Futtatsz olyan FOSS szoftvert, amin saját forráskód patcheid (nem pluginjeid) vannak?

 ( Aadaam | 2018. január 17., szerda - 16:38 )
Csak binárisokat használok
44% (82 szavazat)
Dehogyis, mi lenne a sec. update-ekkel?
15% (28 szavazat)
Igen, de csak egy konstans verziót
13% (24 szavazat)
Igen, és update-nél mindig megnézzük/javítjuk ha kell
28% (53 szavazat)
Összes szavazat: 187

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A kernelfordításos szavazásról eszembe jutott, hogy van-e még értelme az oridzsi GNU GPL igéretnek, hogy belenyúlhatsz

Akkor elrontottad, mert teljesen hiányzik az a (gyakori) verzió, hogy bele szoktunk nyúlni, ha kell, de feltoljuk upstreambe.

A szavazás így azért elég általánosra sikerült. Ha valaki letölt npm-ről egy 10 soros javascript libet és átír benne egy sort, az már az első kategóriába tartozik. De ez nyilván nem a "félig átírom a Linux kernelt" súlycsoport.

Láttam már embert aki belátható (<25 sor szumma) kódba se mert belenyúlni, mi van ha egy update-et eltör, így az is játszik

A Past Perfect Continuous érvényes? (max. 10 évre visszamenőleg). Vagy szigorúan a jelenben?
Csak, mert egyre fogytak, majd elfogytak.

Mostanában, mondjuk past 365 days

10 éve még mindenki bátran, 20 éve még a kernelem is patkolt volt (igen, 20 évvel ezelőtt már forgattam kernelt, lehet azért mert nem tudtam mit csinálok, de mertem belenyúlni)

nem hiszem, hogy 20 évvel ezelőtt bele mertél komolyabban nyúlni a kernelbe. Már akkor is iszonyat bonyolult volt.
how-to alapján volt, hogy én is módosítottam (egzotikus hw-k meg játékok miatt).

--
GPLv3-as hozzászólás.

redhat kernelhez grsecurity patchet felszenvedni, rpm-et forgatni belőle, ha nem is mindennapos, de gyakori volt egy dekáddal ezelőtt

[x] igen

új feature volt, ment vissza az upstreambe idővel, így idővel megszűnt a sajátság állapota.

Akkor ez jelenleg a kiírás szerint: NEM. (Szerintem, attól még, hogy te munkád, de bekerült az upstreambe, úgy elvesztette a patch értelmezését.) Nem?

szerintem valamelyik projektben van még egy patchelt arquillian amit még nem húztunk utána az upstreamnek :-)

Szóval voltak/vannak olyan időszakok, amikor még a saját patch állapotban elkezdjük használni. Aztán jobb esetben bekerül.

Ezért kértem az időbeni pontosítást.

Én kifejezetten a saját patchekre vagyok kiváncsi, amik végül nem mennek upstreambe, sőt, nem is lesznek szélesebb közönségnek publikálva (a felvetés viszont jogos, köszi)

Az utolsora szavaztam, de valosagban tobbnyire ez kb azt jelenti hogy az /etc/portage/patches-be bekerul a patch, aztan ott elvan amig el nem torik egy update-tol es akkor ra kell nezzek.


I hate myself, because I'm not open-source.

+1

Gentoo power:) Ahol meg nem Gentoo van, ott meg GIT power.

Örülök hogy a gentoo még bizonyos körökben él :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

A GWhere-nél volt egy nagyon egyszerű saját patch-em (az mp3-aknál a bitrátát, frekvenciát, stb. ne tárolja el és jelenítse meg). Talán még volt néhány apróbb foltozgatás más programokon is, de túlzásba sose vittem (leginkább a megfelelő tudás hiánya miatt). Mostanában viszont nagyon ritkán fordul elő, leginkább csak shell-szkriptekbe nyúlok bele (talán most is egy módosított poudriere van a VPS-en, ami előbb-utóbb bekerül, csak a quarterly repó miatt nem rögtön jelenik meg, nekem viszont kellhet a módosítás).

PHP számít? Szerintem előbb vagy utóbb beleteszik, hacsak az univerzum hőhalála nem következik be előbb.
https://bugs.php.net/bug.php?id=73002

A nagy brrr -re célzol? :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Leginkább a hibarkeresésben, illetve a doksi lyukait kitöltendő (igazából szívesebben olvasok kódot mint doksit: egzaktabb) szoktam a forrásokba belenézni. Előfordult, hogy belejavítottunk ebbe-abba, belső használatra van is ilyenünk tudtommal a mai napig.

Szervereken gyakran, desktopon ritkábban, ott jelenleg a Gajim, Trojitá, Linphone van patchelve, napi használatban.

Csak a Dovecot forrását mert valamiért a kliens SSL cert "common name" mezőjére nincs változó. (és van olyan cert aminek több fiókhoz is jogosultsága van :))

Hát ha olyan fos a szoftver, hogy patchelni kell... :)
--
"Sose a gép a hülye."

* Csak binarisokat hasznalok

Most jelenleg. Volt mar, hogy valamit hazilag kellett javitani.

--
http://blog.htmm.hu/

Csak azért nem nyomtam "Csak binárisokat használok"-ot, mert archon AUR-ból csomó forráskódból buildelő csomag van fent, de igazából nyomhattam volna, mert effektíve ez a helyzet.

Az a baj, hogy lehetőség, sőt, akár igény is hiába volna rá, de baromira nem akarok beleszemetelni a package managerrel egyébként patika tisztán tartott, up-to-date rendszerembe. Ez annyira így van, hogy nem csak hogy saját magam által pöcsölt dolgok nincsenek fent, hanem még a saját fejlesztésű cuccok is jellemzően inkább dockerbe vannak zárva. Elég szívás az, hogy néha az official packagek fent hagynak szemetet, nem kellenek a saját feledékenységemből eredő lehetséges hibaforrások, amin egyszer majd eltörik valami.

Az archos környezetben úgy néztem egyébként meg lehetne csinálni, hogy AUR-os forrásból buildelő csomagnál még hozzácsapja a saját patchemet és így még az update is automatikusan mehetne. Viszont max. 1-2 éven belül úgyis eltörne a módosítás, ilyen rövid időintervallum alatt meg nekem nem térülne meg a belefeccölt effort, illetve hogy követni kell a fejlesztéseket.

Olyat el tudnék képzelni, hogy régi eszközre (pl. a Nexus 7-es tabletem), amire nem jön már úgysem update valamu custom kernelt, romot forgatni, de ezen túl akinek nem az ilyen szintű rendszer turkászás a hobbija/munkája, nem éri meg akkor sem, ha amúgy értene hozzá.

Amennyire vissza tudok emlékezni életemben egyszer fordult elő, hogy kénytelen voltam javítani egy hibát, mert a szoftver mindenképpen kellett a munkámhoz, arra meg kevés esély látszott, hogy a fejlesztők ezt megteszik helyettem.

Inkább olyanok fordultak elő, hogy mondjuk fordítási környezeten kellett valamit reszelni.
---
Science for fun...