A HP-tól a friss firmware-eket csak Care Pack kiterjesztett garanciával vagy támogatási szolgáltatással érhetik el az ügyfelek

 ( hup | 2014. március 6., csütörtök - 13:38 )
Nagyon helyes! Aki nem fizet, az ne kapjon semmilyen szolgáltatást.
2% (9 szavazat)
Miért fizessek a gyártónak, hogy a hibás termékét javító firmwaret megkapjam?
58% (232 szavazat)
Kit érdekel. Amíg garanciális, addig úgy is le tudom tölteni, utána meg már úgysem jön ki semmi új fontos.
3% (12 szavazat)
Megint pénzt akarnak kérni a semmiért.
11% (42 szavazat)
Másik gyártót választok. Olcsóbb is és ingyen megkapom a frissítést.
22% (87 szavazat)
Egyéb, leírom.
4% (15 szavazat)
Összes szavazat: 397

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

(beküldött szavazás)

Na, akkor a kérdés hosszabban (mert csak 120 karakter fér ki a szavazás címébe):

"Mi a véleményed arról, hogy a HP-tól a friss firmware-eket ezentúl csak a Care Pack kiterjesztett garanciával vagy támogatási szolgáltatással rendelkező ügyfelek érhetik el?"

Mielőtt szavazol (mert a szavazásba nyilvánvalóan nem lehet minden infót beletenni):

--
trey @ gépház

Már azt sem értettem, hogy az ILO-hoz miért kell külön licensz a VGA konzolhoz vagy távoli média csatoláshoz. Ez meg külön öröm. A használt vasak piacának ezzel jól alátesznek. Ha jól értem egyébként akkor az ILO, Raid és Hálózati kártya firmwareket nem érinti, csak a CPLD és BIOS/UEFI-t.

ugyanmár, pár éve vettünk IBM x3550 es server 800+áfa. Benne a management, mondom de jó. Csak VGA-t nem tud. Kérdeztük az IBM-et azt mondták még 25k+áfa. Azért egy millás szervernél ez vicc már szerintem. Szerencsére a cisco pl. ingyen adja és az se rosszabb semmivel.

Fedora 20, Thinkpad x61s

Na igen, meg amikor próbálják bemagyarázni, hogy nekem jó az, hogy ha 17K-ért kapok disk keretet, mikor a HDD nem kerül annyiba egy reális árú kerettel együtt.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

szerver hdd? Most kellett valami 146 GB-os 15k-s HP-t rendelnem, alig volt bruttó 85k :)

Nagyon jól hangzik ez a "szerver HDD" dolog, meg a 146G/15K RPM, csak nem egy use-case van, ahol még a sima desktop disk is majdhogynem overkill.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

És nem egy use-case van, ahol ez is kevés. De ezzel mit is akartál mondani? :)
--
zsebHUP-ot használok!

Az, hogy amikor sikerul megboltolni jo aron egy gepet (esetunkben Fuji TX200 S5, belso tesztszervernek szanom), es 2T-s disknek olyan arat mondanak ra, amely tobb, mint amennyiert a gepet atvettuk, akkor szarok bele, bemegyek a raktarba, kiveszek 2 db mezei 2T-s disket meg valahonnan veszek ket keretet, es kalap-kabat, mukodik, mint a kisangyal. Masik ilyen eset, ha az ember akar SSD-t a gepbe.

Memoria meg hagyjan, de azert ott is latni neha irrealis felarakat.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Fűrész, reszelő, fúró.....
Hülyén néz ki a takaró keretbe betenni a vinyót, de ideiglenesen jó, amíg nem szerez az ember egy gyári keretet - valószínűleg egy halott vinyóról.

Különben meg bekaphatják....

---
http://plazmauniverzum.hu <> A látható anyag 99.999%-a plazma <>

Egyebkent a megoldas az lett, hogy az eredeti 2x147G-s SAS-os disk keretébe lett berakva a 2x2T SATA (az volt a fontosabb), a két SAS-os diskhez meg azota szereztünk ketto használtat. Es igen, valoszinuleg valami masik diskrol lett leszedve mindketto.

Ha nagyon nem kaptunk volna, akkor valoszinuleg tenyleg maradt volna a barkács. Csak ugye az ember nem azert vesz brand gepet, mert barkácsolni akar.

Mondjuk idenre tervben van kettő gep beszerzése, az Supermicro lesz. Es nem csak azert, mert Supermicrot forgalmazunk. :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ez is mókás kezd lenni, mert HP-tól nagy kapacitású HDD csak 1 év garival vehető (bővítésként; a géppel együtt rendelve a gép garija lesz érvényes rá).
Pl. 1 TB NLSAS LFF kb. 87 ezer nettó 1 év garival, nincs több év garis lehetőség.
Seagate Constellation CS (Enterprise) 1TB NLSAS 30 ezer bruttó 5 év garival, hozzá egy HP hot-swap keret (új, de nem HP-tól) 10 ezer bruttó. És jönnek azzal, hogy a dupla árért cserébe a HP termékben HP firmware van. De minek akkor az a sok szabvány?

Semmi extra sincs benne, sima raid edition fw - hamarabb kiakad hibára.

A videó (netavis) szerverekben örülök, ha a visszaér a vinyó a HP szervízből, mire a következő megdöglik, és így tovább...

---
http://plazmauniverzum.hu <> A látható anyag 99.999%-a plazma <>

Próbáltál FW-t frissíteni a diszkeken (az újonnan kapottaknál is)?
DELL storage-okba, régi FW-el nekem is hetente lökött ki egy diszket.

Ez egészen jó ajánlat, mert az iLo-hoz a használható fizetős verzió (iLo Advanced) 400 EUR (+áfa)... Az itthoni ML310e szerverem újonnan volt kb. 350 EUR, nyilván ha kellene sem vennék hozzá 400-ért remote KVM licencet. Igazából 400 EUR egy félmilliós szerverhez is drága. Az ennél drágább szerverekhez meg nevetséges ilyesmit plusz pénzért adni.
Én értem, hogy szellemi termék meg minden. De azt kifizeti az ember, mikor megveszi a szervert. Ugyan így nonszensz, hogy plusz hardverkulcs fejében aktiválódik a drága RAID kártyán a RAID 50, 60 vagy az alaplapon a második SFF8087 port a plusz 4 HDD-hez.
Mint Nagy Bandó kabaréjába, hogy "a frissített Trabantban extra a tekerhető kormány, kifelé nyíló ajtó, felfújható kerék".

Az is érdekes, hogy a Supermicro és Intel barebone szerverekben alapból fullos management van, teljes körű KVM és virtuális média funkciókkal.

Szerencsére a cisco pl. ingyen adja és az se rosszabb semmivel.

Egyelőre. Mert még "veszi" a piacot. Aztán majd amikor révben érnek, akkor meglásd, ott is megjelennek az ilyen bicskanyitogató árlista elemek.

Régen HP-t használtam ha tehettem. Évek óta azonban Fujitsu-t. Nem emiatt. Ha HP kell, akkor HP lesz, de ha én választhatok, akkor nem. Az okokat kár kérdezni, úgysem mondom el.

--
trey @ gépház

Más téma, de én pl. Fujitsu notebook-ot használok, és összességében árkategóriájában lever minden mást.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Lifebook?

Igen, Lifebook LH532

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Még nem koptak le a billentyűzetről a betűk? Állítólag ennél a típusnál előfordulgat. :)

Egyébként tényleg jók a Fujitsuk.

Tapasztalatot tudnal mondani azert vagy mik az erezheto de kevesbe konnyen felfedezheto kulonbsegek Fujitsu-nal?

Egy sör mellett szívesen.

--
trey @ gépház

Reg lattam fu(si) gepet, van mar hozza olyasmi, mint a hp sa/fbwc, vagy mint az ilo/oa xml mgmt?
--
zsebHUP-ot használok!

Hogy egy az egyben minden van-e, azt nem hasonlítottam össze pontról pontra, de én semmit sem hiányoltam eddig. Biztosan lehet találni olyat ami csak az egyiknél, vagy a másiknál található meg vagy egyiknél vagy másiknál jobb.

--
trey @ gépház

Tehát korrupció? :)
--
zsebHUP-ot használok!

Amióta a Compaq HP lett, azóta mindig HP-t vettünk. (Előtte meg Compaq-ot) Az utóbbi időben teljesen abszurd, ami a ProLiant termékcsaládban történik. Olyan lehetetlen kiépítésű gépek vannak, hogy komoly fejtörést jelent megtalálni a nagyjából megfelelőt. Ha pedig megtalálod, akkor valami horror az, ami az árcédulára kerül.

Most ezzel pedig feltették az i-re a pontot.

Használ itt valaki Lenovo ThinkServert? Bár, mostmár hogy az xSeries is Lenovo lett...

Az IBM szerverünkhöz 3 év alatt nem jött technikus, a HP-khoz folyamatosan.
Tipikus példája a fenntartható növekedésnek. Ahogy egyre több a virtualizáció, úgy kell kitalálni a különbözö "adónemeket", hogy a kiesö bevételeket más forrásból pótolják. Logikus lépés.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Egyéb:

Amennyiben a firmware új verziója eddig nem létező funkcionalitást nyújt, akkor szerintem érthető, hogy fizetni kelljen érte. (Bár azt hiszem ez azért nem jellemző...)

Ha viszont csak hibajavítást tartalmaz, akkor nem érzem korrektnek a dolgot.

Ha kicsiben is, de pont a héten volt velük bajom. Megdöglött az asszony laptopja és már nem garanciális. Azt mondták akkor nem foglalkoznak vele. Pedig mondom nem érdekel, hogy pénzbe kerül, csak szakszervíz foglalkozzon vele. Őket meg én nem érdekeltem...

A hibajavítás passz (gondolom a safety a kritikus hibák javítását jelenti, ha igen, akkor azokért nem kell), a biztonsági javításért nem kell fizetni. Lásd FAQ fent:

"What is the scope of this change?

This change affects ProLiant system ROM and complex programming logic devices (CPLD) firmware. Validation is not required for iLO, I/O, or controller firmware.

Safety and security related updates for all firmware will remain available without validation."

--
trey @ gépház

Tipikusan az a döntés amiről majd 3 év múlva kiderül, hogy a fennttartása többe kerül mint az a haszon amit termel.

Ezt a "security fix-et kiadjuk, csak a többit nem" dolgot hogy kell elképzelni? Lesz egy olyan branch, ami eddig is volt és amiben fejlesztik a szoftvert, és lesz 1 olyan amibe csak az aktuális sec hole-ok javítása lesz benne, a másik branchből nem veszik át a fejlesztéseket? Ezt én nem hiszem el.

Más. Tudtommal a cisco is elérhetővé teszi azokat az IOS verziót amik egy meglevő IOS-hez képest security bugokat tartalmaznak. Legalábbis valami support oldalon, ahol security issuek-ra lehetett keresni adott IOS-ben, ott ezt írták. Gyakorlatilag viszont én olyan IOS-t nem tudtam még találni a Cisco download oldalán, amihez normális esetben élő contract kell de a security update miatt szabadon letölthető. Soha. Egyet sem. Tud ilyet nekem valaki linkelni pl. 2811 ISR-hez?

A topikhoz annyit tennék hozzá, remélem belefulladnak a saját taknyukba ezek a kapzsi g*cik.

"Lesz egy olyan branch, ami eddig is volt és amiben fejlesztik a szoftvert, és lesz 1 olyan amibe csak az aktuális sec hole-ok javítása lesz benne, a másik branchből nem veszik át a fejlesztéseket"
Pedig ez nem egyedülálló az iparban. Sőt! Mondjuk lehet, hogy a szerver-piacon ez nincs így, de telekomban általános gyakorlat.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods
Get dropbox account now!

Szerintem ezzel a mondattal "security fix-et kiadjuk, csak a többit nem", magukat probaljak bevedeni class action per ellen.

Persze porhintes az egesz, nagyobb kapacitas (ie. tobb penz) mindenbol 2 branch-et fenntartani, mint elerhetove tenni a kedves **vevoiknek**.
(Ugyanis nem Gipsz Jakab akarja letolteni a nyamvadt firmware-juket, hanem az, aki mar megvette a cuccukat).

>A topikhoz annyit tennék hozzá, remélem belefulladnak a saját taknyukba ezek a kapzsi g*cik.

+1

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

En probaltam letolteni uj firmware-t meg februar legelejen (talan 2-a?), de mar akkor se engedte. Egyet se (Proliant szerver). Nehez elhinni hogy egyik firmware-ben se lett volna biztonsagi hiba javitva...

Meg azt is nehez elhinni, hogy olyan hudenagy funkcionalitast tudnak belepakolni. Kavet fog tudni fozni, vagy mi a szosz?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"Megdöglött az asszony laptopja és
már nem garanciális. Azt mondták akkor
nem foglalkoznak vele. Pedig mondom nem
érdekel, hogy pénzbe kerül, csak
szakszervíz foglalkozzon vele. Őket meg én
nem érdekeltem..."
- fogyasztovedelem, aztan basszak meg!
--
zsebHUP-ot használok!

Attól függetlenül, hogy görény hozzáállás, mivel vádolnád meg őket? Nem hajlandóak egy olyan szolgáltatást árulni neked, amelyre egyébként semmilyen kötelezettségük nincs?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Lehet hogy rosszul tudom, de kereskedelmi forgalomba hozni csak ugy lehet egy termeket, ha a gyarto vallal bizonyos felteteleket, gyartoi felelosseget a termek eletszakaszaira. Olyan nincs hogy eladok egy szart es utana a karosult vevo csinaljon amit akar, mehet ahova akar. Pont ilyen magatartasu cegek ellen van a fogyasztoi erdekvedelem. A samsungra ragtam be a minap, 6 eves porszivomhoz (40eFt volt anno) egyszeruen nem ad alkatreszt a gyarto! Szerencsere megoldottam mashogy de biztos nem alltam meg volna az elejen, ha nem tudom megoldani a dolgot!
--
zsebHUP-ot használok!

Egy állásfoglalást kikérését megérhet a dolog, de szerintem jelenleg a dolog kimerül a jótállásban. (Amit egyébként egy cseppet sem lenne probléma, ha kötelező jelleggel egyről két-három évre növelné az EU a műszaki cikkekre. 1-2 kivétel biztos akadna, de a nagyjára minden további nélkül mehetne.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Care Pack-os vagyok de ez szénalmas

Ez úgy általánosságban buzi dolog.

Több megoldás között nehéz volt választani,
az enyítő körülmény, hogy amíg érvényes
garancia van addig hozzá lehet (elvilag) jutni
a frissítéshez.

Az viszont egyértelmű tendencia több gyártó részéről,
hogy szigorítják a firmware-ekhez való hozzáférést.

Ez úgy általánosságban felháborító, sokszor még akkor
se tudom simán letölteni a frissítést ha jogosult vagyok rá.
Ez gáz...

Következő logikus lépcsőfok a fizetős firmware update lesz. Feltétel nélküli fizetős, így értem.

Miért fizessek a gyártónak, hogy a hibás termékét javító firmwaret megkapjam? ====>>> Másik gyártót választok

Majd a nagyérdemű eldönti. Garancia időben úgyse foglalkozik vele senki, később meg ha nem jut hozzá, majd az új beszerzéseknél elgondolkodik, hogy kell -e neki ez a "macera".
IBM levelező szerver meghalt, szinte bármire hajlandóak lettünk volna gyorsan, hogy szezon közepén újra menjen. Mire megmozdultak volna 3-4 nap akkorra már úton volt az új Dell szerver, addig meg lassabban ment minden virtuális gép alól.

nyilvan ha tudod, hogy kritikus, akkor veszel hozza extended supportot, nem? (nem tudom mi a hivatalos neve), 4 oras support SLA-val...

Nem veletlenul nem szeretik sokan azokat, egyre jobban trukkoznek veluk. Mert van tobbfele is, alap 3 ev next business day, aztan 24/7 4 ora ami annyi hogy nem kovetkezo munkanapon belul kezdenek el foglalkozni mit is szeretnel hanem 4 oran belul, de a javitas vagy csere attol tarthat napokig, nincs is ra garancia, hogy fognak neked tartani kozeli raktaron cserealkatreszt. Meg vannak mar olyan extrak, hogy 6 oran belul elharitjak a hibat, amikor azt hiszem adnak arra is garanciat hogy legyen belole raktaron.
Elnezve futolag listaarakat csak peldakent: HP DL380 G8-as 2000-2500$ kornyekerol indulnak ami tartalmaz 3 ev next business day garit, ugyanakkor 4 oras support kiegeszites 3 evre ~2600$, 6oras hibajavitas support extra szinten 3 evre ~3800$ .
Tehat ha 3 eves ciklust nezel amig van ra alap NBD garid akkor egy alap gep eseten kifizeted legalabb megegyszer a gep arat az extra support-al es akkor is csak a dragabb eseten garantaljak a 6 oran beluli hibajavitast.
Ilyen erovel en inkabb azt mondom megeri venni plusz 1 gepet megha csak hideg tartaleknak is, de ha tobb hasonlo gepre van szukseg akkor plane, amig next business day gari alatt megoldjak a problemat addig lehet hasznalni a tartalek gepet es olcsobban meg van oldva.

1. Nagyon helyes: ha igénybeveszem valakinek valamilyen szolgáltatását, akkor fizetek.
2. Ha veszek egy hardvert szar firmware-vel, akkor igénybevettem egy szolgáltatást, amiért fizettem. Nade: ha már a firmware-t hegeszteni kell, akkor gyakorlatilag a szolgáltató inkorrekt volt... és fizessek a korrigálásért? NA NE! Legközelebb inkább más szolgáltatását veszem igénybe.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

mocskos kapitalista es penzehes huzas ez, a HP mereteibol es eredmenyeibol adodoan is pusztulasra van itelve, nyilvan ez meg sok ev kerdese, de amihez nyulnak ott fu nem no, kizarolag a ProLiant termekcsaladot like-olom, ezekutan azt sem feltetlen. :(

--
FBK

A HP a gagyi ilo miatt eddig se volt a kedvencem. Magunknak Dell vasakat veszünk, HP-t az ügyfél vesz ha akar, engem nem különösebben érdekel.
Lehet, hogy a HP-t már nem érdekli az SME szektor, az enterprise meg úgyis megveszi a care packet n% kedvezménnyel.
Engem meg a HP nem érdekel :)

--
Gábriel Ákos
http://i-logic.hu

Tőlünk általában hp szervereket rendelnek és supermicro-t kapnak, fele annyiért.
És mennek 7/24-ben, megnykektetve, élő adásban, mindig....
És még support is van.
---
http://plazmauniverzum.hu <> A látható anyag 99.999%-a plazma <>

arra a supermicro supportra gondolsz, ahol 3 het egy nyamvadt backplane csere, es ahol a 3 ev gari +12%-a az arnak?

(ettol fuggetlenul most vettem egy halom supermicrot).

Itt most nagyon olcsó lenne elsütni a
High Price
Huge Problem
Horse Penis
kifejtését a HP rövidítésnek?

A "Hülye Fakardot" kihagytad! :-D

ugyan kérem. 2014et írunk vagy mifene.
itt nálunk vidéken a HP az a HáziPálinka rövidítése.

Meg a Hülye Picsáé :D

Máshol Hisztis Picsa. :)

Hisztis, hülye, egykutya fasza.. vagy ilyesmi :D

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64