivatkozni. Vagyis lehet, csak nem mindig kifizetődő.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én voltam katona, mégohzza magyarként a román hadseregben, de ez kevésbé számít, ezzel nem volt semmitféle gondom, nem részesültem semmiféle különleges pozitív vagy negatív bánásmódban emiatt.
Csak a következőket tudom mondani, ez bizonyára érvényes a világ összes katonaságára:
- nincs szükségük gondolkodó emberekre, ha egy olyan típus vagy aki a szivarcsikket nem a földre dobja, akkor nincs mit ott keress
- ha kíváncsi vagy az emberi hülyeség határaira, akkor bátran benézhetsz hozzájuk, nem fog csalódást okozni.

Nem a sorkatonaság nevel egy fiatalból embert, hanem a rendszer és az első 7 év, amit a szüleiddel eltöltesz. Manapság egy gyerek hamarabb kapp játékkonzolt és okostelefont mint megtanul járni. A rendszernek meg nincs szüksége gondolkodó emberre, csak szavazópolgárra, aki meg tudja a narancssárgát a többi színtől különböztetni.

+-1

Sok fiatalt az tesz felnőtte, hogy n ideig nincs ott anyu-apu. Ez egy jó kezdet. A következő pedig az, hogy megtanulja, ha közösségben szaralak, akkor megy a pofon vagy a kanalazás. Sok emberből hiányzik a korrektség és aljas, mert mindig megúszta, de a honvédségnél a surranótársak az másmilyen bíróság. Egy ilyen helyzet nevel a fiatalból felnőttet, nem pedig a honvédség maga. Az csak a keret ehhez. A kiképzés maga nem nevel felnőttet, max hozzáértés ad minimálisan.

"Sok emberből hiányzik a korrektség és aljas, mert mindig megúszta, de a honvédségnél a surranótársak az másmilyen bíróság."
Az ilyen emberek kis százalékát változtatja meg a katonaság.
Aki aljas, ... az is marad utána is, lehet még élvezi is.
Ezeket a dolgokat jó példát mutatva a szülőnek kellene megtanítania.
Amit lentebb írtál sorkatonai szolgálatra (3 hónapos verzió) jó ötlet. De az is inkább más tulajdonságokat erősít(kitartás, csapatmunka).

----
FreeBSD, Solaris, blackPanther

+1 - Hosszútávon.., bár őrület(!), de minden hímneműnek jót tesz, ha egy ideig átlag-közösségi szinten tapasztalja meg, mit jelent az egymás közti szolidaritás és a hierarchikus parancsuralmi rendszer az emberekre. Mit is jelent egy-egy katonai, fizikai erőnléti "megpróbáltatás". Milyen az, amikor nem az ész uralja a felettes erőt, és a szennyest nem anyu mossa, sőt a cipőt-surranót sem ápolja helyetted senki, viszont elvárják tőled hogy "tükör" legyen, sőt az ágyat sem árt naponta bevetni, ruhákat behajtogatni a szekrénybe. A lőfegyverekkel való bánásmód megtanulása sem ártott még férfinek.

Ezt kikerülve nem lesz könnyebb a társadalomba való beilleszkedés, mert a civil társadalomban sem mindig az ész uralja a főnökök többségét. Egyszóval, a haza védelme kötelesség, ehhez meg kell tanulni milyen az, amikor feladod az egyéni plusz igényeidet egy adott közösségi cél érdekében. - Erre jó. (És a további életedben kívánom, hogy soha ne legyen az így megszerzett tapasztalatokra szükséged - de sanszos, hogy életen keresztül nem fogod megúszni...)

(Az ország akkori 3 legkeményebb laktanyájának egyik forradalmi ezredénél, 3x3 hónapos "pityu"-kiképzés + még a szokásos utáni 6 hónap. :) )

A pszichológia alkalmassággal kapcsolatban pedig.., - néha valóban ott derül ki, - és az sem baj, ha valakinél egyáltalán kiderül... - és igen, a katonai célok elérésének megtervezésénél mindig van százalékosan betervezett veszteség. Anélkül még egy jelentősebb csapatmozgatással megoldott, katonai gyakorlat sem megy, bár a szabályok szigorú betartatása éppen ennek elkerülését célozza.

> ehhez meg kell tanulni milyen az, amikor feladod az egyéni plusz igényeidet egy adott közösségi cél érdekében.

Erre ott az open source.

Személy szerint támogatnék önkéntes, hétvégenkénti vagy időszakos fizikai, technikai és taktikai felkészítést. Egy ilyenben részt is vennék. Ahhoz viszont katonakötelesként sem füllött a fogam, hogy hozzá nem értő, katonásdit játszó balekok játszanak az időmmel.

Aminek elég rendesen a társadalom széthullása a következménye, mert nem a hiteles, tapasztaltnak van tekintélye, hanem annak, aki nagyobb troll. Amúgy itt többek szemléletével szerintem az a baj, hogy csak szűk peremfeltételek esetén működik. Egy létező liberális demokráciában békeidőben. Ha viszont ebből valami nem igaz - s ez könnyen előállhat -, máris hasznos lesz, ha valaki tud viselkedni, s nem kezd el Darwin-díjasként arcoskodni, a jogaira hivatkozni például olyannal szemben, akinél a jogtár nem egyéb, mint a fegyver és néhány teli tár.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Már más hozzászólásodból is láttam, hogy nem tudod mi a tekintélyelvűség.

A tekintélyelvűség éppen ellenkezője, mint amit elvársz tőle. Nem a a tapasztalatot, de nem is a kor tiszteletét jelenti.
Egyszerűen csak azt, hogy a főnököt feltétel nélkül követni kell. Nem számít, mennyire buta, vagy hozzá nem értő. És akár fiatal is lehet.

https://7koznapi.blog.hu/2018/02/25/a_tekintelyelvu_ember_6_jellemzoje

Nem tudom, hogy azok között, akik ezt olvassák, hányan voltak valóban katonák. Nem hiszem, hogy nálam jobban utálta volna bárki is a sorkatonai kötelezettséget, amikor nekem kellett bevonulnom. Aztán a 18 hónap letelt, szerencsés helyen voltam és a mai fiataljainkat látva 1000%-ig biztos vagyok benne, hogy sürgős szükség lenne a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetésére.

Én már éppen nem voltam, de utólag már bánom, hogy nem voltam. Azt gondolom, hogy ha valaki nem olyan ipari (közép)iskolába járt, ahol szigorú "szakik" megtanították arra, hogy mi a rend és a fegyelem (én egy ilyenben tanultam meg), akkor a katonaság lehetett volna az egyetlen, ahol ezt meg lehetett volna tanulni.

--
trey @ gépház

A szigorú szakik ügye sztem más: ott (előbb utóbb) azért sokkal könnyebb belátni, hogy az információáramlás mégiscsak egy magasabb szintről megy egy alacsonyabb irányába. A katonaság lényegileg más, ott azt kell megtanulni, hogy egy büdösbunkó is lehet parancsnok. Simán, sőt, és ez adott esetben még hasznos is lehet. És az "alaki gyakorlat" semmiben nem befolyásolja a saját autonóm viselkedésünket.

Ez az egyébként roppant praktikus tudás erőt ad és sztem ordító hiányosság a mai fiatalok esetében. Ahogy látom, szenvednek is tőle, rendesen.

Kizárólag ilyen történeteket hallottam, nem kevés forrásból, viszont a parancsolgatást sokszor összemossa a mitológia a rend-csend-fegyelem hármassal. Rendszer az nincs benne, de látszólagos rend van, csend is van, fegyelem valójában nem odaadó önfeladó, hanem undorodó, félelemre és megúszásra épülő.

Még mindig nem derült ki, mi volt a helyzet. Ha annyira érzékeny volt, civil körülmények között is megtörtént volna, csak mondjuk egy hídról ugrik, mert elégedetlen volt a főnöke a munkájával. Nem azt állítottam, hogy jó volt az öngyilkossága, hanem azt, hogy szerintem nem kis részben vele volt valamilyen pszichés probléma. Én is érzékeny vagyok egy rakás dologra, mégsem lettem öngyilkos, pedig sokszor voltam őrségben, s volt nálam néhány teli tár, meg a fegyver.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

1. Ha valaki nem bírja a bezártságot, attól még nem szokott leugrani a hídról.
2. Ha valakinek pszichés problémája van, nem sorozom be, és végképp nem teszem olyan helyre, ahol gyakorlatilag szabadon fér fegyverhez és éles lőszerhez.
3. Az ő szüleit kurvára nem vigasztalta, hogy te nem lettél öngyilkos. (Őket az vigasztalja, hogy a gyereknek iszonyat mázlija volt, mert egy másik srác észrevette, mire készül, beugrott a fegyverszobába, és megpróbálta kiütni a kezéből a pisztolyt, ezért csak néhány foga bánta és szétégette a száját.

Szóval nem, rohadtul nem kell, sőt nem is szabad senkinek a kezébe fegyvert adni akarata ellenére. Pont. Leszarom, hogy egyesek szerint a katonaságnak nevelő hatása van. Húzzon le mindenki 3 hónapot egy gyorsétteremláncban: ugyanaz, fegyver nélkül.

Az alkalmatlanokat nyilván ki kell szűrni. Volt olyan fogalmatlan katonatársam, akit inkább leszereltek, minthogy baj legyen. Ez a sorozóbizottság felelőssége amúgy. De mindenki önálló entitás, lehet olyan eset is, hogy nincs előtte semmi jele, s megtörténik a baj.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Az alkalmatlanokat nyilván ki kell szűrni."
Aztán vagy sikerül, vagy nem. Ez olyan, mint a halálbüntetés, ott is késő, ha a kivégzés után derül ki, hogy nem az elítélt volt a bűnös.
Jelen esetben a kiképzést egy szakaszban csináltam végig a sráccal, semmi jele nem volt. Utána átkerültünk máshová, és a századából többen is átjöttek a miénkbe érdeklődni a srác után, hogy korábban is ilyen volt-e. A problémákat jelentették a hivatásosoknak is, tudtommal többször is. Mégsem történt semmi.

Kiindulási pont: nem játszunk a másik életével, ha nem muszáj. Sorkatonaságot fenntartani nem muszáj.

OK, nekem rögtön ezután lenne egy olyan javaslatom, hogy szüntessük meg a személyautók birtoklásának és használatának lehetőségét. Ott a tömegközlekedés, tessék azzal utazni, azt hivatásos sofőrök intézik. Sokkal kevesebb volna a baleset, jelentősen kevesebb gyalogost és kerékpárost ütnének el, valamint nagy előrelépés volna a környezeti ártalmak csökkenésében is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Szóval nem, rohadtul nem kell, sőt nem is szabad senkinek a kezébe fegyvert adni akarata ellenére."
"Kiindulási pont: nem játszunk a másik életével, ha nem muszáj. Sorkatonaságot fenntartani nem muszáj."
Ha értő olvasás híján ebből nem szűrted le, hogy mire kellett volna reagálni: szerinted jó lenne embereket békeidőben fegyverhasználatra kényszeríteni.

Ugye tudod, hogy még a figyelmeztető lövés leadása sem fegyverhasználat? Fegyverhasználatra én sem vágytam annak idején. Az egy igen súlyos lelki teher volna. Az, hogy lőtéren céltáblára lősz, megtanulod szétszedni, összerakni a fegyvert, nem hiszem, hogy bárkinek kárára válna.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Pontosan tudod, hogy hétköznapi értelemben mit értünk fegyverhasználat alatt, leszarom, hogy szakszóként mit jelent.

"Az, hogy lőtéren céltáblára lősz, megtanulod szétszedni, összerakni a fegyvert, nem hiszem, hogy bárkinek kárára válna."
Miért? Előnyére igen? Akkor is, ha az alany ezt nem szeretné, esetleg konkrétan fegyveriszonya van?
És miért pont fegyverhasználatot kellene mindenkinek kötelezően tanulnia? Sokkal fontosabb dolgok is vannak. Pl. az elsősegélytanfolyam miért nem kötelező még érettségihez sem? Sőt: miért nem volt a sorkatonaságnál? Szerintem előrébb való, mint a fegyver használatának elsajátítása.

Az elsősegéllyel kapcsolatban írottakkal egyetértek. Viszont amit írsz, az alapján lehet, mondanom kellene a főnökömnek, hogy vigyázzon törékeny lelkemre, mert munkaiszonyom van. Azt mégsem akarhatja, hogy sérüljek. Az a gyanúm, utána már csak a papírjaimért kellene bemennem...

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez egy nagyon jó irány lenne, a legtöbb embernek kényelmi szempontok miatt van autója. Ha az emberek 90% tömegközlekedne akkor a tömegközlekedés sokkal magasabb szintű lenne. Budapest belvárosi kerületeiből már ma kitiltanám az összes személyautót.

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Hidd el, kényelmetlen a fogda az őrszobán, ahol a falra lakatolják napközben az ágyként használt deszka lapot, hideg beton az alja, így a kemény stokin ülés vagy az állás az opció, WC-re menéshez pedig szólnod kell, hogy kiengedjenek. Rövidebb válaszom: de. Jó, értem, lehet, hogy valaki érdekből lesz fegyelmezett adott időre, nem lényegét tekintve változik meg. De a cél akkor is el lett érve, az adott környezetben, amikor kell, fegyelmezett lett.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem latom hogy a fentiek barmelyike hogyan tanitana rendet vagy fegyelmet, es miert jobb, hatasosabb barmelyik is egy rendesen mukodo csaladnal.

A fentiekbol amit irtal, en siman azt tanultam volna meg, hogy ha az embernek sok csillag van a vallan, barkit szivathat, es meg is dicserik erte, hogy milyen jo munkat vegez. Szerintem jobban jartam :)

--
|8]

"miert jobb, hatasosabb barmelyik is egy rendesen mukodo csaladnal"

Például azért mert az általános iskolai osztályokban jelenleg a gyermekek szüleinek több mint 50 százaléka elvált, ill egyedül neveli a családját.

(Egyébként senki nem állította, hogy jobb lenne, de komfortban viszont határozottan rosszabb.)

(Másrészt a hierarchikus parancsuralmi rendszer elrendelése nem kívánság kérdése. Bevezetésének megvannak a jogszabályi feltételei minden államban. - Ha bekövetkezik, senkinek nincs ellene "szavazati joga".)

Tényleg 14 napig próbálták, igaz már öreg katona voltam annyit értek el hogy kevésbé amortizáltam a laktanyát. Szívatás az volt hogy a karácsony és a szilveszter bele esett ebbe a 14 napba. Köszi kopogtam kiengedtek, volt ott még pár öreg mármint kívül. Ágyra megmondom nem emlékszem, amire igen, hogy megpróbáltam mennyi fekvőt birok egy nap. Arra is hogy a golf labda franko nyomokat hagy a plafonban, igaz azt, hogy mi a rekord, (hányszor pattan a föld és a plafon között) arra már nem, az is megvan hogy egyszer sem sikerült átdobni az ajtót, se nekem se még annak a pár öregnek akikkel ezt játszottuk :D (az nem számított ha egy előző "lyukba" találtál és átment)

Igen ha innen nézem jó dolgokat tanít a sereg. De te biztos erre gondolsz?

Azt is megtanultam, hogy nem mindegy kivel iszol és kártyázol hajnal kettőkor, ha jó személlyel teszed semmi bajod nem lesz.

Haha, ott a pont.

En orulok, hogy nem voltam katona, bar beleestem a behivos idoszakba, de tanultam.

Annyi minden sokkal erdekesebb dolgot lehetne tanitani a fiataloknak fel vagy 1 ev alatt a katonasdi helyett (akar kotelezo jelleggel), aminek sokkal tobb haszna lenne a jovojukre nezve. A sokat emlegetett "majd megtanulja ott a rendet!" dolgot is, csak nem beleverve a fejekbe hanem valami ertelmesebb modszerrel.

Feltetelezem, hogy akik a katonasagra szavaztak voltak katonak, tehat "jol megtanultak mi a rend". Ennek ellenere ezt a tudast(?) nem kepesek tovabbadni a gyerekeiknek es gondolom ezert szavaztak arra, hogy fiaik/lanyaik masoktol tanuljak meg. Lathatoan sok ertelme volt akkor a megszerzett "tudasnak".

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ha nem irtózol a Star Wars világától, ajánlom Karen Traviss "Republic Commando"-sorozatát; magyarul is megjelent (Az első rész "Tűzharc" címmel). Szerintem a mandalori nevelés (meg egyáltalán amikről és ahogy az írónő ír) tetszene neked (is). =)

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer

Szülőként nem csapja ki a gyerekét az ember éjszakára a hóba. Ugyanakkor katonaként ez könnyen megeshet, s ekkor tanulja meg az ember azt, hogy az efféle krízishelyzetek is túlélhetők, s nem a kétségbeesés a legjobb tanácsadó. Elkezd működni az önállóság, ami addig nincs, amíg kiszolgálnak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Érteni vélem, amit írsz; és el is fogadom, nincs ellenvetésem. Nem is gúnyosan írtam, amit írtam; őszinte ajánlás volt a részemről.

Benne van a könyvekben a "kemény kiképző őrmesterek" témája, jobbé és kevésbé jóé, benne van a "kemény" és "lágy" szeretet, na meg kőkeményen ott van a (nem biológiai, hanem valóban megélt) apaság, szülő--gyerek-viszony, családi kötelékek. A scifis háttér ne tévesszen meg, az csak díszlet, egyébként (szerintem) félelmetesen valóságszagú az egész. (Avagy "rólunk szól". =) )

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer

Nem értem. Egy szülő miért ne taníthatná meg a gyerekét hogy hogyan éljen túl a hóban, és miért kell ehhez elküldenie a katonasághoz hogy ott tanítsák meg?

Ha én szülő lennék, és valamiért ezt akarnám megtanítani a gyerekemnek, akkor megtanítanám neki (mondjuk amíg kicsi), és nem arra szavaznék, hogy az állam sorozza be, és bassza ki a hóba.

Egyáltalán, nem értek semmit abból, amit írsz.

Ezeket nem a fűtött szobában, fotelből egy tableten lehet elmagyarázni, hanem tapasztalatból, amikor a karácsonyt a hóban töltöd, s a zászlóaljparancsnok melléd dobja a füstgránátot éjjel 1 óra magasságában, nehogy elaludj és megfagyj. Talán érted a két eljárás közötti aprócska különbséget. Ha nem, az sem baj.

Amikor karácsonyról írok, akkor azt nem úgy értem, hogy kimegyünk 2 órácskát szánkózni, hógolyózni, majd utána bemegyünk a fűtött lakásba egy meleg zuhanyra, tiszta, száraz ruhára, finom vacsorára, majd kényelmes ágyba. A karácsony hosszabb, s az egész történet egy riadóval kezdődik, meg lőszerek járművekbe pakolásával, majd menetfelszerelésben a sziklás pusztába érkezéssel folytatódik. Szerencsés esetben van tábori sátor, kevésbé szerencsés esetben meg nincs.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Annak az esélye, hogy a gyereknek túl kell élnie egy karácsonyt zord körülmények között: 1% alatti. Annak az esélye, hogy tableteznie kell az élete során: 99% feletti.

Mégis, melyiket érdemes neki megtanítani, melyik megtanítása esetén nagyobb a haszon várható értéke?

Elsőre igaznak tűnik ez, mégis van egy fontos különbség. Számítógépet használni bármikor igény szerint megtanul a jelölt, viszont, ha krízishelyzetben bepánikol, azon az élete múlik. Jegyzem meg, amenyire forrong a világ, nem mernék nagyobb összegben fogadni arra, hogy nem lesz belátható időn belül minket is közvetlenül érintő háború, vagy valami olyan történés, amelyre minimum a szemöldökünket felhúzzuk majd.

A tabletes példám másra vonatkozott, mint ahogyan értetted. Nem egy adott skill fejlesztésére, hanem az még leíró rész volt, a kényelmes környezet és a stresszmentes elméletiesség ábrázolásának része.

Szóval hiába a kis valószínűség, ha az viszont életbevágóan fontos. Éppen ezért gondolom azt, hogy úszni is mindenki tanuljon meg, akkor is, ha focizni szeret, mert adódhat úgy, hogy az úszástudásán múlik az élete.

A másik, ami szerintem jó a hadseregben, hogy megmutatja, van az eddig ismert világon kívül is élet, s azzal számolni kell, mint realitással. Aki eddig mindig a jogaira hivatkozott, nem baj, ha találkozik olyan emberrel, aki viszont a testi erejében bízik, és magasról tesz a jogra. Mert annak megtanulása, hogy hiába van igazunk, adott esetben nem kezdjük ezt kifejteni, hasznos lehet a túlélés szempontjából. Valahogy úgy foglalnám össze, hogy a fiatal addig találkozott az elmélettel, a honvédségnél pedig életében először a gyakorlattal.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nincs mindig katonatiszt, felettes a honvédek közötti esetleges konfliktus mellett. A civil életben is előfordul önbíráskodás, a közlekedési szabályok megszegése annak ellenére, hogy vannak ezekre nézvést tiltó szabályok. Csak a szabály az nem több szándéknyilatkozatnál. A valóság meg az, ami megvalósul. Kemény szabályok csak a fizikai törvények.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Úgy érzem, már megint kötekszel. Nem állítottam azt, amit következtetésként levontál. Ne tégy logikai bakugrásokat! A civil életben adódhat egy rövid, tranziens konfliktusod, amelyből jó esetben hamar kivonod magad, és hazamégy anyuci szoknyája mellé. (Nem konkrétan te, általánosságban írom.) A honvédségnél viszont abban a környezetben maradsz este is, éjszaka is, másnap is. Szerintem ez egészen más felállás.

Korábban írtam már, a topic címében feltett eldöntendő kérdésre igen a válaszom, indokolni nem szükséges. Noha megtettem, csak ezzel az a baj, hogy a hozzád hasonló időmilliomosok logikai hibákat vétve próbálnak cáfolni. Nekem meg nincs időm, kedvem arra, hogy rámutassak ezekre a logikai bakugrásokra, további részleteiben fejtsem ezt ki. Nem kell velem egyetérteni, csak ne mondd azt, hogy alaptalan a véleményem. Hagyjuk ezt a témát kihűlni szerintem, mert lassan ott tartunk, hogy el kell magyaráznom minden egyes magyar szó jelentését. Nem megyek a továbbiakban ebbe bele.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"A honvédségnél viszont abban a környezetben maradsz este is, éjszaka is, másnap is. Szerintem ez egészen más felállás."
Értem. Tehát teljesen normálisnak, sőt követendőnek tartod, hogy a hadseregben előforduló erőszakos cselekmények, önbíráskodás felett a vezetők szemet hunyjanak. Úgy gondolod, hogy ez kifejezetten hasznos az elszenvedő egyén számára.
Te tényleg ilyen hülye vagy, vagy csak szimplán egy szociopata, aki szeretne néha idegeneket péppé verni, mondván, hogy az egy fontos pozitív tapasztalat lesz további életükre, és ezekkel a kommentekkel próbálod igazolni ezt?

Értsd már meg, az élet nem minden esetben működik úgy, ahogy azt megszoktuk. Egyáltalán nem evidencia a liberális demokrácia, a jogállam léte, pláne annak hatékony működése. Igen, szerintem kell olyan helyzetek megtapasztalása, amikor az ember jobb, ha leteszi a nagy arcát, fene nagy önérzetét, s a saját épsége megőrzése érdekében a lehető legnagyobb mértékben konfliktuskerülő módon viselkedik.

Amúgy nem nekem fontos, a topic nem rólam szól. Én voltam katona. Jó néhány fogalmatlan, naiv fiatal meg azt hiszi, mindig béke lesz meg haverok, buli, fanta. Pedig dehogy. Nekem sem mindegy, mert a fegyelmezetlenségükkel szennyezik a környezetet, de végső soron nekik lesz a kritikus pillanatban rosszabb.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Egyáltalán nem evidencia […] a jogállam léte, "
A kérdés az, hogy egy jogállamban szükség van-e arra, hogy megtapasztald, milyen az, ha nincs jogállam. Te azt állítod, igen. Csakhogy ezzel van egy apró probléma: ha az állam nem jogállami kertetek közé kényszerít (ami szerinted a sorkatonaság lényege lenne), akkor az az állam nem jogállam. Márpedig én szeretnék jogállamban élni, nem valamiféle anarchista diktatúrában, aminek az előkészítését szorgalmaznád.

Én is szeretnék békében élni, de pusztán ezen vágyam nem garantálja azt, hogy abban is fogok, s hogy nem lesz szükségem fegyverhasználati ismeretekre.

Amúgy nincs igazad abban, hogy az állam nem jogállami keretek közé szorít. Csak a lakhelyedet megválaszthatod, a katonatársaidat meg nem, s egyesek olyan kultúrát(?) hoznak magukkal, amely nem az egyébként általuk ismeretlen jogszabályok tanulmányozásával és betartásával kezdődik, hanem az erővel történő érveléssel. Ettől ott még jogállam van. Most őszintén, ha eltörik az álkapcsod, számít, hogy a tettest elítéli a bíróság? Attól még el lesz törve az álkapcsod.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Akkor sehol sincs jogállam a világon, mert mindenütt történnek erőszakos cselekmények, nem áll minden ember mellett egy rendőr a nap minden órájában.

Szerk.: Nem mellesleg a topic kérdése az, hogy ráférne-e a mai fiatalokra a sorkatonaság, nem pedig az, hogy akarom-e a bevezetését, sem az, hogy ha igen, akkor miért, és az sem kérdése a topic-nak, hogy mindez jogállami kereteken belül vagy kívül történjék, de még csak az sem kérdés itt, hogy te milyen államformában szeretnél élni. Meg az sem, hogy én milyenben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"mert mindenütt történnek erőszakos cselekmények, nem áll minden ember mellett egy rendőr a nap minden órájában."
Nem az a kérdés, hogy történik-e ilyen, hanem az, hogy rád kényszeríti-e az állam, hogy folyamatosan tűrd.

"topic kérdése az, hogy ráférne-e a mai fiatalokra a sorkatonaság"
Igen, és te azzal érveltél mellette, hogy ráférne a mai fiatalokra, hogy olyan környezetbe kényszerítsék őket, amelyeket normális jogállamban üldöznek, nem „ismeretbővítő hatásnak” tekintenek.

Nem folyamatosan. Nem életfogytig tartó sorkatonaságról beszéltem.

Nézd, kerültem a civil életben olyan helyzetbe, amikor ezen ismereteim, tapasztalataim miatt nem lett folytonossági hiány a csontozatomban. Aztán vannak azok az öntudatos okoskodók, mint például az Index egyik újságírója, aki megvereti magát a KFC biztonsági őrével. Én meg csak úgy tekintek rá, hogy egy Darwin-díjas ostoba, aki az elméletet tudja, aztán véletlenül kiment a szabad levegőre, ahol viszont a gyakorlati tapasztalat segített volna, amivel nem rendelkezett. Nem tudom, talán a szemüvegét is összetörték szegénynek? :D

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Más tapasztalatot szerezni, majd azt a későbbiekben szükség esetén alkalmazni, és más az, amikor ez a megváltozott élethelyzet egy egész életen át fennáll, ezzel elvéve az életed. Mellesleg annak sincs értelme, ha mindig csak tanulsz, de a tanultakat sohasem tudod használni.

Biztos, hogy nekünk szükséges egymást győzködnünk? Másképp látjuk, nem olyan nagy baj ez.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezzel az erővel a fiatalok análszondázása mellett is érvelhetnél, kb. ugyanígy igazak lennének az érveid. A sorkatonaság feleslegesen vesz/vette el az emberek egyébként sem hosszú életéből. Ha te készülni akarsz a 3. világháborúra, hajrá! De másnak ne tedd kötelezővé az agymenésed! Majd ő eldönti, hogy mivel tölti az idejét.
--
https://naszta.hu

Ha nem is jobban, de kb. annyira....
Nekem meg ma is elofordul (jo, mar csak evente egyszer), hogy almomban ujra be kell vonulnom :(
30 evvel az esemeny utan.

Mindenesetre en nem tamogatom az ujboli bevezeteset, abszolut semmi szukseg ra. Mocskos egy dolog.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

++ :)
... másfél év nyugati határ 86-87 ...
... ebből három és fél hónap éjszakai nyomsáv 1huzamban ...
a Nap csak 1 távoli csillag volt a többi között ...
várom a technológiát, amivel letölthetővé, átadhatóvá válnak
az emlékek ...
aki nosztalgiázni, vagy ötletelni akar sorállomány ügyben, annak boldogan átadnám 1 pendrályvon :)
good night coldwar boys
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Én voltam.
Másfél év alatt dobtam 3db gránátot, lőttem 2 alkalommal 20db lőszert karabéllyal és egyszer golyószóróval helikopter sziluettre.
A német seregben ezt 3 hónap alatt letudtam volna. A kiképzéssel együtt.
Én is szerencsés helyen voltam, de azt az agyatlan faszságot, ami a sereget jellemezte nem kívánom senkinek.
Azt gondolom, hogy lehetne ezt jól is csinálni. Csak hát nem hiszem, hogy úgy is csinálnák.

Én arra is emlékszem, hogy mit lehetett megtanulni a kötelező sorkatonai szolgálat alatt. pl.: a tisztek gátlástalanul piáltak (ma már alkoholista mindenki akit ott ismertem meg), az "öregek" büntetlenül g*cizhettek a kopaszokkal, megtanulhattad hogyan kell kummantani, és kijátszani a szabályokat. Aki csak leszerelt az biztosan tudta, hogy elloptak pár évet az életéből feleslegesen. Nem véletlen, hogy senki nem akart kötelező szolgálatra bevonulni!
Rendes emberré válni, tisztelni másokat nem a katonaság tanyított meg, hanem jó esetben az anyád, vagy az iskolai tanáraid. Igaz, ha rosszat csináltam az iskolába, és egy k*rva nagy pofont kaptam a tanáromtól, akkor anyu-apu nem ment be, hogy elégtételt vegyen a tanáron, hanem otthon is kaptam érte ha megtudták.

röviden ennyi a véleményem a katonaság/mai fiatalok témától.

Aztán ha valaki nem 'szerencsés' helyre kerül, akkor így járt, neked bejött, akkor másnak is biztos bejön? Nagyon énközpontú hozzáállásod van. Ahogy természetesen nálad jobban senki sem utálhatta előzőleg. Kissé röhejes.

Mellesleg én is voltam, csak nem 18 hónapot, hanem többet. És azzal együtt, hogy voltak pozitív élményeim is, meg az egyik legjobb barátomat ott szedtem össze, több a negatívum benne, és senkinek nem kívánom, hogy elvegyenek az életéből felesleges X időt. Ez az 'életre felkészítés', amit sokan mondanak, pedig marhaság. Arra jól felkészített, hogy lássam: mindegy, hogy valaki értelmes vagy csonthülye, ha szava van, akkor ő dönt (ergo ha hülyeséget parancsol, akkor vagy szívás, vagy átverés következik).

Ráférne, de nem úgy, ahogy annakidején csinálták: annak úgy semmi értelme, hogy elhurcolják őket több hónapra, összezárják őket mindenféle válogatatlan primitív állattal és inkompetens kiképzőtiszttel, aztán amire meg meg kellene őket tanítani, arra nem tanítják meg őket, mert nincs pénz, így nincs puska, lőszer, rádió, gránát is csak gumi jut, egész végig szinte csak cselló van, meg őrszolgálat, látástól mikulásig, mert az nem kerül pénzbe; megeszi őket az unalom és folyamatosan terrorizálják őket; egyszóval többhavi börtönbüntetés, elkövetett bűn nélkül. Ahány armyreportot olvastam, mindben ezt énekelték meg a leszereltek; maximum arra a pár hétre emlékeztek vissza szívesen, amikor már ők voltak az öregek, közel volt a leszerelés és beleszarhattak mindenbe. Szintén visszatérő szál volt a téli időkben - a fűtés és a normális ruhák hiánya miatt - kitörő influenza és egyéb járványok következtében a kiskatonákkal megtelt helyi kórházak sztorija. Ennek így tényleg semmi értelme nincsen.

De ettől függetlenül is: alapvetően, aki nem akar katona lenni, abból jó katona amúgy sem lesz. Ezeket elég lenne pár hét alatt az "alapokra" megtanítani, kicsit formába rugdosni, aztán had menjenek. A hivatásos honvédség fenntartása egy teljesen más tészta, de ha a civilek legalább az alapokkal tisztában vannak, akkor nem akkor kell nekik hirtelen megtanítani, ha valaki esetleg hirtelen nekünk jön és mindenkit be kell hívni.

Szerintem. Aztán lehet, hogy hülyeséget beszélek, mert saját tapasztalatom nincsen a felszámolt sorkatonaságról, csak mások leírásait olvastam, de azok alapján azt a megközelítést nem tartom hasznosnak.

"Ráférne, de nem úgy, ahogy annakidején csinálták..."

Azért az otthon megszokott komfort régen is, ma is távol áll(t) a honvédelemre képzés elképzeléseitől. Mert éppen az a cél, hogy minden kiképzett megtanulja, viszonylag kíméletlen fizikai vagy lelki körülmények között is, - emberként viselkedve a társakkal, - életben lehet maradni és lehet kitűzött célokat teljesíteni.

(Ano, voltam 10 napot, alaposan behavazott őszi-szántásra felhúzott sátortáborban, február elején. 0 és -10 fok között változott éppen a hőmérséklet. Kaptunk hálózsákokat és minden társammal együtt túléltük.)

Ennél már csak az vidámabb, amikor karácsony éjszakáját tölti az ember szabad ég alatt egy sziklás domboldalon. A zászlóalj parancsnok füstgránátot dobott éjjel 1 óra körül a közelünkbe, nehogy elaludjunk a földön és megfagyjunk.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én voltam katona. A katonaságnak 90%-ban biorobotokra volt/van szüksége és nem Homo Sapiensre. Kivételes elbánásban részesülhetnek esetleg a "nagyon" különleges műszaki alakulatok tagjai, hackerek, civil alkalmazottak.

(A jövőben a biorobotokat valószínűleg valódi robotokra cserélik. Jó lenne, ha ezek azután csak egymásra lődöznének.)

--
eutlantis

Megjegyzem: a kérdés feltevése nem korrekt, mert az igen szavazatokat kétfelé osztja, ezért a nemek még akkor is többségben lesznek, ha adott esetben a kétféle igen együtt több lenne.

Igen, de max 3 hónap aktív, lehetőleg/opcionálisan 2 hetes "kurzusokra" bontva, amit egymás utáni években kellene teljesíteni (lehet egyben is), de lehet passziválni 3x (mindezt kompenzálva a munkáltató felé, hogy ne kerüljön hátrányba az érintett korosztály). Minden kéthetes kurzust 1 évvel hamarabb tudjon az érintett.

Cserébe legyen minden nap aktív és változatos:
- fegyverhasználat és technológiahasználat
- közelharc (több fajta küzdő sport)
- konditerem
- elmélet (pl.: taktika, honvédelem, )
- teljesítménytúrázás

A svájci modell hasonlít arra, amit leírtál, azért kérdeztem. Amúgy egyetértek azokkal, amiket leírtál, csak az idő tekintetében lenne jó több rugalmasság, mert még ez is túl sok helyen zavarna bele az ember amúgy is kiszámíthatatlan életébe. Ja, meg sikk vagy sem, az alkalmassági, az sem ártana, mert pszichésen zakkantakat, vagy tolószékeseket besorozni felesleges; bár gondolom ezt azért nem írtad le, mert triviális.

nem area gondoltam, de a kotelezo fizikalis (es mentalis) felmeres az iskolakotelezett eletkor atleptevel gyakorlatilag megszunik most. az volt a tipp h. lehetne ez egy olyan pont ahol ismet felmerik. ha az derulne ki h alkalmatlan es veszelyes akkor ertelemszeruen ez a jelzes ertekes masoknak is..
es nem ujabb 3honap mulva kene kideruljon :-)

Ehhez intelligens hivatásos állomány kellene. De ameddig a katonaság "beleszólnak az életembe" meg "militarista fajankók" kategóriába esik a közgondolkodásban, ilyen aligha lesz nálunk. Nem tudom, most mekkora a kontraszelekció a seregben, amikor nekem katonának kellett menni, akkor jól és megbízhatóan működött. Tömény büdösbunkó volt a hivatásos állomány hadnagytól lefelé.

Hasonlót több országban bevezettek, sőt alapvetően fontos haderőnemet képvisel. Lásd az USA-ban a "Nemzet Gárda". Az más kérdés, hogy a Coast Guard-ot sikerül parti őrségnek fordítani és valszin a Honvédség jobban illene rájuk.

Ha jól tudom, akkor itthon is kezdeményeztek hasonlót. Ha minden igaz ez az, bár ez inkább marketing szagú: https://iranyasereg.hu/page/tartalekos

A hadászat ezer évvel ezelőtt is egy szakma volt, hiába szenvedik szerencsétlenek végig a felvázolt kiképzést (majd eltelik 10 év és semmi nem marad belőle), továbbra is esélytelenek maradnak egy zsoldos hadsereggel szemben.

Ne szakadjanak ki a munkából, termeljenek GDP-t, ami képes egy valóban profi hadsereget finanszírozni.

Ez igaz is lenne akkor, ha a háború tisztességes lenne, civil területeket, infrastruktúrát nem érintene. Viszont a háború szükségképpen nem tisztességes. Akkor még politika lenne, bár már a politika sem tisztességes.

Továbbra is azt tartom, egy viszonylag rövid kiképzés legyen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tassadar szerintem arra gondolt hogy a civil békeidőben termelje a GDP-t amiből rendes katonaságot lehet fentartani rendesen kiképzett és felszerelt katonákkal. Semmire nem megyünk olyan civilekkel akik 10-20 éve voltak besorozva, fizikailag jóval elmaradnak egy katona mögött, nem tudnak rendesen célozni és összefossák magukat egy harci szituációban, ha mégehez társul a megfelelő felszerelés és technika hiánya akkor egy lyukas garast se tennék a haza védelmére.

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Illetve az is látszik, hogy manapság a pénzért megvehető technika sokkal többet számít, mint az emberek száma.

Volt idő, amikor az emberek száma volt a legfontosabb tényező, ezért volt jó ötlet az, amikor elkezdték sorozni az embereket. De szerintem ez az idő elmúlt.

Egy nagy létszámú de rosszul kiképzett és csak alapvető felszereléssel (mondjuk mindenkinek van egy gépfegyvere, egy bajonettje, egy fém sisakja meg néhány tárnyi lőszere, de semmi extra) ellátott hadsereget, ami természetesen nagyrészt gyalogságból áll, kicsinálhat egy lényegesen kisebb csapat, aminek a tagjai pl. jól tudnak célozni, ismerik a harctéri taktikákat, golyóálló mellényük is van, meg éjjellátó felszerelésük, meg néhány embernél olyan fegyver, amiről az átlagosnál messzebbről le tudja szedni az ellenfelet.

Most direkt nem azt mondom, hogy a rosszul kiképzett és felszerelt gyalogság esélytelen a tankok, helikopterek, cirkáló rakéták, stb. ellen. Pedig ugye az is ott van.

De pl. láttam egy dokumentumfilmet egy Irakban póruljárt angol különleges egységről. Egy maroknyi katona, akiknek nem volt semmi speciális felszerelésük, csak éppen jól ki voltak képezve, napokon keresztül el tudta kerülni azt, hogy elkapják őket, mert egyszerűen annyival hatékonyabban lőttek, mint azok, akiket ellenük küldtek. Teherautók hozták az iraki gyalogosokat, és amikor egymás lőtávolságába kerültek akkor az volt a különbség, hogy az irakiak elestek egyesével, az angolok meg csak mentek tovább.

Mi értelme lenne?
Jó megértem a beszállítóknak igen. De a résztvevőknek, az országnak? Van egy rossz hírem a tömeg hadseregek kora elmúlt.
Kellene lőtér, ami szimulálja kb az ország összes terepét igen a városi gerillaharcot is. Mivel 2 hetes turnusok lennének, + hivatásos állománynak is tetszene, szóval nem egy ilyen kelne na ez a rohadt drága kategória már az egy is.

Mekkora adóemelést viselnél el cserébe?

Úgy nem éri meg megépíteni hogy nincs 100% karbantartva, hanem csak nem olyan magyarosan.
Ráadásul városi gerilla harcot, 2 hét alatt nem oktatnának le. Mármint ha nem az a cél hogy ott azt ellenég arra lövünk, aztán gyorsan meghalunk.

Akkor ha nem tarthatja otthon a fegyverét akkor semmi értelme. Tekintettel az ország adottságaira, mire értesül elindul felveszi már rég a képzelt támadóba futna.

Svájc a hidakat, alagutakat, aláaknázta ha támadják azonnal robbantja azt hiszem már leszedegették. Rohadt sok bunkert építettek te mekkorát tervezel a házad alá mellé?

Lenne egy alap emlékhatása, a ha a támadónak van esze minden férfit azonnal lelőne megelőzendő hogy az esetleg elmenjen a fegyveréért.

Ja egy kérdés 2 hetes közelharc oktatás mennyit ér? Amikor egy páréves közelharc gyakorlattal rendelkezővel kerül szembe? Ráadásul aki hivatásos katona és folyamatosan hoznia kell a szintet, rendszeres teljesítmény felmérésekkel ellenőrizve?

Nem.

Ellenben azt tamogatnam, hogy szervezett keretek kozott egy adott idotartamra befogjak oket valami hasznosat csinalni. Kozmunka, szocialis munka, ilyesmik.

Nem a tantervben van, hanem az érettségi követelményei között.
50 óra közösségi szolgálat, ez minden értelmes diák által teljesíthető a négy év alatt. Nem tudom, máshol hogyan megy, nálunk egész jól, viszonylag olajozottan - nem tudom, hol és miként van "elég korlátozottan" és "nem túl értelmesen".

Szerencsére a honvédség feladatai jól definiálva vannak, amiből kettőt ki is emelnék (2011. évi CXIII. törvény a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről)

36. § (1) A Honvédség fegyverhasználati joggal látja el a következő feladatokat:
a) a Magyarország függetlenségének, területének, légterének, lakosságának és anyagi javainak külső támadással szembeni fegyveres védelme,
c) * a szövetségi és nemzetközi szerződésből eredő egyéb katonai kötelezettségek - különösen a kollektív védelmi, békefenntartó, válságkezelési és humanitárius feladatok - teljesítése,

Lehet itt szépíteni a dolgokat de ez a katonaság lényege. Jön a másik szerencsétlen és vagy te maradsz ott vagy ő. Egyszerű. Ha szerencséd van marad belőled, az országból vagy a bolygóból annyi a végére amennyit össze lehet kaparni egy tisztességes temetésre.

Én voltam, igaz "csak" 1 évet. Ebből a "hasznos" időszak kb. 3-4 hónap lehetett.
1 hónap alapképzés, "jobbraát", "balraát", "lépéééssssss-in-dulj", "nótaájjjj" stb.
Ruha hajtogatás, stokizás, naponta 35-ször "sorakozóafolyosóóón", létszámellenőrzés, zuhanyzó, WC, körlettakarítás, fűszálak irányba fésülése, csikkszedés. Kb arra volt jó, hogy a technikás alakulathoz kerülő, már akkor akár több szakmával rendelkezők megtanulják, hogy a 149,9 cm magas, senkiházinak engedelmeskedni kell, nem gondolkodni a miérteken.

Utána 1 hónap "szakképzés". Ez azért volt vér gáz, mert nekem akit oktattak több vezetett kilométerem volt különböző teherkocsikkal, mint annak, aki oktatott. A fele műszerről, kapcsolóról azt sem tudta mi az. Ja mert amin volt felirat, az oroszul volt, a többit meg az "elvtársak" nem címkézték fel. Így a folyamatosan világító, egy kis kapcsoló feletti fényre azt mondta, hogy az azért világít, mert jelzi, hogy jár a motor. Mutatom neki, ha a kapcsolót átbillentem, járó motor mellett, a fény kialszik, a motor meg jár tovább. Erre ő: Mit okoskodok itt, én csak egy kopasz vagyok, ő az oktató, én csak vezessek.(Az első kerék hajtás kapcsolója volt...)

Ezután már a tényleges technika megtanulása volt a feladat. Időre, akár sötét éjjel is végre kellett tudni hajtani.

Itt jönne a csavar. Ha valaki megtanulta, el tudja végezni a feladatokat, "levizsgázott", leszerelhet.
A többi idő ugyanis valóban felesleges időpazarlás volt. 15:00-től másnap 15:00-ig szolgálat, utána ugyan ilyen időközzel pihenő (kiképzés), majd minden előröl => zombivá válás => bekattanás => baromkodás => fenyítés => ettől újabb kattanás. Erre nem lenne szükség.

Ugyan kis hazánk viszonylag nyugodt helyen fekszik, de egy-egy környezeti "katasztrófa" árvíz, hótól elzárt falvak, stb. lenne kiket segítségül hívni. Mi is kiástuk az alattunk lévő falut a fél méteres hóból, közben megtanultuk az együttműködés fontosságát, rendszerét. Amikor a laktanya parancsnoka "Emberek! Utánam!" vezénylésére mindenki mozdul, aki mozdulhat, az összetartotta a még ellenségeskedőket is.

Valami ilyenek miatt kellene egy okos szervezésű, határozott célokkal rendelkező, valamilyen "vizsgával" záruló rövid képzésre szükség.

gy

Szerintem szét kellene választani a kérdést.
1. Van-e erre szüksége a honvédelemnek mint olyannak? Erre szerintem az Oregon által említett verzió, vagy svájci model a jó megoldás.
2. Van -e az egyénnek szüksége, hogy koncentráltam megtanulja elviselni mások hülyeségét, a közösségben való létezést, "a nem akarom, de kell" kezelését, a feljebbvaló (felette hatalommal bíró) uralkodását, annak kicselezését, elviselni az ebből adódó mentális streszt? Egyszóval "ami nem öl meg az megerősít" érzést mind fizikai, mind mentális alapon. Nos szerintem igen. Kell-e, hogy ez 18 hónapon keresztül tartson (nálam ez 11+7 osztásban volt)? Erre, határozott nem a válasz.
Viszont ha túl rövid ideig tart, akkor nem hat.

Az amerikaiaknak már megtettük. Ha jól tudom, elérték, hogy szabadon mozoghatnak az országban a magyar hatóságok külön engedélye nélkül. Ez amúgy egy eufemisztikus megfogalmazása az amerikai katonai megszállásnak. Röpke 28 évig voltunk úgy, ahogy szabadok.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A mostani katonaság már biztosan más (majd megkérdezem a kislányomat, bár ő hadnagyként biztosan másképp látja), de amikor én voltam Egerben másfél évig, azt akkor nem nagyon szerettem. Jobb lett volna minden délután csajozni. :)

Sok jót és rosszat tett hozzá az életünkhöz, de az idő megszépítette az emlékeket, és most a volt törzsfőnökömmel a facebookon a legnagyobb barátságban vagyok. :)

A rossz emlékeket elfeledve, ha szavaznom kellene, akkor mindenképpen pozitív volt.

Igen, meg noknek is (a la Izrael). Foleg, hogy a nemzetkozi jogban utobbi konnyen vedett szemellye "alakithato" katonanak latszo szemely helyett es haborus bun ot onnantol bantani.

De vonjuk le a vilaghaboruk tanulsagat: sorkatonasag csak a haza megvedesere alkalmas. Ha azt akarja egy kormany, hogy "hoditsunk", vagy "intervenciozzunk", vagy "segitsunk egy szovetsegesnek", arra kinaljanak olyan penzt, amiert opcionalisan jelentkezobol is lesz eleg, es ne legyen a kotelezo sorozhatosagba epitve. Aki tegnap meg egy tanctanar volt, az holnap nem fogja csak ugy egy uszitasra oszinten atlepni a hatart egy fegyverrel meg par kezigranattal a kezeben, de a teruletet amin felnott, es a kulturaban amiben felnott meg hajlando lesz megvedeni.

Nagyon hasznos lenne, hogy a sok végtelenségig elkényeztetett fiatal legalább egyszer az életben rájöjjön, hogy nem körülöttük forog a világ.

--
robyboy

Igen, az emberek sorba rendezése és pofánvágása sokat szokott segíteni a motiválatlanságon. Nem.

Amit írsz azon az segítene, ha nem fogalmatlan szülők lennének tömegesen, akik szerint nincs mit tenni, amikor a 27 éves fiú (nem férfi) otthon ül és az alkalmazotti fizetéséből autót vesz, amivel csak munkába jár, kb. 5 villamosmegállónyit, egy egész jól tömegközlekedhető városban. És az is sokat segítene, ha nem mindenki úgy gondolná, hogy "vagy világsztár leszek, vagy senki maradok", és akkor nem lenne 3-ból 2 ismerősömnek egy konkrét szakmai végzettsége, tapasztalata ÉS egy állása valami teljesen más területen, rossz fizetésért, motiválatlanul.

Nem lehet a szülőkre kenni a dolgot. Belülről kell fakadnia minden döntésnek. Én is éltem a szüleimmel, de eljött a nap, amikor le akartam válni, és le is váltam. Ha rajtuk múlt volna, még mindig ott élnék.
Voltam katona.

Az, hogy min megy keresztül az ember élete során, alakítja a személyiségét.
Aki a mamahotelben netezik 5-45 éves koráig, az ne számítson arra, hogy normális élete lesz valaha is.

--
robyboy

Egy évig voltam katona, igennel szavaztam. Nem azért, mert annyira jó volt, s nem azért, mert azt gondolnám, hogy szívjanak a mai fiatalok is, ha már nekem is kellett, hanem azért, mert több szempontból szükségesnek gondolom.

Egyrészt szerintem elég lenne nagyjából 3 hónap, legyen benne tél is, nyár is. Fontos azért, mert sokan burokban nőnek fel, nem találkoznak eltérő közegből jövő, más viselkedésű emberekkel, nem tudják kezelni, hogyan viszonyuljanak ehhez. Ezt meg kell tanulni, mert ez az élet, nem pedig az elitgimnáziumok okoskodó, ártatlan világa. A mélyszegénységből jövőnek is meg kell tapasztalnia, hogy vannak eltérő gondolkodású, értékrendű emberek, mint akikkel eddig találkozott.

A másik dolog, hogy önállóságra nevel. A honvédségnél, különösen egy hadgyakorlat alkalmával kerül az ember megoldhatatlannak tűnő helyzetekbe. Meg kell oldani, találd fel magad! Mondanom sem kell, a háború, vagy annak szimulálása egy békés gyakorlaton nem úgy működik, hogy kajaszünet, gyakorlatot felfüggesztjük, s majd a terített asztalhoz tessékelnek, ahol gőzölög a friss petrezselymes krumpli, rajta a szelet rántotthússal, mellé uborkasaláta. Az ellenség meg nyilván megvárja, amíg elfogyasztod ebéd után a pohár borodat. Vagy majd a kedvedért az erdőben, vagy a síkságon ott lesz a légkondicionált WC, bent halk zene szól, a WC-s néni pedig ügyel arra, hogy mindig legyen folyékony szappan a tartályban. Ja, nem. És egy hadgyakorlaton nyilván az eső sem eshet. Miért is tenné?

Aztán ott a fegyverhasználat kérdésköre. Meg kell tapasztalni, hogy a fegyver hangos. Ha abban az alig pár centiméter hosszúságú csőben hangsebesség fölé gyorsul a mag úgy, hogy az még veszettül pörög is a haladási iránya által meghatározott tengely körül, akkor abban a csőben nagyon nagy nyomás uralkodik. Aztán, ha a mag elhagyja a csövet, ez a nyomás akadálytalanul egyenlítődik ki, veszi fel a külső légnyomást. Tehát van hangja. Az RPG gránát ráadásul hátul nyitott csőből robban ki. Ez a cső pedig a válladon van...

Továbbá forrong a világunk, bármi lehet, s nagyon nincs rendben, ha valaki azt sem tudja, hol a fegyfer eleje, vagy csípőből próbál tüzelni, mert így látta valamelyik filmen. Nagyjából pár méterre maga elé fog a földbe lőni jó eséllyel. Vagy, amit sok YouTube videón látni: kiesik a kezéből a fegyver, mert nem fogja határozottan, keményen - ugye hatás-ellenhatás, igen nagy gyorsulások -, hurrá, sikerült lőni, aztán forog össze-vissza a csőre töltött fegyverrel, mintha az egy sörrel teli hűtőtáska volna a strandon.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerez ott az ember életre szóló tanulságokat, emlékeket. Segíti a megfontoltság kialakulását a majdnem balesetek átélése.

Nem mellesleg veszélyesnek tartom, hogy felnőttek olyan generációk, amelyek nem élték meg a háború borzalmait, katonák sem voltak, s döntéshozókká lettek. Kompromisszumképtelenek, heveskednek, elmennek a falig, és a másik oldalról szintén. Ennek viszont könnyen valódi polgárháború vagy háború lehet a következménye. Jó volna több alázat, óvatosság, együttműködés, a megoldások keresése, a másik fél jogos igényeinek felismerése és elfogadása, képesség a meghátrálásra adott esetben. Ez nem önfeladást jelent, sokkal inkább empatikus megközelítést.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

No, de épp azért csökkennek az esélyeink, mert olyanok kerülnek döntéshozó pozícióba, akiknek semmi tapasztaltuk semmiről, elkényeztetek f.szfejek, mindig az volt, amit ők akartak, gyerekként is addig üvöltöttek a boltban, amíg megvették nekik a játékot, amellyel aztán két napig játszottak. Meg kell tanulni elengedni dolgokat, alázatot gyakorolni, s megélni, mi van akkor, ha nem az történik, amit akarunk, s hogy az bizony egy lehetséges eset az életben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bocs, hogy ebbe a szálba beleszólok.
Ha jól értem, neki megfelelő a rendszer, nincs vele problémája
https://hup.hu/szavazasok/20190609/szerinted_referne_a_mai_fiatalokra_a…

Szóval elvileg számára jól működött akkor is, megfelelő eredményt hozott, felkészítette őket az életre.

+1
"felnőttek olyan generációk, amelyek nem élték meg a háború borzalmait, katonák sem voltak, s döntéshozókká lettek."
Gondolom nem Magyarországon hiányolod a háborút.
Ezért javasolnám a döntéshozókká letteknek egy fél 1 éves Jemeni tanulmányutat, természetesen nem TEK által védve megy a család pénz nem, ne vehessenek már maguknak egy luxus szaúdi sátrat, ja és természetesen a huti oldalon, legyen lehetőségük átélni mindazokat a pozitívumokat amiket felsoroltatok.
Borzalmasan jó ötletek tartom mielőtt képviselő lehet valaki go to Jemen családostól fél évre, miniszter 1 év stb.

Bármikor szükség lehet mezőgazdasági alapismerekre is, szerintem kötelező földmunkát is be kéne vezetni. És ha már itt vagyunk, a nőknek is. Férfiaknak se ártana varrni tudni, bármikor elszakadhat egy nadrág, nem járja ez a specializáció. Egyszerűen nincs más módja az emberi zsenialitás kinevelésének, mint embertelen hülye helyzetekbe hozva megvárni a kristályosodást. Viszont látszólag ez a kettő nem ütközik? Nem attól embertelen hülye a helyzet, hogy azt se tudod mit kell csinálni? Nem kéne akkor kevesebbet tanítani? :)

Van ez a kommunikáció nevű dolog, amit nem tanítunk, de a hiányából létrejövő sokféle kretén helyzet kezeléséről már próbálunk gondoskodni.

Másként látjuk ezt. Te bízol abban, hogy a környezetedben minden viszonylag jól, elfogadhatóan működik. Én meg nem. Jegyzem meg, engem általános iskolában minimálisan tanítottak varrni, egy gomb felvarrása nem is jelent kihívást. Az ideális nyilván az volna, ha mindent meg lehetne tanulni, de ez utópia. Viszont váratlan helyzetekre felkészülni hasznos szerintem. Úszni tanuljon meg mindenki, meg szerintem katona is legyen néhány - mondjuk három - hónapig.

Hiába végeztél kommunikáció szakon, ha erőből, fegyverrel jönnek feléd. Majd lobogtathatod fehér zászlóként a diplomádat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha én ilyesmit tanítanék, akkor nem a hadseregben, hanem az iskolában tenném.

Amúgy nekünk általános iskola első vagy második osztályában pl. tanítottak varrást. Fel kellett varrnunk egy gombot, arra emlékszem. Lehet, hogy semmi mást nem kellett varrnunk, de érted, azért ez egy hasznos skill bárkinek. Egy tanóra alatt megtanulható.

De hát én is ezt mondom: évi egy tanóra volt, és megtanultam gombot varrni.

Van olyan helyzet, amikor ez jól jön.

A doboz reszelés szerintem nem a kitartó munkáról szól, hanem egyszerűen megtanulod, hogyan kell bánni egy ráspollyal, hogyan kell egyszerűbb dolgokat fából összerakni. Bajnak semmiképp se mondanám, hogy a gyerek ilyesmit IS tanul, ha mellette marad idő másra is.

Jó, hát az túlzásnak tűnik. Mi általánosban reszelgettünk csak, aztán a szüleinknek boldogan mutattuk az eredményt.

Középiskolában a technikatanár elsőben körbeküldött egy papírt, hogy azt javasolja, a tantervben szereplő "dobozreszelgetés" helyett inkább elektronikát és programozást tanítana, a szülők beleegyeznek-e? Beleegyeztek. Szerintem is hasznosabb volt.

+sok

véleményem szerint az ilyesfajta praktikus dolgokra sokkal nagyobb szükség volna mint a fegyverhasználat elsajátítására. mindig elhűlök rajta amikor ismerőseim körében kiderül valakiről hogy nem tudja megvarrni magának az elszakadt gatyáját, nem tud teszem azt kicserélni egy villásdugót a drót végén, nem tud magának ehető ételt előállítani nyers alapanyagokból, nem tud megélezni egy kést, nem tud használni egy fúrógépet, nem tud vérző sebet ellátni, nem tud egy kibaszott kapát használni, nem tud csomót kötni és még oldalakon keresztül sorolhatnám. kétségbeejtő.

a fegyverhasználat oktatása véleményem szerint konkrétan kontraproduktív, egy normális életben használhatatlan, cserébe megfelelően zakkant alany esetében közveszélyes tudás. legyünk már kicsit reálisak, krízishelyzetben összesítve nagyobb problémát okoznak az életképtelen civilek mint az hogy kevesen tudnak lőni.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

+0.5

Az tény, hogy baromira ráférne a társadalomra egy olyan "szituációs gyakorlatcsomag", ami rákényszeríti őket, hogy gondolkodjanak, hogy hogyan lehet faramuci helyzeteket megoldani, a minimumból a maximumot kihozni, de a felszámolt régi sorkatonaságnál rengeteg olyan helyzet volt, amit egyszerűen nem lehetett az alkalmazott szabályrendszer keretein belül megoldani, csak felesleges károkat okozott az embernek. A legjobb példa a telenkénti szétfagyás. Hogy oldották meg ezt a sorkatonák, akik rá voltak kényszerítve, hogy megoldják? Többségében sehogy, félig megfagytak, betegek lettek, stb. Lehet, hogy enyhíteni tudtak a dolgokon, pl. rongyot loptak és kitömték magukat, vagy - ha tudtak szerezni - gázrezsóval fűtöttek, amíg lehetett és ehhez hasonlók, de aztán GOTO 10, lehetett megfagyni. Aztán meg megy a csodálkozás, hogy miért van annyi prosztatabeteg... Vagy hogy oldja meg valaki, amikor kopaszként berakják az aknavetős öregek közé? Hogy oldja meg, ha egy kiképzőtiszt nem csak "férfit akar faragni a kopaszokból", hanem tényleg elmebeteg szadista?

Legyenek kényszerhelyzetek, kihívások, ez rendben van. Anélkül nem fejlődik az ember; a kihívásoknak és a kényszerhelyzeteknek köszönhetően jutott el a kőbaltától a nanotechnológiáig. De fontos, hogy ezeket meg lehessen oldani! Ha valaki folyamatosan a megoldhatatlan szivatásokat kapja az arcába, akkor abból nem talpraesett ember lesz, hanem tönkrement.

A svájci modellnek vagy az Oregon által felsoroltaknak van értelme, a régi sorkatonaságnak úgy abban a formátumban szerintem nem sok.

+1
A mai világ valóban indokolja egy kicsit a fegyverhasználat megtapasztalását is (de eddig melyik nem?), ezzel sajnos egyet kell értenem.

Nyaranta 1 hónapos társasághoz szoktatást mindenképp hasznosnak tartanék néhány éven keresztül 18 éves korig. Ott megtanulnánk a csoportos együttlét szabályait és azt hogy tényleg sokfélék vagyunk. Ennek a kb 4 x 1 hónap eltöltésének a szabályait pedig ki kellene találni de csak olyanok által akik veteránok és nem elviekben értenek hozzá. Hitnek és vallásnak pedig semmi helye egy ilyen táborban.

Maga a katonaság maradhatna az önkéntesek számára, voltam katona.

attol fugg mit ertunk sorkatonasag alatt, kik es milyen modszerrel&cellal mire kepeznek ki.

pl alapkikepzes, fizikai eronlet, fix korankeles egy adott idopontban,idore odaerni mindenhova\alapszokasok kialakitasa\, ismeretlenekkel csapatban egyuttmukodni valamilyen celert, pozicionak jaro engedelmesseg megtapasztalasa (nem kierdemelt..)

na ezek pl hasznosak lehetnek az életben.. plane z gen+ szammara..
az egy masik kerdes h ezekre a honvedseg allomanya alkalmatlan (volt). erdekes lenne egy manapsag szolgalatot teljesitotol meghallgatni h mit gondol..

Írtam egy példát egy mai átlag 18-19évesre.
hogy a viharos jó életbe ne lehetne.
Csak épp sokan küzdenek a szétfolyó idejükkel, a rendszertelen napjaikkal amik nem vezetnek sehova.
a fenti 1 db faék egyszerű példa.

[off]Jómagam is simán toltam egy időszokban 9es ébredés éjjel 1-2es elalvás-t, most épp más ritmusban működök (részben mert így a hűvös reggelt még ki tudom használni :) )
[/off]

Ő de miért csak az Éjjeli bagoly típust szívatnád legyen egál, a pacsirta típussal, hogy basszunk ki, megvan aki pacsirta az minden éjjel őrségbe kerül.

Jaj jaj honvédség nyáron a dög melegbe akkor lehessen 10 ig aludni.

A katonaság olyan hely, ahol ami kerek azt a hátukon cipelik, ami kocka, azt meg gurítják. A kockát is azért gurítják, hogy lekopjanak az élei, kerek legyen, és lehessen cipelni...

pozicionak jaro engedelmesseg megtapasztalasa (nem kierdemelt..)

na ez az amivel lehető leghatározottabban szembehelyezkedem.

könyörgöm nézzetek már körül a világban, kismillió kibaszott nagy probléma származik abból hogy a birkák elfogadják hogy felettük dönt valami idióta barom!

NEM, a nem kiérdemelt vezetői pozíciónak kurvára nem jár engedelmesség. felejtsük már el ezt az autokrata baromságot...

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

A sereg szükségképpen ilyen. Ha nem így lenne, mindenki mindent jobban tudna, ami nagyon király, csak döntésképtelenné teszi a szervezetet, s addig az ellenség átgyalogol rajtad. Egy kompromisszumos, részben hibás döntés is jobb, mint a demokratikus döntésképtelenség. Szóval ne felejtsük el az autokrata baromságot, mert az bizony hatékonyabb, mint az okoskodás. Ha valamit szarul csinálsz, az akkor is meg lesz csinálva. Ha azon tűnődsz, hogyan lehetne jól csinálni, akkor viszont nincs megcsinálva.

Én viszont a leghatározottabban szembehelyezkedem a könyörgöm szó használatával. Nem ikes ige, ennélfogva alanyi ragozása egyes szám első személyben: könyörgök.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem a sorkatonaság - főleg nem az, ami itthon volt - farag normális embert a fiatalokból. Ezt a szüleik és az őket körülvevő kultúrális helyzet teheti meg.

Amíg viszont egy következmények nélküli országban élünk, ahol virágzik a korrupció és rengeteg bűn bocsánatos a hétköznapi emberek körében is, addig ne akarjuk már egy még ilyenebb szervezettől várni azt, hogy a gyerekből majd rendes ember lesz.

Majd, ha már nem szovjet rendszer lesz, hanem elkezdenek működni a dolgok, akkor térjünk vissza a kérdésre. Addig, amíg hozzáértés nélküli paprikajancsik vezetnek mindent, s egyedül a pártszimpátia számít, valamint a vezér és a rendszer tévedhetetlensége, addig felesleges szócséplés erről beszélni.

Jelen körülmények között a honvédségnek legfeljebb abban lenne szerepe, hogy
- ideológiai képzést kapjanak a fiatalok
- az esetleges polgárháborúnál legyen kivel tömegbe lövetni (arra félretesznek egy tár lőszert, ha egyébként kiképzésre nem is jut)
- feltartsák addig a tömeget, amíg felszáll a repülő argentína vagy oroszország felé

A csernobil minisorozatot érdemes megnézni, s ráismerni, hogy nálunk most is ez a rendszer van. Ahol a szakmai alkalmatlanság előny, mert az ideológiai alkalmasság mindent visz. Bármikor történik valami, amikor a hivatalosan remekül működő rendszerre szükség lenne, akkor kiderül, hogy semmi sem működik. Legyen az egy havazás, nyári napsütés, vagy hajóbaleset. Esetleg egy kisebb betegség is elegendő.

Játszani vagy hinni benne, az szerintem egy és ugyanaz.
Vannak ellenpéldák, úgy gondolom. Azaz egy ember (politikus) pártot (nézetet) vált, mégpedig akár úgy is, hogy kb. "ellenkező" oldalra megy (liberális-jobboldal váltásra gondolom nem kell példát mondanom).
a kisstílűség előny
Pontosan, bár szerintem nem csak előny, hanem szinte létszükséglet "abban" a világban - de akár gerinctelenséget is mondhatnánk.

Szerintem nincs így. A szülő és a környezet azért alkalmatlan, mert kicsi a merítés, szűk és homogén az a környezet. Épp a honvédségnél lesz eltérő tapasztalat. Aztán otthon nem adódnak embert próbáló helyzetek. Már bocs, de a fél órás áramszünet nem az. Azt meg kell tapasztalni, hogy van, amikor el kell gondolkodni, az adott helyzetből mit lehet kihozni, s valamit ki kell belőle hozni.

A második részére pedig azt mondom, hogy az is csak egy peremfeltétel. Teljesen mindegy, hogy amerikai vagy orosz propaganda mellett katona valaki. Épp az a lényeg, hogy ki-ki megtanuljon tájékozódni az életben ezek ellenére is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Teljesen mindegy, hogy amerikai vagy orosz propaganda mellett katona valaki."

Már hogyan lenne mindegy. Az amcsi katona működő eszközökkel, azokhoz értő kiképzőkkel adhat valóban hasznos katonai ismeret.
A szovjet módi szerint pedig alkalmatlan alkoholisták csicskáztathatnak pár fiatalt, de még lőszerre sem futja amúgy - kivéve a speciális brigádjaikat, de az nem sorkatonaság.

Ha szerinted az utóbbi adja a megfelelő emberré faragó képzést, szerintem nyugodtan küldd le a gyerekedet a sarki kocsmába csicskának. Majd ott embert faragnak belőle.
Ideológiát persze mindenütt belé verhetnek, ha csak ez a cél.

Egy korrupt és alkalmatlan állami szervezettől várni, hogy embert faragjon a gyerekből, mert a szülő alkalmatlan rá, hát...
ennél még az is sokkal jobb, ha egyszerűen kollégiumba küldik a gyereket, hogy ne otthon legyen.

Ha a szülők nem képesek önállóság és gerinc kifejlesztésére a gyereknél, akkor butaság az államtól várni ezt. Főleg egy olyan államban, ahol a rendszerből is hiányzik - sőt elítélendő - ez a képesség.

Elbeszélünk egymás mellett. Egyből átpolitizálod az egészet, holott nem ezért gondolom fontosnak a sorkatonaságot. Sokkal inkább a meglepő élethelyzetekre adandó pánikmentes, célszerű reakciók kialakítása és elsajátítása miatt. És írtam, ha már politika, akkor meg azért mindegy, mert a valóság számít, nem az, amit mondanak. Akármelyik környezetben vagy, érdemes leválasztani a propagandát a valóságról, s felismerni, hogy vannak jogos igények, célok mindkét oldalon, s ehhez léteznek eszközök is. A propaganda csak egy ezek sorában. A nyugati is, éppen úgy, mint az orosz.

A nevelői szerep a szülőé, de azt hogy a fenébe tanítod meg a gyereknek, hogy ne essen pánikba, ha fél napig, vagy egy napig kaja nélkül marad? Már azon túl, hogy elmondod neki ebéd közben. Vagy mesélsz neki olyan emberekről, akiknek az angol WC használata űrtudomány, a tisztálkodás rejtelmeivel is épp csak ismerkednek. Jó, róluk is mesélsz szülőként. Azért ez nagyon más, mint a tapasztalat, s az is érdekes, éles helyzetben hogyan reagál az ehhez hasonló esetekre valaki.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én realista vagyok. Páran terjesztitek az utópisztikus emberré nevelő szerepét a _magyar_ honvédségnek, ami egy szovjet típusú csökevény.

Valóban elbeszélünk egymás mellett, mert így már értem, hogy nem gerincet akarsz a fiataloknak, hanem annak elsajátítását, hogy felismerjék kit lehet / kell / elvárt csicskáztatni és kivel szemben kell becsicskulni. Nem arról beszélek, hogy az oroszok irányítanak itt mindent, hanem arról, hogy még mindig - sőt egyre terjedőbb - a szovjet gondolkodásmód. Amikor minden látszólag jó, amúgy meg csak egy hazudgság az egész és csak a csicskalánc számít.

A második bekezdésed csak arról árulkodik, hogy te abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy itteni viszonyok közt jólétben már elkényeztetheted a gyerekeidet. A többi csóró gyerek megy menjen csicskanevelő táborba, mert ők nem tudják mi a nélkülözés vagy az élettapasztalat. Hát fordítva ülsz a lovon. Gyerekek százezrei tudhatják mi a nélkülözés itthon. Persze az sem jobb, ha épp te vagy a csóró - élet iskolájában tanult - kisember, aki ezzel akarna kicseszni a burzsuj és elkényeztetett gyerekekkel. Egyik sem egészséges gondolkodásmód.

Ha meg a leállatisasodott környezetben élőkről beszélsz, akkor arra sem a honvédség a megoldás. A jogszabályok szerint rengeteg lehetőség van arra, hogy az olyan családból kiemeljék és állami gondozásba vegyék. Iskolába járassák. Csak persze, ez sem teljesen úgy működik, mint ahogy a propagandában, mert pénz nincs rá.

A sorkatonaság valódi szerepe csupán az, hogy legyen annyi haditechnikai ismerete a civileknek, hogy kis mértékben lassítani tudják a támadó erőket miközben meghalnak. Hogy a hivatásos egységekről magukra vonzzanak némi tűzerőt az ellenségtől. Mindenféle utópiszikus nevelő szerepet belebeszélni butaság, szereptévesztés.

Még mindig nem értjük egymást. Nem arról beszélek, hogy az állam szempontjából nézve mi lehet a sorkatonaság szerepe. Az egyén szempontjából nézem. Cinikus leszek, s azt mondom, cseszheted a fenkölt gerincességet, ha más a valóság, s a fiatal az életben a valósággal fog találkozni, nem pedig az idealizmusoddal. Szerintem a magyarországi balliberális erők épp ezt nézik be csúnyán: álmodnak egy ideális világot, majd abban az ideális környezetben kitalálnak különféle dolgokat, hívószavakat, amelyre aztán nem ugranak elég sokan. Azért, mert nem a valóságból indulnak ki.

Amúgy nem hegyeztem ki szélsőséges életkörülmények között élőkre ezt. Viszont akárhol, akármilyen körülmények között is él valaki, nem volna rossz, ha pánikolás helyett az adott helyzetben a legjobb döntés meghozatalára lenne képes egy háborúban, netán tudna mit kezdeni a fegyverrel, sőt azt sem árt, ha tudja, ez nem a filmek világa. A szenvedés, a halál valódi.

Továbbá a szabadság nem jár, azért harcolni kell. Meg kell tanulni, hogy lehetnek olyan élethelyzetek, amikor nem vagy szabad, ezt bizony pszichésen és fizikailag túl kell élni. Ennek folyománya lehet, hogy nem adjuk fel a szabadságunkat, nem mondunk le a szuverenitásunkról, azt a szánalmas hibát pedig végképp nem követjük el, hogy mindezt önként tesszük. (Facebook, EU és effélék.)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Valóságról beszélsz, meg arról, hogy utópiát akarnak a liberálisok.

Ezzel szemben köteleznéd a fiatalokat átnevelő táborra, hogy jó csicskák legyenek a rendszerben, mert ez a jövöjük... tudják, hogy kell csicskaláncban a helyükön maradni vagy esetleg feljebb kapaszkodni.

A magyarázatodban problémák megoldásnak megtanulásáról beszélsz, miközben a magyar honvédségtől várod, a magyar állam irányításával jó embereket neveljenek. Gerinctelen, kétszínű, számítót csicskákat - akik persze hivatalosan erős, becsületes, gondolkodó emberek. Meg a többi régi komcsi propaganda a hülyéknek.

Látod, itt bukik ki, hogy az állami propaganda mindent és az ellenkezőjét is hírdeti, attól függően, hogy épp mit akar igazolni vele. Te sem vagy képes konzekvensen, reálisan végiggondolni, csak az a válaszod, hogy mindenről a liberalizmus tehet.

Egy lófasz van, nem magyar honvédség. Te idealizálod azt egy emberré nevelő szervezetté. Ez a valóság, akárhogy csűröd-csavarod. Majd akkor magyarázz a kötelező sorkatonaság nevelő szerepéről, ha majd lesz igazi honvédség. Amihez az kellene, hogy igazi vezetése legyen annak is és a rendszernek is. S hogy az ország gazdaságából fussa felszerelésre, az állam valódi működésére, s ne csak működésképtelen trógerség legyen az egész ország.

Elég szar lehetőségeik vannak a fiataloknak már most is, nem kell jószándékúan beletaposni őket a szarba még mélyebbre.

Talán megérted, igyekszem leegyszerűsíteni:
Nem magával a sorkatonasággal van a baj. A magyar sorkatonasággal van a baj. Hülye az, aki ebbe akarja küldeni a gyerekét.

Csak te beszélsz átnevelő táborról, te vittél bele politikát. Én arról beszéltem, hogy a szokásostól eltérő, váratlan élethelyzetek gondolkodásra serkentenek, megerősítenek abban, hogy az egyén képes megtalálni a megoldást, s éles helyzetben sem lesz pánik cselekvés helyett.

Ami pedig a csicskaság kérdését illeti, azért lényegtelen, mert ha szerinted ez van, akkor ezen körülmények között kell megtanulni élni. Üdvözlöm az idealizmusod és azt, hogy megtanítanád, mit kell tenni egy ideális világban, csak ez használhatatlan egy valóságosban. Különben egy ideális világban nincs háború, nincsenek fegyverek, így kiképzés sem kell. Attól, hogy én ezt most leírtam, még virágzik a fegyverkereskedelem, s így vasárnap délután nem tört ki a világbéke. Pedig látod, mennyire akartam. :)

Te valamiért ebbe politikát vittél, erkölcsről beszélsz, de itt nem ez a téma, hanem a sorkatonai szolgálat.

Az ország működik, legfeljebb neked nem tetszik, ahogyan működik. Megnyugtatlak, ha neked tetsző módon működne, akkor is lennének olyanok, akiknek az nem tetszene. De, hogy hízelegjek, a működésképtelen trógerség is a működés egy formája, s olybá tűnik, fenntartható formája.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A sorkatonaság politika.
A magyar sorkatonaság politika.
A fiatalok számodra megfelelő gondolkodásúvá átképzése poltikika.

Megmutattad a gerindedet, köszi. Bár ez nyilvánvaló volt a beszélgetésből is. Amíg csak itt beszélgetünk a csicskaképzőről, addig nincs baj. A baj akkor lesz, amikor a csicskák a maradék normális emberre is rá akarják kényszeríteni a csicskaságot, hogy ne lógjon ki senki, aki megzavarja őket az ideális világnézetükben.

Kívánom, hogy NE szorulj rá eme remekül működő ország semmilyen szolgálatára. Egészségügyre, tűzoltóra, mentőre, rendőrre... katonaságra. Vagy épp vizimentésre. Mert ott fogsz megdögleni.
Ja és ne is öregedj meg. Mert hiába adod el a lelkedet egy zsák krumpliért, akkor sem fog a szarból kimosni a rendszered, amikor magatehetetlenné válsz. Hanem majd a gyerekeidnek kell saját öregkoruk vagy a munkahelyük mellett ellátniuk téged. A kórházba csak meghalni mehetsz - ha nem visznek haza időben a gyerekeid, akkor hamar vége lesz. Persze, ha elég sokat lopsz össze életedben, akkor lehet neked jut majd magán otthonban hely.

Amit a végén írtál, féligazság. Le van pukkanva az ellátórendszer, de a jelenlegi kurzus előtt sem volt ez másként. Volt lehetőség a bizonyításra. Mondjuk úgy, bebizonyították, hogy nem lehet. A baj gyökere máshol van. Az eladósodottságunk, adósrabszolga sorsunk a probléma, valamint az, hogy megkérdőjelezhetetlennek tekintjük az adósság exponenciális időfüggvénnyel történő leírhatóságát. Pedig nem az, ez nem lenne tabu, hiszen ezek emberi találmányok, nem fizikai törvényszerűségek. Lényegében a hitelező él jól a mi munkánkból, s az adónk nem közcélokra megy.

Az átneveléstől három hónapos időtávlatból nem tartanék. Ha abban az életben jól működne az állam, ahogyan te szeretnéd - ez amúgy nem jól működést jelentene, csak más ideológiához való hűséget -, akkor pedig abban az irányban hatna az átnevelés. Értem, hogy az lenne szerinted a normális, szerintem meg nem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Egészségügyre, tűzoltóra, mentőre, rendőrre... katonaságra. Vagy épp vizimentésre. Mert ott fogsz megdögleni."
Hát te hülye vagy bmeg.
Egészségügy: ezért az elmúlt 30év összes hatalmon levő balfasza felelős elsősorban. (meg a módszerváltók akik pl az antsz laborhálózatokat és hasonló értékes dolgokat kijátszották belőle maguknak).
Tűzoltók: ha jól tudom(tévedhetek persze) a magyar tűzoltók elég jó statisztikákat hoznak, azzal együtt is, hogy a bürokrácia ami a fejükre mászik nem őket segíti.
Mentők: itt is a létszámhiány nagyon durva, az esetkocsik legtöbbje szükségtelenül van sok esetben lefoglalva (bebaszott 10en párévesek tömege), cserébe meglepően nagy arányban sikerül utat adni a mád esetekben tahóseggagresszor közlekedők többségének is
Rendőrség: szerintem a legvegyesebb felvágott és pl az ott dolgozók egy részének szúrja a szemét leginkább h pintér (nemecsekkel ellentétben sztem jogos a csupa kisbetu) kéne legyen az aki rendet tart.. van egy olyan mondas, hogy rablobol lesz a legjobb pandur, de ahhoz valtozni is kene :)
Katonasag: Attól függ melyik fegyveres testületre gondolsz. Ha a Magyar Honvedseg-re akkor az o feladatuk az orszag vedelme. eleg jol van sepcifikalva. ez pont hogy semennyire nem politika.

Persze barmibol lehet politikai termeket eloallitani pl azt mondod, hogy leszarod a hazad es foloslegesek az orszagok, legyen egy nagy massza es bodotta. A fegyveres testuletek lete es szukseglete eddig nem nagyon volt megkerdojelezve. a hataskoruk es a feladataik, bevethetoseguk stb. mar inkabb. (hisz az jelent a hatalmi jatszmakban barmit is).

"A magyar sorkatonaság politika." - termeszetesen valasztokat nyertek az eltorlesevel, de szerintem inkabb a koltsegvetesben szereplo sorok atbuheralasa miatt jott jol nekik...

Azt hogy ki a normális meg ki nem, az általában nézőpont kérdése :).

A vége még nem volt ott, amikor írtam a válaszom, így arra is reagálok.

Értem a politikai aggályaidat. És? Számít ez bármit? Ha nyugati, demokrata típusú átnevelő tábor lenne, az jobb lenne? Nem, csak neked tetsző, de éppen annyira rossz. Bátorkodom megjegyezni, amikor én voltam katona az - emlékeim szerint - 19:30-kor kezdődő híradót surranópucolás közben kötelező volt nézni a folyosó végében lévő TV-n.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem. Az állam az állampolgárok érdekei szerint működik. Nyilván lehet tiltakozni, cirkuszolni, mert minden ember számára más az optimum, de van egy kultúránk, szokásaink, nyelvünk, s ez homogén. Még.

A szabadságra a legnagyobb veszélyt az integráló típusú szervezetek jelentik, mert megfosztanak a szuverenitásunktól. Ilyen lehet az IMF, amely a gazdaságpolitikán keresztül szereti meghatározni az irányokat némi hitelért, vagy ilyen az EU, de akár az ENSZ is. Ezen felül nyilvánvalóan egy kis állam számára a nagyhatalmak, az USA, Oroszország, Kína, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, de ez nyilván időről időre változhat is. Ezen felül a civil szervezetek, amelyek megkerülve a demokratikus választásokat beleszólnak belügyekbe. Értem én, hogy szabadságjogok, de mi van akkor, ha demokratikusan kidobjuk a fenébe a szabadságkogokat, mert azt mondjuk, kell a fenének? Akkor felőlem utolsók is lehetünk a rangsorban, amiben való szerepeltetésünket nem mellesleg szintén nem kértük.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha jól tudom van elhetőség észak-koreába költözni.

Bár azt kell mondjam, hogy az ő dolgukba is beleszól a világ többi része. Mindenféle embargók... a határ mellet felsorakozó haderők erőfitogtatás céljából.
Viszont egy csomó probléma megoldódna. Nem kell azért idegeskedni, hogy beleszólnak a választásokba. Az euro milliádrok elköltésének módják sem kéri senki számon, mivel nincsen olyan ott. Hitellel sincs gond. Viszont sorkatnaság az van, és még lehet lőszert is kapnak, hogy hátbalójék azt a társukat, aki szökni próbál :D

Megpróbálom összefoglalni, amit írtál:

Szóval, megfosztanak a szuverenitásunktól ezek: imf, eu, ensz és minden szövetséges és nem szövetséges - szóval az egész világ. A civil szervezetek pedig leépítik a demokráciát a te világodban. És a szabadságjogok megszüntetése a megoldás szerinted a szabadság eléréségez.

Ezért javasoltam, hogy el lehet költözni észak-koreába. Elhiszem, hogy erre van igényed. Van, aki nem bírja el az önálló gondolkodás, választási lehetőségek súlyát.
De a legutolsó bugris demens nyugdíjasnak is remélem, hogy van annyi esze, nem akar észak-koreában élni, csak mert a fene nagy jó dolgában nem tudja megbecsülni a modern technológia vívmányait, azt a jólételt, ami a körülmények ellenére is megkap ahhoz képest mi van észak-koreában. Csak mert van valami post-kommunista romantika a fejében a megszállás idejéből.

Észak-koreát csinálni az országból nem lehet érdeke egy állampolgárnak sem azon a maréknyin kívül, aki a hatalmat szeretné gyakorolni a többiek felett.

Épp a közelmulttól szállta meg az Egyesült Államok hadserege Magyarországot, erre te szabadságról beszélsz. Mondjad, de attól még nem lesz szabadság, ha egy idegen állam hadserege a helyi hatóságok engedélye nélkül szabadon mozoghat és ténykedhet az országban.

A civilekről: szavazott rájuk bárki? Nem, megkerülték a demokráciát, viszont beleszólnak a belügyekbe.

Az integráló szervezetek: épp arról szól a dolog, hogy nem a helyi közösség, a demokratikusan választott kormányzat managelésével hoz döntéseket, hanem afölött lévő entitás.

Csak te beszélsz Észak-Koreáról, nem tudom, miért.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem fogalmaztam pontosan. Ha a Pilisi Erdőjárók Baráti Köre Civil Szervezet pampog a képviselőnél azért, hogy legyen a kis lyukas zöld háromszög turistajelzés újra festve, az rendben van. Az viszont nincs, ha külföldi forrásokból finanszírozott szervezetek annak a kormánynak a munkáját nehezítik, amelyet a többség demokratikus választásokon juttatott a hatalomba.

Mellesleg a kormány azon törekvése, hogy tegyék közzé a finanszírozás forrását, teljesen jogos. Ez az átláthatóság.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"annak a kormánynak a munkáját nehezítik"
Hogyan határozod meg azt, hogy „nehezítik”? Pl. az, hogy ügyvédet biztosítanak az állammal szembeni perben valakinek, az nehezítés?
Ja, a figyelmedbe ajánlanám: a kormány nem az állam. A civilek nem a kormány, hanem az állam belügyeibe „szólnak bele”. Ha ez a kormánynak nem tetszik, akkor mi van? Az ellenzék se szólhasson bele? Ja, lassan már itt tartunk.

"azon törekvése, hogy tegyék közzé a finanszírozás forrását, teljesen jogos. Ez az átláthatóság."
Jelen pillanatban az állam nehezíti meg a saját (pontosabban a kormány az állam) átláthatóságát, mindenféle részletszabályokkal, költségkivetéssel stb. A civil szervezeteknek a törvény erejénél fogva kötelességük közzétenni gazdálkodási adataikat. Nem csak kérésre. Hol vannak a közintézmények elszámolásai közzétéve?

Attól, hogy NATO tagok vagyunk, az USA egészen pontosan egy másik állam, s a hadseregével a magyar hatóságok engedélye nélkül tevékenykedik. Ez bizony katonai megszállás. De nyugi, 1991-ig a Vörös Hadsereg csak azért volt itt, mert felszabadítottak, ezt ünnepeltük április 4-én. Jó, hát elfelejtettek hazamenni. Mellesleg akkor Varsói Szerződés tagállam voltunk, így a logikád mentén a szovjet megszállás sem volt az. Vagy, ha az megszállás volt - igen -, akkor bizony az amerikai is az. Csak azt akarom ezzel mondani, hogy mind a kettő katonai megszállás, s természetesen a maga idejében egyiket sem mondták, mondják annak. Nyilván.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bianko engedéllyel. Épp erről szólt '91 előtt a Vörös Hadsereg itt léte, most pedig a yenkiké. Van egy általános „azt csináltok, amit akartok, nem baj, ha a saját országunkban fogalmunk sincs a részletekről” típusú engedély. Ezért lobbizott az amerikai adminisztráció. Orbánon, Szijjártón átnyomták erőből. Nyilván megmondták nekik, hogy ez mindenképp így lesz, legfeljebb a jelenlegi kormány gyors bukását követően az újak írják majd alá a papírokat. Mondd, lehet ellenállni egy ilyen ajánlatnak?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

'91 előtt meg Varsói Szerződés tagállamok voltunk. Nyilván legálisan voltak itt az oroszok. Azt értem, hogy alá kellett írni, mert ha nem Viktor, bukik a kormány, s majd a szövetségesekhez lojálisabb új kormány írja alá.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az oroszok nem azért voltak itt, mert 45-ben felszabadítottak minket, hanem azért, mert 56-ban felkelés volt.

Visszajöttek, lenyomták, aztán itt maradtak, hogy ne forduljon ilyen újra elő. Ezért volt megszállás.

Szerinted ha most elkezdenének a diákok tüntetni és kommunizmust kérni, akkor a nálunk állomásozó maroknyi amerikai katona felvonulna tankokkal és fenyegetőznének? Ha igen, akkor ostoba vagy. Ha nem, akkor viszont nem valami nagy "megszállás" ez.

Az elejére: jogos. Ami a másikat illeti: ha a kapitalista piacgazdaságot borogatnánk, hirtelen rengeteg „civil” támogatással folyna felforgató tevékenység, tüntetések szervezése, s egy liberális demokráciát vágyó bábkormány lenne hatalmon hamarost. A tankok ma már nem divatosak, túl feltűnő. Ma úgy történnek a dolgok, ahogyan történt Ukrajnában, vagy zajlik Venezuelában.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ukrajna kapcsán kérdezem itt is az addigi gyarmatártó (oroszok) duplájára emelik a gáz árát? Valahogy így kezdődött Ukrajnában is.
Gyarmat tartás ma költséges játék. Venezuelát épp senki nem szeretné finanszírozni. Legyen WC papír, étel stb.
USA olajból önelántó sőt exportál. A Venezuelai olaj jó részét épp ő vette meg de már nem kell. Kínáiknak kell csak az ár a kérdés.

A tankok ma már nem divatosak, túl feltűnő.

Akkor szerintem ne hívjuk megszállásnak, mert arról az emberek arra asszociálnak, hogy a katonák mondják meg, mi legyen.

Ha a katonák itt tartózkodnak, de nem lépnek fel, hanem helyettük mindaz a többi dolog történik, amit írtál, akkor kb. tökmindegy, hogy itt vannak-e vagy nem.

Nem?

1991 előtt sem az orosz katonák mondták meg, mi legyen, akkor az sem volt megszállás. Csak itt voltak, s úgy használták a magyar területet, mintha sajátjuk lenne. Épp, mint mostantól az amerikaiak. Meg aztán a civil, politikai döntések is olajozottabban mennek, ha a tárgyalópartner hadserege ott flangál az országban.

Apropó, a magyar hadsereg miért nem tevékenykedik az USA-ban mindenféle kontroll nélkül? Ezt tudja valaki?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Várjál, mert a vatikán megszállása alatt is állunk.

"(2) A Kormány elismeri, hogy Magyarországon a Katolikus Egyház olyan önálló jogi személy, amely a Vatikánvárosban
1983. január 25-én, II. János Pál pápa által kiadott Egyházi Törvénykönyv (Codex Juris Canonici) és az Apostoli
Szentszék által kiadott más jogszabályok alapján mûködik, saját szervezete tekintetében az abban foglaltak szerinti
önálló egyházi törvényhozói, végrehajtói és bírói hatalommal rendelkezik, amit a Kormány tiszteletben tart."
http://www.kozlonyok.hu/kozlonyok/Kozlonyok/12/PDF/2010/104.pdf

Ők már ezer éve itt vannak és a törvényeink felett állnak.

"USA-ban mindenféle kontroll nélkül? Ezt tudja valaki?"
Ketten mentek a kocsmába te vagy a pici nyamvadt a másik meg a szép nagy, na most mit választasz neki fizetsz egy sört, vagy az összes vendégnek. Igaz nem mai de remélem helyretesz, hogy Magyarország a kocsmában hol helyezkedik el. Nem nekik kellesz mint szövetséges, ők kellenek neked. Ha fizetned kéne a védelemért jóval drágább lenne.

Az amerikai katonákkal ellentétbe az oroszok nem fizettek semmiért. Civil politikai döntések meg úgy mentek hogy az orosz megmondták mennyi mozdonyt kérnek. Azt is hogy mennyiért. Nem szívták ki az összes véred de szívták folyamatosan.

Mégis kitől védenek meg? A NATO megvéd az USA törekvéseivel szemben például? Ennek amúgy semmi jelentősége. Korábban az oroszok a Varsói Szerződés égisze alatt óvtak az USA-val szemben, most az USA óv az oroszokkal szemben. A gond csak az, hogy egyik esetben sem járhatjuk a saját utunkat, mindenképp az aktuális szövetségeshez kell igazodni, s az aktuális nem szövetséges - mellesleg korábban épp szövetséges - elhajlásai ellenében. Na, most ha mi szeretnénk így „elhajlani”... ja, azt nem lehet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kitől véd meg, a szomszédaidtól. Azoktól véd meg akiktől félsz :-D Románia, Szlovákia, a Szerbek. Ha nem védene meg, nem lehetett volna komában tartani a Honvédséget.

Függetlenség valamennyire lehet de, hogy érdemes-e az a kérdés, meg épp neked menyire engedik meg.
Lehetsz független de megvannak a feltételei. Ahogy a kocsmában is ha van két erős társaság lehetsz független. Csak akkor kondi nem mindegy.
NATO ameddig azt hitték nincs ellenfél megengedték, hogy elhajolj, leszard a klub által szabott feltéteteket. Változik a világ van ellenfél.

Van a véleményünkben közös nevező:

  • Igen, az EU veszélyt jelent a szabadságomra. Nem is támogatnám soha a jogköreinek kiterjesztését. Viszont ezt én általánosítanám azzal, hogy minden olyan entitás veszélyt jelent a szabadságomra, amely erőszakkal fenyeget, ha ellenszegülök neki. És az igaz a saját hazámra is.
  • „Akkor felőlem utolsók is lehetünk a rangsorban, amiben való szerepeltetésünket nem mellesleg szintén nem kértük.” - Engem nem érdekel semmilyen rangsor. A világot az érdekek irányítják. Bármilyen rangsor a készítőjének az érdekeit vetíti ki.

Vannak viszont nagyon komoly eltérések:

  • „Az állam az állampolgárok érdekei szerint működik. Nyilván lehet tiltakozni, cirkuszolni, mert minden ember számára más az optimum, de van egy kultúránk, szokásaink, nyelvünk, s ez homogén. Még.” - Ha van legfeljebb 50%+1 szavazatod egy választáson, akkor tiéd az állam. Általában sokkal kevesebb szavazat szükséges.
  • „de mi van akkor, ha demokratikusan kidobjuk a fenébe a szabadságkogokat” - Ebben a mondatban ki az a „mi”? Mindenki? A lakosság 30%-a? 50%? 70%? Jelent-e bármi különbséget, hogy 30% vagy 70%, ha te nem vagy benne?

Az a helyzet, te a többség hatalmát tartod jónak, én meg nem. Ezzel nehéz lenne kezdeni valamit.

Kérlek fejtsd ki bővebben.

Azért az vicces, hogy aki a legjobban fél az állam "túlhatalmától" (...)

- Ez most én lennék, vagy csak általánosítás?

(...) az várja el a legjobban, hogy az állam tegyen érte valamit.

- Én azt várom el az államtól, hogy ne törődjön velem.

Nem személyeskedésnek szántam, amit írtam. Személyes tapasztalatom, hogy aki az állam túlhatalmát szídja, az legtöbbször mégis elvárja, hogy legyen hatékony közoktatási rendszer, állami (ingyenes) egészségügyi rendszer, olcsó honvédelem, legyen közbiztonság, az elesetteket segítő szociális rendszer, ingyentű és ingyensör. Ezek hiányában köpködi a "magyarokat", akiknek még ezeket sem sikerült megoldani, bezzeg a svédek (osztrákok, németek, angolok, belgák, éppen kinek ki).

A JFK idézet így hangzik: "Let the word go forth from this time and place, to friend and foe alike, that the torch has been passed to a new generation of Americans — born in this century, tempered by war, disciplined by a hard and bitter peace, proud of our ancient heritage — and unwilling to witness or permit the slow undoing of those human rights to which this nation has always been committed, and to which we are committed today at home and around the world.
And so, my fellow Americans: ask not what your country can do for you — ask what you can do for your country." Sztem találó arra, amit írtál.

Egyebekben a kérdéstől elszakadtunk, sztem arról volt szó, hogy használna-e a fiatalságunknak a sorkatonai szolgálat és ennek a kérdésnek sztem az államhatalom mértékéhez semmi köze nincsen.

Egyetértek azzal, amit az első bekezdésben írtál. De én biztosan nem tartozom ebbe a csoportba. Nem tetszik az állam túlhatalma és nem is várok semmit az államtól.

Számomra ez a két kérdés összefügg abból a szempontból, hogy ha a „növelné-e az államhatalmat a sorkatonaság?” kérdésre „igen” a válasz, akkor a másik kérdés elveszti minden relevanciáját. Mert még ha úgy is hinném, hogy használna a fiatalságunknak, akkor sem támogatnám politikailag.

Ebből a szempontból viszont lehet kicsit félrementem, mert a „Szerinted "ráférne" a mai fiatalokra a sorkatonaság?” kérdés nálam rögtön „Támogatnád-e a sorkatonaság bevezetését” kérdéssé konvertálódott.

Nos, talán azért szidják sokan az állam túlhatalmát - hogy mindenhová kézivezérléssel beül, mert marha nagyarányú adót szab ki. S emellett rossz gazdája mindennek. Valamint sok szolgáltatása így vagy úgy megkerülhetetlen, nem lehet piaci konkurenciája. Sőt iparágakat államosít. Éppen a túlhatalma és annak megtartása céljából.
Fizessek 70%-ot az államnak és ne kérjem számon azt, amit tesz ezért... hát ez marha jó üzlet.

Az idézet pedig nem katonai hadrendbe szólítja az emberekt. Éppenhogy az emberi jogok hanyatlása és az elnyomás ellen szólal fel.
A jelenlegi rendszerben ezért a sorkatonai szolgálat támogatását nem tartom jó ötletnek.

Az idézet az "állam túlhatalmáról" szól, ami fogalmilag teljesen definiálatlan. Mitől túlzott? Mennyire? A "marha nagy" adó relatív fogalom, a "rossz gazda" még komolytalan is. Ki mondta, hogy ne kérd számon, azt, amire az adódat elköltik? Az államhatalmat úgy általában túlzottnak, fölöslegesnek tekinteni dogmatikus gondolkodást mutat. Mellesleg, egyetlen sikeres ország sincsen, ahol az állam ne lenne erős. Nem az állam hatalmával van a baj, különösen nem annak a mértékével, hanem konkrétan azzal, amikor az állam nem jól működik és a választók elveszítik a rendszer fölött a kontrollt. Ez nem szükségszerű, hanem egyfajta működési hiba, aminek a gyökere kiépült állam és jogrendszer mellett éppenhogy a passzív állampolgár, amelyik mindent mástól vár. Itt jön JFK felavatási beszéde a képbe. Fenntartom, hogy az államhatalommal kapcsolatos aggodalom nincsen semmiféle kapcsolatban a feltett kérdéssel, mert a sorkatonai szolgálat újrabevezetése az államhatalmat semmiben sem erősítené, sőt, még a védelmi képességünket sem befolyásolná lényegesen. Viszont az eltörlése nemzedékeket tett panaszmukivá.

Ha a szülők nem képesek önállóság és gerinc kifejlesztésére a gyereknél, akkor butaság az államtól várni ezt.

Ez nem célja a sorkatonaságnak, ilyet én nem írtam. Helyzeteket kell megoldani, nem pedig gerincesnek kell lenni. A közgazdászok is csak a cég érdekeit nézik, nem pedig a munkavállalóét. Ez utóbbi persze egybeeshet részben a cég érdekével, az szerencse. Ezt a gerincesség dolgot csak te keverted ide nagyjából olyan relevanciával, mintha azt mondanám, hogy a sorkatonaság célja az egészséges táplálkozás kialakítása lenne.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Katonaság = háborura való felkészítés.
Mivel alapból háború ellenes vagyok, igy katonaság ellenes is.
De abban én is egyetértek, hogy valami kellene a mai fiataloknak, mert szürnyű ez az új generáció.

Tőlem kipusztíthatják egymást az emberek, csak engem hanyagak ki belőle.
Ha lenne egy háború, akkor vagy eltudnék menekülni csendesebb vidékre, vagy nem.
Ezen a katonai kiképzés nem sokat segítene. Sőt még elvárnák, hogy én is lövöldözzek. Az max. a CS:GO -ban!

Akkor sem nagyon változna a képlet.
Orosz hivatásosok egy része zsoldos csecsen dagesztáni stb. ezek ellen nem lehet katonát képezni (lehet de az rengeteg pénz és technika)
A másik része orosz azok ellen is nehéz. Tekintettel arra hogy elsőnek szakmai gyakorlatra el tudják őket küldeni Dagesztánba csecsenföldre.
Ne fedjük el a katonai költségvetés különbségét sem.

Egyébként szerintem sokkal hálásabbak lennének ha sorkatonák helyett zsoldoska küldenének.

bocs, de ez az = sztem szuk latokoruseg:
Hon,védelem.
barkitol es barmitol MEGVEDNI.
azt az usa fele mentalitast h a legjobb vedekezes a tamadas, hagyjuk..

az elmult 19 evben szerintem a katonakat elsosorban arvizek, vorosiszap, extrem hohelyzet kapcsan lathattad.
a kulonfele bekefenntarto missziokrol nem nagyon hallani, gondolom ott is szolgalnak joparan(nagyobb riziko, tobb $).

a romanoknal hallottam olyan helyzetekrol ahol egy egy maffiozo kegyvesztette valasakor se lehetett a kozrendoroket kikuldeni, helyette kommandosok mentek ki.. es ennek koszonhetoen nem is volt eletet kovetelo aldozata az akcionak..

a politikai szinezetu probalkozas: a hatar melle is megprobaltak katonakat bevetni de nem emlekszem h sikerult volna, azt tudon h rendoroket vezenyeltek ki, de messze nem voltak elegen ugyh az eleg kemeny lehetett

opsec stbrol ne is beszeljunk de ha mar vedelem..

A sorkatonaság senkinek nem való, de aki a "mai fiatalok" kifejezést rendszeresen használja, azokat tényleg el kéne küldeni valahova.

Dehogy. Csak én nem állok bele abba a sorba, amely szerint divatos ma azt mondani, hogy a tekintélyelv hülyeség. Szerintem nem hülyeség, aki régebb óta él, több tapasztalata van. Régen is az öreg szakik tanították a fiatalabbakat, adták át tapasztalataikat. Ez nem jelenti azt, hogy valaki fiatalon ne lehetne rátermett, jól képzett, ambíciózus.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> divatos ma azt mondani, hogy a tekintélyelv hülyeség.

A vak tekintélyelvűség szerintem is káros, bár felteszem, te nem erre gondoltál. Mindenesetre nem szeretem, ha "nem illik" utánajárni, hogy mire is épül valakinek a tekintélye, vagy ha olyan helyzetben akarnak valamiféle tekintélyre építeni, amilyenben az tök lényegtelen. Szóval a maga mrészéről igyekszem a tekintély mögé látni, és ha van ott valami tiszteletre méltó, akkor jár a (plusz) tisztelet. Ha nincs, akkor nem jár.

> Szerintem nem hülyeség, aki régebb óta él, több tapasztalata van. Régen is az öreg szakik tanították a fiatalabbakat, adták át tapasztalataikat.

Nem vitatva a fenti állításaid igazságtartalmát, azért ez csak az érem egyik oldala. Nem tudom elfelejteni, amikor anno egy akkor ötvenes férfiakból álló csoport tagjai méltatlankodtak egymás közt, hogy micsoda dolog, hogy ilyen-olyan munkahelyi továbbképzésen egy "srác" (valami fiatal harmincas férfi) kioktatja őket. Mint kiderült, a kioktatás abból állt, hogy a "srác" előadást és gyakorlati oktatást tartott nekik az újonnan bevezetett számítógépes rendszerről, amit használniuk kellett. De mivel ő csak egy "fiatal taknyos srác" volt, holmi harminc év tapasztalatlanságával, ezért az valójában nem oktatás, hanem kioktatás volt.

Ugyanígy élmény volt hallgatni, amikor tágabb család egy idősebb tagja osztotta az észt a családi házat építő sógoromnak (részben kéretlenül), merthogy az idősebb családtag már felépített egy családi házat. Igen ám, csakhogy mindezt évtizedekkel azelőtt, és nem nagyon követte a változásokat (=részben elavult tudás), és a saját házát is tákolva, meg "okosban" kellett felhúzni, hogy kijöjjön a szűkös keretből... De azért "a Tapasztalat(TM)" (és "az Életkor(TM)") mégis csak maga az istenség.

A mindenkori fiatalságot folyton szidják, mint szódás a lovát, hogy tiszteletlenek, meg nem értenek semmihez sem... A másik oldalról, tudniillik hogy az élettapasztalat nem minden helyzetben több, mint (egy adott esetben fiatalabb) valaki szaktudása, és a fiatalok hozzáértésének meg nem becsüléséről viszont nem beszélünk, az nincs is. Siralmas tapasztalni, amikor idősebbek nem fogadnak el (szakmai) tanácsot, útmutatást valakitől, csak mert az a valaki fiatalabb náluk, és hát a fiatal ne oktassa ki a tapasztalt idősebbet, és úristen, itt most belegázoltak a méltóságukba...

Nem tudom, erre mi a megoldás, de nagyon nem jó ez így.

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer

Szerintem nem hülyeség, aki régebb óta él, több tapasztalata van

Elméletben simán. Gyakorlatban simán van ellenpélda is.

Nekem azzal nincs bajom, ha a tapasztaltabb tanítja a tapasztalatlant. De azzal van bajom, ha valaki _csak_azért_ mert öregebb, vagy mert régebb van a cégnél/csapatban előadja a megkérdőjelezhetetlen igazságot, akkor is, ha egyébként azt a hosszú időt úgy töltötte el, hogy keveset látott és azt is rosszul csinálja (mert egyébként lusta, vagy hülye, vagy alkoholista, vagy mindig olyan rátarti volt, hogy sose tanulta meg, stb).

"Benne van a lenézés."
Valószínűleg úgy érzed okuk van lenézni :), tán okot adtál rá.
szerintem: benne lehet az elismerés is. pl 59éves kolléganő aki mindig elismeréssel adózik; hogy az ifjak még milyen könnyen képbejönnek az új kihívásokkal, bezzeg ő vén trotty (pontatlanul idézek,de az utolsó a saját kifejezése :) ).

Persze senki sem olyan alapos és módszeres mint ő amúgy...

Használták. De nem jogosan. Tény, minden generáció más. Nem jobb, nem rosszabb. Mások a körülmények, más lesz az eredmény. Viszont a 'mai fiatalok' kifejezés jellemzően lekezelő, lesajnáló felhangú, jön hozzá a 'bezzeg a mi időnkben'. Igen, más volt a mi időnkben. Viszont ha valaki úgy gondolkodik, hogy az a más, ami nem az ő világa, az feltétlenül rosszabb, az már nem jogos.

Én voltam katona.
Szerintem ne legyen senki katona, szűnjön meg minden katonaság!

Érdekes, hogy most jött ez föl, mert a nagyfiam két hét múlva kezdi a sorkatonaságot a finn hadseregben. Nagyon érdekes látni már most a különbséget akár a hadsereg részéről a fiatalokhoz, akár a fiatalok részéről a sereghez. Ezt hasonlítgatom saját élményeimhez.

Én nem voltam katona Magyarországon. Kellett volna, mi voltunk az utolsó széria. Az egyetem és a doktori iskola miatt kérés nélkül kaptam halasztást, a doktori után viszont jött a behívó. Az volt az utolsó év amikor menni kellett, (gimis osztálytársaim voltak) de az volt akkor a policy, hogy két gyerekkel már nem visznek el, és nekem akkor volt pár hónapos a második fiam. Az összes évfolyamtárs, kortárs pszcihológusokhoz meg orvosokhoz járt, fölbe súgva terjedtek a pletykák, hogy melyik orvos mennyi pénzért ad igazolást alkalmatlanságról. Szóval mentem a sorozásra, vittem a jegyzői igazolást, hogy van család, két gyerek, én vagyok a családfenntartó. Mondták az elején nem baj, végig kell csinálni a sorozást, orvosi vizsgálatot ott helyben. Oké. Végigmentem, mondták A kategória, jött a végén a bizottság, sorozótiszt meg vagy három felettese előtt. Sorozótiszt egy jó öt perces nagymonológot lenyomott, hogy látja mennyire pancser vagyok, hogy annak ellenére, hogy doktorim van , nem tudtam se a pszcihológia tesztet alkalmatlra megcsionálni, se megfelelő orvosi igazolást szerezni alkalmatlanságról, és hát a doktorihoz láthatólag észt nem adtak, szóval A kategória, és jutalomból a legszarabb helyre oszt be, gyalogság. Mondtam neki, hogy mindez rendben van, csak itt az igazolásom a jegyzőtől a két gyerekemről. Az a kép, ahogy a bizottság tagjainak arcára ráfagyott a gúnyos mosoly, halálom napjáig előttem lesz. Ott helyben megkaptam az eltávot, és mondták, hogy mehetek. Annyi azért volt bennük, hogy amikor kijöttem, kijött az egyik főtiszt, és elnézést kért tőlem a műsorért. Nagyon negatív élmény volt.
Hát ennyi az én élményem a Magyar Honvédségről.

Ehhez képest: amikor megkapták a gyerekek a finn állampolgárságot, a nagyfiam egyből kapott levelet, hogy ehhez sorkatonaság is jár. Tudtuk előre amúgy, a fiúk ennek tudatában adták be a kérelmet. Egy egész évig ment a fiam és a barátai között a tervezés és a sakkozás, hogy ki hova menjen, egyetem előtt, után, egyben, két részletben, fegyveres vagy polgári szolgálat, stb. Végül azt mondta, hogy egyben lenyomja az egyetem előtt, és fegyveres páncélos hadosztály. (Elég sok minden közül válogathatott, légierő és haditengerészet is volt a lehetőségek között.) Aztán küldték, hogy rendben, júliusban kezd, 3 hónap kiképzés, aztán ha sima sorkatona marad, akkor 3 hónap szolgálat, ha viszont valami specializációt csinál, akkor 6-9 hónap szolgálat. A specializációkra jelentkezni kellett, ő megcélozta a térinformatika specializációt, mert az pont az utána következő egyetemi tanulmányaiba vág. Ezzel bevállalta a 3 + 9 hónapot. Meglátjuk, hogy felveszik e.

Mindezt csak a hozáállásbeli különbségek illusztrálására írtam. Ja, amúgy itt a lányok is mehetnek katonának, de nekik nem kötelező. A fiam baráti társaságából ketten is mennek.

Végül az eredeti kérdésre reflektálva: szerintem jót fog neki tenni, kilép kicsit az itthoni védett világból (én is érettségi után költöztem el a szüleimtől), kicsit fizikailag összeszedi magát (bár napi 40 kmt bringázik a suliba a nyári szezonban), és tán kicsit más szemszögből is megnézi a világot. A többit majd elmeséli.

--
Csaba

Sorkatonaság? Neh... De nem ártana tudni élni "okos" cuccok nélkül! Mondjuk jó lenne tudni térképet olvasni, navigálni, borítékot címezni, időre megjelenni, megbeszéltekhez tartani magukat. Megtanulni, hogy nem az übermaximumszuperprémium minőség a "minimum". Megtanulni problémát megoldani, mert nem mindig oldja meg majd valaki más. Megtanulni, hogy ami van, az valahogy lett, valahonnan, valamiből, és ha egy komplex dologban van egy pici hiba, akkor az nem "szar úgy ahogy van".

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

A tudomány mai álláspontja szerint a felnőtteket max idomítani lehet, nevelni nem. Az állam olyan hatékony nevelő, illetve a család szerepe olyan fontos, hogy gyerekeket lehetőleg csak életveszély esetén emelnek ki a családjukból.
A "mamahotel" és az "életképtelenség" problémaköre ettől még jogos létezik, csak a fentiek alapján elképezni sem tudom, hogy a sorkatonai szolgálat lehet a megoldás.

Alapjaiban kellene átgondolni a közoktatás céljait és szerepét, illetve a társadalomban általánosan elfogadott nevelési elveket. Nem a sorkatonaságot kell támogatni, hanem az oktatás rendbetételét, illetve az oktatás szerepéről kellene társadalmi vitát folytatni. Milyen egyszerű is lehetne, ha valamilyen erős ember meg tudná mondani mi a megoldás, de ennél ez sokkal bonyolultabb. Úgyhogy aki a megváltó szerepkörében tetszeleg, és akadályozza a széles körű szakmai vitát, az nem a megoldást keresi. Aki pedig hisz neki az becsapták.

Összefoglalva: nem kell sorkatonaság!

Mert kurva sokat segít fegyveres konfliktus esetén, hogy megtanultam, mit kell csinálni atomvillanáskor, illetve, hogy amikor két hete mínusz 15 fok környékén van a nappali csúcshőmérséklet, akkor hiába adják ki parancsba, attól még nem lehet gázálarcban árkot ásni a földbe gyalásóval.

Voltál sorkatona. Te ezt sírod vissza?

Dehogy sírom vissza! Nem másfél vagy két évet mondtam, mindössze 3 hónapot. Egyrészt, hogy kicsit kizökkenjenek a konfortzónájukból, megtanuljanak helyzeteket megoldani, másrészt legyen minimális fegyverhasználati gyakorlatuk.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Te milyen helyzetmegoldást tanultál a sorkatonaságnál? Emlékeim szerint parancsokat kellett végrehajtanunk, különösebb gondolkodás nélkül.
Én még egy évre vonultam (igaz, egy hónapot közben vágtak belőle), és összesen nem lőttem el három tárat. Ennél többet lőttem az iskolai lőtéren.

Szóval max. a kizökkenés a komfortzónából állja meg a helyét. Ennyi erővel le is csukhatnának mindenkit 3 hónapra, minden meglenne, mint a sorkatonaságnál, csak nem lőnének még annyit sem, mint én.

Konkrétumokat nem írok, túl IRL lenne. Legyen annyi elég, hogy akkor szembesültem a gyakorlatban azzal, hogy nagyon más életkörülményekből jövő emberek is vannak, akik egészen másként gondolkodnak, mint én, vagy az akkori osztálytársaim. Már a középiskolára gondolok, tehát helyesebb azt írni, hogy volt osztálytársaim.

Az nekem jót tett, hogy kizökkentem abból az addig szinte evidenciának megélt érzésből, hogy a lakosság ellátása nyilvánvalóság, az örök dolog, hogy van feszültség a konnektorban, meleg víz a bojlerben, kaja a boltban, s ehhez bármikor hozzá is lehet férni. A szabadság korlátozottsága pedig kialakít valamiféle stressztűrést, egoistáknak mindenképpen ajánlott tréning szerintem. A fegyverismeretet pedig írtam már.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Fegyveres konfliktus esetén szívás lesz, sorkatonaság ide vagy oda. Ez egy seggluknyi ország, eddig is és ezután is az a nagyhatalom gyalogol keresztül rajtunk amelyik akar. Egyetlen esélyünk, hogy legyen egy nagy testvér a hátunk mögött. Remélhetőleg olyan tesót választanak odafönt amelyiknek belefér, hogy a kisember élhető életet éljen.
Annak kevés esélyt adok, hogy a NATO -n belül kerüljünk konfliktusba. Pártunk és Vezérünk túl sok helyhez kötött vagyonnal rendelkezik ahhoz, hogy ez megérje nekik. De ha mégis, akkor széles a világ.

Hogy a tökömbe kerül ez ide, a picsá baze má a faszkiva megin?

Furcsa amugy, hogy a szavaztok kb 30%-a van csak a sorkatonosag mellett es 60%-a ellene, de kozben a kommenteknel tobbsegben olyanokat latok, akik szerint (valamennyire) jo lenne. Nem szokott ekkora elteres lenni.

De aztan megfejtettem: sokan azert nyomtak, hogy "nem", mert a "nem" az nem a kikepzesre es azok fiatalokra tett hatasara vonatkozik, hanem a haborura, haboru eseten behivhatosagra. Es igy mar tukrozi a szavazatok a kommentek aranyat.

Az sem mindegy, hogy általánosságban vagy kifejezetten magyar viszonyok között.

Én például a kontextusból kifejezetten az itthonira gondoltam. Magyar kérdi magyar oldalon, magyar olvasóktól - itt nincs most aktív sorkatonaság, máshol van.

Ha esetleg népszavazás lenne ilyenről (ami amúgy talán nem is lehetséges), akkor is lehet sokan valamilyen belevízionalizált dolokra szavaznának. A bibi meg ott lenne, hogy a végén a szokásos magyar módút kapnánk, csak akkor már nincs visszatáncolás csak szopás.

Voltam sorkatona nekem ezt tanította amit később az életemben használni tudtam:

- Olyat megtenni amit nem akarok.
- Rájönni, hogy nem én vagyok a világ közepe.
- Elviseli hülyék utasításait.
- Megérteni, hogy nem dől össze a világ, ha nem az történik amit elterveztem.
- Önálló problémamegoldás (sokan írták, hogy biorobotok kellenek, ez nem igaz, az elöljáróktól ezt hallottam a legtöbbet a „de hogyan csináljam” kérdésre: Nem érdekel, oldd meg!)
- Kemény fizikai munkát elviselni.
- Fegyverkezelést (sport lövök azóta is)
- Lemondani valamiről másokért.

Hirtelen ennyi jutott eszembe.

"- Önálló problémamegoldás (sokan írták, hogy biorobotok kellenek, ez nem igaz, az elöljáróktól ezt hallottam a legtöbbet a „de hogyan csináljam” kérdésre: Nem érdekel, oldd meg!)"

Ez nem probléma megoldás. Csalással, hazugsággal, szabálytalankodással csak a megoldás látszatát lehet kivitelezni. Az igazi probléma attól még megmarad.

Egyébként - minden hátsó gondolat nélkül - az lehet az érdekes kérdés, hogy ennek tükrében mire mentél azokkal, amiket felsoroltál. Azért jutottál oda, ahová, mert ezeket követted. Esetleg azért, mert nem követted, hanem mások kényszerítéséhez megtanultad belőle ezeknek az eszközét.

Nem igazán értem milyen csalásról beszélsz? Egy egyszerű gyakorlati példa. Indult a század reggel 3 kilométerre a laktanyától gyakorolni a lövészgödör ásás művészetét. A reggelre szánt tea nem készült el 4:30-ra amikor indultunk. A százados engem talált meg, hogy várjam meg és vigyem utánuk. Csak az volt a gond, hogy volt vagy 50-60 kiló a kübli amibe volt. Amikor azt kérdezem mégis, hogy vigyem oda mikor el sem bírom, akkor jött a válasz: Nem érdelek oldd meg.
A tea ott volt mire kiértek a többiek. Nem látszat teát ittak a többiek, hanem igazit.

Értem. Mindent értek.

Tehát az, hogy valakitől szabályzaton kívüli szívességet kértél, aki elhagyta a posztják, kitaxizott a teával, ez megoldás. Tudom, nem a szabályoktól működik ez az ország. Azóta is így van ez. A tanár megveszi a krétát. A kórházban a kézfertőtlenítőt a nővér veszi. A műtőorvos ikeában vesz saját pénzen barkács fúrógépet a műtéthez. A wc-papírt a beteg. A takarító pedig valamivel takarít - igaz fertőzésveszélyes az osztály és ott halnak meg a betegek.

Az ő főnökük is így adja elő: nem érdekel, oldd meg.
Az ilyen főnök jutalma az árulásáért lehetne tarkólövés, mert képtelen ellátni a feladatát.

Én csak arról szoktam írni amit megtapasztaltam, vagy értek :) 92-ben voltam Szolnokon 1 évig ejtőernyős, onnan vannak ezek.
A szadizmusról pár szó. Sokan ha fel kellett mosni egy nap 3-szor a folyosót az "brutális szadizmusként" élték meg. Akinek túl nagy az egója elég nehezen viseli az ilyen dolgokat. Én nem voltam rest és megkérdeztem a parancsnokom, hogy mért leszek, jobb katona, hogy újra és újra felmosom a tiszta folyosót. A válaszát soha nem felejtettem el: "Ha valaki ezt sem viseli el, mit fog csinálni ha rálőnek?" Az "agyatlan szívatás" célja, hogy stressztűrést próbálja növelni, ha ezt megérted már nem is szívatás. Amíg én ott voltam 1 évig egy 5000 fős laktanyában egy igazi szadizmust sem láttam.

A válaszát soha nem felejtettem el: "Ha valaki ezt sem viseli el, mit fog csinálni ha rálőnek?"

loool... mekkora troll. Látom lelki szememim előtt, ahogy a szakasz felmosót lengetve rohamra indul az aknamezőre, mert gyakorlat gyanánt annak használatát ismerték ki :D
Az agyatlan szivatás célja az, hogy megtörje az okoskodókat, akik visszakérdeznek. Egyébként lehet az ejtőernyősöknél még normálisabb helyzet volt, mert ott talán magasabb az értelmi követelmény.

Nem, ez az akkori katonai stratégia része volt: az "ellenség" halálra röhögi magát, és győztünk.
(Masíroztam gázálarcban, teljes mnetfelszerelésben (tű-cérna a legfontosabb!!) énekelve, városban. Olyan csörömpölést csaptunk a felszereléssel, hogy afél város összeszaladt és betegre röhögte magát.)

Nekem úgy tűnik, hogy a többség nem a saját tapasztalatairól ír és alkot véleményt. Én jól elvoltam, sajnálom azokat akik szívtak, bár konkrétumról nem olvastam semmit. Ahol én voltam a többség egész normális volt. Például nagyon tetszett a lövöldözés, de a kiképzésen csak 30-at lőttünk, ami nagyjából semmire se elég. Odamentem a parancsnokomhoz, hogy én szeretnék még lövöldözni. Erre kitalálta, hogy álljak be a 3 tusa csapatba és akkor lövöldözhetek kedvemre, csak csináljam a többi részét is. Hát a futás nem volt a kedvencem, de valamit valamiért.

Pedig akár azt is válaszolhatta volna, hogy az a folyosó, amin napközben kismillió ember végigmegy úgy, hogy kintről behozott mindenféle koszt, az estére minden lesz, csak nem tiszta. És ez még igaz is lett volna, nem pedig olyan bullshit, mint amit a parancsnokod mondott. Anno amikor én voltam öreg katona, volt egy-két 'fiatal', akik szerint igazságtalanság, hogy mindig csak ők takarítanak, mi meg nem. Valahol igaza volt, de miután elmagyaráztam, hogy most négy hónapig övé a takarítás, csarébe később jóval hosszabb ideig ezt a munkát már letudja, és nem kell vele foglalkoznia, elfogadta, onnantól nem csinált belőle problémát. Szerintem jobb megoldás, mint a 'mit fog csinálni, ha rálőnek' válasz.

Ha vegiggondolom, nem haltam bele, bar nem elveztem. Ugyanakkor sok mindenre megtanitott, es egy harom honapos alapkikepzes senkinek sem art.
Emlitettek itt paran a tarsadalmi munkat; az enyem pont ilyen volt. Polgari szolgalat es volt, hogy kifejezetten elveztem, raadasul napi 8 oraba belefert. Ezt mindenkepp fenntartanam es mint valaszthato opciot ajanlanam fel.

Nem voltam katona és nagyon jól van ez így. A világ legnagyobb baromsága a sorkatonaság. Az égvilágon semmi haszna, pszichopata barmok élik ki a perverz irányítási vágyaikat azokon a szerencsétleneken, akiket erre kényszerítettek.

Ave, Saabi.

Részben igaz, de éppen ez tanít meg az ilyen helyzetek kezelésére. Ilyen értelemben semmi különbség egy közgazdász és egy katonatiszt között. Mindkettő pszichopata, csak a közgazdász intelligens is, így talán veszélyesebb. (Valakitől kérek egy „lock”-ot!)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azokról meg nem ejtünk szót, akiket tönkretett az értelmetlen sorkatonaság, hiszen a járulékos veszteség mindig belefér. Hogy valaki hogyan bohóckodik a saját döntése mentén, nem érdekel, de újra kötelezni mindenkit erre a hasznontalan ostobaságra, az óriási hiba lenne.
BTW, miután az öcsém leszerelt a tűzszerészektől, rá fél évre egy sorkatona meghalt, mert a felettesének, oktatójának nem sikerült egy hatástalanítás. Természetesen a felettese is meghalt, de ő ezt az életet választotta, míg a sorkatonát _kényszerítették_ hogy ott legyen. Ja, valószínűleg jó sokat tanult belőle. :(

Ave, Saabi.

A lényeg a kényszer. Nem kötelező autóval közlekedni, nem kötelező más mellé beülni egy autóba, nem kötelező részt venni céges rendezvényeken, stb... Ugyanakkor a sorkatonaság _kényszer_, amit csak kicselezni lehet, észérvvel elkerülni nem. Mondjuk olyan is a morál ebben az országban, mindenki ügyeskedik, mert azt tanulta meg fiatalon, hogy csak csalva, kerülő utakon lehet elérni a célját. Tényleg hasznos a játékkatonaság.

Ave, Saabi.

Nagyjából három hónap a legtöbb srácnak hasznos lenne. Nincs kedvem most kifejteni a véleményem ezért csak felsorolom, hogy mivel találkozhat a seregben amivel a középiskola elvégzésével még nem: rossz körülmények, rossz és kevés étel, alárendeltség alacsonyabb kvalitású embernek, ingerszegény környezet, barátnő-, család-, haverok hiánya, méltóság megőrz