Futtatsz olyan FOSS szoftvert, amin saját forráskód patcheid (nem pluginjeid) vannak?

Címkék

Csak binárisokat használok
44% (82 szavazat)
Dehogyis, mi lenne a sec. update-ekkel?
15% (28 szavazat)
Igen, de csak egy konstans verziót
13% (24 szavazat)
Igen, és update-nél mindig megnézzük/javítjuk ha kell
28% (53 szavazat)
Összes szavazat: 187

Hozzászólások

A kernelfordításos szavazásról eszembe jutott, hogy van-e még értelme az oridzsi GNU GPL igéretnek, hogy belenyúlhatsz

A Past Perfect Continuous érvényes? (max. 10 évre visszamenőleg). Vagy szigorúan a jelenben?
Csak, mert egyre fogytak, majd elfogytak.

[x] igen

új feature volt, ment vissza az upstreambe idővel, így idővel megszűnt a sajátság állapota.

Az utolsora szavaztam, de valosagban tobbnyire ez kb azt jelenti hogy az /etc/portage/patches-be bekerul a patch, aztan ott elvan amig el nem torik egy update-tol es akkor ra kell nezzek.

I hate myself, because I'm not open-source.

A GWhere-nél volt egy nagyon egyszerű saját patch-em (az mp3-aknál a bitrátát, frekvenciát, stb. ne tárolja el és jelenítse meg). Talán még volt néhány apróbb foltozgatás más programokon is, de túlzásba sose vittem (leginkább a megfelelő tudás hiánya miatt). Mostanában viszont nagyon ritkán fordul elő, leginkább csak shell-szkriptekbe nyúlok bele (talán most is egy módosított poudriere van a VPS-en, ami előbb-utóbb bekerül, csak a quarterly repó miatt nem rögtön jelenik meg, nekem viszont kellhet a módosítás).

Leginkább a hibarkeresésben, illetve a doksi lyukait kitöltendő (igazából szívesebben olvasok kódot mint doksit: egzaktabb) szoktam a forrásokba belenézni. Előfordult, hogy belejavítottunk ebbe-abba, belső használatra van is ilyenünk tudtommal a mai napig.

Szervereken gyakran, desktopon ritkábban, ott jelenleg a Gajim, Trojitá, Linphone van patchelve, napi használatban.

Csak a Dovecot forrását mert valamiért a kliens SSL cert "common name" mezőjére nincs változó. (és van olyan cert aminek több fiókhoz is jogosultsága van :))

Hát ha olyan fos a szoftver, hogy patchelni kell... :)
--
"Sose a gép a hülye."

Csak azért nem nyomtam "Csak binárisokat használok"-ot, mert archon AUR-ból csomó forráskódból buildelő csomag van fent, de igazából nyomhattam volna, mert effektíve ez a helyzet.

Az a baj, hogy lehetőség, sőt, akár igény is hiába volna rá, de baromira nem akarok beleszemetelni a package managerrel egyébként patika tisztán tartott, up-to-date rendszerembe. Ez annyira így van, hogy nem csak hogy saját magam által pöcsölt dolgok nincsenek fent, hanem még a saját fejlesztésű cuccok is jellemzően inkább dockerbe vannak zárva. Elég szívás az, hogy néha az official packagek fent hagynak szemetet, nem kellenek a saját feledékenységemből eredő lehetséges hibaforrások, amin egyszer majd eltörik valami.

Az archos környezetben úgy néztem egyébként meg lehetne csinálni, hogy AUR-os forrásból buildelő csomagnál még hozzácsapja a saját patchemet és így még az update is automatikusan mehetne. Viszont max. 1-2 éven belül úgyis eltörne a módosítás, ilyen rövid időintervallum alatt meg nekem nem térülne meg a belefeccölt effort, illetve hogy követni kell a fejlesztéseket.

Olyat el tudnék képzelni, hogy régi eszközre (pl. a Nexus 7-es tabletem), amire nem jön már úgysem update valamu custom kernelt, romot forgatni, de ezen túl akinek nem az ilyen szintű rendszer turkászás a hobbija/munkája, nem éri meg akkor sem, ha amúgy értene hozzá.

Amennyire vissza tudok emlékezni életemben egyszer fordult elő, hogy kénytelen voltam javítani egy hibát, mert a szoftver mindenképpen kellett a munkámhoz, arra meg kevés esély látszott, hogy a fejlesztők ezt megteszik helyettem.

Inkább olyanok fordultak elő, hogy mondjuk fordítási környezeten kellett valamit reszelni.
---
Science for fun...