Érdekel az EOMA68 projekt?

 ( Matyko | 2016. november 2., szerda - 14:56 )
Igen, végre egy binary blob mentes számítógép.
11% (14 szavazat)
Talán, az ötlet jó, de a kivitelezés kevésbé.
13% (17 szavazat)
Nem, mivel használhatatlan.
15% (20 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
62% (82 szavazat)
Összes szavazat: 133

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Tudsz egy lényegi összefoglalót linkelni, hogy mi ez? Sosem hallottam róla.

+1

https://www.crowdsupply.com/eoma68/micro-desktop

PCMCIA méretű kártya, benne ARM SoC-kal, elvileg az FSF előbb-utóbb certeli, hogy totál Libre (kivéve, ha Devuannal [pfftt... lol] vagy Fedora-val használod), hozzá akár nyomtatható laptop/mini desktop ház, amibe egy mozdulattal tudod betenni a gépet.

-
Off: az Igen-re szavaztam, mert maga az ötlet tetszik, remélem, hogy elterjed majd, bár jelen formájában sajnos kétlem (a legnagyobb előnye [hordozható, ahol van fogadó egység, használható] pont az elterjedtségéig nincs meg, így előny nélkül nem fog terjedni, hátránya viszont van nem kevés [gyakorlatilag egy random alsó-középkategóriás teló nagyobb teljesítményű, ARM+Linux alapú, így elég sok use case nincs meg az átlag usernek egy desktopból stb.]). De ne legyen igazam.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"ARM+Linux alapú"
A lényeges kérdés, hogy ez Android támogatás is jelent?
Mert ha igen, akkor desktop ✓

Az, hogy egy telefon erősebb, eléggé lehangolónak tűnik a projecttel kapcsolatban. Ettől még érdekelne, de a második lehetőségre szavaztam.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

A Features & Specifications résznél van:

Idézet:
A20 Dual-Core ARM Cortex A7, 1.2 GHz
2 GB RAM
8 GB NAND

Persze belefér, hogy (mivel maga a standard is szabad), amint minimális érdeklődés lesz utána, jönnek az EOMA68 szabványú gépek kínából gyakorlatilag bármilyen SoC-al (itt az FSF cert miatt eléggé korlátozó szempontok is voltak a választásban) és lesznek igazi erőgépek.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Mondjuk ha a súlya nagyon kicsi, és teljesértékű billentyűzet tudok rárakni, az már eléggé nagy előny egy telefonhoz képest. Meg végre lehetne rajta tényleg egy oprendszer, nem egy telefonos korlátolt akármi, drm-es store-ral. Végülis ennél kisebb hardveres telóm van, Sailfish-sel, többnyire mindent meg tud oldani. Csak nem mindig kényelmes.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Mondjuk ha vesz valaki egy pendrivet, rárak egy live linuxot, perzisztens home könyvtárral, kb ugyanott van.

Olyan szinte mindig van nálam, de nem sokat tudok vele kezdeni mondjuk egy kávézóban tartott random prezentációnál, ha nincs mellette egy megjelenítő és egy beviteli eszköz. Szóval semennyire nincs ugyanott.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Mondjuk Androidon sem kötelező Playt használni. DRM-free Humblebundle appmicsoda, f-droid, stb.
Lenovo Yoga tabletből pedig van beépített projektoros. Kávéházi prezentációra elég jó. Már csak hivatalos CM support kellene rá.

Ott az Aptoide meg a Yandex.ru is. Viszont nem tartom alkalmasnak az androidot sokmindenre. A Kávéházi dolog csak egy spontán példa, van azért más is ami miatt jó lenne egy nem korlátolt univerzális eszköz.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Miben, miért tartod korlátoltnak?

Ezt nem itt fogom most kifejteni, de lesz rá alkalom.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Erre a reszere feliratkozom.

A jelenlegi telefonom tud OTG-t (Nexus nem tudott), eleg jol kiegeszitheto az epp aktualis igenyeknek megfeleloen (billentyuzet, pendrive, fenykepezogep sokszor kellett mar, es nemreg az Arduinot is beuzemeltem, szoval kapott GPIO-t :) ). Majdnem annyira flexibilis, mint egy laptop, csak sokkal konnyebben hordozhato, es mindig nalam van. Ha van wifi, akkor tavoli geppel kiegeszitve meg tobbre jo.

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

Hohó, ez melyik Yoga? Eddig elkerülte a figyelmemet. Tapasztalat van vele esetleg?

Hali!

http://shop.lenovo.com/us/en/tablets/lenovo/yoga-tablet-series/yoga-tab-3-pro-10/

tapasztalatom nincs csak "sima" lenovo yoga tab 3 van nálam használatban.

Üdv:
Feri

> totál Libre.

Ott van pl. az ARM SoC. Az Libre?

Tessék csinálni SoC-t mor1k vagy RISCV alapon (lehet felőlem OpenSPARC vagy Leon is), na az libre. Talán.

http://jslinux.org/ :) Ki tudja, talán egyszer ír majd valaki egy js blob-ot is és az akkor egy nem binary blob lesz. :)

Valóban nem a legmegfelelőbb megnevezést használtam, de biztos vagyok benne, hogy mindenki tudja, mire gondoltam.
Személy szerint nekem tetszik a kezdeményezés, ha minden jól megy májusban kézhez is kapok eggyet.
Ezen a fórumszálon van még némi plusz infó: link

Újabb project arról, hogy miképp adjunk el valamit ideológiával drágán.
Ráadásul az ideológia sem áll túl stabil lábakon. Kezdve azzal, hogy a 3D nyomtatás minden csak nem épp környezetbarát technológia, és a kártyára forrasztott NAND flash chip megdöglése esetén, ugyanúgy megy a processzorkártya a levesbe, mint ahogy egy tablet vagy egy másik integrált flashel rendelkező SBC esetében.

A PCMCIA form factor jó öltet, kérdés, hogy mennyire A20 perifériafüggő a kiosztása.

Szóval, ha már innováció nincs, akkor legalább az árat nyomták volna le. Mert elég kellemetlen, mikor 25 USD-nyi BOM-al rendelkező gépet akarnak 65USD-ért az ember torkán letolni. A 450USD PIY (oh, újabb bullshit) és az 1500 USD-s laptop, meg már az arcletépős lehúzás kategória.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Részben egyetértek. Viszont ha az ehez hasonló projektek nem kapnak támogatást, akkor csak még messzebb kerülünk a teljesen szabad szoftver/hardver környezetektől. Talán idővel kinövi magát ez a platform és lesznek más lapok, akár olcsóbban is.

Felteszem a kérdést:
Ha nem innovatív, piacilag életképtelen ötleteket támogatjuk, akkor mit is támogatunk? Hogyan is lesz belőle piaci trend? Még több bullshitet?
Más, ha azt mondja a gyártó, hogy "Nézd, mi 20 dollárral olcsóbbak vagyunk, mert libre, meg freeszoftver az egész." meg megint más, hogy "Nézd, mi 20 dollárral drágábbak vagyunk, mert libre, meg freeszoftver az egész."
Nem az árukkal van a gond, mert egye fene, legyen 65 dollár, de akkor adjanak olyant érte, ami más, olcsóbb termékben nincsen.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Azért most felmerült bennem, hogy van-e már ilyen valahol? Egyelőre még itt sem ismerik sokan, tehát valszeg nincs, így más olcsóbb termékben sem létezik.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

A20-as processzorú SBCkártya? SomPi, BananaPi, Cubieboard2, PhoenixA20, MarsBoard, Itead A20, Itead AW2042, stb
Ezek között, van SoDimm, dupla tüskesoros, aurdino, és "ahogy a panelre estek" a csatlakozók form factorú boardok. Árban, mindegyik hasonló 40-80USB között mozognak, talán a memóriában és flashben van rajtuk kevesebb, de ennek az oka, hogy ezek a boardok 2-3 évesek.
A PCMCIA form factor új, a gebasz vele csak annyi, hogy bármibe is akarod integrálni, megdobja BOM-ot. Egy PCMCIA socket 4.5 USD-től indul, egy SODIMM 1.2 USD, egy dualpin hüvelysor 0.2 USD. Egy olyan piacon ahol 3 USD 1GB memóriának az ára.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem feltétlenül bölcs dolog követni a piaci trendeket, továbbá ennek a projektnek nyílván nincs szándékában azokon változtatni. Ettől függetlenül igazad van, jelen pillanatban valóban nem egy optimális megoldás. Viszont közben azt se felejtsük el, hogy ez az egész kb. egy egyszemélyes akció, az FSF is csak most kezdi felkarolni. Természetesen ettől függetlenül lehetne benne valami plusz. Azonban ha jelen pillanatban olyan hardvert keresünk, (általános felhasználásra) ami képes működni zárt szoftverek használata nélkül is, nem sokat találunk. Számomra ezért szimpatikus.

Ne hidd el a bullshitet. Amit ők a nagy libreség alatt hirdetnek, az az összes A20-as procival szerelt lap tudja. Hogy a FSF mit karol fel az kb. nulla értékű. Ideológiától csak akkor lesz piacképes egy termék, ha Alma logó van rajta.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Inkább egy mobil vezeték nélküli dokkolóval, valami NFC -hez és indukciós töltésen alapuló technikával. Felesleges egy sima kártya, ami magában nem jó semmire. A mobiltelefon egy pont jó alap lenne egy ilyen projektnek. Kellene valami egységes és strapabíró csatlakoztatást biztosító szabvány.

A videokartya drivertol eltekintve pl. a Raspi elegge kozel van ehhez, es nagyon elterjedt. A PCMCIA helyett meg megteremtette a sajat pinkiosztasat, amit a tobbi SBC is lemasolt.

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames