Szerverek az Inteltől, raktárról (x)

 ( hup | 2009. február 9., hétfő - 0:18 )

Az Intel neve hallatán valószínűleg mindenkinek a processzorok jutnak először eszébe, a vállalat azonban a processzorok, chipsetek és más lapkák mellett kínál alaplapokat, de komplett szervereket is. Felhozatalában megtalálhatóak az egy- és többprocesszoros szerveralaplapok, továbbá torony-, rack- és blade kivitelű rendszerek is.

Intel Rack szekrény

Az Intel szervereit nem soroljuk a márkás gépek közé - de jól van ez így?  A nagy szerverszállítók Intel  processzorokon és chipseten alapuló alaplapjai mitől volnának jobbak, mint az Intel saját tervezésű és gyártású szerveralaplapjai? Miért feltételeznénk, hogy egy redundás táppal és hot-swap HDD-kkel felszerelt Intel szerverház bármilyen paraméterben is alatta maradna bármelyik konkurensének? Talán a megbízhatóság terén ad kevesebbet?

A gyakorlat cáfolja ezeket a kimondott vagy éppen hallgatólagos feltételezéseket. A szerver.hu portálon több éven át értékesített Intel szerverek esetében eddig egyetlen eladott gép után sem volt szükség Intel alkatrész meghibásodása miatti garanciális ügyintézésre. A néha előforduló cserék legnagyobb részét a merevlemezek teszik ki, ami mechanikai működésük elkerülhetetlen velejárója.

Azt valószínűleg a legtöbben tudják, hogy akárcsak az autóiparban, a brand szerverek esetén az alkatrészek, hardveres bővítések igencsak drágák. Mi túlzásnak tartjuk, hogy egy második Intel Xeon processzor HP hűtővel a hátán másfél-kétszer annyiba kerül, mint az Intel dobozos változat. Ha a memóriákra pillantunk, ugyanazok a modulok brand címkével a mellükön a nyílt piaci ár sokszorosába kerülhetnek. Hasonló a helyzet azonban a merevlemezekkel is: egy márka saját hot-swap keretében elképesztően megdrágulhat az egyébként olcsó HDD.

Intel RC2 szerver

Mindez nem fordulhat elő egy Intel szerver esetében: szabadon választható a merevlemez-, vagy a memóriagyártó, és természetesen megfelelőek az eredeti Intel Xeon processzorok is. Számunkra is világos, hogy a szerveralkatrészek tekintetében felelőtlenség lenne kompromisszumokat kötni. A szerver.hu által épített szerverek a megbízhatóság zálogaként kizárólag Kingston FB-DIMM-eket, Seagate vagy Western Digital Raid Edition SATA vagy SAS szerver-merevlemezeket, és eredeti Intel, esetleg LSI RAID vezérlőket alkalmaznak. Az www.intel-szerver.com címen magyarul olvashatsz az aktuális, 45 nanométeres csíkszélességű eljárással készült Intel processzorokról, az általunk jelenleg forgalmazott szerverek mindegyike 54xx sorozatú négymagos Xeon processzorok köré épül.

Bármikor előfordulhat, hogy sürgősen szükség van egy újabb szerver csatasorba állítására. Ez kizárólag akkor lehetséges, ha a legfontosabb alkatrészek a forgalmazónál raktárkészleten vannak illetve szuperrövid a válaszidő az ajánlatkérések esetén. A másik kulcskérdés a valós vevői igény, a konfiguráció kérdése. Ma már alapkövetelmény a szerverek testreszabhatósága. Mindezek egységet alkotnak a szerver.hu-n: a látogató által a weblapon testreszabott kiszolgáló konfiguráció az esetek többségében akár 2-3 munkanapon belül rendelkezésre áll - minden esetben BIOS-frissített és letesztelt állapotban. Nem mindenki ismeri az Intel SR2520SAXR jelölésű 2U magas rackszerverét, amely gyakorlatilag toronyszerver árában kínálja a rackelhetőséget - akár ez a rack szerver is elérhető 2-3 munkanapon belül a vevő által választott konfigurációban. A szerver.hu-nál mi ezt úgy hívjuk: sűrgős. A különleges konfigurációkat is át tudjuk adni 2-3 héten belül, de jellemzően 10 munkanap alatt. A szerver.hu-nál ez a nem sűrgős kategória…

Shoffner HotSwap BoardOnTop

A szerver.hu 2006 óta Intel Associate Partner, ebben az évben az Intel Premier Partner, illetve az Intel Authorized Integrator címek várományosa. A Linux-adminisztrátorok szívét ugyan nem dobogtatja meg, ugyanakkor nem is hátrány, hogy szervereink hivatalosan megkapták a Certified for Windows Server 2003 és 2008 WHQL certifikációkat is. A hivatalos Kingston partneri cím mellett a szervervirtualizáció előkészítés is valós lehetőség a VMware partneri kapcsolat, illetve az Intel nyomán: az 64 bites duplaprocesszoros Intel kiszolgálók egytől-egyig hardveres támogatást nyújtanak (Intel Virtualization Technology, VT) a virtualizációs környezet kialakítására.

A folyamatos megújulás megköveteli, hogy a szerver.hu az elsők között kezdje majd forgalmazni a kora nyártól elérhető Nehalem 5500-as sorozatú Xeon-alapú szervereket, mely a jelenlegi adatbuszt leváltva dedikált QuickPath összeköttetéseken keresztül kommunikál a többi chippel és a perifériákkal, integrált vezérlője DDR3-memóriát támogat, a Turbo Boost révén önmagától képes a gyári értékek fölé emelni egy-egy magjának órajelét, valamint visszatér a magonként két utasításszál egyidejű futtatását lehetővé tévő Hyper-Threading is.

Az Intel szerverekkel kapcsolatos további információkért látogass el szerver.hu oldalra.

(A cikk a szerver.hu megbízásából készült.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez a furcsa hup nevű felhasználó folyamatosan csak reklámokat posztol be ide és ráadásul az időzónája is el van állítódva egy órával... ;D

Az semmi, de ráadásul olyan helyről kommentel, ahol a szerverszobákban nem hideg van, hanem kellemes meleg és a csajócák egyszál ingben pózolnak a rack szekrények között. :P
---
Linux is bad juju.

Szerintetek GIMP-elt a csaj, vagy igazi? ;) :P

--
Szabad Linuxot

Ugyan már! Tegye fel a kezét, aki nem nyomott még soha egy kósza numerát valamelyik normális szerveren egy csinos kolleginával! :) Dupla élvezet! Nem kell itt az álszenteskedés!

Te figyelj már, az SCSI, a SATA, vagy a SAS vinyók bírják jobban, ha dugnak rajtuk?
Csak a biztonság kedvéért kérdezem, nehogy belefussak egy "nemgaranciális" esetbe.

Mindegy, csak ne legyen sikoltozas az aktus kozben!

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

"ezek a hazug reklámok... inkább kötött pulcsis borostás monitorarc vágna meggyőző, értelmes fejet!"
;)

Ne bántsátok a csajt, akkor is csinos, ha életében először lát szervert, egyébként meg full respect hogy úgy is mosolyog, hogy a kábelek közben nyomják a hasát. :)

LOL

Én elfogadnám a hölgyet munkatársnak! Tudnék neki értelmes feladatot adni.
Amúgy a szerver.hu oldalra rákattintottatok már? Ott is vannak nyálcsorgató cuccok!
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Social Engineer lehet vagy spammer, ki kellene rúgni! :D

Nono, diplomás szociálmérnökre minden cégnél szükség van! Különben ki tervezné meg a szociális viszonyokat a cégben? Vagy azt gondolod, hogy azok csak úgy - minden tervezés nélkül - maguktól kialakulnak?! :D
---
Linux is bad juju.

Egyes helyeken igen :P

A HUP előző szervere is egy Intel szerver építőelemekből összerakott 1U magas szerver volt. Éveken át ment a HUP alatt probléma nélkül. Egyszer rohadt meg benne a lemez, de az Intel cuccokkal nem volt probléma. A szerver úgy került a HUP alá, hogy évekig árusítottunk "Intel szervereket" (és most is) és tényleg nincs velük gond. Legalábbis nem több, mint a "brand" gépekkel.

--
trey @ gépház

Csak Opteronost ne keressetek az árlistán :)

Csak az a "LSI RAID vezérlő" ne lenne ...

Mi a baj vele?
---
Linux is bad juju.

SUN V40Z-n(van sajnos jó pár darab! :() + volt nálunk tesztelésre egy 8 "procis" masina is hát, full új héber felirattal. Ez csak tény! ... Az alaplapi RAID egy vicc!

IBM HS20-on("bljágy szúká" aka blade)se nagyon remekelt ... Nem az első IBM vas ami a kezembe került.
Csak bináris driver!

Találkoztam ezzel az LSI "csodával", de nagyon nem szerettem meg!

Inkább HP Smart Array vagy mi (cciss) vagy IBM ServeRAID!

Na várjunk csak, ha jól értem akkor te egy LSI 1030-tól (ez szokott a szerveralaplapokon lenni) azt várod, hogy egy ~ServeRAID kategóriájú fullos RAID vezérlőt helyettesítsen? Ez egy sima SCSI vezérlő, ami mellesleg tud RAID-1-et is, de semmi több. De azt legalább full hardveresen. Az Adaptec ezzel összehasonlítható megoldása a "SCSI SoftRAID", ami nagyságrendekkel rosszabb, mert ez semmivel sem több, mint a sima SATA és IDE szoftveres fakeraid megoldások átültetése SCSI-ra. Inkább ne is létezne, mert csak megtévesztő az adatlapon...

Ha bármi komolyat akarsz, akkor egy ZCR kártyát kell berakni az Adaptec alaplapi vezérlőhöz, és az LSI-hez is. Vagy egy teljesen független komplett SCSI+RAID vezérlőt. Viszont az olyan gépeken, ahol elég a RAID-1, mert csak az OS van rajta (és komolyabb helyeken ez gyakran így is van, az éles adatok SAN-on szoktak lenni), azt az LSI megoldja magában, az Adaptec viszont nem.

Szóval az a gond, hogy te almát hasonlítasz körtéhez és csodálkozol, hogy az LSI nem tudja azt, amit egy teljes ServeRAID.
---
Linux is bad juju.

+1

Erre en is kivancsi lennek, hogy mi a baj vele, ugyanis az lsi adja eleg sok brand cucc alá is a vasat.

Na igen. Viszont a zintel vasak nagy előnye, hogy jól összelegózhatóak és más RAID cucc is beletehető, ami általában ugyanott megvehető mint a szerver.

Nezegetve az araikat az vilagosan latszik, hogy ingyen ebed tovabbra sincs. Lehet, hogy egy HP brand cimkezett HDD masfelszer annyiba kerul, de ezek az Intel vasak pedig alaparon kerulnek sokba. Azert ne mondja azt nekem senki, hogy egy 1U-s quad core Xeon, 4 giga rammal es 2 db 500 gigas (! mar ocska desktop gepemben is 750-es van) sata hdd-vel kozel netto fel millio huf. Jah es ofkoz nincs benne sehol redundans PSU vagy epp management kartya. Vicc.

Az árakon biztosan nem segített a 25-30 százalékos USD/HUF árfolyamgyengülés tavaly ősz óta...

Véletlenül nem két socketes alaplap van a gépben? :) Ha jól tudom, akkor a HP-nál is külön licensz az ILO.

Az ár az valóban ilyen, túl nagy - legalábbis olyan amilyet az ember elsőre gondolna - különbség nincs a "brand" és az Intel közt (valamennyi azért van).

Ami nekem az Intellel kapcsolatban tetszik, az a következő. Szerver dolgokkal kevésbé van probléma, de desktop témában többször is garanciáztattunk már Intel lapokat. Ez így működik:

- bejelenti az ügyfél a hibát
- ebben a pillanatban - úgy hogy a rossz alkatrész még az ügyfélnél van - az interneten leadod a part number-t az Intelnek Írországba
- az Intel már küldi is a csere stuffot ami 1, de legkésőbb 2 nap alatt itt van (pl. péntek délután bejelented, legkésőbb kedd délután hozza a GLS/DHL/izébizé a cserét)
- amikor az ügyfélnél kicserélted a rossz stuffot, csak akkor kell visszaküldened a hibásat

Az összes gyártó közül a leggördülékenyebb a garanciális ügyintézésük

--
trey @ gépház

Ok. Akkor most fél misi kategóriában kerestem neked hasonlót a HPshop.hu-n:

Proliant DL 140G3-ból egy hasonló kiépítés:

http://hpshop.hu/product.my?idt=5415&cdt=701

1G RAM, ócska broadcom nic, " Intel® Xeon® 5160 kétmagos processzor 3 GHz" amiből kiemelném a _kétmagos_ megjegyzést. A benne lévő háttértár nekem nem egyértelmű, de nekem úgy tűnik ez is 2x500 sata. Valamint nem látom, hogy ebben redundáns PSU lenne.

Mindamellett, ha memoárt akarsz venni bele, akkor csak a HP brandelt jó bele, sima kingstont nem eszi, a HP brandelt meg ca. 50 rugó egy 2GB-os modul.
És ebben is az alap chipkészlet a "Intel® 5000X lapkakészlet".

Mindamellett nekünk 145-ös proliantjaink vannak. Ipari hulladék, ami az alkatrészminőséget illeti. Igaz, ezek még G1-esek, de a helyi HP partner azt mondta, hogy a HP-ból az 1U-s 1xx-es proliantok a használhatatlan belépő kategória, ha komoly _belépő_ szintű szervert akarsz, akkor a 380-as proliantokkal kell kezdeni. A 360-as Proliantokból a legolcsóbb ~400kHUF, a 380-ösök közt is 336 volt a legbutább amit láttam itt a hpshop.hu-n, és az még csak 2,5GHz, 2GB RAM, abba még venned kell ramot, tartalék PSU-t, stb.

(PS.: Nettó árakat írtam.)

Mindamellett nekünk 145-ös proliantjaink vannak. Ipari hulladék

AMD-s hulladék, úgy akartad mondani. ;)

Avval a részével, hogy AMD nincs sok bajom. Még amikor rendelve lettek (2003?, leszállítva vmikor 2004), akkor a procikban bőven az opteron volt az aduász. Az akkor 2.2GHz-s órajellel duál kiépításben, az AMD HT-jével, stb.-vel évekig olyan alap volt a számítási teljesítmény oldalról, hogy szinte még most is, hogy jópár vserver megy rajtuk (sima vserver), is alig izzadnak, már amikor.

Kb. ameddig az Intel a Core2 ill. ezeknek megfelelő Xeon procikkal elő nem jött, AMD párti voltam. Nagyon sokáig AMD párti voltam, és a vásárlás időpontjához képest még mindig azt mondom, akkoriban az volt a legjobb választás proci/architektúraügyeleg, és kitartok amellett, hogy a döntés ezen része jó döntés volt.

BTW.: nyári zivatar után tök jó beállni a rackszekrény mögé hajat szárítani :-)

Rengeteg Intel lapból épített szerverünk van. És volt azért gond erre arra "egy" "két" lappal.... Ezek után nem építünk, csak brand szervert veszünk és adunk.. Akár intelt, de nem valószínű.

Ha egyszer megy, akkor nem döglik már be és 98%-ban jók a tapasztalatok.

Hibalista: LAN, USB. Egyiken lehetett segíteni a másik lapcsere lett (gar), de az se segített :)

Ezek a hibak milyen mennyisegen belul jelentkeztek, tehat mekkora a nalatok tapasztalt hibaszazalek?
(Onmagaban az, hogy lattatok 2 ilyen hibat, nem mond sokat, hacsak ki nem derul, hogy ez 40 vagy 4000 lap beepitese soran fordult elo...)

0.1-2%, de a legfontosabb hogy működnek és kész. Csak kellemetlen az ügyfél irányába, kellemetlen a nagyker irányába, mert olyan nesze semmi hiba.

Ami alapvetően gond volt, az csak az, hogy a szerverre mi vállaltuk a garanciát, de nekünk csak az alkatrészekre volt.
Ha egy komplett dobozra szól a gari, diszk nélkül, akkor már más a helyzet, hívom az intelt, hpt, ibmet hogy nem megy az usb ... pl.

De jók.

A különböző gyártók sem csinálnak mást ezen a szinten, mint gyártják az intel referencia rendszerét, ráteszik hogy hp, azt kész.

A websupport talán a legjobb.

De ez miért kellett hogy a címlapra kerüljön? Egy fórum témának oda a legfelső sorba még jó is lenne... Akkor senki sem jegyezné meg szerintem hogy reklám tartalmú... Ott kéne szerintem reklámozni.

Ez nem "szerintem reklam tartalmu", ez konkretan reklam. Olyan fizetos fajta.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

nem akartam konkrétan kijelenteni h fizetnek a reklámért, mert még belémkötnek itt, de ígyis megtörtént :)

És? Nem tudom ez miben magyarázza a létjogosultját a címlapon...

Szemmel láthatóan nem tudtad, hogy ez egy for-profit oldal, ahol fizetett hírdetések vannak. Erről tájékoztattalak. Nincs és.

latom, nem erted

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

jó, azt tudom hogy for-profit lett a hup, és nyílván 1000 oldalon láttam már elhelyezett reklámot/bannert de szerintem ez az "agresszív reklámmegoldás" kategória... nem érdekes, ennyit nem ér az egész

Azert beszarok, hogy egyeseknek semmi sem jo. Hogy az arcbamaszo, villogo, popup flash/animgif fosok idegorloek, az oke (nincsenek is hupon). De egy normalisan megfogalmazott, jol celzott (megsem a legujabb koromlakkrol olvastal) szoveges hirdetest „agresszív reklámmegoldásnak” nevezni tobb, mint mulatsagos. Tippelhetek: te a Google adsense szoveges hirdeteseit is blokkolod?

kene latni trey adobevallasat, ha tulsok fizetest kap akkor tenyleg agresziv :P

--
1&2

Szerintem annyit azért még nem keres a hupon. Bár fene tudja :)

Amúgy szerintem egyáltalán nem volt tolakodó ez a reklám, nekem alapvetően tetszett ez a forma. Másik, hogy itt a kommentelési lehetőség, ami azért nem sok reklámnál jellemző.

----------------
Lvl86 Troll

nekem se, adsense se zavar.
bar amdsek is johetnenek reklamozni az objektivitas vegett :)

--
1&2

Hirdetőként biztos izgalmas kaland.

Én hírdetőként kíváncsi lennék a potenciális vásárló véleményére.

kötöjelkötöjel
Pedig ez nem az! - lécinetámagy! - ervéó

Az rendben is van a valódi, értelmes és tartalmas véleményekkel.

nem nyert...

Szerintem is ez a hírdetés még bőven belefér az értelmes, nem zavaró hírdetés kategóriába. Azért azt ne várja senki se, hogy a hírdetés majd az oldal alján bal oldalt egy kis négyzetre kattintva jön elő, nyílván a hírdetőnek is az a célja (azért fizet), hogy a célközönség lássa, és el tudja olvasni a hírdetését. Az újságokban sem összeragasztott oldalak közé rakják a reklámot.

azert van ott az "(x)" azt jelenti fizetett reklam, mint regen a teletextben (vagy hol)

- Use the Source Luke ! -

1) meg mindig poen, hogy lehet kommentelni a reklamot :-)
figyu trey, a kovetkezo fejlesztes (-200-as prioritason :-) legyen a reklamhoz automatikus szavazhatosag, hogysmint tetszett/nemtetszett, tanultam belole/nemtanultambelole halvanyan olyan erzesem van, hogy ezek a kommentelheto reklamok celzottsagukban es hatekonysagukban (es emiatt piaci ertekukben) durvan jobbak, mint egy google adsense

2) az milyen mar egy magyarorszagi reklamban, hogyaszondja
egy második Intel Xeon processzor HP hűtővel a hátán másfél-kétszer annyiba kerül

:-)) HP vas most a hup Az oldal jelenlegi alapját képező szervert a Hewlett-Packard Magyarország adományozt
ennek fenyeben kulon elvezet ez a HP iranyaba meno csipkelodes ;)

Gondolom a cikk szövegét nem trey írta. Tudtommal ha ilyenkor pl. a HP elkezdene morcossan nézni a szerver.hu-ra, hogy márpedig ez így hitelrontás, stb, akkor is alapvetően a hírdetést készítőkkel kellene lerendezni, nem trey-jel. Persze, HP ettől függetlenül mondhatja, hogy ejnye-bejnye, de szerintem ebbe sok beleszólásunk nincs (magyarán semennyi :)

----------------
Lvl86 Troll

Ja. Amint az a hirdetésben (a hirdetés egyébként rövid "i", csak azért jegyzem meg, mert elég sokan írják hosszúval) olvasható, a "(A cikk a szerver.hu megbízásából készült.)", felelni ők felelnek érte (afaik). Válaszolva a kommentelési lehetőségre... Az eddigi hirdetőknek ez kimondottan tetszett, ezért van rá lehetőség. Egy kattintás lenne lekapcsolni, nyilvánvalóan szándékosan van bekapcsolva.

--
trey @ gépház

Érdemes átböngészni a HP saját CPU upgrade javasolt árait és összevetni a sima Xeon árakkal.

Nem tudom az árakat, de ha tényszerű akkor hiába pattognak.

Az alabbi kodban nincs semmi kulonos. Ha azonban az 'f=4;'-et 'f=5;'-re csereljuk, akkor
futasi ideje 20~30-szorosara novekszik. De csak Intel processzoron, AMD-n nincs lenyeges kulonbseg.

 #include 
 int main()
 {
  int i;
  double f;
  f=4;
  for(i=0;i<100000000;i++){
   f=f/2;
   f=f*f;
  }
  printf("%f\n", f);
  return 0;
 }

~

bash-3.2$ time ./a4.out
4.000000

real 0m1.114s
user 0m1.099s
sys 0m0.009s

bash-3.2$ time ./a5.out
inf

real 0m1.115s
user 0m1.100s
sys 0m0.005s
bash-3.2$

Az a4.out -ban f==4, az a5.out -ban értelemszerűen 5.
Vagy ez egy ilyen urban legend volt?

Nem beugratos kerdes. Kulonbozo hw-eken kiprobalva, Debian-okon es REHL-eken
ugy tunt, hogy cpu kerdes (Intel - AMD). Milyen cpu-n futtattad?

Proci:
Processor Name: Intel Core 2 Duo
Processor Speed: 2.5 GHz
Number Of Processors: 1
Total Number Of Cores: 2
L2 Cache: 6 MB

Mac OSX.

ez a dolog csak akkor jon ki ha "gcc -mno-sse ..."-vel forditasz, mert az x87 kompatibilis fpu - mint le van irvan az intel doksikban - ha nem rendes szamot kap (hanem vegtelent, meg ilyesmiket), akkor ha jol ertettem mikrokodbol kezeli le a helyzetet, igy nagyon belassul. Viszont sse utasitasok hasznalata eseten (ez a default ujabb procikon, es az intel is ezt ajanlja) az ilyen esetek hardverbol le vannak mar kezelve igy nincs lassulas.

- Use the Source Luke ! -

Hm. Érdekes....

Lexus:~ psc$ time ./a4_2.out
4.000000

real 0m0.980s
user 0m0.964s
sys 0m0.003s

Lexus:~ psc$ time ./a5_2.out
inf

real 0m19.732s
user 0m19.398s
sys 0m0.074s

Az a5 -ben f==5 a4-ben f==4.

Igen, ez az. Probalgattam a denes altal emlitett 'sse'-vel operalni (-msse), de nem valtozik tole semmi.

mert azt kell megadni, hogy "-mfpmath=sse" ha nem az a default (es lehet, hogy kell az -msse is)

- Use the Source Luke ! -

Itt a második esetben úgy fordítottam, hogy "gcc -mno-sse ..."

De az első esetben csak simán "gcc ..." volt, ott nem is változott semmi.

Tehát igaza van, és az sse magától lekezeli ezeket, és ez a default :)