HOVD 2018 - Kedvenc http szerver

 ( trey | 2019. január 25., péntek - 11:12 )
apache
46% (281 szavazat)
beépített http szerverek (simplehttpserver, webrick stb.)
2% (12 szavazat)
h2o
0% (2 szavazat)
hiawatha
0% (3 szavazat)
java servlet container-ek (pl.: tomcat, jetty, ...)
4% (22 szavazat)
lighttpd
5% (32 szavazat)
litespeed
0% (1 szavazat)
microsoft iis
2% (13 szavazat)
nginx
39% (235 szavazat)
thttpd
1% (5 szavazat)
Összes szavazat: 606

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

aiohttp

--
O1G

Miért?

kiprobaltam, tetszett, jo teljesitmenye van (allitolag egy benchmark szerint a tobbi python alapu cuccal osszevetve).

--
O1G

Minden evben elszomorodok azon, hogy az Apache-nak egyaltalan eselye van, mikor az nginx olyan kegyetlen jol meg van irva.

Olvasd el újra kérdést.
Nem az a kérdés, hogy melyik jobb.
Hanem melyik a kedvenced. Hidd el, ez a kettő sokszor nem esik egybe.

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Igen, csak milyen perverzió kell már ahhoz, hogy valakinek az az izé legyen a kedvence? :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

nem irigyellek: folyton csak kinzod magad. Itt az apache, aminek ugye a konfigja. Masik topikban meg az osszes script nyelvet ruhelled, es megis hasznalod oket. Es ez csak a jeghegy csucsa nalad. a tobbirol nem is beszelve. Ezt mekkora perverzionak nevezned? :-)

--
O1G

Ilyen ez a popszakma. Sokan ideszarnak valami szart, aztán 30-40 évig szopik vele egy egész szakma, mire végre kikopik. Vagy még akkor sem, mivel ennyi idő alatt alatt már eléggé megkövült ahhoz, hogy ne legyen annyira hígfos, hogy ne lehessen rárakni semmit és emiatt nem készít senki odavalót. Maximum néha.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

lol...

btw. hogy lehet, hogy ez a fostalicska hup szilveszteri datummal rakta be ezt a kommentet?

--
O1G

Az nginx valóban nagyon jó, azt használom, ahol csak lehet. Ennek ellenére az apache tudását és képességeit nem lehet elvitatni. Ráadásul jártam már úgy, hogy ami az apache konfigjában egy sor volt, az az nginxben megoldhatatlan szopáshalmaz.

Az nginx igazi egyszeru Unix filozofiat koveto program. Do one thing and do it well. Megis kelloen modern, minden OS eseteben az optimalis threadek kozotti kommunikaciot alkalmazza (kivetel Windows, ott konkretan single thread only), es meg a config szintaxisa is probal C-szeru lenni.

Ezzel szemben az Apache hajbazer baratunk szavaival elve egy bloatware. Funkciogazdag, de performance optimizalasrol csak nagyon tavolrol ismerkedik, a funkciok meg egyszerre hasznalodva surun okoznak gondot, es gyakoribb a sec hole is Apache-ban.

Hú, ezt azért ne reklámozd. Az nginx-et nem csak statikus kiszolgálásra tudod használni ( one thing ), hanem loadbalancingra, smtp, imap, pop3 stb.. reverse proxyzáshoz. A teljes - fizetős - platformot meg ennél sokkal többre is.

Vitathatatlan az nginx népszerűsége, teljesítménye - de vannak olyan funkciók, amiben a httpd jobb és built in biztosítja, míg nginx-hez Plus licensz kellene.

Lassan 20 éve apache-ot használok és motiválatlan vagyok a váltásra. Nem volt olyan gondom amit ne tudtam volna megoldani.

Mekkora volt a legnagyobb request per minute amivel dolgoztal? 4 szamjegynel kezded erezni, hogy nem jo az Apache.

-1, a keresek szama onmagaban keves. Mondjuk amikor egy banner szervert csinaltam, arra pont nginx-et tettem ;-)

--
O1G

Szerencsére nem kell ekkora látogatottságú szervert üzemeltetnem.

Ha nem csak statikus tartalmat szolgálsz ki, akkor a (manapság tipikusan előforduló) oldalgenerálást végző alkalmazások mellett az Apache erőforrás-igényét jó eséllyel mikroszkóppal sem fogod észrevenni.

Mi a kulonleges 4 szamjegyu request per minute-ba?
Meg ha request per sec-et mondannal, de ott is vigan muzsikal az Apache is, meg a Nginx is , es ott sincs olyan nagy kulombseg a ketto kozott.

A 4 számjegyeet a C10k problémakör miatt szokás emlegetni. Szerintem erre célzott a hozzászóló.

Mindamellett apache-nak architektúrálisan is vannak by design issue-i. A .htaccess ötlete még a 80-as-90-es években jó ötletnek tűnt.

Ma, ha rendszermérnöki fejjel végiggondolod, hogy minden egyes oldal kiszolgálásához mennyi syscall és/vagy cache átnézése (+közben event figyelése) szükséges minden egyes request kiszolgálásához a .htaccess okozta baromságok miatt, magadtól is elszörnyedhetsz, segítség nélkül ;-)

Persze sok vér-php-pistike, aki a windowson a kis wamp-jában összerak egy worksforme(TM) oldalt, és még mellé egy nagy halom .htaccess is kell neki, mert annélkül nem működne (nem a f...t, csak nem képes a sysadminnak egy rendes speckót átadni a redirektekről, sajnos tapasztalatból beszélek) és aztán meg mutogat rád, hogy miattad nem megy a rendszere, pedig ő aztán hibátlan kódot készített. (Ami persze lóf...t hibátlan, ezer sebből vérzik, de azért is téged vesznek elő, meg védd ki te, szerver oldalról az ő kódolási hibáit, mert "app tűzfal" menő.)

A legtöbb meg még csak hírből sem hallott deadlock-ról, meg arról, hogy esetleg a kib...t kódjából esetleg egy időben két példány/szál is futhat (közel egy időben beeső requestek), stb.
A legtöbb nem hogy egy progmatot nem tudott elvégezni, de valószínűleg random bármilyen egyetemi szakról kihullott egybites hipster, aki bármilyen ügyfelet hasbaakaszt a kibeb...t dumájával és úgyis mindig az üzem/sysadmin lesz a saras.

Sajnos 5, 10 és 15 év is ugyanez volt már a probléma és megszörnyűbb, hogy végzettségtől teljesen független a kód vagy a munka minősége.

Pont ezert mondtam, 4 szamjegyu request per MINUTE-nak meg semmi kozze a C10k-hoz. 9999 req per min az ~170 req per sec, szerintem ez meg messze all a C10k problemattol.

htaccess : szerencsere ki is lehet kapcsolni...
Es ha nem, akkor nem lesz problema vele 4 szamjegyu request per min-nel. 100%-os vagyok. Ahogy abban is hogy annak ellenere hogy mindenhol ezt olvasni (marmint hogy az Apache azert lassu. Nameg a prefork meg mod php miatt ), az emberek 99.999%-nak nem amiatt lassu a rendszere. Tobb ilyen vagy nagyobb forgalmu site-ot uzemeltettek, es ha no a forgalom, soha nem a htaccess miatt vannak a bajok.

Ennek ellenere nekem is talan a szerverek 70%-an Nginx van, ilyen vagy olyan okok miatt, de az Apache egy jol osszerakott progi, es messze nincsennek olyan performance problemai mint sokan hirdetik

Nekem se, csak a lightyhez és az nginxhez képest konfigolni olyan volt, mint sajtreszelővel... Úgyhogy, nem kössz, soha többet.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Uzemeltetesnel azert az is szempont, hogy mit ker a user/alvallalkozo..

Nalunk pl apache/linux - iis/windows az, amit a legtobb ceg ker, aki nalunk uzemeltet/telepit valamilyen szoftvert. Nem igazan van valasztasunk, adnak egy system requirements-et es meg kell neki felelni.

Ezzel csak arra celzok, hogy lehet valami jobb/modernebb mint amit hasznalunk, ha egyszer a kutya sem ismeri/fejleszt ra...

(legtobbszor letolja a segget egy technikus egy step by step installation-el es ha mondjuk nginx-et rakok ele, dob egy hatast hogy o meg ilyet nem latott...)

"(legtobbszor letolja a segget egy technikus egy step by step installation-el es ha mondjuk nginx-et rakok ele, dob egy hatast hogy o meg ilyet nem latott...) "
Tipikus favágó emberek, nem bírják elviselni a változást/s motivációjuk sincs újat tanulni.

Nekem személy szerint mindegy, hogy Apache2 vagy Nginx ha az egyik jobb, hát jobb. Ám többnyire Apache-t nyomkodok.

A technikus-nak is meg van a létjogosultsága a táplálékláncban. Nem lehet minden feladatra magasórabérű mérnököt ugráltatni.
--

> Tipikus favágó emberek, nem bírják elviselni a változást/s motivációjuk sincs újat tanulni.
Ezt abbol sikerult leszurni hogy dobott egy hatast? Lehet hataridore dolgozik, es eppen akkor nincs ideje megismerni. Vagy nem eri meg belefektetni, ha 1000 Apache utan jon Nginx.
Mindent nem lehet / nem erdemes megtanulni, ami szembe jon.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Saját tapasztalatot írtam. Persze erre is van példa szerencsére amit te írtál és valaki akarná ugyan, de sajnos nincs ideje, mert: határidő, vagy a befektetett munka/nyereség nincs egyensúlyban stb. A többség viszont nem akar újat tanulni, én ezt látom.

Oké, de most az a kérdés, hogy mi a kedvenc, nem az, hogy mit tolnak le.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

litespeed - 0%
Pedig amikor kerestem külföldi tárhelyet, a jobbak gyakorlatilag mind úgy hirdették magukat, hogy náluk litespeed webszerver van, merthogy az sokkal gyorsabb minden másnál.