Használsz a Linuxodon PulseAudiot?

Címkék

Nem, direkt kerülöm amilyen messziről lehet.
17% (84 szavazat)
Nem, de lehet, hogy jó lenne az nekem.
6% (29 szavazat)
Igen és elégedett vagyok vele.
41% (202 szavazat)
Igen, de csak mert muszáj vagy azzal szállítják a disztrómat, nem vagyok elégedett vele.
14% (72 szavazat)
Nem tudom, hogy van-e a Linuxomban PulseAudio vagy, hogy mi az és/vagy nem használok asztalon Linuxot.
22% (110 szavazat)
Összes szavazat: 497

Hozzászólások

Valaki pls foglalja össze pár mondatban, hogy mi a hiszti a PulseAudio-val kapcsolatban, mert nekem annyira nincs problémám a hanggal, hogy külön meg kellett néznem, hogy használom-e a PulseAudio-t.

--
trey @ gépház

Hiszti mondjuk nem tudom mi van vele, de nálam desktopon Wheezy alatt PulseAudio van és ha nem system módban indul, nevezzük user módnak, akkor nincs hang, sőt nem is látja a felhasználó a hangkártyát, ha átteszem system módba, akkor viszont van hangkártya és hang is, pedig pont a user mód lenne a recommmended. Mondjuk így végeredményben megy, tehát nem érdekel annyira, de érdekes, hogy pont az ajánlással szembe megy. Próbáltam az általában ajánlott csoportokhoz hozzátenni a felhasználóm, eredmény ugyanaz. Ugyanakkor Fedora 17 van a netbook-omon és azon tökéletesen megy. Tehát részemről 1:1 az eredmény.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

"Wheezy alatt PulseAudio van és ha nem system módban indul, nevezzük user módnak, akkor nincs hang, sőt nem is látja a felhasználó a hangkártyát, ha átteszem system módba, akkor viszont van hangkártya és hang is, pedig pont a user mód lenne a recommmended. "

Mit teszel hova? Csak kapkodom a fejem. :D

--
trey @ gépház

A Pulseuadio javasolt futtatási módja, hogy a belépett user indít belőle egyet, az lefoglalja a hangkártyát és rajta kívül más nem fér hozzá. Eleinte kísérleteztek azzal a disztribúciók, hogy rendszerszolgáltatásként indítják a Pulseuadio-t egy külön user nevében a rendszer indításakor. Ez a mód azért nem javasolt, mert ha más user alatt fut akkor nem tud osztott memóriát használni, ami jelentősen rontja a teljesítményt, és mindenféle biztonsági probléma is felmerül, így erről hamar letettek.
Ennek persze nem kellene befolyásolnia azt, hogy működik-e a hang vagy sem. Lehetséges, hogy azért nem volt hang, mert még a Pulseaudio előtt egy másik program lefoglalta a hangkártyát.

Hogyan tudom kideríteni mi használja amitől nincs user módom? Tudomásom szerint csak a Debian által feltett programok, háttérprogramok vannak fent, tehát feltételezem nem illene összeakadnia semmivel. Olyat próbáltam, hogy konzol módból futtattam a speaker-test programot, ott ment. Van fent Ardour is, ami függőségként feltelepíti a jack-et, az nem tudom beleszólhat-e ebbe, az is valami hangbasztató cucc.

Fedora 17-en megnéztem, azon szerintem system módban fut a PulseAudio. Úgy meg nekem megy Debian alatt is.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Még csak 2 hete használok PulseAudiot. Squeeze alatt halk volt az alsa kimenete, ezért tettem fel. Nem volt nagy csomag és sokkal hangosabban szól. Frissítettem Wheezy -re és továbbra is problémamentes. Semmilyen extra beavatkozásra nem volt szükség. Nekem egyenlőre nagyon pozitív a tapasztalatom. Kényelmes, hogy nem állítódik el a rendszer hangerő, ha az mplayer-t esetleg lejjebb veszem. És nem kell az erősítőt is tövig csavarni, hogy halható legyen a film.
Az apt-get install óta nem piszkáltam, default beállításokkal megy suspend, hibernate sem zavarja.

Audio device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 06)

A topic léte mutatja, hogy mégsem teljesen magától értetődő dolog a hangrendszer.

Másrészt az érvelésed meg is fordítható. Én sem voltam biztos benne, hogy használom-e pulse-t, de nem használom. Olyan Ubuntuim vannak, amiben szerverre van nyers xfce (nem xubuntu) telepítve, és így nem jön föl a pulse. Nincs rá szükség. Miért bajlódnék egy olyan szerverrel, amire nincs szükség?
--
ulysses.co.hu

Ja, megint kiderült, hogy viszonylag normálisan összerakott konfigon működik. A "majd én konfigolok, mert értek hozzá (tm)" arcoknál meg vagy megy, vagy nem. Én - visszaemlékezve a régi szép időkre - a legtöbb esetben, ahol hang problémával találkoztam (akár Windows alatt is) kiderült, hogy csak egy slot-tal arrébb kellett rakni, mert nem szeretett együtt lenni a SCSI HBA-val, vagy az exotikus alaplap valamiért nem működött a szarral együtt stb. stb. :D

--
trey @ gépház

ZegZug Bt 2 év garancia, ingyen előtelepített XP-vel...

Amúgy nekem a házi tákolmányom is valami hihetetlen szerencse miatt egész jól elbirkózik a bubival. A hanggal sosem volt bajom, akármilyen gépre is pakoltam (acer, dell laposok, minix (!) netbook), bár én igénytelenebb állatfajta vagyok, mert amióta a gravis-t eladtam az előző évezredben, beérem az integrált fosokkal is.

én így 2012-ben, 11 év Linux után úgy gondolom, hogy ha felrakok egy rendszert, legyen az Ubuntu vagy OpenSUSE (céges pc-ken ubuntu, itthoni gépeken OpenSUSE megy), elvárom, hogy ne kelljen tudnom, hogy miféle hangrendszert használok.

Szerencsére mindkét rendszeren van hang, fogalmam sincs, melyikbe mi van alapból, illetve mintha az rémlene, hogy Ubuntun pulseaudio.
--
Syrakuza Team
http://www.syrakuza.hu

A pár mondat:
Évekig bugos volt, többet fagyott mint működött. Ellentétben az évtizedes Alsa OSS párossal, ami nem okozott gondot.
Sokan a rossz tapasztalat miatt eleve úgy álltak hozzá évekig, hogy az "szar nem kell".
Ha véletlen kellett nekik, akkor is egy nem frissített, elavult változatot használtak rövid ideig, ami még tartalmazott hibákat.
Nem tudják, hogy milyen hasznos tud lenni a külön kezelt, de nem több szálon futó hang, esetleg nem tudják beállítani (igaz én sem, mert nem is nagyon kell ;) ).
Hulladék AC97 vagy társai chipet kénytelenek használni, ami nem megy jól Pulseaudióval. Bár Alsával sem, de azt nem menő szidni :)
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nem minden AC97 szabványú chip rossz, sőt van amelyik kifejezetten használható, az előző Gigabyte lapomba is csak azért raktam be a jól bevált SB Live-ot, hogy ne porosodjon. Ennél már a recsegés miatt cseréltem le.

De most itt a topicban kiderült, disztófüggő is lehet az utálat tárgya. Ha megnézed az Arch-osok szidják, gondolom ott valami nem sikerült.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Ezzel csak egy gond van.
A hardware codecről nem mond semmit.
Valószínűleg egy egyszerű Realtek ALC662 vagy hasonló a hang chip.
Alsa vagy OSS hardware driverek nélkül egy fikarcnyi hangot nem adna a Pulse.
http://en.wikipedia.org/wiki/PulseAudio
Ez a hang szerver felült a Linux hangkatyvasz tetejére.
Egy baj van vele , hogy a drága minőségi hangkártyák hardware képességeit kiiktatja , egyszintre hozza a 2FT-os megoldásokkal.
A többcsatornás hangtovábbítást optikán csak soft encoderrel tudod megoldani , pedig a vas tudja a hw encodolást.
http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=231259
Ennek ellenére a többségnek elég a Pulse , akinek nem az úgy is mást használ.

Ez nekem is van, elég nyomi. Végül hegesztettem rá egy szkriptet... a szkripthez csináltam két .desktop fájl-t, így a dash-en keresztül nagyon praktikusan lehet váltani a kimenetet.

Egyébként 12.04 előtt a Bluetooth fejhallgatómmal nagyon nehezen működött együtt, ez a hiba most éppen nincs :)

A szüleim gépén sose volt képes megjegyezni, hogy a webcam mikrofonját használja -- ezt a mai napig egy szkripttel lehet átbillenteni.

Nalunk a sok desktop gep + elosztott home konyvtarak miat volt vele gond regebben. Azt hiszem lock-fileokat pakolgatott a home ala, ami peldaul akkor is gondot okozott, ha tobb gepen voltal bejelentkezve, de akkor is amikor lefagyott a pulseaudio. Ilyenkor valami miatt rengeteg filerendszer lekerdezest csinalt, ami kiakaszotta az elosztott filerendszert: regneteg user panaszkodott, mert belassult a gepuk. Tovabbi gond volt, hogy az elosztott filerendszer afs: ticket alapu. Egy magara hagyott gepen idonkent lejart a ticket, de a pulseaudio folyton hozza akart ferni a lock fileokhoz ennek ellenere is. Az mas teszta, hogy nem mindegyik gepen mukodott rendesen: lehetett tologatni a hangeroszabalyzokat, radiogombokat (gnome alatti kliens), de vegen ugyis mindig csak az alsamixer mukodott megbizhatoan. Azota lehet kinotte ezeket e betegsegeket a pulseaudio, de mi nem akartunk beta-teszter lenni.

Rengeteg a hiányossága a PulseAudionak, főleg tervezési okokból kifolyólag. Legnagyobb hátulütője, hogy az ócska alaplapi zajkeltők képességeihez lett tervezve minden szinten. Így ha van normális hangkártyád, vagy a megszokottnál több kimeneted, akkor már nem tudod őket normálisan használni. (Bár régebben valóban elég bugos is volt az implementációja, szvsz sokakat az akkori tapasztalatok is elriasztanak.)
Lényegében a legnagyobb bajom _nekem_ a PulseAudioval, hogy elfedi a hangkártyám hardveres képességeit, helyette a saját szoftveres megoldásait erőlteti, ami ráadásul sokkal rosszabb minőségű és több erőforrást lekötő (CT Audigy2ZS-t használok elsődlegesen). Ráadásul túl nagy a latency, sokszor nagyon késnek a hangok. Ezen kívül időnként szükségem van arra, hogy a különböző hangkártyákat párhuzamosan vezéreljem, ami szintén lehetetlen vele.
Ettől függetlenül, arra amire _eredetileg_ tervezték, egész tűrhetően használható, csak néhány disztribúció túlságosan erölteti/eröltette, ami miatt sokan megutálták.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Erdekes. En nem tudtam, hogy hasznalok-e, megneztem es nem. Viszont elolvastam a debian csomag leirasat es mindent pont ellenkezoen ir, mint te.

"Ráadásul túl nagy a latency"

* Good low latency behaviour and very accurate latency measurement for
playback and recording. Ability to fully synchronize multiple playback streams.

"időnként szükségem van arra, hogy a különböző hangkártyákat párhuzamosan vezéreljem, ami szintén lehetetlen vele."

* High quality software mixing of multiple audio streams with support for
more than one sink/source. May be used to combine multiple sound cards
into one (with sample rate adjustment).

Tehat nem csak hogy tobb hangkartya egyszerre, de olyan jo szinkronizacio/latency, hogy a tobb kartyat egy darab sok csatornaskent tudod hasznalni. Jogosultsagok, network transparency, stb.

A leiras alapjan profi cuccnak nez ki, megvalositastol fuggetlenul pont arra tervezve, amire hasznlajak.

Persze elhiszem en nektek hogy szar, sose hasznaltam, csak ne az orok-gagyi skype legyen az indok (mint itt a hupon sokaknak).

Igazából senki nem mondta, hogy szar. Csak megvannak a maga erős korlátai, ami abból adódik, hogy eredendően mire szánták (ESound, Arts, és egyéb régi linuxos audió démonok utódjának).

Alapértelmezetten a PulseAudio 100ms-os pufert használ az alsa hangillesztő tetején, vagy másképpen fogalmazva az alsa késleltetésére még rápakol 100 ms-t. Ezt a démon beállításában szükség esetén le lehet csökkenteni, de 20ms vagy kisebb méretet már csak RT esetén érdemes próbálni. Tehát ennyivel mindenképp rosszabb a latency, mint a natúr alsa.
További erős hiánya, hogy (szintúgy a démon üzemmód miatt) teljesen elvesznek használata esetén a komolyabb hangkártyák DSP funkciói (pl. egy ilyen: http://www.creative.com/emu/products/product.aspx?category=505&pid=19007). Megszólaltatni megszólaltatja őket, de sokkal rosszabb minőségben, mintha használná a kártya saját hardveres keverőit, filtereit. Erre a pucér alsa szintúgy képes (az emu dsp-khez például rengeteg alsa funkciót megírtak natívan, így hardveresen elvégezhető jó pár feladat, amit a pulse csak szoftveresen tud megoldani a DSP-től elmaradó minőségben és sebességgel. Persze több kártya közötti mixelést az alsa is már csak szoftveresen tud megoldani a pulsehoz hasonló minőséggel, erre a problémára viszont ott a jack).
Amit szintúgy nem tud: sokcsatornás hangkártyákat úgy kezelni, hogy az egyes alkalmazásokat külön csatornára pakolni, és a csatornák hangerejét önállóan vezérelni (szegény ember keverő pultja). Mondjuk ezt még meg lehet oldani, ha egy jacket a pulse tetejére dobsz, de akkor a latency végképp elszabadul, szóval ez a felállás inkább a hanyagolandó kategória.

Természetesen ezek a dolgok nem a kommersz felhasználási módok. Arra (tehát az alaplapi integrált zajkeltőt, vagy a hdmi kimenetet vezérelni) a pulseaudió használható. Nekem inkább az a problémám, hogy ezeket a hátrányokat sokszor a szőnyeg alá seprik, és kiírhatatlanul pulse alapúra igyekeznek írni mindent.

Hogy egy kicsit hétköznapibb példát is írjak: az OpenAL-t használó játékok is teljesen másképp szólnak, ha hardveresen a DSP-vel végeztethetik el az effektek kiszámítását. Ezért nem tartom szerencsésnek, hogy az alapértelmezett openal könyvtár is inkább a pulse irányába ment el, a helyett, hogy a hardveres képességeket implementálták volna (szerencsére még elérhető néhány alternatív openal könyvtár, ami kihasználja annak a kártyának a képességeit, amire írták).

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Nem astam bele magam kicsit se a temaba es teljesen logikusan hangzanak amiket mondasz. Viszont akkor egy kerdes (nem csak hozzad): ha semmi elonye, sot csak egy hatranyos plusz reteg az ALSA felett, akkor mi jar a megalkotoi, a gnome, stb. fejlesztok es a disztro keszitok fejeben? Mire jo megis?

Ami mindig is járt a hang démon készítők fejében: könyebb managelhetőség, jobb api az alkalmazások irányába, könyebb használat az alkalmazások számára (már maga a hangkártya választás és megnyitás szükségtelensége is rengeteget segít egy egyszerű alkalmazásnak, amely csak néhány hangot ad ki.) Másik hatalmas előny a mixer (ki milyen mixert használ) problémák egységes megoldása (ez főleg az ac97-eknél volt probléma régen), valamint a hangkártyák egységes lekezelésének lehetősége. (Ha nem akarsz még azzal se kell foglalkoznod, hogy milyen sample rate és bitmélység kell a hardvernek, egyszerűen hozzá vágod a pulsehoz és ő le/fel konvertálja a megfelelő lépésben). Más szóval a desktop élményhez nagyban hozzá tud járulni. (Egyébként a Microsoft is hasonló lépést tett Vistában az új audió rendszerrel és a DirectSound szoftveresen emulálttá tételével.)
Összességében tehát rengeteg előnye van, főleg a miatt, hogy képes egy új absztrakciós szintet bevezetni az audió feldolgozásban, így a programoknak már nem kell tudni az alattuk lévő hardver képességeiről és tudásáról. Hátránya egyedül az, hogy ez egységesítés hatására az egyedi képességek hozzáférhetetlenné (sőt, bizonyos szempontból értelmetlenné) váltak. Ezt néhányan fájlaljuk. A többi 90+ % embernek meg a gyermek betegségek kinövése után bőven megfelelő lesz.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

El is felejtettem a Jack-et. Most, hogy így írtok róla jutott eszembe, olyan rég használtam már. Manapság nem szerkesztek hangokat-zenét, pedig régebben álmomban is azt csináltam. Azóta ha ki is megy valami tőlem netrádióba, azt is rossz minőségben küldöm, mert gyenge a tréonline net.
A Pulse késését észlelem, de annyira nem zavar. Csak a felkonf ellenőrzéséhez kell visszahallanom mit küld ki.
Majd megném a 'félklasszikus zenéim mit csinálnak Jack-el :)
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Archon települt függőségkent nemrég nekem (compizhoz kellettek GNOME-os cuccok, ahhoz keleltt PulseAudio), és az istennek sem lehetett kikapcsolni. Zenelejátszómat (Clementine) át kellett raknom hogy közvetlen az alsa-t hívja, mert különben 3-4 secet várnom kellett a play gomb után. Killelve a taskot azonnal újraindította magát, találtam valamit a config fájlban, ami után nem indul újra kill után. Skype-on minden hang minden beállítással megszűnt, így végül pacman-nel kényszerítve eltávolítottama pulseaudio és pulseaudio-alsa csomagokat, és azóta megint úgy megy a hang a gépemen, ahogy én azt szerettem és ahogy évekig működött pulseaudio nélkül.

Külön gusztustalan, hogy nem jöttem rá, hogy mi indítja el, minden X session-ös cuccból ki volt tiltva, initscriptje eleve nem volt (pedig még az alsa se indult rc.conf-os initscript nélkül), de még el se indult az XFCE, már ott pofátlankodott a taskok közt (ami nagyon furcsa Archlinux használata esetén).

Lévén az Arch egy nulláról húzott disztró, lehet pár dolgot át kellett volna állítanom az alapbeállításról, aki Ubuntun vagy Fedorán használja (mellesleg GNOME/Unity-vel, amire ezt kitalálták), annak valószínűleg a disztribútora ezt megtette, ezért lehet, hogy te nem tapasztalsz semmi cirkuszt ezzel a sz*rrakással. De ettől még nem lesz jó. Az első csomag, ami elérte nálam a pacman.conf -ban, hogy bekerüljön az IgnorePkg és a NoUpdate tömbökbe.

Régebben, amikor először kipróbáltam, szép fagyásokat produkált. Később alkalmazástól és a jókedvétől függően vagy szólt, vagy nem (elég régóta két hangkártya van a gépemben, egy alaplapi és egy külön, mert az alaplapi kártyák hangminősége nem tetszik, ez megfeküdte a gyomrát). Volt olyan, hogy a hangminőségre volt hatással az, hogy ott volt útban a Pulseaudio. Egy időben még ki lehetett irtani az ubuntuból, de mióta a Gnome-ba is befészkelte magát, már nem lehet megszabadulni tőle. Az Ubuntu 12.04-ben azt volt képes produkálni, hogy nem jegyezte meg a beállított hangerőt, sokkal hangosabban szólalt meg, aztán ha a hangerőszabályzó csúszkáját egy picit elmozdítottam (akár a hangerő növelése felé is), akkor beállt a normál hangerőre (vagyis a hangerő növelésére is csökkent a hangerő). Na meg néha elfelejtette, hogy a line-in bemenetről is kellene hangot kikeverni, így aztán nem szólalt meg a TV, csak ha alsamixerben helyreraktam.

Szóval elég változatos bugokat volt képes produkálni (csak a desktopon, a notebookon nem volt vele gondom (bár amennyit ott kell a hang...), és most pillantanyilag nincs probléma (Arch), azon kívül, hogy persze sokkal kevesebb hangbeállítási lehetőséget állíthatok, mint az Alsamixeren.

Amíg nem volt PulseAudio nem tudtam hogy a hangoskodás mennyire terheli a gépet. Amióta van, előfordult hogy 35 % processzorterhelést okozott, fogalmam sincs miért. Ezt sikerült letornázni, de még mindig eléri néha a 10-12 %-ot, bár ez programfüggő. Sajnos a rendszerből kiírthatatlan (megpróbáltam, egy csomó program megnémult pl. a Skype). Előnyét eddig még nem tapasztaltam. :-((

Én régebben használtam, aztán kikapcsoltam, mert az egyik programmal volt valami gondom (szaggatott a hang talán).
Pár évig éltem nélküle.

Aztán nemrég újra bekapcsoltam, mert elegem lett abból, hogy egy másik program elkezdte lefoglalni az összes elérhető hangeszközt magának és nem lehet emiatt lejátszani semmit (tudom, tüneti kezelés).
Azóta nyugodtabb vagyok, bár extra feature-öket nem szoktam használni. :)

A telefonom meg kezdetektől fogva, gyárilag használja és nem volt soha gond vele.

Részemről elégedett vagyok a jelenlegi működésével.

Amikor Wine alatt nyomtam Baldur's Gate-et (2-3 éve), akkor emlékszem valami hekkelésre ezzel kapcsolatban, de se előtte, se utána semmi problémám nem volt vele. Úgyhogy a mostani működéssel végülis elégedett vagyok.

----------------
http://infszabopeter.blogspot.com

Nem hiszem, hogy számomra jobb lenne az alsa rendszernél. Egy egyfelhasználós gépen, egy hangkártyával, semmi komoly hangteljesítmény (zenelejátszás, youtube, és kb. ennyiben ki is merült). Ilyen igények mellett "overkill"-nek tartom, az alsa-hoz képest mindenféleképpen.
Tehát a "kérdés" nálam fordítva hangozna: miért kellene használnom? Milyen előnyt nyújt az alsa-hoz képest?

Ubuntun anno a kezdeteknél volt egy kis problémám vele, de sikerült megoldanom. Azóta sok bajom nincs, megy rendesen. Sőt, mivel 2 hangkártyát használtam sokáig (egyet az analóg erősítőnek, egyet az analóg TV-nek), még kimondottan kényelmes is volt, hogy menet közben tudtam kapcsolgatni, hogy melyik alkalmazás melyiken szóljon, illetve a hálózati módot is használtam már többször.
A nyomorult mostani alaplapi hangkártyámmal küzdök most, megpróbálom rávenni, hogy 2 független eszközként jelenjen meg a PulseAudio számára, de ezt alsa szinten össze lehet hozni, és akkor ismét eljő a kánaán :)

Thinkpadon tokeletes.

Egy masik gepemen tobb hangkartya is van, raadasul Music Player Daemon is fut: na ott nem birtam beallitani jol.

Még soha nem próbáltam, évek óta alíg változtattam, a make.conf-on, csak akkor tettem ezt, ha valami nem ment, mivel a hang mindíg ment alsa-val, így minek, mondjon rá valaki okot, hogy megérje, és kipróbálom. Ezért most nem forgatom át a komplet gentoo-t, hisz alsa-val jól elvagyok. majd ha nem megy alsa-val a hang akkor megpróbálom.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Gyakorlatilag a legelterjedtebb distro-k esetében:
Linphone megy mondjuk két napig, aztán megfárad. Mondom de szar ez a linphone. Legyen telepathy-sip, jé az sem működik. Más hang? Az működik. Összes progi újraindít. Semmi. Pkill {telepathy,linphone}. Újraindítjuk őket. Semmi. Pkill pulseaudio. Egy kis systemctl-el újraindítjuk. És megint van hang. Ja a két nap az azért random. Ez a leghosszabb idő, amíg bírta a pulseaudio. De van hogy szól a zene és nem csörög be a softphone. A következő hívásnál becsörög, de akkor meg leáll a zene. Teljesen. Újra kell indítani a lejátszó alkalmazást.

Persze a fentiek sem mindig fordulnak elő.

Hát ez használathoz elég bizonytalan működés számomra. Én elvagyok vele, de anyámnak nem ajánlanám. :D

ha valami hancuccal akarok dolgozni (zeneszerkesztő, gitár torzító, szintetizátor stb.), akkor többnyire nem felel meg a pulse audio, akkor jack audio-t szoktak kérni a programok, és rt kernelt... kínlódás az egész,szóval van baj bőven.
windowson valamivel jobb a helyzet, de ott se fenékig tejfel. egy átlagos hangkártyával egy fruityloops csak mekeg szörcsög. azon az asio driverrel szoktam segíteni (ha jól mondom), de attól sem esik le az állam.

van egy mac mini g4-em amikor véletlenül sikerül neki bebootolni, akkor egy garageband-et indítva olyan hangok jönnek elő, hogy el se hiszem...

Hosszú ideig nekem sem ment, a 12.04-es disztribúciótól már nincs bajom vele.
Egy-két program még mindig nem kezeli, pl. eboard, ott trükközni kell egy kicsit.
Még az egy kis hiányossága, hogy nem mindent lehet rajta állítani, amit egyébként lehetne, emiatt szükséges lehet alsamixer vagy ilyesmi használata.

Nekem jó ideig semmi bajom nem volt vele, de 12.04 és .10-en több is. Néha lehal a hang és akkor újra kell indítani (ezt csak 04-en csinálta), máskor meg beszaggat és kihagy 1 másodpercet (tehát onnan folytatja, ahol szaggatás nélkül tartana), és ez még mindig megtörténik. De ne szaggasson már egy 3,3 GHz-es négymagos procin és 16 GB rammal, főleg ha csak böngészek és zenét hallgatok.

Az, hogy valaha is rossz volt a Pulseaudio szerintem csak urban legend. Én Gentoo-n a kezdetektől használom és _azóta_ nincs bajom a hanggal. Eleinte persze nehezen békéltek meg a programok vele, de mára ez is teljes mértékben megoldódott. Az egész Pulseaudio legnagyobb hibája, hogy a szoftveres keverés CPU használata már gondot okozhat egy 10 éves gépen estrém esetben, de ehhez már egy vacakul megírt program is kell.

Én írtam anno hangmixelő kódot, ami egy 50Mhz-s 68060-on (teljesítmény: kb. 80 MIPS) 25% CPU használattal mixelt össze 32 mono, vagy 16 stereo csatornát. Mindezt egy erősen multitaskos környezetben, a legalsó assemblyben megírt szintet leszámítva Pascalban(!) írt kóddal. Ezek után ha a Pulseaudionak egy 10 éves gépen (2002-ről beszélünk, bőven a 2Ghz-s procik és többszáz mega RAM-ok kora), problémát okoz néhány app hangját egyszerre kiadni szoftveres keveréssel, akkor az a cucc egy rakás fos, már elnézést.

(Mint ahogy az is, nekem eddig több problémám volt vele, mint amit megoldott. Érdekes módon az eltávolítása után többnyire megoldódtak a bajok...)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Felületesnek érzem ezeket a beszólásokat. A PulseAudio különböző mintavételi frekvenciájú hangok keverését is megoldja, s nem kizárólag lineáris interpolációt tud, hanem elég sokféle algoritmus közül lehet választani. Egyszerűbb algoritmus kevesebb futásidőt, s rosszabb hangminőséget eredményez.

Könnyű úgy sok csatornát keverni, ha azok azonos mintavételi frekvenciájúak, valamint előre tudható, hány csatorna jelét keverjük össze, s netán a csatornák száma épp kettő egész kitevőjű hatványa. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miért lenne mindegy? Vannak különféle mintavételi frekvenciájú file-jaid. Ezekből olyan időpillanatokban kell mintát venni, ahol nincs értéke a függvénynek, így interpolálni kell. Nem mindegy, hogy a létező pontokat egyenesekkel kötöd össze, valamilyen görbét fektetsz rájuk, s ha ez utóbbit, akkor mi módon közelítesz. Megcsinálja az újramintavételezést, s utána mehet a hardware-hez.

Ne abból indulj ki, hogy van egy 44.1 ksample/s-os, csatornánként 16 bit felbontású, lineáris hangod, a hardware épp tudja is ezt, aztán csak át kell adni a word-öket a hardware-nek, s készen is vagyunk. A pulseaudio ennél sokkal többet tud még akkor is, ha a felhasználások jelentős része valóban ez az egyszerű eset.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

És ezzel a nagy interpolálással el is ment az idő.
Jó sokat számoltunk és jó sokáig.
Megjelent egy felesleges látens idő.
És már el is csúsztunk a MIDI ütemezéstől.
Majd odaadjuk az alsának ami adott kártya esetén csak 48KHz 16 bit-et tud.
Hiába tudna a kártya 192Khz-et 24 biten.
A hang annyi lett amennyi.
A pulse arra való , hogy olyan audió szolgáltatásokat kapj amit a hangkártyád hardware-ből nem tud.
A hardware mixer elég régi találmány , ezt most szoftverből emuláljuk.
A pulse egy sima DAC-on ugyan azt nyújtja mint egy méregdrága kártyán.
A pulse olyan mint a Widows direct sound , mindennel megy de semmivel sem igazi.

1., a kérdéses kód 8 és 16 bites, mono és stereo hangmintákat is támogatott, tetszés szerint, akár futás időben állítható hangerővel, panninggel...
2., a csatornák száma 1-32 között tetszőleges volt, nem kellett kettő hatványának lennie. a csatornákat futási időben lehetett hozzáadni, megállitani.
3., az interpolációs algoritmusok az oké és nyilván egy mai kód általában lebegőpontosan mixel, nem integerben, de hát mi a f...nak van egy mai prociban izom SIMD egység, ha nem pont erre?
4., a fenti saját cucc egy szar volt azokhoz a korabeli cuccokhoz képest, amiket én igazán jónak tartottam.

Nem vagyok sem felületes, sem meggyőzve arról, hogy a Pulse mekkora király (mivel nem az).

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Alsa-t hasznalok, de korabban a PulseAudio-val sem volt problemam.

--
Debian Sid Xfce

Felrándult függőségként. Vannak idegesítő szokásai, például valamiért permanensen emelkedik a cpu-terhelése, ha filmet nézek. Korábban ráadásul vissza sem esett percekig, ha ki is lőttem az ő használó alkalmazást. Mostanság nincsen gond, archwiki megoldotta. UHU2.2-n default, de az XFCE valamiért nem szereti. Mondjuk lehet, hogy már igen, de azóta nem használom, illetve akineklényeges, az meg LXDE-val szöszöl. Ott jó. Konkrétan a gond az XFCE alatti flash lejátszást érintette, más minden működött.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Szerintem az Xfce-nek ehhez semmi köze. Más baj lehetett ott. Vagy nem 64 bites volt a flash-plugin, vagy 32 bites volt, viszont ebben az esetben kell a pulseaudionak valami 32 bites alsa emulációs rétege. Ilyen marhaságokon tud ez elcsúszni, amúgy működik. Úgy 3.5 éve utáltam, akkor rossz volt, manapság már egészen rendben van, noha nem hibátlan.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

32 bites gép... gnome alatt nincs gond, szimplán megszülök, mire elérek a gui használatáig. KDE-t nem tudom, Az előző bagolyt használtam KDE-vel, ott nekem az már böszme volt. XFCE alatt minden jó, leszámítva a flasht. LXDE teljesen okés, csak szegény kicsit antik volt. Mezei wm-ekkel nem mertem riogatni a kiccsaládot. Egyébként az archwiki szerint konkrétan az XFCE-ben kell egy extra lib. Egyelőre marad az LXDE.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Kerülöm mint a fene, mert pazarlásnak tartom, hogy keresztül menjen a hang +1 alrendszeren, ami ráadásul csak ezért 10% cput eszik. Emellett pattog, recseg, és szívás van a hangerők állításával.
Anno pár éve, mikor bevezették és az egyik dist upgrade force felrakta, akkor menekültem és azonnal le is takarítottam, mert borzalmasan fos volt desktopon és laptopon is. Desktopon azóta nem is próbáltam, nem is hiányzik, nem tudom mire kéne. Laptopra azóta került centos, sajnos ott össze van gyógyítva a rendszerrel és nem lehet letörölni. A pattogás viszont ugyanúgy megvan.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Megdöbbentő, de újabban jól működik.
Ennek kapcsán eszembejutott, hogy talán egy-másfél éve volt egy kis mozgolódás az OSS körül (láttam, hogy Debian testingbe is megjelent). Mi lett belőle?
Használja valaki?

Nekem a demo engine-em kép-hang szinkronizációjánál gyűlt meg a bajom a PulseAudioval. SDL-t használok hangkeltésre, ami többféle audio backendet támogat. ALSA kimenetet használva a bufferfillező függvény precízen adott időközönként hívódik meg, így pontosan lehet hozzá szinkronizálni a képet. PulseAudio kimenet esetén totál összevissza random időközönként hívódik meg, óriási latencyvel, így ehhez képtelenség szinkronizálni. A PulseAudio egy fos.

Az az igazság, hogy ha az ember reportol is pár bugot, rövid időn belül a kedve is elmegy tőle. Nem mondom hogy marha sokat reportoltam, összességében talán 50-60 volt (vegyesen mozilla, suse, nvidia, stb).... De most erősen gondolkozom.... Gondolkozom... És nem jut eszembe olyan, egyet nem tudnék mondani, amit bejelentettem és azt mondták, hogy right, és fixálják hamarosan.
Az még a jobbik eset, ha rövid időn belül assigned, tehát kiadják valakinek, de ilyenkor is sokszor semmi reakció. Majd évekkel később lezárják mert már nincs értelme. Ezt leszámítva általában két kimenet van:
- notabug, works4me illetve cannot reproduce és closed
- vagy pedig a report után több hónappal meg fél évvel reagál egyáltalán valaki valamit rá, ekkor pedig az a válasz, hogy ez már amúgy is régi, van újabb verzió, frissíts. (Függetlenül attól, hogy a jelzett bug abba is éppúgy jelen van).
--
Discover It - Have a lot of fun!

Egyrészt nem 5 perc, ha próbálod normálisan leírni, és úgy hogy a lehető legkevesebbet kérdezzenek vissza, másrészt az is hozzá tartozik, hogy megnézed reprodukálható-e, másik userrel is ezt csinálja-e, konfig nem szar-e, reboot után csinálja-e, irc-en kérdezel, ráguglizol, más input fájllal is csinálja-e, stb, stb... Nyilván területe válogatja. Volt hogy órákat mazsoláztam dolgokkal.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Az elmúlt néhány napból, amik jöttek mailok nekem a bugzillaból:
- still exists, oh rly? https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=715967#c44 (igen exists)
- semmi közöm hozzá, de ha nem megy, droppoljuk, aztán problems solved: https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=788756#c2
- semmi közöm hozzá #2: https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=788749#c3
- van már újabb, tedd fel, ha ott is bugos reportold újra. closed. : https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=706265#c2
- van már újabb, tedd fel, ha ott is bugos reportold újra. closed. #2: https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=701057#c1 (ez mellesleg ugyanúgy megvan azóta is, sőt mások is mondták már, szóval valami kde bug lesz)

Mostmár elhiszed amiket mondok?
--
Discover It - Have a lot of fun!

Fedora-éknak reportolok, igaz, pár klikk az egész a bejelentő gui-n, összeszedi az adatokat, ami kell neki, aztán küldi. A legtöbb esetben (hibától függően) 1-2 hét alatt már látom is a frissítésben a csomagot. Vannak persze kivételek, van, ami ott áll már jó ideje, mert az adott csomag karbantartója nem aktív, de ez a kisebb hányad.

A pulseaudio-val nincs különösebb gondom, de a felette ülő programokkal igen, pl. nagyon hiányolom a kmix-ből, hogy a hangkártya mixerét is tekergethessem vele (hogy pl. a mikrofon szintje jó legyen a skype-hoz), és a pulse szintjeit is (pl. ha skype és valami zene megy egyszerre, akkor átrakhassam a zenét is a hangszóróról a fejhallgatóra, hogy ne zavarja azt, akivel beszélek).
Most ehhez kell a kmix (pulse tekerése) és még mondjuk az alsamixer (-c 0). Vagy a kmix (hangkártyát tekeri) és a pavucontrol. Az se mindig, minden hangkártyával stimmel, hogy az egyes állítható szintek mik is (nem jó az alsamixerben a felirat).
Szóval jelenleg a pulse+alsa kombó tud jól működni, de az elején kell egy kicsit köszörülgetni.

Ez a pulseaudio egy hulladék. Alapból olyan szinten működik, hogy hang jön ki a gépből. De ha már bedugok egy fejhallgatót akkor is a gépből jön a hang. Ha a line-in-t akarom használni, hdmi-t, vagy például mute-olom, akkor a legkülönfélébb őrültségeket csinálja. Minden gépen csak baj van vele.

Hogy a régi mixert visszakapjuk, KDE esetén az /etc/environment-be be kell írni, hogy:
KMIX_PULSEAUDIO_DISABLE=1
Ekkor legközelebbi indítástól visszajön a rendes régi alsa mixer is az összes alkotórésszel a hangkártyán.
A pavucontrol-ra is általában szükség van ha beőrült és elhallgat, de ha egyenként le- és felkapcsolom az összes csatornát a hangkártyán az is segít.

Komolyan mondom szégyen, hogy miközben sokkal komolyabb dolgok mint rajztábla, külső-belső analog és digitális tévé kártya, kamera, mikroszkóp, usb wifi és 3d stick mind simán működnek, pont a hanggal van baj...

Nekem nagyon bejön amit a pulseaudio tud. Lehetne jobb a hardvertámogatás, logikusabb a működés, szóval megértem azokat is akik panaszkodnak, ettől függetlenül nekem már sokat segített. Pl gépemen rossz volt a jack csatlakozó, simán streameltem a másikra a hangot észrevehető latency nélkül. Az se rossz hogy tud airplay-t. Nemrég telepítettem rapspberry-re xbmc-t, bepipáltam néhány dolgot, erre a hangerő beállításainál simán megjelent az xbmc mint média kimenet, tudok rá hangot streamelni, ahelyett hogy a gépem prüttyögne.

Hogy lehetne ezt megoldani PA nélkül?

Sziasztok urak

Az lenne a kérdésem hogy Debian Wheezyt használok.
Volt hang is már kivéve a böngésző(Icewheasel és Opera)flash video lejátszásakor nem adott hangot.
De a vlc a letöltött flv filet lejátszva adott hangot.
Most ez alapján:
http://krm.hu/hangrendszer-valtas-pulseaudio-alsa/
Leszedtem a pulseadio-t
sudo apt-get purge pulseaudio libpulse-browse0 gstreamer0.10-pulseaudio
De a következő tanácsa hogy ezt tegyem fel:
sudo apt-get install esound gnome-alsamixer alsa-base alsa-utils
Utóbbi 2 csomag fent van,most is van hang de a keverőben csak OSS látható.Ha az esound-ot felteszem/ném akkor azt irja az apt-get hogy kb az egész pulseaudio csomagot és részeit visszapakolja.
Tudom ez Ubuntu leírás de az is Debian alapú
Azt szeretném kérdezni a topic témájához kapcsolódva hogy ALSA hangrendszert csak a pulseaudioval EGYÜTT lehet használni? Valahol olvastam hogy csak az ALSA-t használva sokkal szebb a hang,még Win xp-nél is szebb +nem eszi a CPU-t
Mivel sok helyen írják hogy bugos,gond van vele stb
Ja az ablakkezelő XFCE de a gnome (egy része) is fent van a gépen.
Köszönöm a választ