Szerinted "ráférne" a mai fiatalokra a sorkatonaság?

Címkék

Igen, de csak a fiúkra.
11% (55 szavazat)
Igen, de nem csak a fiúkra, hanem a lányokra is.
17% (86 szavazat)
Nem, aki katona akar lenni az legyen, aki meg nem az ne.
60% (298 szavazat)
Egyéb, leírom.
4% (18 szavazat)
Csak az eredmény, vagy még az sem érdekel.
8% (39 szavazat)
Összes szavazat: 496

Hozzászólások

Nem, de valami kellene, ami növeli a motiváltságot a személyes céljaik felé és kitartást ad nekik, hogy ne a problémákat keressék, hanem a megoldásokat, és ne az legyen a társasági működésük, hogy "nézd milyen rossz az életem". Ezt keverik szerintem sokan az egyébként pont őket nevelő generációból azzal, hogy "ráférne egy alapos szivatás", mert van akit az mozdít ki ebből az állapotból, ha feldühítik.

(Pont a megszüntetés utáni napra voltam behívva sorozásra.)

és a többségre jellemző, hogy:
- be is dobják a busz alá egymást /plö előléptetésért/
- a felelősségvállalás pedig ismeretlen fogalom. Általános kérdés: és ez nekem miért éri meg..

természetesen hatalmas tisztelet a kivételeknek akik erősítik a szabált :). Mert a szabál az szabál ..

Az emberek eddig is bedobták egymást a busz alá, szerintem inkább az a különbség, hogy ez a generáció kevésbé hagyja magát, és ez már nagy pozitívum. A céges kultúra afelé változik, hogy nem lesznek azok a cégek a sikeresek, akik a buszaládobós emberekből csinálnak főnököt, mert a beosztottak dobbantanak.

A felelősségvállalással kapcsolatban: a kérdés tök jogos. Legyen a kockázat is azé, akié siker esetén a haszon. A hatalmasra nőtt cégeknél jelenleg a magas rangú beosztottak siker esetén óriási, blamázs esetén nagy prémiumokat kapnak, a balhét meg vigye el más. Csak drukkolni tudok ahhoz, hogy ezt meg tudják változtatni.

Oke, de ha gondolatban elszakadnank a kommunista modszerekrol, es valami ertelmeset csinalnank? Nem torvenyszeru, hogy sorkatonasag = tobb eves szabvesztes, recska egesz nap, stb.

Ha az a kerdes, hogy olyat akarok-e, mint ami nemreg volt itthon, akkor nem. Ha lehet valami konstruktivabbat csinalni, akkor igen.

Ugyan mitől lenne bármilyen sorkatonaság normális?
Egyrészt, a szervező nem képes megbecsülni a sorkatonákat, mint munkaerőt, mert egyrészt vegyes (mint a társadalom), másrészt szinte ingyen van (mivel az állam dönti el, hogy mennyit fizet, nincs piac, ami szabályozná).
Másrészt, ki fogja csinálni? A világ összes hadseregének problémája az, hogy honnan szerezzen normális embert, aki ennek ellenére oda akar menni (gyanús, hogy a kettő valamennyire ellentmondó is).
Harmadrészt, miért akarnánk, hogy a jövő fiataljai elszenvedjék egy csapat agresszív tapló dirigálását? Hogy utána ők is tovább akarják adni a szenvedést, mint akik most vissza akarják hozni a sorkatonaságot?

> Hogy utána ők is tovább akarják adni a szenvedést, mint akik most vissza akarják hozni a sorkatonaságot?

Rugaszkodjunk mar el egy kicsit a szovjet tipusu sorkatonasagtol, mert aki itt mellette foglalt allast, az (egy-ket kivetellel) kurvara nem a regi rendszert akarja visszahozni. Nevezhetjuk masnak is, ha a sorkatonasag bantja valakinek a fulet. Ettol meg imho egesz nyugodtan ossze lehetne terelni a "press F to pay respects"-jellegu fotel-katasztrofaturistakat, es kizavarni oket a szabad levegore homokzsakot cipelni.

> A világ összes hadseregének problémája az, hogy honnan szerezzen normális embert, aki ennek ellenére oda akar menni

Miert, cegek hogy szereznek embert olyan iparban (hello, IT!), ahol tobb ceg van, mint "normális ember"? Osztonzik oket valahogy, hogy menjenek oda dolgozni, es ne a konkurenciahoz. Az USA-ban pl. eleg gyakori, hogy katonaskodasert cserebe kifizetik (az amugy nem keves) tandijat/diakhitelt. Itthon nem lehet hasonlo?

Mi az, hogy "szovjet típusú sorkatonaság"? Hol jobb? Az amerikai hadseregben is megvolt a felesleges szívatás, a szadista kiképzők, amikro a vietnámi háború miatt soroztak. Az a hadsereg is kitermelte azt a szadista söpredéket, akik utána vietnámban nőket erőszakoltak. A katonásdihoz szükséges a gondolkodás nélküli engedelmesség, és azt többnyire megtöréssel érik el.

A pénzbeli ösztönzéssel kapcsolatban pedig az nem világos, hogy akkor hol a sorkatonaság? Ha kötelező, akkor az állam nem motivált annyit fizetni, ami vonzóvá teszi (hiszen nem utasíthatod vissza az ajánlatot), ha pedig eleget fizetnek, akkor minek sorozni?
(Amúgy a pénzbeli ösztönzéssel kapcsolatban is nyilván vannak problémák. Mennyi a felmondási idő? Ha évekig fizetnek békében, felmondhatok, amint lőni kellene? Tényleg jó az, ha kiképzünk egy csomó embert arra, hogy utasításra embert öljön?)

A katasztrófaelhárításban való részvétel már más kérdés, azt nem tudom, hogy mennyire értelmes (egy sereg nem túlzottan hozzáértő ember segíti vagy akadályozza-e a munkát, illetve abból a pénzből, amiből sok embert ki lehet képezni annyira, hogy ne csak akadályozza, nem lehet-e jobb, profi tűzoltóságot, mentőszolgálatot, katasztrófaelhárítást létrehozni).

Á ne is álmodj.
Rendszerről rendszerre változik a hozzáértés bolsevik türk. A hozzáértés liberális türk.
"mi lenne, ha mindent arra használnánk, amire való."

Szovjet típusú sorkatonaság. Kapca nem mutatjuk meg, hogy kell rendesen felvenni véresre bassza a lábat nem gond a katona keményebb lesz.
Ami kimenet várnak.

Közben nem kell ennyi izom. B.O.P.E

Reagáljak egy kicsit az Az USA-ra is. Amikor itthon ilyen történeteket olvashatsz akkor lehet azt mondani, hogy a Hazáért és nem azt hogy az elitért.

Még mindig nem az állam szempontjából érdekes ez, hanem az egyén személyiségfejlődése szempontjából. S igen, ahhoz bizony hozzátartozik az is, hogy olyan helyzetekben is életképes maradjon valaki, ha a dolgok nem úgy történnek, ahogyan szeretné, továbbá felismerje, hogy van az a helyzet, amikor az „ügyvédemmel szeretnék beszélni” üres szólam csak nevetség tárgya. S ez így van jól. Meg kellene végre érteni, hogy nem mindig van béke, liberális demokrácia, lakosság ellátása, emberi jogok, és efféle huncutságok. Mert ezek ember által létrehozott szabályok, s nem szükséges a működésük. Nagyjából a fizika törvényei, meg a viselkedésedre adott emberi reakciók az egyedüli kemény törvények, nincs más. A sorkatonaság ennek megértéséhez nyújtana segítséget. Van olyan, hogy valamihez jogod van, csak lehetőséged nincs rá, így lehet, nem nagyon kellene erőltetni az adott helyzetben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A sorkatonaság pont ezzel ellentétes. Ha az emberekben rendesen élne ez, hogy a saját törvény az egyetlen, akkor hátrafordulna egyszerre a két hadsereg, lelőnék a tisztjeiket, és hazamennének ebédelni, a két király meg rendezze le a kocsma előtt a nézeteltéréseiket.
Pont arra kellene nevelni a fiatalságot, hogy racionálisan, ésszel, békében hogyan lehet együtt élni egy társadalomban, és hogyan nem választunk meg akkora barmokat vezetőnek, akik a háborút is lehetséges eszköznek tekintik a céljaik elérésére.

Ezek alapján az USA, mint szövetséges, nagyon rossz választás volt, lévén folyamatosan háborúzik.

Azt azért te is tudod, hogy ez nem úgy van, hogy a két király egymásnak ereszti a seregét, hanem jóval összetettebb ez a probléma. Vannak különféle érdekek, s ugyanarról mást gondolnak egyesek.

Mi alapján lehet az Egyesült Államoknak nukleáris fegyvere, s miért ne lehetne éppen úgy alanyi jogon Iránnak? Mindkét fél hatalmi logikájában van megalapozottság, ám ez a két dolog aligha egyeztethető össze.

Szóval amit sugallsz, a szeretkezz, ne háborúzz elve demagóg és naiv.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A folyamatos háborúzás a hadseregnek az edzés.
Különben elszaporodnak az idióta parancsnokok, Akinek sikerült, és akinek nem.
"Egy bizonyos határig teljesen mindegy, hogy miért tartod be az előírásokat, hajtod végre a parancsokat, milyen érzelem tartozik ehhez, ha betartod, végrehajtod azokat"

"Ekkor még nem tudhatták, hogy a másik két - terepjáróval mozgó - Bravó járőr is felsült, éppen a sivár terep miatt... A Bravó Három Nulla a földetérés után rögtön felmérte a célkörzetet és megállapították, hogy képtelenség lenne rejtve maradni, ezért haladéktalanul visszaindultak a szaúdi határ felé. A Bravó Egy Nulla parancsnoka - a kopár sivatagot már a gépből felmérve - úgy döntött, nem is próbálkozik meg a bevetéssel, és azonnal visszatértek a támaszpontra. Akkor az Ezred tagjai gyávasággal vádolták ezeket a katonákat, később viszont mindenki belátta, hogy helyes döntést hoztak."

Ja és a 3 Bravó járőr közül egyik sem végezte el a feladatát, a Bravó Kettő Nulla feladata sem az volt hogy fuss az életedért.

ui. Nincs visszacsatolás mi jó és mi nem, Szíriába sem véletlen vittek annyiféle haditechnikát kipróbálni az Oroszok, kell a visszajelzés mi működik és mi nem. Oroszok is folyamatosan háborúznak.

Megint kötekszel. Más a stressz helyzet, s más a fizikai attrocitás. Talán nem volt világos, de arról sem beszéltem, hogy mondjuk valakit összeverjenek. Vissza kellene nézzem, most nem emlékszem, mit írtál, voltál-e katona. Ha igen, akkor tudod, hogy nem börtön, nem fognak bántani, de bizony ellenjavallt eljátszani a beképzelt budai hülyegyereket, mert meglepődés lehet a vége.

Ezen felül örülnék, ha nem te mondanád meg, hogy én miről beszéltem, mert ez nem a te kompetenciád. Hidd el, nálam senki sem tudja jobban, hogy én miről beszéltem. Mondjuk szerintem ez evidencia.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Megint kötekszel. Más a stressz helyzet, s más a fizikai attrocitás. Talán nem volt világos, de arról sem beszéltem, hogy mondjuk valakit összeverjenek."
Nincs mindig katonatiszt, felettes a honvédek közötti esetleges konfliktus mellett. A civil életben is előfordul önbíráskodás, a közlekedési szabályok megszegése annak ellenére, hogy vannak ezekre nézvést tiltó szabályok. Csak a szabály az nem több szándéknyilatkozatnál. A valóság meg az, ami megvalósul. Kemény szabályok csak a fizikai törvények.

"Ha igen, akkor tudod, hogy nem börtön,"
A honvédségnél viszont abban a környezetben maradsz este is, éjszaka is, másnap is. Szerintem ez egészen más felállás.

A válaszokat te adtad korábban, mielőtt megpróbálnál belekötni.

Igen, épp ezt írtam magam is. Meg kell tanulni kezelni ezeket a helyzeteket akár azon az áron is, hogy hiába van igazad, nem hangoztatod azt, ha ezzel nagyobb bajt előzhetsz meg. Engem nem vertek meg a honvédségnél, nem is erőszakoltak meg, pedig nem vagyok egy biztonsági őr alkatú valaki.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Vagy nem érted, amiről beszélek, vagy nagyon ráérsz trollkodni. Az utóbbit gyanítom. Legtöbb esetben önmagában az adott helyzetbe kerülés kikényszeríti a helyes viselkedést, így amikor ennél is rázósabb körülmények közé kerül valaki, minimalizálni tudja majd a veszteségeit.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Lehet, hogy tényleg nem értem, hogy szerinted miért jó, ha akár bűncselekmény elszenvedését kell tűrnöd állami kényszerből. És erre írtam, hogy kár, hogy téged nem vertek meg, de nagyon istenesen, mert akkor nem írogatnál ilyen faszságokat, hogy jót tesz a személyiségfejlődésnek.

Uncsi. Mondtam, hogy nem a verés, hanem abba a helyzetbe kerülés, hogy nem ugatsz vissza, hogy neked jogaid vannak, meg Alkotmány, meg emberi jogok, meg TASZ, mert teheted ugyan, de akkor jön a maflás. Inkább ráhagyod a másikra a hülyeségét, s láss csodát, senkinek nem esik bántódása. Picinyke érzékeny büszkeségeden csorba esett. Kibírod.

Mondok hasonlatot. Amikor vita volt az áldozathibáztatásról, valamint arról, hogy a rendőrség azt javasolja, ne öltözzenek kihívóan a lányok, ha nem akarnak megerőszakolódni, az ugyanerről szólt.

OK, öltözzön kurvásan, joga van hozzá, de attól még nem lesz meg nem történt esemény az ő megerőszakoltsága, hogy joga van nem megerőszakolódni, továbbá az sem segít, ha a másik felet lecsukják. Ellenben a kicsit több ésszel felvértezett nőnek nem lesz bántódása.

Erre mondom, hogy van a jog és van a valóság, s ha egyesek toporzékolnak is, akkor sem fog a kettő egybe esni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"mert teheted ugyan, de akkor jön a maflás"
Mondom én: amellett érvelsz, hogy szükség van államilag támogatott erőszak elviselésére.
Mi az, hogy „nem ugatsz vissza, hogy neked jogaid vannak”? Hogy a búsba tudsz amellett érvelni, hogy az állam tartson fenn egy olyan rendszert, ahol megfosztanak a jogaidtól? Nem lenne egyszerűbb azonnal minden 18. életévét betöltött fiatalt bezárni pár hónapra egy börtönbe?

"Ellenben a kicsit több ésszel felvértezett nőnek nem lesz bántódása."
Ez nettó hazugság, ugye tudod?

Hogy a búsba tudsz amellett érvelni, hogy az állam tartson fenn egy olyan rendszert, ahol megfosztanak a jogaidtól?

Úgy, hogy a megfelelő képességek elsajátítása a túlélés záloga lehet adott esetben. A topic kérdése továbbra is az, hogy ráférne a mai fiatalokra a sorkatonaság. Szerintem rá. Például azért, hogy legalább annak közelébe jussanak, nem minden körülmények között létezik jogállamiság. Meg kellene érteni végre, a jogot magunknak találtuk ki. A kemény törvények a fizikai törvények. Gondolom, ha négyszemközt lennél egy tigrissel, neki is a jogaidról beszélnél. Sok sikert!

Ez nettó hazugság, ugye tudod?

Valóban pontatlan voltam. Csak ugye nem mindegy az a P valószínűség...

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A honvédség félút ebben. Nem börtön, vannak jogaid, de van mit megszokni abból a világból, ami kicsit érdesebb. Kontrollált környezet, durva jogsértések nem történnek, ugyanakkor kibillent a konfortzónádból. Szerintem kell egy kis keménység tapasztalatnak, ezt továbbra is így látom. Nem arról beszélek, hogy bárkit meg kellene nyomorítani. Dehogy. De egy ilyen tapasztalat birtokában szerintem javul krízishelyzetben a túlélés és a helyes helyzetfelismerés és viselkedés esélye. Nem kell egyetértened. Szerintem agyonbeszéltük már ezt. A kérdés továbbra sem az, hogy bevezessék a sorkatonaságot, hanem az, hogy rájuk férne-e. Mást jelent a kettő.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"durva jogsértések nem történnek"
De ha mégis, azt legalább megpróbálják eltussolni (ja, ez még csak nem is a sereg, ez a finomított változat): https://hup.hu/szavazasok/20190609/szerinted_referne_a_mai_fiatalokra_a…

"De egy ilyen tapasztalat birtokában"
Azt, hogy emiatt ráférne a mai fiatalokra, eddig vagy hússzor leírtad, viszont az eddigi 666 komment között, egyetlen, kifejezetten a hadseregbeli élethez köthető pozitív tapasztalatszerzés leírását sem olvastam.

Felesleges volt ennyire belemennem. Egyrészt volt egy eldöntendő kérdés. Eleve nem kell érvelni, csak válaszolni rá. Másfelől érveltem, leírtam több oldalról megvilágítva. Nem fogadod el, mást gondolunk a világról, nincs ezzel baj. Lépjünk tovább, nyilván nem fogjuk egymást meggyőzni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"de bizony ellenjavallt eljátszani a beképzelt budai hülyegyereket, mert meglepődés lehet a vége."

Erdekes kettos mercet alkalmazol, ha ervekre kerul a sor.

De ne menjunk "bekepzelt budai hulyegyerek"-ig, csak odaig, hogy mondjuk valaki szova tesz valamilyen igazsagtalansagot.
Nyilvan a kulturalisan felulreprezentalt, fizikai erovel jol ellatott oregeknek ez mar komoly indoknak szamit leckeztetesre.

Ezert felmerul bennem a kerdes: Fel tudnad kerlek sorolni, hogy akkor a sorkatonasag alatt, mely alkotmanyos szabadsagjogunkkal szabad elnunk, es melyektol kell atmenetileg lemondanunk a neveles idotartamara?

Pont ez a lényeg, hogy ezt megtanuld. Szerinted egy kutya foglalkozik az alkotmányos szabadságjogaival? Vagy azzal, hogy tételesen összeszedje, melyekkel élhet adott helyzetben? Felméri az erőviszonyokat, ha úgy adódik, maga alá húzza a farkát, s leszegett fejjel eloldalog, vagy felcsapott farokkal, azt csóválva játszik a másikkal. Ez az ösztönös szinten az embereknél is hasonlóképpen van. Meg kell tanulni érteni a nonverbális kommunikációból, s üzenni azzal. Nem lehet mindig az Alkotmányra, a Magyar Közlönyre, meg az emberi jogokra hivatkozni. Vagyis lehet, csak nem mindig kifizetődő.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én voltam katona, mégohzza magyarként a román hadseregben, de ez kevésbé számít, ezzel nem volt semmitféle gondom, nem részesültem semmiféle különleges pozitív vagy negatív bánásmódban emiatt.
Csak a következőket tudom mondani, ez bizonyára érvényes a világ összes katonaságára:
- nincs szükségük gondolkodó emberekre, ha egy olyan típus vagy aki a szivarcsikket nem a földre dobja, akkor nincs mit ott keress
- ha kíváncsi vagy az emberi hülyeség határaira, akkor bátran benézhetsz hozzájuk, nem fog csalódást okozni.

Nem a sorkatonaság nevel egy fiatalból embert, hanem a rendszer és az első 7 év, amit a szüleiddel eltöltesz. Manapság egy gyerek hamarabb kapp játékkonzolt és okostelefont mint megtanul járni. A rendszernek meg nincs szüksége gondolkodó emberre, csak szavazópolgárra, aki meg tudja a narancssárgát a többi színtől különböztetni.

+-1

Sok fiatalt az tesz felnőtte, hogy n ideig nincs ott anyu-apu. Ez egy jó kezdet. A következő pedig az, hogy megtanulja, ha közösségben szaralak, akkor megy a pofon vagy a kanalazás. Sok emberből hiányzik a korrektség és aljas, mert mindig megúszta, de a honvédségnél a surranótársak az másmilyen bíróság. Egy ilyen helyzet nevel a fiatalból felnőttet, nem pedig a honvédség maga. Az csak a keret ehhez. A kiképzés maga nem nevel felnőttet, max hozzáértés ad minimálisan.

"Sok emberből hiányzik a korrektség és aljas, mert mindig megúszta, de a honvédségnél a surranótársak az másmilyen bíróság."
Az ilyen emberek kis százalékát változtatja meg a katonaság.
Aki aljas, ... az is marad utána is, lehet még élvezi is.
Ezeket a dolgokat jó példát mutatva a szülőnek kellene megtanítania.
Amit lentebb írtál sorkatonai szolgálatra (3 hónapos verzió) jó ötlet. De az is inkább más tulajdonságokat erősít(kitartás, csapatmunka).

----
FreeBSD, Solaris, blackPanther

+1 - Hosszútávon.., bár őrület(!), de minden hímneműnek jót tesz, ha egy ideig átlag-közösségi szinten tapasztalja meg, mit jelent az egymás közti szolidaritás és a hierarchikus parancsuralmi rendszer az emberekre. Mit is jelent egy-egy katonai, fizikai erőnléti "megpróbáltatás". Milyen az, amikor nem az ész uralja a felettes erőt, és a szennyest nem anyu mossa, sőt a cipőt-surranót sem ápolja helyetted senki, viszont elvárják tőled hogy "tükör" legyen, sőt az ágyat sem árt naponta bevetni, ruhákat behajtogatni a szekrénybe. A lőfegyverekkel való bánásmód megtanulása sem ártott még férfinek.

Ezt kikerülve nem lesz könnyebb a társadalomba való beilleszkedés, mert a civil társadalomban sem mindig az ész uralja a főnökök többségét. Egyszóval, a haza védelme kötelesség, ehhez meg kell tanulni milyen az, amikor feladod az egyéni plusz igényeidet egy adott közösségi cél érdekében. - Erre jó. (És a további életedben kívánom, hogy soha ne legyen az így megszerzett tapasztalatokra szükséged - de sanszos, hogy életen keresztül nem fogod megúszni...)

(Az ország akkori 3 legkeményebb laktanyájának egyik forradalmi ezredénél, 3x3 hónapos "pityu"-kiképzés + még a szokásos utáni 6 hónap. :) )

A pszichológia alkalmassággal kapcsolatban pedig.., - néha valóban ott derül ki, - és az sem baj, ha valakinél egyáltalán kiderül... - és igen, a katonai célok elérésének megtervezésénél mindig van százalékosan betervezett veszteség. Anélkül még egy jelentősebb csapatmozgatással megoldott, katonai gyakorlat sem megy, bár a szabályok szigorú betartatása éppen ennek elkerülését célozza.

> ehhez meg kell tanulni milyen az, amikor feladod az egyéni plusz igényeidet egy adott közösségi cél érdekében.

Erre ott az open source.

Személy szerint támogatnék önkéntes, hétvégenkénti vagy időszakos fizikai, technikai és taktikai felkészítést. Egy ilyenben részt is vennék. Ahhoz viszont katonakötelesként sem füllött a fogam, hogy hozzá nem értő, katonásdit játszó balekok játszanak az időmmel.

Aminek elég rendesen a társadalom széthullása a következménye, mert nem a hiteles, tapasztaltnak van tekintélye, hanem annak, aki nagyobb troll. Amúgy itt többek szemléletével szerintem az a baj, hogy csak szűk peremfeltételek esetén működik. Egy létező liberális demokráciában békeidőben. Ha viszont ebből valami nem igaz - s ez könnyen előállhat -, máris hasznos lesz, ha valaki tud viselkedni, s nem kezd el Darwin-díjasként arcoskodni, a jogaira hivatkozni például olyannal szemben, akinél a jogtár nem egyéb, mint a fegyver és néhány teli tár.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Már más hozzászólásodból is láttam, hogy nem tudod mi a tekintélyelvűség.

A tekintélyelvűség éppen ellenkezője, mint amit elvársz tőle. Nem a a tapasztalatot, de nem is a kor tiszteletét jelenti.
Egyszerűen csak azt, hogy a főnököt feltétel nélkül követni kell. Nem számít, mennyire buta, vagy hozzá nem értő. És akár fiatal is lehet.

https://7koznapi.blog.hu/2018/02/25/a_tekintelyelvu_ember_6_jellemzoje

Nem tudom, hogy azok között, akik ezt olvassák, hányan voltak valóban katonák. Nem hiszem, hogy nálam jobban utálta volna bárki is a sorkatonai kötelezettséget, amikor nekem kellett bevonulnom. Aztán a 18 hónap letelt, szerencsés helyen voltam és a mai fiataljainkat látva 1000%-ig biztos vagyok benne, hogy sürgős szükség lenne a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetésére.

Én már éppen nem voltam, de utólag már bánom, hogy nem voltam. Azt gondolom, hogy ha valaki nem olyan ipari (közép)iskolába járt, ahol szigorú "szakik" megtanították arra, hogy mi a rend és a fegyelem (én egy ilyenben tanultam meg), akkor a katonaság lehetett volna az egyetlen, ahol ezt meg lehetett volna tanulni.

--
trey @ gépház

A szigorú szakik ügye sztem más: ott (előbb utóbb) azért sokkal könnyebb belátni, hogy az információáramlás mégiscsak egy magasabb szintről megy egy alacsonyabb irányába. A katonaság lényegileg más, ott azt kell megtanulni, hogy egy büdösbunkó is lehet parancsnok. Simán, sőt, és ez adott esetben még hasznos is lehet. És az "alaki gyakorlat" semmiben nem befolyásolja a saját autonóm viselkedésünket.

Ez az egyébként roppant praktikus tudás erőt ad és sztem ordító hiányosság a mai fiatalok esetében. Ahogy látom, szenvednek is tőle, rendesen.

Kizárólag ilyen történeteket hallottam, nem kevés forrásból, viszont a parancsolgatást sokszor összemossa a mitológia a rend-csend-fegyelem hármassal. Rendszer az nincs benne, de látszólagos rend van, csend is van, fegyelem valójában nem odaadó önfeladó, hanem undorodó, félelemre és megúszásra épülő.

Még mindig nem derült ki, mi volt a helyzet. Ha annyira érzékeny volt, civil körülmények között is megtörtént volna, csak mondjuk egy hídról ugrik, mert elégedetlen volt a főnöke a munkájával. Nem azt állítottam, hogy jó volt az öngyilkossága, hanem azt, hogy szerintem nem kis részben vele volt valamilyen pszichés probléma. Én is érzékeny vagyok egy rakás dologra, mégsem lettem öngyilkos, pedig sokszor voltam őrségben, s volt nálam néhány teli tár, meg a fegyver.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

1. Ha valaki nem bírja a bezártságot, attól még nem szokott leugrani a hídról.
2. Ha valakinek pszichés problémája van, nem sorozom be, és végképp nem teszem olyan helyre, ahol gyakorlatilag szabadon fér fegyverhez és éles lőszerhez.
3. Az ő szüleit kurvára nem vigasztalta, hogy te nem lettél öngyilkos. (Őket az vigasztalja, hogy a gyereknek iszonyat mázlija volt, mert egy másik srác észrevette, mire készül, beugrott a fegyverszobába, és megpróbálta kiütni a kezéből a pisztolyt, ezért csak néhány foga bánta és szétégette a száját.

Szóval nem, rohadtul nem kell, sőt nem is szabad senkinek a kezébe fegyvert adni akarata ellenére. Pont. Leszarom, hogy egyesek szerint a katonaságnak nevelő hatása van. Húzzon le mindenki 3 hónapot egy gyorsétteremláncban: ugyanaz, fegyver nélkül.

Az alkalmatlanokat nyilván ki kell szűrni. Volt olyan fogalmatlan katonatársam, akit inkább leszereltek, minthogy baj legyen. Ez a sorozóbizottság felelőssége amúgy. De mindenki önálló entitás, lehet olyan eset is, hogy nincs előtte semmi jele, s megtörténik a baj.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Az alkalmatlanokat nyilván ki kell szűrni."
Aztán vagy sikerül, vagy nem. Ez olyan, mint a halálbüntetés, ott is késő, ha a kivégzés után derül ki, hogy nem az elítélt volt a bűnös.
Jelen esetben a kiképzést egy szakaszban csináltam végig a sráccal, semmi jele nem volt. Utána átkerültünk máshová, és a századából többen is átjöttek a miénkbe érdeklődni a srác után, hogy korábban is ilyen volt-e. A problémákat jelentették a hivatásosoknak is, tudtommal többször is. Mégsem történt semmi.

Kiindulási pont: nem játszunk a másik életével, ha nem muszáj. Sorkatonaságot fenntartani nem muszáj.

OK, nekem rögtön ezután lenne egy olyan javaslatom, hogy szüntessük meg a személyautók birtoklásának és használatának lehetőségét. Ott a tömegközlekedés, tessék azzal utazni, azt hivatásos sofőrök intézik. Sokkal kevesebb volna a baleset, jelentősen kevesebb gyalogost és kerékpárost ütnének el, valamint nagy előrelépés volna a környezeti ártalmak csökkenésében is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Szóval nem, rohadtul nem kell, sőt nem is szabad senkinek a kezébe fegyvert adni akarata ellenére."
"Kiindulási pont: nem játszunk a másik életével, ha nem muszáj. Sorkatonaságot fenntartani nem muszáj."
Ha értő olvasás híján ebből nem szűrted le, hogy mire kellett volna reagálni: szerinted jó lenne embereket békeidőben fegyverhasználatra kényszeríteni.

Ugye tudod, hogy még a figyelmeztető lövés leadása sem fegyverhasználat? Fegyverhasználatra én sem vágytam annak idején. Az egy igen súlyos lelki teher volna. Az, hogy lőtéren céltáblára lősz, megtanulod szétszedni, összerakni a fegyvert, nem hiszem, hogy bárkinek kárára válna.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Pontosan tudod, hogy hétköznapi értelemben mit értünk fegyverhasználat alatt, leszarom, hogy szakszóként mit jelent.

"Az, hogy lőtéren céltáblára lősz, megtanulod szétszedni, összerakni a fegyvert, nem hiszem, hogy bárkinek kárára válna."
Miért? Előnyére igen? Akkor is, ha az alany ezt nem szeretné, esetleg konkrétan fegyveriszonya van?
És miért pont fegyverhasználatot kellene mindenkinek kötelezően tanulnia? Sokkal fontosabb dolgok is vannak. Pl. az elsősegélytanfolyam miért nem kötelező még érettségihez sem? Sőt: miért nem volt a sorkatonaságnál? Szerintem előrébb való, mint a fegyver használatának elsajátítása.

Az elsősegéllyel kapcsolatban írottakkal egyetértek. Viszont amit írsz, az alapján lehet, mondanom kellene a főnökömnek, hogy vigyázzon törékeny lelkemre, mert munkaiszonyom van. Azt mégsem akarhatja, hogy sérüljek. Az a gyanúm, utána már csak a papírjaimért kellene bemennem...

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez egy nagyon jó irány lenne, a legtöbb embernek kényelmi szempontok miatt van autója. Ha az emberek 90% tömegközlekedne akkor a tömegközlekedés sokkal magasabb szintű lenne. Budapest belvárosi kerületeiből már ma kitiltanám az összes személyautót.

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Hidd el, kényelmetlen a fogda az őrszobán, ahol a falra lakatolják napközben az ágyként használt deszka lapot, hideg beton az alja, így a kemény stokin ülés vagy az állás az opció, WC-re menéshez pedig szólnod kell, hogy kiengedjenek. Rövidebb válaszom: de. Jó, értem, lehet, hogy valaki érdekből lesz fegyelmezett adott időre, nem lényegét tekintve változik meg. De a cél akkor is el lett érve, az adott környezetben, amikor kell, fegyelmezett lett.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem latom hogy a fentiek barmelyike hogyan tanitana rendet vagy fegyelmet, es miert jobb, hatasosabb barmelyik is egy rendesen mukodo csaladnal.

A fentiekbol amit irtal, en siman azt tanultam volna meg, hogy ha az embernek sok csillag van a vallan, barkit szivathat, es meg is dicserik erte, hogy milyen jo munkat vegez. Szerintem jobban jartam :)

--
|8]

"miert jobb, hatasosabb barmelyik is egy rendesen mukodo csaladnal"

Például azért mert az általános iskolai osztályokban jelenleg a gyermekek szüleinek több mint 50 százaléka elvált, ill egyedül neveli a családját.

(Egyébként senki nem állította, hogy jobb lenne, de komfortban viszont határozottan rosszabb.)

(Másrészt a hierarchikus parancsuralmi rendszer elrendelése nem kívánság kérdése. Bevezetésének megvannak a jogszabályi feltételei minden államban. - Ha bekövetkezik, senkinek nincs ellene "szavazati joga".)

Tényleg 14 napig próbálták, igaz már öreg katona voltam annyit értek el hogy kevésbé amortizáltam a laktanyát. Szívatás az volt hogy a karácsony és a szilveszter bele esett ebbe a 14 napba. Köszi kopogtam kiengedtek, volt ott még pár öreg mármint kívül. Ágyra megmondom nem emlékszem, amire igen, hogy megpróbáltam mennyi fekvőt birok egy nap. Arra is hogy a golf labda franko nyomokat hagy a plafonban, igaz azt, hogy mi a rekord, (hányszor pattan a föld és a plafon között) arra már nem, az is megvan hogy egyszer sem sikerült átdobni az ajtót, se nekem se még annak a pár öregnek akikkel ezt játszottuk :D (az nem számított ha egy előző "lyukba" találtál és átment)

Igen ha innen nézem jó dolgokat tanít a sereg. De te biztos erre gondolsz?

Azt is megtanultam, hogy nem mindegy kivel iszol és kártyázol hajnal kettőkor, ha jó személlyel teszed semmi bajod nem lesz.

Haha, ott a pont.

En orulok, hogy nem voltam katona, bar beleestem a behivos idoszakba, de tanultam.

Annyi minden sokkal erdekesebb dolgot lehetne tanitani a fiataloknak fel vagy 1 ev alatt a katonasdi helyett (akar kotelezo jelleggel), aminek sokkal tobb haszna lenne a jovojukre nezve. A sokat emlegetett "majd megtanulja ott a rendet!" dolgot is, csak nem beleverve a fejekbe hanem valami ertelmesebb modszerrel.

Feltetelezem, hogy akik a katonasagra szavaztak voltak katonak, tehat "jol megtanultak mi a rend". Ennek ellenere ezt a tudast(?) nem kepesek tovabbadni a gyerekeiknek es gondolom ezert szavaztak arra, hogy fiaik/lanyaik masoktol tanuljak meg. Lathatoan sok ertelme volt akkor a megszerzett "tudasnak".

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ha nem irtózol a Star Wars világától, ajánlom Karen Traviss "Republic Commando"-sorozatát; magyarul is megjelent (Az első rész "Tűzharc" címmel). Szerintem a mandalori nevelés (meg egyáltalán amikről és ahogy az írónő ír) tetszene neked (is). =)

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer

Szülőként nem csapja ki a gyerekét az ember éjszakára a hóba. Ugyanakkor katonaként ez könnyen megeshet, s ekkor tanulja meg az ember azt, hogy az efféle krízishelyzetek is túlélhetők, s nem a kétségbeesés a legjobb tanácsadó. Elkezd működni az önállóság, ami addig nincs, amíg kiszolgálnak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Érteni vélem, amit írsz; és el is fogadom, nincs ellenvetésem. Nem is gúnyosan írtam, amit írtam; őszinte ajánlás volt a részemről.

Benne van a könyvekben a "kemény kiképző őrmesterek" témája, jobbé és kevésbé jóé, benne van a "kemény" és "lágy" szeretet, na meg kőkeményen ott van a (nem biológiai, hanem valóban megélt) apaság, szülő--gyerek-viszony, családi kötelékek. A scifis háttér ne tévesszen meg, az csak díszlet, egyébként (szerintem) félelmetesen valóságszagú az egész. (Avagy "rólunk szól". =) )

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer

Nem értem. Egy szülő miért ne taníthatná meg a gyerekét hogy hogyan éljen túl a hóban, és miért kell ehhez elküldenie a katonasághoz hogy ott tanítsák meg?

Ha én szülő lennék, és valamiért ezt akarnám megtanítani a gyerekemnek, akkor megtanítanám neki (mondjuk amíg kicsi), és nem arra szavaznék, hogy az állam sorozza be, és bassza ki a hóba.

Egyáltalán, nem értek semmit abból, amit írsz.

Ezeket nem a fűtött szobában, fotelből egy tableten lehet elmagyarázni, hanem tapasztalatból, amikor a karácsonyt a hóban töltöd, s a zászlóaljparancsnok melléd dobja a füstgránátot éjjel 1 óra magasságában, nehogy elaludj és megfagyj. Talán érted a két eljárás közötti aprócska különbséget. Ha nem, az sem baj.

Amikor karácsonyról írok, akkor azt nem úgy értem, hogy kimegyünk 2 órácskát szánkózni, hógolyózni, majd utána bemegyünk a fűtött lakásba egy meleg zuhanyra, tiszta, száraz ruhára, finom vacsorára, majd kényelmes ágyba. A karácsony hosszabb, s az egész történet egy riadóval kezdődik, meg lőszerek járművekbe pakolásával, majd menetfelszerelésben a sziklás pusztába érkezéssel folytatódik. Szerencsés esetben van tábori sátor, kevésbé szerencsés esetben meg nincs.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Annak az esélye, hogy a gyereknek túl kell élnie egy karácsonyt zord körülmények között: 1% alatti. Annak az esélye, hogy tableteznie kell az élete során: 99% feletti.

Mégis, melyiket érdemes neki megtanítani, melyik megtanítása esetén nagyobb a haszon várható értéke?

Elsőre igaznak tűnik ez, mégis van egy fontos különbség. Számítógépet használni bármikor igény szerint megtanul a jelölt, viszont, ha krízishelyzetben bepánikol, azon az élete múlik. Jegyzem meg, amenyire forrong a világ, nem mernék nagyobb összegben fogadni arra, hogy nem lesz belátható időn belül minket is közvetlenül érintő háború, vagy valami olyan történés, amelyre minimum a szemöldökünket felhúzzuk majd.

A tabletes példám másra vonatkozott, mint ahogyan értetted. Nem egy adott skill fejlesztésére, hanem az még leíró rész volt, a kényelmes környezet és a stresszmentes elméletiesség ábrázolásának része.

Szóval hiába a kis valószínűség, ha az viszont életbevágóan fontos. Éppen ezért gondolom azt, hogy úszni is mindenki tanuljon meg, akkor is, ha focizni szeret, mert adódhat úgy, hogy az úszástudásán múlik az élete.

A másik, ami szerintem jó a hadseregben, hogy megmutatja, van az eddig ismert világon kívül is élet, s azzal számolni kell, mint realitással. Aki eddig mindig a jogaira hivatkozott, nem baj, ha találkozik olyan emberrel, aki viszont a testi erejében bízik, és magasról tesz a jogra. Mert annak megtanulása, hogy hiába van igazunk, adott esetben nem kezdjük ezt kifejteni, hasznos lehet a túlélés szempontjából. Valahogy úgy foglalnám össze, hogy a fiatal addig találkozott az elmélettel, a honvédségnél pedig életében először a gyakorlattal.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nincs mindig katonatiszt, felettes a honvédek közötti esetleges konfliktus mellett. A civil életben is előfordul önbíráskodás, a közlekedési szabályok megszegése annak ellenére, hogy vannak ezekre nézvést tiltó szabályok. Csak a szabály az nem több szándéknyilatkozatnál. A valóság meg az, ami megvalósul. Kemény szabályok csak a fizikai törvények.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Úgy érzem, már megint kötekszel. Nem állítottam azt, amit következtetésként levontál. Ne tégy logikai bakugrásokat! A civil életben adódhat egy rövid, tranziens konfliktusod, amelyből jó esetben hamar kivonod magad, és hazamégy anyuci szoknyája mellé. (Nem konkrétan te, általánosságban írom.) A honvédségnél viszont abban a környezetben maradsz este is, éjszaka is, másnap is. Szerintem ez egészen más felállás.

Korábban írtam már, a topic címében feltett eldöntendő kérdésre igen a válaszom, indokolni nem szükséges. Noha megtettem, csak ezzel az a baj, hogy a hozzád hasonló időmilliomosok logikai hibákat vétve próbálnak cáfolni. Nekem meg nincs időm, kedvem arra, hogy rámutassak ezekre a logikai bakugrásokra, további részleteiben fejtsem ezt ki. Nem kell velem egyetérteni, csak ne mondd azt, hogy alaptalan a véleményem. Hagyjuk ezt a témát kihűlni szerintem, mert lassan ott tartunk, hogy el kell magyaráznom minden egyes magyar szó jelentését. Nem megyek a továbbiakban ebbe bele.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"A honvédségnél viszont abban a környezetben maradsz este is, éjszaka is, másnap is. Szerintem ez egészen más felállás."
Értem. Tehát teljesen normálisnak, sőt követendőnek tartod, hogy a hadseregben előforduló erőszakos cselekmények, önbíráskodás felett a vezetők szemet hunyjanak. Úgy gondolod, hogy ez kifejezetten hasznos az elszenvedő egyén számára.
Te tényleg ilyen hülye vagy, vagy csak szimplán egy szociopata, aki szeretne néha idegeneket péppé verni, mondván, hogy az egy fontos pozitív tapasztalat lesz további életükre, és ezekkel a kommentekkel próbálod igazolni ezt?

Értsd már meg, az élet nem minden esetben működik úgy, ahogy azt megszoktuk. Egyáltalán nem evidencia a liberális demokrácia, a jogállam léte, pláne annak hatékony működése. Igen, szerintem kell olyan helyzetek megtapasztalása, amikor az ember jobb, ha leteszi a nagy arcát, fene nagy önérzetét, s a saját épsége megőrzése érdekében a lehető legnagyobb mértékben konfliktuskerülő módon viselkedik.

Amúgy nem nekem fontos, a topic nem rólam szól. Én voltam katona. Jó néhány fogalmatlan, naiv fiatal meg azt hiszi, mindig béke lesz meg haverok, buli, fanta. Pedig dehogy. Nekem sem mindegy, mert a fegyelmezetlenségükkel szennyezik a környezetet, de végső soron nekik lesz a kritikus pillanatban rosszabb.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Egyáltalán nem evidencia […] a jogállam léte, "
A kérdés az, hogy egy jogállamban szükség van-e arra, hogy megtapasztald, milyen az, ha nincs jogállam. Te azt állítod, igen. Csakhogy ezzel van egy apró probléma: ha az állam nem jogállami kertetek közé kényszerít (ami szerinted a sorkatonaság lényege lenne), akkor az az állam nem jogállam. Márpedig én szeretnék jogállamban élni, nem valamiféle anarchista diktatúrában, aminek az előkészítését szorgalmaznád.

Én is szeretnék békében élni, de pusztán ezen vágyam nem garantálja azt, hogy abban is fogok, s hogy nem lesz szükségem fegyverhasználati ismeretekre.

Amúgy nincs igazad abban, hogy az állam nem jogállami keretek közé szorít. Csak a lakhelyedet megválaszthatod, a katonatársaidat meg nem, s egyesek olyan kultúrát(?) hoznak magukkal, amely nem az egyébként általuk ismeretlen jogszabályok tanulmányozásával és betartásával kezdődik, hanem az erővel történő érveléssel. Ettől ott még jogállam van. Most őszintén, ha eltörik az álkapcsod, számít, hogy a tettest elítéli a bíróság? Attól még el lesz törve az álkapcsod.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Akkor sehol sincs jogállam a világon, mert mindenütt történnek erőszakos cselekmények, nem áll minden ember mellett egy rendőr a nap minden órájában.

Szerk.: Nem mellesleg a topic kérdése az, hogy ráférne-e a mai fiatalokra a sorkatonaság, nem pedig az, hogy akarom-e a bevezetését, sem az, hogy ha igen, akkor miért, és az sem kérdése a topic-nak, hogy mindez jogállami kereteken belül vagy kívül történjék, de még csak az sem kérdés itt, hogy te milyen államformában szeretnél élni. Meg az sem, hogy én milyenben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"mert mindenütt történnek erőszakos cselekmények, nem áll minden ember mellett egy rendőr a nap minden órájában."
Nem az a kérdés, hogy történik-e ilyen, hanem az, hogy rád kényszeríti-e az állam, hogy folyamatosan tűrd.

"topic kérdése az, hogy ráférne-e a mai fiatalokra a sorkatonaság"
Igen, és te azzal érveltél mellette, hogy ráférne a mai fiatalokra, hogy olyan környezetbe kényszerítsék őket, amelyeket normális jogállamban üldöznek, nem „ismeretbővítő hatásnak” tekintenek.

Nem folyamatosan. Nem életfogytig tartó sorkatonaságról beszéltem.

Nézd, kerültem a civil életben olyan helyzetbe, amikor ezen ismereteim, tapasztalataim miatt nem lett folytonossági hiány a csontozatomban. Aztán vannak azok az öntudatos okoskodók, mint például az Index egyik újságírója, aki megvereti magát a KFC biztonsági őrével. Én meg csak úgy tekintek rá, hogy egy Darwin-díjas ostoba, aki az elméletet tudja, aztán véletlenül kiment a szabad levegőre, ahol viszont a gyakorlati tapasztalat segített volna, amivel nem rendelkezett. Nem tudom, talán a szemüvegét is összetörték szegénynek? :D

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Más tapasztalatot szerezni, majd azt a későbbiekben szükség esetén alkalmazni, és más az, amikor ez a megváltozott élethelyzet egy egész életen át fennáll, ezzel elvéve az életed. Mellesleg annak sincs értelme, ha mindig csak tanulsz, de a tanultakat sohasem tudod használni.

Biztos, hogy nekünk szükséges egymást győzködnünk? Másképp látjuk, nem olyan nagy baj ez.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezzel az erővel a fiatalok análszondázása mellett is érvelhetnél, kb. ugyanígy igazak lennének az érveid. A sorkatonaság feleslegesen vesz/vette el az emberek egyébként sem hosszú életéből. Ha te készülni akarsz a 3. világháborúra, hajrá! De másnak ne tedd kötelezővé az agymenésed! Majd ő eldönti, hogy mivel tölti az idejét.
--
https://naszta.hu

Ha nem is jobban, de kb. annyira....
Nekem meg ma is elofordul (jo, mar csak evente egyszer), hogy almomban ujra be kell vonulnom :(
30 evvel az esemeny utan.

Mindenesetre en nem tamogatom az ujboli bevezeteset, abszolut semmi szukseg ra. Mocskos egy dolog.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

++ :)
... másfél év nyugati határ 86-87 ...
... ebből három és fél hónap éjszakai nyomsáv 1huzamban ...
a Nap csak 1 távoli csillag volt a többi között ...
várom a technológiát, amivel letölthetővé, átadhatóvá válnak
az emlékek ...
aki nosztalgiázni, vagy ötletelni akar sorállomány ügyben, annak boldogan átadnám 1 pendrályvon :)
good night coldwar boys
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Én voltam.
Másfél év alatt dobtam 3db gránátot, lőttem 2 alkalommal 20db lőszert karabéllyal és egyszer golyószóróval helikopter sziluettre.
A német seregben ezt 3 hónap alatt letudtam volna. A kiképzéssel együtt.
Én is szerencsés helyen voltam, de azt az agyatlan faszságot, ami a sereget jellemezte nem kívánom senkinek.
Azt gondolom, hogy lehetne ezt jól is csinálni. Csak hát nem hiszem, hogy úgy is csinálnák.

Én arra is emlékszem, hogy mit lehetett megtanulni a kötelező sorkatonai szolgálat alatt. pl.: a tisztek gátlástalanul piáltak (ma már alkoholista mindenki akit ott ismertem meg), az "öregek" büntetlenül g*cizhettek a kopaszokkal, megtanulhattad hogyan kell kummantani, és kijátszani a szabályokat. Aki csak leszerelt az biztosan tudta, hogy elloptak pár évet az életéből feleslegesen. Nem véletlen, hogy senki nem akart kötelező szolgálatra bevonulni!
Rendes emberré válni, tisztelni másokat nem a katonaság tanyított meg, hanem jó esetben az anyád, vagy az iskolai tanáraid. Igaz, ha rosszat csináltam az iskolába, és egy k*rva nagy pofont kaptam a tanáromtól, akkor anyu-apu nem ment be, hogy elégtételt vegyen a tanáron, hanem otthon is kaptam érte ha megtudták.

röviden ennyi a véleményem a katonaság/mai fiatalok témától.

Aztán ha valaki nem 'szerencsés' helyre kerül, akkor így járt, neked bejött, akkor másnak is biztos bejön? Nagyon énközpontú hozzáállásod van. Ahogy természetesen nálad jobban senki sem utálhatta előzőleg. Kissé röhejes.

Mellesleg én is voltam, csak nem 18 hónapot, hanem többet. És azzal együtt, hogy voltak pozitív élményeim is, meg az egyik legjobb barátomat ott szedtem össze, több a negatívum benne, és senkinek nem kívánom, hogy elvegyenek az életéből felesleges X időt. Ez az 'életre felkészítés', amit sokan mondanak, pedig marhaság. Arra jól felkészített, hogy lássam: mindegy, hogy valaki értelmes vagy csonthülye, ha szava van, akkor ő dönt (ergo ha hülyeséget parancsol, akkor vagy szívás, vagy átverés következik).

Ráférne, de nem úgy, ahogy annakidején csinálták: annak úgy semmi értelme, hogy elhurcolják őket több hónapra, összezárják őket mindenféle válogatatlan primitív állattal és inkompetens kiképzőtiszttel, aztán amire meg meg kellene őket tanítani, arra nem tanítják meg őket, mert nincs pénz, így nincs puska, lőszer, rádió, gránát is csak gumi jut, egész végig szinte csak cselló van, meg őrszolgálat, látástól mikulásig, mert az nem kerül pénzbe; megeszi őket az unalom és folyamatosan terrorizálják őket; egyszóval többhavi börtönbüntetés, elkövetett bűn nélkül. Ahány armyreportot olvastam, mindben ezt énekelték meg a leszereltek; maximum arra a pár hétre emlékeztek vissza szívesen, amikor már ők voltak az öregek, közel volt a leszerelés és beleszarhattak mindenbe. Szintén visszatérő szál volt a téli időkben - a fűtés és a normális ruhák hiánya miatt - kitörő influenza és egyéb járványok következtében a kiskatonákkal megtelt helyi kórházak sztorija. Ennek így tényleg semmi értelme nincsen.

De ettől függetlenül is: alapvetően, aki nem akar katona lenni, abból jó katona amúgy sem lesz. Ezeket elég lenne pár hét alatt az "alapokra" megtanítani, kicsit formába rugdosni, aztán had menjenek. A hivatásos honvédség fenntartása egy teljesen más tészta, de ha a civilek legalább az alapokkal tisztában vannak, akkor nem akkor kell nekik hirtelen megtanítani, ha valaki esetleg hirtelen nekünk jön és mindenkit be kell hívni.

Szerintem. Aztán lehet, hogy hülyeséget beszélek, mert saját tapasztalatom nincsen a felszámolt sorkatonaságról, csak mások leírásait olvastam, de azok alapján azt a megközelítést nem tartom hasznosnak.

"Ráférne, de nem úgy, ahogy annakidején csinálták..."

Azért az otthon megszokott komfort régen is, ma is távol áll(t) a honvédelemre képzés elképzeléseitől. Mert éppen az a cél, hogy minden kiképzett megtanulja, viszonylag kíméletlen fizikai vagy lelki körülmények között is, - emberként viselkedve a társakkal, - életben lehet maradni és lehet kitűzött célokat teljesíteni.

(Ano, voltam 10 napot, alaposan behavazott őszi-szántásra felhúzott sátortáborban, február elején. 0 és -10 fok között változott éppen a hőmérséklet. Kaptunk hálózsákokat és minden társammal együtt túléltük.)

Ennél már csak az vidámabb, amikor karácsony éjszakáját tölti az ember szabad ég alatt egy sziklás domboldalon. A zászlóalj parancsnok füstgránátot dobott éjjel 1 óra körül a közelünkbe, nehogy elaludjunk a földön és megfagyjunk.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én voltam katona. A katonaságnak 90%-ban biorobotokra volt/van szüksége és nem Homo Sapiensre. Kivételes elbánásban részesülhetnek esetleg a "nagyon" különleges műszaki alakulatok tagjai, hackerek, civil alkalmazottak.

(A jövőben a biorobotokat valószínűleg valódi robotokra cserélik. Jó lenne, ha ezek azután csak egymásra lődöznének.)

--
eutlantis

Megjegyzem: a kérdés feltevése nem korrekt, mert az igen szavazatokat kétfelé osztja, ezért a nemek még akkor is többségben lesznek, ha adott esetben a kétféle igen együtt több lenne.

Igen, de max 3 hónap aktív, lehetőleg/opcionálisan 2 hetes "kurzusokra" bontva, amit egymás utáni években kellene teljesíteni (lehet egyben is), de lehet passziválni 3x (mindezt kompenzálva a munkáltató felé, hogy ne kerüljön hátrányba az érintett korosztály). Minden kéthetes kurzust 1 évvel hamarabb tudjon az érintett.

Cserébe legyen minden nap aktív és változatos:
- fegyverhasználat és technológiahasználat
- közelharc (több fajta küzdő sport)
- konditerem
- elmélet (pl.: taktika, honvédelem, )
- teljesítménytúrázás

A svájci modell hasonlít arra, amit leírtál, azért kérdeztem. Amúgy egyetértek azokkal, amiket leírtál, csak az idő tekintetében lenne jó több rugalmasság, mert még ez is túl sok helyen zavarna bele az ember amúgy is kiszámíthatatlan életébe. Ja, meg sikk vagy sem, az alkalmassági, az sem ártana, mert pszichésen zakkantakat, vagy tolószékeseket besorozni felesleges; bár gondolom ezt azért nem írtad le, mert triviális.

nem area gondoltam, de a kotelezo fizikalis (es mentalis) felmeres az iskolakotelezett eletkor atleptevel gyakorlatilag megszunik most. az volt a tipp h. lehetne ez egy olyan pont ahol ismet felmerik. ha az derulne ki h alkalmatlan es veszelyes akkor ertelemszeruen ez a jelzes ertekes masoknak is..
es nem ujabb 3honap mulva kene kideruljon :-)

Ehhez intelligens hivatásos állomány kellene. De ameddig a katonaság "beleszólnak az életembe" meg "militarista fajankók" kategóriába esik a közgondolkodásban, ilyen aligha lesz nálunk. Nem tudom, most mekkora a kontraszelekció a seregben, amikor nekem katonának kellett menni, akkor jól és megbízhatóan működött. Tömény büdösbunkó volt a hivatásos állomány hadnagytól lefelé.

Hasonlót több országban bevezettek, sőt alapvetően fontos haderőnemet képvisel. Lásd az USA-ban a "Nemzet Gárda". Az más kérdés, hogy a Coast Guard-ot sikerül parti őrségnek fordítani és valszin a Honvédség jobban illene rájuk.

Ha jól tudom, akkor itthon is kezdeményeztek hasonlót. Ha minden igaz ez az, bár ez inkább marketing szagú: https://iranyasereg.hu/page/tartalekos

A hadászat ezer évvel ezelőtt is egy szakma volt, hiába szenvedik szerencsétlenek végig a felvázolt kiképzést (majd eltelik 10 év és semmi nem marad belőle), továbbra is esélytelenek maradnak egy zsoldos hadsereggel szemben.

Ne szakadjanak ki a munkából, termeljenek GDP-t, ami képes egy valóban profi hadsereget finanszírozni.

Ez igaz is lenne akkor, ha a háború tisztességes lenne, civil területeket, infrastruktúrát nem érintene. Viszont a háború szükségképpen nem tisztességes. Akkor még politika lenne, bár már a politika sem tisztességes.

Továbbra is azt tartom, egy viszonylag rövid kiképzés legyen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tassadar szerintem arra gondolt hogy a civil békeidőben termelje a GDP-t amiből rendes katonaságot lehet fentartani rendesen kiképzett és felszerelt katonákkal. Semmire nem megyünk olyan civilekkel akik 10-20 éve voltak besorozva, fizikailag jóval elmaradnak egy katona mögött, nem tudnak rendesen célozni és összefossák magukat egy harci szituációban, ha mégehez társul a megfelelő felszerelés és technika hiánya akkor egy lyukas garast se tennék a haza védelmére.

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Illetve az is látszik, hogy manapság a pénzért megvehető technika sokkal többet számít, mint az emberek száma.

Volt idő, amikor az emberek száma volt a legfontosabb tényező, ezért volt jó ötlet az, amikor elkezdték sorozni az embereket. De szerintem ez az idő elmúlt.

Egy nagy létszámú de rosszul kiképzett és csak alapvető felszereléssel (mondjuk mindenkinek van egy gépfegyvere, egy bajonettje, egy fém sisakja meg néhány tárnyi lőszere, de semmi extra) ellátott hadsereget, ami természetesen nagyrészt gyalogságból áll, kicsinálhat egy lényegesen kisebb csapat, aminek a tagjai pl. jól tudnak célozni, ismerik a harctéri taktikákat, golyóálló mellényük is van, meg éjjellátó felszerelésük, meg néhány embernél olyan fegyver, amiről az átlagosnál messzebbről le tudja szedni az ellenfelet.

Most direkt nem azt mondom, hogy a rosszul kiképzett és felszerelt gyalogság esélytelen a tankok, helikopterek, cirkáló rakéták, stb. ellen. Pedig ugye az is ott van.

De pl. láttam egy dokumentumfilmet egy Irakban póruljárt angol különleges egységről. Egy maroknyi katona, akiknek nem volt semmi speciális felszerelésük, csak éppen jól ki voltak képezve, napokon keresztül el tudta kerülni azt, hogy elkapják őket, mert egyszerűen annyival hatékonyabban lőttek, mint azok, akiket ellenük küldtek. Teherautók hozták az iraki gyalogosokat, és amikor egymás lőtávolságába kerültek akkor az volt a különbség, hogy az irakiak elestek egyesével, az angolok meg csak mentek tovább.

Mi értelme lenne?
Jó megértem a beszállítóknak igen. De a résztvevőknek, az országnak? Van egy rossz hírem a tömeg hadseregek kora elmúlt.
Kellene lőtér, ami szimulálja kb az ország összes terepét igen a városi gerillaharcot is. Mivel 2 hetes turnusok lennének, + hivatásos állománynak is tetszene, szóval nem egy ilyen kelne na ez a rohadt drága kategória már az egy is.

Mekkora adóemelést viselnél el cserébe?

Úgy nem éri meg megépíteni hogy nincs 100% karbantartva, hanem csak nem olyan magyarosan.
Ráadásul városi gerilla harcot, 2 hét alatt nem oktatnának le. Mármint ha nem az a cél hogy ott azt ellenég arra lövünk, aztán gyorsan meghalunk.

Akkor ha nem tarthatja otthon a fegyverét akkor semmi értelme. Tekintettel az ország adottságaira, mire értesül elindul felveszi már rég a képzelt támadóba futna.

Svájc a hidakat, alagutakat, aláaknázta ha támadják azonnal robbantja azt hiszem már leszedegették. Rohadt sok bunkert építettek te mekkorát tervezel a házad alá mellé?

Lenne egy alap emlékhatása, a ha a támadónak van esze minden férfit azonnal lelőne megelőzendő hogy az esetleg elmenjen a fegyveréért.

Ja egy kérdés 2 hetes közelharc oktatás mennyit ér? Amikor egy páréves közelharc gyakorlattal rendelkezővel kerül szembe? Ráadásul aki hivatásos katona és folyamatosan hoznia kell a szintet, rendszeres teljesítmény felmérésekkel ellenőrizve?

Nem.

Ellenben azt tamogatnam, hogy szervezett keretek kozott egy adott idotartamra befogjak oket valami hasznosat csinalni. Kozmunka, szocialis munka, ilyesmik.

Nem a tantervben van, hanem az érettségi követelményei között.
50 óra közösségi szolgálat, ez minden értelmes diák által teljesíthető a négy év alatt. Nem tudom, máshol hogyan megy, nálunk egész jól, viszonylag olajozottan - nem tudom, hol és miként van "elég korlátozottan" és "nem túl értelmesen".

Szerencsére a honvédség feladatai jól definiálva vannak, amiből kettőt ki is emelnék (2011. évi CXIII. törvény a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről)

36. § (1) A Honvédség fegyverhasználati joggal látja el a következő feladatokat:
a) a Magyarország függetlenségének, területének, légterének, lakosságának és anyagi javainak külső támadással szembeni fegyveres védelme,
c) * a szövetségi és nemzetközi szerződésből eredő egyéb katonai kötelezettségek - különösen a kollektív védelmi, békefenntartó, válságkezelési és humanitárius feladatok - teljesítése,

Lehet itt szépíteni a dolgokat de ez a katonaság lényege. Jön a másik szerencsétlen és vagy te maradsz ott vagy ő. Egyszerű. Ha szerencséd van marad belőled, az országból vagy a bolygóból annyi a végére amennyit össze lehet kaparni egy tisztességes temetésre.

Én voltam, igaz "csak" 1 évet. Ebből a "hasznos" időszak kb. 3-4 hónap lehetett.
1 hónap alapképzés, "jobbraát", "balraát", "lépéééssssss-in-dulj", "nótaájjjj" stb.
Ruha hajtogatás, stokizás, naponta 35-ször "sorakozóafolyosóóón", létszámellenőrzés, zuhanyzó, WC, körlettakarítás, fűszálak irányba fésülése, csikkszedés. Kb arra volt jó, hogy a technikás alakulathoz kerülő, már akkor akár több szakmával rendelkezők megtanulják, hogy a 149,9 cm magas, senkiházinak engedelmeskedni kell, nem gondolkodni a miérteken.

Utána 1 hónap "szakképzés". Ez azért volt vér gáz, mert nekem akit oktattak több vezetett kilométerem volt különböző teherkocsikkal, mint annak, aki oktatott. A fele műszerről, kapcsolóról azt sem tudta mi az. Ja mert amin volt felirat, az oroszul volt, a többit meg az "elvtársak" nem címkézték fel. Így a folyamatosan világító, egy kis kapcsoló feletti fényre azt mondta, hogy az azért világít, mert jelzi, hogy jár a motor. Mutatom neki, ha a kapcsolót átbillentem, járó motor mellett, a fény kialszik, a motor meg jár tovább. Erre ő: Mit okoskodok itt, én csak egy kopasz vagyok, ő az oktató, én csak vezessek.(Az első kerék hajtás kapcsolója volt...)

Ezután már a tényleges technika megtanulása volt a feladat. Időre, akár sötét éjjel is végre kellett tudni hajtani.

Itt jönne a csavar. Ha valaki megtanulta, el tudja végezni a feladatokat, "levizsgázott", leszerelhet.
A többi idő ugyanis valóban felesleges időpazarlás volt. 15:00-től másnap 15:00-ig szolgálat, utána ugyan ilyen időközzel pihenő (kiképzés), majd minden előröl => zombivá válás => bekattanás => baromkodás => fenyítés => ettől újabb kattanás. Erre nem lenne szükség.

Ugyan kis hazánk viszonylag nyugodt helyen fekszik, de egy-egy környezeti "katasztrófa" árvíz, hótól elzárt falvak, stb. lenne kiket segítségül hívni. Mi is kiástuk az alattunk lévő falut a fél méteres hóból, közben megtanultuk az együttműködés fontosságát, rendszerét. Amikor a laktanya parancsnoka "Emberek! Utánam!" vezénylésére mindenki mozdul, aki mozdulhat, az összetartotta a még ellenségeskedőket is.

Valami ilyenek miatt kellene egy okos szervezésű, határozott célokkal rendelkező, valamilyen "vizsgával" záruló rövid képzésre szükség.

gy

Szerintem szét kellene választani a kérdést.
1. Van-e erre szüksége a honvédelemnek mint olyannak? Erre szerintem az Oregon által említett verzió, vagy svájci model a jó megoldás.
2. Van -e az egyénnek szüksége, hogy koncentráltam megtanulja elviselni mások hülyeségét, a közösségben való létezést, "a nem akarom, de kell" kezelését, a feljebbvaló (felette hatalommal bíró) uralkodását, annak kicselezését, elviselni az ebből adódó mentális streszt? Egyszóval "ami nem öl meg az megerősít" érzést mind fizikai, mind mentális alapon. Nos szerintem igen. Kell-e, hogy ez 18 hónapon keresztül tartson (nálam ez 11+7 osztásban volt)? Erre, határozott nem a válasz.
Viszont ha túl rövid ideig tart, akkor nem hat.

Az amerikaiaknak már megtettük. Ha jól tudom, elérték, hogy szabadon mozoghatnak az országban a magyar hatóságok külön engedélye nélkül. Ez amúgy egy eufemisztikus megfogalmazása az amerikai katonai megszállásnak. Röpke 28 évig voltunk úgy, ahogy szabadok.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A mostani katonaság már biztosan más (majd megkérdezem a kislányomat, bár ő hadnagyként biztosan másképp látja), de amikor én voltam Egerben másfél évig, azt akkor nem nagyon szerettem. Jobb lett volna minden délután csajozni. :)

Sok jót és rosszat tett hozzá az életünkhöz, de az idő megszépítette az emlékeket, és most a volt törzsfőnökömmel a facebookon a legnagyobb barátságban vagyok. :)

A rossz emlékeket elfeledve, ha szavaznom kellene, akkor mindenképpen pozitív volt.

Igen, meg noknek is (a la Izrael). Foleg, hogy a nemzetkozi jogban utobbi konnyen vedett szemellye "alakithato" katonanak latszo szemely helyett es haborus bun ot onnantol bantani.

De vonjuk le a vilaghaboruk tanulsagat: sorkatonasag csak a haza megvedesere alkalmas. Ha azt akarja egy kormany, hogy "hoditsunk", vagy "intervenciozzunk", vagy "segitsunk egy szovetsegesnek", arra kinaljanak olyan penzt, amiert opcionalisan jelentkezobol is lesz eleg, es ne legyen a kotelezo sorozhatosagba epitve. Aki tegnap meg egy tanctanar volt, az holnap nem fogja csak ugy egy uszitasra oszinten atlepni a hatart egy fegyverrel meg par kezigranattal a kezeben, de a teruletet amin felnott, es a kulturaban amiben felnott meg hajlando lesz megvedeni.

Nagyon hasznos lenne, hogy a sok végtelenségig elkényeztetett fiatal legalább egyszer az életben rájöjjön, hogy nem körülöttük forog a világ.

--
robyboy

Igen, az emberek sorba rendezése és pofánvágása sokat szokott segíteni a motiválatlanságon. Nem.

Amit írsz azon az segítene, ha nem fogalmatlan szülők lennének tömegesen, akik szerint nincs mit tenni, amikor a 27 éves fiú (nem férfi) otthon ül és az alkalmazotti fizetéséből autót vesz, amivel csak munkába jár, kb. 5 villamosmegállónyit, egy egész jól tömegközlekedhető városban. És az is sokat segítene, ha nem mindenki úgy gondolná, hogy "vagy világsztár leszek, vagy senki maradok", és akkor nem lenne 3-ból 2 ismerősömnek egy konkrét szakmai végzettsége, tapasztalata ÉS egy állása valami teljesen más területen, rossz fizetésért, motiválatlanul.

Nem lehet a szülőkre kenni a dolgot. Belülről kell fakadnia minden döntésnek. Én is éltem a szüleimmel, de eljött a nap, amikor le akartam válni, és le is váltam. Ha rajtuk múlt volna, még mindig ott élnék.
Voltam katona.

Az, hogy min megy keresztül az ember élete során, alakítja a személyiségét.
Aki a mamahotelben netezik 5-45 éves koráig, az ne számítson arra, hogy normális élete lesz valaha is.

--
robyboy

Egy évig voltam katona, igennel szavaztam. Nem azért, mert annyira jó volt, s nem azért, mert azt gondolnám, hogy szívjanak a mai fiatalok is, ha már nekem is kellett, hanem azért, mert több szempontból szükségesnek gondolom.

Egyrészt szerintem elég lenne nagyjából 3 hónap, legyen benne tél is, nyár is. Fontos azért, mert sokan burokban nőnek fel, nem találkoznak eltérő közegből jövő, más viselkedésű emberekkel, nem tudják kezelni, hogyan viszonyuljanak ehhez. Ezt meg kell tanulni, mert ez az élet, nem pedig az elitgimnáziumok okoskodó, ártatlan világa. A mélyszegénységből jövőnek is meg kell tapasztalnia, hogy vannak eltérő gondolkodású, értékrendű emberek, mint akikkel eddig találkozott.

A másik dolog, hogy önállóságra nevel. A honvédségnél, különösen egy hadgyakorlat alkalmával kerül az ember megoldhatatlannak tűnő helyzetekbe. Meg kell oldani, találd fel magad! Mondanom sem kell, a háború, vagy annak szimulálása egy békés gyakorlaton nem úgy működik, hogy kajaszünet, gyakorlatot felfüggesztjük, s majd a terített asztalhoz tessékelnek, ahol gőzölög a friss petrezselymes krumpli, rajta a szelet rántotthússal, mellé uborkasaláta. Az ellenség meg nyilván megvárja, amíg elfogyasztod ebéd után a pohár borodat. Vagy majd a kedvedért az erdőben, vagy a síkságon ott lesz a légkondicionált WC, bent halk zene szól, a WC-s néni pedig ügyel arra, hogy mindig legyen folyékony szappan a tartályban. Ja, nem. És egy hadgyakorlaton nyilván az eső sem eshet. Miért is tenné?

Aztán ott a fegyverhasználat kérdésköre. Meg kell tapasztalni, hogy a fegyver hangos. Ha abban az alig pár centiméter hosszúságú csőben hangsebesség fölé gyorsul a mag úgy, hogy az még veszettül pörög is a haladási iránya által meghatározott tengely körül, akkor abban a csőben nagyon nagy nyomás uralkodik. Aztán, ha a mag elhagyja a csövet, ez a nyomás akadálytalanul egyenlítődik ki, veszi fel a külső légnyomást. Tehát van hangja. Az RPG gránát ráadásul hátul nyitott csőből robban ki. Ez a cső pedig a válladon van...

Továbbá forrong a világunk, bármi lehet, s nagyon nincs rendben, ha valaki azt sem tudja, hol a fegyfer eleje, vagy csípőből próbál tüzelni, mert így látta valamelyik filmen. Nagyjából pár méterre maga elé fog a földbe lőni jó eséllyel. Vagy, amit sok YouTube videón látni: kiesik a kezéből a fegyver, mert nem fogja határozottan, keményen - ugye hatás-ellenhatás, igen nagy gyorsulások -, hurrá, sikerült lőni, aztán forog össze-vissza a csőre töltött fegyverrel, mintha az egy sörrel teli hűtőtáska volna a strandon.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerez ott az ember életre szóló tanulságokat, emlékeket. Segíti a megfontoltság kialakulását a majdnem balesetek átélése.

Nem mellesleg veszélyesnek tartom, hogy felnőttek olyan generációk, amelyek nem élték meg a háború borzalmait, katonák sem voltak, s döntéshozókká lettek. Kompromisszumképtelenek, heveskednek, elmennek a falig, és a másik oldalról szintén. Ennek viszont könnyen valódi polgárháború vagy háború lehet a következménye. Jó volna több alázat, óvatosság, együttműködés, a megoldások keresése, a másik fél jogos igényeinek felismerése és elfogadása, képesség a meghátrálásra adott esetben. Ez nem önfeladást jelent, sokkal inkább empatikus megközelítést.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

No, de épp azért csökkennek az esélyeink, mert olyanok kerülnek döntéshozó pozícióba, akiknek semmi tapasztaltuk semmiről, elkényeztetek f.szfejek, mindig az volt, amit ők akartak, gyerekként is addig üvöltöttek a boltban, amíg megvették nekik a játékot, amellyel aztán két napig játszottak. Meg kell tanulni elengedni dolgokat, alázatot gyakorolni, s megélni, mi van akkor, ha nem az történik, amit akarunk, s hogy az bizony egy lehetséges eset az életben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bocs, hogy ebbe a szálba beleszólok.
Ha jól értem, neki megfelelő a rendszer, nincs vele problémája
https://hup.hu/szavazasok/20190609/szerinted_referne_a_mai_fiatalokra_a…

Szóval elvileg számára jól működött akkor is, megfelelő eredményt hozott, felkészítette őket az életre.

+1
"felnőttek olyan generációk, amelyek nem élték meg a háború borzalmait, katonák sem voltak, s döntéshozókká lettek."
Gondolom nem Magyarországon hiányolod a háborút.
Ezért javasolnám a döntéshozókká letteknek egy fél 1 éves Jemeni tanulmányutat, természetesen nem TEK által védve megy a család pénz nem, ne vehessenek már maguknak egy luxus szaúdi sátrat, ja és természetesen a huti oldalon, legyen lehetőségük átélni mindazokat a pozitívumokat amiket felsoroltatok.
Borzalmasan jó ötletek tartom mielőtt képviselő lehet valaki go to Jemen családostól fél évre, miniszter 1 év stb.

Bármikor szükség lehet mezőgazdasági alapismerekre is, szerintem kötelező földmunkát is be kéne vezetni. És ha már itt vagyunk, a nőknek is. Férfiaknak se ártana varrni tudni, bármikor elszakadhat egy nadrág, nem járja ez a specializáció. Egyszerűen nincs más módja az emberi zsenialitás kinevelésének, mint embertelen hülye helyzetekbe hozva megvárni a kristályosodást. Viszont látszólag ez a kettő nem ütközik? Nem attól embertelen hülye a helyzet, hogy azt se tudod mit kell csinálni? Nem kéne akkor kevesebbet tanítani? :)

Van ez a kommunikáció nevű dolog, amit nem tanítunk, de a hiányából létrejövő sokféle kretén helyzet kezeléséről már próbálunk gondoskodni.

Másként látjuk ezt. Te bízol abban, hogy a környezetedben minden viszonylag jól, elfogadhatóan működik. Én meg nem. Jegyzem meg, engem általános iskolában minimálisan tanítottak varrni, egy gomb felvarrása nem is jelent kihívást. Az ideális nyilván az volna, ha mindent meg lehetne tanulni, de ez utópia. Viszont váratlan helyzetekre felkészülni hasznos szerintem. Úszni tanuljon meg mindenki, meg szerintem katona is legyen néhány - mondjuk három - hónapig.

Hiába végeztél kommunikáció szakon, ha erőből, fegyverrel jönnek feléd. Majd lobogtathatod fehér zászlóként a diplomádat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha én ilyesmit tanítanék, akkor nem a hadseregben, hanem az iskolában tenném.

Amúgy nekünk általános iskola első vagy második osztályában pl. tanítottak varrást. Fel kellett varrnunk egy gombot, arra emlékszem. Lehet, hogy semmi mást nem kellett varrnunk, de érted, azért ez egy hasznos skill bárkinek. Egy tanóra alatt megtanulható.

De hát én is ezt mondom: évi egy tanóra volt, és megtanultam gombot varrni.

Van olyan helyzet, amikor ez jól jön.

A doboz reszelés szerintem nem a kitartó munkáról szól, hanem egyszerűen megtanulod, hogyan kell bánni egy ráspollyal, hogyan kell egyszerűbb dolgokat fából összerakni. Bajnak semmiképp se mondanám, hogy a gyerek ilyesmit IS tanul, ha mellette marad idő másra is.

Jó, hát az túlzásnak tűnik. Mi általánosban reszelgettünk csak, aztán a szüleinknek boldogan mutattuk az eredményt.

Középiskolában a technikatanár elsőben körbeküldött egy papírt, hogy azt javasolja, a tantervben szereplő "dobozreszelgetés" helyett inkább elektronikát és programozást tanítana, a szülők beleegyeznek-e? Beleegyeztek. Szerintem is hasznosabb volt.

+sok

véleményem szerint az ilyesfajta praktikus dolgokra sokkal nagyobb szükség volna mint a fegyverhasználat elsajátítására. mindig elhűlök rajta amikor ismerőseim körében kiderül valakiről hogy nem tudja megvarrni magának az elszakadt gatyáját, nem tud teszem azt kicserélni egy villásdugót a drót végén, nem tud magának ehető ételt előállítani nyers alapanyagokból, nem tud megélezni egy kést, nem tud használni egy fúrógépet, nem tud vérző sebet ellátni, nem tud egy kibaszott kapát használni, nem tud csomót kötni és még oldalakon keresztül sorolhatnám. kétségbeejtő.

a fegyverhasználat oktatása véleményem szerint konkrétan kontraproduktív, egy normális életben használhatatlan, cserébe megfelelően zakkant alany esetében közveszélyes tudás. legyünk már kicsit reálisak, krízishelyzetben összesítve nagyobb problémát okoznak az életképtelen civilek mint az hogy kevesen tudnak lőni.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

+0.5

Az tény, hogy baromira ráférne a társadalomra egy olyan "szituációs gyakorlatcsomag", ami rákényszeríti őket, hogy gondolkodjanak, hogy hogyan lehet faramuci helyzeteket megoldani, a minimumból a maximumot kihozni, de a felszámolt régi sorkatonaságnál rengeteg olyan helyzet volt, amit egyszerűen nem lehetett az alkalmazott szabályrendszer keretein belül megoldani, csak felesleges károkat okozott az embernek. A legjobb példa a telenkénti szétfagyás. Hogy oldották meg ezt a sorkatonák, akik rá voltak kényszerítve, hogy megoldják? Többségében sehogy, félig megfagytak, betegek lettek, stb. Lehet, hogy enyhíteni tudtak a dolgokon, pl. rongyot loptak és kitömték magukat, vagy - ha tudtak szerezni - gázrezsóval fűtöttek, amíg lehetett és ehhez hasonlók, de aztán GOTO 10, lehetett megfagyni. Aztán meg megy a csodálkozás, hogy miért van annyi prosztatabeteg... Vagy hogy oldja meg valaki, amikor kopaszként berakják az aknavetős öregek közé? Hogy oldja meg, ha egy kiképzőtiszt nem csak "férfit akar faragni a kopaszokból", hanem tényleg elmebeteg szadista?

Legyenek kényszerhelyzetek, kihívások, ez rendben van. Anélkül nem fejlődik az ember; a kihívásoknak és a kényszerhelyzeteknek köszönhetően jutott el a kőbaltától a nanotechnológiáig. De fontos, hogy ezeket meg lehessen oldani! Ha valaki folyamatosan a megoldhatatlan szivatásokat kapja az arcába, akkor abból nem talpraesett ember lesz, hanem tönkrement.

A svájci modellnek vagy az Oregon által felsoroltaknak van értelme, a régi sorkatonaságnak úgy abban a formátumban szerintem nem sok.

+1
A mai világ valóban indokolja egy kicsit a fegyverhasználat megtapasztalását is (de eddig melyik nem?), ezzel sajnos egyet kell értenem.

Nyaranta 1 hónapos társasághoz szoktatást mindenképp hasznosnak tartanék néhány éven keresztül 18 éves korig. Ott megtanulnánk a csoportos együttlét szabályait és azt hogy tényleg sokfélék vagyunk. Ennek a kb 4 x 1 hónap eltöltésének a szabályait pedig ki kellene találni de csak olyanok által akik veteránok és nem elviekben értenek hozzá. Hitnek és vallásnak pedig semmi helye egy ilyen táborban.

Maga a katonaság maradhatna az önkéntesek számára, voltam katona.

attol fugg mit ertunk sorkatonasag alatt, kik es milyen modszerrel&cellal mire kepeznek ki.

pl alapkikepzes, fizikai eronlet, fix korankeles egy adott idopontban,idore odaerni mindenhova\alapszokasok kialakitasa\, ismeretlenekkel csapatban egyuttmukodni valamilyen celert, pozicionak jaro engedelmesseg megtapasztalasa (nem kierdemelt..)

na ezek pl hasznosak lehetnek az életben.. plane z gen+ szammara..
az egy masik kerdes h ezekre a honvedseg allomanya alkalmatlan (volt). erdekes lenne egy manapsag szolgalatot teljesitotol meghallgatni h mit gondol..

Írtam egy példát egy mai átlag 18-19évesre.
hogy a viharos jó életbe ne lehetne.
Csak épp sokan küzdenek a szétfolyó idejükkel, a rendszertelen napjaikkal amik nem vezetnek sehova.
a fenti 1 db faék egyszerű példa.

[off]Jómagam is simán toltam egy időszokban 9es ébredés éjjel 1-2es elalvás-t, most épp más ritmusban működök (részben mert így a hűvös reggelt még ki tudom használni :) )
[/off]

Ő de miért csak az Éjjeli bagoly típust szívatnád legyen egál, a pacsirta típussal, hogy basszunk ki, megvan aki pacsirta az minden éjjel őrségbe kerül.

Jaj jaj honvédség nyáron a dög melegbe akkor lehessen 10 ig aludni.

A katonaság olyan hely, ahol ami kerek azt a hátukon cipelik, ami kocka, azt meg gurítják. A kockát is azért gurítják, hogy lekopjanak az élei, kerek legyen, és lehessen cipelni...

pozicionak jaro engedelmesseg megtapasztalasa (nem kierdemelt..)

na ez az amivel lehető leghatározottabban szembehelyezkedem.

könyörgöm nézzetek már körül a világban, kismillió kibaszott nagy probléma származik abból hogy a birkák elfogadják hogy felettük dönt valami idióta barom!

NEM, a nem kiérdemelt vezetői pozíciónak kurvára nem jár engedelmesség. felejtsük már el ezt az autokrata baromságot...

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

A sereg szükségképpen ilyen. Ha nem így lenne, mindenki mindent jobban tudna, ami nagyon király, csak döntésképtelenné teszi a szervezetet, s addig az ellenség átgyalogol rajtad. Egy kompromisszumos, részben hibás döntés is jobb, mint a demokratikus döntésképtelenség. Szóval ne felejtsük el az autokrata baromságot, mert az bizony hatékonyabb, mint az okoskodás. Ha valamit szarul csinálsz, az akkor is meg lesz csinálva. Ha azon tűnődsz, hogyan lehetne jól csinálni, akkor viszont nincs megcsinálva.

Én viszont a leghatározottabban szembehelyezkedem a könyörgöm szó használatával. Nem ikes ige, ennélfogva alanyi ragozása egyes szám első személyben: könyörgök.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem a sorkatonaság - főleg nem az, ami itthon volt - farag normális embert a fiatalokból. Ezt a szüleik és az őket körülvevő kultúrális helyzet teheti meg.

Amíg viszont egy következmények nélküli országban élünk, ahol virágzik a korrupció és rengeteg bűn bocsánatos a hétköznapi emberek körében is, addig ne akarjuk már egy még ilyenebb szervezettől várni azt, hogy a gyerekből majd rendes ember lesz.

Majd, ha már nem szovjet rendszer lesz, hanem elkezdenek működni a dolgok, akkor térjünk vissza a kérdésre. Addig, amíg hozzáértés nélküli paprikajancsik vezetnek mindent, s egyedül a pártszimpátia számít, valamint a vezér és a rendszer tévedhetetlensége, addig felesleges szócséplés erről beszélni.

Jelen körülmények között a honvédségnek legfeljebb abban lenne szerepe, hogy
- ideológiai képzést kapjanak a fiatalok
- az esetleges polgárháborúnál legyen kivel tömegbe lövetni (arra félretesznek egy tár lőszert, ha egyébként kiképzésre nem is jut)
- feltartsák addig a tömeget, amíg felszáll a repülő argentína vagy oroszország felé

A csernobil minisorozatot érdemes megnézni, s ráismerni, hogy nálunk most is ez a rendszer van. Ahol a szakmai alkalmatlanság előny, mert az ideológiai alkalmasság mindent visz. Bármikor történik valami, amikor a hivatalosan remekül működő rendszerre szükség lenne, akkor kiderül, hogy semmi sem működik. Legyen az egy havazás, nyári napsütés, vagy hajóbaleset. Esetleg egy kisebb betegség is elegendő.

Játszani vagy hinni benne, az szerintem egy és ugyanaz.
Vannak ellenpéldák, úgy gondolom. Azaz egy ember (politikus) pártot (nézetet) vált, mégpedig akár úgy is, hogy kb. "ellenkező" oldalra megy (liberális-jobboldal váltásra gondolom nem kell példát mondanom).
a kisstílűség előny
Pontosan, bár szerintem nem csak előny, hanem szinte létszükséglet "abban" a világban - de akár gerinctelenséget is mondhatnánk.

Szerintem nincs így. A szülő és a környezet azért alkalmatlan, mert kicsi a merítés, szűk és homogén az a környezet. Épp a honvédségnél lesz eltérő tapasztalat. Aztán otthon nem adódnak embert próbáló helyzetek. Már bocs, de a fél órás áramszünet nem az. Azt meg kell tapasztalni, hogy van, amikor el kell gondolkodni, az adott helyzetből mit lehet kihozni, s valamit ki kell belőle hozni.

A második részére pedig azt mondom, hogy az is csak egy peremfeltétel. Teljesen mindegy, hogy amerikai vagy orosz propaganda mellett katona valaki. Épp az a lényeg, hogy ki-ki megtanuljon tájékozódni az életben ezek ellenére is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Teljesen mindegy, hogy amerikai vagy orosz propaganda mellett katona valaki."

Már hogyan lenne mindegy. Az amcsi katona működő eszközökkel, azokhoz értő kiképzőkkel adhat valóban hasznos katonai ismeret.
A szovjet módi szerint pedig alkalmatlan alkoholisták csicskáztathatnak pár fiatalt, de még lőszerre sem futja amúgy - kivéve a speciális brigádjaikat, de az nem sorkatonaság.

Ha szerinted az utóbbi adja a megfelelő emberré faragó képzést, szerintem nyugodtan küldd le a gyerekedet a sarki kocsmába csicskának. Majd ott embert faragnak belőle.
Ideológiát persze mindenütt belé verhetnek, ha csak ez a cél.

Egy korrupt és alkalmatlan állami szervezettől várni, hogy embert faragjon a gyerekből, mert a szülő alkalmatlan rá, hát...
ennél még az is sokkal jobb, ha egyszerűen kollégiumba küldik a gyereket, hogy ne otthon legyen.

Ha a szülők nem képesek önállóság és gerinc kifejlesztésére a gyereknél, akkor butaság az államtól várni ezt. Főleg egy olyan államban, ahol a rendszerből is hiányzik - sőt elítélendő - ez a képesség.

Elbeszélünk egymás mellett. Egyből átpolitizálod az egészet, holott nem ezért gondolom fontosnak a sorkatonaságot. Sokkal inkább a meglepő élethelyzetekre adandó pánikmentes, célszerű reakciók kialakítása és elsajátítása miatt. És írtam, ha már politika, akkor meg azért mindegy, mert a valóság számít, nem az, amit mondanak. Akármelyik környezetben vagy, érdemes leválasztani a propagandát a valóságról, s felismerni, hogy vannak jogos igények, célok mindkét oldalon, s ehhez léteznek eszközök is. A propaganda csak egy ezek sorában. A nyugati is, éppen úgy, mint az orosz.

A nevelői szerep a szülőé, de azt hogy a fenébe tanítod meg a gyereknek, hogy ne essen pánikba, ha fél napig, vagy egy napig kaja nélkül marad? Már azon túl, hogy elmondod neki ebéd közben. Vagy mesélsz neki olyan emberekről, akiknek az angol WC használata űrtudomány, a tisztálkodás rejtelmeivel is épp csak ismerkednek. Jó, róluk is mesélsz szülőként. Azért ez nagyon más, mint a tapasztalat, s az is érdekes, éles helyzetben hogyan reagál az ehhez hasonló esetekre valaki.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én realista vagyok. Páran terjesztitek az utópisztikus emberré nevelő szerepét a _magyar_ honvédségnek, ami egy szovjet típusú csökevény.

Valóban elbeszélünk egymás mellett, mert így már értem, hogy nem gerincet akarsz a fiataloknak, hanem annak elsajátítását, hogy felismerjék kit lehet / kell / elvárt csicskáztatni és kivel szemben kell becsicskulni. Nem arról beszélek, hogy az oroszok irányítanak itt mindent, hanem arról, hogy még mindig - sőt egyre terjedőbb - a szovjet gondolkodásmód. Amikor minden látszólag jó, amúgy meg csak egy hazudgság az egész és csak a csicskalánc számít.

A második bekezdésed csak arról árulkodik, hogy te abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy itteni viszonyok közt jólétben már elkényeztetheted a gyerekeidet. A többi csóró gyerek megy menjen csicskanevelő táborba, mert ők nem tudják mi a nélkülözés vagy az élettapasztalat. Hát fordítva ülsz a lovon. Gyerekek százezrei tudhatják mi a nélkülözés itthon. Persze az sem jobb, ha épp te vagy a csóró - élet iskolájában tanult - kisember, aki ezzel akarna kicseszni a burzsuj és elkényeztetett gyerekekkel. Egyik sem egészséges gondolkodásmód.

Ha meg a leállatisasodott környezetben élőkről beszélsz, akkor arra sem a honvédség a megoldás. A jogszabályok szerint rengeteg lehetőség van arra, hogy az olyan családból kiemeljék és állami gondozásba vegyék. Iskolába járassák. Csak persze, ez sem teljesen úgy működik, mint ahogy a propagandában, mert pénz nincs rá.

A sorkatonaság valódi szerepe csupán az, hogy legyen annyi haditechnikai ismerete a civileknek, hogy kis mértékben lassítani tudják a támadó erőket miközben meghalnak. Hogy a hivatásos egységekről magukra vonzzanak némi tűzerőt az ellenségtől. Mindenféle utópiszikus nevelő szerepet belebeszélni butaság, szereptévesztés.

Még mindig nem értjük egymást. Nem arról beszélek, hogy az állam szempontjából nézve mi lehet a sorkatonaság szerepe. Az egyén szempontjából nézem. Cinikus leszek, s azt mondom, cseszheted a fenkölt gerincességet, ha más a valóság, s a fiatal az életben a valósággal fog találkozni, nem pedig az idealizmusoddal. Szerintem a magyarországi balliberális erők épp ezt nézik be csúnyán: álmodnak egy ideális világot, majd abban az ideális környezetben kitalálnak különféle dolgokat, hívószavakat, amelyre aztán nem ugranak elég sokan. Azért, mert nem a valóságból indulnak ki.

Amúgy nem hegyeztem ki szélsőséges életkörülmények között élőkre ezt. Viszont akárhol, akármilyen körülmények között is él valaki, nem volna rossz, ha pánikolás helyett az adott helyzetben a legjobb döntés meghozatalára lenne képes egy háborúban, netán tudna mit kezdeni a fegyverrel, sőt azt sem árt, ha tudja, ez nem a filmek világa. A szenvedés, a halál valódi.

Továbbá a szabadság nem jár, azért harcolni kell. Meg kell tanulni, hogy lehetnek olyan élethelyzetek, amikor nem vagy szabad, ezt bizony pszichésen és fizikailag túl kell élni. Ennek folyománya lehet, hogy nem adjuk fel a szabadságunkat, nem mondunk le a szuverenitásunkról, azt a szánalmas hibát pedig végképp nem követjük el, hogy mindezt önként tesszük. (Facebook, EU és effélék.)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Valóságról beszélsz, meg arról, hogy utópiát akarnak a liberálisok.

Ezzel szemben köteleznéd a fiatalokat átnevelő táborra, hogy jó csicskák legyenek a rendszerben, mert ez a jövöjük... tudják, hogy kell csicskaláncban a helyükön maradni vagy esetleg feljebb kapaszkodni.

A magyarázatodban problémák megoldásnak megtanulásáról beszélsz, miközben a magyar honvédségtől várod, a magyar állam irányításával jó embereket neveljenek. Gerinctelen, kétszínű, számítót csicskákat - akik persze hivatalosan erős, becsületes, gondolkodó emberek. Meg a többi régi komcsi propaganda a hülyéknek.

Látod, itt bukik ki, hogy az állami propaganda mindent és az ellenkezőjét is hírdeti, attól függően, hogy épp mit akar igazolni vele. Te sem vagy képes konzekvensen, reálisan végiggondolni, csak az a válaszod, hogy mindenről a liberalizmus tehet.

Egy lófasz van, nem magyar honvédség. Te idealizálod azt egy emberré nevelő szervezetté. Ez a valóság, akárhogy csűröd-csavarod. Majd akkor magyarázz a kötelező sorkatonaság nevelő szerepéről, ha majd lesz igazi honvédség. Amihez az kellene, hogy igazi vezetése legyen annak is és a rendszernek is. S hogy az ország gazdaságából fussa felszerelésre, az állam valódi működésére, s ne csak működésképtelen trógerség legyen az egész ország.

Elég szar lehetőségeik vannak a fiataloknak már most is, nem kell jószándékúan beletaposni őket a szarba még mélyebbre.

Talán megérted, igyekszem leegyszerűsíteni:
Nem magával a sorkatonasággal van a baj. A magyar sorkatonasággal van a baj. Hülye az, aki ebbe akarja küldeni a gyerekét.

Csak te beszélsz átnevelő táborról, te vittél bele politikát. Én arról beszéltem, hogy a szokásostól eltérő, váratlan élethelyzetek gondolkodásra serkentenek, megerősítenek abban, hogy az egyén képes megtalálni a megoldást, s éles helyzetben sem lesz pánik cselekvés helyett.

Ami pedig a csicskaság kérdését illeti, azért lényegtelen, mert ha szerinted ez van, akkor ezen körülmények között kell megtanulni élni. Üdvözlöm az idealizmusod és azt, hogy megtanítanád, mit kell tenni egy ideális világban, csak ez használhatatlan egy valóságosban. Különben egy ideális világban nincs háború, nincsenek fegyverek, így kiképzés sem kell. Attól, hogy én ezt most leírtam, még virágzik a fegyverkereskedelem, s így vasárnap délután nem tört ki a világbéke. Pedig látod, mennyire akartam. :)

Te valamiért ebbe politikát vittél, erkölcsről beszélsz, de itt nem ez a téma, hanem a sorkatonai szolgálat.

Az ország működik, legfeljebb neked nem tetszik, ahogyan működik. Megnyugtatlak, ha neked tetsző módon működne, akkor is lennének olyanok, akiknek az nem tetszene. De, hogy hízelegjek, a működésképtelen trógerség is a működés egy formája, s olybá tűnik, fenntartható formája.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A sorkatonaság politika.
A magyar sorkatonaság politika.
A fiatalok számodra megfelelő gondolkodásúvá átképzése poltikika.

Megmutattad a gerindedet, köszi. Bár ez nyilvánvaló volt a beszélgetésből is. Amíg csak itt beszélgetünk a csicskaképzőről, addig nincs baj. A baj akkor lesz, amikor a csicskák a maradék normális emberre is rá akarják kényszeríteni a csicskaságot, hogy ne lógjon ki senki, aki megzavarja őket az ideális világnézetükben.

Kívánom, hogy NE szorulj rá eme remekül működő ország semmilyen szolgálatára. Egészségügyre, tűzoltóra, mentőre, rendőrre... katonaságra. Vagy épp vizimentésre. Mert ott fogsz megdögleni.
Ja és ne is öregedj meg. Mert hiába adod el a lelkedet egy zsák krumpliért, akkor sem fog a szarból kimosni a rendszered, amikor magatehetetlenné válsz. Hanem majd a gyerekeidnek kell saját öregkoruk vagy a munkahelyük mellett ellátniuk téged. A kórházba csak meghalni mehetsz - ha nem visznek haza időben a gyerekeid, akkor hamar vége lesz. Persze, ha elég sokat lopsz össze életedben, akkor lehet neked jut majd magán otthonban hely.

Amit a végén írtál, féligazság. Le van pukkanva az ellátórendszer, de a jelenlegi kurzus előtt sem volt ez másként. Volt lehetőség a bizonyításra. Mondjuk úgy, bebizonyították, hogy nem lehet. A baj gyökere máshol van. Az eladósodottságunk, adósrabszolga sorsunk a probléma, valamint az, hogy megkérdőjelezhetetlennek tekintjük az adósság exponenciális időfüggvénnyel történő leírhatóságát. Pedig nem az, ez nem lenne tabu, hiszen ezek emberi találmányok, nem fizikai törvényszerűségek. Lényegében a hitelező él jól a mi munkánkból, s az adónk nem közcélokra megy.

Az átneveléstől három hónapos időtávlatból nem tartanék. Ha abban az életben jól működne az állam, ahogyan te szeretnéd - ez amúgy nem jól működést jelentene, csak más ideológiához való hűséget -, akkor pedig abban az irányban hatna az átnevelés. Értem, hogy az lenne szerinted a normális, szerintem meg nem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Egészségügyre, tűzoltóra, mentőre, rendőrre... katonaságra. Vagy épp vizimentésre. Mert ott fogsz megdögleni."
Hát te hülye vagy bmeg.
Egészségügy: ezért az elmúlt 30év összes hatalmon levő balfasza felelős elsősorban. (meg a módszerváltók akik pl az antsz laborhálózatokat és hasonló értékes dolgokat kijátszották belőle maguknak).
Tűzoltók: ha jól tudom(tévedhetek persze) a magyar tűzoltók elég jó statisztikákat hoznak, azzal együtt is, hogy a bürokrácia ami a fejükre mászik nem őket segíti.
Mentők: itt is a létszámhiány nagyon durva, az esetkocsik legtöbbje szükségtelenül van sok esetben lefoglalva (bebaszott 10en párévesek tömege), cserébe meglepően nagy arányban sikerül utat adni a mád esetekben tahóseggagresszor közlekedők többségének is
Rendőrség: szerintem a legvegyesebb felvágott és pl az ott dolgozók egy részének szúrja a szemét leginkább h pintér (nemecsekkel ellentétben sztem jogos a csupa kisbetu) kéne legyen az aki rendet tart.. van egy olyan mondas, hogy rablobol lesz a legjobb pandur, de ahhoz valtozni is kene :)
Katonasag: Attól függ melyik fegyveres testületre gondolsz. Ha a Magyar Honvedseg-re akkor az o feladatuk az orszag vedelme. eleg jol van sepcifikalva. ez pont hogy semennyire nem politika.

Persze barmibol lehet politikai termeket eloallitani pl azt mondod, hogy leszarod a hazad es foloslegesek az orszagok, legyen egy nagy massza es bodotta. A fegyveres testuletek lete es szukseglete eddig nem nagyon volt megkerdojelezve. a hataskoruk es a feladataik, bevethetoseguk stb. mar inkabb. (hisz az jelent a hatalmi jatszmakban barmit is).

"A magyar sorkatonaság politika." - termeszetesen valasztokat nyertek az eltorlesevel, de szerintem inkabb a koltsegvetesben szereplo sorok atbuheralasa miatt jott jol nekik...

Azt hogy ki a normális meg ki nem, az általában nézőpont kérdése :).

A vége még nem volt ott, amikor írtam a válaszom, így arra is reagálok.

Értem a politikai aggályaidat. És? Számít ez bármit? Ha nyugati, demokrata típusú átnevelő tábor lenne, az jobb lenne? Nem, csak neked tetsző, de éppen annyira rossz. Bátorkodom megjegyezni, amikor én voltam katona az - emlékeim szerint - 19:30-kor kezdődő híradót surranópucolás közben kötelező volt nézni a folyosó végében lévő TV-n.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem. Az állam az állampolgárok érdekei szerint működik. Nyilván lehet tiltakozni, cirkuszolni, mert minden ember számára más az optimum, de van egy kultúránk, szokásaink, nyelvünk, s ez homogén. Még.

A szabadságra a legnagyobb veszélyt az integráló típusú szervezetek jelentik, mert megfosztanak a szuverenitásunktól. Ilyen lehet az IMF, amely a gazdaságpolitikán keresztül szereti meghatározni az irányokat némi hitelért, vagy ilyen az EU, de akár az ENSZ is. Ezen felül nyilvánvalóan egy kis állam számára a nagyhatalmak, az USA, Oroszország, Kína, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, de ez nyilván időről időre változhat is. Ezen felül a civil szervezetek, amelyek megkerülve a demokratikus választásokat beleszólnak belügyekbe. Értem én, hogy szabadságjogok, de mi van akkor, ha demokratikusan kidobjuk a fenébe a szabadságkogokat, mert azt mondjuk, kell a fenének? Akkor felőlem utolsók is lehetünk a rangsorban, amiben való szerepeltetésünket nem mellesleg szintén nem kértük.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha jól tudom van elhetőség észak-koreába költözni.

Bár azt kell mondjam, hogy az ő dolgukba is beleszól a világ többi része. Mindenféle embargók... a határ mellet felsorakozó haderők erőfitogtatás céljából.
Viszont egy csomó probléma megoldódna. Nem kell azért idegeskedni, hogy beleszólnak a választásokba. Az euro milliádrok elköltésének módják sem kéri senki számon, mivel nincsen olyan ott. Hitellel sincs gond. Viszont sorkatnaság az van, és még lehet lőszert is kapnak, hogy hátbalójék azt a társukat, aki szökni próbál :D

Megpróbálom összefoglalni, amit írtál:

Szóval, megfosztanak a szuverenitásunktól ezek: imf, eu, ensz és minden szövetséges és nem szövetséges - szóval az egész világ. A civil szervezetek pedig leépítik a demokráciát a te világodban. És a szabadságjogok megszüntetése a megoldás szerinted a szabadság eléréségez.

Ezért javasoltam, hogy el lehet költözni észak-koreába. Elhiszem, hogy erre van igényed. Van, aki nem bírja el az önálló gondolkodás, választási lehetőségek súlyát.
De a legutolsó bugris demens nyugdíjasnak is remélem, hogy van annyi esze, nem akar észak-koreában élni, csak mert a fene nagy jó dolgában nem tudja megbecsülni a modern technológia vívmányait, azt a jólételt, ami a körülmények ellenére is megkap ahhoz képest mi van észak-koreában. Csak mert van valami post-kommunista romantika a fejében a megszállás idejéből.

Észak-koreát csinálni az országból nem lehet érdeke egy állampolgárnak sem azon a maréknyin kívül, aki a hatalmat szeretné gyakorolni a többiek felett.

Épp a közelmulttól szállta meg az Egyesült Államok hadserege Magyarországot, erre te szabadságról beszélsz. Mondjad, de attól még nem lesz szabadság, ha egy idegen állam hadserege a helyi hatóságok engedélye nélkül szabadon mozoghat és ténykedhet az országban.

A civilekről: szavazott rájuk bárki? Nem, megkerülték a demokráciát, viszont beleszólnak a belügyekbe.

Az integráló szervezetek: épp arról szól a dolog, hogy nem a helyi közösség, a demokratikusan választott kormányzat managelésével hoz döntéseket, hanem afölött lévő entitás.

Csak te beszélsz Észak-Koreáról, nem tudom, miért.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem fogalmaztam pontosan. Ha a Pilisi Erdőjárók Baráti Köre Civil Szervezet pampog a képviselőnél azért, hogy legyen a kis lyukas zöld háromszög turistajelzés újra festve, az rendben van. Az viszont nincs, ha külföldi forrásokból finanszírozott szervezetek annak a kormánynak a munkáját nehezítik, amelyet a többség demokratikus választásokon juttatott a hatalomba.

Mellesleg a kormány azon törekvése, hogy tegyék közzé a finanszírozás forrását, teljesen jogos. Ez az átláthatóság.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"annak a kormánynak a munkáját nehezítik"
Hogyan határozod meg azt, hogy „nehezítik”? Pl. az, hogy ügyvédet biztosítanak az állammal szembeni perben valakinek, az nehezítés?
Ja, a figyelmedbe ajánlanám: a kormány nem az állam. A civilek nem a kormány, hanem az állam belügyeibe „szólnak bele”. Ha ez a kormánynak nem tetszik, akkor mi van? Az ellenzék se szólhasson bele? Ja, lassan már itt tartunk.

"azon törekvése, hogy tegyék közzé a finanszírozás forrását, teljesen jogos. Ez az átláthatóság."
Jelen pillanatban az állam nehezíti meg a saját (pontosabban a kormány az állam) átláthatóságát, mindenféle részletszabályokkal, költségkivetéssel stb. A civil szervezeteknek a törvény erejénél fogva kötelességük közzétenni gazdálkodási adataikat. Nem csak kérésre. Hol vannak a közintézmények elszámolásai közzétéve?

Attól, hogy NATO tagok vagyunk, az USA egészen pontosan egy másik állam, s a hadseregével a magyar hatóságok engedélye nélkül tevékenykedik. Ez bizony katonai megszállás. De nyugi, 1991-ig a Vörös Hadsereg csak azért volt itt, mert felszabadítottak, ezt ünnepeltük április 4-én. Jó, hát elfelejtettek hazamenni. Mellesleg akkor Varsói Szerződés tagállam voltunk, így a logikád mentén a szovjet megszállás sem volt az. Vagy, ha az megszállás volt - igen -, akkor bizony az amerikai is az. Csak azt akarom ezzel mondani, hogy mind a kettő katonai megszállás, s természetesen a maga idejében egyiket sem mondták, mondják annak. Nyilván.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bianko engedéllyel. Épp erről szólt '91 előtt a Vörös Hadsereg itt léte, most pedig a yenkiké. Van egy általános „azt csináltok, amit akartok, nem baj, ha a saját országunkban fogalmunk sincs a részletekről” típusú engedély. Ezért lobbizott az amerikai adminisztráció. Orbánon, Szijjártón átnyomták erőből. Nyilván megmondták nekik, hogy ez mindenképp így lesz, legfeljebb a jelenlegi kormány gyors bukását követően az újak írják majd alá a papírokat. Mondd, lehet ellenállni egy ilyen ajánlatnak?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

'91 előtt meg Varsói Szerződés tagállamok voltunk. Nyilván legálisan voltak itt az oroszok. Azt értem, hogy alá kellett írni, mert ha nem Viktor, bukik a kormány, s majd a szövetségesekhez lojálisabb új kormány írja alá.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az oroszok nem azért voltak itt, mert 45-ben felszabadítottak minket, hanem azért, mert 56-ban felkelés volt.

Visszajöttek, lenyomták, aztán itt maradtak, hogy ne forduljon ilyen újra elő. Ezért volt megszállás.

Szerinted ha most elkezdenének a diákok tüntetni és kommunizmust kérni, akkor a nálunk állomásozó maroknyi amerikai katona felvonulna tankokkal és fenyegetőznének? Ha igen, akkor ostoba vagy. Ha nem, akkor viszont nem valami nagy "megszállás" ez.

Az elejére: jogos. Ami a másikat illeti: ha a kapitalista piacgazdaságot borogatnánk, hirtelen rengeteg „civil” támogatással folyna felforgató tevékenység, tüntetések szervezése, s egy liberális demokráciát vágyó bábkormány lenne hatalmon hamarost. A tankok ma már nem divatosak, túl feltűnő. Ma úgy történnek a dolgok, ahogyan történt Ukrajnában, vagy zajlik Venezuelában.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ukrajna kapcsán kérdezem itt is az addigi gyarmatártó (oroszok) duplájára emelik a gáz árát? Valahogy így kezdődött Ukrajnában is.
Gyarmat tartás ma költséges játék. Venezuelát épp senki nem szeretné finanszírozni. Legyen WC papír, étel stb.
USA olajból önelántó sőt exportál. A Venezuelai olaj jó részét épp ő vette meg de már nem kell. Kínáiknak kell csak az ár a kérdés.

A tankok ma már nem divatosak, túl feltűnő.

Akkor szerintem ne hívjuk megszállásnak, mert arról az emberek arra asszociálnak, hogy a katonák mondják meg, mi legyen.

Ha a katonák itt tartózkodnak, de nem lépnek fel, hanem helyettük mindaz a többi dolog történik, amit írtál, akkor kb. tökmindegy, hogy itt vannak-e vagy nem.

Nem?

1991 előtt sem az orosz katonák mondták meg, mi legyen, akkor az sem volt megszállás. Csak itt voltak, s úgy használták a magyar területet, mintha sajátjuk lenne. Épp, mint mostantól az amerikaiak. Meg aztán a civil, politikai döntések is olajozottabban mennek, ha a tárgyalópartner hadserege ott flangál az országban.

Apropó, a magyar hadsereg miért nem tevékenykedik az USA-ban mindenféle kontroll nélkül? Ezt tudja valaki?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Várjál, mert a vatikán megszállása alatt is állunk.

"(2) A Kormány elismeri, hogy Magyarországon a Katolikus Egyház olyan önálló jogi személy, amely a Vatikánvárosban
1983. január 25-én, II. János Pál pápa által kiadott Egyházi Törvénykönyv (Codex Juris Canonici) és az Apostoli
Szentszék által kiadott más jogszabályok alapján mûködik, saját szervezete tekintetében az abban foglaltak szerinti
önálló egyházi törvényhozói, végrehajtói és bírói hatalommal rendelkezik, amit a Kormány tiszteletben tart."
http://www.kozlonyok.hu/kozlonyok/Kozlonyok/12/PDF/2010/104.pdf

Ők már ezer éve itt vannak és a törvényeink felett állnak.

"USA-ban mindenféle kontroll nélkül? Ezt tudja valaki?"
Ketten mentek a kocsmába te vagy a pici nyamvadt a másik meg a szép nagy, na most mit választasz neki fizetsz egy sört, vagy az összes vendégnek. Igaz nem mai de remélem helyretesz, hogy Magyarország a kocsmában hol helyezkedik el. Nem nekik kellesz mint szövetséges, ők kellenek neked. Ha fizetned kéne a védelemért jóval drágább lenne.

Az amerikai katonákkal ellentétbe az oroszok nem fizettek semmiért. Civil politikai döntések meg úgy mentek hogy az orosz megmondták mennyi mozdonyt kérnek. Azt is hogy mennyiért. Nem szívták ki az összes véred de szívták folyamatosan.

Mégis kitől védenek meg? A NATO megvéd az USA törekvéseivel szemben például? Ennek amúgy semmi jelentősége. Korábban az oroszok a Varsói Szerződés égisze alatt óvtak az USA-val szemben, most az USA óv az oroszokkal szemben. A gond csak az, hogy egyik esetben sem járhatjuk a saját utunkat, mindenképp az aktuális szövetségeshez kell igazodni, s az aktuális nem szövetséges - mellesleg korábban épp szövetséges - elhajlásai ellenében. Na, most ha mi szeretnénk így „elhajlani”... ja, azt nem lehet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kitől véd meg, a szomszédaidtól. Azoktól véd meg akiktől félsz :-D Románia, Szlovákia, a Szerbek. Ha nem védene meg, nem lehetett volna komában tartani a Honvédséget.

Függetlenség valamennyire lehet de, hogy érdemes-e az a kérdés, meg épp neked menyire engedik meg.
Lehetsz független de megvannak a feltételei. Ahogy a kocsmában is ha van két erős társaság lehetsz független. Csak akkor kondi nem mindegy.
NATO ameddig azt hitték nincs ellenfél megengedték, hogy elhajolj, leszard a klub által szabott feltéteteket. Változik a világ van ellenfél.

Van a véleményünkben közös nevező:

  • Igen, az EU veszélyt jelent a szabadságomra. Nem is támogatnám soha a jogköreinek kiterjesztését. Viszont ezt én általánosítanám azzal, hogy minden olyan entitás veszélyt jelent a szabadságomra, amely erőszakkal fenyeget, ha ellenszegülök neki. És az igaz a saját hazámra is.
  • „Akkor felőlem utolsók is lehetünk a rangsorban, amiben való szerepeltetésünket nem mellesleg szintén nem kértük.” - Engem nem érdekel semmilyen rangsor. A világot az érdekek irányítják. Bármilyen rangsor a készítőjének az érdekeit vetíti ki.

Vannak viszont nagyon komoly eltérések:

  • „Az állam az állampolgárok érdekei szerint működik. Nyilván lehet tiltakozni, cirkuszolni, mert minden ember számára más az optimum, de van egy kultúránk, szokásaink, nyelvünk, s ez homogén. Még.” - Ha van legfeljebb 50%+1 szavazatod egy választáson, akkor tiéd az állam. Általában sokkal kevesebb szavazat szükséges.
  • „de mi van akkor, ha demokratikusan kidobjuk a fenébe a szabadságkogokat” - Ebben a mondatban ki az a „mi”? Mindenki? A lakosság 30%-a? 50%? 70%? Jelent-e bármi különbséget, hogy 30% vagy 70%, ha te nem vagy benne?

Az a helyzet, te a többség hatalmát tartod jónak, én meg nem. Ezzel nehéz lenne kezdeni valamit.

Kérlek fejtsd ki bővebben.

Azért az vicces, hogy aki a legjobban fél az állam "túlhatalmától" (...)

- Ez most én lennék, vagy csak általánosítás?

(...) az várja el a legjobban, hogy az állam tegyen érte valamit.

- Én azt várom el az államtól, hogy ne törődjön velem.

Nem személyeskedésnek szántam, amit írtam. Személyes tapasztalatom, hogy aki az állam túlhatalmát szídja, az legtöbbször mégis elvárja, hogy legyen hatékony közoktatási rendszer, állami (ingyenes) egészségügyi rendszer, olcsó honvédelem, legyen közbiztonság, az elesetteket segítő szociális rendszer, ingyentű és ingyensör. Ezek hiányában köpködi a "magyarokat", akiknek még ezeket sem sikerült megoldani, bezzeg a svédek (osztrákok, németek, angolok, belgák, éppen kinek ki).

A JFK idézet így hangzik: "Let the word go forth from this time and place, to friend and foe alike, that the torch has been passed to a new generation of Americans — born in this century, tempered by war, disciplined by a hard and bitter peace, proud of our ancient heritage — and unwilling to witness or permit the slow undoing of those human rights to which this nation has always been committed, and to which we are committed today at home and around the world.
And so, my fellow Americans: ask not what your country can do for you — ask what you can do for your country." Sztem találó arra, amit írtál.

Egyebekben a kérdéstől elszakadtunk, sztem arról volt szó, hogy használna-e a fiatalságunknak a sorkatonai szolgálat és ennek a kérdésnek sztem az államhatalom mértékéhez semmi köze nincsen.

Egyetértek azzal, amit az első bekezdésben írtál. De én biztosan nem tartozom ebbe a csoportba. Nem tetszik az állam túlhatalma és nem is várok semmit az államtól.

Számomra ez a két kérdés összefügg abból a szempontból, hogy ha a „növelné-e az államhatalmat a sorkatonaság?” kérdésre „igen” a válasz, akkor a másik kérdés elveszti minden relevanciáját. Mert még ha úgy is hinném, hogy használna a fiatalságunknak, akkor sem támogatnám politikailag.

Ebből a szempontból viszont lehet kicsit félrementem, mert a „Szerinted "ráférne" a mai fiatalokra a sorkatonaság?” kérdés nálam rögtön „Támogatnád-e a sorkatonaság bevezetését” kérdéssé konvertálódott.

Nos, talán azért szidják sokan az állam túlhatalmát - hogy mindenhová kézivezérléssel beül, mert marha nagyarányú adót szab ki. S emellett rossz gazdája mindennek. Valamint sok szolgáltatása így vagy úgy megkerülhetetlen, nem lehet piaci konkurenciája. Sőt iparágakat államosít. Éppen a túlhatalma és annak megtartása céljából.
Fizessek 70%-ot az államnak és ne kérjem számon azt, amit tesz ezért... hát ez marha jó üzlet.

Az idézet pedig nem katonai hadrendbe szólítja az emberekt. Éppenhogy az emberi jogok hanyatlása és az elnyomás ellen szólal fel.
A jelenlegi rendszerben ezért a sorkatonai szolgálat támogatását nem tartom jó ötletnek.

Az idézet az "állam túlhatalmáról" szól, ami fogalmilag teljesen definiálatlan. Mitől túlzott? Mennyire? A "marha nagy" adó relatív fogalom, a "rossz gazda" még komolytalan is. Ki mondta, hogy ne kérd számon, azt, amire az adódat elköltik? Az államhatalmat úgy általában túlzottnak, fölöslegesnek tekinteni dogmatikus gondolkodást mutat. Mellesleg, egyetlen sikeres ország sincsen, ahol az állam ne lenne erős. Nem az állam hatalmával van a baj, különösen nem annak a mértékével, hanem konkrétan azzal, amikor az állam nem jól működik és a választók elveszítik a rendszer fölött a kontrollt. Ez nem szükségszerű, hanem egyfajta működési hiba, aminek a gyökere kiépült állam és jogrendszer mellett éppenhogy a passzív állampolgár, amelyik mindent mástól vár. Itt jön JFK felavatási beszéde a képbe. Fenntartom, hogy az államhatalommal kapcsolatos aggodalom nincsen semmiféle kapcsolatban a feltett kérdéssel, mert a sorkatonai szolgálat újrabevezetése az államhatalmat semmiben sem erősítené, sőt, még a védelmi képességünket sem befolyásolná lényegesen. Viszont az eltörlése nemzedékeket tett panaszmukivá.

Ha a szülők nem képesek önállóság és gerinc kifejlesztésére a gyereknél, akkor butaság az államtól várni ezt.

Ez nem célja a sorkatonaságnak, ilyet én nem írtam. Helyzeteket kell megoldani, nem pedig gerincesnek kell lenni. A közgazdászok is csak a cég érdekeit nézik, nem pedig a munkavállalóét. Ez utóbbi persze egybeeshet részben a cég érdekével, az szerencse. Ezt a gerincesség dolgot csak te keverted ide nagyjából olyan relevanciával, mintha azt mondanám, hogy a sorkatonaság célja az egészséges táplálkozás kialakítása lenne.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Katonaság = háborura való felkészítés.
Mivel alapból háború ellenes vagyok, igy katonaság ellenes is.
De abban én is egyetértek, hogy valami kellene a mai fiataloknak, mert szürnyű ez az új generáció.

Tőlem kipusztíthatják egymást az emberek, csak engem hanyagak ki belőle.
Ha lenne egy háború, akkor vagy eltudnék menekülni csendesebb vidékre, vagy nem.
Ezen a katonai kiképzés nem sokat segítene. Sőt még elvárnák, hogy én is lövöldözzek. Az max. a CS:GO -ban!

Akkor sem nagyon változna a képlet.
Orosz hivatásosok egy része zsoldos csecsen dagesztáni stb. ezek ellen nem lehet katonát képezni (lehet de az rengeteg pénz és technika)
A másik része orosz azok ellen is nehéz. Tekintettel arra hogy elsőnek szakmai gyakorlatra el tudják őket küldeni Dagesztánba csecsenföldre.
Ne fedjük el a katonai költségvetés különbségét sem.

Egyébként szerintem sokkal hálásabbak lennének ha sorkatonák helyett zsoldoska küldenének.

bocs, de ez az = sztem szuk latokoruseg:
Hon,védelem.
barkitol es barmitol MEGVEDNI.
azt az usa fele mentalitast h a legjobb vedekezes a tamadas, hagyjuk..

az elmult 19 evben szerintem a katonakat elsosorban arvizek, vorosiszap, extrem hohelyzet kapcsan lathattad.
a kulonfele bekefenntarto missziokrol nem nagyon hallani, gondolom ott is szolgalnak joparan(nagyobb riziko, tobb $).

a romanoknal hallottam olyan helyzetekrol ahol egy egy maffiozo kegyvesztette valasakor se lehetett a kozrendoroket kikuldeni, helyette kommandosok mentek ki.. es ennek koszonhetoen nem is volt eletet kovetelo aldozata az akcionak..

a politikai szinezetu probalkozas: a hatar melle is megprobaltak katonakat bevetni de nem emlekszem h sikerult volna, azt tudon h rendoroket vezenyeltek ki, de messze nem voltak elegen ugyh az eleg kemeny lehetett

opsec stbrol ne is beszeljunk de ha mar vedelem..

A sorkatonaság senkinek nem való, de aki a "mai fiatalok" kifejezést rendszeresen használja, azokat tényleg el kéne küldeni valahova.

Dehogy. Csak én nem állok bele abba a sorba, amely szerint divatos ma azt mondani, hogy a tekintélyelv hülyeség. Szerintem nem hülyeség, aki régebb óta él, több tapasztalata van. Régen is az öreg szakik tanították a fiatalabbakat, adták át tapasztalataikat. Ez nem jelenti azt, hogy valaki fiatalon ne lehetne rátermett, jól képzett, ambíciózus.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> divatos ma azt mondani, hogy a tekintélyelv hülyeség.

A vak tekintélyelvűség szerintem is káros, bár felteszem, te nem erre gondoltál. Mindenesetre nem szeretem, ha "nem illik" utánajárni, hogy mire is épül valakinek a tekintélye, vagy ha olyan helyzetben akarnak valamiféle tekintélyre építeni, amilyenben az tök lényegtelen. Szóval a maga mrészéről igyekszem a tekintély mögé látni, és ha van ott valami tiszteletre méltó, akkor jár a (plusz) tisztelet. Ha nincs, akkor nem jár.

> Szerintem nem hülyeség, aki régebb óta él, több tapasztalata van. Régen is az öreg szakik tanították a fiatalabbakat, adták át tapasztalataikat.

Nem vitatva a fenti állításaid igazságtartalmát, azért ez csak az érem egyik oldala. Nem tudom elfelejteni, amikor anno egy akkor ötvenes férfiakból álló csoport tagjai méltatlankodtak egymás közt, hogy micsoda dolog, hogy ilyen-olyan munkahelyi továbbképzésen egy "srác" (valami fiatal harmincas férfi) kioktatja őket. Mint kiderült, a kioktatás abból állt, hogy a "srác" előadást és gyakorlati oktatást tartott nekik az újonnan bevezetett számítógépes rendszerről, amit használniuk kellett. De mivel ő csak egy "fiatal taknyos srác" volt, holmi harminc év tapasztalatlanságával, ezért az valójában nem oktatás, hanem kioktatás volt.

Ugyanígy élmény volt hallgatni, amikor tágabb család egy idősebb tagja osztotta az észt a családi házat építő sógoromnak (részben kéretlenül), merthogy az idősebb családtag már felépített egy családi házat. Igen ám, csakhogy mindezt évtizedekkel azelőtt, és nem nagyon követte a változásokat (=részben elavult tudás), és a saját házát is tákolva, meg "okosban" kellett felhúzni, hogy kijöjjön a szűkös keretből... De azért "a Tapasztalat(TM)" (és "az Életkor(TM)") mégis csak maga az istenség.

A mindenkori fiatalságot folyton szidják, mint szódás a lovát, hogy tiszteletlenek, meg nem értenek semmihez sem... A másik oldalról, tudniillik hogy az élettapasztalat nem minden helyzetben több, mint (egy adott esetben fiatalabb) valaki szaktudása, és a fiatalok hozzáértésének meg nem becsüléséről viszont nem beszélünk, az nincs is. Siralmas tapasztalni, amikor idősebbek nem fogadnak el (szakmai) tanácsot, útmutatást valakitől, csak mert az a valaki fiatalabb náluk, és hát a fiatal ne oktassa ki a tapasztalt idősebbet, és úristen, itt most belegázoltak a méltóságukba...

Nem tudom, erre mi a megoldás, de nagyon nem jó ez így.

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer

Szerintem nem hülyeség, aki régebb óta él, több tapasztalata van

Elméletben simán. Gyakorlatban simán van ellenpélda is.

Nekem azzal nincs bajom, ha a tapasztaltabb tanítja a tapasztalatlant. De azzal van bajom, ha valaki _csak_azért_ mert öregebb, vagy mert régebb van a cégnél/csapatban előadja a megkérdőjelezhetetlen igazságot, akkor is, ha egyébként azt a hosszú időt úgy töltötte el, hogy keveset látott és azt is rosszul csinálja (mert egyébként lusta, vagy hülye, vagy alkoholista, vagy mindig olyan rátarti volt, hogy sose tanulta meg, stb).

"Benne van a lenézés."
Valószínűleg úgy érzed okuk van lenézni :), tán okot adtál rá.
szerintem: benne lehet az elismerés is. pl 59éves kolléganő aki mindig elismeréssel adózik; hogy az ifjak még milyen könnyen képbejönnek az új kihívásokkal, bezzeg ő vén trotty (pontatlanul idézek,de az utolsó a saját kifejezése :) ).

Persze senki sem olyan alapos és módszeres mint ő amúgy...

Használták. De nem jogosan. Tény, minden generáció más. Nem jobb, nem rosszabb. Mások a körülmények, más lesz az eredmény. Viszont a 'mai fiatalok' kifejezés jellemzően lekezelő, lesajnáló felhangú, jön hozzá a 'bezzeg a mi időnkben'. Igen, más volt a mi időnkben. Viszont ha valaki úgy gondolkodik, hogy az a más, ami nem az ő világa, az feltétlenül rosszabb, az már nem jogos.

Én voltam katona.
Szerintem ne legyen senki katona, szűnjön meg minden katonaság!

Érdekes, hogy most jött ez föl, mert a nagyfiam két hét múlva kezdi a sorkatonaságot a finn hadseregben. Nagyon érdekes látni már most a különbséget akár a hadsereg részéről a fiatalokhoz, akár a fiatalok részéről a sereghez. Ezt hasonlítgatom saját élményeimhez.

Én nem voltam katona Magyarországon. Kellett volna, mi voltunk az utolsó széria. Az egyetem és a doktori iskola miatt kérés nélkül kaptam halasztást, a doktori után viszont jött a behívó. Az volt az utolsó év amikor menni kellett, (gimis osztálytársaim voltak) de az volt akkor a policy, hogy két gyerekkel már nem visznek el, és nekem akkor volt pár hónapos a második fiam. Az összes évfolyamtárs, kortárs pszcihológusokhoz meg orvosokhoz járt, fölbe súgva terjedtek a pletykák, hogy melyik orvos mennyi pénzért ad igazolást alkalmatlanságról. Szóval mentem a sorozásra, vittem a jegyzői igazolást, hogy van család, két gyerek, én vagyok a családfenntartó. Mondták az elején nem baj, végig kell csinálni a sorozást, orvosi vizsgálatot ott helyben. Oké. Végigmentem, mondták A kategória, jött a végén a bizottság, sorozótiszt meg vagy három felettese előtt. Sorozótiszt egy jó öt perces nagymonológot lenyomott, hogy látja mennyire pancser vagyok, hogy annak ellenére, hogy doktorim van , nem tudtam se a pszcihológia tesztet alkalmatlra megcsionálni, se megfelelő orvosi igazolást szerezni alkalmatlanságról, és hát a doktorihoz láthatólag észt nem adtak, szóval A kategória, és jutalomból a legszarabb helyre oszt be, gyalogság. Mondtam neki, hogy mindez rendben van, csak itt az igazolásom a jegyzőtől a két gyerekemről. Az a kép, ahogy a bizottság tagjainak arcára ráfagyott a gúnyos mosoly, halálom napjáig előttem lesz. Ott helyben megkaptam az eltávot, és mondták, hogy mehetek. Annyi azért volt bennük, hogy amikor kijöttem, kijött az egyik főtiszt, és elnézést kért tőlem a műsorért. Nagyon negatív élmény volt.
Hát ennyi az én élményem a Magyar Honvédségről.

Ehhez képest: amikor megkapták a gyerekek a finn állampolgárságot, a nagyfiam egyből kapott levelet, hogy ehhez sorkatonaság is jár. Tudtuk előre amúgy, a fiúk ennek tudatában adták be a kérelmet. Egy egész évig ment a fiam és a barátai között a tervezés és a sakkozás, hogy ki hova menjen, egyetem előtt, után, egyben, két részletben, fegyveres vagy polgári szolgálat, stb. Végül azt mondta, hogy egyben lenyomja az egyetem előtt, és fegyveres páncélos hadosztály. (Elég sok minden közül válogathatott, légierő és haditengerészet is volt a lehetőségek között.) Aztán küldték, hogy rendben, júliusban kezd, 3 hónap kiképzés, aztán ha sima sorkatona marad, akkor 3 hónap szolgálat, ha viszont valami specializációt csinál, akkor 6-9 hónap szolgálat. A specializációkra jelentkezni kellett, ő megcélozta a térinformatika specializációt, mert az pont az utána következő egyetemi tanulmányaiba vág. Ezzel bevállalta a 3 + 9 hónapot. Meglátjuk, hogy felveszik e.

Mindezt csak a hozáállásbeli különbségek illusztrálására írtam. Ja, amúgy itt a lányok is mehetnek katonának, de nekik nem kötelező. A fiam baráti társaságából ketten is mennek.

Végül az eredeti kérdésre reflektálva: szerintem jót fog neki tenni, kilép kicsit az itthoni védett világból (én is érettségi után költöztem el a szüleimtől), kicsit fizikailag összeszedi magát (bár napi 40 kmt bringázik a suliba a nyári szezonban), és tán kicsit más szemszögből is megnézi a világot. A többit majd elmeséli.

--
Csaba

Sorkatonaság? Neh... De nem ártana tudni élni "okos" cuccok nélkül! Mondjuk jó lenne tudni térképet olvasni, navigálni, borítékot címezni, időre megjelenni, megbeszéltekhez tartani magukat. Megtanulni, hogy nem az übermaximumszuperprémium minőség a "minimum". Megtanulni problémát megoldani, mert nem mindig oldja meg majd valaki más. Megtanulni, hogy ami van, az valahogy lett, valahonnan, valamiből, és ha egy komplex dologban van egy pici hiba, akkor az nem "szar úgy ahogy van".

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

A tudomány mai álláspontja szerint a felnőtteket max idomítani lehet, nevelni nem. Az állam olyan hatékony nevelő, illetve a család szerepe olyan fontos, hogy gyerekeket lehetőleg csak életveszély esetén emelnek ki a családjukból.
A "mamahotel" és az "életképtelenség" problémaköre ettől még jogos létezik, csak a fentiek alapján elképezni sem tudom, hogy a sorkatonai szolgálat lehet a megoldás.

Alapjaiban kellene átgondolni a közoktatás céljait és szerepét, illetve a társadalomban általánosan elfogadott nevelési elveket. Nem a sorkatonaságot kell támogatni, hanem az oktatás rendbetételét, illetve az oktatás szerepéről kellene társadalmi vitát folytatni. Milyen egyszerű is lehetne, ha valamilyen erős ember meg tudná mondani mi a megoldás, de ennél ez sokkal bonyolultabb. Úgyhogy aki a megváltó szerepkörében tetszeleg, és akadályozza a széles körű szakmai vitát, az nem a megoldást keresi. Aki pedig hisz neki az becsapták.

Összefoglalva: nem kell sorkatonaság!

Mert kurva sokat segít fegyveres konfliktus esetén, hogy megtanultam, mit kell csinálni atomvillanáskor, illetve, hogy amikor két hete mínusz 15 fok környékén van a nappali csúcshőmérséklet, akkor hiába adják ki parancsba, attól még nem lehet gázálarcban árkot ásni a földbe gyalásóval.

Voltál sorkatona. Te ezt sírod vissza?

Dehogy sírom vissza! Nem másfél vagy két évet mondtam, mindössze 3 hónapot. Egyrészt, hogy kicsit kizökkenjenek a konfortzónájukból, megtanuljanak helyzeteket megoldani, másrészt legyen minimális fegyverhasználati gyakorlatuk.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Te milyen helyzetmegoldást tanultál a sorkatonaságnál? Emlékeim szerint parancsokat kellett végrehajtanunk, különösebb gondolkodás nélkül.
Én még egy évre vonultam (igaz, egy hónapot közben vágtak belőle), és összesen nem lőttem el három tárat. Ennél többet lőttem az iskolai lőtéren.

Szóval max. a kizökkenés a komfortzónából állja meg a helyét. Ennyi erővel le is csukhatnának mindenkit 3 hónapra, minden meglenne, mint a sorkatonaságnál, csak nem lőnének még annyit sem, mint én.

Konkrétumokat nem írok, túl IRL lenne. Legyen annyi elég, hogy akkor szembesültem a gyakorlatban azzal, hogy nagyon más életkörülményekből jövő emberek is vannak, akik egészen másként gondolkodnak, mint én, vagy az akkori osztálytársaim. Már a középiskolára gondolok, tehát helyesebb azt írni, hogy volt osztálytársaim.

Az nekem jót tett, hogy kizökkentem abból az addig szinte evidenciának megélt érzésből, hogy a lakosság ellátása nyilvánvalóság, az örök dolog, hogy van feszültség a konnektorban, meleg víz a bojlerben, kaja a boltban, s ehhez bármikor hozzá is lehet férni. A szabadság korlátozottsága pedig kialakít valamiféle stressztűrést, egoistáknak mindenképpen ajánlott tréning szerintem. A fegyverismeretet pedig írtam már.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Fegyveres konfliktus esetén szívás lesz, sorkatonaság ide vagy oda. Ez egy seggluknyi ország, eddig is és ezután is az a nagyhatalom gyalogol keresztül rajtunk amelyik akar. Egyetlen esélyünk, hogy legyen egy nagy testvér a hátunk mögött. Remélhetőleg olyan tesót választanak odafönt amelyiknek belefér, hogy a kisember élhető életet éljen.
Annak kevés esélyt adok, hogy a NATO -n belül kerüljünk konfliktusba. Pártunk és Vezérünk túl sok helyhez kötött vagyonnal rendelkezik ahhoz, hogy ez megérje nekik. De ha mégis, akkor széles a világ.

Hogy a tökömbe kerül ez ide, a picsá baze má a faszkiva megin?

Furcsa amugy, hogy a szavaztok kb 30%-a van csak a sorkatonosag mellett es 60%-a ellene, de kozben a kommenteknel tobbsegben olyanokat latok, akik szerint (valamennyire) jo lenne. Nem szokott ekkora elteres lenni.

De aztan megfejtettem: sokan azert nyomtak, hogy "nem", mert a "nem" az nem a kikepzesre es azok fiatalokra tett hatasara vonatkozik, hanem a haborura, haboru eseten behivhatosagra. Es igy mar tukrozi a szavazatok a kommentek aranyat.

Az sem mindegy, hogy általánosságban vagy kifejezetten magyar viszonyok között.

Én például a kontextusból kifejezetten az itthonira gondoltam. Magyar kérdi magyar oldalon, magyar olvasóktól - itt nincs most aktív sorkatonaság, máshol van.

Ha esetleg népszavazás lenne ilyenről (ami amúgy talán nem is lehetséges), akkor is lehet sokan valamilyen belevízionalizált dolokra szavaznának. A bibi meg ott lenne, hogy a végén a szokásos magyar módút kapnánk, csak akkor már nincs visszatáncolás csak szopás.

Voltam sorkatona nekem ezt tanította amit később az életemben használni tudtam:

- Olyat megtenni amit nem akarok.
- Rájönni, hogy nem én vagyok a világ közepe.
- Elviseli hülyék utasításait.
- Megérteni, hogy nem dől össze a világ, ha nem az történik amit elterveztem.
- Önálló problémamegoldás (sokan írták, hogy biorobotok kellenek, ez nem igaz, az elöljáróktól ezt hallottam a legtöbbet a „de hogyan csináljam” kérdésre: Nem érdekel, oldd meg!)
- Kemény fizikai munkát elviselni.
- Fegyverkezelést (sport lövök azóta is)
- Lemondani valamiről másokért.

Hirtelen ennyi jutott eszembe.

"- Önálló problémamegoldás (sokan írták, hogy biorobotok kellenek, ez nem igaz, az elöljáróktól ezt hallottam a legtöbbet a „de hogyan csináljam” kérdésre: Nem érdekel, oldd meg!)"

Ez nem probléma megoldás. Csalással, hazugsággal, szabálytalankodással csak a megoldás látszatát lehet kivitelezni. Az igazi probléma attól még megmarad.

Egyébként - minden hátsó gondolat nélkül - az lehet az érdekes kérdés, hogy ennek tükrében mire mentél azokkal, amiket felsoroltál. Azért jutottál oda, ahová, mert ezeket követted. Esetleg azért, mert nem követted, hanem mások kényszerítéséhez megtanultad belőle ezeknek az eszközét.

Nem igazán értem milyen csalásról beszélsz? Egy egyszerű gyakorlati példa. Indult a század reggel 3 kilométerre a laktanyától gyakorolni a lövészgödör ásás művészetét. A reggelre szánt tea nem készült el 4:30-ra amikor indultunk. A százados engem talált meg, hogy várjam meg és vigyem utánuk. Csak az volt a gond, hogy volt vagy 50-60 kiló a kübli amibe volt. Amikor azt kérdezem mégis, hogy vigyem oda mikor el sem bírom, akkor jött a válasz: Nem érdelek oldd meg.
A tea ott volt mire kiértek a többiek. Nem látszat teát ittak a többiek, hanem igazit.

Értem. Mindent értek.

Tehát az, hogy valakitől szabályzaton kívüli szívességet kértél, aki elhagyta a posztják, kitaxizott a teával, ez megoldás. Tudom, nem a szabályoktól működik ez az ország. Azóta is így van ez. A tanár megveszi a krétát. A kórházban a kézfertőtlenítőt a nővér veszi. A műtőorvos ikeában vesz saját pénzen barkács fúrógépet a műtéthez. A wc-papírt a beteg. A takarító pedig valamivel takarít - igaz fertőzésveszélyes az osztály és ott halnak meg a betegek.

Az ő főnökük is így adja elő: nem érdekel, oldd meg.
Az ilyen főnök jutalma az árulásáért lehetne tarkólövés, mert képtelen ellátni a feladatát.

Én csak arról szoktam írni amit megtapasztaltam, vagy értek :) 92-ben voltam Szolnokon 1 évig ejtőernyős, onnan vannak ezek.
A szadizmusról pár szó. Sokan ha fel kellett mosni egy nap 3-szor a folyosót az "brutális szadizmusként" élték meg. Akinek túl nagy az egója elég nehezen viseli az ilyen dolgokat. Én nem voltam rest és megkérdeztem a parancsnokom, hogy mért leszek, jobb katona, hogy újra és újra felmosom a tiszta folyosót. A válaszát soha nem felejtettem el: "Ha valaki ezt sem viseli el, mit fog csinálni ha rálőnek?" Az "agyatlan szívatás" célja, hogy stressztűrést próbálja növelni, ha ezt megérted már nem is szívatás. Amíg én ott voltam 1 évig egy 5000 fős laktanyában egy igazi szadizmust sem láttam.

A válaszát soha nem felejtettem el: "Ha valaki ezt sem viseli el, mit fog csinálni ha rálőnek?"

loool... mekkora troll. Látom lelki szememim előtt, ahogy a szakasz felmosót lengetve rohamra indul az aknamezőre, mert gyakorlat gyanánt annak használatát ismerték ki :D
Az agyatlan szivatás célja az, hogy megtörje az okoskodókat, akik visszakérdeznek. Egyébként lehet az ejtőernyősöknél még normálisabb helyzet volt, mert ott talán magasabb az értelmi követelmény.

Nem, ez az akkori katonai stratégia része volt: az "ellenség" halálra röhögi magát, és győztünk.
(Masíroztam gázálarcban, teljes mnetfelszerelésben (tű-cérna a legfontosabb!!) énekelve, városban. Olyan csörömpölést csaptunk a felszereléssel, hogy afél város összeszaladt és betegre röhögte magát.)

Nekem úgy tűnik, hogy a többség nem a saját tapasztalatairól ír és alkot véleményt. Én jól elvoltam, sajnálom azokat akik szívtak, bár konkrétumról nem olvastam semmit. Ahol én voltam a többség egész normális volt. Például nagyon tetszett a lövöldözés, de a kiképzésen csak 30-at lőttünk, ami nagyjából semmire se elég. Odamentem a parancsnokomhoz, hogy én szeretnék még lövöldözni. Erre kitalálta, hogy álljak be a 3 tusa csapatba és akkor lövöldözhetek kedvemre, csak csináljam a többi részét is. Hát a futás nem volt a kedvencem, de valamit valamiért.

Pedig akár azt is válaszolhatta volna, hogy az a folyosó, amin napközben kismillió ember végigmegy úgy, hogy kintről behozott mindenféle koszt, az estére minden lesz, csak nem tiszta. És ez még igaz is lett volna, nem pedig olyan bullshit, mint amit a parancsnokod mondott. Anno amikor én voltam öreg katona, volt egy-két 'fiatal', akik szerint igazságtalanság, hogy mindig csak ők takarítanak, mi meg nem. Valahol igaza volt, de miután elmagyaráztam, hogy most négy hónapig övé a takarítás, csarébe később jóval hosszabb ideig ezt a munkát már letudja, és nem kell vele foglalkoznia, elfogadta, onnantól nem csinált belőle problémát. Szerintem jobb megoldás, mint a 'mit fog csinálni, ha rálőnek' válasz.

Ha vegiggondolom, nem haltam bele, bar nem elveztem. Ugyanakkor sok mindenre megtanitott, es egy harom honapos alapkikepzes senkinek sem art.
Emlitettek itt paran a tarsadalmi munkat; az enyem pont ilyen volt. Polgari szolgalat es volt, hogy kifejezetten elveztem, raadasul napi 8 oraba belefert. Ezt mindenkepp fenntartanam es mint valaszthato opciot ajanlanam fel.

Nem voltam katona és nagyon jól van ez így. A világ legnagyobb baromsága a sorkatonaság. Az égvilágon semmi haszna, pszichopata barmok élik ki a perverz irányítási vágyaikat azokon a szerencsétleneken, akiket erre kényszerítettek.

Ave, Saabi.

Részben igaz, de éppen ez tanít meg az ilyen helyzetek kezelésére. Ilyen értelemben semmi különbség egy közgazdász és egy katonatiszt között. Mindkettő pszichopata, csak a közgazdász intelligens is, így talán veszélyesebb. (Valakitől kérek egy „lock”-ot!)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azokról meg nem ejtünk szót, akiket tönkretett az értelmetlen sorkatonaság, hiszen a járulékos veszteség mindig belefér. Hogy valaki hogyan bohóckodik a saját döntése mentén, nem érdekel, de újra kötelezni mindenkit erre a hasznontalan ostobaságra, az óriási hiba lenne.
BTW, miután az öcsém leszerelt a tűzszerészektől, rá fél évre egy sorkatona meghalt, mert a felettesének, oktatójának nem sikerült egy hatástalanítás. Természetesen a felettese is meghalt, de ő ezt az életet választotta, míg a sorkatonát _kényszerítették_ hogy ott legyen. Ja, valószínűleg jó sokat tanult belőle. :(

Ave, Saabi.

A lényeg a kényszer. Nem kötelező autóval közlekedni, nem kötelező más mellé beülni egy autóba, nem kötelező részt venni céges rendezvényeken, stb... Ugyanakkor a sorkatonaság _kényszer_, amit csak kicselezni lehet, észérvvel elkerülni nem. Mondjuk olyan is a morál ebben az országban, mindenki ügyeskedik, mert azt tanulta meg fiatalon, hogy csak csalva, kerülő utakon lehet elérni a célját. Tényleg hasznos a játékkatonaság.

Ave, Saabi.

Nagyjából három hónap a legtöbb srácnak hasznos lenne. Nincs kedvem most kifejteni a véleményem ezért csak felsorolom, hogy mivel találkozhat a seregben amivel a középiskola elvégzésével még nem: rossz körülmények, rossz és kevés étel, alárendeltség alacsonyabb kvalitású embernek, ingerszegény környezet, barátnő-, család-, haverok hiánya, méltóság megőrzése, tekintély megszerzése, szivatás elviselése, rendre törekvés, fizikai megterhelés, pszichikai megterhelés, alaki kiképzés, éles lövészet, éles kézigránát dobás, fegyverismeret, rohampálya, tűzakadály pálya, gázkamra, menetgyakorlat, őrség, bajtársiasság. Ahogy fentebb írta valaki: ami nem öl meg az megerősít.

https://sites.google.com/site/kiskorosmn1677/_/rsrc/1472874327390/home/…

Naív (rosszabb esetben sunyi) dolog azt terjeszteni, hogy a katonaság rendre és fegyelemre szoktat. 45 évvel ezelőtt is mondtak ilyeneket, és akkor az nagyon KISZ titkárosan hangzott. Szerintem most is gáz. Annyi mindenesetre igaz, hogy aki kibírta a katonaságot, az később sokmindent kibír.

Katonaéknál megpróbálják a gyerekeket megtörni, és elhitetni velük, hogy szart érnek. Erre a célra külön kiképzett és vadított, tiszteseket (rajparancsnokokat) tartanak.

Megpróbálják rávenni a gyerekeket, hogy egymásnak ártsanak. Az arra hajlamosakat vadítják, hogy az előbb említett tiszteseknek legyen utánpótlása. Egyeseket beszerveznek, hogy jelentsenek a többiekről.

Szóval szar ügy. Aki nem volt katona, ne pofázzon bele. Aki volt, és teszett neki, arról megvan a véleményem.

Az "aki akar lenni az legyen" opció teret nyit a totalitárius liberalizmusnak. Nagyon veszélyes ideológia. Mindenkit rákényszerítenek, hogy azt csináljon, amit akar.

--
ulysses.co.hu

Az a dolog persze létezik, hogy "élettapasztalat". Az ember keményedik. Már olyan értemeben, hogy rendőrt, századparancsnokot, stb. nem küldesz el a picsába, mert megveretnek, lecsukatnak, hogy belekékülsz. Mást viszont igen. Ezt azért nem mondanám jellemfejlődésnek.

Nem támogatom a sorkatonaságot, és el is mondom, hogy miért. A legnagyobb probléma az egésszel a "magyar" gondolkodásmód, aki mindent IS jobban tud.

Egy rövid felsorolás:

- megfelelő felszerelés és ellátás - teljes hiánya (ruházat, felszerelés, étkezés, stb. nem véletlenül nem látsz két hivatásos katonát sem azonos felszereléssel)
- a magyar mindent jobban tud, azoknál is, akik az elmúlt 50 évben folyamatosan harcoltak (ne vegyük át a NATO dolgokat mert azok nem tudnak semmit, ja bocs, de...)
- a magyar vezető az, akinek a legnagyobb a pofája és/vagy legjobban tud nyalni - vs kultúrországokban azokból lesznek vezetők akik a legalkalmasabbak erre, és ezt bizonyították, valamint végigmentek a vezetőképzésésen
- a megoldjuk okosba mentalitás - aminek az eredménye valami ótvar összetákolt szar lesz nem pedig egy szakszerű, szakmailag elfogadható megoldá
- a katona úgy közelharcol mint Chuck Norris - vs. amikor lejöttek a katonák harcművészet/küzdősport edzésre, úgy csomagoltuk őket össze, mint egy 5 éves gyereket. Rendőröket dettó. Fegyverrel, pusztakézzel, bárhogy.
- a katona úgy lő, mint egy rambó - vs. tetszőleges sporlövő egy edzésen többet lő mint egy katona egész életében. Életem első sportlövő edzésén többet lőttem, mint a legtöbb katona a 1.5 év alatt. Ez azért elmond mindent.
- a katonaság majd megneveli a gyereket - csókolom, otthon kellett volna nevelni, a PÉLDAKÉP, na annak van nevelő hatása. Az ordibáló majomnak nincs

Követem a legtöbb katonai fórumot/csoportot, a 'magyar' alatt a hiánygazdaság miatt kialakult tákoló reflexet értem, ami néha hasznos, de rendszerszinten a hatékonytalanság és a pazarlás melegágya. Ez a reflex sajnos áthatja az egész népet, amikor az ember találkozik valóban hatékonyan, szabályozott visszacsatolásokkal rendelkező megoldásokkal, akkor lesz a nagy hűha érzés.

Ha nem tudunk valamit jól csinálni - márpedig látszik, hogy nem tudunk - akkor inkább ne erőltessük. Van olyan ország, olyan vezetéssel, olyan hozzáállással,
amelynél azt mondom, hogy persze, hajrá, mert tudom, hogy meg tudják jól csinálni, úgy, hogy van társadalmi haszna, az elképesztő költségek ellenére is.
Jelenleg se a szándékot, se a képességet, se a prioritást nem látom, ami miatt ilyesmire szükség lenne. Az így elb.szott pénzt költsék inkább a hivatásos
katonák felszerelésére-képzésére, meg nyissanak egy rakás lövészklubot, és támogassák a túrázást, meg az airsoftot.

Igennel szavaztam és voltam sorkatona. Saját akaratomból, "hagytam" hogy besorozzanak, semeddig nem tartott volna kibújni alóla, de úgy voltam vele, ha az a sok idióta kibírja, én énekelve.

Úgy is történt, teljesen élvezetes kilenc hónap volt, mindazonáltal sokat tanultam. Ellőttem több száz 7.62-es kaliberű lőszert, dobtam éles kézigránátot, ültem tankban, BTR-80-ban, kétéltűben, stb. Voltam két tiszai árvíznél embereket menteni elöntött falvakból, ástam februárban mínusz tízben vegyvédelmi felszerelésben gyalogsági ásóval lövészárkot a kalocsai reptéren, loptam gázolajat a krazokból hogy a körlet olajkályhájába legyen fűtőanyag, kaptam ugyanitt tüdőgyulladást és voltam ugyanitt díszszázadban, katonai temetéseken sortüzet adni. És még sorolhatnám hosszan.

Aki nem azt nézte, hogy brühühű, jajj nekem, hanem tanult, alkalmazkodott, azt nézte, hogyan lehet megoldani a helyzetet, hamar előrejutott, jól élt. Az életre alkalmatlan nyomoroncok meg hamar kihullottak.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Nem vagyok a sorkatonaság híve, de ha tényleg lerohanják az országot, akkor mi lesz? Minden ellenállás nélkül vagonokba pakolják a civil lakosságot, oszt viszik rabszolgának? Azért még a legfaszfejebb parancsnok ugráltatása is jobb opció, mint egy munkatáborban kiszenvedni. Nemcsak a gulag-ra gondolok, mert a franciák is hurcoltak el annakidején német, olasz civileket is. Meg ez megesik minden legyőzött országban.
Mi történne egy légi riadónál? Itt pl. kb. 10 éve nem volt kipróbálva a légvédelmi sziréna, ha meg megszólalna azt sem tudnánk, hol az óvóhely.
Akár iskolákban, tornaóra keretében is oktathatnának ilyesmit. Lövészet, menetelés teljes menetfelszereléssel bozótosban, futás patakban, közelharc, stb... ezek jó kondit is biztosítanának a diákoknak, és nem volna az a bentlakásos börtön-szindróma sem. ... meg több értelme is lenne, mint a tesiórás bohóckodásnak.
Nomeg, néha a lakossággal is ki lehetne próbálni egy óvóhelyre rohanást.
Ezen a téren valaminek változni kéne, mert ha most lerohannának minket, akkor nem háború lenne, hanem egy szimpla mészárlás.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Erről az jut eszembe, hogy a gazdag nagyvárosi zsidó elképzeli, milyen, amikor a csóró vidéki paraszt szerelmes, és hollywoodi sztárokkal egy jó – és hamis – filmet forgat belőle, és mozi után a városi csajok hanyatt dobják magukat, és mindenki leszarja a párhuzamos univerzumokat. :D

:)

Túl sok rambót néztél.

Ha lerohannák az országot, akkor az lenne, hogy a sapkájukat dobálnák a katonák, mert semmi felszerelésük.
Az pedig, hogy milyen gyorsan haladna át a lerohanó, az attól függ, hogy felfelé vagy előrefelé dobálják a sapkákat.
Mert, ha éljenezve üdvözlik az eltvársakat, akkor lassabban jutnak előre, mintha ellenállva.

Alig tudnak kiszenvedni valamit egy misszióra, ha nagyobb hó esik, akkor talán lesz a traktorok mellé pár tank bejutni a falvakba és ennyi. A politikusok magánkommandókat tartanak maguknak. Azok esetleg addig biztosítanák a kereszteződéseket, amíg eljutnak a reptérre, hogy elmeneküljenek külföldre.

Milyen óvóhely? Milyen tornaterem? Az iskolákban is csak papíron van minden rendben, amúgy semmi sincsen. Egy rothadó, szétlopott rendszerben, ahol az ügyeskedők érvényesülnek, míg hagyják, ott mindez csak hagymázas álom. Még egy tűzriadó is úgy megy egy állami épületben, hogy előtte idejében szólnak. Meg persze a portás kiszedi a faékeket a nagy kapukból, amelyek azt akadályozzák meg, hogy a szél kinyissa a díszes ajtókat. De persze bronz szobor az van az ajtó előtti lépcsőn.

Egyébként az ilyesmit már csak azért sem támogatja az állam, mert jobban félnek attól, hogy a civilek szerveződni tudnak majd és esetleg felkoncolják őket a led közvilágításra. Legfeljebb csak ideológiai képzéssel egybekötve, a vezérhez való hűségre neveléssel, fapuskákkal tudják ezt elképzelni. De ahhoz már vének a redszerváltó ifjak, hogy kineveljék a jugendet.

... éppen arról beszélek, hogy nincs semmilyen jelentős haderőnk. Hogy lesz-e valamikor ilyen, az meg szerintem nem a sorkatonaság létének vagy nemlétének a függvénye. A sorkatonaságnak addig semmi értelme, amíg arról szól, hogy a felettes hogy szívassa a lejjebbvalót, vagy az öreg baka hogy szívassa a kopaszt. Ez a rendszer oda került, ahová való: a történelem szemétdombjára.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Beszéltem régen pszichológusokkal (az ejtőernyős klubhoz jött ki egy egész osztály "gyakorolni" az egyetemről), ők mondták hogy az emberek (többnyire férfiak) 3%-a alkalmas mentálisan arra, hogy kockáztassa az életét másokért. Ezt a természet alkotta így, mert szükséges egy csoport életben maradásához, hogy ilyen tagjai is legyenek. Ők lesznek katonák, rendőrök, tűzoltók. Ezek alapján örömmel látom, hogy 30% körül van aki szerint lenne értelme katonai kiképzésnek.

Chris Kyle fogalmazta meg úgy, hogy 3-féle ember van, farkas, birka és juhászkutya. Kicsit frusztráló lehet belátni ha birka az ember, folyik is a fika rendesen...

A II. világháborúban részt vett amerikai katonák kb 2-3%-a pusztult el a háborúban. Ha jól emlékszem a számokra, hasonló volt az arány Koreában és Vietnamban is. Valószínűnek tartom azonban, hogy nincs vagy alig van átfedés a másokért önmagukat feláldozni képesek és a háború áldozatai között. Háborúban többnyire az a katona hal meg, amelyiknek a kiképzése hiányos vagy gyenge.

Ebben az országban még a mindennapi testneveléshez sem sikerült a feltételeket megteremteni, de hogy az x hónapos katonai kiképzés egy bolondokháza lenne, az tuti. Hogy ki ellen vizionáltok a NATO tag Magyarországon háborút, aki ellen döntő szerepe lenne a XXI. századi sorkatonai kiképzésnek, az rejtély. Ha a társadalmi változások miatt akartok kurva sok pénzből átnevelni fiatal felnőtteket x hónap alatt, az meg röhelyesen naív elképzelés.

" Hogy ki ellen vizionáltok a NATO tag Magyarországon háborút..."

- és ki vizionál ellenünk háborút? Ha Ukrajna vagy Románia lerohanna minket a NATO jóváhagyása nélkül még nem is védekezhetnénk, még ha tudnánk védekezni sem.
- és ha a NATO vezetése háborút vizionál pl. Oroszország ellen? Akkor is háborúzni kell velük, ha nincs semmi probléma a két nép között. (úgy fognak majd minket hajtani, mint az 1. és a 2. világháborúban.) Ha meg a fagyi visszanyal, akkor meg minket visznek a gulag-ra, függetlenül attól, hogy katona-e vagy civil, nem az pedig az amcsikat.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

"- és ki vizionál ellenünk háborút? Ha Ukrajna vagy Románia lerohanna minket ..."

:DDDDDDDD

Legalább új bekezdésben vizionáltál volna két háborút is, miután felháborottan kikéred magadnak, hogy háborút vizionálsz! :DDDD

Szerinted tényleg úgy működik a világ a XXI. századi Európában, hogy reggel felkel a román kormány, és úgy dönt, hogy egy óra múlva lerohanja a szomszédos országot, mert felbosszantotta?
30 perc alatt az összes szárazföldi egységét felvonultatja Nagylaknál, és hopp kész a blitzkrieg, mert senkinek fel sem tűnik? :D
Vagy simán szétbombázza Paksot? Vagy szabadcsapatokat küld Toyota platósokon, mint az ISIS? És eközben a szomszédos ország hivatásos hadserege, és teljes fegyveres állománya bambán bámul maga elé, hogy mit csináljon a sorállomány hiányában?
Te tényleg a gulágtól félsz egy NATO-Orosz háború esetén? :D Egyáltalán hogyan képzeled el a NATO támadását? Elindulnak a szlovák-magyar-lengyel páncélosok, és utat törnek?
Fejtsd ki kérlek az elképzeléseidet, hátha megértem! Köszi!

Háború indításra sosem voltak, és sosem lesznek szabályok. Általában úgy kezdődik, hogy valakiket lerohannak, vagy megpróbálnak lerohanni valakik... Ez így működött a világháborúkban is, Jugoszláviában, Afganisztánban meg Líbiában is, meg bárhol máshol. Így működik a dzsungelben a törzsek között, meg így a "fejlett világban" is. Csak idő kérdése, lesz 3. meg 4. világháború is. Mindig az erősebb fog parancsolni a gyengébbnek, a nagyobb a kisebbnek... ez a törvény sosem fog megváltozni, minden más csak látszat és színjáték.

"Szerinted tényleg úgy működik a világ a XXI. századi Európában, hogy reggel felkel a román kormány, és úgy dönt, hogy egy óra múlva lerohanja a szomszédos országot, mert felbosszantotta?"
Gondolod, hogy nincs erre tervük? A Romániában a katonai kiképzésnek része a "Tiszán való átkelés" gyakorlása.
Paks bombázására meg ráhibáztál, Csausescu-nak nem csak terve volt, hanem rá voltak állítva rakéták Paksra. Csausescu megbuktatását meg a Jugoszláv titkosszolgálat szervezte, főleg ezért, mert egy paksi robbantásból ők is kaptak volna jó adag atomfelhőt.

"Elindulnak a szlovák-magyar-lengyel páncélosok, és utat törnek?"
Mivel betereltek minket a NATO-hoz, így bármikor jöhet onnan ilyen parancs.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Mi nem az volt hogy leállt a hűtés. A hűtés a cunami miatt állt le.
De utána minden mást már a hűtés hiánya okozott.

Kicsit átfogalmazom.
Paks 1 bombázása , leáll a hűtés, a remanens hő termelődik tovább, most ha marad személyzet nyomást csökkent ha nem akkor reped törik valamelyik cső, végeredmény ugyan az. Előbb utóbb elfogy a víz.
A remanens hő tovább termelődik. ......................... Ide kell valami ami ezt elvezeti.
Ha a pontozott részre nincs mit írnod , akkor az aktív zóna hőmérséklete x órával a húzés leállta után XXXX fokot érne el. Kevesebb, mint xx óra után teljes zónaolvadás következne be, az olvadt üzemanyag lefolyna, és átégettné a reaktortartályt.

Pont mint Fukusimai 1-es reaktorban történt.

Atomerőmű nem a kocsid, leállítás 3-7 óra, akkor sem áll úgy mint egy kocsi továbbra is hűteni kell.

Neked ellenben nem csekély az olvasási lemaradásod szövegértésen is van mit javítani.
Alap felállás bombázás nem lesz hermetikus az épület szóval a hidrogén robbanás esélye csekély, át lesz szellőztetve. Meg a beépített passzív rekombinátorok is sokat segítenek.
Lerobbanó tető már a zónasérülés jele szóval a ... részre kell valamit még mindig írni és akkor nem kell a tető le robbanásával törődni, a fel el meg már nem kell elmentek a bombázok.

Hátha segít az időrend átlátásában, nem azért olvadt le a zóna mert felrobbant a tető.
Understanding the accident of Fukushima Daiichi

Kérdés?
Miért a VVER-1200 technológiát választotta Magyarország a Paks II. projekt megvalósításakor?
Most akkor az orosz kegyetlenül lehúznak minket a tök felesleges a kettős falú konténmenttel, illetve az olvadékcsapda meg olyan mintha tengeralattjáróba adnának el ejtőernyőket?

Elforr a víz leáll az erőmű akkor ezek minek?

ui pont az olvadékcsapda a legjobb része az orosz erőműnek, az ember bármit elcseszhet (reméljük nem fog) akkor is megelőzi a talajvíz elszennyeződését, nincsenek bányászaink akik beásnának az erőmű alá.

Tehát az iskolákban erre nincs meg a lehetőség, ezért a megoldás az, hogy építsünk laktanyákat, képezzünk ki egy rakás kiképzőt, és zárjuk be a fiatalokat oda x időre.
Próbálom megérteni, hogy miért nem lehet ezt az alapfokú oktatás keretein belül megoldani, de nem megy.

Nincs elég értelmetlen dolog a mai fiatalok életében...

Most túl azon, hogy ez amolyan szado-mazo életrenevelő iskola lenne, a közoktatás tanárainál jóval nagyobb fegyelmezési (és túlkapási) lehetőségekkel, ez mégis mire lenne jó?

Majd kivont karddal (AK-47-essel) várja a klímaváltozást?

Csipog kettőt valami ikonként egy félautomata drónhadsereg command and control centerében mielőtt eltűntnek nyilvánítják?

Leesik valami idejétmúlt MI-24-essel vagy balesetet szenved egy, a rendszerváltás után az oroszoknál leselejtezett, azóta magyarosan karbantartott 60-as évek óta idejétmúlt tank rozsdás maradványaiban?

Megtanulja, mi az ország taktikai felkészültsége, mennyire értünk a szervezéshez, avagy miért tart ott a magyar foci, mi az, amikor egy egész ország Háború Esetén Túsz?

Katonának lenni egy szakma. Ugyanúgy, mint ügyvédnek, szakácsnak vagy szoftverfejlesztő mérnöknek lenni. A közhiedelemmel ellentétben a katonák általában békeidőben, párnák között halnak meg, mint a szakácsok vagy a szoftverfejlesztő mérnökök. A különböző szakmáknak eltérő az ázsiója és ez időben is változik, van olyan élethelyzet, ahol többet ér egy szakács, mint egy szoftverfejlesztő mérnök.

A sorkatonaságnak ehhez nem sok köze van. Nincsen olyan, hogy sorkatonai szakma. A sorkatona, bár tanulhat szakmát, de általában nem azért vonul be, hogy egy szakmát megtanuljon, hanem azért, mert a társadalom értékrendjéhez hozzátartozik, hogy a fiatalok az életük egy szakaszában kötelezően, részben bezárva, fegyelmezetten megtanuljanak katonának lenni. Az okok eltérőek. Más okból fontos az ilyesmi egy finnek, mint egy svájcinak. A legkevésbé sem a militarizmus van emögött.

Nekünk itt Magyarországon van pl. 1 millió cigányunk aki funkcionálisan munkaképtelen. És ki tudja hány százezer fiatalunk, aki még életében nem beszélt cigánnyal és mindenféle romantikus vagy ostoba szlogen meg előítélet van a fejében arról, hogy vajon milyenek is a mi cigányaink. Sürgető szükség lenne a sorkatonai szolgálat újbóli bevezetésére. Megkockáztatom, hogy az itteni szavazás eredménye messze nem tükrözi a társadalom igényét ilyesmire. De szomorú látni a véleményeteket. Amikor annyi idős voltam, mint ti, fosógép-lúzer-mamakedvence-orrtúró bandának neveztem volna az itt a sorkatonai szolgálat ellen érvelőket.

Most megértőbb vagyok.

"Katonának lenni egy szakma.
A sorkatonaságnak ehhez nem sok köze van.
... a társadalom értékrendjéhez hozzátartozik, hogy a fiatalok az életük egy szakaszában kötelezően, részben bezárva, fegyelmezetten megtanuljanak katonának lenni. Az okok eltérőek.
Nekünk itt Magyarországon van pl. 1 millió cigányunk aki funkcionálisan munkaképtelen. És ki tudja hány százezer fiatalunk, aki még életében nem beszélt cigánnyal ...
Sürgető szükség lenne a sorkatonai szolgálat újbóli bevezetésére."

Nehéz ennyi logikátlan ostobasággal vitába szállni, de a végén a megállapítás, hogy aki nem így gondolja, az buzi, na az mindent visz! :D

"hanem azért, mert a társadalom értékrendjéhez hozzátartozik, hogy a fiatalok az életük egy szakaszában kötelezően, részben bezárva, fegyelmezetten megtanuljanak katonának lenni"

Teljesen egyetértek és még tovább mennék. A társadalom állapotát tükrözi, hogy mennyien hajlandóak önként vállalni másokért szolgálatot. Ez lehet bármilyen nem csak katonai. A területvédelmi önkéntes szolgálat valamennyire tükrözni fogja, de még csak most indult. Azért jó volt látni a HM Feszt-en, hogy már ott próbáltak mutatni valamit a fiatal srácok. Ha elegen lensznek és kialakulnak erő bajtársi csapatok, szerintem megszűnik majd a kistelepülések életét megkeserítő hátrányos helyzetű családok rendzavarása.

Nem arról van itt szó, hogy háborús helyzetben mire lennénk képesek. Velem együtt sokan gondolják úgy, hogy egy fiatalnak kifejezetten használ néhány hét erős, a hétköznapi civil életben nem előállítható igénybevétel. Különösen a mostani automatizált, klimatizált, fokozott kényelmi fokozatú körülmények között felcseperedő srácoknak. Önkéntes alapon és nem kötelezően. Egyébként nagyon rossz véleményem volt sorkatonaként a seregről és ahogy hallom most sem jobb a helyzet.

Igen, de csak a lányokra: fasiszta mércével nézve eléggé puncik \o/

Komolyabbra fordítva: jelenleg az állam előír kötelező képzést, tapasztalatot, tudásanyagot az állampolgárainak.
Hogy ezt kibővítsük egy kínzással vegyített ideológiai agymosással és "betöréssel", azt elég durvának tartom, határozottan ellenzem.
(Amit Oregon ír [feljebb] az gy.k. egy iskolai tantárgynak felel meg – elsősegély, katasztrófavédelem, nagyon esetleg fegyverhasználat akár része is lehetne a tananyagnak.)

Teljesen fölösleges a sorkatonaság. Retardált nemzet az amelyik az államtól várja el, hogy embert neveljen egy gyerekből. Ha ennyire idióta egy ország akkor nem kell megvédeni ... és droidokkal nem is fog menni.
A sorkatonaság semmi más nem volt mint büdös bunkók hatalmi vágyának a kiélése. Akinek erre van szüksége az menjen el sorra dolgozni 3 hónapra. Aki összetartást akar az meg keressen egy normális közösséget. Aki fegyvert akar használni az kifizeti a ~200k HUF-ot ami a vizsga végéig kell, és megtanítják tényleg használni ... ma már a sormunkából is kijön, úgyhogy kettő az egyben.

Akárhogyan neveli a szülő a kölköt, békeidőben nem kerül olyan helyzetbe, ami annak megoldására késztetné pánikolás helyett. A büdös bunkók hatalmi vágyának kiélését is érdemes megtapasztalni, mert a főnök is lehet ostoba büdös bunkó, meg lehetsz valahol függő viszonyban így, s jó azzal szembesülni, hogy nem mindig a hőzöngés, asztal borogatás a megfelelő válasz, mert lehet nem várt következménye. Például a seregben pár nap fogdától nem lesz valaki büntetett előéletű, viszont ha a civil életben elszalad valakivel a paci, akkor csak enyhítő körülmény lesz a megbánás.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"A büdös bunkók hatalmi vágyának kiélését is érdemes megtapasztalni"

Ehhez nem kell katonaság. Menj el sorra 3 hónapra, vagy egy gyorsétterembe pulthoz.

"Akárhogyan neveli a szülő a kölköt, békeidőben nem kerül olyan helyzetbe, ami annak megoldására késztetné pánikolás helyett."

Egyrészt Európában 74 éve nem volt háború szerencsére. Persze néhányan már '45 óta a háborúra készülnek, és mindig lesznek akik értelmes tevékenység helyett a bozótosban bújkálnak mert bármikor kitörhet a háború és akkor készen kell állni. Én inkább élni akarok ... ebbe az is bele tartozik, hogy ha felgyorsulnak az események akkor családostul itthagyom ezt a pöcegödröt, és a felkészültségem kizárólag a családom biztonságba helyezésére koncentrálom.

Egyébként a kiképzés melyik része volt az amikor nem estél pánikba mert néhány társad fejlövést kapott, te pedig repeszgránát lökésétől nem hallottál miközben tápászkodsz fel? Nekem (szerencsére) nem volt ilyenben részem, de erre pont nem készít fel semmi.
Ha arra akarsz felkészülni, hogy milyen ha 3-an neked ugranak akkor menj el szisztemázni.

Ha arra, hogy milyen amikor el kell látni egy sérülést akkor jó lesz egy elsősegély tanfolyam amit értelmes emberek tartanak, és jelentkezz önkéntesként polgárőrnek ... gyökerek ott is vannak.

Egyrészt Európában 74 éve nem volt háború szerencsére.

azért a délszláv háborúkat ne felejtsük el . meg Ukrajna is tudtommal Európához tartozik , egyesek szerint ( mások szerint meg nem kéne oda tartoznia , de ez most mindnegy) .

------------------------------------------
“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Mit tanított nekem a katonaság (Mit adtak nekünk a rómaiak?):
1. lopni
2. csalni
3. hazudni

huhh, nem tudok elmenni ennyi hulyeseg mellett ne haragudjatok. ahogy latom foleg a locsemege nevu fickonak vannak itt kenyszerkepzetei arrol, hogy egy alapkepzesbol kikerult baka mire lenne kepes random hadsereg ellen.
tegyuk fel, hogy felolszlik a NATO vagy minket kiraknak belole (hogy ez miert nem valoszinu a kozeljovoben az egy kulon esszekotet lehetne).
egy komolyabb haboru ugy indul, hogy jon a legiero es a kulcs helyszineket lebombazza, (ez a mi orszagunkban ugy 12 perc alatt teljesitheto Zahonytol-Mosonmagyarovarig), mikozben felszall az epp bevetheto gripenekbol maximum 3 - aminek a harcaszati jelentosege a zeroval egyenlo -, (kb arra jok, hogy a radiora nem valaszolo kisrepulogepeket befogjak es leszallasra kenyszeritsek). na miutan ez megtortent, igazabol mar lenyegtelen is, hogy mivel jonnek ide. fegyver-loszer nincs, egyeb hadaszati eszkoz aminek ertelme is van nincs, vagy kulfoldi misszion van, marad az hogy az ember lodozget (jo esetben!) AK47-tell a bevonulo pancelosokra, de maximum(!) 24 ora es az orszag megadja magat. (persze ez az oldschool hadaszat, egy modernebb hadsereg mar nem pancelosokat kuld hanem par dronnal kiirtja az ellenallas jo reszet es a maradekot kotorjak csak el pancelosokkal mondjuk)

problemat megoldani jo esetben megtanul az ember otthon/kozepiskolaban/foiskolan/egyetemen is, vagy a ad-absurdum munkahelyen, erre nem kell a katonasag. az egy nagyon jo sztori egy vasarnapi ebed mellett az unokaknak hogy a nagypapa 60 liter teat kivitt a loterre mert joban volt/lefizette ket doboz marlboroval az epp ugyeletes kocsizot hogy vigye ki, de ez nem problemamegoldas. problemamegoldas az ha McGyverkent epitesz a sapkadbol meg a borovedbol valamit amivel konnyeden a helyszinre vonszolod azt a szart. az a meglatasom, hogy aki azt hangoztatja hogy 'en marpedig ott lettem ember', az valoszinuleg egy rohadt nagy gyoker volt elotte (is).

ja es a kedvencem az hogy a sorkatonasagnal megtanulod hogy milyen ha ostobak parancsolgatnak.
mar nem azert, de ha en ilyen helyzetbe kerulok, akkor en ebbol a helyzetbol menekulok azonnal, nem hagyom, hogy elvigyen az ar. volt munkahelyem ahol masfel evig minden oke volt, aztan a fonok elkezdte kitalalni a tutit, nem ertettunk egyet, eroltette, kileptem (azota freelance ~15 eve). mindig van valasztasod es van masik megoldas, mint szopni valaki hulyesege miatt. en inkabb a sajat hulyesegem miatt szopok, azert vallalom is a felelosseget.

ugyanigy vagyok az orszag, bocsanat a haza megvedesevel. ha ket hulye kitalalja hogy marpedig egymasnak ugranak, engem ebbe ne keverjenek bele. felpakolom a csaladomat es elhuzok innen a francba. nem erdekel a megkeresett haz, nyaralo, semmi, majd megkeresem mashol is ugyanugy. az hogy kockaztassam barmelyik szerettem eletet valami tizedrangu ideologiaert, az kizart. (arrol nem is beszelve, - hogy kis politikat belevigyek - az orszag 2/3-a nem erdemli meg, hogy egy paraszthajszalat is keresztbetegyek erte, nemhogy megdogoljek) ja es ha ebben barki megprobalna megakadalyozni azt nyilvan lelovom, amit (valoszinuleg most mar kiderult) szinten nem a sorkatonasagnal tanultam meg.

azbesztnek meg minden elismeresem, hogy nyugodtan es ervekkel birja :)

"ugyanigy vagyok az orszag, bocsanat a haza megvedesevel. ha ket hulye kitalalja hogy marpedig egymasnak ugranak, engem ebbe ne keverjenek bele. felpakolom a csaladomat es elhuzok innen a francba. nem erdekel a megkeresett haz, nyaralo, semmi, majd megkeresem mashol is ugyanugy. az hogy kockaztassam barmelyik szerettem eletet valami tizedrangu ideologiaert, az kizart. (arrol nem is beszelve, - hogy kis politikat belevigyek - az orszag 2/3-a nem erdemli meg, hogy egy paraszthajszalat is keresztbetegyek erte, nemhogy megdogoljek) ja es ha ebben barki megprobalna megakadalyozni azt nyilvan lelovom, amit (valoszinuleg most mar kiderult) szinten nem a sorkatonasagnal tanultam meg."

Először is, ha van hová elhúznod a lassan globálisan elérhető világban, ahol szívesen látnak, és történetesen éppen nem akarnak rögtön valamilyen frontra küldeni ugyanúgy.., (vagy esetleg megenni családostól.) A világ ma már pillanatok alatt omolhat össze és nem lesz FB, FB Messenger, stb. Sőt menekülni sem lesz hova. Muszáj lesz ezen a "szemétdombon" amit sokunk szerint azért hazának hívnak.., - életben maradni, ebben segíthetnek a kiképzéssel szerzett tapasztalatok, valamint a többiek, akikkel együtt szívtál valamikor. A menekülés adott esetben nem opció...!

tenyleg elkepeszto h micsoda felreertes van az alapkikepzes hasznossagarol. eleg elmenni airsoftozni olyanokkal, akik egyel komolyabban airsoftoznak annal mintsem a ceges csapatepitovel elmennek evente egyszer. de merem allitani h meg egy-ket evnyi cs:go is komolyabb harcaszati kepzest nyujt annal amit a honvedsegnel tanulhatnal.

"sorkatonasagnal megtanulod hogy milyen ha ostobak parancsolgatnak.
mar nem azert, de ha en ilyen helyzetbe kerulok, akkor en ebbol a helyzetbol menekulok azonnal,"

A seregben (testületben) aláveted magad a felettesed utasításainak még akkor is ha az ellentétes a személyes érdekeiddel. Ezzel te nem tudsz azonosulni de a példám szerint ez a szemlélet menti meg az életed.

Nem arról beszéltem, hogy sorkatonákból ütőképes haderő lenne, hanem arról, hogy az egyén számára lenne előnyös. Amúgy neked is szerintem. Van olyan, amikor nincs valós választási lehetőséged, mert te húzod a rövidebbet. Épp a hozzád hasonló mentalitással rendelkezőknek válna hasznára, ha ezt megtanulhatnák. Álmodtál egy világot magadnak. Ha szerencséd lesz, életed végéig kitart ez a világ, és természetes halált halsz. De ha nem, szerintem fog még meglepetés érni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Épp a hozzád hasonló mentalitással rendelkezőknek válna hasznára, ha ezt megtanulhatnák."

Ez egy régi történet, apám munkatársa mesélte '56-ról:
Fiatalok voltak, jött a forradalom, hát beálltak ők is. Egy házat védtek. Ellenség messze járt, de rádióban hallottak, hogy közelednek az oroszok. Aztán méginkább közeledtek. Aztán már hallották a tankokat. 4-en voltak, 3-an lerakták a puskát és elfutottak. A 4. a ballagási tablón kapott egy fekete szallagot. Állítólag amikor meglátta az első tankot rálőtt. Az oroszok felrohantak, és agyonlőttek.

Fogalmad sincs miről beszélsz az a baj. Az alap kiképzés semmit sem ér ha szembejön egy profi sereg. Menj el egyszer egy dojo-ba. 3 hónap után állj ki egy olyannal aki 2 éve csinálja (Kyo-ban sárga öves) és a te súlycsoportod. Kb. 10 másodperc után levegőt se fogsz kapni. A tudást, gyakorlatot csak idővel lehet megszerezni. Az, hogy elmész 3 hónapig bóhócképzőbe azzal még addig se jutsz, hogy megláthatnád honnan lövik szét a fejed.
Utcai harc egyébként is legfeljebb akkor van ha túszul ejtettek civileket. Ha csak katonák ássák be magukat akkor olyan messziről intéznek el, hogy a google maps-en se találnád meg.

Nem minden negatív forgatókönyvre éri meg felkészülni. Ha úgy gondolod, hogy nem lesz az életedben nagy háború, akkor teljesen felesleges 3-6-12-18-24 hónapot beletolni abba, hogy felkészülj a nagy háborúra. Ha úgy gondolod, hogy lesz ilyesmi, akkor hajrá, készülj nyugodtan. De hogy más mondja meg, hogy márpedig fel akarsz készülni, nos, az nem jó.

A tankötelezettség nem egy, remélhetőleg kis valószínűséggel előforduló nagyon rossz helyzetre készít fel, hanem általános ismereteket ad (tekintsünk el attól, hogy Magyarországon ezt mennyire teszi hatékonyan).

Az enyémmel analóg az a példa az oktatásból az lenne, hogy mindenki végezzen el egy pilóta tanfolyamot, mert hátha pont ott lesz azon a repülőn (kicsi valószínűség), amelyen épp meghal szívrohamban a pilóta és a másodpilóta is (kicsi valószínűség), és tud segíteni a leszállásban (specifikus ismeret). Ehelyett annyi történik, hogy minden felszálláskor elmondják, hogy hogy kell rendezetten meghalni egy becsapódáskor. Pont ennyi kell a katonaság kapcsán is - szerintem. De simán vannak ellentétes vélemények, ami nem is baj, hajrá, ha valaki hisz benne, legyen katona.

Valóban, ezt már sokszor megtapasztaltam, hogy az (egyébként legalábbis életképesnek tűnő, hiszen életben vagyok már pár éve) világképem teljesen más, mint a mások által valóságosnak tartott világkép. Cserébe nem annyira zavar, hogy van többféle látásmód, a világ részben a színességtől szép. Azok viszont zavarnak, akik nem ismerik fel, vagy nem akarják, hogy többféle értelmezése is lehessen a világnak egymással párhuzamosan.

Megemlítendő, hogy rendet és fegyelmet börtönben is prímán lehet tanulni. Bár erről (a katonasággal ellentétben) nincs személyes tapasztalatom. Mindenesetre közös a két intézményben, hogy egyik helyre sem önként megy az ember.

Ha valaki arról akarna meggyőzni, hogy várjak az egyetemmel egy évet, mert jobb lesz nekem egy évig fegyelmet és rendet tanulni, annak a kurva anyját. Az olyan keressen magának állást valamelyik BVI-ben, mint smasszer.

--
ulysses.co.hu

Rendet és fegyelmet tanulni a katonaságnál. Vannak még a témában hasonló fasságok. Például "engem is szíjjal vert az apám, azért lett belőlem ilyen rendes ember".
--
ulysses.co.hu

A kérdés katonaságra vonatkozik vagy a magyar olajbogyó viccklubra?

Az osztrák/svájci rendszer jó lenne.
Megtanulja használni a fegyvert,de nem szívatják bent a hülyeségekkel, nem veszíti el az állását/keresetét (ugyan annyit kap, arra a 3 hónapra), felesleges 1, 1,5, 2, stb. év (engem még egyre vittek).
Igenis fontos a fegyver használat/ismeret és az alapkiképzés. Az, hogy mikor lesz háború nem rajtunk múlik, ha akkor kap csak a szerencsétlen egy-két hetes gyorstalpalót, tényleg csak golyófogónak lesz jó.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Hm...nem értek ezzel egyet. Fontos a felügyelet, a tapasztalat és a kontroll. Amúgy szabad fegyvert tartanod (sportlövészet, vadászat) és akár gyakorolhatsz is a lőtereken vagy airsoft fegyverekkel (jó replika esetén) a mozgást, tartást, fogást, stb. de ennél egyszerűbb, ha ezt egy képezett ember, ellenőrzött keretek között (sokszor gyakorlati tapasztalatokkal) megmutatja....
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Nem azt jelenti. Te kevered az USA-t Mo.-gal. (Most ugye nem a "szabad fegyvert tartanod" és a "szabad fegyvertartás" nyelvtani jelentését elemezzük? Az előző igaz Mo.-ra, az utóbbi nem.) Ha igazolt sportlövész vagy vagy leteszel egy vadász vizsgát, akkor bizony besétálsz a boltba (szig+fegyvertartási) és simán veszel egyet. Ennyi. Autót is vezethet bárki, de le kell tenni a jogsit előtte. Nem azt jelenti, hogy veszel egy autót és vezetheted.
Sőt 2013 nyara óta önvédelemre is használhatod, ergo bejön éjjel hozzád valaki, akkor kérdés nélkül keresztüllőheted.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

> Ha igazolt sportlövész vagy vagy leteszel egy vadász vizsgát, akkor bizony besétálsz a boltba (szig+fegyvertartási) és simán veszel egyet.

Nyugtass meg, hogy az azért így is korlátozva van, hogy milyen fegyvereket vehetsz. Remélem, azért kutyára lövöldöző fennkölt vadászék se vehetnek mondjuk Glock pisztolyt, vagy öntöltő sörétest, vagy öntöltő bármit...

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer

Rövid lőfegyvert nem vehet "hobby" vadász, de öntöltő sörétest igen... A hivatásos vadásznál most nem tudom ez hogy van (marok lőfegyver)
Amúgy elég konkrét a szabályozás, nézz utána ha érdekel...
Amúgy sokan keverik a félautomatát az automatával és fegyvertartásit a fegyverviselésivel, ezeket is érdemes rendben tenni a fejekben.
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Up to date gen 4-es Glock - véletlenszerű magyar árat néztem - 225 000 HUF tréfával... tegyük félre, ki jogosult vásárolni efféle" oldalfegyvert ...
Municióról szó sem volt pedig... :P
Mindazonáltal... nem tudom a FéG gyártja-e még a Pa63-as csodáját... ilyen árak mellett nem semmi a GDP-re nézett terhelés sem, amit egy sorállományú sereg fenntartása igényel(ne)... :P
Kell-e...? :P Jobban mondval - megbírja-e a sok nyögdíjas állampolgár...? :-$
Csak gondoxom... :-\

A fegyverkészlet adott nem kell venni, a lőszer valóban nem olcsó. A használat nem csak lövöldözésből áll. Ahhoz, hogy elsüsd még tudni kell betárazni, felhúzni, kibiztosítani, bebiztosítani, kitárazni, feszteleníteni, stb., stb.
Nem kell fenntartani, csak kiképezni (alapkiképzés).
Az itt sokak által máskor agyonmagasztalt Svájc vajon miért pont ebben lenne ostoba, mikor minden másban követendőnek ítéltetik?
Szal "nem gondoxol" :)
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Hát én akármilyen fegyver használatát is ismerném, soha nem lőnénk vele emberre. (sem állatra)
Ott van elbaszva a világ, hogy egyáltalán fegyverek léteznek.
Nem a használatutakat kellene tanítani, hanem azon lenni, hogy fegyvermentes legyen a világ.
Ezért nem fog az emberiség soha megváltozni, nem tudnak, nem akarnak elszakadni az ezeréves dolgoktól.

Kötelező katonaság meg az emberi szabadságjog nettó megsértése volt. Egy embernek sincs joga másik embert bármire kötelezni.

1, Azért mikor rád lőnének szerintem ezt átértékelnéd
2, Irtsunk ki mindent - a farkasnak is van karma, a sasnak csőre a rózsának tövise - vesszenek
3, Nyilván igazad van, ahogy a kommunizmus is egy fasza idea. Most itt gyakorlati kérdés volt, nem a Candide-ből idézgetünk...
4, Ja ilyen az élet - nem biztos, hogy tetszik, de én szeretnék túlélni...
5, Soha nem ember, hanem a kormány kötelezett rá - ennyi erővel ugathatunk az adó miatt is
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Meg lehet közelíteni a kérdést többféle módon:

  • Hasznosabb tagja lesz-e a közösségnek, aki volt sorkatona? - Engem hidegen hagy a közösségi érdek. Ha egyszer lesznek gyerekeim akkor nem szeretném, ha azért élnének, hogy mások számára hasznosak legyenek.
  • Sikeresebb ember lesz-e az, aki volt sorkatona?” (Olyan értelemben hogy a saját céljait nagyobb eséllyel el tudja-e érni.) - Nem zárom ki, hogy adhat olyan tapasztalatot, ami segít abban, hogy később sikeresen elérd a céljaidat, bármilyenek is legyenek. De a sorkatonaság semmiképpen nem kizárólagos út a sikerhez.
  • Hogyan mozdítaná el a sorkatonaság újbóli bevezetése a hatalmi viszonyokat állam és egyén között? - Nos erre a kérdésre egyszerű a válasz. Az államhatalmat egyértelműen növelné. És ezen a ponton nálam el is ásta magát a dolog. Az állam akkor jó ha gyenge.

Az állam hatalma nagyjából semmivel nem nőne azzal, ha téged behívna sorkatonának. Az állam joga nőne azzal, ha lenne megint sorállományú hadkötelezettség (mert besorozhatna téged). Annak, hogy az államnak mire és mekkora joga van, annak viszont nulla a jelentősége abból a szempontból, ami a kérdés. "Szerinted ráférne a mai fiatalokra a sorkatonság"? (Ne válaszolj, baromira fölösleges).

Nem gondoltam ilyet, azt gondoltam, hogy tömegével kell rengeteg embert nagyon rövid idő alatt -effektíve kevés- szakembernek kiképezni, ahelyett, hogy lenne egy már alapkiképzéssel rendelkező nagy tömeg,amely szinte azonnal hadra fogható.
Az alapvető kiképzés és a tudás között nagy az eltérés... Hidd el a 3 hónapos alapkiképzésből lenne 3 hét, amiből (nézve itt a hozzászólások nagyobbik részét) 2 hét anyázással és sírással telne. :)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Van egy alapvető félreértés a háború az első nap eldőlne. Hogy után te hol bohóckodnál 3 hetet illetve 3 hónapot már senkit ne érdekelne.
Ez a jobbik eset, rosszabbik légicsapásokkal szétkapják az infrastruktúrát és utána nem jönnek be.

Neked ha már ennyire készülsz rá mennyi élelmed van otthon. Hűtőd 1-2 nap alatt leolvad. Min főzöl?

Ne végletekben gondolkodj, nem valószínű, hogy nagy regurális erőkkel - oroszok, amerikaiak - kerülnénk szembe. Sokkal reálisabb például egy gerillaharc jellegű polgárháború. Fosztogatások, a boltból nem jutsz el hazáig úgy, hogy közben ne vennék el a vásárolt dolgaidat, közben kinél vascső, kinél kés, kinél éles fegyver. Egy ilyen típusú háborúban nincs légierő.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hát, ha polgárháborúról van szó, akkor a fosztogatók magyarok. Így valóban nincs légierő. A bolt az első, amit kipucolnak, éppen fosztogatás közepedte. Szekus fociultrák vs a többi állampolgár.

Külső támadás esetén, ha keletről jönne, akkor véletlen pár kazettás foszforbombával felégetnék a városokat. Ha nyugatról jönne, akkor millió dolláros rakátékkal, millió dolláros drónokról lőnék ki a feltételezett hangadókat az olasz konténerbázisban ülő irányítók. Majd a romokból túlélőket kimenteni akarókra dupláznának.

Akkor mi értelme a "kiképzett" operett tartalékos csapatoknak, á megvan legalább gyorsabb és véresebb lesz. OK így érthető nem akarsz hosszan szenvedni, legalább aki elvágj a torkod értsen hozzá. Apró bökkenő azért lenne, ha túlképzett lehet épp fordítva járnál úgy szeletelne hogy a lehető legtöbbet szenvedj.

polgárháború az állam ellen fordul a lakosság képzett katonaság vs civilek, azt mondod mennyivel egyenlőbb lenne ha képzett katonaság vs képzett civilek. Képzet felszerelt katonaság simán győz ekkor is. Ha a hadsereg egy része átáll akkor meg mindegy.

Szinte megrendítő látni, mennyire üresek a fejek, a szívek és a tekintetek.

:)

Nézzük csak:

- Nyugdíjmegtakarítást államosították
- Nyugdíjat egyébként sem fogok kapni
- Egészségügybe kénytelen vagyok magánba járni mert az állami olyan színvonalú / majd 3 hónap múlvára kapok időpontot
- Van kemény három hónap munkanélküli segély, miközben havonta több százezer forint adót fizetek be
- Rendőrségre amikor mentem bejelentést tenni, semmit nem csináltak (többször)
- Ha azt akarom, hogy majd a gyerekem bármire is vigye, fizethetek saját zsebből magántanárt

Bocsánat, de innentől kezdve az haljon az államért hősi halált, akinek 2 anyja van.

- Van kemény három hónap munkanélküli segély,
Egy kollégám ha jól emlékszem kötött rá biztosítást államival szemben 1 évig kapta a teljes fizetését. Állam mindent mindig jobban és hatékonyabban megold mint a piac.
Egyébként olyan meg hogy társadalmi szerződés nem létezik.

en meg 18 honapot voltam. akkor ugyereztem k* nagy szivatas az egesz, visszagondolva meg siman ujra vegigcsinalnam.
a sivatagi elesloveszetet is, pedig talan az volt a leg*.* a felkeszulessel meg minden jarulekos tevekenyseggel. pl. hogy a teherautoplaton csak gazalarcban lehetett megmaradni az alatt az egy ora alatt, amig az Asuluki allomasrol beertunk a helyi laktanyaba.
szvsz sokan rosszul fogjak fel, en a kezdeti nehezsegeken atlepve mindenkivel megtalaltam a kozos hangot, a parasztgyerekkel ugyanugy, mint az elit mernokurral.
+1 a "raferne a fiatalokra a sereg" opciora.

--
HUP te Zsiga !

A sok lekvár rányomott arra, hogy csak azok legyenek, akik akarnak :-))))))

"Mert értek a kutyákhoz."

Na, skacok, látom, szépen összeszaladt a Dunning-Krugeres klub... akik mindenhez is IS értenek... :-]]]

Másztör Oregon elképzelése a honvédségi kiképzésről már meg van valósítva - cserkészeknek hívják őket. ;) :P

A többinek, aki jó ötletnek tartja a sorkatonaságot, egy kis nosztalgia ›:-]]] :
Első este, miután lefeküdtél a teknős vaságyadra villanyoltáskor - még nem tudod, hogy a feletted alvó az éjjel lepisál-e :P -, épp kezded lelkileg feldolgozni, hogy itt ragadtál egy időre, már felismerted, hogy mennyi iszonyatosan ostoba, kőbuta ember vesz körül itt és most... s ekkor megszólal a hangos...
- Iszapszemű öreg rájáknak vízállásjelentés következik: 21 centiméter! ;) :D Kopasz, sivár állatoknak: vasárnap este, 22 óra 09 perc van... :-P

A honnvédségre Bólogató Béláknak meg ajánlanám, hogy afféle Furkó (Kálmán) őrnagy-féle kiképzésen kellene részt venniük :-P : Reggel 8 óta ülsz benn a tanteremben, hallgatod a mondandóját, majd 13 óra körül kérnél engedélyt az előadást rövid ideig - hólyagodat kitárazandó - elhagyni... mire kajakra lebasz az őrnagy, mondván: "Basszamegkatona, milyen desszantos lesz magából???!!! Mág csak 5 órája adok elő - és kimenne pisálni...?! Köpködje ki!!! Izzadja ki!!!"

Napsugaras jó éjszakát! :P

Dehogy férne rá. Nincs nagyobb baromság, mint hogy fiatal emberek életéből fél-egy évet elpazarolnak egy teljesen értelmetlen szívatásra. Az már csak hab a tortán, hogy az egész agyatlan engedelmességre nevel.
Egyetlen pozitívuma, hogy akik hittek a gondoskodó államban, azok megismerik, hogy az állam milyen gonosz tud lenni, ha sokat engedünk meg neki.

Nem voltam katona, iskola miatt tudtam halasztani, aztán mire már nem tudtam volna, nem volt kötelező. A kommenteket olvasva az az érzésem, hogy az alázásból és szívatásból ami néhány helyen ment, volt szerencsém azért ízelítőt kapni általános, majd szakközépiskolában is, köszönhetően a torna / testnevelés tanárunknak aki állandóan alázott minket. Olyanokat mondott, hogy a szüleink lopnak, csalnak, mi is ezt fogjuk csinálni, nem fogjuk vinni semmire, stb, szakközépben szinte ugyanez folytatódott + rendszeresen "buzulós" gyakorlatokat talált ki az akkori "tanár". Szerencsére sem általános iskolában, sem utána nem tartott túl sokáig ez a terror, mert mindenki panaszkodott és elküldték őket a francba. Utána viszont nagyon korrekt tanárunk lett. A szekrényugrást nem sikerült megkedveltetnie velem miután a bokámat majdnem eltörtem rajta, de amúgy jó fej volt ;-)

A régi kötelező katonaságnak annyi haszna volt, hogy Hofit is besorozták és megénekelte az élményeit :-)

Semmi értelme a sorkatonaságnak,csak időpazarlás, és a felszedett tudás elkopik pár év alatt. Ez úgy működhetne hogy minden felnőtt korú polgár hadkötelesés évente kb 2x2 hét kiképzésen kéne részt vennie hogy ne legyen testileg nyomi és a harci tudása is frissen legyen tartva. Kötelezni kéne mindenkit egy alapszintű fizikai teljesítőképesség fentartására és ha nem mész át a felmérésen akkor pénzbüntetés.

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Izraelben egységesen mindenkinek 2 év a sorkatonai szolgálat.
Svájcban is van sorkatonai szolgálat, de ott annyival tetézik, hogy időként, asszem 3 havonta vagy félévente 1 hétre, vissza kell menni a seregbe egy "emlékeztető" képzésre. Ha olyan házad van, aminek van pincéje, akkor azt rendbe kell tartanod, és fel kell töltened élelmiszerrel. Valamint a svájciak állampolgároknak alanyi jogon jár a lőfegyver.
(További infók itt. Talán ez jobb.)

Szerk. Újabb link.

... Svájc ezért tud semleges maradni. A lakosság katonailag is képzett, szervezett, baj esetén az egész ország átalakul hadsereggé. Ilyen országot nem éri meg lerohanni senkinek, mert szinte házanként kéne elfoglalni.
Rájuk különösen igaz a mondás: Ha békét akarsz, légy mindig felkészülve a háborúra.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Az Alpokban rengeteg alagutat, óvóhelyet lehet csinálni. Lehet, hogy fel is vannak készülve légi vagy atomtámadásra is. A tagolt domborzat ott is előny.
A baj inkább ott van, hogy a Wikipédia szerint a Svájci hadsereg is hígul.
Ha az a szabadság ára, hogy félévenként 1 hétre be kell vonulni, az nem nagy ár... sőt, még 3 havonta sem.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Svájc a Bécsi kongresszus óta tud semleges maradni. Azóta alakulgat adó és bank paradicsommá. Az elit ha szétlövi/szétlöveti a bankot amelynek a pincéjében az ő aranyai is ott van mit is nyer? A 2-3 vele rögtön ellenséges "Nagyhatalmon" kívül?

Persze fenntartottak egy hadsereget. Meg berendezkedtek a körkörös védelemre, de mindig számíthattak bármelyik nagy támadó ellenében másik 2-3 nagy országra. Francia ország, Németország, Habsburg birodalom, Olaszország.

Azaz nem legyőznöd kell a támadót csak feltartanod. Utána meg hatott már a banktitok. Lásd második világháború.

Svajcot olyan melyen szantanak be a foldbe ,hogy kesobb a naci aranyat sem erne meg kibanyaszni...

Fegyveruk van itthon csak epp loszer nincs hozza.

A bunkerekben jo esetben van egy 2 tonnas ajto belul sok hasznos dologgal mint peldaul kis bicikli szanko meg kisfaszom. Kb estere ehenhalnal mindegyikben. De legtobbon azert van szep ablak is mar, amin keresztul bedobalhatjak a gyujto granatot de ha csak begyujtjak a sok lomot majd kijossz magadtol...

Fegyveruk van itthon csak epp loszer nincs hozza. Úgy tudom ez egy viszonylag új dolog az utóbbi 20-30 évben kicsit hanyagolják azt a körkörös védelmet.
Azt hiszem az előtt a házadhoz kellet bunkert is építened. Meg azóta a tölteteket is leszedegették kb mindenhonnan. Meg hát a falvakhoz is tartozott "közösségi" bunker pár. Ez egész addig jó ameddig kb mindenki a földből erdőből él ismeri a vidéket, de ahogy ez visszaszorul néptelenedik el a falu, a másik falu meg felhígul jönnek a városiak meg nagyobb gazdaságok lesznek ez a védelem borul.

Azt mondanám a haditechnika kicsit túlhaladta ezt a fajta védelmi megoldást. (na meg megváltozott a társadalom is)
Érjük utol Svájcot.
Tényleg vicc a svájci hadsereg?
A svájci vezérkar hivatalos válaszára csak pár órát kellett várni : A svájci légierő gépeinek hadrafoghatósága reggel 8 és 12 közti időszakot, valamint 13:30 és 17 óra közötti időszakot öleli fel.
Nem tudom igaz e de kinézem belőlük.

ui. a Világ legerősebb hadserege pár nap alatt beszántotta a világ talán 4. legerősebb hadseregét már nem emlékszem az iraki hadsereg hova volt rangsorolva.

Igen, de csak a harmadik neműekre

Igen, mindkettő nemnek.
Ha jó a kollektíva nyílván jobban éli át az ember. Ott még meg volt az esélye a nagydarab szralak helyre rakásának is.

Nem olvastam el minden hozzászólást, de nekem pl jó ötletnek tűnt a BC-s jogsit megcsinálni a katonasággal.
Szóval nekem speciel adott valamit ami hasznos tud lenni.

Ebben a témában leginkább azok szoktak nagyon okasak lenni akik nem voltak sorkatonák.

Alapvetően ketté kell választani.

1. Nyugat típusú sorkötelezettség, Norvégi, Svédország, Ausztria, Izrael, Svájc stb.
2. Szovjet típusú sorkötelezettség, volt szovjetunió és posztszovjet peremterületek, ebbe tartozott Magyarország is, Ukrajna stb.

Az első típusúba a funkcionális haderő létrehozása és abban való részvétel kötelezővé tétele. Alapvetően a hivatásos állomány létszámának bővítése, a harcoló vagy harcolásra alkalmas alakulatok létrehozása.

A második típusú az alapvetően egy büntetési módszer volt a peremterületeken, sem funkciója, sem szerepe nem volt egy idő után. Pontosan úgy marad a megszűnésééig, ahogy annak fejlesztését az 50-es 60-as években abbahagyták. Emlékeztetőül a második világháborúban a gyalogság lábaival szedték az aknákat tanok elől, ez a szemlélet a kétezres évekig igen népszerű maradt.

Az elsőt támogatom.

A másodikat a pokolba és soha többet. Aki támogatná újra a posztszovjet fos szar magyar sorkatonaságot ahol a büntetés, szívatás, takarítás, 24 órás járőrszolgálat, romlott ételek evése, lyukas bakancsban történő gyakorlatozás a lényege az menjen, csinálja, de vigye magával az anyját is.

Voltam sorkatona, rendész voltam a Petőfiben Pesten és mindennek a legalja volt az egész. Írástudatlan szerződésesek, 10 fokos körlet, szakadt ruhák és totális 60-as évek. Az ottani akkor szerződéses és hivatásos állomány társadalom szemete volt és nem hinném hogy változott azóta bármit is, mert azért a magyar honvédségben ahol az állomány 4/5-e irodista, pár évtized olyan mintha nem is lett volna. Sorolhatnám, hogy mi volt ott mennyire rettentően nevetséges, szar, alkalmatlan, megalázó vagy undorító, inkább egyszerűen annyit írok, hogy az egész. Csocsi katona voltam végig, kokin sem voltam egyszer sem, kívánó lövész voltam és dicsérettel szereltem le, de engem mélységesen mélyen sértett az, hogy 200X évben 1 A magyar alkotmány és törvények, 2, Azokat végrehajtó személyek és mindenki egyszerűen jogfosztottként kezelt mint egy elítéltet vagy még rosszabbul, hányok tőle és azóta nem tudom tiszta szívvel felvenni a kokárdát sem.

Leírom a lényeget, a magyar sorkatona egy büntetés alatt álló jogfosztott személy volt. Nem katona. A szovjetek megtanították a magyaroknak, hogyan büntessék egymást és a magyarok tették ezt, büszkén és lelkesen mert erre akkor és most is van igény. Bort és gyűlöletet a népnek.

"Aki támogatná újra a posztszovjet fos szar magyar sorkatonaságot"

Igazad van, de a kerdes nem ugy szolt, hogy akarsz-e "posztszovjet fos szar"-t, hanem hogy van-e ertelme szerinted a sorkatonasagnak. En igennel szavaztam, de nem a magyar rendszert sirom vissza, hanem valami olyasmit kepzelnek el, mint amit Oregon leirt mar fentebb.

Sorkatonaság nem, nem volt jó.
Egy csomó rossz iskola volt, de voltak jók is. Majd hozzányúltak a rendszerhez. Hogy jobb lesz.
A jók nem változnak, ellenben a rosszak felzárkóznak.
Kérdés az jobb lett?
Ha az nem lett jobb akkor miért pont a sorkatonaságot sikerülne jobban megoldani?
Nem lenne sürgetőbb a közoktatást?
Majd ha az jó, elég ha a régióban ő a topp. Utána lehet gondolkodni a többin.

Sorkatonaság a honvédelemre tökéletesen alkalmatlan. Ehelyett nevelésre szeretnék használni, ellenben azt ami oktatásra és nevelésre van kitalálva azt meg nem, ki érti ezt.

A családban és az iskolában nem tudsz olyan körülményeket teremteni, mint a hadseregben. Azzal, hogy este hazamegy a fiatal, anyucinak kibeszéli minden baját, máris visszajutottunk oda, hogy nem kell egyedül megoldania semmit, nincs olyan krízis helyzet elé állítva, ami valamennyire igénybeveszi pszichésen, szellemileg, fizikálisan.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Valahol szimpatikus a lelkesedésed, hogy a fiatalok pár hónap alatt majd kikupálódnak, meg észhez térnek, erősek, és okosak, és leleményesek lesznek, de van egy olyan érzésem, hogy ha neked kellene egy 30 fős szakasznyi koedukált, motiválatlan, és 80%-ban igazságtalan erőszaknak engdelmedkedve ott levő, emiatt dühös fiatalt kiképezni, akkor szerintem a második 3 hónap után sírva menekülnél. Nyilván optimális esetben elméletileg elképzelhető, hogy lenne olyan is, aki élvezné a dolgot, mondjuk a szakaszodban 2. Lenne még 12 idióta, akik drogoznak, isznak, kanosak, értetlenek, taplók, erőszakosak, mentálisan betegek, kedvetlenek, lázadók, infantilisak, szófosók, és stb-stb. Lenne két dagi, három 35 kilós fiú, 2 dögös cicalány, 3 varrónő/ápolónő (stb), és 4 ribanc, meg két kocka/szemüveges bölcsész.
Igazából fegyelmet nem tudnál tartani a motiválatlanság miatt, büntetni nem nagyon tudnál, mert így is egy hónap lesz, mire megismerik a vállapot, sorbaállnak ha akarnak, beágyaznak, leérnek a reggeli tornára, időben kijönnek a WC-ről. Ilyenekért ugye nem igazán lehet futkosót adni.
Az alaki kiképzést, öltözéket, frizurákat el lehet képzelni, körömlakk és smink. A technikai kiképzést is. Feltöri a sarkukat a bakancs, megjött a csajoknak (felváltva), leszarják az egészet, megfulladnak a gázálarcban, megfagynak, elesnek, leesnek, nem bírnak futni a dagik és a cicák, megijednek a tücsöktől, megvágják magukat, az akadályok leküzdhetetlenek (ezért kikerülik), beesnek a kocsi alá, a csapat fele 2 hétre a gyengélkedőre kerül, ketten hazaszöknek, mások becsempészik a drogot, alkoholt, dugnak a gyakorlótéren, és a WC-ben, klikkesednek, terrorizálnak, szivatják egymást, sírnak, dühöngenek, esetleg néha öngyilkos lesz valaki.
Nem érdekli őket a katonás baromság, elrontják a vasgolyót is, ideges leszel, ordítasz, 50x elmondasz mindig mindent, a 70 százaléknak egyenként kell mindenben segítened, nem halad semmi. A csajok közül 2 tud megcsinálni 2 fekvőtámasznál többet, a fiúk közül 6-an 10-nél többet. Fizikai büntetést nem tudsz kiszabni, mert nem csinálják meg (futás, fekvőtámasz).
A gyakorlótér elbukott, a fegyelem elbukott, az erő elbukott, az IQ meg állandó már abban a korban, szóval az már korábban elbukott.
2 szülő beperel, basztat a főnök, hogy mi ez a kupi, a kádergyerekek betartanak ha rájuk szólsz, mindenkinek meghal 5 nagymamája 2 héten belül, az eltávokról meg ne is beszéljünk.
2 hónap eltelt, már röhögnek, hogy mindjárt vége, még jobban leszarják, beszólogatnak, hogy lúzer vagy. Idegroncs vagy, utálsz mindenkit, rájössz, hogy vigyáznod kell rájuk, mint egy óvónőnek, mert te vagy a felelős, még az MN-t is visszasírod, hogy ott legalább be lehetett csukni bárkit, akinek nem volt párttag a családjában, aztán végül katonai akadémiákról álmodsz fegyelmezett kadétokkal és kadétlányokkal..., vagy előválogatott önkéntesekről... :D
Tudom, hogy abszurnak tűnik, de a 30-40 százaléka megtörténne! Na ki a naív?! :D

Aki élvezné azzal is rácseszne.
100 fekvő nem gond de elvárja ám tőled is, nem úgy mint a kígyó, hogy hullámzol ám összevissza. Lenne pár igaz azt ki kéne fogni aki közelharc oktatáson kiröhögne, jellemzően az akinek megy a 100 fekvő, lehet közbe tapsol is.

Mivel a felszerelésre is vigyázni kell folyamatosan aggódhatna mit tesznek tönkre, mi tűnik el, utolsó nap miket húznak le a WC-n (játék el tudjuk e dugítani az összeesett)

ui. Vedd azt a fiatalt aki belülről motivált, 100 fekvő röhögve, a teljes menetfelszelésbe lenyomja a Kinizsi Százat ellenben a motiváció forrása kicsit gáz, azaz ha fegyvert adsz a kezébe fenn áll a veszély hogy háború vagy bármi esetén a falu rosszabbik végén kezd. A másik végét védi.

Nem az volt a kérdés, hanem "Szerinted "ráférne" a mai fiatalokra a sorkatonaság?".
Magyar kontextusban, a fogalmazás alapján a mai fiatalok megregulázására.

Így aztán páran valami elképzelt, szervezett, modern, építő jellegű valamit álmodtak a kérdésbe és igent nyomtak - jobb esetben le is írták, hogy ők arra gondoltak.
Mások a régi gyalázós fajtát szeretnék, mert szolgalelkűséget szeretnének látni a fiatalok között. S most azt hiszik, hogy ők lesznek a fasz szopatós oldalán.

A nem közül is volt többféle indoklás. Van aki ezt nem kéri, ami itthon volt és lenne. Van aki meg világbékeként mindenütt eltöröltetne minden katonaságot.

Jobb csírájában elfojtani az ilyen beleálmodást, mert aztán valaki még hivatalosan is megszavaztatja és a naív, ellenben szöveget értelmezni nem tudók még meg is szavazzák igennek. Utólag meg majd sír a száj, hogy ők nem erre gondoltak.

Na még egyszer.
A normális sorkatonaság drága, és értelmetlen.
Nézzük mi kell ahhoz hogy, "de a fenti esetben sikk lenne katonának lenni".
Ezeket rögtön kidobhatjuk sorkatonaság nélkül is elérhetőek,
- közelharc (több fajta küzdő sport)
- konditerem
- teljesítménytúrázás
Marad a - fegyverhasználat és technológiahasználat.
Akkor kérdés kapjon e felszerelést. Ahhoz hogy sikk legyen nem adhatod neki az elavult szart.
Kezdjük sisak Kevlár nem a 1970 acélbili. Természetesen amin vannak csatlakozok, valami csúcs kategóriás, többi valahogy nem lenne sikk. Nézd meg az árát (katonáknál nem szarral gurigáznak ám), ok sisak megvan, éjjellátó, kamera, ezekből sem valami elavult szar.
Nézd így végig az egész felszerelését. Árakkal. Add össze.
Után döntsd el hazaviheti e. Ha nem nem lesz ám sikk más sisakját felvenni szóval mivel azt akarod hogy sikk legyen rengeteg kel mindenből.
ui a Kevlár sisaknak van ám szavatossága. Szóval X évente cserélheted kb a göncök felét.

Majd ha a felszelés megvan.
- elmélet (pl.: taktika, honvédelem,)

Szóval összeraktál egy gyalogos katonát, van rajta 30-50kg felszerelés :D 18 évesek fele kb. ezzel mozdulni nem tudna azért nem dőlne el mert a modern cuccokat ki tudod egyensúlyozni hova terheljen.

Akkor vigyük át egy szimulációba az egészet.
CS:GO nagyobb pálya nincs idő. 50 fős kezdő csapat kapnak 2 hetet hogy belejöjjenek (lehet 3 hónap is) kurdvarága felszerelés. Másikoddal profi 5 fös csapat szintén jó felszerelés. Apró módosítás a kurva drága eldobott felszerelés felvehető megtartható. Várható eredmény?

Tanulság ha nem jó cucokat kapnak, nem lesz sikk, ha jó cucokkat kapnak 3 hónap alatt legfeljebb azt a szintet érik el ahol egy profi csapatnak a Bónusz pályát jelentik azaz kb 0 veszteséggel jó cucokhoz lehet hozzájutni.

Folyt.
- elmélet (pl.: taktika, honvédelem,)

Először is ki ellen védekezünk?
Nagyhatalom ledarál, középhatalom szintén, szomszédaink béke van, mindenhol demográfia válság, ki bírná ki hogy a fiatal férfilakosságának 20-40% elveszítse? Már nincs az hogy majd a nők mennek a gyárba, ugyanis a nők is dolgoznak.

Miért jönne, mit akar?
Föld ugyan már az EU-ban, akkor művelik meg a földet ha van rá támogatás, mimnél több földed van annál több támogatást kell kifizetned.
Ásványkincsek tudsz valamit?
Ipar. Ok akkor most ha elfoglalod az országot akkor az Audi, Mercedes, BMW, Jabil gyár a tied?
Rá kell ám jönni mit védesz.

Szóval nem ártana ha a bevezetésén gondolkodok ezekre a kérdésekre tudnának valamilyen választ adni.

Svájci modellben 100-150 éve még szerepelt ám, az is hogy aláaknázzuk az ipart ha elfoglalsz nem nyersz semmit.

A történelmi és geográfiai fejtegetésed nekem öncélúnak tűnik. Sztem nyugodtan feltételezhetjük a nemmel szavazókról, hogy mérlegelés alapján úgy vélik, *semmilyen* sorkatonai szolgálat sem segítené a mai fiatalokat a későbbi jobb érvényesülésben. Ahogyan az igennel szavazókról is joggal feltételezhető, hogy nem a MN retkesbunkó tisztjeit és léhűtő, primitív továbbszolgálóit kívánják vissza megint.

O pedig de.
Csak nem merik elvinni a végletekig, pl várják tőle, hogy nem lesz annyi depis.
Neki igazándiból gulág kellene placid atya tanításaival. Aki visszajön garantáltan örül hogy él :D Depi megoldva garantáltan.
Vagy
"ha közösségben szaralak, akkor megy a pofon vagy a kanalazás."
„...megfogják négyen két lábát, két kezit, és egyszerűen lecsapják a betonra ötször, hatszor...” na ebből egy éltre megtanulja hogy ne legyen a közösségben szaralak, neki van rá kb 1-2 hete a tömbieknek is valószínűleg örök lecke. Igaz ezek a leckék az ottani alfákat elkerülik de hát valamit valamiért.

Szóval valami félkeményet sírnak itt vissza páran, amivel az a baj hogy csak húzni lehet tolni nem.

Megtanultam néha megéri végletekig eltolva visszadobni.
"ami nem öl meg az megerősít" Élsportolónál őt látod fent a hegycsúcson, de nem látod mennyien indultak, és abból menyien estek ki különböző sérülések miatt. Ők aki nem haltak ugyan bele de nem biztos hogy erősebbek lettek azáltal hogy túl lettek terhelve.
Gulág ott viszont látod mi lett velük. Belehaltak.
Aki fejben nem volt erős, ott kiesett, nem meggyógyult és erős lett. Akik túlélték "tovább" éltek mint akik nem járták meg. Ők sem erősebbek lettek hanem egyszerűen a gyengék (lehet hogy nagy volt meg erős elbírt 100kg de a vérhast vagy a tífuszt nem) egyszerűen nem jöttek haza. Milyen fura a ha fogsz egy csoportot és meghagyod a 20% legerősebbet, ezt után összehasonlítod a kontroll csoporttal tényleg erősebbek lesznek.

Fitt lesz. Minden napi testnevelés mond valamit. Vagy ez egy burkolt kormánykritika?
Megnevelik, ha a szülőnek nem sikerült 18 év alatt akkor majd most 2 hét 3 hónap alatt valakinek fog.

Akkor írd már össze ki mit vár tőle, gondolj arra ha bevezetnék, a politika mindenki igényét ki szeretné szolgálni, azaz mindet megígéri. Nézd meg a rászánt időt.
Gondolj oktatásra Általános iskola túlterheltek a gyerekek csökkenteni kellene a tananyagot azt felcsökkentik. Mindenki csak hozzá tenne.
Szakmunkás Detto, Gimnázium miért pont az maradna ki. Főiskola Egyetem nézd meg, amikor itt szóba kerül, legyen több, legyen kevesebb, legyen más, több elmélet, több gyakorlat.
Na akkor, a sorkatonaságnál mennyi esélyt adnál annak, hogy sikerül?

Érvelésed nevetséges.
Ott van a Minden napi testnevelés mi az, hogy hópehely. Benne van a törvénybe.

MN sorkatonai szolgálata, tényleg nem okozott túlterhelést. De nem is igazán mentek ki belőle fittében mint be.

Mennyi esélyt adnál annak, hogy sikerül? Gondolom egy számjegy jött ki :D Olyan ez mint a minden napi testnevelés sorba jönnek ki az iskolából a fitt 18 évesek. Siker.

Akik katonák voltak, fejben lettek fittebbek. Megtanultak kezelni olyan helyzeteket, amelyre a mindennapi életben ritkán van szükség, de akkor nagyon. Éppen ezen ritkaság miatt nem igazán tudod szülői neveléssel, iskolai oktatással átadni ezt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hát igen.

Pl. amikor pár hülye körbeáll, és valamire kényszeríteni akar, amihez nagyon nincs kedved, és nem tudsz senkitől segítséget kérni, viszont megvernek, ha nem teszed meg.

Szerencsére a civil életben ilyen csak ritkán adódik, engem pl. még sose raboltak ki, vagy kényszerítettek valamire az utcán ilyen módon. A lányok nagyobb veszélynek vannak kitéve, de ők nem voltak sorkatonák szóval nem tanulták meg a seregben, hogyan kell kezelni ezt a helyzetet.

Ugyanígy a civil életben, ha valaki ellopta valamimet, akkor 1) bejelentettem a rendőrségen, 2) vettem helyette valami mást és el volt intézve. Mennyivel jobb is, hogy a seregben megtanulták az emberek, hogyan kell lopni magadnak felszerelést az ellopott felszerelésed helyett, hogy elkerüld a büntetést.

De igazad van, sokan megtanulták, hogy túl lehet élni 15 vagy 22 hónap kilátástalan unalmas semmittevést. Ha esetleg valamikor börtönbe kerülnek, már tudni fogják, hogyan kell viselkedni. Ritkán var rá szükség, de akkor nagyon.

Nem erről van szó. Nem is próbáltam rá példát hozni. Azzal a kincstári optimizmussal könnyű, amely szerint vélelmezed, hogy itt sohasem lesz háború. Csak ez egyáltalán nem biztos.

EU tagként stabil gazdasági környezetben komolyabb árfolyamingadozás... kizárt. Várjunk csak!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kerültem nagyon balesetveszélyes helyzetbe, ahol nem volt módom segítséget kérni, ugyanakkor ha az a teherautó, amelyiknek a sofőrje nem látott, akár csak néhány cm-t mozdul, akkor nekem végem. Nem rutin dolog, de nagyon meg kellett oldanom a helyzetet. Egyfelől nagy stressz, pszichés megterhelés, másfelől az életbenmaradás reményével kecsegtet, ha sikerül megoldani. Egy banális dologra nem figyeltem amúgy, aminek következtében ez egyáltalán előállhatott.

Tudom, mondhatod, civil körülmények között is lehet bármi. Igaz, de nem mindegy a gyakoriság, valószínűség. Említettem számtalanszor a fegyverhasználatot is többféle fegyverre. Vagy mondjuk azt, hogyan reagálj akkor, ha vétlen vagy egy adott helyzetben, mégis meg akarnak győzni arról, hogy vidd el a balhét, mert a te esetedben nem lenne következménye. S ekkor nem az van, hogy jó, hazamegyek, konzultálok a családdal, s majd válaszolok. Tehát dönts helyesen akkor is, ha nyomást gyakorolnak rád.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tehát nem megy egy olyan példa, hogy milyen helyzetmegoldást _tanultál_ a katonaságnál. Mert a tanuláson van a hangsúly, nem a véletlenen, vagy azon, hogy körbeáll-e 20 kigyúrt állat, hogy kényszerítsen valamire, mert ezek a civil életben is megeshetnek.

A véletlenhez nem kell egy nap sorkatonai szolgálat sem. Szóval ha az egyetlen érved a sorkatonaság mellett a felkészítés különleges helyzetek önálló megoldására, akkor ez most bizony elbukott.

Tanulni gyakorlatból lehet elsősorban. Mellesleg a honvédség előtt fogalmam sem volt, mire figyeljek, ha RPG-vel akarok lőni, már ha azt szeretném, hogy ne essen bajom. Vagy a géppisztolyt - vagy talán helyesen gépkarabélyt - sem tudtam szétszedni, megtisztítani, összerakni, majd használni. Vagy betárazni, pontosan lőni vele.

Az egy dolog, hogy van egy prekoncepciód, mely szerint felesleges a sorkatonaság, s minden állítást ennek alátámasztására igyekszel felhasználni. Amúgy a topic kérdése csupán annyi volt, ráférne-e a mai fiatalokra a sorkatonaság. Erre igen a válaszom, s még indokolni sem kell egy eldöntendő kérdésre adott választ.

Rólad az a beszélgetés jut eszembe, amelyet a minap az egyik áruházban hallottam, amikor valaki arról beszélt, mennyi haszontalan hülyeséget kell megtanulni érettségire, mint például a másodfokú egyenlet megoldóképlete. Én meg döbbenten hallgattam, mert úgy érzem, néhány dolgot a jelenleginél is jobban kellene tudnom matematikából, amelyet használok a munkámhoz. Pedig én még szigorlatoztam is belőle. Nem felesleges az, csak amikor valaki érettségizik, nem lehet tudni, mit fog csinálni a jövőben, és egyáltalán nem biztos, hogy egész életében szeletelt felvágottat fog majd pultból eladni. Mert neki tényleg felesleges a másodfokú egyenlet megoldóképlete, a valós analízis, a lineáris algebra, a komplex függvénytan, s még hosszasan lehetne sorolni.

Sokáig a mérnöki munkámhoz elég volt egy adott tudásszint, de picit speciálisabb területen már kellenek olyan ismeretek, amelyről én sem gondoltam az egyetemen, hogy valaha szükségem lesz rá.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Te hozod mindig azt, hogy a sorkatonaság a személyiségfejlődés szempontjából fontos, mert olyan problémamegoldást tanulsz, amit máshol nem. Ez nem az én prekoncepcióm, hanem a tiéd.

Szerintem a személyiségfejlődés szempontjából nem fontos, hogy hogyan kell RPG-vel lőni, hogy ne essen bajom. Legalábbis, én megtanultam, lőttem RPG-vel, de nem érzem, hogy ez bármennyiben is hozzájárult volna a jövőmhöz. Az AK47-es szét- és összeszerelése sem hiszem, hogy sok pluszt adott, főleg, hogy így 25 év után nem hiszem, hogy flottul menne.
Pontosan lőni pedig nem a sorkatonság alatt tanultam meg. Persze, lehet, a katonságnál erről sokat tanulni, de nem hiszem, hogy te egy kilométerről leszednél egy célpontot közepes szélben a sorkatonai kiképzéseddel.

De csak azért, mert szerencsénkre eddig még béke volt hazánkban a mi életünkben. Nem biztos, hogy ez így is marad. Valamint krízis helyzetben az erőt ad, hogy váratlan és kellemetlen dolgokon túljutottam már, feltaláltam magam, nem estem pánikba.

A magam részéről talán már túl is magyaráztam. Elengedem ezt, a véleményemet elmondtam. Lehet velem egyetérteni, meg egyet nem érteni. Ha lenne erről népszavazás, tudom, hogyan szavazzak. Meg te is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Volt ismerősöm, aki azon pánikolt, hogy egy orvosi vizsgálat előtt nem ehet egy napig. Egy másik meg vallási okokból böjtölni akart, csak úgy volt vele, nem bírja. Én meg voltam katona, s tudom, hogy kibírom, tudom, hogy kellemetlen, s tudom, hogy nem kell pánikba esni. De szerintem tényleg hagyjuk, hiszen más a meggyőződésünk. Olyan ez, mintha politikáról vitatkoznánk. Annak sem lenne hittérítés a vége.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Már az is baj, hogy ebbe az ostoba játékba belementem. Az nem úgy van, hogy te definiálod, mi minősül érvnek, példákat vársz tőlem, ha írok, visszadobod, mint egy elszabott dolgozatot. Állj már le, nem emlékszem arra, hogy alárendelt viszonyban lennénk!

Legyen annyi elég, hogy a topic címére igen a válaszom.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Pedig nem bonyolult: olyan általános (mondjuk, legalább az emberek 5%-át érintő) példát vártam, amelyhez a sorkatonság kell, de nincs köze a háborúzáshoz, egyéb katonai ismeretekhez. Te állítottad, hogy ezért lenne értelme a sorkatonaságnak.
Ehelyett jött a majdnem elütött az autó és a nem mert böjtölni…

Persze, nyilván ez úgy megy, hogy elvárásokat támasztasz felém, én meg teljesítem. A te világképedben legalább is. És persze egy számodra kedvező feltételrendszert is szabsz mindehhez. Korábban is írtam, volt egy eldöntendő kérdés. Szavaztam róla. Nem szükséges, mégis fűztem hozzá indoklást. Neked ez nem tetszett, ami viszont engem nem érdekel. Ez csak annyit tesz, hogy ha erről lesz valaha népszavazás, másképp fogunk erről szavazni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem itt minden aggódó a régmúlt élményeiből indul ki. 30-40 évvel ezelőtti dolgok nyilvánvalóan nem tarthatók fenn egy mai katonai kiképzésen. 2 generációváltás is volt azóta, a kiképzést irányító tisztek között, de a résztvevő fiatalok "alapanyaga" is nagymértékben változott. Ha nem "szembesítjük" ezzel a valósággal a honvédelem majdani irányítóit, ha minden hivatásos a 30-40 évvel ezelőtti, mások elmondásából származó "emlékeit" használja majd egy vészhelyzetben, mert nem áll rendelkezésére frissebb információ a lehetőségekről..., - na, az lesz majd az igazi katasztrófa mindenki számára az országban. (Nem a kiképzés időben valószínűleg elkerülendő mobilhasználat és a közösségi oldalakon a folyamatos jelenlét hiánya, esetleg anyuci szoknyájának távoltartása.) - Katasztrófa, vagy katonai vészhelyzetben egy országban, - így vagy úgy, - de mindenképpen katonai jellegű írányítás veszi kezdetét. Valamilyen hatékony kiképzés, azaz sorkatonai szolgálat nélkül sanszos, hogy a vészhelyzeti részvevők 30-40 év múlva még szörnyűségesebb rémmesékkel fogják traktálni az akkori fiatalokat. (Ha egyáltalán élnek még és lesz módjuk beszélni valakihez.) Egy értelmes, fegyelmezett polgárokkal "szerelt" ország képes megvédeni önmagát, és viszonylagos jólétet teremteni a következő generációk számára, nem az egoista, százfelé "szaladó-húzó emberi" főemlős közösség.

Akkor általunk s*ghülyének tartott, 2 elemis, alkoholista századparancsnokunk 11 hónap alatt sokat hallott, ma már számomra "klasszikus" mondását idézem, "Ami nem megy, azt ne erőltessük, viszont időt kell szakítani a gyakorlására." - Mert valóban a GYAKORLAT(!) teszi a "mestert", és mellesleg teszi működővé az emberi közösségeket. Enélkül az élet kihagyott lehetőségé válik minden téren...

nem voltam katona, viszont 12 éves koromtól kollégista voltam. ezt azért kötelezővé tenném min. 2-3 évig nemtől függetlenül, hogy önállósodjon a gyerek (takarítás, mosás, mosogatás, főzés) és tanuljon meg közösségben élni.

/me troll

nincs 10 ember ebben az orszagban akiert _haboruban_ felaldoznam magam. ha bolcs vezetoink egymasnak ugranak, akkor "szegyen a futas, de hasznos" mondast kovetve, le kell lepni.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

+1 Érdemes elgondolkodni azon, hogy a mostani trendek mellett hol milyen lesz a világ 50, 100 év múlva, vagy akár még később. Hol lesz jó élni akkor?

A globalizmusnak az is a problémája, hogy minden egyformává válik tőle, mindent egy lapra teszünk fel. Ha lennének különböző fejlődési pályájú országok, akkor lehetne bízni benne, hogy valamelyik majd jobb lesz. De a diverzitás jelszava alatt éppenséggel lassan minden egyformává válik. És ha esetleg rosszba fordulnak a dolgok, akkor nem lesz hova menekülni előle, mert mindenütt ott lesz.

Egy munkás ezredet kellene létrehozni a sorköteles állományból. Állami cégeknek dolgozna és kiképzést is kapnának. Lehetne kölcsönözni munkaerőt amiért az állam kapna pénzt. Az így termelt javakat nyugdíj betétalapba tennék és kamatozna a nyugdíjas korú élet finanszírozására.

Rá. Legalábbis a lányokra/nőkre, akik határozottan állítják, hogy ráférne a mai fiúkra/férfiakra a katonaság, de akik (mármint a nők) sosem kellett, hogy katonák legyenek.... #másf*szávalacsalánt

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer

Annyit hozzá tennék, hogy alapvetően nem az a baj velük, hogy bulikáznak a szülés helyett, hanem hogy rocksztárokat, sportolókat meg filmszínészeket keresnek 20 évesen, vagy legalábbis olyan urakat akiket ők ilyennek látnak, vagy akik ezt hazudták nekik. Aztán amikor egy vagy két gyerekkel a nagy Ő otthagyja őket 30 évesen, (tehát a szülési szándék önmagában megvan) akkor meg már a túlélésre játszanak, és olyasvalakit keresnek aki minél hülyébb és minél több lóvéja van. Itt megint csak eltolják a dolgot, mert hülyéknek sok pénze általában nem nagyon van ugyebár... Ettől a ponttól kezdve pedig csak a választás marad nekik, hogy az alapból is sekélyes elveiket prostituálják el, vagy bemagyaráznak saját maguknak és a környezetüknek egy nagy hazugságot (a kettő között sok különbséget nem látok).

Lehet rám mondani az éppen divatos szitokszót, de én a közvetlen környezetemben igenis, hogy ezt tapasztalom. Tehát amikor arra szavazok, hogy a hölgyekre is ráférne egy kis látókör szélesítés 18 évesen (ha már az édesanyjuktól és az édesapjuktól ezt nem kapják meg), akkor az nem azért van, mert rosszat akarok nekik.

Ezt a gender, meg gender szak marhaságot is támogatnám, ha nem a férfiakra akarnák rákenni a nőtársadalom minden kínját. Lazán idekapcsolódik: Most mindenki ki akar ugrani a bőréből, mert Szlovákia államfője NŐ! Milyen értelmi szinten vannak ezek, ha azt képzelik, hogy csak azért mert a köztársasági elnök nő, attól meg fog változni minden? (költői kérdés)
--
"Csak webfejlesztést ne..." -ismeretlen eredetű szállóige-

Noha a legtöbb hozzászólásoddal egyetértek, ezzel nagyon nem. Te vezényszóra leszel szerelmes? Nem megy mindenkinek olyan könnyen az ismerkedés, sokan tele vannak gátlásokkal, sokszor még a Maslow-piramis legalja, a fiziológiai szükségletek szintjén egy normális szexpartner sem jön össze, nem, hogy megfelelő intellektussal, vonzerővel rendelkező legyen a partner, akinek egyúttal pedig ő legyen hasonlóképp jó party. A bulizás célja amúgy épp a partnerkeresés.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem először látom a környéken, hogy apuka fűkaszál, a "gyerek" meg pár méterről nézi.

--
robyboy

Èn megtanultam nézés nélkül. Egyébként meg gyakorlat teszi a mestert.
Elsö nekifutásra elhasználtam az üzemanyagot és a damilt is rekordidö alatt, most már érzéssel nyomom, és élvezem a melót vele.

A fö probléma, hogy nem is akarja csinálni, mert ha akarná, csinálná, és nem apucit dolgoztatná.

Ès pont ez a legnagyobb probléma általában a mai fiatalokkal, hogy várják a sült galambot, ahelyett, hogy bármit is tennének bármiért. Ld. még pl. mamahotel. Elkényeztetett nyápicok, akiknek ha pl. várni kell 5 percet egy sorban, már idegösszeomlanak, mert nem bírják elviselni a mentális "terhelést", ami ezzel jár. Viccnek is rossz sajnos.

Szövegértési problémák, írásképtelenség, számolásképtelenség. Mi lesz velünk így pár évtized múlva?

De elvárások, azok vannak. ALANYI jogon jár minden ugye? Hát persze. Hiányzik a valagbarúgás, hiányzik a pofon, hiányzik az EGO letörése. Pont, ami a katonaságnál szépen müködött, amíg volt.

--
robyboy

Én is pont ettől félek. Egy becsületesen ledolgozott, segély nélküli, adóelvonásokkal tarkított életpálya után pont ez jár.
Egy dolog vigasztalhat csak, hogy azok, akiktől nem kapom ezt még pénzért sem meg, ugyanígy fognak járni. A különbség annyi, hogy ők meg is fogják érdemelni.

--
robyboy

A gyerek fűkaszálna de apuka nem engedi csak ha, hoz latinból legalább két ötöst.
B gyerek épp osztályharcot vív. Apukától azt látta ha nem tetszik a fizetés vagy a munkahely akkor vállt idén már harmadszor. Most van a teszt zsebpénz emelés vagy jobb munkakörülmények védőruha védőital. Ameddig ez nincs addig szkájt. (most tanul meg kiállni magáért)
C gyerek a városban szórakozna a haverjaival, apuka álma volt a költözz a zöldbe élvezze, most nézi és közben arról álmodozik, hogy amint megteheti beköltözik a városba, ott marad majd a 2-3 generációs hatalmas családi ház üresen.
D apuka így mutatja meg miért kell tanulni, ha tanult volna tellene kertészre.

Meg lehetett volna nézni mit akart a gyerek? Van akit lakótelepről szakítanak ki, azt hirtelen minden messze lesz pl a haverok 1-2 órára, azt nyomják neki a süket dumát, hogy milyen jó itt a zöldbe. Bocs de ezekkel nem értettem meg, régen sem, ha jó nekik ott akkor csinálják ne a gyereket baszogassák.

Lehet adni a gyereknek két büdös nagy pofont, azt majd csinálja igaz a fűkaszával igen ügyesen lehet apróbb kavicsokat kilőni, azt ha egy kettő pattan apuka féltett autóján akkor legalább lehet adni másik két büdös nagy pofont.

Meg lehet tanulni motiválni is azt a gyereket, hogy önként és örömmel csinálja na ezt a legnehezebb.

Családi barát házaspár épp most költözött be a zöldből a panelba, megnézték milyen a bölcsőde na azt nem bejöttek itt sem jobb, ment a 2 gyerek a magánba, előtte apuka bölcsődetámogató fizetésemelést kért.

anyuka + Ifjú ara, itt valami nem kerek, csak nem arabok? :-)

"Anyámmal élek, Babettával járok, macskám van, és ne legyek kemény?"

Viccet félretéve: be lehet simán látni, hogy az Y, Z, stb... generációk egyre elpuhultabbak.
Ez a jóléti társadalmak, felelötlen (alkalmatlan) szülök, és még sok minden más egyenes következménye.

Lehet kenni a szart jobbra balra, az attól még szar marad.

--
robyboy

"Ez a jóléti társadalmak*, felelötlen (alkalmatlan) szülök,"
Ezzel abszolúte egyetértek, nem a gyerek a hibás.

* Máshol már leírtam, egyre több gyereket mentenek meg 400g megmentett gyerektől te azt várod hogy 100% legyen és esetleg mindtől?
Ahol már szülők is megmentettek voltak?

Kérdés meddig nevezünk valakit gyereknek. Igen 40 évesen is a gyereked. De ha úgy hivatkozol rá hogy » apuka fűkaszál, a "gyerek" meg pár méterről nézi. « Hát ott az ember tényleg gyerekre gondol még az értségi előttről. 14-18 évesénél még lehet próbálkozni de egy teszem azt 40 éves ifjú férjet megnevelni már erősen vicces. Illenék a gyerek korát úgy meghatározni hogy egyértelmű legyen ne aztán derüljön ki hogy apuci kicsi gyereke egy 40 éves 140 kg MMA-ás.

Mamahotelek korában egyre gyakoribb, hogy 2x, 3x korukban még a szülökkel élnek a gyerekek. Ès igen, nem az életkor számít. Simán lehet valaki gyerek 40 évesen is.

A leszakadás a szülöktöl szükségszerü, azok az életrevalók, akik ezt idöben meglépik.
A madarak is kirepülnek. Ha nem, akkor leszakad a fészek a picsába :)

--
robyboy

Életkor olyan szempontból nem számít, hogy a szüleidnek mindig a kicsi gyerekük leszel, akkor is ha már egy 140kg benga állat vagy. De azért nevelni másként lehet egy 14 évest mint egy 40 évest.

Nem értem minek kevered ide örökké a Mamahoteleket. Van rá raklapnyi kutatás miért van. Gondolom tudsz párat mutatni ahol ez összefüggést mutat a sorkatonasággal.
Esetleg arról is hogy ahol van sorkatonaság, ott a fiataloknak nem büdös a munka.

Leszakadást a szülőkről meg a saját korosztályomat láttam, örökölt lakás, szülők által vett lakás, szülök szétcseszték a kapcsolatuk az épített baszom nagy házat eladták lett belőle több kicsi lakás, igen ismerek pár embert aki maga gyűjtötte össze.

Gyerekek korosztályába a két lánynak előre megvették Budán lakást (mindkét lány bement a koliba, a kiadott lakás és a koli díja közti különbség az övék). Párat tudok, hogy van már saját lakás időnként laknak abban is.

Van olyan ismerősöm aki azt mondta családtervezés, minek csinált gyereket az olyan aki nem tud venni neki egy lakást. Nem értek vele egyet szerintem a szülő dolga az, hogy a gyereket eljuttassa az értségig lehetőleg egy olyan eredménnyel, hogy a gyerek az lehessen ami akar (max pont, két nyelv).

Leszakad a fészek - túlnépesedés van a fán úgyis. :-D

A CSOK-ot lehet, úgy kellett volna meghirdetni, hogy egy adott pillanatban feltérképezik a piaci árakat, s a körzetekre jellemző fajlagos - tehát négyzetméter - árakra lehetne csak felvenni. Bár ezzel meg az a baj, hogy a szerződések mellett megjelent volna a nem lepapírozott, zsebbe fizetendő rész is. :( Viszont az csak törvénykezés kérdése, hogy annak büntetési tétele fegyház legyen az eladó részére. Ez maximálná az árakat, ami fölé lehet menni, de fentebb megcsappan a kereslet.

Ugye az állami segítség a vevőnek szól, nem az eladónak. Azzal semmire sem megyünk, ha az eladókat tömi az állam pénzzel, a vevő épp annyira nehezen jut lakáshoz, mint addig, csak aki nem jogosult a támogatásra, még sokkal nehezebben, ha egyáltalán.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A CSOK-kal ugyanaz a probléma mint a SZÉP kártyával, Egészségpénztárral, stb...

Mivel az iparágak tudják, hogy támogatott a szolgáltatásuk, így emiatt beleépítik az árakba gyakorlatilag a plusz profitot.

Az ÁFA-csökkentést sem vesszük észre valahogy sohasem, mert a profit nő valójában és nem a fogyasztói ár csökken.

A támogatások valódi lényege, hogy bizonyos iparágakat - politikai alapon - felpörgessen az állam.

--
robyboy

A SZÉP-kártya talán kevéssé árfelhajtó hatású a korlátozott felhasználhatósága miatt. Annak a deklarált célja a hazai szálláshelyek felé terelni a polgárt, a másik oldalról az adókedvezménnyel érdekeltté tenni a munkáltatót abban, hogy a cafeteriát ilyen módon adja. Szóval ezzel nincs bajom.

Viszont az OEP által támogatott gyógyszerek, a CSOK következtében egekbe szökő ingatlan árak, a gyártó, kereskedő által lenyelt ÁFA csökkenés nagyon nincs rendben.

Ebben a kérdéskörben nekem még a vendéglátóhelyek szervizdíja böki a csőrömet. Ha ki van írva, hogy mennyibe kerül a kaja, akkor annyiért szeretném megvenni. Arról nem beszélve, hogy az árak így nem összehasonlíthatók, hiszen kisebb szám van odaírva, mint amennyi az ténylegesen.

A szervizdíj az üzletmenet része, semmi közöm hozzá. Egy dolog érdekel: mennyit kell fizetnem az adott termékért, szolgáltatásért.

Ja, amúgy ingyen adok kenyeret bárkinek, csak van hozzá alapnyag díj, a munkaerő költsége, a sütés energia költsége, mag a hasznom. Majd ezt külön felszámolom az ingyenes kenyérre.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A CSOK-kal az igazi baj az, hogy nem fog elmúlni 20-25 év nyögés után, hanem összeomlik 10 év boldogság után. :/

Statisztika: https://www.portfolio.hu/finanszirozas/hitel/nagyot-szol-a-csok-meg-soh…

Ez alapján 3.1 millió Ft támogatás járt átlagosan 10 évre, azaz évi 310 ezer Ft támogatást adott az állam, ami havi 26 ezer Ft-nak felel meg. Ez fog hiányozni a családi költségvetésből 10 év után úgy, hogy közben három gyereket etetsz. Eléggé kicentizettnek tűnik...

Mire a CSOK bedől, azok akik kitalálták már nem lesznek se hatalmon, se felelősségre vonhatók.
Érdemes megfigyelni egy rossz politika döntés akár több évszázados negatív hatását egy nemzetre.

Pl. XIV. Lajos hugenotta-ellenes intézkedése, aminek köszönhetjük a mai svájci óragyártást. Svájcnak jól jött a következmény, Franciaországnak viszont nem.

--
robyboy

Még sose fűkaszáltam, pedig apám szokott - ennek leginkább az az oka, hogy ő kertes házban él vidéken, én meg lakásban Budapesten. Sőt, autót szerelni is mindig ő szokott, még az én autómat is, mivel ő autószerelő. Cserébe meg szoktam csinálni a számítógépét meg a telefonját, meg szoktam neki befektetési tanácsokat adni, meg ha kettőnk közül valaki főz, akkor az én vagyok, mivel én meg ezekhez értek. Ez ilyen, és nem látom be, hogy ebben lenne bármi rossz...

Egy csomó "jó" élet létezik, olyanok is, amelyekben fűkaszál az ember, meg olyanok is, amelyekben nem. Olyan jó élet is lehet, amiben segít az ember az édesapjának, és olyan is, amelyben nem. Lehet jó az élet úgy, hogy mamahotelben laksz, és lehet olyan is, jó, amelyben nem. Én pl. nem fűkaszálok, néha segítek és nem mamahotelezek - de szerintem lehet tök normális ennek pont az ellenkezője is.

Tudom, menjek katonának, hogy ezeket az ostoba liberális nézeteket jól kineveljék belőlem :-D

Nem ez a gond amit írsz, az a gond, hogy nagyon sok mai fiatal telefonnyomkodásból akar megélni. Amiket írsz, azok kivételek, ilyen is van, nem vitatom, de a tendencia az leginkább, ami nagyon rossz.

A mai fiatalok általában nincsenek nevelve, magukra vannak hagyva a TV-vel, számítógéppel, okostelefonnal.

Mire felnőnek, már egy csomó értelmes dologból kimaradnak, viszont türelmetlenek, követelőzők, egoisták, listák, utálnak dolgozni, alanyi jogon akarják a megélhetésüket.

Nem mindenki! De ez az irány.

--
robyboy

... munkáltatóként ezekből az emberekből kell kiválogatni az olyat, aki tud és hajlandó is dolgozni (azaz lehet rá számítani), megrendelőként alig lehet normális szakembert találni - és külsőre vagy telefonszám alapján ugye ez nem látszik, csak a munkájának az eredménye X idő múlva.

+1

Bárhová megyek ügyintézni, meglátok egy fiatalt, elsö gondolatom, hogy oda kell mindenre figyelni helyette is, mert:

1) nem ismeri a szakmáját, téves tájékoztatást ad, félrevezet, átb@sz tetszés szerint (mindennapos tapasztalat), stb... stb...
2) nem tud számolni, ha elökerülnek a számok, ki kell javítani, hogy ne vágjon át
3) az összes formanyomtatványt ellenörizni kell, mert elírják a címet, nevet, mindent, amit lehet.

Számos konkrét példát tudnék mondani bármelyikre. Felüdülés az, amikor 10-böl 1x sikerül alkalmas munkaerövel találkozni.

--
robyboy

1 Bárhová megyek ügyintézni, mindig átolvasom mielőtt aláírnék bármit, mindegy, hogy fiatal vagy öreg az ügyintéző.
2 Te egy kő alatt nőtél fel az tuti, piacon régen sem tudtak számolni sűrűn tévedtek nem a javadra, mérni sem, piacokon régen volt ellenőrző mérleg, amíg érdekelt ritkán mutatta azt amit a bácsika vagy a nénike mérlege mért.
3 lásd az egyes.

ui. a bolt állt ahol vásárolok olyan, ha véletlen többet adok szolnak és visszaadják, igaz amikor a pénztáros adott vissza véletlen nagyobb címletből én is szóltam.

Munkavállalóként ennek viszont örülök, egyet jelent a cég meg fogja becsülni a jó dolgozót, figyelembe fogja venni a dolgozó kívánságait érdekeit.
Megrendelőként én eddig mindig találtam normális szakembert. (segítek kárpitos kellet, lett 3 megnéztem hogy dolgoztak előtte referencia, majd kiválasztottam a legdrágábbat 2x meg egy pici árkülönbség volt, bár autószerelőt nemrég váltottunk márkaszerviz (asszony mániája volt) mentünk vissza a régi autószerelőmhöz aki ugyan becsap* de olcsóbb még így is, és jobb munkát is végez)

* láttam mekkora kedvezménnyel kapja az alkatrészt.

ui. régen is volt sok kókler és oda kellet figyelni, most legfeljebb több a veréb és több kókler él meg.

Egy gázszerelő vagy egy villanyszerelő esetén milyen referenciát nézel meg? Nem nagytételes megrendelés, ahol tényleg lehetne valamit nézni, csak egyszerű háztartásbeli dolgok (néhány konvektor átnézése ill. világítás megvalósítása).
Találni mi is találunk, de nem mindegy, hogy elsőre vagy ötödjére.

a cég meg fogja becsülni a dolgozót
Ez a baj, hogy sokszor ezek a fiatal felnőttek nem jó dolgozók. Autószerelőt nem találnak nálunk, pedig tényleg jó pénzt fizetne a tulaj; ácsot szintén, mikor meghallottam, mennyit fizetne, leesett az állam; villanyszerelő szintén hiány, pedig kb. annyit fizet(ne) az értelmesebbnek, amennyit én keresek tanárként 14 éves munkaviszonnyal. Olyanokat meséltek a fenti szakik, hogy:

  • reggel hívja a srác (ács), hogy most esik az eső, hogy ő most nem menne (pedig padláson dolgoztak volna, fedett helyen)
  • srác nap végén mondja, hogy nagyon meleg volt, és holnap akkor nem jönne, mert pihenne
  • autószerelő srácnak alapvető hiányosságai voltak a szakmában, de ő többet szeretne keresni
  • autószerelő (másik) srác szinte alig nyúl hozzá a kocsihoz, mert piszkos, meg ő nem akar olajos lenni

Hirtelen ezek jutottak eszembe, de az ács rengeteg ilyet mesélt. Nyilván szerencsére van sok kivétel, aki tényleg tud és akar is dolgozni, de a beszélgetések során úgy vettem ki, hogy sajnos a kivétel az tényleg kivétel, nem pedig a többség. Lehet, hogy régebben is sok volt az ilyen, de életkoromból kifolyólag mostanában (kb. 10 éve) kerülök a megrendelői oldalra.
Persze hogy nehogy bárki megszóljon: huszonéves srácok, gipszkartonozás, megcsinálták, (konvektorból a kéménybe menő) csövet is szépen körbekartonozták. Festők jöttek (negyvenes korosztály), kérdezték is, hogy kik csinálták, mert tényleg jól megcsinálták - és persze jöttek a sztorik, hogy milyen munkákkal szoktak találkozni :)
Persze ezek a szakik meg is kérik az árat, de inkább fizetek többet, csak ne kelljen utána utánuk dolgozni (meg persze azért, hogy ha kell, máskor is jöjjenek).

Ui.: volt valahol egy blog (de nem találom), ahol egy étterem tulajdonos öntötte ki a lelkét, hogy mennyire megbízhatatlan a fiatalok jelentős része.

Gázszerelő könnyű van ismerős aki sokat ismer tőle kérek ajánlást.
Villanyszerelő felhívom édesapám. (egyébként megnézem a munkáját, valami nagyobbat pl 5 doboz a falban átlagban jó, balról az első +5 ki következő +3 utána szintben van következő -3 majd az utolsó -5 upsz csak 2 vezeték érkezett a dobozba nekem az kevés, kiesett)

Ezt meg félre érted. "cég meg fogja becsülni a jó dolgozót" 4x en túl ez azt jelenti engem aki ott dolgozom. Ha váltok akkor ezek a fiatalok a versenytársaim, a munkaerőpiacon majd a 5. fiatal után felvesznek 5x évvel is mivel nyugdíj úgy sem várható majd 6x en túl is. Gyereknek meg szintén ezek a versenytársai, na most a nyári szünetben ő 5 kor kelt (szerinted mennyire örültem?).

Tanári fizetés úgy tudom nem túl combos, ez változott? Megkérdezhetek pár tanárt de nem gondolom hogy idegesítenem kellene őket.

Munkáltatók meg most versenyt sírnak, jó pár éve még a munkaválólak sírtak. Mi volt a válasz? Váltson, tanuljon, alkalmazkodjon, vállalja el kevesebbért. Szerintem a régi válasz ma is jó, alkalmazkodjon, fizessen többet, fejlesszen. Azaz ne mástól várja a megoldást. Mit látnak szegény gyerekek csak a folyamatos sírást persze, hogy ők is mindenért sírni fognak.

Szakképzés állapotáról meg a Soros kottájából játszó Gyurcsányisták nagyon sírnak (vagy fordítva), de ez szerintem csak egy aljas rágalom, amit az egyre jobban teljesítő Hazánk, ellen, eszeltek ki a nemzetközi liberálisok. Fent felsorolt szakik valószínűleg beépített provokátorok, az étterem tulajdonosa is (Világ legjobb szakképzéséből kikerült tanulókkal nem lehet probléma).

Egyébként meg úgy látom megvan a kulcsod szakikhoz. Ennyi. Meg kell fizetni.

Tanári fizetés úgy tudom nem túl combos, ez változott?
A dél-alföldi régiót és árszínvonalat nézve nem olyan szörnyű (konkrét számok itt - sajnos várhatólag jövőre is ezek maradnak). De drágább "környéken" már valóban "nem túl combos".

Egyébként meg úgy látom megvan a kulcsod szakikhoz. Ennyi. Meg kell fizetni.
Igen, viszont a fentebb említett konkrét esetekre ez sem megoldás.

Elindultunk onnan hogy nem találsz normális szakembert, kiderült hogy mégis (tanárként fura lett volna ha nemsikerül), akkor keresel valami mást amin sírni lehet. Mennyivel jobb ez mint amit sokan nem szeretnek a mai fiataloknál?

Azt gondolom, hogy a konkrét esetek nem a te problémáid, nem hallgattad meg a másik oldalt (pl. a szakácsot miért is nem megy le a Balatonhoz az álomfizetésért vagy a pincért). Azt gondolom, hogy a magyar munkaadók 10-20-30 évvel ezelőtti viselkedése kitermelte számukra az ideális munkavállalót. Az autószerelő átverhette az ügyfelet, az államot (adó és járulékok), és a dolgozót (nincs vagy félig bejelentve stb.) most ez megváltozott persze hogy nem tetszik. De ugye nem haragszol meg, ha a magyar munkakódér nem sírok a válladon.

Azt gondolom a munkaadók jellemzően a társadalom felső 5% ba tartoznak, ők azok akik igazán hatással vannak a politikára, ha ez probléma lenne megoldanák/megoldatnák.

ui. a helyzet javul az egyházak veszik át a szakmunkásképzés is, azokban az iskolákban majd biztosan megtanulják a szakma szeretettét.

Elindultunk onnan hogy nem találsz normális szakembert
Ezt írtam: "megrendelőként alig lehet normális szakembert találni". Ami nem azt jelenti, hogy nem, hanem azt, hogy nehezen - szövegértésen is van mit javítani.

tanárként fura lett volna ha nemsikerül
Nem látom, tanárként mi előnyöm van.

keresel valami mást amin sírni lehet
Hm? Zizi kérdezte (igaz, nem tőlem), hogy miért rossz, hogy a fiatalok (jelentős része) türelmetlenek, követelőzők, egoisták, listák, utálnak dolgozni. Innen indult az egész szál. Sírni nem sírok, csak a tapasztalataimat írtam le - felvetésre.

a konkrét esetek nem a te problémáid, nem hallgattad meg a másik oldalt
Igen, közvetlenül valóban nem az én problémáim. Viszont akkor már igen, ha az autót nem tudják két nap alatt megcsinálni, hanem csak egy hét alatt, mert nincs használható munkaerő, az ács is nem 1-2 hét múlva tud jönni, hanem 1-2 hónap múlva, mert egyedül lassabban halad, mint segítséggel, stb.
Megkérdezni valóban nem kérdeztem, de szerinted miért nem ment dolgozni akkor, amikor az eső esett? Miért nem akart az autószerelő piszkos lenni?

Az autószerelő átverhette az ügyfelet, az államot (adó és járulékok), és a dolgozót (nincs vagy félig bejelentve stb.) most ez megváltozott persze hogy nem tetszik.
Ezt úgy hívják, hogy előítélet - és ez szerintem rosszabb, mint az, hogy nem hallgattad meg a másik oldalt. Az említett szakikról tudom, hogy igyekeznek mindent törvényesen csinálni.

Azt gondolom a munkaadók jellemzően a társadalom felső 5% ba tartoznak
Persze. Vannak olyan munkaadók, akik igen, de aki 1-2 főt alkalmaz, az (legtöbbször) nincs benne a felső 5%-ban.

Ja, értem. Nemigen szoktuk tartani a kapcsolatot, főleg nem ilyen ügyben, hogy mesterembert keressek. Ha valamelyik szülő olyanban dolgozik, amire épp szükségem van, szoktam rákérdezni, hogy vállal-e.
A diákok meg jellemzően nem szakmát tanulnak, hanem felsőoktatásban tanulnak tovább (gimiben tanítok).

"Igen, közvetlenül valóban nem az én problémáim. Viszont akkor már igen, ha az autót nem tudják két nap alatt megcsinálni, hanem csak egy hét alatt, mert nincs használható munkaerő, az ács is nem 1-2 hét múlva tud jönni, hanem 1-2 hónap múlva, mert egyedül lassabban halad, mint segítséggel, stb.
Megkérdezni valóban nem kérdeztem, de szerinted miért nem ment dolgozni akkor, amikor az eső esett? Miért nem akart az autószerelő piszkos lenni?"
Szerinted erre a megoldás a sorkatonaság?
Kérdés mennyi 2 héttől 3 évig mennyi, ami ezt megoldaná?
Miért pont a sorkatonaság?

Szerinted erre a megoldás a sorkatonaság?
Kérdés mennyi 2 héttől 3 évig mennyi, ami ezt megoldaná?
Miért pont a sorkatonaság?
Nem írtam egy szóval sem sehol, hogy a (kötelező) sorkatonaság ezen segíteni - de azt sem, hogy nem. Szerintem összekeversz valakivel, aki viszont nyilatkozott erről :)

Igen és mit tettél hozzá?
Mármint mihez?

Egyetértesz vele?
Mármint mivel? Robyboy megállapításával?

Egyetértesz a javasolt gyógymóddal? Sorkatonaság.
Nem írtam egy szóval sem sehol, hogy a (kötelező) sorkatonaság ezen segíteni - de azt sem, hogy nem.

Biztos hogy jó helyen keresi az okokat?
Hol keresi?

Esetleg te mint tanár tudod az okokat?
Ötleteim vannak, amelyek nem biztos, hogy fedik a valóságot.

Mármint mihez?
Ahonnan indult robyboy felvetéséhez. Hoztál pár példát. De most akkor az pró vagy kontra, vagy csak példák úgy magukban.

Mármint mivel? Robyboy megállapításával?
Mivel onnan indult.

Hol keresi?
Annál hogy megszűnt a sorkatonaság. Különben minek kellene újra?

Ötleteim vannak, amelyek nem biztos, hogy fedik a valóságot.
Nekem nincsenek én oktatáskutatók ötleteit tudnám visszaadni pl. Radó Péter "Az iskola jövője" (nem jelenti azt hogy mindenben egyetértek vele), de a sorkatonaság az nincs közte.

Nem hiszem, hogy kötelező lenne a kötelező sorkatonasággal kapcsolatban állást foglalnom, ezt csak te akarod kierőszakolni.

Miért nincs álláspontom: először is én éppen "megúsztam" a sorkatonaságot, utolsó egyetemi éveim alatt törölték el - azaz "csak" elmondásból tudom, milyen volt, ezáltal nem feltétlen tudom megítélni, mennyire lenne hasznos (valaki szerint igen, valaki szerint nem).
Másrészt úgy vélem, a sokak által emlegetett felelősségre és minden szép dologra (ami miatt a sorkatonaság szerintük kellene) sokkal korábban kellene nevelni, nem 18-20 éves korban - és itt jött be a szülők (és az iskola) szerepe (felelősség, példamutatás).

Ez igaz de akkor minek hoztad a példákat? Nem kell szavazni, nem kell hozzászólni.
Példáid viszont ezek szerint nem elég egyértelműen mutatják meg a véleményed.

  • reggel hívja a srác (ács), hogy most esik az eső, hogy ő most nem menne (pedig padláson dolgoztak volna, fedett helyen)
  • srác nap végén mondja, hogy nagyon meleg volt, és holnap akkor nem jönne, mert pihenne
  • autószerelő srácnak alapvető hiányosságai voltak a szakmában, de ő többet szeretne keresni
  • autószerelő (másik) srác szinte alig nyúl hozzá a kocsihoz, mert piszkos, meg ő nem akar olajos lenni

Hirtelen ezek jutottak eszembe, de az ács rengeteg ilyet mesélt. Nyilván szerencsére van sok kivétel, aki tényleg tud és akar is dolgozni, de a beszélgetések során úgy vettem ki, hogy sajnos a kivétel az tényleg kivétel, nem pedig a többség. Lehet, hogy régebben is sok volt az ilyen, de életkoromból kifolyólag mostanában (kb. 10 éve) kerülök a megrendelői oldalra.
autószerelő srácnak alapvető hiányosságai voltak a szakmában, de ő többet szeretne keresni

Ebből ki lehet azt hozni hogy az elmúlt 10 évben egyre szegregáltabb lett az oktatás. Ennek a hatását láthatjuk.
Az állami iskolák nem tudják átadni megfelelően a szakma szeretetét és alapjait (ugyan nincs ott de egyházi iskolában tanítasz, mint írod, ott a diákok nagy része szorgalmas, szóval a megoldás szakmára is az egyházi iskola az alkalmas)
Az állami iskola az egyházihoz képest alulfinanszírozott kis pénz kis foci.

Ez igaz de akkor minek hoztad a példákat? Nem kell szavazni, nem kell hozzászólni.
Nem tudtam, hogy egy topik fő témájától eltérő mellékszálához nem lehet úgy hozzászólni, hogy a topik fő témájához ne szólnék hozzá. Elnézést.

Ebből ki lehet azt hozni hogy az elmúlt 10 évben egyre szegregáltabb lett az oktatás. Ennek a hatását láthatjuk.
Nem vagyok meggyőződve, hogy ez az esetleges szegregációnak a következménye (bár megjegyzem, nálunk inkább integráció, mint szegregáció van - persze, tudom, vannak más városok is).

egyházi iskolában tanítasz, mint írod, ott a diákok nagy része szorgalmas, szóval a megoldás szakmára is az egyházi iskola az alkalmas
Nem írtam, hogy egyházi iskolában tanítok, nem tudom, honnan tudod (de lényegtelen is). Ha úgy véled, hogy a diákok nálunk azért szorgalmas(abb)ak, mert egyházi iskolába járnak, és az, hogy ez egy gimnázium (amit viszont írtam), teljesen lényegtelen, szíved joga.

Egyébként kezd egy kicsit olyan érzésem lenni, mintha egy kis személyeskedéssel fűszerezett szalmabábbal játszanál.

"Nem írtam, hogy egyházi iskolában tanítok"
Akkor valamit benéztem.
http://uzsolt.hu/about/ Bethlen Gábor Református Gimnáziumban tanítok fizikát és matematikát.

Általában az emberek egyházi iskola alatt az egyházi "fenntartású" iskolát értik (ami 4-6 szoros fejpénzt kap a tanulok után az államtól), ha nem kapna utána nevezném én egyházi fenntartásúnak.

Mivel írni nem tudok, valamivel kompenzálni kell ezért olvasok.
Másoktól elvárom a forráskritikát, ezért én is alkalmazom.

Ha már volt hogy hasogattuk a szőrszálat, "csak jeleztem, hogy nem írtam" biztos vagy benne hogy még sehol a HUP on?

Úgy is szétkaptuk ezt a szálat, beszélgessünk, a kenu mint sport előnyös hatásairól fiatalokra. A sorkatonaságalt szemben, aki lóg az tényleg kiesik, nagy részük tényleg örömmel jár le (nem mint a laktanyába/ a téli edzés nem annyira jó). :-D az edző és a fiatal mást akar, én a parton napozó monokinist, akivel nézegetjük egymást, az edző meg hogy evezzek, (minek épp azon gondolkodom megéri-e kikötni).

"Nem tudtam, hogy egy topik fő témájától eltérő"

Szerintem Robyboy egyáltalán nem tért el.
"Innen indult az egész, hogy robyboy-nak miért rossz (azon kívül, hogy nem tetszik neki), hogy a fiatalok türelmetlenek, követelőzők, egoisták, listák, utálnak dolgozni."
Robyboy támogatja a sorkatonaságot, mert megoldást lát benne.

Volt valahol egy cikk pont dél alföldi állami autószerelő iskoláról nincs autó amin a diákok tanulhatnának, volt akinek az apja autószerelő, valahogy jutott be "magán autó" azt meg letiltotta a Szakképzési Centrum. Ennek nem hiszek. Nem a KESMA csoport lapjaiban jelent meg, biztos csak rágalom.
Ezért gondolom azt, hogy az iskola tökéletes autószerelőket enged ki (felkészültek és motiváltak). Utána lehet a hiba :D

Hosszas körüljárás után eljutottunk oda amit én is gondolok, szülők (felelősség, példamutatás), és az iskola szerepe, de azért az államnak is van nem csekély felelőssége.

ui. nekem volt osztálytársam aki általános után 4,5 átlaggal ment autószerelőnek (lángosos, zöldséges is egy jó szakma volt rendszerváltás előtt), nem ugyan az a bemenet mint régen, vasércből aranyat olvasztani nehéz.

Félre hallasz, ezek ugyan azok, csak régen ezekből SM lett.

Nem ezzel csak arra utaltam, hogy az iskolának nehezebb dolga van. Meg is van rá a válasz.
Próbálja az állam csökkenteni, az egyetemre bejutok számát. Azaz jobb tanulókat beszorítani a szakmunkás képzésbe. Meg át is nevezik névmágia "technikumok" Szakképzés 4.0.

régen ezekből SM lett
Segédmunkásra gondolsz?

az iskolának nehezebb dolga van
Én is így látom.

Próbálja az állam csökkenteni, az egyetemre bejutok számát. Azaz jobb tanulókat beszorítani a szakmunkás képzésbe.
Azért egy kicsit árnyaljuk, kicsit félreérthető a megfogalmazásod. A "jobb tanulók", akiket a szakmunkás képzés felé próbálnak tolni, nem színötös tanulók. Olyan tanulókról van szó, akik kb. 20 éve be se kerültek volna felsőoktatásba. Szerintem nem jó, hogy az "értelmiség" olyan tanulókból (is) lesz, akik 400 pontból 280 pontot érnek el (azaz 70%-os teljesítmény) - miközben szakmai vizsgákon az elégséges (tehát az épp görbül) 60%.
Érdemes ezt a statisztikát nézegetni: a kilencvenes évek elején a jelentkezők kb. 30-40 százalékát vették fel, a kétezres évek közepe óta kb. 70 százalékát, és ráadásul a kilencvenes évekhez képest a létszám is kb. megduplázódott (20-30 ezerről 50-60 ezerre). Azaz a demográfiai tendencia ismerete mellett (csökkenő gyereklétszám) úgy is fogalmazhatunk, hogy a kilencvenes évek elején több diákból válogattak keveset, "mostanában" kevés diákból vesznek fel sokat (tehát az adott korosztály egyre nagyobb aránya felsőoktatásba kerül).
További érdekes adatok itt.

Igen
Egyetértünk. (több egyházi fenntartású iskolát javasolnék, a szakképzésbe)
Igen, csak én sokkal csúnyában fogalmaztam volna, emeli a küszöböt (nyelv). Mellételném viszont még a munkanélküliségi adatokat is.

A Szakképzés 4.0 stratégia teljes szövege ide kattintva érhető el!
Itt az új stratégia. A Szakképzés 4.0 stratégia teljes szövege ide kattintva érhető el! Következő reform, minden meg lesz oldva, ahogy eddig is.

"Sírni nem sírok, csak a tapasztalataimat írtam le - felvetésre."
A tapasztalataid alapján (10 éve vagy a megrendelői oldalon) volt olyan idő amikor megrendelőként könnyen lehetett normális szakembert találni?
Akkor volt sorkatonaság?
Vagy esetleg épp válság volt, ugyan az ácsnak lett volna akár 5 embere is csak éppen elvállalható munkát nem talált.

A tapasztalataid alapján (10 éve vagy a megrendelői oldalon) volt olyan idő amikor megrendelőként könnyen lehetett normális szakembert találni?
Az elmúlt 10 évben viszonylag nehéz volt jó szakembert találni, tehát a válaszom: nem, nem volt olyan idő.
Akkor volt sorkatonaság?
Ld. itt :)
Vagy esetleg épp válság volt, ugyan az ácsnak lett volna akár 5 embere is csak éppen elvállalható munkát nem talált.
Most (úgy tudom), nincs válság - bár nem értem, hogy kerül ez ide.

10 évvel ezelőtt még tartott a válság ha jól emlékszem, vagy épp kezdődött. Akkor azért villanyszerelőt, ácsot, burkolót lehetett találni. Nem egy haverom akkor ment ki Angliába, Németországba.
Szóval szerintem 10 éve még nem volt annyira nehéz szakembert találni meg nem is kellet annyit rá várni.

Sajnos van közöttük olyan is: kb. nulla befektetéssel akar ötöst. Sok esetben még a szülő is adja alá a lovat, azaz a diák két helyről két különbözőt hall, és legtöbbször hajlamos a könnyebb utat választani.
Szerencsére ez csak a kisebbség (legalábbis nálunk), a legtöbb akar tanulni - persze legtöbbször a saját érdeke miatt, de legalább ezt megérti :)

Lehet nulla befektetéssel is ötös valaki, ha van affinitása, bibliai kifejezéssel élve tálentuma az adott dologhoz. Persze a befektetés ekkor közel sem nulla, csak nem megterhelő, mert az illető motivált, kíváncsi, éhezi az új ismeretek megszerzését. Ha úgy tetszik, a szakmám alapjait én is kísérletezve, bütykölve tanultam meg még gyerekként.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tennék ide még pár okot amit én láttam látok Tanár nem tud együttműködni a szülővel (nem érti az okokat) vagy a szülő a tanárral.
A gyereket orvosnak szánják, nem fontos nekik a fizika, legyen meg az ötös pont annyi kell.
A gyerek kitűnő programozásból(nem verseny győzteseket nevelő iskolában) unatkozik az órán, de nem jön/megy át oda ahol megkapná a versenyélményt(fel is készítik), az ok egyszerű, ráér dolgozni, netten megtalál mindent tananyagot, példát ami érdekli, azaz belűről motivált (nem csak pénzért fejlesz) minek piszkálni elrontani könnyű megjavítani nehéz.

netten megtalál mindent tananyagot, példát ami érdekli
Nem feltétlen. Sokszor esetleg nem is tudja, hogy miket lehetne keresni - és itt jön a tanár szerepe. Nem kell, hogy a tanár jobb programozó legyen, mint a diák, elég, ha annyit tud, hogy a diáknak még mit kell megtanulnia (gyakorolnia), hogy még jobb lehessen. Másrészt ha a diák tényeg ügyes, miért ne mutathatná meg másoknak is (verseny).
Azaz lényegében a tanárnak ilyenkor az irányítás a legfontosabb feladata, nem annyira az ismeretek precíz átadása.

minek piszkálni, elrontani könnyű, megjavítani nehéz
Bocs a belejavításért, de már nagyon szúrja a szememet.

Az eleje igaz általában. De én ismerem a diákot, és ismerem az édesapját is (egyébként ezzel győzködtem én is). A diák azért esett el munkától mert nem tudták jogilag lepírozni a munkáját (szerzői jogok, garancia), nyitva áll előtte a nemzetközi karrier. A szülő ha a gyerek elakad, fog hozzá találni megfelelő programozót/magántanárt ha kell, a gyerek élvezi amit csinál, most még azt vállalja el ami tetszik neki. Hiszek abban, hogy a szülei a legjobbat akarják neki és tesznek is érte. (Önző is voltam az mindkét tanárt kedvelem, kezdenek kiégni, jó lett volna nekik egy ilyen tanuló :-D )

Biztos megint kimarad pár ,,,,,,

Könnyebbik út végén is az ötös várja?
Azaz a semmire kaphat ötöst?
Vagy jön a pofon és arra mit reagál a szülő? Mert itt valami hiba van, nem halhat két különbözőt vagy a semmire kap ötöst, vagy a szülő nem ellenőrzi a gyerekét.

Az baj "persze legtöbbször a saját érdeke miatt" a belűről motiváltságig kellene eljutni.
The puzzle of motivation
De ennek én örülök nem zavar, minél több ilyen iskolát szeretnék répa ostor.

Könnyebbik út végén is az ötös várja?
Azaz a semmire kaphat ötöst?
Nem. A könnyebbik út vége (legfeljebb) csak "görbül". Viszont többeknek az is elég.

nem halhat két különbözőt vagy a semmire kap ötöst, vagy a szülő nem ellenőrzi a gyerekét
Két különböző: tanár azt mondja, hogy fontos a tanulás, a tudás, a minél jobb eredmények; szülő pedig azt, hogy elég, ha görbül.

De ennek én örülök nem zavar, minél több ilyen iskolát szeretnék répa ostor.
Hm?

Két különböző: tanár azt mondja, hogy fontos a tanulás, a tudás, a minél jobb eredmények; szülő pedig azt, hogy elég, ha görbül.
kb. nulla befektetéssel akar ötöst. Sok esetben még a szülő is adja alá a lovat, azaz a diák két helyről két különbözőt hall
Itt valami nem kerek. Ha elég, hogy görbül akkor nem akarhat ötöst.
Szülő azzal, hogy begyömöszölte egy szergegállt jó iskolába a gyerekét azt hiszi, hogy megtett mindent, de még ez sem igaz, ha azt mondja, hogy elég ha görbül.

Én rontottam, megéri végignézni a 18 perces TED anyagot.
Téged idézlek
Ötleteim vannak, amelyek nem biztos, hogy fedik a valóságot.
A 19. századi iskolarendszer vs 21. századi.

Itt valami nem kerek. Ha elég, hogy görbül akkor nem akarhat ötöst.
A "görbül"-t esetleg értheted egy kicsit tágabban és kikerekedik: ebben az esetben azt jelenthetné, hogy elég, ha megüti az ötös szintet, nem kell több (hiába lenne tehetsége és érdeklődése, csak baromi lusta) - mint a szükséges (és elégséges) minimumra törekvés.
Volt nemegyszer olyan eset, hogy a szülő megkérte a tanárt, hogy a gyereket ne vigye versenyekre, ne várja szakkörre, inkább (pl.) kosarazgatni szeretne a gyerek - persze ballagáskor az ilyen diákok rendszerint nem kapnak semmilyen díjat, mert semmi pluszt nem érnek el. Ekkor esik le az a bizonyos tantusz... Remélem, érted, mire gondolok.

A 19. századi iskolarendszer vs 21. századi.
Hatalmas hiba csak az oktatási rendszerre kenni a dolgot - a diáknak, de leginkább a szülőnek is hatalmas felelőssége van (ahogy írtad is). Itt is lenne bőven mit tenni, de először a partnerekkel (szülők, diákok) kellene dolgokat tisztázni (ezt talán könnyebb, mint egy monstrumot (ki)mozdítani - bár a dolgok tisztázása is inkább a "modern" irányt jelenti, mint az "elavultat").

"ezt talán könnyebb, mint egy monstrumot (ki)mozdítani" Nem volt kötelező monstrumot létrehozni KLIK.
Szerkezet igenis meghatározza azt, hogy hogyan tud működni, most a szülő kb. semmiről sem tud megállapodni az iskolával.
Hogy képzeled a tárgyalást van a két markánsan különböző modell, az iskola önálló kimenetet méred (igazgató, együttműködik az iskolaszékkel, tanárok, tanulók, szülök), igazgató a fenntartóval működik együtt (ö nevezi ki váltja le senkire sem kell tekintettel lennie).

Szülők felelőssége itt is előjön, ők hagyták ezt a modellt, egy ábránd alapján majd visszatér a Fasori modell.

Nem megállapodás, hogy az iskola kb diktátumokat ad, vagy úgy gondolod, a szülőknek lenne bárminemű beleszólása abba hogy hány órákkor kezdődjön a tanítás, legyen e nulladik óra? Mennyit hiányozhasson a gyerek szülő igazolással?

Nem volt kötelező monstrumot létrehozni KLIK.
Nem a KLIK-re gondoltam, hanem inkább az oktatási "hagyományainkra", pl. akár a tanórai keretekre, a 45 perces foglalkozásokra, az érettségi-felvételi rendszerre, stb.

most a szülő kb. semmiről sem tud megállapodni az iskolával
Mire gondolsz konkrétan? Szerintem most nagyobb lehetőségei vannak a szülőknek (talán túl sok is), mint régebben.

Hogy képzeled a tárgyalást
Nem tárgyalásra gondoltam.
Első körben inkább az, hogy a szülő (diák) és az iskola érdekét kell először egyeztetni, és a szükséges eszközöket megismerni. Ha a szülő érti, hogy nem azért kap a gyerek 20 gyakorló példát, mert a tanár szeret egyest osztani a házi feladat hiány miatt, hanem azért, mert azt a részt úgy lehet elsajátítani, ha sokat megcsinál az ember (diákja), akkor kevésbé kezd "lázongani", hogy milyen szigorú a tanár. Második körben az iskola és a szülő (diák) egymással szembeni elvárásait egyeztetni (tanulmányi és egyéb téren).
Ha ezek megvannak, akkor nagyobb eséllyel tudunk (tudnánk) együttműködni, és a diák se kétfélét hallana (ahogy fentebb/lentebb már beszéltük).

a szülőknek lenne bárminemű beleszólása abba hogy hány órákkor kezdődjön a tanítás, legyen e nulladik óra? Mennyit hiányozhasson a gyerek szülő igazolással?
A Szülői Munkaközösség felvetheti ezeket a kérdéseket - nálunk szoktak is "ilyenek" jönni, és nagy részük a tantestületi értekezleteken szóba is kerül. Volt már olyan, amikor szülői felvetésre változott egy-két dolog (jó irányba).
Viszont nem gondolom, hogy mindenbe bele kellene szóljanak - főleg olyanokba, amelyekhez nem értenek (vagy nem látják több oldalról - ugye pl. jó lenne később kezdeni a tanítást, ami viszont azt eredményezi, hogy később végeznénk). Nálunk a szülői igazolások (tanévente három nap) bőven nem szoktak elfogyni, 1-2 szokott lenni diákonként - talán ezért nem is merül fel szülői részről a bővítés igénye (senki se mondta a háziorvosos példát, amire szoktak mostanában hivatkozni, gondolom, erre gondoltál).

A "görbül"-t esetleg értheted egy kicsit tágabban és kikerekedik
Mint jeleztem mindkét gyerek elit gimibe járt. A szeretetnek nem volt feltétele a színötös, el is lett mondva nem azért szeretünk mert jól tanulsz. Sőt az lett mondva, ha nincs kedved ne csináld, ne engedd, hogy más bármire kényszerítsen a tanár se a versenyre. Azért tanulsz, hogy az lehess ami akarsz lenni. Ellenben orvos dinasztia gyereke orvos lesz, kitört a börtönből kicsit biológus lett. Senkit nem érdekelt mi akar lenni.
Kézilabdás szülő gyerekének a kézi labda volt kötelező, távoli egyetem, rögtön abbahagyta a kézilabdát (azért ment oda). Hasonlót még ismertem párat. Akkor még vannak azok a szülök akik, bár jó képességű a gyerek, nem akarják elvenni tőle a gyerekkort, ha kosarazni szeretne kosarazgatni fog*.

* ez a legnehezebb, mindenhol verseny sportolót akarnak faragni a gyerekből, hogy ő csak jól érezze magát az kit érdekel.

tehetsége és érdeklődése, csak baromi lusta
Akkor itt valamit nagyon elrontottak. Azt vettem észre, az álomkóros gyerek, ha valami érdekli reggel ötkor kipattan az ágyból.

szeretetnek nem volt feltétele a színötös
Ezt nem is mondtam sose.

bármire kényszerítsen
Sokszor bizony kell a "kényszerítés" - és nem azért, mert gonoszak vagyunk, hanem azért, mert szeretnénk, hogy a gyerek minél többet ki tudjon hozni magából. És igen, rossz, amikor nulladik órára be "kell" jönni szakkörre, de amikor egy nívós versenyen eredményt érnek el, akkor "meghálálódik" a sok plusz munka. Ha már az eredmény megvan, akkor már a "kényszerítés" se kell, hanem már (nagyobb) örömmel jönnek, mert látják, hogy lehet eredménye.

Azért tanulsz, hogy az lehess ami akarsz lenni.
Ez szépen hangzik, csak egy tizenéves gyereknek nincs feltétlen akkora élettapasztalata, mint a szüleinek vagy a tanárainak. Ezért a "tévedéseit" ki kell javítani. Ha pl. orvos akar lenni, akkor nem szabad hagyni, hogy bioszból egy négyessel megelégedjen (ui. négyes tudással nincs olyan nagy esélye valóra váltania az álmát). Másrészt rendben, hogy tizenhat évesen "... leszek", de nem egy pálfordulást láttam - teljesen más irányban tanult tovább (néhány hónap "álomszak" után), miután egy-két tantárgyból újra érettségizett, mert csak arra a két tárgyra készült, amiből "felvételizett", a többit hanyagolta.

az álomkóros gyerek, ha valami érdekli reggel ötkor kipattan az ágyból
Van ilyen is. De van olyan is, aki inkább tovább alszik. Érdeklődni érdeklődik (most konkrét diákokra gondolok), de nulladik órára (szakkör) lusta bejönni, viszont rendes órán kérdezi, mi volt, meg mutatja, hogy ő mit csinált.

"Van ilyen is. De van olyan is, aki inkább tovább alszik. Érdeklődni érdeklődik (most konkrét diákokra gondolok), de nulladik órára (szakkör) lusta bejönni, viszont rendes órán kérdezi, mi volt, meg mutatja, hogy ő mit csinált."
Nem lusta "meg mutatja, hogy ő mit csinált."
Ahogy van introvertált meg extrovertált, úgy van bagoly meg pacsirta. Felismerte nem kínozza önmagát, szülők sem kínozzák.
Ha délután van foglalkozás azt is kihagyja?

Ez szépen hangzik, csak egy tizenéves gyereknek nincs feltétlen akkora élettapasztalata, mint a szüleinek vagy a tanárainak.
Ez egy attitűd, nem kényszeríted, motiválod, mindig a korának megfelelő módon. Most gondoltam csak vissza arra mi lehetett a titok, nem jött négyes csak nagyon nagyon ritkán, (szemlélő voltam, békén hagyó szerep*) a rendszeres beszélgetések, az anyatigris már a baj (4) előtt szerzett tanárt. Nem volt cél a verseny, akkor "versenyistállóba" megy. Köszi nem kértünk abból hogy pl a matektanár elküldje versenyre, nem az ő érdeme asszony szerzett matematikust.

* Az sem könnyű, asszonynak este elmondani miben nem értesz egyet kockáztatva a mosolyszünetet. (igen egységet mutat a család a gyerek felé) enyhe motiválás megfelelő társasjáték kiválasztása.

Másrészt rendben, hogy tizenhat évesen "... leszek", de nem egy pálfordulást láttam - teljesen más irányban tanult tovább (néhány hónap "álomszak" után)
Ebben nincs vita. Okokban már lehet pl nem az ő "álomszak" ja volt. Mondtam én, hogy a siker garantált? De nincs nyafogás. Meg hogy a cukormáz mögött nincs kőkemény követelmény (folyamatos nyomkövetés). Csak később találkozott vele. Nem ezt a lovat akartam (utolsó év), ok mit szeretnél? .... Akkor most már meglesz ebből a diploma. Utána újra érettségizett kellet az emelt matek. Megtalálta, azt hogy mit szeretne? Úgy is élethosszig tanulás van, legalább tud tanulni.

ui. főiskola, egyetem is meg tud ám utáltatni dolgokat.

5db dobozt nem sikerült síkba betenni.
+5mm ennyi áll ki belőle
+3mm ennyi áll ki belőle
0 pont jó síkban van
-3mm a műanyag perem ennyivel sikerült a fal síkjához képest beljebb
-5mm a műanyag perem ennyivel sikerült a fal síkjához képest beljebb
így jó?
Gondolom te hívnád ezt a villany szerelőt.
De akinek írtam nem akadt fen rajta.
Sőt valószínűleg fog találni, neked viszont nem állt szándékomban segíteni jó villanyszerelőt találni, remélem így megfelel.

De akinek írtam nem akadt fen rajta.
Kétszer elolvastam, utána ráhagytam, mert nem sikerült kibogoznom (off: az írásaidban a vesszők legtöbbször nem stimmelnek, igen nehezíti a megértést; sokszor nincs is önállóan értelme, amit írsz - de kis munkával a szülő kommentből kiokoskodható, mit akartál írni).
A válaszomat meg nem érintette, hogy milyen módon lehet értékelni a villanyszerelő munkáját (egy konkrét esetben), ezért nem tettem szóvá.

rossz a kérdés.

ráférne-e a sorkatonaságra a mai fiatal :)

Én nem voltam katona, most úgy elgondolkodtam, hogy az ismerőseimet két csoportra osztom, hogy ki volt és ki nem, akkor valami más egyezés is lesz-e, de nem, mindkét csoport roppant heterogén minden területen :)

Azért a sorkatonaságtól nem lesz az embereknek poszttraumás stressz szindrómájuk. :) Az a kérdés, melyik csoport hogyan viselkedik többségében egy hirtelen kialakuló válsághelyzetben. Nyilván az egykori katonák között is vannak balfácánok, és a nemkatonák között is lesznek talpraesettek, ezért volt a „többségében” kitétel.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem hittem, hogy képes leszel ennyire a mocsok aljára süllyedni, de magyarázkodhatsz, ha akarsz, leszarom.

"Egész biztos vagy benne, hogy nem lenne valamilyen faji alapú incidense?"
"Vagy állampolgár, s ennek nem csak az előnyeben részesül, hanem a kötelezettségeit is viseli, vagy húzzon el az országból, ma éjfélig még eljut a határig."
Ha szerinted egy romának a faji előítéleteken alapuló (akár fizikai) támadásokat el kell viselnie, mert ez a kötelezettsége, akkor az bizony cigányozás a javából. Ez pedig nem hiszem, hogy az a fórum, ahol ennek helye van.

Szerintem meg a polkorrekt beszédnek nincs itt helye. S tudod miért? Mert az nem egyéb, mint eufemisztikus hazugság, nagyjából az ürülék cukormázzal történő leöntése.

Mi lenne, ha nemes egyszerűséggel szóvirágok, eufemizmusok, polkorrektség nélkül csak azt mondanánk, amire őszintén gondolunk? Esetleg értelmes vita alakulhatna ki?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hogy alakuljon ki értelmes vita abból, ha kiállsz a rasszizmus mellett, annak elítélését mindössze polkorrektségnek beállítva? Hogy kéne ezt érteni? Hitler jól csinálta, kész szerencse, hogy nem volt polkorrekt, sőt?! Vagy mégis mi a fasz jár az agyadban, amikor direkt ennyire durván próbálsz meg mellébeszélni?

Nem állítottam sehol, hogy Hitler jól csinálta. Ugyanakkor - a példánál maradva - azt problémának érzem, hogy arról nem illik, hovatovább nem szabad beszélni, hogy vajon jól csinálta-e Hitler, vagy amit csinált, annak mely elemei voltak jók, s melyek rosszak. Az nincs rendjén, hogy axiómaként van ez meghatározva - tudom, a történelmet a győztesek írják -, s az erről folyó értelmes párbeszéd nemes egyszerűséggel egy megbélyegzéssel - rasszizmus, antiszemitizmus - el van lehetetlenítve. Egy ilyen diskurzusnak a konklúziója amúgy is az lesz, hogy Hitler rosszul csinálta, de nem kizárt, hogy vannak olyan - politikájénak a népirtástól teljesen független elemei -, amelyeket esetleg jól csinált. De ott tartunk, hogy te is nekem esel habzó szájjal, mintha ez lenne az értelmes kommunikáció legmegfelelőbb formája.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem bírod abbahagyni?
"Egész biztos vagy benne, hogy nem lenne valamilyen faji alapú incidense?"
Ez alatt ugye elég egyértelműen rasszizmust kell érteni, még te sem tudod másnak nevezni, ugye?
Ez pedig a rá adott válaszod: "Vagy állampolgár, s ennek nem csak az előnyeben részesül, hanem a kötelezettségeit is viseli, vagy húzzon el az országból, ma éjfélig még eljut a határig."

Erről tényleg értelmesen lehetne kommunikálni? Hogy bántalmazhassanak valakit csak a származása miatt, mert be van zárva 20 másik más származású ember közé? És ha ez neki nem tetszik, akkor leléphet az országból, amelynek állampolgára, és akit az államnak meg kéne védenie? Ez nem habzó száj, hanem a legelemibb elvárások az állammal szemben.
Bezzeg, ha arról lenne szó, hogy húsz radikális muszlim közé zárnának egy magyar keresztényt, akkor az már maga lenne szerinted az armageddon, ugye?

Azért furcsállom a hozzáállásodat, mert kicsit olyan, mintha emlékezetkiesésben szenvednél. 1989 előtt voltam katona, volt sorkatonaság akkoriban, s minő meglepő, cigány honfitársainknak sem volt ez alól felmentése. Nekem elhiheted, hiszen volt több cigány katonatársam is. Most akkor mi volt? Az volt a megtestesült világvége, a társadalomszervezés legaljasabb formája? Még egy adalék. Mindeközben senkinek nem esett komoly bántódása. Wow! Hogy mik vannak! Szinte hihetetlen, mint a mesében, igaz-e?

Épp arról beszélek, kissé túl ven ez az egész hipe-olva. Jaj, kisebbség, jaj, buzi, ne bántsuk, cigány, az is kisebbség, nem szabad csak úgy bármit mondani, mert rohan az etióp esélyegyenlőségi ombudszmanhoz, jaj, nőből van, #metoo, nem szabad udvarolni neki, inkább sirdogáljon egyedül otthon szüzen, és még lehetne hosszasan sorolni azt a rengeteg hazugságot, szemetet, amelyet a nyugati liberalizmus idehozott!

Apropó, sok szemét. Emlékszel, milyen volt a budapesti metró 1989 előtt? Minden gyönyörű szép, tiszta volt, szemét sehol. Nézd meg most! Nejlonzacskókat, gyorséttermes papírpoharakat fúj a szél, az aluljárókban ápolatlan hajléktalanok, kiömlött sör tócsa, péntekenként, szombatonként néhány kupac hányással tarkítva. Továbbá az embereket nem kellett önmaguktól megóvni, a mozgólépcsők szignifikánsan gyorsabbak voltak, nem ilyen semmire sem jó, csigalassú vackok, amelyek persze így bizonyára eleget tesznek valamely eu-s biztonsági direktívának.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tehát te egyetértesz azzal, hogy ha 20 fehér ember közé keveredik egy cigány, akkor azt mondjuk megverhetik, csak a származása miatt. Ez is egy álláspont, mondjuk az enyémmel és általában az érző emberekével nem egyezik, de nem vagyok én az Isten, hogy ítéljek feletted ezért.

Az a képzelgés a legszebb, amelyeket megtudhatok tőled magamról. Mindig meglepődöm, amikor olyan gondolatokat tulajdonít valaki nekem, amelyeket én nem mondtam. Mesélj, ezen felül még mivel értek egyet? Ezt te nálam is jobban tudod, nekem úgy tűnik. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Akkor légy szíves, magyarázd meg, hogy nehogy mást gondoljanak a népek: ezt hogy kell érteni?
"Egész biztos vagy benne, hogy nem lenne valamilyen faji alapú incidense?"
"Vagy állampolgár, s ennek nem csak az előnyeben részesül, hanem a kötelezettségeit is viseli, vagy húzzon el az országból, ma éjfélig még eljut a határig."

Ezt egészen pontosan úgy kell érteni, hogy az állampolgársághoz kötelezettségek is tartoznak, nem csak jogok. Ezen kötelezettségek keretében nem kérdeztek meg arról, hogy akarom-e, hog ybeoltsanak, megkaptam a szükséges védőoltásokat gyerekként, de bevonuláskor katonaként is. Még csak nem is kaptam tájékoztatást a vakcina összetételéről, annak céljáról, amelyet noha valóban sérelmezek, így jártam. Aztán ezen kötelezettségek keretében lettem sorkatona is, nem jelentkeztem magamtól hivatásosnak. Továbbá a tankötelezettség is vonatkozott rám.

A hozzászólásomban arról írtam, hogy ha valaki állampolgár, élvezi a jogokat és vállalja a kötelezettséget. A másik alternatíva, hogy le is út, fel is út, el lehet innen menni. Rassztól függetlenül. Ez állampolgársági kérdés.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"hovatovább nem szabad beszélni, hogy vajon jól csinálta-e Hitler, vagy amit csinált, annak mely elemei voltak jók"
Mesélj, mely elemei jók a népirtásnak?

"nem kizárt, hogy vannak olyan - politikájénak a népirtástól teljesen független elemei -, amelyeket esetleg jól csinált"
És erről miért ne lehetne értekezni? (Mondjuk a rasszizmus nem tartozik ide, mert az a népirtásához kapcsolódik.)

Szerk.: Felőlem értekezhetünk Hitler festőművészi tevékenységéről is, bár művészettörténeti tanulmányaimban valószínűleg nem véletlenül nem került elő, „portfóliójával” ma nem kerülne be egy képzőművészeti egyetemre.

Mesélj, mely elemei jók a népirtásnak?

Annál értelmesebbnek tűnsz, hogy szövegértési nehézségeid lennének, így betudom szimplán provokációnak, trollkodásnak. Mert ugye, ez a Hitler egy olyan figura volt, hogy reggeltől estig egész életében népirtott, még enni sem volt ideje közben. Segítek: a népirtásnak nem voltak jó elemei. De egy politikus tevékenységének a legtöbb esetben a népírtás csak egy szűk, jobb esetben üres részhalmaza.

Tekintve, hogy a célom mindösszesen az volt, hogy demonstráljam, mennyire hazug, álszent a nyugati társadalom, s éppen azért, mert ennyire hazug, álszent, a téma pedig attól sem vált kevésbé érzékennyé, hogy én ezzel nem értek egyet, továbbá nem kifejezetten a HUP-ra való, ebbe az irányba semmiképp sem megyek. Nem látom értelmét. Öncélú lenne, a társadalmunk nem lenne őszintébb. Ha úgy tetszik, akinek 2006-ban kilőtték a rendőrök a szemét, az sem kapta vissza a látását, bár kétségkívül hozzájárult a mártírsága ahhoz, hogy a jelenlegi ellenzék ne kerüljön a hatalom közelébe egy darabig.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miután megkérdezem, hogy miért ne lehetne értekezni a népirtáson kívüli tevékenységéről, ezek után azt adod a számba (billentyűzetembe), hogy szerintem Hitler reggeltől estig csak népirtott, megkérdezném: ez részedről szimpla provokáció vagy egyszerűen egy troll vagy?

Igen jó hogy létrejött ez a fórumszál, az innen trollszűrőbe rakott 8 user ignorálása után olvasható, értelmes oldal lett ismét a HUP. Köszi.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Csak trollszűrő. A goblinok, gnollok, kentaurok, orkok, elfek, matektanárok maradhatnak láthatóak.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.